|
|
#31 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Kult dzieciątka - dzieci ważniejsze od dorosłych.
ollencja - rozumiesz ze masz farta? i jeśli twoje dziecko byłoby niepełnosprawne, wymagało naprawdę specjalistycznej opieki to po 18 będziesz miała naprawdę OGROMNY problem? o to chodzi. a nie o to że chodzisz z dzieckiem do lekarza.
|
|
|
|
|
#32 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() WTF ![]() Gdzie mają być? Chować się po szafach? Jak ktoś ma chore dziecko to zrobi wszystko, żeby mu pomóc. Dlaczego? Bo dziecko to jest istota słabsza, a dorosły powinien się nim zajmować. Dziecko sobie nie poradzi pozostawione samo sobie. Co do n osoby w wieu 19 lat sprawa wygląda nieco inaczej- taki człowiek już w pewnym stopniu jest ukształtowany, potrzebuje pomocy, ale nieco innej niż kilkulatek.
|
|
|
|
#33 |
|
Konto usunięte
|
strach napisać że dorośli w stosunku do dzieci są w nieporównywalnie gorszej sytuacji jeśli chodzi o niepełnosprawność czy przewlekłe choroby, bo od razu wpadnie jakaś matka która stwierdzi ze zabraniamy jej chodzic z synem do lekarza...
...
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty tez jesteś mniej wydajna niż potencjalny facet. Mniej dźwigniesz, mniej dzieci naprodukujesz, takie tam. Właśnie takiego typu kalkulacje, biorące pod uwagę tylko to ile można z danej jednostki "wycisnać" świadczą o dziczeniu społeczeństwa. Przestają mieć znaczenie uczucia wyższe, liczy się tylko zysk. Prawo dżungli w nowym wydaniu. Czy naprawdę trzeba komuś odbierać, żeby standard opieki społecznej dla innych uczynić wyższym? Chodzi o równanie w dół czy o podciąganie tam gdzie jest gorzej?
|
|
|
#35 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
a mnie wkurza podejście sporej części społeczeństwa do osób, które nie chcą mieć dzieci albo ich po prostu nie lubią... nie chcesz dziecka to znaczy, że jesteś be, że coś z tobą nie tak, albo jesteś leniwa...
i potem rodzą kobiety te dzieci pod wpływem presji bo to już ten wiek, bo trzeba by się postarać o dzidziusia i są nieraz nieszczęśliwe, a dzieci razem z nimi.. i po co to komu na siłę?? |
|
|
|
|
#37 |
|
Konto usunięte
|
Tak. Wszystkie tu uwazamy ze dzieci nie powinno sie leczyc, tylko zrzucac ze skarpy jak Spartanie.
Ja pisząc swojego posra odnosnie leczenia mialam na mysli takie przypadki jak np ofiary wypadkow. |
|
|
|
|
#38 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak ktoś chce pomóc to pomoże, nie trzeba na każdym kroku epatować chorymi dziećmi. |
|
|
|
|
|
#39 |
|
Konto usunięte
|
A pamiętacie sprawę z mrożonymi prosiakami w Makro? Zaraz oburzenie, bo to PROSIĘTA. Dużą świnię można zabić, zamrozić, przechowywać w lodowce, rozmrozić, ugotować i zjeść, ale PROSIACZKA?! "Dziecko" świni? Broń Boże! Mnie wkurza też takie podejście niektórych ludzi, którzy żyją wnukami itd. Nic co w życiu dorosłych się zdarzyło wypadek, zła praca, kłopoty finansowe nie ma znaczenia bo dziecko powiedziało "babcia" i już żaden inny temat nie istnieje...
|
|
|
|
|
#40 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Jak siedemnastolatek zostanie przyjęty do szitala to spokojniej to zniesie niż dziecko lat 3. Jest w stanie się komunikować (w większośći przypadków). Dziecko np sześcioletnie bez rodzica na oddziale jest zagubione jakby było w dżungli. I raczej nie ma co liczyć na personel medyczny w kwestii opieki: karmienia, prowadzania do toalety itd.
|
|
|
|
#41 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2014-12-04 o 12:07 |
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Aha i jeszcze jedno: rodzina bez dziecka to wcale nie jest rodzina niepełna czy kulawa. Dziękuję, proszę nie hejtować
|
|
|
|
|
|
#43 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Dzień spędzony z moim dzieckiem szpitalu wystarczy mi na dłuższy czas.
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a już inna sprawa to czemu pokazywane są tylko małe dzieci a nie np. wspomniana starsza pani Halinka potrzebująca nowego stawu...
|
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
naprawdę, skup się i to przyswój bo się nakręcasz z tymi maluchami w szpitalach, a mają się nijak do tego o czym JA piszę. |
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba usłyszałaś to od mojego teścia, który na wieść, że chcemy kupić psa powiedział: "dziecko sobie wreszcie zróbcie, a nie psa kupować"...a jak już pies był to właśnie tekst, że jak nam zdechnie to może wtedy o tym pomyślimy, i dobrze by było, żeby się psisko szybko wykończyło
|
|
|
|
|
|
#47 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() rousse oo właśnie. Dlatego czasem powinno się postawić na życie dorosłego. Bo dorosły bez dziecka sobie poradzi, oczywiście to jest trauma, ale żyje się dalej. Edytowane przez semprebambino Czas edycji: 2014-12-04 o 12:18 |
|
|
|
|
|
#49 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#50 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#53 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
W zuepłności się zgadzam, że dorosłym czesto trudniej uzyskać pomoc. Dla mnie to jest chore, że rok różnicy może zaważyć na tym jaką opieką chory jest otaczany.
|
|
|
|
#54 |
|
Wtajemniczenie
|
łatwo mi mówić ale nie tylko mówić ale i "widzieć", 21lat temu umarły bliźniaki jedno po kilku dniach, drugie po miesiącu. Moje rodzeństwo, moi rodzice żyją, pracują i mają się dobrze - psychicznie też. Jakby dalej się tym zadręczali to nie było by to zdrowe.
Ale jak matka poświęca całe życie dla dzieciątka to wtedy faktycznie może nie przeżyć takiej sytuacji - ale to chyba skrajność?
Edytowane przez semprebambino Czas edycji: 2014-12-04 o 12:28 |
|
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#56 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Te badania i leczenie to ze względu wlaśnie na dziecko, nie matkę. I kest to sensowne. Ale jak któraś odkłada np leczenie zębów "na ciążę", to jest zwyczajnie głupia. ---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- Cytat:
Ale jednak trochę inaczej podchodzi się do śmierci noworodka, niż do śmierci starszego dziecka, które już można świadomie pokochać. Moja sąsiadka 15 lat temu straciła czteroletniego synka. Do tej pory się nie pozbierała. W ogóle. |
||
|
|
|
|
#57 |
|
Zadomowienie
|
Ja wiem - że sobie rekompensujemy brak dziecka
|
|
|
|
|
#58 |
|
Konto usunięte
|
Argument traumy po dziecku jest slaby. Jakby dziecko po stracie rodzica jej niby miałoby nie mieć wcale.
|
|
|
|
|
#59 |
|
Wtajemniczenie
|
A no inaczej, ale bez przesady że łatwo mi mówić bo akurat wiem co mówię
![]() Gorzej jak dziecko zaginie i nie wiadomo co z nim jest, wtedy to naprawdę od zmysłów można odejść |
|
|
|
|
#60 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- ani troche nie to samo. Tylko chyba to rodzic moze zrozumiec |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:45.

taki tam nowy, kosmetyczny blog 

chyba usłyszałaś to od mojego teścia, który na wieść, że chcemy kupić psa powiedział: "dziecko sobie wreszcie zróbcie, a nie psa kupować"...a jak już pies był to właśnie tekst, że jak nam zdechnie to może wtedy o tym pomyślimy, i dobrze by było, żeby się psisko szybko wykończyło
Haters Gonna Hate