Czemu sterylizacja jest nielegalna? - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-06, 19:07   #211
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Czemu sterylizacja jest nielegalna?

aa to gratuluję
Cytat:
a serio jest taki mega problem z załozeniem u laski bezdzietnej spirali? nie ma żadnego lekarza, który by się czegoś takiego podjął?
tak.
są lekarze. ale zakładają nie takie spirale o jakie mi chodzi. zakładają hormonalne, co mi kompletnie w żaden sposób nie pomoże, bo co za sens zamieniać pigułki na spirale z hormonami, to nie wiem. fanka psychiatrii chciała mi pomóc niestety nie podała żadnego konkretu ani tym bardziej spirali dla nieródek o którą mi chodzi.
ale spoko w zasadzie ma rację, że warszawa poznań i jeszcze jedno miasto zakłada.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 19:21   #212
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
efekt operacji plastycznej można zmienić drugą operacją plastyczną.
przykładowo - powiększasz sobie cycki - zmniejszasz sobie cycki potem. jest odwracalna.
A co np. z operacjami zmniejszania żuchwy albo nosa? Te już są trudniejsze do „odwrócenia”, bo one nie polegały na wszczepieniu czegoś, co można wyjąć, ale na usunięciu jakiejś części ciała.
Stary 2014-12-06, 19:35   #213
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
A co np. z operacjami zmniejszania żuchwy albo nosa? Te już są trudniejsze do „odwrócenia”, bo one nie polegały na wszczepieniu czegoś, co można wyjąć, ale na usunięciu jakiejś części ciała.

Kości zawsze można nadlać, gwoli ścisłości. Co nie znaczy, że jestem przeciwna sterylizacji i moim zdaniem miedzy sterylizacja a operacjami plastycznymi nie ma żadnej analogii.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 19:42   #214
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

A tak btw, może ktoś ogarnięty w temacie powie mi, dlaczego ginekolodzy tak niechętnie zakładają spirale nieródkom? Są jakieś przeciwwskazania medyczne? Bo wątpię aby to było widzimisię.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 19:43   #215
201604181004
Konto usunięte

przeciez bylo o tym pisane.
Stary 2014-12-06, 19:46   #216
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
przeciez bylo o tym pisane.
Było z tego co pamiętam, że zabieg jest trudniejszy i bardziej bolesny.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-12-06, 19:47   #217
201604181004
Konto usunięte

powody które mi podawano - prawdziwe czy nie, takie słyszałam
-wąski kanał rodny
-mniej elastyczna macica
-boleśniejsze miesiączki podczas których może dojść do przesunięcia spirali
-zawsze istnieje niebezpieczeństwo komplikacji i będzie problem z powodu nieposiadania dziecka, co nie tyczy się kobiety która już dzieci ma
-zapalenia przydatków, uszkodzenia macicy, przewlekłe stany zapalne blebleble
-zrosty
....
Stary 2014-12-06, 22:36   #218
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Było z tego co pamiętam, że zabieg jest trudniejszy i bardziej bolesny.
Trudniej jest założyć bo kanał szyjki wąski (bo nie było porodu), wiec pacjentka może wymagac znieczulenia do rozszerzenia szyjki, co za tym idzie niekoniecznie da się załozyć w warunkach ambulatoryjnych.
Ryzyko przebicia macicy (jest zawsze, ale dla kogoś bez dzieci może mieć większe znaczenie).
Ryzyko infekcji - i dalej ew. wynikających z tego problemów z płodnością. Ale to akurat nie powinien być problem jeśli ma się stałego partnera i wymazy czyste.
Mit problemów z powrotem płodności - ogólnie po wkładkach wraca szybciej niż po tabletkach (przy porównaniach całych grup stosujących te antykoncepcje).
Mniejszy wybór wkładek...

No i łatwiej wypisać tabletki
Stary 2014-12-06, 22:44   #219
pannaatopowa
Zakorzenienie

Nie chciałabym wkładki. Nie czułabym się dobrze wiedząc, że mam tam coś

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 22:47   #220
201604181004
Konto usunięte

I to samo odczuwa przeciwnik tabletek. Ty mechanicznie czulabys dyskomfort a ktos z ingerencja w funkcjonowanie uklad hormonalny.
Stary 2014-12-06, 22:59   #221
pannaatopowa
Zakorzenienie

Cytat:
I to samo odczuwa przeciwnik tabletek. Ty mechanicznie czulabys dyskomfort a ktos z ingerencja w funkcjonowanie uklad hormonalny.
I przeciwnik antykoncepcji hormonalnej powinien mieć wybór odrobinę większy niż gumki.

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 23:02   #222
Frezja__
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Czemu sterylizacja jest nielegalna?

Cytat:
Napisane przez misiadk Pokaż wiadomość
Jakiś czas temu widziałam taki reportaż chyba w DDTVN o wazektomi i tam nie było nic o jakikolwiek warunkach. Ale na pewno dobrze pamiętam, że kosztowało to 2 tys, zabieg trwał coś ok 20 min i by chyba w prywatnym gabinecie, odwracalny, ponoć nie jakiś bolesny i ten pan z reportażu mówił, że taką decyzję ze swoją partnerką/ żoną podjęli, a i że taka metoda anty staje się coraz modniejsza.
Coś mi świta, też chyba widziałam. Ale z tego co pamiętam (o ile to to).

candycotton prawda jest taka że KAŻDEJ się może odwidzieć, nawet mnie która z roku na rok czuje coraz większe obrzydzenie i nie chęć do dzieci. Ale tego się nie przewidzi i granica wiekowa jest średnia, bo wiele zależy od psychiki. I jak było wspomniane wcześniej powinna być rozmowa z psychologiem, żeby być pewną. Po tym zabiegu jak mi się odwidzi to mogę mieć pretensje wyłącznie do siebie. A temu łatwiej zaradzić: adopcja/znalezienie partnera z dzieckiem/stado kotów ^^

suszarka a ten podstawowy powód czyli: nie chcę mieć nigdy dzieci i nie chcę do końca żywota stosować mniej/bardziej zawodnej anty czy łykać hormonów X lat?
Frezja__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 00:15   #223
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
aa to gratuluję

tak.
są lekarze. ale zakładają nie takie spirale o jakie mi chodzi. zakładają hormonalne, co mi kompletnie w żaden sposób nie pomoże, bo co za sens zamieniać pigułki na spirale z hormonami, to nie wiem. fanka psychiatrii chciała mi pomóc niestety nie podała żadnego konkretu ani tym bardziej spirali dla nieródek o którą mi chodzi.
ale spoko w zasadzie ma rację, że warszawa poznań i jeszcze jedno miasto zakłada.
Sens zmiany tabsów hormonalnych na spiralę hormonalną jak najbardziej jest. Po pierwsze to mogą być inne hormony, po drugie tabsy mają kombinację hormonów, a spirali wystarczy jeden, po trzecie hormon ze spirali działa miejscowo i nawet nie musi blokować owulacji.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 00:26   #224
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Frezja__ Pokaż wiadomość
Coś mi świta, też chyba widziałam. Ale z tego co pamiętam (o ile to to).

candycotton prawda jest taka że KAŻDEJ się może odwidzieć, nawet mnie która z roku na rok czuje coraz większe obrzydzenie i nie chęć do dzieci. Ale tego się nie przewidzi i granica wiekowa jest średnia, bo wiele zależy od psychiki. I jak było wspomniane wcześniej powinna być rozmowa z psychologiem, żeby być pewną. Po tym zabiegu jak mi się odwidzi to mogę mieć pretensje wyłącznie do siebie. A temu łatwiej zaradzić: adopcja/znalezienie partnera z dzieckiem/stado kotów ^^
Jasne, że każdej, ale jakaś tam 'zasada' młodego wieku jest. Po prostu przeraża mnie myśl, że nagle stado dziewczyn po maturze albo i przed pobiegnie sie sterylizować, bo przecież 'na pewno'. Ich ciało, ok, ale po co od razu tak ostatecznie jak są inne metody, większości kobiet jednak hormony pasują i do menopauzy. Jakiś po prostu filtr powinien być, żeby odsiać te które z racji wieku po prostu się ciąży boją. Moim zdaniem właśnie wiekowy. Przy jednoczesnym uproszczeniu procedur aborcyjnych, bo to jednak ostateczne nie jest, po prostu odkłada to w czasie.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 00:29   #225
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;49240835]Sens zmiany tabsów hormonalnych na spiralę hormonalną jak najbardziej jest. Po pierwsze to mogą być inne hormony, po drugie tabsy mają kombinację hormonów, a spirali wystarczy jeden, po trzecie hormon ze spirali działa miejscowo i nawet nie musi blokować owulacji.[/QUOTE]

właśnie w tym rzecz, że szczególnie ta wersja dla nieródek ma mało hormonów, więc tym bardziej prawdopodobne, że będzie minimalne ryzyko działania ogólnoustrojowego

za to korzyści miejscowe są duże i stąd inne zastosowania wkładki - krwawienia, endometrioza
Stary 2014-12-07, 00:30   #226
201705121341
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Jasne, że każdej, ale jakaś tam 'zasada' młodego wieku jest. Po prostu przeraża mnie myśl, że nagle stado dziewczyn po maturze albo i przed pobiegnie sie sterylizować, bo przecież 'na pewno'. Ich ciało, ok, ale po co od razu tak ostatecznie jak są inne metody, większości kobiet jednak hormony pasują i do menopauzy. Jakiś po prostu filtr powinien być, żeby odsiać te które z racji wieku po prostu się ciąży boją. Moim zdaniem właśnie wiekowy. Przy jednoczesnym uproszczeniu procedur aborcyjnych, bo to jednak ostateczne nie jest, po prostu odkłada to w czasie.
Czemu Cię to przeraża? To ich ciało a nie Twoje, to one ewentualnie będą płakać a nie Ty.

Wkurza mnie taka chęć regulowania wszystkiego w trosce o innych. To dorośli ludzie i mogą robić co chcą, mogą się zapic, zacpac na śmierć i to ich życie, ciało i ich wybór. Mogą się sterylizowac i to ich sprawa kiedy i po co i to ich problem jeśli będą tego żałować. Po co "dla ich dobra" ograniczać dostęp do różnych usług?

Wysłane z telefonu, mogę zjadać ogonki i literki : )
201705121341 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 00:44   #227
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez whiteglove Pokaż wiadomość
Czemu Cię to przeraża? To ich ciało a nie Twoje, to one ewentualnie będą płakać a nie Ty.

Wkurza mnie taka chęć regulowania wszystkiego w trosce o innych. To dorośli ludzie i mogą robić co chcą, mogą się zapic, zacpac na śmierć i to ich życie, ciało i ich wybór. Mogą się sterylizowac i to ich sprawa kiedy i po co i to ich problem jeśli będą tego żałować. Po co "dla ich dobra" ograniczać dostęp do różnych usług?

Normalnie w kazdej innej kwestii mam takie samo zdanie i dlatego tabletki 'po' powinny byc bez recepty, ale taka permanentna kwestia jakos mnie jednak przeraza, trudno mi to wyjasnic. A poza tym jak juz przyjda plakac, jaka krzywde sobie zrobily to moga wyszstkiego zakazac znowu i to jeszcze bardziej.
Stary 2014-12-07, 03:48   #228
spaghettii
Wtajemniczenie

Cytat:
Normalnie w kazdej innej kwestii mam takie samo zdanie i dlatego tabletki 'po' powinny byc bez recepty, ale taka permanentna kwestia jakos mnie jednak przeraza, trudno mi to wyjasnic. A poza tym jak juz przyjda plakac, jaka krzywde sobie zrobily to moga wyszstkiego zakazac znowu i to jeszcze bardziej.

Wlasnie pomyslalam o tym samym co napisalas w ostatnim zdaniu. Ale z drugiej strony to w krajach gdzie sterylizacja jest legalna nie slyszy sie o tym, ze sa jakies skargi.. Ja nie rozumiem czemu w Polsce jest taki problem z antykoncepcja, tabletkami "po" itp.. I naprawde jest taki problem z zalozeniem spirali bez hormonow? Ja np planuje jeszcze jedno dziecko, ale nie wyobrazam sobie po tym przez nastepne 20-30 lat brac hormony, szczegolnie, ze zle na nie reaguje i w sumie nie ma takiej opcji, zebym zaczela je stosowac.. U mnie sprawdzila by sie tylko spirala bez hormonow lub wlasnie sterylizacja..

Moj blog
_________________________ ___

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
lotion seboradin-25.08.2012
drozdze w tabletkach-28.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
spaghettii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 09:42   #229
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Wazektomie mozna robic bez ograniczen i jakos nie slychac o naduzywaniu tego i placzach po utraconej zdolnosci plodzeniam
Poza tym koszt takiego zabiegi bedzie zaporowy dla nastolatki.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-12-07, 09:57   #230
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
nos można sobie i jeszcze raz zoperować i już ma inny kształt niż miał pierwotnie - ok, sure jest inny niż ten naturalny ale dalej można go modyfikować a co za tym idzie nie jest nieodwracalny.

Cytat:
Napisane przez Frezja__ Pokaż wiadomość
suszarka a ten podstawowy powód czyli: nie chcę mieć nigdy dzieci i nie chcę do końca żywota stosować mniej/bardziej zawodnej anty czy łykać hormonów X lat?

no tu robi się lekko skomplikowanie, szczególnie, że nie miałam pojęcia, że tak ciężko o spiralę. :/

Mojwa, drabineczka, dziękuję.
Stary 2014-12-07, 10:23   #231
201705121341
Konto usunięte

Apropo tego że jak dziewczyny które się wysterylizuja zaczna plakac i znowu wszystko będzie zabronione - co za różnica skoro teraz i tak sterylizacja jest zabroniona?
To jest idiotyczne, że przez czyjąś głupotę odbiera się ludziom wolność.

Stary 2014-12-07, 10:32   #232
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Mnie wkurza ten argument. Przede wszystkim dlatego, ze zaklada, ze Polski sa glupsze od swoich sasiadek. Serio, sterylizacja za zachodnia granicą jest dostepna, ale to u nas bylby problem ze sterylizujacymi sie nastolatkami.
Tak samo jak w dyskusjach o aborcji pojawia sie argument, ze jakby byla legalna to wszyscy by sie skrobali.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-12-07, 10:50   #233
Frezja__
Zakorzenienie

Cytat:
Wazektomie mozna robic bez ograniczen i jakos nie slychac o naduzywaniu tego i placzach po utraconej zdolnosci plodzeniam
Bo facet tylko zapładnia, a Ty jako kobieta dostałaś ogromny dar noszenia dziecka pod sercem
Taa, jakoś za komuny się wszyscy nie wyskrobali, a teraz to dwie kreski i skrobanka by była. Często u ginekologa jakieś kobiety do mnie zagadują (40-50lat) i praktycznie zawsze zejdzie na aborcję i ich podsumowanie: wy dziewczyny dzisiaj to macie problem, za moich czasów było łatwiej ^^
Frezja__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 10:53   #234
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Cytat:
I tym samym bedzie zaporowy dla milionow kobiet, ktorych nie stac nawet na prywatne wizyty u ginekologa.

pisze z telefonu, wybaczcie brak ogonkow

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 10:57   #235
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez milionmalychkawalkow Pokaż wiadomość
I tym samym bedzie zaporowy dla milionow kobiet, ktorych nie stac nawet na prywatne wizyty u ginekologa.

Ano pewnie bedzie. Na NFZ byłyby z kolei kilkuletnie kolejki, brak znieczulenia i mierne metody.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-12-07, 11:02   #236
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Cytat:
Mnie wkurza ten argument. Przede wszystkim dlatego, ze zaklada, ze Polski sa glupsze od swoich sasiadek. Serio, sterylizacja za zachodnia granicą jest dostepna, ale to u nas bylby problem ze sterylizujacymi sie nastolatkami.
Tak samo jak w dyskusjach o aborcji pojawia sie argument, ze jakby byla legalna to wszyscy by sie skrobali.
Oj, sprawdzcie swoje informacje. Wazektomia jest nielegalna w Polsce również, przeprowadza ją tylko kilku lekarzy ale po cichu, przyjmując inny paragraf oraz to, że to jest odwracalne. Wazektomia nie spełnia do końca 'pozbawienia płodności" więc ją wykonują, ale to nie znaczy, że ich za to nie posadzą, bo mogą. Gdyby kto iny był u wladzy to by ich z tego paragrafu sadzał.

A na zachodzie do sterylizacji musisz mieć skończone 40 lat i 4 dzieci, jakoś tak. W każdym kraju inaczej wiadomo, ale jest ograniczenie i wiekowe i ilościowe, bo tam też uwazają to za ostateczność skoro są aborcje i anytkoncepcja do wyboru do koloru.
Stary 2014-12-07, 11:07   #237
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Oj, sprawdzcie swoje informacje. Wazektomia jest nielegalna w Polsce również, przeprowadza ją tylko kilku lekarzy ale po cichu, przyjmując inny paragraf oraz to, że to jest odwracalne. Wazektomia nie spełnia do końca 'pozbawienia płodności" więc ją wykonują, ale to nie znaczy, że ich za to nie posadzą, bo mogą. Gdyby kto iny był u wladzy to by ich z tego paragrafu sadzał.

A na zachodzie do sterylizacji musisz mieć skończone 40 lat i 4 dzieci, jakoś tak. W każdym kraju inaczej wiadomo, ale jest ograniczenie i wiekowe i ilościowe, bo tam też uwazają to za ostateczność skoro są aborcje i anytkoncepcja do wyboru do koloru.
Dlatego oficjalnie reklamuja sie w necie, wraz z nazwiskiem lekarza, adresami i kosztami? No blagam.
Nie ma przepisu, ktory wprost zabrania sterylizacji, wszystko rozbija sie o niejasny przepis dotyczacy uszczerbku na zdrowiu. Niewazne do czego sie odnosza - mozna i tyle.
Szperam w necie i nie znalazlam nic o 40 latach.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-12-07, 11:07   #238
201705121341
Konto usunięte

A w Niemczech sterylizacja nie jest dostępna od 18?

O kurde Mojwa Ta sama Mojwa z wykopu która dzisiaj została zminusowana w znalezisku o męskich tabletkach anty?

Edytowane przez 201705121341
Czas edycji: 2014-12-07 o 11:19
Stary 2014-12-07, 11:38   #239
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez whiteglove Pokaż wiadomość
A w Niemczech sterylizacja nie jest dostępna od 18?

O kurde Mojwa Ta sama Mojwa z wykopu która dzisiaj została zminusowana w znalezisku o męskich tabletkach anty?

Ta sama

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-12-07, 11:47   #240
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez milionmalychkawalkow Pokaż wiadomość

OT: A to nie można chodzić do ginekologa publicznie? Bo zabrzmiało to jak ubolewanie nad oczywistym skandalem.

Myślę, że taki zabieg zamknąłby się poniżej 10tys. Wciąż taniej niż utrzymać dziecko
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości