Czerwcowe Mamusie 2015, cz. II :) - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-24, 17:37   #991
tassia
Zakorzenienie

Dot.: Czerwcowe Mamusie 2015, cz. II :)

Cytat:
Napisane przez In_Flagranti Pokaż wiadomość
Ja zamierzam przeczytać książki Tracy Hogg, ale wiem że życie wszystko zweryfikuje
Nie Polecam. Przeczytalam i niestety jest to bardzo słaby poradnik napisany na bazie widzimisie i przeczy wiedzy naukowej. Ciężko w niej odróżnić ziarno od plew.

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 17:39   #992
poldzik
Zadomowienie

u mnie zadnej krechy jeszcze nie widac. ale dzisiaj mnie jedna znajoma pani zapytala "czy ja czasem w ciazy nie jestem" wiec chyba naprawde widac

my mamy mieszkanie 80 metrow duzy salon z kuchnia i dwa pokoje takze jest wygodnie. ale za kazdym razem sie dziwie, jakie tu sa inne realia i calkiem inna mentalnosc - przeciez ja z rodzicami i bratem mieszkalam w 49 metrach - dwa pokoje i uchnia i jakos bylo, a tu np kolezanka mi sie skarzy, ze ona juz nie moze, za ciasno im- a maja 100 metrow -ona, maz, dwuletnia coreczka i jamnik - dwa pokoje, kuchnia, salon i garaz! i dwie lazienki! i ciasno im
poldzik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 17:44   #993
Aika213
Wtajemniczenie

Poldzik a gdzie Ty mieszkasz jesli mozna wiedziec. W jakim kraju?
Aika213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 17:53   #994
poldzik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aika213 Pokaż wiadomość
Poldzik a gdzie Ty mieszkasz jesli mozna wiedziec. W jakim kraju?
Wlochy - a dokladnie Sycylia (podkreslam, bo jednak to calkiem inny swiat niz Mediolan czy Rzym)
poldzik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 18:14   #995
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Ja zamierzam przeczytać książki Tracy Hogg, ale wiem że życie wszystko zweryfikuje
nie mogę słuchać/czytać tej baby

_________

my teraz łóżeczko mamy przy łóżku, nie wiem co będzie jak pojawi się drugie, może będzie spać z nami
ja sobie nie wyobrażam dziecka w drugim pokoju. nie wiem czy to kwestia wcześniejszego poronienia czy czego, ale bardzo często w nocy nasłuchiwałam czy syn oddycha, zerkałam czy mu się nie ulało, itp. nie byłabym w stanie mieć go w drugim pokoju, to nie na moje nerwy. a spanie osobno, cóż.. chciałam żeby syn spał w łóżeczku, ale on nie chciał, tzn spał sam do północy mniej więcej, potem już tylko z nami.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 18:49   #996
In_Flagranti
Raczkowanie

A ja słyszałam dużo pozytywnych opinii o Tracy no cóż, przeczytam to się wypowiem!

In_Flagranti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 18:55   #997
lubiekawe5
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Cos_ Pokaż wiadomość
W kółko wałkujemy jeden temat i się nie może zdecydować. Raz mówi tak za dwa dni co innego no gorzej jak baba :/ a później i tak wychodzi że to ja jestem winna boże daj mi siłę

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
heh, skad ja to znam - aktualnie to chyba nawet winna jestem swoich narodzin
zresztą ja zawsze jestem wszystkiemu winna, ostatnio nawet przyznałam się do tsunami i trzęsienia ziemi , a co mi tam............
ABZ - siostra czterdziestka.....? No ale co ma to wspólnego ze mną ? też jest w ciąży?
Anulka - lipiec 2012
Anastazja - czerwiec 2015
lubiekawe5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 18:58   #998
fartuch
Zakorzenienie

melduję się po prenatalnych wszystko w porządku Dzidzia od głowy do pupy ma 6,44 cm
tylko jedno ale... przyzierność karkowa 2,0mm... Niby norma do 3.00 ale lekarz zlecił dodatkowe badanie. Trochę się zmartwiłam, ale gdy przekopałam internet jestem spokojniejsza. Miała któraś z Was podobną sytuację?

I pytanie o hormony mam Tsh 5,07 nigdy nie było tak wysoko, zawsze w normie. Czy ma wpływ że jem duphaston?
Stary 2014-11-24, 19:06   #999
lubiekawe5
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość

Pierożkowa nie pisz głośno o tej kawalerce pamiętam kiedyś był wątek i dziewczynę nieźle objechali, że planowała dziecko mieszkając w kawalerce, bo tak się przecież nie da wizaż nigdy nie przestanie mnie zadziwiać
o matko jedyna, a co to kogo obchodzi ??? No najlepiej to komuś życie ustawiać i oceniać.
Fora pełne są frustratów podwyższających swoje ego na poniżaniu innych.
masakra.............
I to chyba nie kwestia wizażu tylko ogólnie anonimowości w internecie. Kiedyś próbowałam pisać na kafeterii.............oje juniu co się tam działo. Tam to dopiero jest wolna amerykanka, nie ma obowiązku logowania, ani nie ma żadnych kontroli moderatorów więc się dzieje wola trollów

---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ----------

Cytat:
Napisane przez fartuch Pokaż wiadomość
melduję się po prenatalnych wszystko w porządku Dzidzia od głowy do pupy ma 6,44 cm
tylko jedno ale... przyzierność karkowa 2,0mm... Niby norma do 3.00 ale lekarz zlecił dodatkowe badanie. Trochę się zmartwiłam, ale gdy przekopałam internet jestem spokojniejsza. Miała któraś z Was podobną sytuację?

I pytanie o hormony mam Tsh 5,07 nigdy nie było tak wysoko, zawsze w normie. Czy ma wpływ że jem duphaston?
kochana, to naprawde dobry wynik......nie ma co się martwić, ale oczywiscie jak sama czujesz potrzebe to zrób dodatkowe badania. Wiesz z tymi pomiarami jest tak, ze nieznacznie ruszy kursorem lekarz i wynik będzie inny. Moze jak masz wątpliwości idź do innego lekarza, który jest specjalistą od USG genetycznego. Moja koleżanka tak miała, że w odstępie dwóch dni miała badanie USG i miała różnice w pomiarze 0,5 mm a to przecież bardzo dużo.
Anulka - lipiec 2012

Edytowane przez lubiekawe5
Czas edycji: 2014-11-24 o 19:07
Stary 2014-11-24, 19:08   #1000
pani_pierozkowa
Zakorzenienie

Cytat:

Z przeziernoscia nie pomogę bo ja miałam 1,9 lekarz robiący USG powiedział ze dziecko zdrowe, ginka prowadząca ciaze to potwierdziła
Ale to TSH to bym szybko skonsultowała lekarzem na Twoim miejscu jak dla mnie powinnaś brać leki na jego zbicie. Cos Ci sie w ciazy tarczyca rozszalała - zdarza sie.
Duphaston nie ma wpływu na tsh

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

26 lipca - kolejny rok razem!

Julek - 10.05.2015r. 21:40

pierogowamama.com
pani_pierozkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 19:19   #1001
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:

nie mam pojęcia, u mnie była 1,2mm

a tsh masz wysokie lepiej szybko to skonsultować

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
nie mogę słuchać/czytać tej baby

_________

my teraz łóżeczko mamy przy łóżku, nie wiem co będzie jak pojawi się drugie, może będzie spać z nami
ja sobie nie wyobrażam dziecka w drugim pokoju. nie wiem czy to kwestia wcześniejszego poronienia czy czego, ale bardzo często w nocy nasłuchiwałam czy syn oddycha, zerkałam czy mu się nie ulało, itp. nie byłabym w stanie mieć go w drugim pokoju, to nie na moje nerwy. a spanie osobno, cóż.. chciałam żeby syn spał w łóżeczku, ale on nie chciał, tzn spał sam do północy mniej więcej, potem już tylko z nami.
też nie cierpię wszystko proste się wydaje jak się nie ma dziecko, a jak jakieś "mądre" rady przychodzi wprowadzić w życie to się okazuje, że jednak każde dziecko jest inne i nie za bardzo można je w schematy wcisnąć. Najlepsza jest intuicja, bo same wiemy co dla dzieci najlepsze.

Też nie wyobrażam sobie dziecka w drugim pokoju. Zwłaszcza na samym początku, pewnie bym latała w nocy co chwilę wszystko sprawdzać

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 19:22   #1002
In_Flagranti
Raczkowanie

Cytat:

Norma NT jest chyba 3, ale wiadomo, że im mniej tym lepiej. Te dodatkowe badania to tylko formalność
A jakie Ci zaproponował? Pappa?

Stary 2014-11-24, 19:27   #1003
pani_pierozkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Norma NT jest chyba 3, ale wiadomo, że im mniej tym lepiej. Te dodatkowe badania to tylko formalność

A jakie Ci zaproponował? Pappa?

Nie do konca jest tak ze im mniej tym lepiej. Te badania sa wykonywane u roznych Dziewczyn w rożnych tygodniach ciazy - wiadomo ze przeziernosc karkowa będzie mniejsza przy CRL - 5 cm a większa przy CRL - 6,5 cm i nie wynika to ze zwiększonego ryzyka choroby

26 lipca - kolejny rok razem!

Julek - 10.05.2015r. 21:40

pierogowamama.com
pani_pierozkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 19:29   #1004
fartuch
Zakorzenienie

nic nie proponował, robił tylko usg a jutro idę do swojej lekarki prowadzącej. napisał tylko na tym świstku opisującym badanie na dole, że zalecane dalsze badania w osrodku prenatalnym.
Mimo że wszystko jest w porządku, i nie mam póki co powodów by się martwić, napłakałam się jak cholera. A jeszcze to pieprzone tsh, dobrze, że jutro mam umówioną wizytę.

Edytowane przez fartuch
Czas edycji: 2014-11-24 o 19:31
fartuch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 19:42   #1005
In_Flagranti
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pani_pierozkowa Pokaż wiadomość
Nie do konca jest tak ze im mniej tym lepiej. Te badania sa wykonywane u roznych Dziewczyn w rożnych tygodniach ciazy - wiadomo ze przeziernosc karkowa będzie mniejsza przy CRL - 5 cm a większa przy CRL - 6,5 cm i nie wynika to ze zwiększonego ryzyka choroby

brzmi logicznie, masz rację

Stary 2014-11-24, 19:59   #1006
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
A ja słyszałam dużo pozytywnych opinii o Tracy no cóż, przeczytam to się wypowiem!
Tracy ma chyba tylu zwolenników ilu przeciwników.

Do mnie po prostu nie przemawia taki czysty behawioryzm, ma być tak i tak, bo dziecko każde takie samo i ma takie same potrzeby. u Tracy wszystko jest proste, problem, odpowiedź, nie ma nic pomiędzy, żadnych szczególnych potrzeb (ani rodziców, ani dzieci).

Cytat:
biegiem do endokrynologa jak powiesz, że w ciąży jesteś powinni Cię przyjąć bez problemu. a robiłaś dodatkowe? ft3? ft4? przeciwciała? czy tylko tsh?

w pierwszym trymestrze ciąży mówi się, że tsh powinno wynosić max 2,5, na pewno nie więcej. no i.. co znaczy w normie? u kobiet starających się o dziecko wynik im bliżej 1 tym lepiej, żadne 3-4 jak jest w normach(!)

duphaston nie ma żadnego wpływu na tsh
Stary 2014-11-24, 20:01   #1007
fartuch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Tracy ma chyba tylu zwolenników ilu przeciwników.

Do mnie po prostu nie przemawia taki czysty behawioryzm, ma być tak i tak, bo dziecko każde takie samo i ma takie same potrzeby. u Tracy wszystko jest proste, problem, odpowiedź, nie ma nic pomiędzy, żadnych szczególnych potrzeb (ani rodziców, ani dzieci).

biegiem do endokrynologa jak powiesz, że w ciąży jesteś powinni Cię przyjąć bez problemu. a robiłaś dodatkowe? ft3? ft4? przeciwciała? czy tylko tsh?

w pierwszym trymestrze ciąży mówi się, że tsh powinno wynosić max 2,5, na pewno nie więcej. no i.. co znaczy w normie? u kobiet starających się o dziecko wynik im bliżej 1 tym lepiej, żadne 3-4 jak jest w normach(!)

duphaston nie ma żadnego wpływu na tsh

mam jeszcze fT4 14,56 . Ja kompletnie się na tym nie znam. Dlaczego tak bardzo podskoczyło? Ma to jakiś wpływ na dzieciątko? Rozumiem, że dostane leki?
Stary 2014-11-24, 20:03   #1008
mycha_818
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
no i jak poszło? Ja jak robiłam w piątek na czczo to najpierw pozwoliłam się ponieść fali odruchów wymiotnych (choć był we mnie tylko kwas żołądkowy) i potem było w miarę. Przeżyłam.
Tez jakoś przeżyłam ;-) Początkowo wymioty, choć też nie miałam czym... Wiem że to brzmi źle, ale szły mi nawet nosem :-( A później pojechałam na te badania z tatą, żebym nie musiała prowadzić. Kolejki nie było, ale kobieta pobierająca krew nie przypadła mi do gustu. Nie dość, że zwracała się do mnie po imieniu (nie chodzi o to, że jestem jakąś wielką panią, ale chodzi mi o ton mówienia - powinna mnie traktować z szacunkiem, a nie jak jakaś dziewuchę), to jeszcze na każde badanie pobierała do osobnej fiolki i na końcu stwierdziła, że na glukozę to za mało pobrała, wiec dodatkowa fiolka nie zaszkodzi. A teraz ręka mnie boli jakbym się czegoś ciężkiego nanosiła :-(

Cytat:
W kółko wałkujemy jeden temat i się nie może zdecydować. Raz mówi tak za dwa dni co innego no gorzej jak baba :/ a później i tak wychodzi że to ja jestem winna boże daj mi siłę

Lepiej nie! Proś o cierpliwość ;-) Jak Bóg da Ci siłę, to jeszcze go czasami zabijesz ;-)

Cytat:
Hahah no ja poziomem owłosienia zaczynam przypominać Tż który ma nadmiar włosów dosłownie wszędzie
Ja też. Myślałam, że mam tak sama i nawet przeszła mi myśl, że nie będę mogła wklejać zdjęć, bo pomyślcie, że jakaś małpa ze mnie ;-)

Cytat:

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
Nie Polecam. Przeczytalam i niestety jest to bardzo słaby poradnik napisany na bazie widzimisie i przeczy wiedzy naukowej. Ciężko w niej odróżnić ziarno od plew.
Też chcę przeczytać, bo koleżanka czytała i mówiła, że super. Jak poczytam to się wypowiem
mycha_818 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 20:05   #1009
lubiekawe5
Rozeznanie

Cytat:
nic nie proponował, robił tylko usg a jutro idę do swojej lekarki prowadzącej. napisał tylko na tym świstku opisującym badanie na dole, że zalecane dalsze badania w ośrodku prenatalnym.
Mimo że wszystko jest w porządku, i nie mam póki co powodów by się martwić, napłakałam się jak cholera. A jeszcze to pieprzone tsh, dobrze, że jutro mam umówioną wizytę.
kochana chyba naprawde niepotrzebnie się martwisz,
az sprawdziłam swoje poprzednie badania z 2012r. usg w 13 t 2d ciąży. Długość 6,77 cm, waga 68 g, NT - 0,9 mm (czyli ta przezierność)
a Tsh 3,68
Powiem Ci że w poprzedniej ciąży naczytałam się o tej przezierności, i niektóre dziewczyny miały naprawde problem bo NT: 3,5 mm, 4 mm i robiły amnio - a tu co? Dziecko zdrowe. Więc Twoje 2 mm to jest nic, żaden problem , poza tym po coś są te normy prawda? Nie rozumiem po co lekarz Cie stresuje.. Na pewno jest wszystko ok.
Anulka - lipiec 2012

Edytowane przez lubiekawe5
Czas edycji: 2014-11-24 o 20:16
Stary 2014-11-24, 20:09   #1010
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Rodzicielstwa bliskości . syn mi wysłał wiadomość

---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ----------

A co di TŻ to mam ekstra egzemplarz. Ojciec pełną gęba. Wstaje w nocy, przebiera, karmi, kapie . ja syna wykapalam może 5 razy od urodzenia.
Chodzi na spacery, zabiera do znajomych itp.
też mi to najbardziej pasuje
u nas z kapaniem było tak samo, pierwszy raz młodą wykąpałam sama jak chyba z rok miała

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 20:11   #1011
cowie
Zakorzenienie

Cytat:
mam jeszcze fT4 14,56 . Ja kompletnie się na tym nie znam. Dlaczego tak bardzo podskoczyło? Ma to jakiś wpływ na dzieciątko? Rozumiem, że dostane leki?

A jaką masz normę dla ft4?
Bo u mnie w laboratorium to by było dużo za dużo.
Wysokie TSH oznacza niski poziom hormonów tarczycy, które są potrzebne dziecku.
Także z tym idź szybko najlepiej do endokrynologa, nie do ginekologa.
Dostaniesz euthyrox, czyli syntetyczny odpowiedik hormonów tarczycy i wszystko będzie ok
Dziecko dostanie tyle ile trzeba

I nie zamartwiaj się przypadkiem, bo to nie jest straszny problem.

18.05.2015
Leoś

Edytowane przez cowie
Czas edycji: 2014-11-24 o 20:12
cowie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 20:13   #1012
Moschina
Raczkowanie

DOTRWAŁAM
Czytałam wszystkie posty od soboty i jestem w szoku że już tyle naskrobałyście.

Cytat:
Napisane przez kejtiCe Pokaż wiadomość
kto by pomyślał, że ci faceci są tacy dobrzy..
NO właśnie kto by pomyślał

Cytat:
Napisane przez Charlotta83 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny, czy Wy też jesteście takie senne? Mogłabym przespać cały dzień, a podobno w drugim trymestrze senność mija...
Dzisiaj postęp, zjadłam kanapkę z szynką i chrzanem i nie zwymiotowałam
Ja jestem codziennie, po obiedzie mam ochotę na drzemkę gdziekolwiek bym się nie znajdowała

Cytat:
Napisane przez rybkaa90 Pokaż wiadomość
Ja z moją teściową mam napięte stosunki. Mam wrażenie, że ona ciągle nie dopuszcza do siebie myśli, że jesteśmy małżeństwem Wolałaby inną żonę dla swojego jedynaka. Ogólnie nie ma swojego życia i wtrąca się w nasze. Z wychowaniem dziecka pewnie będzie dokładnie tak samo. Zero pomocy i wsparcia, ale same wymagania i dyspozycje. Taka typowa teściowa z dowcipu Nie lubię jej, ale szanuje bo kocham swojego męża.
Czy Twoja Teściowa to moja matka? ciekawe...

Cytat:
Napisane przez Soleil_Rouge Pokaż wiadomość
Cześć
Wczoraj mnie nie było bo cały dzień pakowalismy kartony - przeprowadzany się w tym tygodniu!!! Yupi!! oczywiście jeszcze nie skończyliśmy, ale już się zrobiło trochę pusto w naszym mieszkaniu. A tak w ogóle to nagromadzilismy duuuuzo różnych rzeczy
Zazdroszczę!

Cytat:
Dziewczyny nagle wywaliloi brzuch. Z dnia na dzień. Masakra
Super! wygląda megaaaa

Cytat:
Dziewczyny, właśnie zdałam sobie sprawę, że zaczynam dziś 2 trymestr.

Cytat:
Napisane przez stina1983 Pokaż wiadomość
Ja chyba dość kontrowersyjnie planuję miejsce łóżeczka bo w osobnym pokoju poza sypialnia. Kupuję tam też sofę i zamierzam tam spać. Pewnie dla niektórych nie do pomyślenia, ale z różnych względów ( przede wszystkim TZ ) tak wybrałam. Rzezcywistość jednak może zaskoczyć
Hmmm... też planuję w drugim pokoju jeśli nie przeprowadzimy się do kawalerki, różnie to w życiu bywa

Cytat:
Tak się pokłóciłam z tż-em że zaraz wyleję wiadro łez. Faceci to zło

Głowa do góry !

Cytat:
Napisane przez k a j a Pokaż wiadomość
Dziewczyny robi Wam się kreska od pępka ?

Cytat:
Oh nie!!! Już się poprawiam!!!
Mieszkam w wielkiej willi 150m2, oczywiście jak dziecko się urodzi to zatrudnię 7 niań

Ja mam w piątek wizytę u ginekologa i to moja trzecia wizyta (11 tydzień i 4 dzień - jest teraz) i nadal nie mam karty ciąży ale liczę na to że teraz mi ją założy bo mam dla niego pierwsze wyniki badań.

Edytowane przez Moschina
Czas edycji: 2014-11-24 o 20:17
Moschina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 20:17   #1013
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
ma wpływ. pewnie dostaniesz leki, tylko skonsultuj z endokrynologiem a nie ginekologiem.
Stary 2014-11-24, 20:26   #1014
Soleil_Rouge
Rozeznanie

Hej.
Zaczęłam cytować I mi na koniec wsxystko wcielo!!
dziś juz nic mnie nie męczy - tzn gardło mam trochę podrażnione po wczorajszych wymiotach ale juz się mój żołądek uspokoił
Któraś z Was pisała o Angelcare (przeraszam ale nie pamiętam kto dokladnir), w każdym razie powiem tylko ze mam i polecam! Ja się od samego początku bałam ze Małą się zachlysnie mlekiem albo że kołderka przydusi, wiec mnie to bardzo uspokoiło. Poza tym kupiliśmy wersje z kamerą wiec przy okazji mamy podgląd

Łóżeczko u nas będzie na początku w naszej sypialni a po kilku miesiącach (zwłaszcza jak juz nie trzeba będzie wstawać w nocy ) przetransportujemy Malucha do swojego pokoju.

A jeśli chodzi o tesciow: ja mam świetna teściową. Naprawdę! Nawet koleżanki mi zazdroszczą
Za to teść i jego druga żona... no jeszcze teść to ok, ale ta żona to mi działa na nerwy - nie znoszę kobiety!!

OK. Zostawiam Was I wracam do planowania co i jak urządzimy w nowym domku jeszcze tylko kilka dni...

Buziaki
Stary 2014-11-24, 20:26   #1015
fartuch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cowie Pokaż wiadomość
A jaką masz normę dla ft4?
Bo u mnie w laboratorium to by było dużo za dużo.
Wysokie TSH oznacza niski poziom hormonów tarczycy, które są potrzebne dziecku.
Także z tym idź szybko najlepiej do endokrynologa, nie do ginekologa.
Dostaniesz euthyrox, czyli syntetyczny odpowiedik hormonów tarczycy i wszystko będzie ok
Dziecko dostanie tyle ile trzeba

I nie zamartwiaj się przypadkiem, bo to nie jest straszny problem.
moje dokładne wyniki z normami to:

tsh - 5,07 norma [0.27-4.2]
fT4- 14,56 norma[12-22] jutro pojdę do gina, to dobry lekarz i na pewno od razu mnie skieruje gdzie trzeba
Stary 2014-11-24, 20:34   #1016
Charlotta83
Rozeznanie

Cytat:

Ja przy takim tsh musiałam już brać Euthyrox. Sprawdź jeszcze normy dla ft3 i ft4, dobrze by było zrobić jeszcze anty-TPO. Wiadomo, że wyniki w ciąży mogą być trochę podwyższone, ale dla pewności skonsultowałabym je z endokrynologiem. Mnie prowadzi zarówno ginekolog jak i endokrynolog, bo ginekolodzy średnio się na tarczycy znają niestety.
A jeśli nie odmieni ich serca,
To niech im skręci kostkę,
Abyśmy ich poznali po kulawym chodzie"

Jonathan Carroll ("Zaślubiny patyków")
Charlotta83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 20:37   #1017
cowie
Zakorzenienie

Cytat:
moje dokładne wyniki z normami to:

tsh - 5,07 norma [0.27-4.2]
fT4- 14,56 norma[12-22] jutro pojdę do gina, to dobry lekarz i na pewno od razu mnie skieruje gdzie trzeba

A jod bierzesz?

Jak będzie Cię kierował do endo to poproś jeszcze o skierowanie na ft3 i aTPO i zrób przed wizytą.

18.05.2015
Leoś
cowie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 20:42   #1018
tassia
Zakorzenienie

Cytat:
Na tyle na ile poznalam przez twoje wypowiedzi Twój stosunek do rodzicielstwa to bardzo ci się spodoba ta książka.
Ta książka jest ukierunkowana na łatwe rozwiązania które tak łatwo się nie sprawdzają. Mnie się książka bardzo podobała ale znalazłam tam moze parę tez wartych uwagi. Reszta to tresura i jak zrobić tak żeby dziecko nie przeszkadzało nam w życiu.

Jak ktoś jest zainteresowany książkami to bardzo Polecam takich autorow takich jak:
Jesper Juul
Mazlish i Faber
William Sears
Agnieszka Stein

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 20:44   #1019
fartuch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cowie Pokaż wiadomość
A jod bierzesz?

Jak będzie Cię kierował do endo to poproś jeszcze o skierowanie na ft3 i aTPO i zrób przed wizytą.
nic nie biorę, tylko duphaston i kwas... jutro na pewno się czegoś dowiem. dzieki wielkie za pomoc ale noc chyba będzie nieprzespana...
Stary 2014-11-24, 20:49   #1020
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Na tyle na ile poznalam przez twoje wypowiedzi Twój stosunek do rodzicielstwa to bardzo ci się spodoba ta książka.
Ta książka jest ukierunkowana na łatwe rozwiązania które tak łatwo się nie sprawdzają. Mnie się książka bardzo podobała ale znalazłam tam moze parę tez wartych uwagi. Reszta to tresura i jak zrobić tak żeby dziecko nie przeszkadzało nam w życiu.

Jak ktoś jest zainteresowany książkami to bardzo Polecam takich autorow takich jak:
Jesper Juul
Mazlish i Faber
William Sears
Agnieszka Stein
widzę, że mamy podobne poglądy dotyczące wychowania dzieci
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości