|
|
#31 |
|
jestę wieszczę
|
Dot.: Jestem złą mamą?
Mnie się wydaje, że to za wcześnie na kilkudniowe wyjazdy. W tym okresie maluchowi najbardziej potrzebna jest mama. Ale mogę się mylić. Przyjdą wizażowe mamy, to mnie najwyżej poprawią
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#32 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale w tym czasie z dzieckiem zostanie ojciec, który dotychczas też się dzieckiem zajmował. Nie jadą oboje. To tylko kilka dni.
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Znowu jakas przesada - tym razem umartwianie się i to do końca życia. Jeśli dla kogoś dziecko to jest umartwianie się, to może nie powinien miec dzieci. A gdy sie ktoś już na dziecko zdecydował, to powinien poczytac coś o tym, jak obchodzić się z dziećmi. I niestety, życie rodzica jest trochę inne niż zycie osoby bez zobowiązań. Zwłaszcza rodzica niemowlaka. Nie wiem, czy tak trudno to zrozumieć? |
|
|
|
|
|
#34 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dziwią mnie głosy w stylu "przecież dziecko ma tylko pół roku, nie odczuje, że matka wyjechałą bo nie ogarnia świata za bardzo".
Zastanówcie się może przez chwilkę Zakładam tu standardową sytuację, czyli matka na urlopie zajmuje się niemowlęciem. Nawet bez żadnej specjalistycznej wiedzy powinnyście ogarniać, że dla dziecka półrocznego matka zazwyczaj stanowi centrum wszechświata, zapewnia poczucie bezpieczeństwa, jest dla tego dziecka najbliższą istotą, która "zawsze jest". I nagle ta matka gdzieś znika, a półrocznemu dziecku nie da się wytłumaczyć, że wyjechała sobie z koleżankami na wypad do Paryża i przecież wróci Wydaje Wam się, że dziecko nie wie czy zajmuje się nim matka, czy ktoś inny? Nie odróżni? ![]() Dla dziecka rodzice są wszystkim, podejrzewam że dla niemowlaka matka jest ważniejsza niż ojciec jeśli zajmowała się nim więcej, więc zostawienie dziecka z ojcem to nie jest to samo, co opieka ze strony obojga rodziców. Ja wierzę, że ojciec dzieckiem umie się zająć i wszystko zrobi dobrze, ale niestety - nie zastąpi dziecku "brakującej" matki. Dla dziecka 5 dni to, podejrzewam, sporo. Ono nie zna się na kalendarzu. Nie trzeba też wielkiej wyobraźni by domyślać się jak może się czuć dziecko, któremu nagle się świat wywraca do góry nogami. Tak więc ja bym z pewnością nie wyjechała mając tak małe dziecko, no bo właśnie czułabym się jak wyrodna matka. I chyba nie tak całkiem niesłusznie. Wycieczka nie powinna dla matki być ważniejsza, niż komfort i rozwój jej malutkiego dziecka. Dodam, że nie jestem za tym by rodzice całe życie byli "uwiązani" i nie mogli wyjechać sobie ot tak, ale jednocześnie nie ogarniam takiego pędu do "to że jesteś matką nie znaczy, że masz sobie całe życie zmienić i zamknąć w domu". Dla mnie jest oczywiste, że osoba która zostaje rodzicem musi jednak zmienić nieco swoje życie i czasem poświęcić coś ze względu na dziecko, które powinno być najważniejsze. Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2014-12-04 o 17:38 |
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Autorko jeśli czujesz się na siłach to jedź
I jako matka myślę, że rozłakę lepiej zniesie 6 miesięczne dziecko niż np. 3 letnie. Wiem z autopsji ![]() Ja bym nie pojechała, bo wiem, że nie potrafiłabym nie myśleć o dziecku. Jak moje miało 7 miesięcy pojechałam na 3 dniowy kurs i strasznie to przeżyłam ale to ja...
Edytowane przez gabisun Czas edycji: 2014-12-04 o 17:39 |
|
|
|
|
#36 | |
|
Wtajemniczenie
|
A na codzien wiecej czasu z dzieckiem spedzasz Ty czy ojciec dziecka?
---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- Cytat:
To akurat chyba zalezy.. Moja 3 latka bez problemu jezdzi na kilka dni z babcia do Polski, a jak miala te 6 mcy to jej nawet na noc nie zostawilam, wiec nie powiedzialabym, ze lepiej to zniesie tak male dziecko.
|
|
|
|
#37 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- ale mama to jest mama. Przeczytasz o tym w byle książce o dzieciach. Nikt jej na tak wczesnym etapie nie zastąpi. Nie na tak długo. |
|
|
|
|
|
#39 |
|
Buc
|
nie wiem czy dałabym rade wyjechać na 5 dni przy półrocznym dziecku aczkolwiek niedługo to się okaże.
![]() a tak serio to moim zdaniem 5 dni to stanowczo za długo. no ale zrobisz jak chcesz.
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
Dorosła jesteś, matka jesteś więc podejmuj swoje decyzje.
Czym innym jest wyjazd bo musisz (z pracy), a co innego wyjazd na 5 dni dla wlasnego widzimisie- mnie byłoby szkoda bo dziecko jest malutkie, co innego wyjechać, gdy wkurza cie upierdliwy 2 -latek czy nastolatek ![]()
Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2014-12-04 o 17:47 |
|
|
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
jestem mama, nie kwoka wiszaca nad dzieckiem, dbam o swoje potrzeby i zainteresowania, chodze do pracy na pol etatu, mlody od poczatku zostawal z tata, dziadkami
ALE! nie wyobrazam sobie jak mial 6 miesiecy zostawic go na 5 dni OK do tego karmilam piersia wiec i tak by nie wyszlojak dla mnie raczej nie do przyjecia, dziecko takie male nie rozumie, nie ma poczucia czasu, mama znika....puhhhh nie wiem polecialam na 4 dni sama jak mial prawie 2 latka, potrzebowalam tego, cieszylam sie jak glupia i.....? moj pierwszy sms do meza w pierwszy wieczor: "juz wiecej nigdzie bez was nie jade" tesknilo mi sie jakos takteraz za 4 miesiace bedzie mial 3 latka, a ja znwou planuje samotny wyjazd....ciekawe jak bedzie?
|
|
|
|
|
#42 |
|
Rozeznanie
|
Jestem złą mamą?
ja bym nie pojechała. dziecko ma w pierwszych miesiącach najsilniejszą więź z matką. ale ja w ogóle inaczej podchodzę do całej sprawy, bo uważam, że nie ma nic lepszego dla zdrowia dziecka niż karmienie piersią do roku. moja opinia - tak małemu dziecku obecność mamy się po prostu należy, podobnie jak karmienie. gdy traci tę zależność od matki można sobie poszaleć. ale nie z takim maluchem...
i, odnosząc się do argumentów niektórych pan, wyjazd jakiegokolwiek rodzica na rok nie jest dobry! wiadomo, czasem życie do tego zmusza, ale litości, lepiej tego jednak unikać. Edytowane przez lilia_pamplemousse Czas edycji: 2014-12-04 o 17:57 |
|
|
|
|
#43 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Liamcourt, kto na stałe zajmuje się dzieckiem? Głównie Ty, głównie Twój mąż? Oboje w mniej więcej równym stopniu?
Jak dziecko reagowało na wcześniejsze sytuacje, kiedy wychodziłaś na dłużej? Były w ogóle takie sytuacje? Według mnie 4-5 dni to dużo, zwłaszcza, jeśli to głównie Ty zajmujesz się dzieckiem i/lub dziecko wcześniej bardzo źle zniosło rozłąkę z Tobą (lub też w ogóle takiej rozłąki nie przeżyło). Cytat:
Czy w dalszej części artykułu jest coś o wpływie krótszej rozłąki na dziecko?
|
|
|
#44 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem, po co ciągle pojawia się podobne pytanie, ale ja zrozumiałam, że Autorka pracuje poza domem i to ojciec spędza więcej czasu z dzieckiem, więc w tym przypadku to tatuś jest taką typowa mamusią i argument 'bo to mama' jest tutaj nie na miejscu. Rozumiem, że więzi się budują i w ogóle, wiem, że dzieci rozróżniają osoby i w ogóle, ale mimo wszystko uważam, że tak młode jeszcze nie są na tyle rozwinięte umysłowo, żeby sobie myśleć 'matka mnie porzuciła'. Poza tym to tylko pięć dni i byłoby to problemem, gdyby była mowa o dłuższej rozłące, jednak to jest naprawdę krótko.
Ja bym nie pojechała ze względu tylko na to, że własne dziecko wolałabym karmić piersią najdłużej, jak to możliwe, bo to dla niego najlepszy pokarm, poza tym, jadąc sama, nie byłabym zadowolona z wyjazdu. Ale Ty możesz śmiało jechać, jeśli chcesz. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#46 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
Konto usunięte
|
Piecio miesieczne dziecko poznaje rodzicow po zapachu. Wiec nie musi byc geniuszem, zeby zauwazyc brak mamy o zwyczajnie sie zestresowac. To nie nasza inteligencja kieruje emocjami, one sa naturalne od narodzin.
|
|
|
|
|
#48 |
|
Rozeznanie
|
Pewnie,że jechać i bawić się dobrze
|
|
|
|
|
#49 |
|
Hrodebert
|
A pan mąż ochoczo się zgadza na ten wyjazd ?
|
|
|
|
|
#50 |
|
Konto usunięte
|
Poprawcie mnie jeśli się mylę - standardowy macierzyński to 20 tygodni + 6 tygodni dodatkowego. To daje matkę która wraca do pracy zostawiając w żłobku/ u niani/ u babci/ u obcych ludzi ok 6cio miesięczne dziecko.
---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- można przepoconą koszulkę obok dziecka położyć i będzie ok? |
|
|
|
|
#51 |
|
Konto usunięte
|
nie, teraz jest roczny macierzyński. + jak wraca do pracy, to na 8h dziennie, czasem pół etatu a nie ucieka nagle zupełnie na 5 dni.
|
|
|
|
|
#52 |
|
ma zielone pojęcie
|
Teraz, jeśli kobieta rozpocznie urlop macierzyński w dniu porodu (może 6 tygodni przez planowaną datą porodu) i urodzi jedno dziecko, to może wykorzystać łącznie 52 tygodnie urlopów (macierzyński, dodatkowy macierzyński i wychowawczy). Z kolei określane prawnie minimum to 14 tygodni.
|
|
#53 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak wcześniej pisałam może skonsultować to z psychologiem dziecięcym - będzie to bardziej miarodajne niż konsultacje na forum. ---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#54 |
|
Konto usunięte
|
No nie wiem, ja bym nie zostawiła tak małego dziecka dla własnego widzimisię. Ale skoro u Ciebie to raczej partner się tym dzieckiem zajmuje, to w sumie... Dla mnie to dziwne, że chcesz po pierwsze dziecko zostawić, po drugie faceta samego z dzieckiem. Gdyby mąż Cię samą zostawił z niemowlakiem, bo chce sobie do Paryża z kolegami pojechać to byś się tak ochoczo zgodziła? Zwłaszcza, że on jednak w tym domu pracuje, nie zbija bąki. Dla mnie trochę egoizm przez Ciebie przemawia, ale nie wiem, rób jak chcesz.
|
|
|
|
|
#55 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
ma zielone pojęcie
|
Owszem, może. W przypadku umowy zlecenie czy umowy o dzieło to chyba nawet tych 14 tygodni czekać nie musi.
|
|
#57 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale w przypadku Autorki, która zostawia dziecko pod opieką ojca, który ma stały z nim kontakt, zajmuje się nim codziennie bo pracuje w domu, chyba nie stanie się temu dziecku żadna krzywda? ---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ---------- przechlapane mają dziewczyny na umowach śmieciowych.... |
|
|
|
|
|
#58 |
|
ma zielone pojęcie
|
Na szaro, bo to nie główny temat wątku:
Przy umowie zlecenie jest możliwość opłacania składek, które później uprawniają do urlopu macierzyńskiego. Poza tym, rozumiem, że pracodawcy często zatrudniają na umowie zlecenie czy umowie o dzieło, mimo że charakter pracy ewidentnie wskazuje na istnienie stosunku pracy, ale to jeszcze nie powód, by takie umowy nazywać śmieciowymi One mają swoje zastosowanie
|
|
#59 |
|
Konto usunięte
|
Naprawde nie rozumiem po prostu po co ludzie decyduja sie na dziecko, skoro nawet pol roku nie sa w stanie mu poswiecic na wylacznosc, a beda go chowac przez nastepne 18scie. No po prostu nie. Jak najbardziej popieram wyjazdy jak dziecko ma powyzej roczku-dwoch lat, ale 5 miesieczne dziecko zwyczajnie potrzebuje matki.
Moja mama pracowala cale moje zycie, na wakacje jezdzilismy osobno, ja z dziadkami. Zyje, nie umarlam, mam sie dobrze. Ale nigdy przesadnie dobrego kontaktu z nia nie mialam i chocbysmy sie obie staraly to nie jest rzecz, ktora da sie odzyskac. Zapewne dogadywalybysmy sie duzo lepiej i mialy duzo silniejsza wiez, gdybym ta ja, a nie babcie pamietala z calego dziecinstwa. U autorki dziecko zapamieta po prostu tylko ojca, skoro to on chowa je na codzien, on z nim zostaje jak matka sobie jezdzi i on pelni tu funkcje dwoch stron rodziny. Edytowane przez 201605161428 Czas edycji: 2014-12-04 o 20:05 |
|
|
|
|
#60 |
|
ReklaMO(D)żerca.
|
Nie wydaje mi się, żeby wyjazd na kilka dni był powodem do nazywania Cię złą mamą. Zastanów się tylko jak Ty i maluch zniesiecie rozstanie, bo może być Wam ciężko. Mały (mała?) może dać tacie popalić, kiedy Ciebie nie będzie, bo może odczuwać tęsknotę.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:27.

OK do tego karmilam piersia wiec i tak by nie wyszlo

a czy to jest mądre i wypełnione miłością do potomka, to już inna sprawa.