|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 27.
mam nadzieję że nie śpi i już zablokowała trolla który chciał wysłać mi zdjęcia swojego penisa do oceny.
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
|
|
|
#3392 |
|
Konto usunięte
|
Pytanie - jak pomóc znajomej? Widzę, że jest już na skraju załamania. Studiuje, zaczęła drugi kierunek od tego semestru. Ma trudną sytuację rodzinną (ojciec pracuje, zarabia nieco ponad najniższą krajową, matka na rencie), w domu jest babcia emerytka i siostra. Dochody na rodzinę są niskie. Z tego tytułu, że nie otrzymuje stypendium socjalnego, jest ciężko. Najgorsze jest to, że rodzina jej nie wspiera, dołuje, szantażuje ekonomicznie (typu: nie dam ci na bilet, a bilet kosztuje ok 200 zł ;/). Dodatkowo sytuację pogarsza fakt, że mieszka w miejscu, do którego ciężko dojechać - ostatni autobus z miasta jedzie o 18
Doradzam jej niepoddawanie się i pracowanie w weekendy na inwentaryzacjach bądź w jakichś pracach dorywczych - jest ciężko, bo studiuje pielęgniarstwo, ciężko z dojazdami, no i ta dołująca rodzina... ale nie ma sytuacji bez wyjścia. Wiem, że pieniądze na utrzymanie należą jej się od rodziców, ale jakakolwiek próba wyegzekwowania tego skończyłaby się wojną. Czy może dostać jakąś zapomogę z tytułu ciężkiej sytuacji rodzinnej od uczelni? Gdzie powinna szukać pomocy? Jest mi niesamowicie przykro, bo niedawno się dowiedziałam, jak wygląda sytuacja ![]() Jest inteligentną osobą, więc wymyśliłyśmy, że mogłaby rozwiązywać zadania online i otrzymywać za nie 5-10 zł za zadanie, macie jakieś inne pomysły? Jest dobra z chemii i z matematyki. Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2014-12-02 o 22:52 |
|
|
|
#3393 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3394 |
|
Zadomowienie
|
Czy któraś z Was zamawiała kubek z własnym nadrukiem z Empiku? Wiecie jak z jego jakością, czy nadruk był trwały? Długo czekałyście na odbiór?
|
|
|
|
#3395 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wydaje mi się, że na zapomogę z uczelni nie ma co liczyć, bo de facto jej sytuacja nie uległa pogorszeniu a taką zapomogę dostajesz na przykład jak ci ktoś umrze, dom się spali, nie wiem co. rodziców może pozwać o alimenty, ale pewnie to już na 100% koniec normalnych stosunków. |
|
|
|
|
#3396 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3397 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trochę szkoda, że wzięła drugi kierunek, bo by miała czas łyknąć jakąś pracę dorywczą. Może jeśli nie socjal z uczelni, to z mopru jakieś zasiłki? |
|
|
|
|
#3398 |
|
Zakorzenienie
|
Czy istnieje strona gdzie mogę wpisać sobie swoje słówka (np. z angielskiego) i będę musiała napisać ich znaczenie z polskiego na angielski i odwrotnie, tak jakbym pisała kartkówkę ze słówek
Mam nadzieje, że rozumiecie o co chodzi
|
|
#3399 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Najgorsze jest to, że z oszczędności kupiła już ten bilet i na przyszły miesiąc chyba ze znajomymi kupimy jej sami, bo nie ma kasy i w "domu" ma taką atmosferę, że sama rzuciłabym studia i uciekła od tych ludzi. Za tydzień idzie rozkładać towar i będzie nocować w moim domu. Chyba takie pomieszkiwanie po znajomych to jedyna opcja... Będę jeszcze czytała o kredycie studenckim... Lol, w ogóle teraz dostałam info, że matka załapała się na jakiś program z tytułu cyfrowego wykluczenia (jest po 50)... Po co gmina inwestuje w takie rodziny... Chociaż oby córki z tego skorzystały, aczkolwiek mentalności rodziców to nie zmieni ![]() Przeglądam stronę GOPSu i nie widzę tam żadnych odnośników o pomocy materialnej, rozumiem, że trzeba uderzać osobiście? Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2014-12-03 o 00:03 |
||
|
|
|
#3400 |
|
Zakorzenienie
|
może to mało taktowne, ale jesteś pewna jaką sytuację ma koleżanka? znałam kilka osób które podobnie mówiło o swojej sytuacji a później okazywała się ona trochę inna...
