|
|
#211 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czemu sterylizacja jest nielegalna?
aa to gratuluję
![]() Cytat:
są lekarze. ale zakładają nie takie spirale o jakie mi chodzi. zakładają hormonalne, co mi kompletnie w żaden sposób nie pomoże, bo co za sens zamieniać pigułki na spirale z hormonami, to nie wiem. fanka psychiatrii chciała mi pomóc niestety nie podała żadnego konkretu ani tym bardziej spirali dla nieródek o którą mi chodzi. ale spoko w zasadzie ma rację, że warszawa poznań i jeszcze jedno miasto zakłada.
|
|
|
|
|
|
#212 |
|
ma zielone pojęcie
|
A co np. z operacjami zmniejszania żuchwy albo nosa? Te już są trudniejsze do „odwrócenia”, bo one nie polegały na wszczepieniu czegoś, co można wyjąć, ale na usunięciu jakiejś części ciała.
|
|
#213 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Kości zawsze można nadlać, gwoli ścisłości. Co nie znaczy, że jestem przeciwna sterylizacji i moim zdaniem miedzy sterylizacja a operacjami plastycznymi nie ma żadnej analogii.
|
|
|
|
|
|
#214 |
|
zuy mod
|
A tak btw, może ktoś ogarnięty w temacie powie mi, dlaczego ginekolodzy tak niechętnie zakładają spirale nieródkom? Są jakieś przeciwwskazania medyczne? Bo wątpię aby to było widzimisię.
|
|
|
#215 |
|
Konto usunięte
|
przeciez bylo o tym pisane.
|
|
|
|
|
#216 |
|
zuy mod
|
Było z tego co pamiętam, że zabieg jest trudniejszy i bardziej bolesny.
|
|
|
#217 |
|
Konto usunięte
|
powody które mi podawano - prawdziwe czy nie, takie słyszałam
-wąski kanał rodny -mniej elastyczna macica -boleśniejsze miesiączki podczas których może dojść do przesunięcia spirali -zawsze istnieje niebezpieczeństwo komplikacji i będzie problem z powodu nieposiadania dziecka, co nie tyczy się kobiety która już dzieci ma -zapalenia przydatków, uszkodzenia macicy, przewlekłe stany zapalne blebleble -zrosty .... |
|
|
|
|
#218 |
|
Wtajemniczenie
|
Trudniej jest założyć bo kanał szyjki wąski (bo nie było porodu), wiec pacjentka może wymagac znieczulenia do rozszerzenia szyjki, co za tym idzie niekoniecznie da się załozyć w warunkach ambulatoryjnych.
Ryzyko przebicia macicy (jest zawsze, ale dla kogoś bez dzieci może mieć większe znaczenie). Ryzyko infekcji - i dalej ew. wynikających z tego problemów z płodnością. Ale to akurat nie powinien być problem jeśli ma się stałego partnera i wymazy czyste. Mit problemów z powrotem płodności - ogólnie po wkładkach wraca szybciej niż po tabletkach (przy porównaniach całych grup stosujących te antykoncepcje). Mniejszy wybór wkładek... No i łatwiej wypisać tabletki
|
|
|
#219 |
|
Zakorzenienie
|
Nie chciałabym wkładki. Nie czułabym się dobrze wiedząc, że mam tam coś
|
|
|
#220 |
|
Konto usunięte
|
I to samo odczuwa przeciwnik tabletek. Ty mechanicznie czulabys dyskomfort a ktos z ingerencja w funkcjonowanie uklad hormonalny.
|
|
|
|
|
#221 |
|
Zakorzenienie
|
I przeciwnik antykoncepcji hormonalnej powinien mieć wybór odrobinę większy niż gumki.
|
|
|
#222 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Czemu sterylizacja jest nielegalna?
Cytat:
candycotton prawda jest taka że KAŻDEJ się może odwidzieć, nawet mnie która z roku na rok czuje coraz większe obrzydzenie i nie chęć do dzieci. Ale tego się nie przewidzi i granica wiekowa jest średnia, bo wiele zależy od psychiki. I jak było wspomniane wcześniej powinna być rozmowa z psychologiem, żeby być pewną. Po tym zabiegu jak mi się odwidzi to mogę mieć pretensje wyłącznie do siebie. A temu łatwiej zaradzić: adopcja/znalezienie partnera z dzieckiem/stado kotów ^^ suszarka a ten podstawowy powód czyli: nie chcę mieć nigdy dzieci i nie chcę do końca żywota stosować mniej/bardziej zawodnej anty czy łykać hormonów X lat?
|
|
|
|
|
|
#223 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#224 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#225 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;49240835]Sens zmiany tabsów hormonalnych na spiralę hormonalną jak najbardziej jest. Po pierwsze to mogą być inne hormony, po drugie tabsy mają kombinację hormonów, a spirali wystarczy jeden, po trzecie hormon ze spirali działa miejscowo i nawet nie musi blokować owulacji.[/QUOTE]
za to korzyści miejscowe są duże i stąd inne zastosowania wkładki - krwawienia, endometrioza
|
|
|
#226 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wkurza mnie taka chęć regulowania wszystkiego w trosce o innych. To dorośli ludzie i mogą robić co chcą, mogą się zapic, zacpac na śmierć i to ich życie, ciało i ich wybór. Mogą się sterylizowac i to ich sprawa kiedy i po co i to ich problem jeśli będą tego żałować. Po co "dla ich dobra" ograniczać dostęp do różnych usług? Wysłane z telefonu, mogę zjadać ogonki i literki : ) |
|
|
|
|
|
#227 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#228 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wlasnie pomyslalam o tym samym co napisalas w ostatnim zdaniu. Ale z drugiej strony to w krajach gdzie sterylizacja jest legalna nie slyszy sie o tym, ze sa jakies skargi.. Ja nie rozumiem czemu w Polsce jest taki problem z antykoncepcja, tabletkami "po" itp.. I naprawde jest taki problem z zalozeniem spirali bez hormonow? Ja np planuje jeszcze jedno dziecko, ale nie wyobrazam sobie po tym przez nastepne 20-30 lat brac hormony, szczegolnie, ze zle na nie reaguje i w sumie nie ma takiej opcji, zebym zaczela je stosowac.. U mnie sprawdzila by sie tylko spirala bez hormonow lub wlasnie sterylizacja..
|
|
|
|
#229 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
Poza tym koszt takiego zabiegi bedzie zaporowy dla nastolatki.
|
|
|
|
#230 | ||
|
Buc
|
Cytat:
Cytat:
no tu robi się lekko skomplikowanie, szczególnie, że nie miałam pojęcia, że tak ciężko o spiralę. :/ Mojwa, drabineczka, dziękuję.
|
|
|
#231 |
|
Konto usunięte
|
Apropo tego że jak dziewczyny które się wysterylizuja zaczna plakac i znowu wszystko będzie zabronione - co za różnica skoro teraz i tak sterylizacja jest zabroniona?
![]() To jest idiotyczne, że przez czyjąś głupotę odbiera się ludziom wolność. Wysłane z telefonu, mogę zjadać ogonki i literki : ) |
|
|
|
|
#232 |
|
zuy mod
|
Mnie wkurza ten argument. Przede wszystkim dlatego, ze zaklada, ze Polski sa glupsze od swoich sasiadek. Serio, sterylizacja za zachodnia granicą jest dostepna, ale to u nas bylby problem ze sterylizujacymi sie nastolatkami.
Tak samo jak w dyskusjach o aborcji pojawia sie argument, ze jakby byla legalna to wszyscy by sie skrobali.
|
|
|
#233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Taa, jakoś za komuny się wszyscy nie wyskrobali, a teraz to dwie kreski i skrobanka by była. Często u ginekologa jakieś kobiety do mnie zagadują (40-50lat) i praktycznie zawsze zejdzie na aborcję i ich podsumowanie: wy dziewczyny dzisiaj to macie problem, za moich czasów było łatwiej ^^ |
|
|
|
|
|
#234 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pisze z telefonu, wybaczcie brak ogonkow |
|
|
|
|
|
#235 |
|
zuy mod
|
Ano pewnie bedzie. Na NFZ byłyby z kolei kilkuletnie kolejki, brak znieczulenia i mierne metody.
|
|
|
#236 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
A na zachodzie do sterylizacji musisz mieć skończone 40 lat i 4 dzieci, jakoś tak. W każdym kraju inaczej wiadomo, ale jest ograniczenie i wiekowe i ilościowe, bo tam też uwazają to za ostateczność skoro są aborcje i anytkoncepcja do wyboru do koloru. |
||
|
|
|
|
#237 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
Nie ma przepisu, ktory wprost zabrania sterylizacji, wszystko rozbija sie o niejasny przepis dotyczacy uszczerbku na zdrowiu. Niewazne do czego sie odnosza - mozna i tyle. Szperam w necie i nie znalazlam nic o 40 latach.
|
|
|
|
#238 |
|
Konto usunięte
|
A w Niemczech sterylizacja nie jest dostępna od 18?
O kurde Mojwa Ta sama Mojwa z wykopu która dzisiaj została zminusowana w znalezisku o męskich tabletkach anty? ![]() Wysłane z telefonu, mogę zjadać ogonki i literki : ) Edytowane przez 201705121341 Czas edycji: 2014-12-07 o 11:19 |
|
|
|
|
#239 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
|
|
|
|
#240 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
OT: A to nie można chodzić do ginekologa publicznie? Bo zabrzmiało to jak ubolewanie nad oczywistym skandalem. Myślę, że taki zabieg zamknąłby się poniżej 10tys. Wciąż taniej niż utrzymać dziecko
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:39.

zakłada.

i moim zdaniem miedzy sterylizacja a operacjami plastycznymi nie ma żadnej analogii.