|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: Który kierunek studiów uważacie za obciachowy/mało ambitny/beznadziejny...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Dot.: Który kierunek studiów uważacie za obciachowy/mało ambitny/beznadziejny...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
Farmacja najsłabiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
pewnie walnęła sobie dwuletnią szkółkę. kiedyś tak można było robić i prawa do nauczania dostawało się od ręki. mnóstwo jest takich nauczycielek w szkołach. siedzą tam do dziś.
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
no ale nie rozumiesz, że żeby uczyć języka polskiego w szkole, to albo trzeba skończyć studia albo szkołę przygotowującą? nie da się ot tak; skończę sobie filologię angielską, a pójdę uczyć hiszpańskiego
![]() ![]()
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
No ale nie rozumiesz, że chodziło mi o to, że nie studiowała filologii polskiej, tylko inną? To napisałam. To było wieki temu, inne czasy.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
To skad moze wiedziec ze to filologia dla debili? Lol. Nie fozumiem w najmniejszym stopniu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
doradztwo filozoficzne
![]()
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo uczyła Cię polskiego totalnie bez żadnego wykształcenia w tej dziedzinie? i dodatkowo kierujesz się opinią kogoś takiego? ![]()
![]() |
![]() |
#42 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dlaczego piszesz, że bez wykształcenia w tej dziedzinie? Sama napisałaś wyżej, że przecież MUSIAŁA coś zrobić, że nie mogła mieć jednego kierunku studiów. Notabene, kiedyś to nauczyciele byli wykształceni ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zadomowienie
|
Nie uważam żadnego kierunku za obciach.
Co do wyższych szkół czegośtam to problem zaczyna rozwiązywać się sam. Padają jak muchy przez niż demograficzny. Utrzyma się kilka najlepszych i skończy się studiowanie dla wszystkich bałwanów co cudem LO albo Technikum skończyli. ![]()
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Powiem więcej: komuś studiowanie np. papierologii może wydawać się durne, ale jak ktoś ma pomysł na siebie i wie, jak tą papierologię przełożyć na praktykę i zastosować na rynku pracy, to tym śmiejącym się dotychczas z wyboru kierunku osobom może oko zbieleć, jaką kasę można po czymś tak dziwnym trzepać ![]() Takie ocenianie uważam za bezsensowne. Z tych samych studiów różne osoby mogą wyciągnąć zupełnie inną lekcję. Jak ktoś studiuje bez głowy i pomyślunku, to i po "najmądrzejszym" kierunku pracy mieć nie będzie (świetny przykład to chociażby informatyka - niby praca pewna, ale jak przebimbasz studia, to nikt Cię do pracy za sam dyplom nie weźmie, bo w IT mega ważne są umiejętności). Otóż to! ![]() Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2014-11-29 o 00:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Rozeznanie
|
nie rozumiem skąd wzgarda filozofią
![]() ![]() nie uważam tych kierunków za obciachowe, ale źle mi się kojarzą - stosunki międzynarodowe, europeistyka, kulturoznawstwo i pedagogika. jakoś mnie nie przekonują. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Wstydziłbym się przyznać do studiowania nauk o rodzinie albo jakiegoś dziwactwa w wyższej szkole lansu i bansu. Ogólnie jak ktoś ma dobry pomysł, to niech sobie nawet na jachting idzie.
![]()
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
Miałam właśnie coś pisać, ale zobaczyłam komentarze i zapomniałam, co ja to chciałam.
Cóż, tak zawsze było, angliści, romaniści, itp. zawsze traktowali polonistykę jak studia gorszej kategorii, przecież polskiego to my się od urodzenia uczymy, co w tym truadnego ![]() w każdym razie, CzasKomety, jeżeli ktoś tworzy wypowiedź w stylu "...a bo ktoś tak powiedział" (zero argumentów) - nie traktuję tego poważnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
Przypomni mi ktoś co jest po P, bo studia dawno skończyłam i już nie pamiętam
![]() Na licencjacie miałam: logika, filozofia, historia Polski, technologia informacyjna, opracowanie formalne dokumentów, opracowanie rzeczowe dokumentów (w tym UKD, przedmiotowe i analizy dokumentacyjne), języki informacyjno-wyszukiwawcze, ochrona, konserwacja i digitalizacja zbiorów, kształtowanie zasobów bibliotecznych, komunikacja językowa, językoznawstwo, psychologia społeczna, naukoznawstwo i historia nauki, wiedza o kulturze, bibliografia, historia książki i bibliotek, biblioteki w Polsce i na świecie, źródła informacji, heurystyka informacyjna, bazy danych w Internecie, tworzenie stron www, podstawy lingwistyki komputerowej, zbiory specjalne, literatura polska i powszechna, recepcja literatury dziecięcej, czytelnictwo, edytorstwo, rynek księgarski i wydawniczy, organizacja w bibliotece. Na magisterce przedmioty były różne w zależności od specjalizacji, ale wspólne były np. zajęcia z etyki czy z prawa. I zgadzam się z Pigeons, że mało ambitny to może być student na danym kierunku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Wtajemniczenie
|
Za beznadziejne uważam: zarządzanie (sama kończyłam i uważam, że to są studia, które niewiele wnoszą), administrację, fizyka medyczna (o ile ktoś myśli o karierze naukowej, doktoracie- super, ale poza tym to nie widzę sensu w tych studiach), filozofia (jeśli ktoś ma zawód i na filozofie idzie, bo chce czegoś się dowiedzieć to super
![]() ![]() Edytowane przez Varga Czas edycji: 2014-11-29 o 10:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
Dla mnie filozofia - żeby nie było - sama interesuję się tematem, ale błagam, w obecnych czasach nie ma czegoś takiego jak zawód filozof
![]() Ktoś wymienił dziennikarstwo, byłam krótko na tym kierunku i kiedy ludzie pytali co studiuję (zwłaszcza takie osoby po 30tce) byli zaciekawieni i pełni szacunku do tego kierunku. Ja, znając ludzi ze swojej grupy dziennikarstwa mogę stwierdzić, że poziom był niestety niski i nieadekwatny do zawodu dziennikarza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
przypomniała mi się jeszcze historia - o ile ktoś nie chce robić kariery naukowej i zakończyć na mgr, to moim zdaniem jest to zmarnowane 5 lat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
dziennikarstwo i komunikacja społeczna
stosunki międzynarodowe zarządzanie wiekiem w przedsiębiorstwie (tak, serio widziałam taki kierunek) wszystkie bezpieczeństwa wewnętrzne i w tym stylu socjologia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
-pedagogika
-socjologia -filozofia -bezpieczeństwo wewnętrzne -dziennikarstwo -administracja -zarządzanie -abstrakcje typu: teologia, wiedza o rodzinie -europeistyka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
bezpieczeństwa wewnętrzne to akurat dobre ustawienie się. mąż mojej kuzynki jest po tym, teraz pracuje w policji, a tam chyba po 15 latach mają emeryturę więc...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Niemniej uważam filozofię za szalenie rozwijające studia. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ---------- Uogólniając to uważam, że każdy kto studiuje bo: - rodzice każą - bo dłuższa młodość - bo rodzice mnie utrzymują - bo mam zniżki - bo wyciągam stypendium jest obciachem, a jak ktoś studiuje z pasji, zainteresowania, powołania itp., to pewnie i nawet na tych beznadziejnych kierunkach się spełni. Poza tym zgodzę się, że obciachem jest studiować na prywatnych uczelniach, przynajmniej ja nie znam żadnej o dobrym poziomie, za to znam masę złych opinii, a jak mi opowiadają jak to u nich wygląda to sobie myślę, że poziom gorszy, niż u mnie w gimnazjum. Obecnie nawet państwowe uczelnie mają niski poziom, a to co jest na prywatnych to w ogóle porażka kompletna. Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-11-29 o 10:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Konto usunięte
|
Jeśli prawo kiedykolwiek było chociaż trochę elitarne, to na pewno nie na UW, gdzie po 3 roku wybierasz profil i możesz nie zdawać procedury
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
nyan nyan ^^
|
Według mnie
![]() - europeistyka - stosunki międzynarodowe - politologia - pedagogika w kontekście - "nie wiem co studiować, ale lubię dzieci" - turystyka i rekreacja - bibliotekoznawstwo - nauka o rodzinie Dodatkowo teraz na uczelniach pojawiły się bardzo wąskie kierunki takie jak: sztuka pisania, doradztwo polityczne i publiczne, studia regionalne, militarioznawstwo, które ładnie brzmią ale w sumie trudno mi traktować je poważnie. Plus nie mam zaufania do jakiegokolwiek kierunku skończonego na Wyższej Szkole. Żartujesz :O Edytowane przez Cherry Blossom Girl Czas edycji: 2014-11-29 o 10:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
Ja skonczylam stosunki miedzynarodowe i uwazam, ze ten kierunek wcale nie jest taki zly - skonczylam go na uczelni ekonomicznej, mielismy sporo przedmiotow z tym zwiazanych, z prawem rowniez, potem tez duzo zalezy od specjalizacji bo albo to moze byc zarzadzanie albo np. Rynki wschodnie czy inna, duzo rozmawialimsy o kontaktach handlowych etc. Jest dosyc elastyczny bo mozna doszkalac sie na kilku plaszczyznach, przydatny kierunek jesli chodzi o robienie interesow z zagranica ale tylko jak znamy do tego ze dwa jezyki. Takze ja nie narzekam. Na moim roku bylom sporo zdolnych osob ale rowniez sporo totalnie z przypadku, zeby tylko papier byl, bo kierunek jakis trudny nie jest, umowmy sie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:04.