|
|
#1351 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie sierpniowe 2014 cz. 2
Karoseria no niestety trzeba się poświęcić, przecież nie będę małej gotować osobno 1/4 ziemniaka
Zresztą wyjątkowo jej nie smakował więc pewnie szybko tego nie powtórzymy![]() No i robiliśmy sobie puree więc posoliliśmy przed duszeniem
|
|
|
|
|
#1352 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co najlepiej podchodzi Meli jak do tej pory?
|
|
|
|
|
|
#1353 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ja daję małej wodę źródlaną (primavera z baniek 6l albo mama i ja) mąż wyczytał że woda dla niemowląt powinna być źródlana poniżej 300 mg składników mineralnych żeby nerki nie musiały za dużo pracować, wcześniej dawaliśmy z filtra ale coś nam nie podchodziła, kiepską morfologie miała i zdecydowaliśmy się dawać źródlaną żeby trochę tych minerałów i się poprawiło
|
|||
|
|
|
|
#1354 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1355 | |||||
|
Zakorzenienie
|
dzielny chłopak ![]() Cytat:
Cytat:
my mamy bardzo podobny do tego http://www.f-f.com/pl/product/kombin...kolki/km423165 Cytat:
![]() Przed chwilą wróciłam z galerii, kupiłam prezent dla tż i taty. Odebrałam też z poczty Sophie. Zostało mi jeszcze coś dla mamy kupić, ale to siostra coś tam wybierze Cytat:
![]() Cytat:
Mój więcej jak 60 ml to nie wypije
|
|
|
|
#1356 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1357 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Rozpychanie żołądka mnie nie przekonuje, przecież taki maluch jak ma za dużo to uleje.
|
|
|
|
|
|
#1358 |
|
Zakorzenienie
|
Karoseria najbardziej jabłko i marchew póki co
Śliwka jest be, banan jest be i ziemniak też be! A no i szpinak masakra ![]() cabonkaa spokojnie nauczy się otwierać buźkę Mela póki co tak jakby zasysała/zlizywała z łyżeczki, muszę jej trzymać łyżeczkę przy buzi bo jak jej tylko włożę i wezmę łyżeczkę to wypycha językiem...pati myślę, że często też dziecko wybiera co chce jeść a rodzice nie zawsze biorą to pod uwagę Moja kumpela też usilnie gotuje obiady swojej córce, codziennie coś innego, robi wszystko żeby je jadła a ona pluje i nie chce
|
|
|
|
|
#1359 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Te śliwki/ szpinaki itp trzeba podawać po kilka razy za którymś razem może polubi Halinka może i racja że przecież nie wypije więcej niż brzuch zmieści albo odda z powrotem
|
|
|
|
|
|
#1360 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1361 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#1362 |
|
Zakorzenienie
|
Cabonkaa no wiem ale poki co nie bede jej przekonywac do tego szpinaku bo jednak malo kto to lubi i smierdzi niemilosiernie
Bede probowac z brokulami, groszkiem i kalafiorem niedlugo zeby pozniej mogla te zupki jarzynowe jesc Pati no wtedy to jest masakra i chyba sie przykro robi jak dziecko gardzi Twoja kuchnia Ja poki co jestem w 100% na sloiczkach i mam ich cala szafe Pewnie do pol roku bedzie to u nas podstawa czasem tylko mala dostanie cos odpowiedniego z obiadu no a jak juz zacznie siedziec to bedziemy probowac czegos na zasadzie BLW |
|
|
|
|
#1363 | |
|
Wtajemniczenie
|
Masakra.. Boję się przeprowadzki z małym dzieckiem... Cytat:
Ja daje przed, bo jak już Ninka nie daje rady i za mocno sie zlosci to podmieniam na mleczko... W miedzyczasie probowalam ale wtedy wpada w szal, ze co ja jej daje itd... Strasznie sie wkurza A po jedzeniu by mnie wyśmiała co najwyżej |
|
|
|
|
|
#1364 |
|
Zadomowienie
|
To teraz inne pytanie..
