![]() |
#301 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Listopadowe Mamy 2014- część I
Cytat:
A co do teściowej to cud, miód i orzeszki, skad sie takie baby biorą? W sumie cos sie dziwie, dzis jadę do swojej zobaczymy co wymyśli...
![]() |
#302 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, pytanie za 100punktów. Czy laktator powinno się trzymac przy piersi czy on sam siłą ssania ma się tam utrzymywać?
#303 |
Wtajemniczenie
|
Trzeba trzymać. No ale z drugiej strony, jak się zassie to będzie się sam trzymał, ale mimo to ja przytrzymałam i dociskałam do piersi..
#304 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Rok temu kupiliśmy PS3 z movami, kamerka i grami dla calej rodziny. Dla mamy mam piekną ręczne wykonaną lnianą bizuterię, dla taty kłopot, bo on wszytsko ma, ale chyba kupimy komplet szklanek i kielliszków z grawerowanymi leśnymi zwierzętami, babcia chce łyżeczki do latte, mało wiem, ale babcia bardzo praktyczna kobieta, najchętniej to by proszek do prania przygarnęła albo domestos. Jeszcze brat i jego dziewczyna, myślę cały czas. Polecam portal Dawanda.pl, ja się wejdzie, to trudno wyjść. Dla Lilki chyba zamówię jakąs sensoryczną maskotkę. Ja wiekszość rzeczy zamawiam w necie, potem tylko dorzucam jakieś kosmetyki, nie łażę po sklepach, bo nie lubię. Chyba podtrzymać trzeba trochę, bo jednak odpadnie, sama nie wiem, ręczny trzymam.
![]() |
#305 |
Zakorzenienie
|
Ja wlasnie zadnego probiotyku nie daje
![]() Moj tez daje sobie smoczka wlozyc ![]() ![]() Ja mojego nie wybudzam. W dzien sam co 3 h sie domaga, a w nocy pospi nieraz nawet 5 h i go nie budze. Laktator mam reczny z aventu i byl ok ale skrzypial czasem. Martha ja mialam z chorej piersi 10 ml, ze zdrowej 20 w porywach 30 ml...musialam dokarmiac mm, a potem przez ten zastoj i cala akcje ze szpitalem przeszlam na mm. Maly od razu widac najedzony, a i tak polozna mowila, ze dalej slabo przybiera (no, ale to jeszcze wazyla za okres kiedy byl zastoj i moze dlatego) bo w 5 dni tylko 80 g przybral. Moj tez przy piersi usypial. Brawo za pepek ![]() Mojemu z czolka mocno skora schodzi...o co cho? ![]() Kostka kciuki za bioderka. A my mamy dopiero po 2 miesiacach bioderka. Nie za pozno? Tak w szpitalu dali skierowanie z wyznaczona data. Indra moj tez woli glowe w lewa, ale staramy sie klasc go raz na jednym, raz na drugi boku. Poloze na wznak to glowke sam przekreca, noe trzyma prosto. Nie zrobi mu sie jajo? Lola wow miesiac ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- Sweet musisz trzymac laktator
#306 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jerz dzis sie popisal i spal od 20 do 2:30 i potem od 3 do 6 i od 6:30 do 10:00 Boze jak sie wyspalam ![]() Teraz za to ma taka czkawe jak diabli, bida moja... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#307 |
Zakorzenienie
|
Ja sobie na święta chyba zakupie laktator elektryczny...
Czy z hemoroidami coś się robi? Bo ponoć mam jeden. |
![]() ![]() |
![]() |
#308 |
Zadomowienie
|
My mamy trądzik i położna mówiła żeby niczym nie smarować. Wspominała tylko, że jak krostki będą ropne to przemywać roztworem z nadmanganianem potasu, alemtakim tylko lekko róźowym. Już nie ma tak dużo, ale podobo do 3 mies mogą znikać i się pojawiać.
Gratulacje wszystkich pępuszków i kolejnych tyg. Ja mam dzisiaj wizytę kontrolną u gina, a wczoraj pół godziny odkrzaczałam bożenę...
#309 |
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze nie wiem jakie prezenty, nie mam pomylsu. Nie bylismy nawet na pierwszym spacerze wiec nie wiem jak ogarne zakupy, poza tym z malym nie chcialabym po galerii latac jak tyle ludzi tam bedzie przed swietami. Musze pomyslec
![]() Moze meza zostawie z malym, a sama rusze ![]() Ale mnie dzis glowa boli....chyba cisnienie nie bardzo. Ja musze swojego meza pochwalic. Jest teraz na ojcowskim i nie traktuje tego jako wolne dla siebie, ale na serio duzo mi pomaga. Wstaje w nocy do malego, przewija, karmi i w domku pomoze. Ale ciiiiicho, noe chwale, zeby nie bylo ![]()
#310 |
Zakorzenienie
|
Anuszka jak nie boli, nie swedzi, nie piecze i nie krwawi to nie musisz nic robic.
|
![]() ![]() |
![]() |
#311 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#312 |
Zakorzenienie
|
Ja prezenty mam juz zaplanowane wszystkie, z polowa juz kupiona. W srode przyjdzie malzonka pensja i wtedy ogarniemy sprawe do konca. Niemal wszystko przez net oczywiscie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#313 |
Zadomowienie
|
My z prezentami jesteśmy w czarnej
![]() Odciagnelam z obu piersi osobno, 7-5-3. 20 ml - za☠☠☠iście...
#314 |
Wtajemniczenie
|
My tez prezenty w lesie....
Trzeba sie za to zabrac. Co do 'wychowywania' noworodkow tez uwazam ze na tym etapie to my dla nich. Takie maluchy przebiegle nie sa. Jak chca byc blisko to poprostu tego potrzebuja i nie mam zamiaru jej tego zabierac. Ale ladna pogoda za oknem.... wymarzona na spacer... no ale siedzimy w domu. Marze o chwili bez kaszlu, kataru itp.....
#315 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#316 |
Rozeznanie
|
Ja po wizycie tesciowej i gdyby nie dziecko to bym ja zabila i bym mogla w pierdlu siedziec na dozywocie.. sucz od razu dorwala mala na rece i ja hula, cisnie.smoka na sile chociaz ona nie placze,zawija kocem a mowie ze jest cieplo mowie nie lulac jak nie placze to mowi: Mili nie sluchamy mamy i sie durnowato smieje... poszlam pozmywac na czynia bo czulam juz jak mi zyly pulsuja na twarzy to ta za mna do kuchni i znow tekst: popatrz Mili jaka mama obrazona...
A tz na wszytsko zero reakcji..jak poszla to go zrypalam ale on oczywiscie nie widzi w tym nic zlego..wkoncu syneczek mamusi...
#317 | ||||||||
Rozeznanie
|
Heja,
mąż wczoraj znalazł w biedronce..jedną paczkę pampersów daddy.. 3-6kg..za 30gr/pampersa) ![]() współczuje Wam problemów z maluchami..nieprzespanych nocy... ja nadal mam najgrzeczniejsze dziecko świata ![]() ![]() polećcie mi jakąś karuzelę nad łóżeczko dla małego najlepiej z allegro -chcemy dziś zamówić.. tż podoba się Fisher price z projektorem i pilotem z muzyką do wyboru..ma któraś..? może co innego polecacie..? co do jedzenia (na razie tylko kp) ja jem wszystko(unikam konserwantów etc. miodu, orzechów).. wczoraj na obiad kurczak ze śłiwkami, papryką, pestkami słonecznika... trochę frytek do tego sok z pomarańczy... kolacja-naleśniki z czekoladą i brzoskwiniami... mały ma normalne kupki, nie ma problemów z brzuszkiem..nie ma żadnych krostek- jest cudnie grzeczny, czyli nic mu nie jest...noi ciąle mi sie pić chce... głównie woda... herbaty... meliska..soki.. ja jestem szczęśliwa bo jem co chce... jestem zrelaksowana.. jakbym jadła tylko ryż i piła wodę..na pewno byłabym sfrustrowana !! dziecko by wtedy też by było nieszczęśliwe.. poza tym podczas kp eliminując prawie wszystko z diety łatwo o niedobory witaminowo-mineralne ..a podczas kp jest zwiększone zapotrzebowanie na skł mineralne i witaminy : B1 B2B6 żelazo.. magnez..cynk... kwasy tłuszczowe omega-3 jedząc sam "ryż i pijąc wodę" nie dostarczymy tego dziecku... Cytat:
Cytat:
ja dziś dzwoniłam tam gdzie zameldowana jestem...(okazało się, że jak przedstawię w miejscu zamieszkania-umowę najmu mieszkania-to nie muszę fatygować się do miejsca zameldowania..czyli 400km).. Podstawowe dokumenty już dziewczyny wypisały - są do pobrania chyba na każdej stronie MOPsu-wszędzie te same.. u nas potrzebne są dokumenty -że pod opieką lekarską jesteś od 10 tc - wystawia lekarz lub położna -kopia aktu urodzenia - PIT 37 kopia (za 2013r) -myślałam, zę oświadczenie o zarobkach wystarczy...na podstawie PITU (u nas nie wystarczy) -PIT 11 z zakładu pracy - jeżeli w tym roku 2014 ustał stosunek pracy (mój lub męża) to świadectwo pracy... a jeżeli teraz ma nowa pracę..to kwitek.. z jednego pełnego miesiąca o zarobkach -dowody osobiste -umowa najmu mieszkania (bo my oboje gdzie indziej zameldowani jesteśmy) u mnie np nie potrzebuję mieć zaświadczenia z miejsc zameldowania, ze tam nie będę pobierać becikowego, bo tutejszy MOPs..sam o takie zaświadczenia występuje..(załatwiają to miedzy sobą) więc mniej roboty, ale nie wszędzie tak jest Cytat:
![]() Cytat:
po 2 tyg (gdy ja doszłam prawie do siebie)... powiedziałam do tż, żeby zaproponował dziadkom jakiś termin... bardzo sie ucieszyli.. ![]() teraz mała podrośnie..i jak z tak akcją wyjadą..toja na Twoim miejscu..po prostu małą: przewinęła, nakarmiła, ubrałabym się i wyszła na spacer... Będziesz miała całe życie przerąbane jak nie zareagujesz... a tż w tym momencie już kazałabym wybierać.. kogo stawia na pierwszym miejscu swoja rodzinę o którą przede wszystkim powinien dbać...czy dobro swojej mamusi...? bo na razie wybiera jasno... a skoro mamusia.. to alivederci ...!! moze rozstanie spowoduje, ze się trochę ogarnie... niech kur*** mać przerwie tą pępowinę w końcu... Cytat:
główke to i mój odwraca na samym początku, bo szuka cyca.. czasem mały szczegół ..mała zmiana ..i jest sukces... ona w ogóle cyca dłużej na ssanie nie łapie ? czyli na samym mm teraz jesteście? czy z butelki swoje mleko dajesz..? hmm.. tak myślę..po 3-4 h to ona na nowo zgłodniała... ehh Ci faceci...mój jest tak zakochany w małym, że bardzo dużo przy nim i w okół niego robi... jak widzi, ze ja karmie..to np.. wczoraj kończył smażyć naleśniki.. skoro on na mecz wychodzi... to odciągnij mleko..zostaw w lodówce..i powiedz, ze wychodzisz.. gdzieś tam... a on zostaje z małym,... zapomnij wziąć telefon... jak facet sam nie przewinie...sam prania nie zrobi..to się nie zorientuje ile roboty jest w domu.. jedyny sposób żeby się zorientował..to "skoro on wyszedł wczoraj..to Ty się umów z koleżanką na przyszły tydzień..zaplanuj to..uprzedź go..." Cytat:
![]() Cytat:
ja też miałam cesarkę... co nie znaczy, ze instynktu zabrakło macierzyńskiego..nie łączyła bym tych 2 rzeczy... czemu w trakcie karmienia przewijasz...? podejrzewam że sporo się ulewa małemu, bo przy przewijaniu podnosząc dupkę to się tak kończy jak sie tuż wcześniej karmiło... mój nie miał zielonych kupek.tylko takie pomarańczowo-musztardowe.. rudawe... zielone..też słyszałam, zę normalne..ale czytałam, ze to jak się coś nie tak zjadło... pytanie co jadłaś..? może warto wyeliminować w przypadku Twojego maluszka jakieś elementy diety... w szkole rodzenia..mówili żeby wybudzać co 3 h... ja ani razu nie wybudzałam małego.. w nocy potrafi przespać 4..a raz nawet 5h...(wtedy się poważnie zastanawiałam czy nie wybudzić..) ale po 5h sam się obudził... ja tylko karmię na żądanie...i na wadze w tydzień przybrał 450g... czyli jak głodny to wie o tym i daje znać..nie zagładza się.. Cytat:
czasem taka mała rzecz..jak smoczek..i spokój... nasz też po karmieniu jak zabeczy to smoczka dostaje...i zasypia po chwili..jak mu wypadnie..a ja nie wstane..to zakwęka 2 razy..i też zasypia..bo wie, że mama nie wstanie skoro najedzony i przewinięty ![]() ![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#318 |
Zakorzenienie
|
Ja prezety mam juz powybierane ale jeszcze nie kupilam. Dla tesciowej zestaw woskow yc. Dla taty mam koszule na rower i do tego jakies perfumy. Dla tescia cos na ryby. Dla chesniaka mam kupiona posicel. Nie mam pomyslu tylko dla tz co kupic, on mowi ze nic nie chce.
#319 |
Wtajemniczenie
|
A ja tam nie uwazam ze takimaluch moze byc terrorysta.... terrorysta to czasem Jasiek moze byc i wtedy moge go przetrzymac czy co tam jeszcze zeby sie nauczyl ale on ma 3 lata a taki maluch? Moim zdaniem to sie nauczy ze jest mi zle i niedobrze, chce sie przytulic ale nie bede dluzej plakac bo mama i tak nie przyjdzie. Zgadzam się, efekt osiągnięty, spokoj. Ale takie metody nie dla mnie....
#320 |
Raczkowanie
|
Macie rację że dzieci są zupełnie różne i widzę to po moich że to co działało na syna nie zawsze działa na córkę i na odwrót. Syn potrzebował dużo bliskości, bujania, nie było szans na zaśnięcie samemu w łóżeczku i nie była to kwestia podejścia bo podejście mam to samo jak wtedy. Zresztą pomagała mi wtedy bardzo mama która jakieś tam doświadczenie ma i też pomimo że jest temu przeciwna chodziła i bujała- bo widziała że wnuk tego potrzebuje. Z córką jest inaczej jak na razie, potrafi sobie poleżeć w łóżeczku w spokoju. Ma inny temperament, lubi leżeć i słuchać. Bujania nie lubi, leży w leżaczku ale nie chce by ją kołysać. Jest zupełnie inna, nie wrzeszczy że chce jeść, ogólnie mało płacze bardziej sobie kwili. Syn darł się jak tylko otworzył oczy. Syn nie znosił zawijania w kocyk a ona pomimo że u nas gorąco lubi być pozawijana w kocyk (ma to po mnie :P, mi też wiecznie zimno).
Kiedyś gdzieś czytałam że duży wpływ na zachowanie dziecka ma też poród i może coś w tym jest bo przy synu była masakra i ledwo go odratowali i może dlatego był taki niespokojny. |
![]() ![]() |
![]() |
#321 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brawo za pepuszek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#322 |
Wtajemniczenie
|
Apropo pepka a raczej kikuta. Jak w koncu, chowac pod pieluche czy pieluche zawijac tak zeby nie przeszkadzala?
#323 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My bylismynzapisani juz na 2 usg styczniu, co prawda prywatnie, i odwolali caly styczen lekarz nie bedzie...musze szukac gdzie indziej ---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Cytat:
Ja ten smoczek mam chyba ze szkoly rodzenia ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ---------- Cytat:
Ja jedna dociskam mocniej, druga pompuje ale mam reczny |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#324 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
nie wiem na jakiej podstawie odbierasz, że ja uważam"ze macie problem na własne życzenie" bo ani tak nie myślę, ani tak nigdy nie napisałam... pisałam TYLKO co u mnie i jak z pomocą rad położnej sobie z czymś poradziłam... przykro mi że u Was to nie zadziałało, ale diabeł tkwi w szeczegółach... i ten jeden szczegół może spowodować, ze dany problem zniknie... pierwszy raz wyjdę z forum przybita.. . bo chciałam pomóc..może chociaż jednej osobie..a właściwie sobie zaszkodziłam tu wchodząc... Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#325 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale zapukali mi do drzwi ..... ok 9.00 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#326 | |
Zadomowienie
|
jak u Was się obchodzi barbórki? bo w moich stronach nie ma tego zwyczaju.
ja miałam maść. Cytat:
![]() |
#327 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#328 |
Wtajemniczenie
|
Anetka czesc z nas po prostu ma inne zasady. Dla mnie nie jest rozwiązaniem zostawienie przez pol godziny placzacego niemowlaka. 3latka owszem bo on juz mysli konbinuje i nieraz to jego lkanie jest udawane
![]()
#329 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Kurde próbuję się dodzwonić do przychodni i umówić na usg bioderek ale nikt nie raczy odbierać. Anetka jaka woda? Mnie położna w szpitalu powiedziała żeby wody butelkowanej nie pić bo to wzdęcia powoduje i dziecku zaszkodzi. Edytowane przez aleksandrettaa Czas edycji: 2014-12-04 o 11:41 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#330 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
piszesz, że dziecko nieszczęśliwe bo matka sfrustrowana bo je tylko ryż...to mogę jeść wszystko i będe happy ale rzez 5 minut bo mojemu dziecku to nie pasuje będzie mieć wzdęcia,problemy zpierdkiem i będzie gorzej niż nieszczęśliwe tylko będzie cierpieć i na tym skończy sie moja radość.. co do tż to wydaje mi się, że są inne rozwiązania np rozmowa albo na odwrót cisza niż odrazu rozstanie.. mam go wypieprzyć z domu i zostać sama z dzieckiem..zresztą jestem po ślubie kościelnym i coś było przyrzekane problem trzeba rozwiązać a nie wyrzucić za drzwi..wyrzucić to bym mogła pijaka albo jakby mnie bił zdradzał..ale jak mamy coś nie dogandane to trzeba nad tym inaczej popracować.. w sumie też troche się tż nie dziwię czasem zawsze on był na 1 miejscu teraz jakby nie było czuje się na 2 i pewnie też to przezywa na swoj sposób.. ja też przewijam w trakcie karmienia bo jak przed ma suchego pampersa a w trakcie karmienia zrobi kupe to jej przecież nie bede usypiać z kupą dlatego żeby się jej nie ulało.. widze,że macie dopiero 3 tyg i moja tez wtedy tylko jadła i spała nie trzeba było lulac teraz mamy problemy brzuszkowe i dziecko nie musi byc terrorysta zeby płakało.. moze Twoj dziec taki spokojny i wystarcza mu tyle i tego Ci zycze zeby tak zostało skoro obydwoje jesteście szczęśliwi... a to ze my mamy gorzej to ani nasza wina ani dziecka..
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:57.