|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#121 | |
|
EDUkator
|
Dot.: Który kierunek studiów uważacie za obciachowy/mało ambitny/beznadziejny...
Cytat:
Bo Tż też między innymi z tego powodu poszedł na BN. Potem pojechał na wycieczkę z Koła Bezpieczeństwa do Policji, gdzie opowiedzieli im o rekrutacji, punktach itp. i dowiedzieli się, że te studia im dają tyle samo punktów co każde inne zakończone mgr ![]() Dla mnie obciachowe - kulturoznawstwo i europeistyka. Ale staram się nikogo nie oceniać pochopnie, bo nie wiem co nim mogło kierować. Znam X ludzi na politechnikach, którzy są mocno przeciętni, studiują dla papierka i nienawidzą tego, czego się uczą. To jest mega obciachowe.
|
|
|
#122 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Który kierunek studiów uważacie za obciachowy/mało ambitny/beznadziejny...
Nie wiem. Ja z pierwszej reki wiem ze nie wazystkie kierunki studiow sa punktowane w policji tak samo. Bezpieczenstwo, prawo kryminalistyka inormatyka a przyroda czy filologia klasyczna to inne historie
|
|
|
|
|
#123 | |
|
Konto usunięte
|
A no, nawet sobie zerknelam w ciekawosci, cale 2 punkty dodatkowo.
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#124 |
|
Konto usunięte
|
Za wykształcenie wyższe masz wiecej ptk niż za średnie. Inaczej też pewnie patrzą na kogoś po ekonomi a inaczej po bezpieczeństwie.
Oczywiście nie gwarantuje to dostania się do policji, ale na pewno ułatwia. Poza tym ewentualnie może po tym zostac bhpowcem. |
|
|
|
|
#125 |
|
Konto usunięte
|
Doli ale samo dostanie die wiosny nie czyni. Jak ktos ma zamiar piac sie po drabinie kariery policji to logicznym bedzie wybranie studiow pokrewnych.
|
|
|
|
|
#126 |
|
Konto usunięte
|
No wiadomo, ale była mowa o łatwiejszym dostaniu sie do policji, a nie samej karierze.
Takze z ciekawosci sprawidzilam jak to w rzeczywistosci. ![]() No i w tym kontekście prawo, administracja i ekonomia tez sa sensowne. |
|
|
|
|
#127 |
|
Rozeznanie
|
Malo ambitny i beznadziejny - kazda filologia
|
|
|
|
|
#128 |
|
Konto usunięte
|
No, jedyny znany mi wysoko postawiony policjant skonczyl cos na wzor owczesnej kryminalistyki. Ale z tego co wiem i jak pisalam bezp. tez moze byc na plus. Nie tylko w policji
|
|
|
|
|
#129 |
|
Raczkowanie
|
No cóż, ja studiuję jeden z kierunków tu skrytykowanych, czyli bezpieczeństwo narodowe
Wynika to z moich zainteresowań i robię to z przyjemnością, ale wiem, że wiele osób uważa mój kierunek za beznadziejny. Nie bardzo mnie to boli, robię to dla siebie i swojej przyszłości ![]() I chyba ta wiedza, że ktoś negatywnie mnie ocenia nie wiedząc, co tak naprawdę robię, spowodowała, że też trzymam się zdania: nie ma beznadziejnych kierunków, są tylko beznadziejni studenci
|
|
|
|
|
#130 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#131 |
|
Konto usunięte
|
Dla mnie te dyplomacje europejskie i inne tego pokroju sa co najwyzej dla osob ktore juz maja konkretna prace z tym powiazana i nadaja sie jako podyplomowki w celu ewentualnego podniesienia swoich kwalifikacji
|
|
|
|
|
#132 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#133 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#134 |
|
Konto usunięte
|
To jakiś quiz jest? W takim razie podaje haslo: biologia.
|
|
|
|
|
#135 |
|
Konto usunięte
|
Ehe xD - to moj jedyny komentarz xd
|
|
|
|
|
#136 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
lektorzy zarabiają średnio 30zł/45min lekcji więc nie wiem czy to taki bezwartościowy kierunek
|
|
|
|
|
|
#137 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale panienka z ZP z którą kiedyś gadałam mi już powiedziała, że ona po zdrowiu publicznym to będzie dyrektorem szpitala! czyli moją szefową, hue
|
|
|
|
|
|
#138 |
|
Zadomowienie
|
To taka nowa nazwa dla stosunków międzynarodowych, które zaczęły brzmieć oklepanie... ile osób studiuje dyplomację, a ile jest przyjmowanych rocznie do pracy w zawodzie? Poza tym w dyplomacji 2 języki na C1 to podstawa, czy dyplomacja na każdej uczelni zapewnia korzystne warunki pod tym kątem?
|
|
|
|
|
#139 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#140 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#141 |
|
Zadomowienie
|
Ja nie ogarniam, po co ludzie studiują białorutenistykę, skoro na samej Białorusi rosyjski jest przydatniejszy
|
|
|
|
|
#142 |
|
Konto usunięte
|
Moim zdaniem studiowanie nie każdej filologi jest głupie. Jeśli skupi się na językach mało popularnych typu duński, estoński, słoweński itp to ma się szansę na fajną prace. Wiele firm poszukuje przecież tłumaczy.
|
|
|
|
|
#143 |
|
nyan nyan ^^
|
|
|
|
|
|
#144 | ||
|
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
) powiedzieli, że nic się nie nauczyli. Niestety, wiele osób nabiera się na pięknie brzmiące nazwy, a przecież wiadomo, że te studia nie przygotują ani do pracy w MSZ ani ESDZ, ale dyplomatą chciałby być każdy Cytat:
Edytowane przez Maguda_ Czas edycji: 2014-11-29 o 22:02 |
||
|
|
|
|
#145 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przewinęł się tutaj temat egzaminów wstępnych na studia. Uważam, że może nie na każdym kierunku powinny one być, bo nie każdy tego wymaga. Sama studiuje psychologię, która się tutaj przewinęła jako obciachowa :P i uważam że zdecydowanie powinna być na ten kierunek przynajmniej rozmowa kwalifikacyjna... widać ze niektórzy ludzie nie powinni później innym pomagać ich diagnozowac. Chociaz z drugiej strony tez nie spotkałam wśród swoich znajomych z roku osób, którzy wybrali ten kierunek, bo nie wiedzieli co ze sobą zrobić - a taki argument widzialam wśród wizazanek
|
|
|
|
#146 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#147 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na publicznej uczyliśmy się totalnych bzdur, których 80-90% w zawodzie by się nie przydała. Totalna olewka studentów, a centrum karier to śmiech na sali. 2 kierunki równolegle z tego samego, a ofert bezpłatnych staży 10. Języki na gorszym poziomie niż mam w tej chwili. Połowa kierunku (dość trudnego i wymagającego odpowiedniego podejścia) przyszła, bo coś studiować trzeba i nic o kierunku nie wiedzą, a ich życie to wieczne imprezy i "jakoś to będzie". Stypendia naukowe na śmiesznym poziomie. W tej chwili uczelnia dała mi duże możliwości rozwoju. Na prywatnej uczelni trzeba dużo chcieć i robić samemu, dużo więcej niż na publicznej. Podejście jest zupełnie inne, wykładowcy się generalnie przykładają i uczymy się rzeczy przydatnych w zawodzie, a nie wszystkiego, co jest w książce. I myślenia jak inżynier. Z języków jestem bardzo zadowolona, mimo że musiałam dużo nadrobić sama. I fakt jest więcej osób na zasadzie jestem tu, bo nigdzie się nie dostałem. Ale oni po prostu nie chcą nic robić i nie robią. Jak ktoś chce to uczelnia prywatna daje duże możliwości rozwoju. Więcej projektów, kursy, certyfikaty, wyjazdy studyjne, spotkania z praktykami: to norma na uczelni prywatnej, a na publicznej trzeba należeć do koła naukowego, żeby móc to robić. Natomiast wykładowcy z tej uczelni, z której odeszłam i okolicznych politechnik. Podręczniki obowiązujące te same. Podsumowując jak się chce coś więcej wyciągnąć ze studiów niż suchą wiedzę to czasami lepiej się zastanowić czy uczelnia publiczna będzie dobrym rozwiązaniem. Prywatne = nacisk na praktyczne umiejętności i wiedzę, ale tyle, ile rzeczywiście potrzeba. Publiczna = bardzo dużo wiedzy. Oczywiście nie każdemu polecam taką drogę, bo ja studiuje taki kierunek, gdzie wiedzą dezaktualizuje się po około pół roku. I tym nic się nie ugra, za to na rynku pracy cenione są umiejętności i tzw. kompetencje miękkie. Co do tematu: wszystko zależy od podejścia studenta. Mozna studiować europeistyke czy historie, mając plan na siebie i dostać szybko pracę, a można nic nie mieć po prawie (co jest coraz częściej spotykane).
|
|
|
#148 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przede wszystkim jednak wynik egzaminu ma nijakie przełożenie na bycie lekarzem, choćby dlatego,że selekcja zachodzi na kolejnych etapach. I pewnie częściowo dzieki tym progom wynikającym z ograniczonej liczby miejsc tym co się dostali studiowanie nie sprawia dużych trudności. gdyby miejsc było 4 razy tyle to i próg byłby niższy, a więc łatwiej byłoby się dostać, a zatem może dostałoby się trochę osób które potem miałyby trudności i odpadły. Nie twierdzę, że osoby z niższym wynikiem matury nie nadawałyby się tylko, że wysoki wynik przynajmniej w części przypadków świadczy o zdolnościach.
|
|
|
|
#149 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
Miałam napisać o bezpieczeństwie publicznym, ale trochę mnie przekonałyście z ta policją, chociaż nie znam nikogo, kto by po tym kierunku pracował w policji, np. szwagier bez problemu dostał się po historii.
![]() W każdym razie stwierdzam,mże socjologia do mnie kompletnie nie przemawia, ale jak wszędzie, jeśli ten kierunek skończy osoba przedsiębiorcza, to da sobie radę.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:33.

) powiedzieli, że nic się nie nauczyli.