Czemu sterylizacja jest nielegalna? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-05, 15:28   #121
Bananalama
jestę wieszczę

Dot.: Czemu sterylizacja jest nielegalna?

nie bardzo rozumiem czemu niektóre z Was są przeciw. Nikomu tym krzywdy te osoby nie robią, że się wysterylizują. Czemu można sobie robić tunele w uszach, plastykę bożeny, implanty w piersiach i pośladach i kolczyki w różnych częściach ciała + tatuaże, a sterylki nie?

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 15:34   #122
LuckyJane
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
nie bardzo rozumiem czemu niektóre z Was są przeciw. Nikomu tym krzywdy te osoby nie robią, że się wysterylizują. Czemu można sobie robić tunele w uszach, plastykę bożeny, implanty w piersiach i pośladach i kolczyki w różnych częściach ciała + tatuaże, a sterylki nie?
Kto jest przeciw? Chyba nieuważnie czytam.
LuckyJane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 15:35   #123
paulinika
Zakorzenienie

Tutaj w Hiszpanii po piatym porodzie podwiazuja jajniki. Czasem i bez zgody kobiety.
Tez tego nie rozumiem. Kazdy powinien miec wybor.
paulinika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 15:44   #124
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Sterylizacja to pozbawienie zdolności rozrodczych (płodzenia), kastracja jest jej wariantem polegającym na usunięciu gonad (jajników/ jader).
Chatul - usuniecie tylko macicy nie zabezpiecza w pełni przed zajściem w ciażę i dlatego nie jest metoda sterylizacji.
Ogólnie kastracja nie jest stosowana jako metoda sterylizacji u ludzi bo usunięcie gruczołów wydzielających hormony ma negatywne ogólnoustrojowe skutki, szczególnie dla kobiet (osteoporoza, zab. funkcji poznawczych, szybsze starzenie itd.).
Stary 2014-12-05, 15:48   #125
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez fankapsychiatrii Pokaż wiadomość
Sterylizacja to pozbawienie zdolności rozrodczych (płodzenia), kastracja jest jej wariantem polegającym na usunięciu gonad (jajników/ jader).
Chatul - usuniecie tylko macicy nie zabezpiecza w pełni przed zajściem w ciażę i dlatego nie jest metoda sterylizacji.
Ogólnie kastracja nie jest stosowana jako metoda sterylizacji u ludzi bo usunięcie gruczołów wydzielających hormony ma negatywne ogólnoustrojowe skutki, szczególnie dla kobiet (osteoporoza, zab. funkcji poznawczych, szybsze starzenie itd.).
Dzięki za informacje I faktycznie, usunięcie macicy nie zabezpiecza w pełni przed zajściem w ciążę. Zapomniałam o tym, że ciąża wcale nie musi być wewnątrzmaciczna
Stary 2014-12-05, 15:52   #126
LuckyJane
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez fankapsychiatrii Pokaż wiadomość
Ale jak to? A jak plemniki mają się dostać do komórki jajowej, jak nie ma macicy?
LuckyJane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 15:54   #127
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Jest to oczywiście b. rzadkie, ale jednak sama histerektomia w celu ubezpłodnienia trochę bez sensu. I też nie jest obojętna dla zdrowia kobiety bo np. brak macicy wpływa na statykę narządów ukł. moczowego i odbytnicy.

