|
|
#121 |
|
jestę wieszczę
|
Dot.: Czemu sterylizacja jest nielegalna?
nie bardzo rozumiem czemu niektóre z Was są przeciw. Nikomu tym krzywdy te osoby nie robią, że się wysterylizują. Czemu można sobie robić tunele w uszach, plastykę bożeny, implanty w piersiach i pośladach i kolczyki w różnych częściach ciała + tatuaże, a sterylki nie?
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#122 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#123 |
|
Zakorzenienie
|
Tutaj w Hiszpanii po piatym porodzie podwiazuja jajniki. Czasem i bez zgody kobiety.
Tez tego nie rozumiem. Kazdy powinien miec wybor.
|
|
#124 |
|
Wtajemniczenie
|
Sterylizacja to pozbawienie zdolności rozrodczych (płodzenia), kastracja jest jej wariantem polegającym na usunięciu gonad (jajników/ jader).
Chatul - usuniecie tylko macicy nie zabezpiecza w pełni przed zajściem w ciażę i dlatego nie jest metoda sterylizacji. Ogólnie kastracja nie jest stosowana jako metoda sterylizacji u ludzi bo usunięcie gruczołów wydzielających hormony ma negatywne ogólnoustrojowe skutki, szczególnie dla kobiet (osteoporoza, zab. funkcji poznawczych, szybsze starzenie itd.).
|
|
|
#125 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
|
#126 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#127 |
|
Wtajemniczenie
|
Jest to oczywiście b. rzadkie, ale jednak sama histerektomia w celu ubezpłodnienia trochę bez sensu. I też nie jest obojętna dla zdrowia kobiety bo np. brak macicy wpływa na statykę narządów ukł. moczowego i odbytnicy.
---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- Normalnie, zapłodnienie następuje w jamie brzusznej.
|
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i bóg ją ukarał |
|
|
|
|
|
#129 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zresztą to nie jedyna wkładka dla nieródek. Ew mogę polecić lekarza w 3city co prawdopodobnie zakłada nieródkom (nie wiem na pewno bo nie zakładałam, ale kiedyś sam z siebie mówił, że dla mnie to byłaby antykoncepcja z wyboru ze względu na przyjmowane leki). Zdaje się, że zakłada też na NFZ, tym bardziej że ja tak chodzę.
|
|
|
|
#130 |
|
Konto usunięte
|
Fanka bede wdzieczna
|
|
|
|
|
#131 |
|
Zadomowienie
|
Ten temat podejmują te sam środowiska, które podejmują temat aborcji "czy innych". To szerokie pojęcie praw reprodukcyjnych.
|
|
|
|
|
#132 |
|
Konto usunięte
|
Ale dlaczego? Jak nie chcę mieć dzieci a do wyboru mam trucie się hormonami do menopauzy albo sterylizację, to co mam robić?
Zgadzam się. Jak dla mnie rodzinka która w 8 osób żyje w kawalerce, nawet gdy "pełna miłości" to jednak patologia. I takie osoby nie powinny mieć możliwości płodzenia większej ilości potomstwa |
|
|
|
|
#133 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- Aborcję miałam farmakologiczną, pod narkozą łyżeczkowanie macicy kilka dni później. Aborcja bolała jak diabli, łyżeczkowania nawet nie pamiętam. |
|
|
|
|
|
#134 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
|
|
|
|
#135 |
|
Konto usunięte
|
A ja wręcz przeciwnie, wolałabym aborcję farmakologiczną gdyż jest mniejsze prawdopodobieństwo mechanicznego uszkodzenia narządów niż jak podczas zabiegu. A jednak dzieci kiedyś chcę mieć, te planowane
|
|
|
|
|
#136 |
|
zuy mod
|
A jakie jest ryzyko przy metodzie prozniowej? Serio pytam bo nie wiem.
|
|
|
#137 |
|
Konto usunięte
|
Sam fakt że jest to nielegalne i musiałabym to robić na łapu-capu bóg wie u jakiego lekarza bez żadnej renomy - bo nie ma w polsce miernika renomy jeśli chodzi o to "który lekarz wykonuje najlepsze aborcje i który w tej kwestii jest specjalistą" co najwyżej "o, ten usuwa, idź do niego". Więc po prostu bym się bała...
|
|
|
|
|
#138 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
Farmakologicznej bałabym się z powodu: - trudności w zdobyciu leków - trudności w ich weryfikacji - bycia pozostawioną samą sobie w razie jakichkolwiek komplikacji.
|
|
|
|
#139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że to absurdalne porównanie pokaże Ci jakie głupoty wygadujesz na temat sterowania rozpłodem społeczeństwa wg Twojego widzimisię. Żeby nie było, jestem gorącym zwolennikiem sterylizacji na życzenie. Chcesz, to rób sobie ze swoim ciałem co chcesz, nawet amputuj nogę i wstaw drewniany kołek (jak lubisz piratów). Oczywiście tak daleko wolno Ci zmieniać swoje ciało, dopóki nie ingerujesz w życie drugiego człowieka. PS. Sterylizacja pedofilów to tylko strata pieniędzy na zabieg - czyli zmarnowanie moich i waszych pieniędzy, które oddajemy państwu.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
|
|
|
|
#140 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#141 |
|
zuy mod
|
O ile masz kogoś, kto receptę Ci wypisze. Ja słyszałam, że u niektórych lekarzy taka przyjemność kosztuje ok 1000 zł. To wolę trochę dołożyć i nie cierpieć, martwić się czy zadziałało, czy nie trzeba łyżeczkować macicy etc.
Ale nie przekonuje, zresztą mam nadzieję, że ani Ty, ani ja nigdy nie staniemy przed taką decyzją Leszy - ale chemiczna kastracja (nie sterylizacja) pedofilów ma za zadanie zmniejszyć ich popęd. Czemu uważasz, że to marnowanie pieniędzy.
|
|
|
#142 |
|
Konto usunięte
|
no jednak wyjazd za granicę po aborcje to nie jest "trochę dołożyć"
bo same bilety dla jednej osoby "na teraz" potrafią 1000 zł kosztować, a sama nie polecisz. dolicz do tego koszty pobytu po zabiegu bo pewnie trzba wykupić dodatkowe doby i tak dalej... |
|
|
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
Czy udowodniono poprawność tej metody? Bo jakieś 3 lata temu czytałem, że to głównie w ichniej psychice siedzi. Już wolałbym, by siedzieli gdzieś zamknięci w szczerym polu.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
|
|
|
#144 |
|
zuy mod
|
Poznań - Słowacja to ok 650 km w jedną stronę. Koszt paliwa w obie strony: 450 zł (na górkę). Winieta 10 dniowa na Słowację: 40 zł. Zabieg: 370€. Jasne, przesadziłam z tym "trochę", bo to prawie dwa razy tyle, ale jestem gotowa tyle zapłacić za święty spokój, brak bólu i odpowiednią opiekę. To znowu nie są aż tak horrendalne koszty.
|
|
|
#145 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Odp: Dot.: Czemu sterylizacja jest nielegalna?
Cytat:
No niestety Polska to mam wrażenie dziki kraj rządzony przez kler i na cuda nie ma co liczyć. Pamiętam jak moja ciotka (moher wybitny) piała z zachwytu jak wycofali częściową refundacje do tabletek antykoncepcyjnych, a jak jej powiedziałam, że takie tabletki po części uratowały życie jej siostrze (mojej mamie) jak dostała krwotoku i one są nie tylko jako środek antykoncepcyjny ( potem musiała takowe brać jak zaczęła się menopauza i stąd różne problemy, a po nich wszystko się unormowało) to tradycyjnie "odwróciła kota ogonem". |
|
|
|
|
|
#146 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#147 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
PS liczyłam koszt dla siebie, nie dla Ciebie no i pod swoje auto.PS2: nie ma co ciągnąć offtopu. Aborcja i tak na razie mi nie grozi, a wyliczenia są czysto teoretyczne.
22.05.2017 02.12.2017 Edytowane przez Mojwa Czas edycji: 2014-12-05 o 19:14 |
|
|
|
|
|
#148 |
|
Konto usunięte
|
mojwa - no to wielka z ciebie optymistka
|
|
|
|
|
#149 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#150 |
|
Wtajemniczenie
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:48.

pewnie kosztuje.