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
|
|
|
#3401 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na chwilę obecną nie widzę innego rozwiązania, jak rzucenie studiów i zabranie się do pracy jakiejkolwiek i wyprowadzka od tej patologii Szkoda, że wcześniej nie wiedziałam o tej całej sytuacji
|
|
|
|
|
#3402 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
można potem się uczyć również z aplikacji w telefonie offline. Cytat:
Z tymi stypendiami to tak jest, nawet z naukowym, możesz na drugim kierunku mieć piątki i szóstki ale o stypendium juz nie możesz się ubiegać. Niby trochę głupio, ale z drugiej strony ludzie tylko zapisywaliby się na kolejne kierunki i ciągnęli social - wiesz, że pacanów nie brakuje. Wydaje mi się, że zapomogi mogą odmówić, w końcu studia to nie konieczność, wykształcenie juz ma, może iść do pracy. Wydaje mi się, że uczelnie tak chętnie kasy nie rozdają. Kredyt studencki to o ile się nie mylę 600 złotych, wiec szału nie robi ta kwota, na pewno trzeba mieć coś dodatkowego. W każdym razie ja bym jeszcze raz przekalkulowala czy opłaca się robić ten drugi kierunek. Ma zamiar robić magistra? Bo to oznacza 5 lat takiej męki, ja bym opuściła. Ewentualnie niech się przemeczy do końca tego roku, na wakacje do Norwegii malować płoty (aczkolwiek w taki wyjazd trzeba najpierw zainwestować) i odłoży coś na przyszły rok. Czy ona jest ogólnie zaradna? Nie zrozum mnie źle, ale to, že ty wszystko ogarniasz i o tym czytasz nie brzmi najlepiej. wysłane z telefonu |
||
|
|
|
#3403 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Niech postara się jednak szukać pracy i pokoju do wynajęcia z kimś, albo akademik, wtedy będzie na miejscu i będzie miała więcej możliwości. No i niech szuka pracy, w razie czego jest przecież its czy jak tam się to zwie i z pracą połączy studiowanie. Jak ona wgl studiuje mając ostatni autobus o 18, a co z późniejszymi zajęciami? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#3404 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3405 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3406 |
|
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4918724 6]autobus o 18 to jest luksus.[/QUOTE]
Biorąc pod uwagę fakt,że ja miałam na uczelni zajęcia do 19, czy 20, to nie wiem czy taki znowuż luksus. |
|
|
|
#3407 |
|
Konto usunięte
|
dziewczyny, mam całą paczkę suszonych śliwek co z nich zrobić? Data ważności jest do 11.2014 nic z nimi się nie stało, jednak chciałabym je zużyć.
|
|
|
|
#3408 |
|
Zakorzenienie
|
Działa wam YT?
Chciałam obejrzeć filmik ale w jego miejscu mam czarny ekran bez żadnych przycisków, poza tym strona chodzi normalnie. Wyłączyłam wszystkie dodatki mogące stwarzać problemy typu flash czy adblock ale wciąż nic.
|
#3409 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3410 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki :-D w magazynie tesco akurat jest jako gratis to przetestuje :-D
|
|
#3411 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3412 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3413 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nadziewam śliwkami dużą porcję schabu i piekę w piekarniku. Upieczony jem do obiadu, to co zostanie po wystygnięciu kroję i mam mięso na kanapki.
|
|
|
|
#3414 |
|
Raczkowanie
|
Czy któraś z was widziała w jakiejś sieciówce ciepły (najlepiej z jakąś podszewką) płaszcz na zimę? Szukam jakiegoś o klasycznym kroju, bez udziwnień, może być szary, czarny, beżowy.
|
|
|
|
#3415 |
|
Zakorzenienie
|
Mam niedobor zelaza. Jakies wskazowki co najlepiej jesc, moze jakis suplement przyjmowac ?
|
|
|
|
#3416 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3417 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3418 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3419 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3420 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie gdzie dostanę: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...1-make-up.html ? W Rossmannie, Sp i Carrefourze nie ma
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:27.

Doradzam jej niepoddawanie się i pracowanie w weekendy na inwentaryzacjach bądź w jakichś pracach dorywczych - jest ciężko, bo studiuje pielęgniarstwo, ciężko z dojazdami, no i ta dołująca rodzina... ale nie ma sytuacji bez wyjścia. Wiem, że pieniądze na utrzymanie należą jej się od rodziców, ale jakakolwiek próba wyegzekwowania tego skończyłaby się wojną. Czy może dostać jakąś zapomogę z tytułu ciężkiej sytuacji rodzinnej od uczelni? Gdzie powinna szukać pomocy? Jest mi niesamowicie przykro, bo niedawno się dowiedziałam, jak wygląda sytuacja