---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ----------

Normalnie, zapłodnienie następuje w jamie brzusznej.
Stary 2014-12-05, 16:04   #128
Sybil_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
z powodów zdrowotnych nie mogę brać hormonów, o czym się dowiedziałam dobitnie, biorąc tabletkę po. Ze względu na moją budowę, ciąża byłaby dla mnie ciężkim przeżyciem, a poród skończyłby się cc. Z powodów zdrowotnych nie powinnam ani brać hormonów, ani póki co zachodzić w ciążę. Dla mnie sterylizacja czy choćby spirala to byłoby błogosławieństwo właśnie. Ale w kraju nad Wisłą niestety nie można decydować o sobie. Może jak zostanie nagłośniona kolejna sprawa śmierci z powodu nielegalnej aborcji albo kolejna kobieta umrze z powodu komplikacji po ciąży, to posłowie ruszą czerepami.
to powiedzą, że dobrze jej tak bo przecież chciała zabić niewinne dzieciątko
i bóg ją ukarał
Sybil_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 16:06   #129
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
są dopuszczalne w polsce, w warszawie je zakładają. podejrzewam że to kwestia tego że dla nich to nieopłacalne; sama spirala jest droga, założenie drogie, pacjentki nie będą się tym interesować, a zainteresowanie się tematem i przejście szkolenia medycznego czy kij wie czego pewnie kosztuje.

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ----------

ale sama zakładałam temat o gyne fix kilka lat temu bo jeden lekarz, który jak pisałam - zaproponował mi to a potem jego nazwisko po prostu mi gdzieś odfrunęło

chociaz wiecie, jestem już na takim skraju desperacji z echyba go dorwę. nie wiem jak. ale dorwę
Drabineczka ja po wygooglowaniu widzę, że założenie gynefix oferują w Wa-wie, Poznaniu i Kamieniu Pomorskim. Pewnie jakby nie tylko zerknąć, ale pokopać to znalazłoby się więcej ofert. Poza tym, to co pokazuje internet to nie wszystko (choć wiem,że ciężko tak każdego lekarza przepytywać).
Zresztą to nie jedyna wkładka dla nieródek. Ew mogę polecić lekarza w 3city co prawdopodobnie zakłada nieródkom (nie wiem na pewno bo nie zakładałam, ale kiedyś sam z siebie mówił, że dla mnie to byłaby antykoncepcja z wyboru ze względu na przyjmowane leki). Zdaje się, że zakłada też na NFZ, tym bardziej że ja tak chodzę.
Stary 2014-12-05, 18:00   #130
201604181004
Konto usunięte

Fanka bede wdzieczna
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 18:09   #131
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Frezja__ Pokaż wiadomość
Również nie wiem, ale liczę że coś się zmieni w tej kwestii. Szczerze powiedziawszy to jakoś nigdy nie słyszałam, żeby jakieś protesty/manifesty były jak w przypadku np aborcji czy innych. Ten temat jakiś taki martwy mi się wydaje ^^
Ten temat podejmują te sam środowiska, które podejmują temat aborcji "czy innych". To szerokie pojęcie praw reprodukcyjnych.

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 18:09   #132
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
nie czaję kompletnie idei sterylizacji na życzenie ale to nie o tym.
Ale dlaczego? Jak nie chcę mieć dzieci a do wyboru mam trucie się hormonami do menopauzy albo sterylizację, to co mam robić?

Cytat:
Napisane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d 386552d742cc4ca Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Zgadzam się. Jak dla mnie rodzinka która w 8 osób żyje w kawalerce, nawet gdy "pełna miłości" to jednak patologia. I takie osoby nie powinny mieć możliwości płodzenia większej ilości potomstwa
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 18:16   #133
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Myślę, że to jak z aborcją - niby nielegalne, ale w sytuacji zagrożenia życia lub zdrowia można to zrobić. Niewątpliwie u Twojej mamy sytuacja była właśnie taka. Ale niestety nam, które nie chcemy mieć dzieci bo tak nie wolno się zdecydować na jedną z najpewniejszych metod antykoncepcji.
Podwiązanie jajowodów jest zabiegiem (trudno, ale jednak) odwracalnym. Przecięcie nie.

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ----------

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Spirala, podobnie jak prezerwatywy, nie ma 100% skutecznosci
Co do tego czy aborcja (zabieg pod narkoza, a nie farmakologiczna) boli bardziej czy nie to sie juz nie wypowiem, bo nie przezylam.
Aborcję miałam farmakologiczną, pod narkozą łyżeczkowanie macicy kilka dni później. Aborcja bolała jak diabli, łyżeczkowania nawet nie pamiętam.

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 18:23   #134
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez milionmalychkawalkow Pokaż wiadomość
Podwiązanie jajowodów jest zabiegiem (trudno, ale jednak) odwracalnym. Przecięcie nie.

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ----------

Aborcję miałam farmakologiczną, pod narkozą łyżeczkowanie macicy kilka dni później. Aborcja bolała jak diabli, łyżeczkowania nawet nie pamiętam.
A no widzisz. Wlasnie dlatego nigdy nie zdecydowałabym sie na farmakologiczna gdybym miala wybor, nie rozumiem tez czemu uwaza sie ja za nowoczesna...

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 18:36   #135
201604181004
Konto usunięte

A ja wręcz przeciwnie, wolałabym aborcję farmakologiczną gdyż jest mniejsze prawdopodobieństwo mechanicznego uszkodzenia narządów niż jak podczas zabiegu. A jednak dzieci kiedyś chcę mieć, te planowane
Stary 2014-12-05, 18:38   #136
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
A ja wręcz przeciwnie, wolałabym aborcję farmakologiczną gdyż jest mniejsze prawdopodobieństwo mechanicznego uszkodzenia narządów niż jak podczas zabiegu. A jednak dzieci kiedyś chcę mieć, te planowane
A jakie jest ryzyko przy metodzie prozniowej? Serio pytam bo nie wiem.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-12-05, 18:42   #137
201604181004
Konto usunięte

Sam fakt że jest to nielegalne i musiałabym to robić na łapu-capu bóg wie u jakiego lekarza bez żadnej renomy - bo nie ma w polsce miernika renomy jeśli chodzi o to "który lekarz wykonuje najlepsze aborcje i który w tej kwestii jest specjalistą" co najwyżej "o, ten usuwa, idź do niego". Więc po prostu bym się bała...
Stary 2014-12-05, 18:44   #138
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Sam fakt że jest to nielegalne i musiałabym to robić na łapu-capu bóg wie u jakiego lekarza bez żadnej renomy - bo nie ma w polsce miernika renomy jeśli chodzi o to "który lekarz wykonuje najlepsze aborcje i który w tej kwestii jest specjalistą" co najwyżej "o, ten usuwa, idź do niego". Więc po prostu bym się bała...
Ja cały czas mówię o legalnej aborcji za granicą. Też bym nie poszła do kogokolwiek tutaj (chyba, że byłby to znany mi ginekolog).
Farmakologicznej bałabym się z powodu:
- trudności w zdobyciu leków
- trudności w ich weryfikacji
- bycia pozostawioną samą sobie w razie jakichkolwiek komplikacji.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-12-05, 18:46   #139
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Jak dla mnie rodzinka która w 8 osób żyje w kawalerce, nawet gdy "pełna miłości" to jednak patologia. I takie osoby nie powinny mieć możliwości płodzenia większej ilości potomstwa
Jak dla mnie kobieta która żyje z partnerem na przestrzeni przynajmniej 50 m2 i dobrze zarabiają powinna być zmuszona do urodzenia przynajmniej jednego dziecka. I nie ma, że "Bo ciąży nie chcę".

Mam nadzieję, że to absurdalne porównanie pokaże Ci jakie głupoty wygadujesz na temat sterowania rozpłodem społeczeństwa wg Twojego widzimisię.

Żeby nie było, jestem gorącym zwolennikiem sterylizacji na życzenie. Chcesz, to rób sobie ze swoim ciałem co chcesz, nawet amputuj nogę i wstaw drewniany kołek (jak lubisz piratów). Oczywiście tak daleko wolno Ci zmieniać swoje ciało, dopóki nie ingerujesz w życie drugiego człowieka.

PS. Sterylizacja pedofilów to tylko strata pieniędzy na zabieg - czyli zmarnowanie moich i waszych pieniędzy, które oddajemy państwu.

Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap.
http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20
http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30
Leszy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 18:48   #140
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Ja cały czas mówię o legalnej aborcji za granicą. Też bym nie poszła do kogokolwiek tutaj (chyba, że byłby to znany mi ginekolog).
Farmakologicznej bałabym się z powodu:
- trudności w zdobyciu leków
- trudności w ich weryfikacji
- bycia pozostawioną samą sobie w razie jakichkolwiek komplikacji.
ja raczej nie rozważałabym tego za granicą. farmakologicznej się nie boję - trudności nie ma żadnych, tak naprawdę możesz zrobić to bardzo bezpiecznie lekami na receptę z apteki więc punkt 1 i 2 odpada, a 3 - jak pojedziesz na ginekologiczną izbę przyjęć to nie ma to tamto i muszą ci pomóc.
Stary 2014-12-05, 18:50   #141
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

O ile masz kogoś, kto receptę Ci wypisze. Ja słyszałam, że u niektórych lekarzy taka przyjemność kosztuje ok 1000 zł. To wolę trochę dołożyć i nie cierpieć, martwić się czy zadziałało, czy nie trzeba łyżeczkować macicy etc.
Ale nie przekonuje, zresztą mam nadzieję, że ani Ty, ani ja nigdy nie staniemy przed taką decyzją

Leszy - ale chemiczna kastracja (nie sterylizacja) pedofilów ma za zadanie zmniejszyć ich popęd. Czemu uważasz, że to marnowanie pieniędzy.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-12-05, 18:52   #142
201604181004
Konto usunięte

no jednak wyjazd za granicę po aborcje to nie jest "trochę dołożyć"
bo same bilety dla jednej osoby "na teraz" potrafią 1000 zł kosztować, a sama nie polecisz.
dolicz do tego koszty pobytu po zabiegu bo pewnie trzba wykupić dodatkowe doby i tak dalej...
Stary 2014-12-05, 18:52   #143
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
Leszy - ale chemiczna kastracja (nie sterylizacja) pedofilów ma za zadanie zmniejszyć ich popęd. Czemu uważasz, że to marnowanie pieniędzy.
Czy udowodniono poprawność tej metody? Bo jakieś 3 lata temu czytałem, że to głównie w ichniej psychice siedzi. Już wolałbym, by siedzieli gdzieś zamknięci w szczerym polu.

Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap.
http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20
http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30
Leszy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 19:00   #144
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
no jednak wyjazd za granicę po aborcje to nie jest "trochę dołożyć"
bo same bilety dla jednej osoby "na teraz" potrafią 1000 zł kosztować, a sama nie polecisz.
dolicz do tego koszty pobytu po zabiegu bo pewnie trzba wykupić dodatkowe doby i tak dalej...
Poznań - Słowacja to ok 650 km w jedną stronę. Koszt paliwa w obie strony: 450 zł (na górkę). Winieta 10 dniowa na Słowację: 40 zł. Zabieg: 370€. Jasne, przesadziłam z tym "trochę", bo to prawie dwa razy tyle, ale jestem gotowa tyle zapłacić za święty spokój, brak bólu i odpowiednią opiekę. To znowu nie są aż tak horrendalne koszty.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-12-05, 19:02   #145
misiadk
Raczkowanie

Dot.: Odp: Dot.: Czemu sterylizacja jest nielegalna?

Cytat:
Napisane przez Frezja__ Pokaż wiadomość
Co do wazektomi, bo ku temu się bardziej skłaniamy z obecnym partnerem, to już chyba ciut łatwiej. Ale też jak kiedyś szukałam informacji na ten temat (pobieżnie co prawda), spotkałam dwa warunki: min 30lat i min 2 dzieci. I chyba jedynie w wawie znalazłam wtedy ^^
Opcja zabiegu u sąsiadów to też średnie rozwiązanie, koszt podróży, pobytu, język etc. Są to spore minusy w porównaniu do szpitala 5min piechotą.
Jakiś czas temu widziałam taki reportaż chyba w DDTVN o wazektomi i tam nie było nic o jakikolwiek warunkach. Ale na pewno dobrze pamiętam, że kosztowało to 2 tys, zabieg trwał coś ok 20 min i by chyba w prywatnym gabinecie, odwracalny, ponoć nie jakiś bolesny i ten pan z reportażu mówił, że taką decyzję ze swoją partnerką/ żoną podjęli, a i że taka metoda anty staje się coraz modniejsza.
No niestety Polska to mam wrażenie dziki kraj rządzony przez kler i na cuda nie ma co liczyć. Pamiętam jak moja ciotka (moher wybitny) piała z zachwytu jak wycofali częściową refundacje do tabletek antykoncepcyjnych, a jak jej powiedziałam, że takie tabletki po części uratowały życie jej siostrze (mojej mamie) jak dostała krwotoku i one są nie tylko jako środek antykoncepcyjny ( potem musiała takowe brać jak zaczęła się menopauza i stąd różne problemy, a po nich wszystko się unormowało) to tradycyjnie "odwróciła kota ogonem".
misiadk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 19:07   #146
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Poznań - Słowacja to ok 650 km w jedną stronę. Koszt paliwa w obie strony: 450 zł (na górkę). Winieta 10 dniowa na Słowację: 40 zł. Zabieg: 370€. Jasne, przesadziłam z tym "trochę", bo to prawie dwa razy tyle, ale jestem gotowa tyle zapłacić za święty spokój, brak bólu i odpowiednią opiekę. To znowu nie są aż tak horrendalne koszty.
Mojwa, po pierwsze nie jestem z Poznania, po drugie myśl realnie. Dwie osoby są tu potrzebne bo nie poprowadzisz wracając, a nie wszyscy mogą sobie walną w środku jakiegokolwiek sezonu ponad tydzień wolnego na wycieczkę aborcyjną
Stary 2014-12-05, 19:10   #147
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Mojwa, po pierwsze nie jestem z Poznania, po drugie myśl realnie. Dwie osoby są tu potrzebne bo nie poprowadzisz wracając, a nie wszyscy mogą sobie walną w środku jakiegokolwiek sezonu ponad tydzień wolnego na wycieczkę aborcyjną
Ale koszt paliwa się nie podwaja. I jaki tydzień? wyjeżdżam jednego dnia wieczorem, jadę w nocy, wracam następnego wieczorem. Tym bardziej jeśli jestem z kimś. No i zakładając, że nie ma problemów po zabiegu.
PS liczyłam koszt dla siebie, nie dla Ciebie no i pod swoje auto.
PS2: nie ma co ciągnąć offtopu. Aborcja i tak na razie mi nie grozi, a wyliczenia są czysto teoretyczne.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017

Edytowane przez Mojwa
Czas edycji: 2014-12-05 o 19:14
Stary 2014-12-05, 19:16   #148
201604181004
Konto usunięte

mojwa - no to wielka z ciebie optymistka
Stary 2014-12-05, 19:19   #149
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Ale koszt paliwa się nie podwaja. I jaki tydzień? wyjeżdżam jednego dnia wieczorem, jadę w nocy, wracam następnego wieczorem. Tym bardziej jeśli jestem z kimś. No i zakładając, że nie ma problemów po zabiegu.
PS liczyłam koszt dla siebie, nie dla Ciebie no i pod swoje auto.
PS2: nie ma co ciągnąć offtopu. Aborcja i tak na razie mi nie grozi, a wyliczenia są czysto teoretyczne.
Nie wiem jak przy metodzie mechanicznej, ale przy farmakologicznej, to nie jest tak hop siup, jutro na 8 do pracy, tylko Drabs ma rację, często jest to pare dni absolutnie wyjęte z zycia.
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 19:28   #150
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Cytat:
Fanka bede wdzieczna
Wysłałam Ci wiadomość.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości