Kult dzieciątka - dzieci ważniejsze od dorosłych. - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-05, 10:49   #181
201604250941
Konto usunięte

Dot.: Kult dzieciątka - dzieci ważniejsze od dorosłych.

Borzee, grypa to przypadek skrajny bo ma ostra dysleksje, fakt. Ale wszystko inne można wytepic, bakterie i wirusy nie żyją długo bez nosiciela.
Ja jestem.tez za przywróceniem obowiazkowego WR.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 11:23   #182
Pilar1899
keep calm and contour on

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Myślę, że fundacji dla dzieci jest więcej, niż fundacji dla dorosłych, gdyż dzieci są po prostu bardziej bezbronne, tym samym ktoś musi działać w imię ich dobrostanu a nie zawsze rodzice są w stanie to robić. Nie wszystkie dzieci wychowują się też w domu rodzinnym i w rodzinie. Uważam, że to sprawiedliwe, że pro-dziecięcych fundacji jest więcej niż fundacji dla dorosłych, którzy sami są w stanie o siebie zawalczyć.
Nie do końca tak jest. Przecież fundacje pomagają ciężko chorym,nie przeziębionym.
Dorosły człowiek,powiedzmy bez rąk i nóg, raczej nie pracuje,nie zarabia. Dziadkowie nie żyją, rodzice może też,albo mają małą emeryturę. Nie każdy ma dużą rodzinę. A prawdopodobieństwo,że dziecko ma rodziców,dziadków itd., którzy mogą finansować leczenie, jest większe

Oh, screw beautiful. I'm brilliant.
If you want to appease me, compliment my brain.
Pilar1899 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 11:37   #183
semprebambino
Wtajemniczenie

Załóżcie sobie temat o chorobach i szczepionkach bo OT robicie. Ile można
Stary 2014-12-05, 11:57   #184
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
WTF

Gdzie mają być? Chować się po szafach?
Jak ktoś ma chore dziecko to zrobi wszystko, żeby mu pomóc. Dlaczego? Bo dziecko to jest istota słabsza, a dorosły powinien się nim zajmować.
Taa słabsze, jak to czytam to ciągle mam przed oczami Adasia co się wychłodził do 12 stopni i wyszedł bez uszczerbku na zdrowiu, gdzie dorosły dawno by już leżał w kostnicy. Usłyszałam raz w wiadomościach i mi wystarczyło. Irytujące jest podawanie tego na każdym programie i w każdych wiadomościach, dziennikarze w szpitalu, konferencja prasowa z lekarzami, wyciąganie od rodziców info czy wcześniej uciekał, że lubi spacery wtf co to kogoś obchodzi....

No i na mnie nie działają reklamy z chorymi dziećmi, żałosne jest wykorzystywanie tych chorych maluchów w reklamach mających na celu chwycenie za serce (a może raczej za portfele).

---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ----------

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
ależ o czym ty mówisz. jak ktoś w wieku 17 lat nie ma kończyn to i w wieku 19 mu cudownie nie urosną. kwestia tego że 17 latek może liczyć przed magiczną osiemnastką na nieporównywalnie większą pomoc.
Ja mam krzywy zgryz i laterogenię. Nie wiedziałam o tym wcześniej, żaden lekarz nie pokierował żeby coś z tym robić, a jak zaczęłam sama się interesować to się okazało, że operacja na to jest refundowana do 18 roku życia, a teraz to muszę sama wyłożyć około 20 tys taaa Żeby było śmieszniej w moim mieście (wojewódzkim) operują to tylko u ludzi DO 18 roku życia, takich starych koni jak ja po 20tce już nie zechcą.

---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
No niestety. Ja akurat kompletnie nie rozumiem, co takiego obscenicznego jest w damskiej piersi, że pokazać jej nie można, z kolei mężczyzna de facto do woli może swój tors odkrywać. Nawet, jeżeli jest mężczyzną otyłym.
Ja jestem w pełni za tym, by znieść bzdurny (moim zdaniem) zakaz pokazywania biustu.
A ja jak siedzę w restauracji to nie mam ochoty oglądać czyjegoś wielkiego wywalonego cyca z wielką brodawką Jak ma chustę i się zakryje to ok, nie musi wychodzić.
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 12:04   #185
201705121341
Konto usunięte

Dokładnie, dla mnie widok karmiącej matki jest obrzydliwy i nie mam ochoty tego oglądać. Robienie kupy też jest naturalne ale jakoś nikt tego nie robi przy wszystkich w restauracji czy innym publicznym miejscu.

Wysłane z telefonu, mogę zjadać ogonki i literki : )
201705121341 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 12:04   #186
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez semprebambino Pokaż wiadomość
nie, nie to miałam na myśli na pewno inaczej jest kiedy masz dwójkę dzieci które kochasz i jak jedno stracisz to musisz się wziąć dla tego drugiego i to dodaje sił, człowiekowi jest łatwo się z tego pozbierać bo jest druga najważniejsza osoba i warto.
Ciekawa jestem jak mężczyźni to widzą. Mój mąż powiedział, że gdyby w czasie porodu było zagrożenie życia, to w pierwszej kolejności chciał żeby mnie ratowali. Łatwiej "zrobić" drugie dziecko, niż wychowywać samemu noworodka bez ukochanej kobiety.
Stary 2014-12-05, 12:05   #187
rousse
BAN stały

Cytat:
Ja z kolei uważam, że bardzo przykre jest „wysyłanie” kobiety karmiącej piersią w miejsce odosobnione. Wolałabym, żeby jednak ludzie zmienili swój stosunek do kobiecych piersi, a nie chcieli, by kobieta udawała się w ustronne miejsce, aby dać się dziecku najeść.
Niestety tylko zbiorowa kastracja mężczyzn załatwi "zmianę nastawienia do kobiecych piersi" Na dzis dzien, każdy ma swobodę wyznania i poglądów, nie każdy musi taki widok lubić. Podobno (zwolenniczki karmienia piersią tak mówią) karmienie to "moment bliskości z dzieckiem i intymności" a nie "danie się dziecku najeść" - do tego ostatniego można pobrać pokarm do butelki. Więc przy karmieniu piersią matka sama powinna chcieć być wtedy sama z dzieckiem, w spokojnym miejscu, nie na oczach gapiów, raczej w domu niż w galerii handlowej, no chyba, że kobieta uważa się tylko inkubator i fabrykę jedzenia, w dodatku "fast food" na żądanie
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 12:05   #188
GrumpyCat
Wredny kotecek

Chatul, a męski owłosiony tors (zwłaszcza faceta przy kości) jest wg mnie tak samo obleśny jak piersi dojarki.
Stary 2014-12-05, 12:06   #189
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
A ja jak siedzę w restauracji to nie mam ochoty oglądać czyjegoś wielkiego wywalonego cyca z wielką brodawką Jak ma chustę i się zakryje to ok, nie musi wychodzić.
Widać mamy zupełnie różne podejście do biustu, i to biustu kobiety karmiącej. Nie razi mnie społeczny zakaz pokazywania pewnych części ciała w miejscach publicznych, zwłaszcza, że zarówno nagi tors mężczyzny, jak i nagie piersi kobiety w restauracji byłyby dobrze odebrane przez inne osoby. W przypadku karmienia piersią sytuacja jest jednak zgoła odmienna, ponieważ tutaj pojawia się silna, niemożliwa do zatrzymania na długo potrzeba nakarmienia dziecka. A nie sądzę, by restauracja była złym miejscem do karmienia dziecka
Stary 2014-12-05, 12:06   #190
WackelDackel
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ARAKSJEL Pokaż wiadomość
Tyle dzieci ma próchnicę bo rodzicom nie chce się ruszyć tyłka do przychodni i przypilnować pociechy.
No właśnie, więc żaden 'kult dzieciątka' w Polsce w ogóle nie ma miejsca - dzieci są zaniedbane i tyle. Przez rodziców też. Ja dziękuję bozi, że w mojej szkole był dentysta, bo dzisiaj pewnie miałabym już plastikową szufladę. Moi rodzice też mieli na to wywalone. Wielu/większość ? rodziców ma w nosie zdrowie swoich dzieci, brak podstawowej wiedzy o żywieniu (ale później niż do ukończenia przez dziecko roku), wsadzanie w chodziki i inne bzdury, a potem załatwianie lewych zwolnień z w-fu itd. itp. Szkoda, że szkoła też już się na to wypięła, czytaj: państwo. Ten 'kult' to jest czysta powierzchowność, nic głębszego, czyli prawdziwa troska o dziecko i jego przyszłe życie, za tym nie stoi, niestety. O czym fajnie wczoraj pisała mikia20.

Edytowane przez WackelDackel
Czas edycji: 2014-12-05 o 12:26
WackelDackel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 12:09   #191
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
W przypadku karmienia piersią sytuacja jest jednak zgoła odmienna, ponieważ tutaj pojawia się silna, niemożliwa do zatrzymania na długo potrzeba nakarmienia dziecka. A nie sądzę, by restauracja była złym miejscem do karmienia dziecka [/COLOR]
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. W większości miejsc są wyznaczone do tego punkty więc można skorzystać. Nie mam nic do karmienia w restauracji, jeśli kobieta siądzie gdzieś na uboczu albo tyłem do większości stolików. Jak ma wspomnianą chustę to jeszcze lepiej.
Stary 2014-12-05, 12:09   #192
rousse
BAN stały

Cytat:
[COLOR="Silver"] silna, niemożliwa do zatrzymania na długo potrzeba nakarmienia dziecka
Nie wiedziałam, że takie coś jest. Jak jest, od tego mamy rozum, żeby powstrzymywać potrzeby fizjologiczne
Stary 2014-12-05, 12:10   #193
201705121341
Konto usunięte

Cytat:
Widać mamy zupełnie różne podejście do biustu, i to biustu kobiety karmiącej. Nie razi mnie społeczny zakaz pokazywania pewnych części ciała w miejscach publicznych, zwłaszcza, że zarówno nagi tors mężczyzny, jak i nagie piersi kobiety w restauracji byłyby dobrze odebrane przez inne osoby. W przypadku karmienia piersią sytuacja jest jednak zgoła odmienna, ponieważ tutaj pojawia się silna, niemożliwa do zatrzymania na długo potrzeba nakarmienia dziecka. A nie sądzę, by restauracja była złym miejscem do karmienia dziecka
Dla mnie restauracja jest bardzo złym miejscem do karmienia dziecka bo nie każdy ubóstwia matki karmiące i taki widok zwyczajnie zniechęca do jedzenia. Dziecko musi jeść - ok, to się ściąga pokarm i nosi w butelce żeby nakarmić dziecko w takiej sytuacji. A nie wywalanie nabrzmiałego cyca przy ludziach którzy przyszli zjeść a nie oglądać takie widoki.

201705121341 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 12:12   #194
semprebambino
Wtajemniczenie

Mężczyźni nie noszą dziecka w brzuchu i nie są tak przywiązani jak matka chyba.
Stary 2014-12-05, 12:14   #195
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez semprebambino Pokaż wiadomość
Mężczyźni nie noszą dziecka w brzuchu i nie są tak przywiązani jak matka chyba.
Wydaje mi się, że większość jest dokładnie tak samo przywiązana jak matka
Stary 2014-12-05, 12:15   #196
Chatul
ma zielone pojęcie

Może przeniesiemy rozmowę do wątku na temat karmienia piersią w miejscach publicznych? https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=47340

Cytat:
Napisane przez whiteglove Pokaż wiadomość
Dokładnie, dla mnie widok karmiącej matki jest obrzydliwy i nie mam ochoty tego oglądać. Robienie kupy też jest naturalne ale jakoś nikt tego nie robi przy wszystkich w restauracji czy innym publicznym miejscu.

Według mnie jest znacząca różnica między defekacją a jedzeniem, choćby z powodów sanitarnych.

Cytat:
Chatul, a męski owłosiony tors (zwłaszcza faceta przy kości) jest wg mnie tak samo obleśny jak piersi dojarki.
Rozumiem, że nie podoba Ci się widok kobiety karmiącej piersią, ale nazywanie takiej kobiety „dojarką” jest co najmniej nieprzyjemne. Ja nie zamierzam prowadzić rozmowy w tym tonie
Stary 2014-12-05, 12:20   #197
semprebambino
Wtajemniczenie

Cytat:
Wydaje mi się, że większość jest dokładnie tak samo przywiązana jak matka
W sumie o tym nie ma co dyskutować bo każdy mężczyzna może czuć inaczej matka po prostu nosząc dziecko pod sercem 24/7 może się bardziej przywiązać.
Stary 2014-12-05, 12:43   #198
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca
Konto usunięte

Treść usunięta

Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca
Czas edycji: 2014-12-05 o 13:06
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 12:51   #199
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d 386552d742cc4ca Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Stary 2014-12-05, 12:53   #200
GrumpyCat
Wredny kotecek

W życiu bym nie wstała
Stary 2014-12-05, 12:55   #201
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez whiteglove Pokaż wiadomość
Dla mnie restauracja jest bardzo złym miejscem do karmienia dziecka bo nie każdy ubóstwia matki karmiące i taki widok zwyczajnie zniechęca do jedzenia.
Widać wszystko zależy od osobistych poglądów. Dla mnie pierś to normalna część ciała. Jeśli ktoś karmi piersią, to nie ma problemu, niech to robi nawet w miejscach publicznych. A jeżeli mnie się czyjś widok nie podoba, to mogę się przesiąść albo obrócić tyłem.

Cytat:
Dziecko musi jeść - ok, to się ściąga pokarm i nosi w butelce żeby nakarmić dziecko w takiej sytuacji.
Nie u każdej kobiety udaje się laktatorem odciągnąć odpowiednią ilość pokarmu i nie każde dziecko chce jeść z butelki. Nie mówiąc o tym, że karmienie butelką może później utrudnić laktację.

Cytat:
A nie wywalanie nabrzmiałego cyca przy ludziach którzy przyszli zjeść a nie oglądać takie widoki.
Tyle, że dziecko jedzące z piersią właśnie je. Robi to samo, co inni ludzie, którzy przyszli do restauracji

Cytat:
Treść usunięta
Według mnie takie sytuacje w ogóle nie powinny mieć miejsca. Już samo mocne trącanie Cię (bez naprawdę ważnego powodu) uważam za niedopuszczalne.
Stary 2014-12-05, 12:56   #202
semprebambino
Wtajemniczenie

Nie powinnaś wstawać ale rozumiem presję otoczenia... ale co to za zwyczaje że dziecko chce usiąść? Tak ci dokładnie powiedzieli?
Stary 2014-12-05, 12:58   #203
201605091007
Konto usunięte

Cytat:
Treść usunięta
Nie wstałabym.

Za to kilka razy byłam świadkiem sytuacji, gdy do autobusu/tramwaju wsiadała mama z berbeciem i dzieciaczka na kolana brała jakaś miła starsza pani, która akurat siedziała. Mama stała obok. I to jest jak najbardziej ok IMO. A nie kobiety wsiadające do komunikacji miejskiej z postawą "ustąp mi miejsca, PRZECIEŻ JA MAM DZIECKO!".
201605091007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 13:01   #204
rousse
BAN stały

Cytat:
Tyle, że dziecko jedzące z piersią właśnie je. Robi to samo, co inni ludzie, którzy przyszli do restauracji
.
Tylko nikt nie ma pretensji do dziecka, tylko do dorosłej i inteligentnej matki , która powinna się trochę różnic od niemowlęcia co nie kontroluje potrzeb fizjologicznych, a niektóre matki się nie różnią i zachowują jak zwierzątka.
Stary 2014-12-05, 13:06   #205
201605161006
Konto usunięte

Moim zdaniem matki, które myślą, że będą sprytne jak nie zaszczepią dziecka, w rzeczywistości są nieodpowiedzialne.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 13:08   #206
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez M917 Pokaż wiadomość
Nie wstałabym.

Za to kilka razy byłam świadkiem sytuacji, gdy do autobusu/tramwaju wsiadała mama z berbeciem i dzieciaczka na kolana brała jakaś miła starsza pani, która akurat siedziała. Mama stała obok. I to jest jak najbardziej ok IMO. A nie kobiety wsiadające do komunikacji miejskiej z postawą "ustąp mi miejsca, PRZECIEŻ JA MAM DZIECKO!".
Mnie nikt z miejsca siedzącego nie zganiał, ale ze stojącego kilka razy W autobusie jak jeździłam do pracy to często stawałam przy tej takiej "desce" gdzie można podpiąć kogoś na wózku inwalidzkim. Gdyby wsiadł ktoś niepełnosprawny natychmiast bym ustąpiła, ale kilka razy byłam chamsko szturchana wózkiem dziecięcym, matki wsiadały do autobusu i od razu z miną zabójcy gapiły się na mnie Bo im niewygodnie stać bez oparcia na środku autobusu? No. Mi też nie.
Stary 2014-12-05, 13:09   #207
201609102148
Konto usunięte

Szczepi się docelowo wlaśnie po to, by eradykować dane choroby. Chodzi o zdrowie populacji, nie jednostek. Udało się to już calkowicie z czarną ospą, częściowo z polio, które w naszej części świata już nie występuje.

Większość wirusów jest gatunkowo specyficzna, także nieszczepienie zwierząt nie stanowi problemu- chcemy wyeliminować choroby ludzkie, nie zwierzęce.

Paktegram- wirus, "który sobie lata", nie może mutowac. Wiriony są martwe, poza komórkami żywiciela praktycznie nie prowadzą metabolizmu. Do mutacji dochodzi podczas namnażania materiału genetycznego, co wirus robi tylko i wyłącznie w zakazonej komórce (wlanie po to zaraża - by się namnożyć).

Tak długo jak nie dopuścimy wirusa do naszych organizmów, by tam mutował, namnażał się i trenował na naszym układzie odpornościowym, tak długo wirus jest jak świadek jehowy, którego nikt nie wpuszcza do domu, więc jego współczynnik nowych wyznawców wynosi 0.

Nieszczepieni są rezerwuarem chorób i stanowią zagrożenie. Od czasu trendu antyszczepionkowego obserwuje się wzrost zachorowań na choroby, które od lat praktycznie nie występowały - błonicę, krztusiec i inne. Również wśród szczepionych (mogą podziękować stukniętym mamuśkom). Znacznie wzrosła zachorowalność na gruźlicę, ktora swego czasu byla na dobrej drodze do całkowitej eliminacji. Coraz głośniej mówi się o tym, że prątki zmutowały, bo tradycyjne szczepienia tracą skuteczność.

Moim zdaniem przyjdzie opamiętanie walniętych rodziców - kiedy pierwszy dzieciak umrze na tężec. Odra czy koklusz nikogo nie rusza. Za to tężec - bardzo bolesna, bardzo widowiskowa, bardzo medialna śmierć. Będzie o niej głośno, zwłaszcza, jak padnie na jakiegoś pięciolatka, który zdarł kolano na placu zabaw. I może niektórzy pójdą po rozum do głowy.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 13:11   #208
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem matki, które myślą, że będą sprytne jak nie zaszczepią dziecka, w rzeczywistości są nieodpowiedzialne.
Tutaj się nie zgadzam, jestem przeciwko szczepieniu Ale to nie temat na ten wątek
Stary 2014-12-05, 13:14   #209
semprebambino
Wtajemniczenie

Mnie raz też, i to z miejsca centralnie pod biletomatem, jak kupowałam bilet. Podchodzi baba z wózkiem i mówi do mnie musisz się odsunąć. A ja dobra, nie wyglądam na swoje lata raczej na 16-17 ale jakim prawem? Mówię że nie jesteśmy na ty i nie musze. Poparła ją starsza siwa kobitka i naskoczyła na mnie, że jak to MATCE nie ustąpić?! Na szczęście ludzie w autobusie mnie poparli żeby dała mi spokojnie kupić bilet i że nie wolno tam stawać bo ktoś inny będzie wsiadal i też będzie chciał kupić. Ja się zaraz odsunęłam jak skasowałam bilet a ta i tak tam stanęła i razem z babcią psioczyły całą drogę
Stary 2014-12-05, 13:15   #210
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Tutaj się nie zgadzam, jestem przeciwko szczepieniu Ale to nie temat na ten wątek
Podejrzewam, że nie masz pojęcia o temacie, stąd takie zdanie, no ale Twoja sprawa. Mam nadzieję, że ten szał na nieszczepienie się niebawem skończy. Ciekawi mnie jak tam mądre mateczki szczepią swoje córki na brodawczaka ludzkiego, co by potem nie roznosiły tego po publicznych toaletach.

Edytowane przez 201605161006
Czas edycji: 2014-12-05 o 13:16
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości