|  2014-12-08, 07:52 | #91 | |
| BAN stały | 

Dot.: Czy dla Was zwierzeta to tez "tylko" zwierzeta ?

Za ubój rytualny bym wieszała publicznie. W głowie mi się nie mieści jak można go wykonywać.  Wysłane z mojego telefonu komórkowego ---------- Dopisano o 07:52 ---------- Poprzedni post napisano o 07:49 ---------- Cytat: 
 Wysłane z mojego telefonu komórkowego <3 | |
|     |   | 
|  2014-12-08, 08:03 | #92 | |
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2014-01 
				 | 

Cytat: 
  Ja pisałam o dużych zwierzętach (przeżuwacze, trzoda chlewna, konie) i drobiu, w odniesieniu do płaczących krów. Sorry, nie zaznaczyłam tego   | |
|     |   | 
|  2014-12-08, 08:16 | #93 | ||
| BAN stały Zarejestrowany: 2009-10 Lokalizacja: Polska/Szwecja 
				 | 

Cytat: 
  Jak o zbawianiu  świata mowa, wegetarianizm kosztuje więcej żyć zwierząt, niż jest zabijane na mięso  Skórę (np buty) noszę, bo zwyczajnie w sztucznych butach odmarzają nogi zimą, lub obcierają, no i robi się je ze zwierząt co i tak są już martwe/zabite z innego powodu. Futra naturalnego już za to raczej nie założę.  ---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:09 ---------- Cytat: 
  nie zachęciło mnie to.   | ||
|     |   | 
|  2014-12-08, 08:48 | #94 | ||
| BAN stały | 

Cytat: 
  Już par sześć zabijanie ale w jakich warunkach na ogół żyją te zwierzęta przed śmiercią  Wysłane z mojego telefonu komórkowego <3 ---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ---------- Cytat: 
 Na kurtkę z prawdziwej skóry nawet mnie nie stać :P Futra w życiu nigdy :thumbdown: Ale... Z jedzenia mięsa nie zrezygnuje bo walczyłam 7 lat z ciężką anemią, produktów zastępczych za bardzo nie mogę jeść z powodu innych problemów zdrowotnych. Wysłane z mojego telefonu komórkowego <3 | ||
|     |   | 
|  2014-12-08, 10:54 | #95 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2013-12 
				 | 

Cytat: 
 Z płaczem zwierząt jest jakaś bzdura. Krokodyle też "płaczą" jak jedzą ofiarę. Możliwe, że w wyniku stresu, tłoku w ciasnych pomieszczeniach łzawią oczy. Zdaje się że zwierzęta nie płaczą ze smutku jak ludzie. Podobnie jak nie skaczą z radości i nie podgwizdują. 
				__________________ Szczęście w budowie...  Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E. | |
|     |   | 
|  2014-12-08, 10:55 | #96 | |
| BAN stały | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2014-12-08, 11:00 | #97 | 
				 | 

Nigdy nie widziałam zwierzęcia, które płacze ze smutku. Łzawią oczy - to prawda, ale nie ma to nic wspólnego z samopoczuciem

__________________ Szczęście w budowie...  Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E. | 
|     |   | 
|  2014-12-08, 11:09 | #98 | 
| BAN stały | 

| 
|     |   | 
|  2014-12-08, 11:29 | #99 | 
				 | 

pytanie tylko czy krowy naprawdę płaczą jak idą na rzeź?

__________________ Szczęście w budowie...  Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E. | 
|     |   | 
|  2014-12-08, 15:59 | #100 | 
| BAN stały | 

A czy to tajemnica, że zwierzęta czują śmierć? Są w stanie wyczuć ludzkie intencje wobec ich dlatego np.  Człowiek który się boi koni nie powinien sam do nich podchodzić, bo wyczują jego strach i same się wypłoszą,  wygoogluj sobie, dość ciekawy temat.  Wysłane z mojego telefonu komórkowego <3 | 
|     |   | 
|  2014-12-08, 16:41 | #101 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2010-07 Lokalizacja: Mazury/Podlasie 
				 | 

[1=6610e975c85461a73511d7b  83bf3e01cd5d91d24_6487a38  504e0b;49233869]W takich warunkach zostaliśmy wychowani. Zerwanie z tym wymaga wysiłku i jakiejś wewnętrznej refleksji i krytycznego spojrzenia na siebie, więc jest niedostępne dla wielu ludzi. Poza tym, czego spodziewać się po ludziach, którzy nie wiedzą, że krowa musi mieć cielaka, żeby dawać mleko i każdy łyk mleka jest odebrany od pyszczka jakiegoś zwierzęcego dzieciaka?  .[/QUOTE] Yyyy. Krowa daje mleko nawet jak nie ma cielaka 
				__________________ Każdy z nas jest aniołem o jednym tylko skrzydle. Możemy wzlecieć tylko dopiero wtedy, gdy obejmiemy się wzajemnie. Luciano de Crescenzo  48-2015  57-2016 | 
|     |   | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2014-12-08, 16:53 | #102 | 
| Biała Dama Zarejestrowany: 2010-02 Lokalizacja: świętokrzyskie 
				 | 

Nie, no najpierw musi mieć. Ale tak, można ją doić jeszcze długo potem

| 
|     |   | 
|  2014-12-08, 17:28 | #103 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2010-07 Lokalizacja: Mazury/Podlasie 
				 | 

najpierw krowa rodzi cielaka, a potem daje mleko cały czas

__________________ Każdy z nas jest aniołem o jednym tylko skrzydle. Możemy wzlecieć tylko dopiero wtedy, gdy obejmiemy się wzajemnie. Luciano de Crescenzo  48-2015  57-2016 | 
|     |   | 
|  2014-12-08, 17:34 | #104 | 
| Biała Dama Zarejestrowany: 2010-02 Lokalizacja: świętokrzyskie 
				 | 

Dopóki się ją doi. Jak sie przestanie to laktacja zaniknie. Tak jak u człowieka    | 
|     |   | 
|  2014-12-08, 17:56 | #105 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2011-06 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Jem mięso. Wiem że pochodzi od zwierząt, nie raz widziałam na wsi jak się zabija a to gąskę, a to kurkę. Nie brzydzi mnie ani ćwiartowanie mięsa, ani łowienie i patroszenie ryb. Jednak jestem za humanitarnym ubojem i za dobrymi warunkami hodowli. Dieta wegetariańskia byłaby dla mnie bardzo trudna bo większości niezbędnych w niej rzeczy takich jak orzechów nie mogę jeść, a więc nie miałbym skąd brać tłuszczy i części witamin. 
				__________________ Mój telefon zna inne wyrazy i inną ortografię. Bardzo za niego przepraszam. | 
|     |   | 
|  2014-12-08, 20:06 | #106 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2014-10 Lokalizacja: Posen 
				 | 

Ja chyba nigdy nie uwierzę w płaczące zwierzęta...  Szczególnie te idące na rzeź. Jeżeli już miałabym brać takie incydenty za prawdziwe, to najpierw musiałabym uwierzyć w reinkarnację i duszę człowieka, która ma ludzką świadomość w ciele zwierzęcia   
				__________________ Szukam flakonu po SMN Melograno , Pure Poison i Midnight Poison  Ponownie ruda  ... | 
|     |   | 
|  2014-12-08, 20:33 | #107 | |
				 | 

Cytat: 
 Dlatego uważam, że nie wiedzą co je czeka 
				__________________ Szczęście w budowie...  Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E. | |
|     |   | 
|  2014-12-08, 20:59 | #108 | ||
| BAN stały | 

Cytat: 
  Wysłane z mojego telefonu komórkowego <3 ---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- Cytat: 
 Wysłane z mojego telefonu komórkowego <3 | ||
|     |   | 
|  2014-12-08, 22:12 | #109 | 
				 | 

I Twoje prawo. Dopóki jednak nie nauczymy sie rozumieć zwierzęta to nigdy się nie dowiemy co wiedzą i co czują

|     |   | 
|  2014-12-08, 22:20 | #110 | 
| BAN stały | 

Z tym się zgadzam.  Tylko skoro pies umie wyciągnąć dziecko które wpadło do akwarium ( no skąd wiedział, że może się utopić)  To dlaczego krowa miałaby nie wiedzieć, że jedzie na śmierć ? Nawet z samego faktu, że nagle ktoś ją gdzieś pakuje, poczuje, że coś jest nie tak. Edytowane przez MascarpOOne Czas edycji: 2014-12-08 o 22:22 | 
|     |   | 
|  2014-12-08, 23:17 | #111 | |
				 | 

Cytat: 

|     |   | 
|  2014-12-09, 00:18 | #112 | |
| BAN stały | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2014-12-09, 01:17 | #113 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2008-12 
				 | 

