Kult dzieciątka - dzieci ważniejsze od dorosłych. - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-04, 12:00   #31
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Kult dzieciątka - dzieci ważniejsze od dorosłych.

ollencja - rozumiesz ze masz farta? i jeśli twoje dziecko byłoby niepełnosprawne, wymagało naprawdę specjalistycznej opieki to po 18 będziesz miała naprawdę OGROMNY problem? o to chodzi. a nie o to że chodzisz z dzieckiem do lekarza.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 12:01   #32
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez semprebambino Pokaż wiadomość
No ale,19 latek jest dorosły w końcu, musi sobie radzić sam

Też mam dość chorych dzieci, one są wszędzie
Faktycznie z ciebie biedactwo, że te dzieci chore są wszędzie

WTF

Gdzie mają być? Chować się po szafach?
Jak ktoś ma chore dziecko to zrobi wszystko, żeby mu pomóc. Dlaczego? Bo dziecko to jest istota słabsza, a dorosły powinien się nim zajmować.

Dziecko sobie nie poradzi pozostawione samo sobie. Co do n osoby w wieu 19 lat sprawa wygląda nieco inaczej- taki człowiek już w pewnym stopniu jest ukształtowany, potrzebuje pomocy, ale nieco innej niż kilkulatek.
Stary 2014-12-04, 12:01   #33
201604181004
Konto usunięte

strach napisać że dorośli w stosunku do dzieci są w nieporównywalnie gorszej sytuacji jeśli chodzi o niepełnosprawność czy przewlekłe choroby, bo od razu wpadnie jakaś matka która stwierdzi ze zabraniamy jej chodzic z synem do lekarza...

...
Stary 2014-12-04, 12:01   #34
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
No slabsze. Ale gdy dziecko i dorosly facet są w tyn samym stanie, to i tak najpierw ratowane jest dziecko, co mi się juz strasznie z logika rozmija, bo ze tak powiem, kto z tej dwojki jest batdziej uzyteczny dla spoleczenstwa?

Ty tez jesteś mniej wydajna niż potencjalny facet. Mniej dźwigniesz, mniej dzieci naprodukujesz, takie tam.

Właśnie takiego typu kalkulacje, biorące pod uwagę tylko to ile można z danej jednostki "wycisnać" świadczą o dziczeniu społeczeństwa.
Przestają mieć znaczenie uczucia wyższe, liczy się tylko zysk. Prawo dżungli w nowym wydaniu.

Czy naprawdę trzeba komuś odbierać, żeby standard opieki społecznej dla innych uczynić wyższym?
Chodzi o równanie w dół czy o podciąganie tam gdzie jest gorzej?

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 12:02   #35
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ajah
Co do n osoby w wieu 19 lat sprawa wygląda nieco inaczej- taki człowiek już w pewnym stopniu jest ukształtowany, potrzebuje pomocy, ale nieco innej niż kilkulatek.
ależ o czym ty mówisz. jak ktoś w wieku 17 lat nie ma kończyn to i w wieku 19 mu cudownie nie urosną. kwestia tego że 17 latek może liczyć przed magiczną osiemnastką na nieporównywalnie większą pomoc.
Stary 2014-12-04, 12:02   #36
magdalenka2
Zakorzenienie

GG do magdalenka2

a mnie wkurza podejście sporej części społeczeństwa do osób, które nie chcą mieć dzieci albo ich po prostu nie lubią... nie chcesz dziecka to znaczy, że jesteś be, że coś z tobą nie tak, albo jesteś leniwa...
i potem rodzą kobiety te dzieci pod wpływem presji bo to już ten wiek, bo trzeba by się postarać o dzidziusia i są nieraz nieszczęśliwe, a dzieci razem z nimi.. i po co to komu na siłę??
magdalenka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 12:03   #37
201604130936
Konto usunięte

Tak. Wszystkie tu uwazamy ze dzieci nie powinno sie leczyc, tylko zrzucac ze skarpy jak Spartanie.

Ja pisząc swojego posra odnosnie leczenia mialam na mysli takie przypadki jak np ofiary wypadkow.
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 12:04   #38
semprebambino
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość

WTF

Jak ktoś ma chore dziecko to zrobi wszystko, żeby mu pomóc. Dlaczego? Bo dziecko to jest istota słabsza, a dorosły powinien się nim zajmować.

Dziecko sobie nie poradzi pozostawione samo sobie. Co do n osoby w wieu 19 lat sprawa wygląda nieco inaczej- taki człowiek już w pewnym stopniu jest ukształtowany, potrzebuje pomocy, ale nieco innej niż kilkulatek.
Ale po co je wszędzie pokazywać i reklamować?
Jak ktoś chce pomóc to pomoże, nie trzeba na każdym kroku epatować chorymi dziećmi.
Stary 2014-12-04, 12:04   #39
201604210930
Konto usunięte

A pamiętacie sprawę z mrożonymi prosiakami w Makro? Zaraz oburzenie, bo to PROSIĘTA. Dużą świnię można zabić, zamrozić, przechowywać w lodowce, rozmrozić, ugotować i zjeść, ale PROSIACZKA?! "Dziecko" świni? Broń Boże! Mnie wkurza też takie podejście niektórych ludzi, którzy żyją wnukami itd. Nic co w życiu dorosłych się zdarzyło wypadek, zła praca, kłopoty finansowe nie ma znaczenia bo dziecko powiedziało "babcia" i już żaden inny temat nie istnieje...
201604210930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 12:05   #40
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
ależ o czym ty mówisz. jak ktoś w wieku 17 lat nie ma kończyn to i w wieku 19 mu cudownie nie urosną. kwestia tego że 17 latek może liczyć przed magiczną osiemnastką na nieporównywalnie większą pomoc.
Mówię o aspekcie emocjonalnym i psychicznym.
Jak siedemnastolatek zostanie przyjęty do szitala to spokojniej to zniesie niż dziecko lat 3. Jest w stanie się komunikować (w większośći przypadków). Dziecko np sześcioletnie bez rodzica na oddziale jest zagubione jakby było w dżungli. I raczej nie ma co liczyć na personel medyczny w kwestii opieki: karmienia, prowadzania do toalety itd.
Stary 2014-12-04, 12:06   #41
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Ty tez jesteś mniej wydajna niż potencjalny facet. Mniej dźwigniesz, mniej dzieci naprodukujesz, takie tam.

Właśnie takiego typu kalkulacje, biorące pod uwagę tylko to ile można z danej jednostki "wycisnać" świadczą o dziczeniu społeczeństwa.
Przestają mieć znaczenie uczucia wyższe, liczy się tylko zysk. Prawo dżungli w nowym wydaniu.

Czy naprawdę trzeba komuś odbierać, żeby standard opieki społecznej dla innych uczynić wyższym?
Tak? A jak porownasz wydajnosc pracujacej intelektualnie kobiety do pracownika fizycznego plci meskiej? Ten dorosly facet mial w moim poscie reprezentowac wszystkich doroslych, ale jak zawsze matki interpretuja po swojemu.

Edytowane przez 201604130936
Czas edycji: 2014-12-04 o 12:07
Stary 2014-12-04, 12:07   #42
summer_overture
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magdalenka2 Pokaż wiadomość
a mnie wkurza podejście sporej części społeczeństwa do osób, które nie chcą mieć dzieci albo ich po prostu nie lubią... nie chcesz dziecka to znaczy, że jesteś be, że coś z tobą nie tak, albo jesteś leniwa...
i potem rodzą kobiety te dzieci pod wpływem presji bo to już ten wiek, bo trzeba by się postarać o dzidziusia i są nieraz nieszczęśliwe, a dzieci razem z nimi.. i po co to komu na siłę??
Ja się niedawno dowiedziałam, że "jak nam zdechnie w końcu pies, to może w końcu wypełnimy sobie tę lukę dzieckiem". WTF? I taki mały apel do matek, które może tu się pojawią/pojawiły: Nie każda kobieta musi mieć dziecko, nie każda jest nieszczęśliwa dziecka nie posiadając, żyjcie i dajcie żyć innym, każdy ma prawo do wyboru jakiegoś modelu życia.
Aha i jeszcze jedno: rodzina bez dziecka to wcale nie jest rodzina niepełna czy kulawa.
Dziękuję, proszę nie hejtować

Zapraszam na czytelniczą rozmowę

Wymiana KSIĄŻEK
summer_overture jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 12:07   #43
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Ale po co je wszędzie pokazywać i reklamować?
Jak ktoś chce pomóc to pomoże, nie trzeba na każdym kroku epatować chorymi dziećmi.
Nie wiem. Nie oglądam polskiej TV, może dlatego nie widzę.
Dzień spędzony z moim dzieckiem szpitalu wystarczy mi na dłuższy czas.
Stary 2014-12-04, 12:08   #44
magdalenka2
Zakorzenienie

GG do magdalenka2

Cytat:

WTF

tu się po części zgodzę z ajah, pokazanie tych dzieci w tv to często jedyny sposób na zebranie dużych pieniędzy jakie są potrzebne np. na operację za granicą..a zdesperowani rodzice zrobią wszystko dla swojego dziecka..

a już inna sprawa to czemu pokazywane są tylko małe dzieci a nie np. wspomniana starsza pani Halinka potrzebująca nowego stawu...
Stary 2014-12-04, 12:09   #45
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Mówię o aspekcie emocjonalnym i psychicznym.
Jak siedemnastolatek zostanie przyjęty do szitala to spokojniej to zniesie niż dziecko lat 3. Jest w stanie się komunikować (w większośći przypadków). Dziecko np sześcioletnie bez rodzica na oddziale jest zagubione jakby było w dżungli. I raczej nie ma co liczyć na personel medyczny w kwestii opieki: karmienia, prowadzania do toalety itd.
ajah mam wrażenie że się nakręcasz bo sama masz małe dziecko, ale skup się: mówię tutaj o tym że dorosły niepełnosprawny jest traktowany po macoszemu, a dziecko nie. mówię o tym, że 17 latek bez kończyn jest zupełnie inaczej w świetle prawa i pomocy traktowany niż jego 2 lata starszy kolega. weź się zastanów, czy ja tutaj cokolwiek pisałam o karmieniu trzylatków i ich stresie z powodu przebywania w szpitalu? mówimy tutaj o dramatach życiowych, przewlekłych chorobach, niepełnosprawności i o tym że po 18nastce część fundacji się odcina i człowiek który nie ma szans na wyzdrowienie, musi radzić sobie sam.
naprawdę, skup się i to przyswój bo się nakręcasz z tymi maluchami w szpitalach, a mają się nijak do tego o czym JA piszę.
Stary 2014-12-04, 12:12   #46
magdalenka2
Zakorzenienie

GG do magdalenka2

Cytat:
Napisane przez summer_overture Pokaż wiadomość
Ja się niedawno dowiedziałam, że "jak nam zdechnie w końcu pies, to może w końcu wypełnimy sobie tę lukę dzieckiem". WTF? I taki mały apel do matek, które może tu się pojawią/pojawiły: Nie każda kobieta musi mieć dziecko, nie każda jest nieszczęśliwa dziecka nie posiadając, żyjcie i dajcie żyć innym, każdy ma prawo do wyboru jakiegoś modelu życia.
Aha i jeszcze jedno: rodzina bez dziecka to wcale nie jest rodzina niepełna czy kulawa.
Dziękuję, proszę nie hejtować
haha chyba usłyszałaś to od mojego teścia, który na wieść, że chcemy kupić psa powiedział: "dziecko sobie wreszcie zróbcie, a nie psa kupować"...a jak już pies był to właśnie tekst, że jak nam zdechnie to może wtedy o tym pomyślimy, i dobrze by było, żeby się psisko szybko wykończyło
Stary 2014-12-04, 12:13   #47
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Co do ratowania najpierw dzieci - no nie wiem, pewnie dlatego, że dorosły ma szansę się sam uratować, a dziecko nie? Bo dorosły więcej wytrzyma, niż dziecko? Bo ewolucja i przedłużenie gatunku?
No nie wiem, jak oboje są nieprzytomni, to nawet dorosły nie ma szans sam się uratować. Może i ewolucja, to brzmi logicznie ale z drugiej strony dziecko człowieka nie przetrwa bez dorosłego w świecie zwierząt (i ludzi przed cywilizacją) zazwyczaj śmierć matki = śmierć dziecka.
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 12:15   #48
semprebambino
Wtajemniczenie

Cytat:
tu się po części zgodzę z ajah, pokazanie tych dzieci w tv to często jedyny sposób na zebranie dużych pieniędzy jakie są potrzebne np. na operację za granicą..a zdesperowani rodzice zrobią wszystko dla swojego dziecka..

a już inna sprawa to czemu pokazywane są tylko małe dzieci a nie np. wspomniana starsza pani Halinka potrzebująca nowego stawu...
a zdesperowani rodzice dziecka 19-letniego już nie mogą nic zrobić

rousse oo właśnie. Dlatego czasem powinno się postawić na życie dorosłego. Bo dorosły bez dziecka sobie poradzi, oczywiście to jest trauma, ale żyje się dalej.

Edytowane przez semprebambino
Czas edycji: 2014-12-04 o 12:18
semprebambino jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 12:16   #49
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
Stosunek do dzieci i starców świadczy o poziomie ucywilizowania społeczeństwa.
Bo sż to osobniki słabsze i nie produktywne, dodatkowo wymagające opieki.

"Dzicz" traktuje takie jednostki przedmiotowo, odstawia praktyki w stylu eksterminacji niemowląt mniej pożądanej płci, czy zostawiania staruszków (zbędne gęby do żywienia) na pastwę losu.

Niestety to co widzę w koło to nie kult dzieci, ale coraz liczniejsze przejawy dziczenia współczesnych społeczeństw.
Cytat:

Samo sedno.
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 12:21   #50
summer_overture
Zadomowienie

Cytat:
haha chyba usłyszałaś to od mojego teścia, który na wieść, że chcemy kupić psa powiedział: "dziecko sobie wreszcie zróbcie, a nie psa kupować"...a jak już pies był to właśnie tekst, że jak nam zdechnie to może wtedy o tym pomyślimy, i dobrze by było, żeby się psisko szybko wykończyło
I nikt 'normalny' nie zdaje sobie w swej naiwności sprawy z tego, że planujemy drugiego psa, a nie pierwsze dziecko

Wymiana KSIĄŻEK
Stary 2014-12-04, 12:21   #51
rousse
BAN stały

Cytat:
mówię o tym, że 17 latek bez kończyn jest zupełnie inaczej w świetle prawa i pomocy traktowany niż jego 2 lata starszy kolega
Człowiek nawet nie musi być bez konczyn, inaczej jest traktowane jak np. 14 latka zostanie zgwałcona, a jej starsza o rok koleżanka.
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 12:22   #52
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
rousse oo właśnie. Dlatego czasem powinno się postawić na życie dorosłego. Bo dorosły bez dziecka sobie poradzi, oczywiście to jest trauma, ale żyje się dalej.
Bardzo łatwo ci mówić.
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 12:23   #53
ajah
wańka wstańka

Cytat:
ajah mam wrażenie że się nakręcasz bo sama masz małe dziecko, ale skup się: mówię tutaj o tym że dorosły niepełnosprawny jest traktowany po macoszemu, a dziecko nie. mówię o tym, że 17 latek bez kończyn jest zupełnie inaczej w świetle prawa i pomocy traktowany niż jego 2 lata starszy kolega. weź się zastanów, czy ja tutaj cokolwiek pisałam o karmieniu trzylatków i ich stresie z powodu przebywania w szpitalu? mówimy tutaj o dramatach życiowych, przewlekłych chorobach, niepełnosprawności i o tym że po 18nastce część fundacji się odcina i człowiek który nie ma szans na wyzdrowienie, musi radzić sobie sam.
naprawdę, skup się i to przyswój bo się nakręcasz z tymi maluchami w szpitalach, a mają się nijak do tego o czym JA piszę.
Nigdzie nie napisałam, że nastolatek nie jest traktowany inaczej niż dziecko, tylko spojrzałam na kwestię pod innym katem.

W zuepłności się zgadzam, że dorosłym czesto trudniej uzyskać pomoc.
Dla mnie to jest chore, że rok różnicy może zaważyć na tym jaką opieką chory jest otaczany.
Stary 2014-12-04, 12:27   #54
semprebambino
Wtajemniczenie

łatwo mi mówić ale nie tylko mówić ale i "widzieć", 21lat temu umarły bliźniaki jedno po kilku dniach, drugie po miesiącu. Moje rodzeństwo, moi rodzice żyją, pracują i mają się dobrze - psychicznie też. Jakby dalej się tym zadręczali to nie było by to zdrowe.
Ale jak matka poświęca całe życie dla dzieciątka to wtedy faktycznie może nie przeżyć takiej sytuacji - ale to chyba skrajność?

Edytowane przez semprebambino
Czas edycji: 2014-12-04 o 12:28
semprebambino jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 12:31   #55
magdalenka2
Zakorzenienie

GG do magdalenka2

Cytat:
Napisane przez summer_overture Pokaż wiadomość
I nikt 'normalny' nie zdaje sobie w swej naiwności sprawy z tego, że planujemy drugiego psa, a nie pierwsze dziecko
strach pomyśleć co wtedy usłyszycie....
Stary 2014-12-04, 12:37   #56
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
podobnież - nie mam nic do tego ale zwróćcie uwagę jaka bzdura - ciężarna kobieta tak jak i dziecko (nawet innej narodowości) ma darmowe leczenie wszędzie. jedna znajoma była wniebowzięta że w ciąży sobie porobi to czego nie zdążyła nigdy wcześniej, poza tym, ciąża = często priorytet. a ktoś sobie na ten okres odłożył wiele innych badań.

bez sensu.

Te badania i leczenie to ze względu wlaśnie na dziecko, nie matkę. I kest to sensowne. Ale jak któraś odkłada np leczenie zębów "na ciążę", to jest zwyczajnie głupia.

---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

Cytat:
łatwo mi mówić ale nie tylko mówić ale i "widzieć", 21lat temu umarły bliźniaki jedno po kilku dniach, drugie po miesiącu. Moje rodzeństwo, moi rodzice żyją, pracują i mają się dobrze - psychicznie też. Jakby dalej się tym zadręczali to nie było by to zdrowe.
Ale jak matka poświęca całe życie dla dzieciątka to wtedy faktycznie może nie przeżyć takiej sytuacji - ale to chyba skrajność?

Ale jednak trochę inaczej podchodzi się do śmierci noworodka, niż do śmierci starszego dziecka, które już można świadomie pokochać. Moja sąsiadka 15 lat temu straciła czteroletniego synka. Do tej pory się nie pozbierała. W ogóle.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 12:38   #57
summer_overture
Zadomowienie

Cytat:
strach pomyśleć co wtedy usłyszycie....
Ja wiem - że sobie rekompensujemy brak dziecka

Wymiana KSIĄŻEK
Stary 2014-12-04, 12:40   #58
201604130936
Konto usunięte

Argument traumy po dziecku jest slaby. Jakby dziecko po stracie rodzica jej niby miałoby nie mieć wcale.
Stary 2014-12-04, 12:42   #59
semprebambino
Wtajemniczenie

A no inaczej, ale bez przesady że łatwo mi mówić bo akurat wiem co mówię
Gorzej jak dziecko zaginie i nie wiadomo co z nim jest, wtedy to naprawdę od zmysłów można odejść
Stary 2014-12-04, 12:44   #60
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nosferatku Pokaż wiadomość

Albo zbieranie kasy na dzieci, które są praktycznie w terminalnym stanie. Nie, no oczywiście, że zbierajmy, przecież każde życie jest życiem. Ale ile ostatnio widziałyście akcji zbierania pieniędzy na prywatną operację stawu biodrowego dla siedemdziesięcioletniej pani Halinki (bo na NFZ poczeka 10 lat)? Zero? A pani Halinka może pożyć jeszcze 20 lat i więcej. W dobrym zdrowiu. Bez codziennego bólu. Dziecko wow wow takie bezbronne wow. A pani Halinka uzbrojona po zęby po prostu.

.
Pani H. juz zyje 70 lat, wiele doswiadczyla zycia. Trzeba szanse dac tez nowemu zyciu. W idealnym swiecie dla kazdego by starczylo ale wiadomoz e w takim nie zyjemy

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ----------

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Argument traumy po dziecku jest slaby. Jakby dziecko po stracie rodzica jej niby miałoby nie mieć wcale.
ani troche nie to samo. Tylko chyba to rodzic moze zrozumiec

Haters Gonna Hate
OYE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości