|
|
#1021 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czerwcowe Mamusie 2015, cz. II :)
Ja jutro u gina omawiam wyniki badań. Też się boję TSH, jak robiłam we wrześniu to miałam 5,6, ale nie wiedziałam wtedy, że jestem w ciąży
![]() Zobaczymy jutro jak to będzie teraz. Najgorsze jest to, że pewnie dostanę skierowanie na ft3, ft4, a ze stażu nie chcą mnie zwolnić na tą godzinę, żeby pobrali krew Jak szłam na biocenozę pochwy, co w całości trwało PRZYSIĘGAM 15 minut łącznie z czekaniem w kolejce to brałam l4 na jeden dzień |
|
|
|
#1022 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to bierz zwolnienie, zdrowie ważniejsze. jak takie problemy robią.... |
|
|
|
|
#1023 |
|
Raczkowanie
|
no nie da się ukryć, że za dziećmi nie przepadam i instynktu u mnie brak
ale to nie znaczy, że nie chcę dziecka! i to, że ktoś "tresuje" dziecko nie oznacza, że jest gorszym rodzicem. Części ludzi takie wychowanie pasuje, inni wolą rodzicielstwo bliskości. Tak jak jedni patrzą w prawo, inni w lewo. |
|
|
|
#1024 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czasem zastanawiam się tylko jakim kosztem takie tresowanie się odbywa. bo jedno dziecko zaakceptuje to, a inne będzie domagało się bliskości, której doświadczało przez 9 m-cy i będzie to zupełnie naturalne. co wtedy? bo owszem, bierzemy się za macierzyństwo z konkretnymi nastawieniami, oczekiwaniami, coś nam pasuje, coś nie i fajnie, że mamy tego świadomość, ale dziecko też ma jakieś konkretne potrzeby, nie jest dodatkiem do nas, który ma się podporządkować i nie przeszkadzać. ja marzyłam o odłożeniu dziecka po karmieniu do łóżeczka i położeniu się spać, bez cyca na wierzchu, bez cyca w paszczy lub ręce dziecka. niestety. mały człowiek miał inną wizję, a ja nie byłam w stanie z boku słuchać jego płaczu i domagania się bliskości. Edytowane przez moni_ka.g Czas edycji: 2014-11-24 o 21:15 |
|
|
|
|
#1025 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No będę musiała, ale bez przesady.. żeby takie coś robić |
|
|
|
|
#1026 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja bym się chyba nie cackała i brała zwolnienia w razie potrzeby przy takim traktowaniu. jeszcze na stażu
|
|
|
|
|
#1027 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym tak czy siak w ciąży powtarzałby wszystkie wyniki. Skieruje mnie do endokrynologa na pewno.. Ojjj, ja już byłam na zwolnieniu wieeeele razy, ale to ze względu na ten mój nieszczęsny kręgosłup ![]() --------- U mnie w rodzinie wszyscy spekulują, jak mam dać na nazwisko dziecku. Po mnie czy po TŻ |
|
|
|
|
#1028 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie, Kochana, nie przejmuj się tym aż tak. Szczególnie już na tym etapie ciąży. To nie jest nic czym się trzeba tak zamartwiać. Euthyrox i po sprawie. ---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- Cytat:
Wybacz, ale ja jestem trochę przewrażliwiona na punkcie reagowania na zawirowania tarczycy, ale dziwię się, że sobie tak to odpuściłaś. Początkowo dziecko nie ma swojej tarczycy, albo ma jeszcze niedziałającą i korzysta z hormonów matki, których Ty miałaś obniżoną ilość...
|
|
#1029 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie. W poprzedniej ciąży gdzieś w 3 trymestrze mi się zrobiła. Za to po porodzie było widoczne jeszcze przez dobre pół roku to paskudztwo ![]() Cytat:
|
|
#1030 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1031 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
K.wa ginekolog powinien znać choć podstawy endokrynologii ![]() Po pierwsze tarczyca ma duży wpływ na płodność, po drugie może mieć na ciążę. Oby ten zareagował
|
|
#1032 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zobaczymy jutro. Chociaż nie ukrywam, że stres jest. |
|
|
|
|
#1033 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam nie przepadam za poradnikami. O te Zawitkowskiego "Mamo, tato co ty na to?" lubię Cytat:
Mam 150 m2 i jeszcze drugie tyle bym zagospodarowałaCytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
też nie mam jeszcze karty. Mamy założyć w czwartek. To będzie 10 tydzień. Ale moja gin tak ma. W poprzedniej ciąży też tak jakoś mi dała dopiero.