Bo jak powiedziałam dzisiaj, że młodemu leci 17 tydzień to mi pediatra rzuciła: no to już ma 4 miesiące skończone. EEEEE? Ale przecież 4 miesiące będą 4 grudnia... To kiedy ja mam zacząć dawać inne jedzenie? Po czterech miesiącach kalendarzowych czy tych tygodniowych? Czemu to jest znowu takie trudne!
|
|
|
|
|
#1365 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1366 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny odnośnie tych słoiczków, gotowania... Ja mam takie zdanie, że każda matka robi to, co uważa za słuszne i najlepsze dla swojego dziecka. Dla jednej mamy to będzie gotowanie obiadków, dla innej powrót do pracy i zarabianie na rodzinę. Nie nam to oceniać. Ja mam zamiar i miałam go i bez tego artykułu wrzuconego przez Pati gotować dla Maksyma sama. Rozejrzałam się, przeanalizowałam, policzyłam, znalazłam super sklepy z ekologicznymi, uprawianymi bez chemii warzyw, które dowożą do domu zakupy i tam będę się zaopatrywać. Ja uważam, że tak będzie lepiej dla mojego dziecka. Ale jeśli ktos daje słoiczki to ok, ja tego nie mam zamiaru krytykować w żaden sposób. Oczywiście nie da się wszystkiego idealnego kupić, zarówno gotowanie jak i słoiczki mają wady i zalety. Ja się bardzo cieszę na to gotowanie, wręcz się nie mogę doczekać, to dla mnie nowe wyzwanie poza tym przy alergii pokarmowej Maksyma muszę być uważna, jeśli prawdą jest, że w niektorych daniach w słoiczkach jest gluten, a nie ma o tym informacji, to samo to w naszym wypadku wykluczałoby ich podawanie. Póki co jestem podekscytowana tą nową przygodą, jutro przyjedzie mój parowar i zaczynam się uczyć, a za kilka tygodni M.dostanie pierwszą marchewę z niego ![]() ---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Cytat:
? Chodzi mi o to, że musi przecież próbować coś dawać dziecku, nie może go na samym mleku chować, coś temu jej dziecku kiedyś w końcu posmakuje. Takie życie mam niejadków niestety... Myślę, że nie byłoby tu różnicy czy słoik czy gotowanie skoro i tak pluje.
|
||
|
|
|
|
#1367 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1368 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja z kolei bardzo nie lubię zabawy w bio, eko i inne cuda. Kurde, za naszych czasów tego nie było i jakoś żyjemy. Dla mnie marchewka to marchewka, umyć, obrać, wygotować. Pomijając fakt, że za sam napis na etykietce bio i eko marchewa kosztuje już dwa razy tyle co normalna. Planuję gotować ale nie powiem, że nie dam słoika bo pewnie dam, jak będę mieć gorszy dzień albo lenistwo zwycięży albo poza domem, no kurde w różnych sytuacjach ten słoik jest praktyczniejszy. Chyba, że kupię paletę koncentratów i porobię swoje słoiki. ![]() Kasia a Ciebie może zainteresuje, bo ostatnio słyszałam w wiadomościach, że mają wejść nowe przepisy do etykiet, mają być wyszczególnione wszędzie dużymi literami konkretne ilości alergenów w produktach, żeby zniknęły opisy typu "może zawierać orzechy". Bo albo zawiera tyle i tyle, albo nie zawiera.
|
|
|
|
|
|
#1369 |
|
Zakorzenienie
|
Kasia z tym ze niektore dzieci lubia niektore dania ze sloiczkow i to duzo zmienia akurat bo ona i tak go nie poda bo przeciez sama gotuje swojemu dziecku
![]() Dla mnie temat zywienia jest ciezki:P ogolnie jestem uczulona na tym punkcie, zeby dziecko jadlo z czasem normalne obiady z nami i umialo jako tako samo zjesc i na tym glownie sie bede skupiac Poki co nie widze sensu gotowac malej bo okazuje sie ze polowy rzeczy nie lubi a jak juz cos jej zasmakuje to i tak zje tylko troche Jesli bede juz mniej wiecej widziala co Mela lubi a czego nie i mala bedzie zjadala normalne porcje to wtedy tez bede gotowac jej jedzonko w parowarze wlasnie a pewnie od czasu do czasu tylko dostanie jakis ulubiony sloiczek |
|
|
|
|
#1370 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A dzieci chyba niezbyt szybko mogą jeść przyprawy i posługiwać się widelcem więc nie wiem czy uda Ci się cokolwiek przyspieszyć w tym temacie.. |
|
|
|
|
|
#1371 |
|
Zakorzenienie
|
Halinka no wlasnie czasem sie tak zdarza i uwazam, ze to dziecko samo wybiera co mu smakuje
Nie chodzi mi o sprawne poslugiwanie sie widelcem, bez przesady moze jesc rekami byleby byla samodzielna w odpowiednim momencie![]() Moja chrzesnica ma 2,5 roku a mama dalej ja karmi co mi sie mega niepodoba i dlatego chcialabym tego uniknac bo mam przyklad jak to pozniej wyglada ![]() Tak samo nie uznaje jedzenia przed telewizorem czy tysiaca zabawiaczy wokol zeby dziecko zjadlo jak sie czyms zajmie... Albo co gorsza dodawania slodkich rzeczy lub czegos co dziecko lubi do kazdego innego posilku zeby tylko jadlo Ojjj jestem uczulona na tym punkcie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:39 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ---------- A co do przypraw to my po prostu zmniejszymi ich ilosc i mysle ze bedzie ok Zeby nie bylo mowie tutaj o wieku kolo roku jak juz mala zacznie porzadnie jesc
|
|
|
|
|
#1372 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1373 |
|
Zakorzenienie
|
Pati to spytaj mamy jeszcze jak podawala Ci te owoce i warzywa bo ja na przyklad jadlam poslodzone bo tak sie dawalo zeby dziecko zjadlo wiec to raczej nie eko
Nie mowiac o tym ze mleko krowie powinno sie dawac dopiero kolo roku a kiedys dzieci pily je od urodzenia nawet jak matka nie karmila takze tez to niezbyt zdrowe Dla mnie teraz jest mega przegiecie i moda na "eko-chòw" ![]() ---------- Dopisano o 00:28 ---------- Poprzedni post napisano o 00:27 ---------- No i jeszcze popijanie woda z cukrem tez bylo hitem przeciez
|
|
|
|
|
#1374 |
|
Zadomowienie
|
Jak ktoś miał pole i ogród to spoko. Ja jestem miastowym dzieckiem i wszystko było zawsze ze sklepu.
|
|
|
|
|
#1375 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny no ale kiedyś chyba nie było tyle syfu w jedzeniu bo go zwyczajnie jeszcze nie wymyślono...
|
|
#1376 |
|
Wtajemniczenie
|
Pobudka!
Ninka całą noc popłakiwała i trzęsło nią na wszystkie strony tak jakby poważnie targały nią emocje. Nie wiem o co chodzi, ale obudziła się i jest normalna. Idziemy chyba jeszcze spać ![]() Wysyłane z mojego GT-S5300 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
|
#1377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Adela była uprzejma pójść spać o 24, urządziła sobie trzy pobudki i wstała godzinę temu. Miałam nadzieję, że jeszcze pośpimy ale nic z tego.. ---------- Dopisano o 08:54 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ---------- Ah no i temperatura za oknem -7,5. Wczoraj o tej porze było cieplej...
|
|
|
#1378 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do jedzonka dla maluszków to pewnie część obiadków bedę gotowała a część ze słoiczka. Już mam powoli dość tematu eko - np jabłka - na drzewa pada ten sam deszcz co na inne te nie eko, pobierają z gleby te same substancje co nie eko. Może MOŻE nie są pryskane przeciw chorobom i szkodnikom... mój wujek dopóki nie podpisał umowy na eksport marchewki do krajów UE miał marchew NORMALNĄ teraz nazwaną eko - nawóz spod krów, naturalne metody pielenia, nawożenia, podlewania. Teraz - masakra, do wszystkiego maszyny, marchewy proste jak druty, o określonych wymiarach i rozmiarach, pestycydy na kazdym kroku, nawóz tylko sztuczny... i jak tu nie zwariować?
|
|
|
|
|
|
#1379 |
|
Zadomowienie
|
A u nas w końcu pojawiła się kupa.
bujaczek znowu idzie do prania
|
|
|
|
|
#1380 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:31.

Zresztą wyjątkowo jej nie smakował więc pewnie szybko tego nie powtórzymy

dzielny chłopak