Nie będę wszystkich cytować, dlatego wypowiem się w punktach: 1) Krowy czują, że idą na śmierć bo jak wjeżdzają na teren ubojni to czują zapach krwi (zresztą nie wiem czy tylko krwi bo to jest taki zapach, że trudno to mi określić). Poza tym słyszą co się dzieje i widzą jak zabija się inne krowy (szczególnie w małych ubojniach, gdzie zaraz za wyładunkiem jest pomieszczenie do ogłuszania). I nie chcą tam wchodzić, nie chcą zejść z trapu, często wtedy się przewracają bo używa się wobec nich siły. 2. Tak, niektóre płaczą ale wycisk łez spowodowany jest wzrostem stężenia adrenaliny, która wyciska zawartość gruczołów łzowych. Gorszy jest dźwięk jaki niektóre wydają, ni to ryk, ni to wycie. 3. Zwierzęta, które tam trafiają to nie piękne, zadbane krówki, które całe życie hasały po łąkach. Po łąkach hasają przeważnie krowy mięsne i te mają dobre życie w porównaniu do tych mlecznych. Ale tych mięsnych jest u nas mało bo około 50 tysięcy. Głównie trafiają tutaj mleczne, które albo są bardzo chore, albo spadła im wydajność mleczna albo nie dają się zacielić przez 3 kolejne ruje. Ale nie wyglądają one za dobrze, są pokaleczone, mają przerośniete racice. 4. Krowa daje mleko bo jest zacielana, gdyby nie była to by w końcu przestała je dawać. 5. Ktoś coś pisał o kurach i znoszeniu jajek - kura nie znosi jedengo jaja dziennie! Proces tworzenia skorupki itd jest dłuższy i rekordzistki znoszą 2 jaja w ciągu 3 dni mniej więcej. 6. Zwierzęta skaczą z radości. Popatrz na konia, który długo stał w stajni np. z powodu choroby jak bryka i strzela baranki wypuszczony na pastwisko! 7. I coś jeszcze o radicalu - nie zawsze ogłuszanie jest przeprowadzone w sposób prawidłowy bo np. dużo krów pracownicy mają na dany dzień i nie wyjdą póki nie skończą więc im się spieszy. Poza tym w przypadku byków czasami jeden strzał ich nie powala, niestety. Czasem się zdarza, że są skrawiane jeszcze będąc świadomymi. A no i prawo, prawem ale odpoczynek przedubojowy często nie jest zachowany (a już na pewno gdy krowy jadą z bliska). Edytowane przez gunia 23 Czas edycji: 2014-12-09 o 01:33 | 
|     |   | 
|  2014-12-09, 04:51 | #114 | ||
| Elwirka-Elmirka :D Zarejestrowany: 2008-09 Lokalizacja: Dolina Pałaców i Ogrodów :) 
				 | 

Cytat: 
   Mój wujek zabijał kury , a np. kaczki nigdy nie zabił, bo obracała łeb w jego stronę i patrzyła mu w oczy . Zwierzęta płaczą. ---------- Dopisano o 04:51 ---------- Poprzedni post napisano o 04:47 ---------- Cytat: 
 Świnie pod względem inteligencji nie różnią się dużo od psów, tak samo jak króliki hodowlane. Tylko z reguły nie mają jak się wykazać tym ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)  
				__________________ Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki | ||
|     |   | 
|  2014-12-09, 10:29 | #115 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2008-05 
				 | 

Treść usunięta

Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca Czas edycji: 2014-12-09 o 10:35 | 
|     |   | 
|  2014-12-09, 10:31 | #116 | 
| Wredny kotecek Zarejestrowany: 2013-02 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2014-12-09, 10:49 | #117 | 
				 | 

Nigdy nie twierdziłam, że zwierzęta nie czują i nie myślą. Tylko w innych kategoriach. Niektóre pojęcia są dla nich abstrakcją jak Internet, ubrania, czy sztućce (oczywiście można niektóre nauczyć jeść łyżką, ale one tego nie potrzebują). Termin "inteligencja zwierząt" wymyślił człowiek i dopasował ten termin do siebie. Zwierzęta zazwyczaj zabijają tylko tyle ile potrzebują i potrafią się dostosować do panujących warunków nie niszcząc środowiska. Człowiek zawładnął zwierzętami, roślinami, ziemią i powietrzem nazywają się panem ziemi, jednocześnie ją niszcząc, zabija dla przyjemności, oraz "w imię wyższych celów". Człowiek zdaje sobie sprawę jak bardzo niszczy ziemie i marzy o skolonizowaniu innych planet. Obawiam się że film Wall-E może być prawdziwszy niż nam się zdaje. Absurdem wydaje mi się sprzedawanie działek na księzycu (to się naprawde dzieje!). Człowiek jest chciwy i pazerny stawiając siebie na pierwszym miejscu, czasem tylko troszczy się inne stworzenia. Dlatego twierdzę, że zwierzęta są mądrzejsze od nas.

|     |   | 
|  2014-12-09, 11:46 | #118 | ||
| BAN stały Zarejestrowany: 2009-10 Lokalizacja: Polska/Szwecja 
				 | 

Cytat: 
  Polepszenie wyglądu jest (tylko czasowe) tylko chyba u amerykanów , bo oni przehodzą z "diety amerykańskiej" czyli hamburgerów, i innego wysokoprzetworzonego g*wna, więc chudną najczesicej, ale tak samo by schudli jedzac papier  . ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Cytat: 
 Sam wegetraianizm i tak zagrażałby ekosystemowi ziemi, bo wiecej ziemi karczuje się pod uprawy niż pod pastwiska, a GMO to już   ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- Na jakiej podstawie to mówisz? Może pies szkolony do obrony nie rzuci się na pomoc, bo jest nauczony nie lubić obcych, ale pies nieuczony, tylko z instynktem najpewniej pomoże. Edytowane przez rousse Czas edycji: 2014-12-09 o 11:49 | ||
|     |   | 
|  2014-12-09, 12:28 | #119 | ||
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2014-10 Lokalizacja: Posen 
				 | 

Cytat: 
 Cytat: 
 Nimfa20 mieszkam na wsi od prawie 23 lat  i tak jak pisałam, nigdy nie widziałam płaczącego zwierzęcia które idzie na rzeź. Ktoś pisał o tym, że kura znosi jajo 3x na tydzień  Ja pisałam o fermowych które są 'pędzone' i muszą znosić jedno dziennie. Jest to możliwe, bo znam temat od podszewki. Kura wiejska znosi jajo co 2, 3 dni. Radzę wybrać się na wieś, zobaczyć na własne oczy lub porozmawiać z rolnikiem. Życzę owocnej dyskusji   
				__________________ Szukam flakonu po SMN Melograno , Pure Poison i Midnight Poison  Ponownie ruda  ... Edytowane przez Angelique6 Czas edycji: 2014-12-09 o 12:32 | ||
|     |   | 
|  2014-12-09, 19:05 | #120 | |||||||
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2012-02 
				 | 

Nic bo nie mam psa?  Cytat: 
 Cytat: 
  jak pisalam tez wczesniej-ja jestem wegetarianka, nie weganka- weganie musza przyjmowac suplementy B12 bo nie ma ich w roslinnym pokarmie-przy wegetarinizmie to nie grozi, a tluszcze nie maja tu nic do rzeczy bo mnostwo ich jest tez w ziarnach i olejach (jesli ktos kupuje nierafinowane, zdrowe oleje to naprawde z tym nie ma problemu  ) Cytat: 
  Cytat: 
  Cytat: 
 przy czym jednak po wiekszosci ludzi widac palenie (po kilku, kilkunastu latach oj widac) - Twoja matka widac ma bardzo dobre geny ale to ,ze akurat ona dobrze wyglada (czy nawet kilka osob) nie znaczy,ze wplywu na zdrowie to nie ma Cytat: 
 co do tego czy krowy czuja jak sie je prowadzi na rzez to uwazam, ze czuja podobnie jak ludzie przy porwaniach - sa zaniepokojne, wiedza ,ze dzieje sie cos zlego ale nie sa w 100% przekonane ,ze umra wiec dlatego nie walcza(albo moze licza ,ze jeszcze jakos uciekna) - zauwaz,ze ludzie tez nie wyrywaja sie porywaczom za bardzo (tzn jesli nie maja dobrej okazji) bo wiedza ,ze to sie zle skonczy Cytat: 
 a na jakiej podstawie to mowisz ? Nie samym sianem z pastwisk karmi sie zwierzeta, warzywa (tzn uprawne ) tez sie im rzuca - a wez pod uwage,ze taka swinie trzeba pasc kilka lat czyli kilka lat plonow wydac na jej pasienie, a mogliby to zjesc ludzie | |||||||
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Forum plotkowe | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:56.