|
|
#1034 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dziecko to człowiek ! Istota której należny jest szacunek. Czy ty chcialabys być tresowana? Zawsze trzeba sobie zadać takie pytanie zanim chce się cos zrobić drugiemu człowiekowi. Np. Czy gdybym czuła się samotna i przerażona to chciałabym zostać zamknięta w ciemnym pokoju czy wolalabym żeby ktoś bliski mnie przytulil? Ale doskonale Cie rozumiem. Ja nie znosze dzieci. Dzieci mnie .... Denerwuja (ładny wyraz na to co czuje wobec dzieci). Zawsze wiedziałam ze chce mieć dziecko ale jednocześnie ich nie lubię.Instynkt pojawił się później niż poród. Ale! Tak czy siak ciężko być obojętnym wobec bezbronnej istoty która ma tylko nas i tylko na nas może polegać. I z czasem mieklam, mieklam aż znalazłam balans. Dzieci nienawidzę nadal. Nie umiem się z nimi bawić ani rozmawiać. Nadal mnie wkurzaja. Ale swoje dziecko kocham ponad wszystko. Mój balans polega na tym ze są moje potrzeby i potrzeby mojego dziecka. On ma potrzeby gwarantowane: czysta pielucha, pełny brzuszek, spokojny sen, przytulenie. Reszta jego potrzeb jest realizowana w ramach moich granic. Tzn. Nie zgadzam się na bicie mnie, siedzenie pol dnia na placu zabaw kiedy są inne rzeczy do wykonania itd. Ale jeżeli potrzeba mojego dziecka jest możliwa do spełnienia to ja spelniam ( chyba ze jest to potrzeba gwarantowana - ja spelniam zawsze) Na koniec ołowiem ci sytuacje która miała miejsce w 7 miesiącu mojej ciąży. Byłam ze znajomymi na grillu. Wśród nich były dwie dziewczyny posiadające całkiem duże juz dzieci. I zadalam im pytanie co jest ich największą satysfakcja w życiu, największym sukcesem ? Uslyszalam: dziecko. Przez cala resztę ciąży i nawet okres po porodzie dzwieczalo mi to w uszach i zastanawiała się : WTF? A praca? A firma? A zawody sportowe? A certyfikat z jezyka? A podpisanie kontraktu ze szpitalem? .... ????? Co one gadaja !!!!!! I wiesz co? Moje dziecko skończyło rok. I moja największą satysfakcja życiową i największym sukcesem jest mój syn! Może to chore... Ale dzięki niemu wiem ze wszystko co w życiu osiagnelam zyskało większy sens, wszystko co chce zrealizować ma głębszy sens niż miało dotychczas. I sama często się dziwie skąd takie pokłady cierpliwości, czułości i miłości u takiej twardej francy jak ja ![]() Życzę ci żebyś była otwarta na te zmiany które są przed Toba. Żebyś nie zamykała się na dziecko przez swoje dotychczasowe uczucia tylko była gotowa przyjąć te nowe. Bo jestem dowodem na to ze ta podróż może nieźle zaskoczyć ![]() ---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- Ale się otworzyłam sorki
|
|
|
#1035 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to z cycem... jakbym o sobie czytała
|
|
#1036 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam wrażenie, że to za wcześnie.Pięknie to napisałaś... Mam bardzo podobne podejście. Jednak to jeszcze nie wiadomo, jak będzie z moim dzieckiem. Na razie mówię tylko o mojej siostrzenicy, którą opiekowałam się bardzo często do takiego stopnia, że 3 letnie dziecko nazywało mnie swoją drugą mamusią. Chodzi mi o to, że wypracowałam sobie taki jakby.. autorytet w jej oczach. Oczywiście ona jest dla mnie ogromnie ważna, ale są pewne granice i obie ich przestrzegamy, a nikogo się tak nie słucha jak mnie. Teraz robi się już coraz starsza i rośnie z niej mała cwaniara, ale moje słowo to zawsze będzie moje słowo i ona go nie podważy.A ciekawe jak to zrobię z moim maluchem.. Nie chcę dać sobie wejść na głowę.
|
|
|
|
|
#1037 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też nie lubię dzieci na dłuższą metę. Tzn lubię tak na chwilę na godzinkę, dwie a potem do domu ![]() Co do tego co napisałaś o satysfakcji i sukcesie- podpisuję się rękami i nogami
|
|
#1038 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
będąc w ciąży byłam przekonana, że niemowlak większość czasu przesypia, ja będę miała czas na ogarnięcie siebie i mieszkania, a w czasie spacerów będę siedzieć na ławce i czytać książkę. zderzenie z rzeczywistością było bardzo brutalne. syn momentalnie otwierał oczy jak tylko wózek się zatrzymał, żeby usnął na spacerze zwiedzałam wszystkie okoliczne trawniki i boiska bo jazda po prostym nie spełniała swojej roli, miał koszmarne kolki od kiedy skończył 3 tygodnie, każdego dnia ponad pół dnia wyjęte z życiorysu, wisiał na cycu godzinami, chciał spać z cycem, spacerować z cycem, minuta bez cyca była minutą straconą. generalnie... wszystko było nie tak jak miało być. teraz nauczona doświadczeniem kupię chustę zanim dziecię się urodzi i myślę, że będę mniej sfrustrowana wiedząc, że to mija, mając świadomość, że są dzieci, które mają większe potrzeby, które nienawidzą każdej zabawki/gadżetu, który może ułatwić życie rodzicom życie, nie chcą leżeć, potrzebują być w ruchu, patrzeć na świat z perspektywy rąk rodzica. takie po prostu są. łudzę się jeszcze, że młode będzie spokojniejsze, bardziej ugodowe, ale różnie może być. chociaż na babki siedzące na ławce z książką i tylko od czasu do czasu zerkające do wózka zawsze będę patrzeć z zazdrością
|
|
|
|
|
#1039 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1040 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pamiętam jak młody wreszcie zasypiał (też trzeba było go usypiać w wózku) a ja myślałam: o teraz coś ugotuję, poczytam, posprzątam etc.. A tu ledwo zrobiłam siku a on już nie spał i trzeba było husiać od nowa... Szybko nauczyłam się nie planować niczego na czas drzemki ![]() I te piękne, zadbane , uśmiechniete mamy z reklam.. A ja czasem o 13-tej orientowałam się, ze jeszcze dziś nic nie jadłam...
Leoś http://www.suwaczki.com/tickers/j5rb2n0a3th34quw.png Franio http://www.suwaczki.com/tickers/j5rb2n0a3h9hdz85.png Edytowane przez Irmusia81 Czas edycji: 2014-11-24 o 22:27 |
|
|
|
|
#1041 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pierwsza myśl: niemożliwe, druga: włączony piekarnik! i biegiem do kuchni. wpadłam, patrzę a za krzesłem chowa się moje dziecię, chciał wejść pod stół szukać jakiegoś samochodu, który od rana już dawno sprzątnęłam
|
|
|
|
|
#1042 |
|
Zakorzenienie
|
Ale się napisałyście
dobrnęłam do końca i... pora spać 😆 Gratuluję badań, brzuszków, tygodni, trynestrów ![]() Dziecko będzie na początku spało z nami, to najcieplejszy pokój. Później pokój biurowy przerobimy na dziecinny, ewentualnie sami tam się wyniesiemy. A to, że ktoś mieszka w kawalerce, to nikogo nie powinno obchodzić. Jest na pewno trudniej, więc tym większy szacunek. Co do teściów, sa 600km od nas. A moi rodzice tysiąc, co ma dobre i złe strony. Chyba jednak złe przeważają. Teściową mam ok, teścia widziałam trzy razy w życiu ![]() Też jestem wlochata!!! Na linii powyżej i poniżej pępka mam trochę ciemniejszych włosków. Pozwólcie, że też się pochwalę dzidziem tak dzisiaj wariowal, że nie dało się zrobić ładnej fotki jestem w szoku. Że wygląda już jak dziecko i że tak szalał d))
|
|
|
|
#1043 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1044 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajnie Też bym chciała, żeby moje dziecko podczas badania sobie poszalało, a jedyny ruch to było coś jak czkawka. No, czasem łaskawie machnęło ręką ![]() Ale to chyba jeszcze nie było genetyczne? A nie, patrzę, że to 12 tydzień? To faktycznie się nie dało obfocić w pełnej krasie
Alek, 13tc Tarczycówka ![]() ![]() 18.05.2015 Edytowane przez cowie Czas edycji: 2014-11-24 o 23:09 |
|
|
|
|
#1045 | |||
|
Zadomowienie
|
Nie wiem jak wam, ale mi właśnie ciąża szybko leci
Przed wydawało mi się, że będzie się to ciągnąć a tu hop siup i zaraz wiekszość z nas wskoczy w 2 trymestr ![]() Jescze nieeee Cytat:
Ja mogę część rzeczy na pewno też wywiozę do naszego mieszkania, które jest w trakcie remontu. Jak TŻ się do mnie wprowadził to też przywiózł ze sobą mnóstwo rzeczy, które na tą chwilę nie będą potrzebne. Myślę też o wstawieniu jakieś dużej szafy typu komandor ![]() Cytat:
Głowa do góry Na pewno uda się zbić TSHCytat:
![]() A co do hormonów to moim zdaniem powinnaś jak najszybciej udać się do poradni endokrynologicznej, ginekolog lub lekarz pierwszego kontaktu może wypisać Ci skierowanie i z tego co mi lekarka mówiła to powinni przyjąć Cię od ręki. Mi też wyszło wysokie TSh - ponad 7 a norma dla kobiet w ciąży do 2,5. Ja jak odebrałam swoje wyniki to też się naczytałam, napłakałam i nadenerwowałam Mo moja gin mówiła żebym jak najszybciej udała się do endokrynologa, ale też kazała mi się uspokoić bo nerwy chyba z tego wszystkiego są najgorsze :/ Kochana dostaniesz hormony i będzie wszystko dobrze Mi hormony do normy wróciły w przeciągu mc, u Ciebie też będzie dobrze
|
|
|
#1046 |
|
Zakorzenienie
|
Leci bo swiadomy pierwszy trymestr czesto nawet 2 m-ce nie trwa. Mniej wiecej od 5 do 12 tygodnia. Potem bedzie i ponad 3 tak na prawde. U mnie niby 2 trymestr a i tak ponad 6 m-cy jeszcze.
|
|
|
|
#1047 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Do tej pory miałam świadomość, że opieka nad maleństwem absorbuje cały czas, dzień i noc... Moje koleżanki za to zaraz po urodzeniu non stop siedzą na fb, grają w coś, wklejają zdjęcia. Łamią moje stereotypowe myślenie. Mam nadzieje że jeśli się rozczaruje to jedynie nadmiarem wolnego czasu ;-) |
||
|
|
|
#1048 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
fajnie dziewczyny o tym wszystkim piszecie u mnie z cycem nie było problemu, mała jadła 5 minut i koniec, spanie. A próbowałaś ze smoczkiem? Za obcymi dziećmi to ja też nie przepadam, ale swoje to kompletnie inna bajka
|
|
|
|
|
#1049 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie ze dawalam smoka, plul dalej niz widzial. Oszukiwalam, jak przysnal podmienialam cyca na smoka.. do pierwszego ciamkniecia.. ryk byl taki ze tylko cyc ratowal sytuacje. Smoka zapragnal w wieku 5 m-cy.
|
|
|
|
#1050 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Marei ale super fotka |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:51.

Poza tym tak czy siak w ciąży powtarzałby wszystkie wyniki. Skieruje mnie do endokrynologa na pewno.. 

W ogóle nie pisałam, ale mimo że dawka e. już 100 to wyniki coraz gorsze... Znowu tsh prawie 20