|  2014-12-09, 20:46 | #2342 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2011-03 Lokalizacja: Lublin 
				 | 

Dot.: Mamusie LIPCOWE 2015 cz.1

Mam o taki http://www.tutek.pl/grander-alu.html  tylko teraz naszego koloru nie widzę, ale beżowy z brązem - trochę jaśniejszy niż te na zdjęciach. Mamy 3 w 1 i z czystym sercem mogę polecić i gondolę i spacerówkę. Jest lekki, łatwo się prowadzi i dość dużą gondolę ma. Jedyny minus to fotelik - nosidelko - Hania w nim strasznie płakała i pewnie teraz zainwestujemy właśnie w fotelik ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ---------- No i w sumie mogę jeszcze polecić x-landera - znajomi mieli i był super, ale wtedy był poza naszymi mozliwościami finansowymi | 
|     | 
|  2014-12-09, 21:13 | #2343 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2013-07 
				 | 

Dziewczyny czy bierzecie jakies tabletki / suplementy diety ?? jeśli tak to podajcie mi nazwę jakie polecacie lub jakie lekarz Wam zalecił, będę wdzięczna  chodzi mi oczywiście o witaminki   | 
|     | 
|  2014-12-10, 07:17 | #2345 | |
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2005-09 Lokalizacja: Ziemia 
				 | 

Cytat: 

__________________ I proszę Cię Aniele Stróżu mój, nie mrugaj, bo wtedy sypie mi się życie... | |
|     | 
|  2014-12-10, 07:31 | #2346 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2014-10 
				 | 

Ja od samego początku a nawet wcześniej biorę Pragnę Plus   tak wczesnoe pewnie ze względu na długą stymulację cyklu i leki które muszę przyjmować   
				__________________ Marzenie o czymś nieprawdopodobnym ma własną nazwę. Nazywamy je nadzieją... | 
|     | 
|  2014-12-10, 07:36 | #2347 | |
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2007-02 
				 | 

My mamy sporą część odłożoną, z pieniędzy po sprzedaży mieszkania i kupieniu działki też trochę zostanie. Oczywiście nie obędzie się bez kredytu, ale w sumie maksymalnie na 10 lat więc spokojnie damy radę. Cytat: 
 Łóżeczko obiecali nam teściowie, więc też nie wydamy tutaj ani grosza. | |
|     | 
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|  2014-12-10, 08:15 | #2348 | |||||
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2009-06 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Cytat: 
  Fajne te szarości. Aż mu muszę je pokazać   Cytat: 
  33 kilo żywej wagi i kładzenie się spać z niemowlakiem i psem to byłoby skrajna nieodpowiedzialność z naszej strony  A mojej psiny z sypialni nie wygonię...  Nie wiem jak wasze zwierzaki, ale moja to chyba czuje, że jestem w ciąży. Zawsze lubiła się pryztulać podczas snu ale ostatnio kładzie mi głowę na brzuchu  Ciekawe czy coś przeczuwa.............  Tak więc zakładam, że dziecko będzie spało w swoim łóżeczku w swoim pokoju (mamy 3 pokoje i ten 3ci najmniejszy pokój to właśnie taki składzik jest).. Mam nadzieję, że zmieści się tam tez jakaś leżanka dla mnie i w razie czego to będę mogła np. podczas karmienia w nocy się też trochę na niej położyć, drzwi zamknąć, bez ryzyka że pies mi wskoczy.  Cytat: 
  Obiecała nam też, że zasponsoruje wózek  Nie obraziłabym się  A takie rzeczy jak łóżeczko to może właśnie używane się kupi. Z innych rzeczy to właśnie bym chciała - nianię elektroniczną i nosidło ergonomiczne. Cytat: 
  Bardzo podobają mi się nosidła TULA. Super wzory  W ogóle temat chust też mi się podoba, ale wątpie bym potrafiła się nimi omotać. Więc nosidło wydaje się być spoko. Tylko ciekawe od którego miesiąca można nosić malca.. Niby są wkładki dla niemowlaka od 3,5 kg ale zdania są podzielone.... nie chciałabym zrobić krzywdy. No nic, jeszcze o tym poczytam   Cytat: 
  A tak w ogóle to dzień dobry  Ja już w pracy siedzę  Dzisiaj mamy popołudniu wigilię pracowniczą  Ciekawe czy będą jakieś pyszności :P Mam ochotę na taki kwaśny barszczyk czerwony  Wczoraj mnie ominęły mdłości, ale za to położyłam się spać już o 20 i przespałam do rana. Tzn do 4:45  To niby tylko 9 godzin, ale przed ciążą to było dla mnie nie do pomyślenia. W ogóle to założyłam dzisiaj na tę wigilię taką ołówkową spódnicę z dość wysokim stanem - ponad pępek sięga  I kurna widać już ten brzuszek trochę wbrew pozorom  Ale mam luźną dość bluzkę  Jak na razie w pracy ciąża to moja mała tajemnica   Edytowane przez Sarrai Czas edycji: 2014-12-10 o 08:22 | |||||
|     | 
|  2014-12-10, 08:47 | #2349 | 
				 | 

co do kupowania rzeczy to ja tez nie zamierzam na razie kupowac nic. sporo rzeczy typu wozek lezaczek itd dostane od siostry mojego. lozeczko mama powiedziala ze jest po nas i wystarczy je tylko przeczyscic i pomalowac i dokupic materac  tak wiec zobaczymy jak to bedzie   | 
|     | 
|  2014-12-10, 09:05 | #2350 | ||||
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-08 Lokalizacja: Pomorze 
				 | 

Cytat: 
  Ale faktem jest, że nie noszę go cały dzień, bo pracuję, więc sami jesteśmy tylko rano, no i po pracy jest już mąż  Szybko sobie szkraby zaplanowaliście, nie boisz się jak to będzie z dwójką?  Cytat: 
  Mój tata zrobił je własnoręcznie  Cytat: 
  Ale u mnie w ruchu słoiczki, niestety sama nie gotuję  Chociaż mam nadzieję, że jeszcze troszkę i młody zacznie jeść to co my  Cytat: 
  Dzieci można w nich nosić dopiero jak te zaczną pewnie siedzieć, niestety. Dla maluszków najlepsza będzie chusta. Na początek może być elastyczna, nie trzeba jej wiązać za każdym razem, a jak dziecko podrośnie wtedy wskazana jest tkana. Ja rozważam zakup  A co do zakupów, to mnie też jakoś nie ciągnie  Chociaż ubranek będę musiała pokupować, bo po Michale sprzedałam lub pooddawałam  No i czeka nas chyba zakup wózka... Mamy, które będą miały dzieci w podobnym wieku, myślicie nad wózkami? Ja na razie nastawiam się na sprzedaż naszego i kupno podwójnego... My to w ogóle gondolę sprzedaliśmy, więc nawet nie mamy, Michał jeździ w spacerówce, a marne szanse, że na dłuższych spacerach będzie w wieku 1 rok 2 miesiące biegał koło wózka... A znowu drugi wózek zagraci nam całą klatkę schodową, no i samotny spacer z dziećmi to będzie masakra  Drogie witaminki... ja już pisałam, nic nie biorę oprócz kwasu foliowego. Dopóki wyniki krwi będą ok, to nie zamierzam się suplementować, bo położne często krytykują przy porodzie branie witamin | ||||
|     | 
|  2014-12-10, 09:19 | #2351 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2006-01 
				 | 

W kwestii miejsca spania dziecka, to ja w pierwszej ciazy zakładałam, ze synek bedzie spał w swoim pokoiku. Szybko to sie zmieniło i w swoim pokoju synek wyładował w wieku 3 lat   . Ja mam nosidło Tuła. Bardzo je lubię i mam zamiar używać przy drugim dziecku. Ale jest to nosidło dla kilkumiesiecznych dzieci. Niewydajne mi sie, żeby było odpowiednie dla noworodków, nawet z wkładka. Chustę wypróbowałam, ale to niemała mnie. Wiązanie jej mnie wkurzało, mały krzyczał i nigdy nie udało mi sie jej dobrze zawiązać. Poza tym było mi za ciepło. Ale samnosidla dla maluszków, np. Marsupi. W nich jesch pozycja taka, jak w chuście. Nie Twierdze, ze chusty sa złe. Sa super, ale nie dla mnie. Bardzo chciałam, ale jestem chyba zbyt niecierpliwa  . Ja nie biorę żadnych witamin. Moja lekarka kazała nic nie brać. Tylko kwas foliowy. Edytowane przez Harrods Czas edycji: 2014-12-10 o 09:34 | 
|     | 
|  2014-12-10, 09:21 | #2352 | 
				 | 

ja tak samo tylko folik no i do tego jod plus na tarczyce wiec i tak troche tego jets. a tak mi lekarka mowila ze jak nic sie nie dzieje to sam folik wystarczy   | 
|     | 
|  2014-12-10, 09:45 | #2353 | 
| Zakorzenienie | 

Dzień dobry Co do suplementów - ja biorę kwas foliowy, żelazo (przed in vitro miałam już w dolnej granicy normy) i magnez. Na razie nic więcej, dopóki lekarz nie zaleci. A dziś zostałam w domu, jestem przeziębiona  idę do lekarza i pewnie dostanę zwolnienie. Niby tylko gardło mnie boli i nos  trochę zatkany ale u mnie często takie pierdoły przechodzą w zapalenie oskrzeli więc lepiej dmuchać na zimne. 
				__________________ Gdyby wybory miały coś zmienić już dawno byłyby zakazane ... | 
|     | 
|  2014-12-10, 09:46 | #2354 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2009-06 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Własnie patrzę te nosidła Marsupi   i spoko, może nie są tak ładne jak tula ale przynajmniej tańsze   | 
|     | 
|  2014-12-10, 09:49 | #2355 | ||
				 | 

Witam się z rana  Hania w przedszkolu, Mąż w pracy a ja na wizażu  ale zaraz idę ogarniać huragan w kuchni... dziś na obiad serwuję http://mojeconieco.com/kluski-na-parze/ bo mam straszną ochotę na truskawki, a jak wczoraj o tym pomyślałam, to dostałam ślinotoku  Cytat: 
 Cytat: 
 No i też się zastanawiam nad nianią, bo przy Hani nie mieliśmy, bo małe mieszkanie i wszystko było słychać, ale dużo gorzej było jak pojechaliśmy na podkarpacie do jednych czy drugich rodziców, bo tam domy spore i nie można było za bardzo gdzieś wyjść na dół czy na górę... więc pewnie jakaś używka. Pościeli nie kupuję, bo mam w mieszkaniu ciepło nawet jak nie grzejemy i z doświadczenia widzę, że się nie przyda. Hania do tej pory nie toleruje kołderki - jeśli już chce się czymś przykryć, to kocyk... a jak była mniejsza i jeszcze nie wstawała, to śpiworki się sprawdzały. | ||
|     | 
|  2014-12-10, 09:58 | #2356 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2014-11 
				 | 

Witajcie, bardzo przepraszam że tak długo się nie odzywałam. Wątek staram się śledzić jak tylko mam czas, ale niekiedy nie miałam czasu nawet na to aby laptop otworzyć. Ja doszłam do wniosku, że w sprawie ciąży jestem kompletnie zielona i się w tym nieco pogubiłam. Teraz mam problem z odebraniem wyników badań (morfologia, mocz, glukoza itp...) robiałam te badania na nfz w przychodni ginekologicznej, prywatnie kosztowały 350 zł chciałam zaoszczędzić, ale to chyba nie był dobry pomysł. Badania już wykonane ponad tydzień temu ale Teraz aby je odebrać, muszę zapisać się na wizytę kontrlną do tego lekarza który dał mi skierowanie na te badania, tak mi mówiła pani w laboratorium (a kolejki są długie 3 tyg trzeba czekać), a ja myślałam że sobie pojdę wezmę wyniki i już. Z wzięciem skierowania na te badanie w ogóle nie było problemu dostałam tego samego dnia bez czekania w kolejce. W 7 tyg byłam prywatnie u innego lekarza aby potwierdzić ciążę i chciałabym aby ten lekarz został prowadzącym moją ciążę. Teraz wizyta u niego za 2 dni a ja nie mam wyników badań, a lek powiedział aby na drugą wizytę przyjść z tymi badaniami i założymy kartę ciąży. Teraz jestem w 11 tyg wiem, że już można wykonać usg które wykrywa wady genetyczne dziecka. Jak myślicie da się jakoś odebrać te wyniki bez zapisywania się na wizytę w tamtej przychodni? Czy się zapisać i pójść już sama nie wiem. Poradźcie kochane

| 
|     | 
|  2014-12-10, 10:06 | #2357 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-03 
				 | 

Ciezka_sytuacja mam ten sam problem i chyba zostanę przy lekarzu na nfz bo jest całkiem niezły  Co do pokoju dla dziecka, niestety nie było czasu na jakiekolwiek działanie po przylocie do kraju więc obecnie mieszkamy z moją mamą w dość dużym domu (tata za granicą więc tylko 1 osoba prócz nas). Dziecko będzie spało u nas w sypialni. Chcielibyśmy się zacząć budować bo działkę i finanse mamy tylko problem, że działka bez mediów więc najpierw musimy przyłącza zrobić (a to trwa ok 9 miesięcy podobno  ) i drenowanie działki więc wątpię by się udało w przyszłym roku ruszyć  Myśleliśmy nad mieszkaniem ale tutaj funduszy by już niestety brakło a 50m2 to uważam, że mało jak na całe życie. Ja bym chciała już coś zacząć kupować ale się wstrzymam do lutego przynajmniej  chyba wole się dowiedzieć najpierw jaka płeć  Jutro wizyta i przyznam, że się obawiam   
				__________________ 31/40   Edytowane przez Sikorka0204 Czas edycji: 2014-12-10 o 10:07 | 
|     | 
|  2014-12-10, 10:06 | #2358 | 
				 | 

Nie działa cytowanie   Co do Marsupi też bym się zastanowiła, swego czasu chciałam bardzo nosić w chuście i mocno się interesowałam tym, a że chustę trzeba wiązać, a nosidła nie to czytałam też o nosidłach - i żadne nosidło nie zapewni dziecku takiej pozycji, jak w chuście, niestety. Na początek dobra może być elastyczna, bo to zawiążesz raz i tylko wkładasz dziecia, ale wraz ze wzrostem wagi przestaje się nadawać i wtedy trzeba się przerzucić na tkaną... Gkatarzynka no właśnie, upały mnie ostatecznie zniechęciły do chustonoszenia  Jednak zimą łatwiej by było wpoić sobie ten nawyk, szczególnie że mi też chusta byłaby BARDZO na rękę. Ciężka sytuacja ojj, ale się namieszało... Masz u swojego gina za 2 dni badania prenatalne? Jeśli nie to może przełóż wizytę i idź po wizycie, na której odbierzesz wyniki? | 
|     | 
|  2014-12-10, 10:35 | #2359 | 
				 | 

Ja też biorę sam folik jak na razie. Fantastka ja sama nie wiem co ja na tej wizycie za 2 dni będę miała robione, bardzo chcę iść na tę wizytę już miesiąc nie byłam u lekarza i chce koniecznie wiedzieć czy wszystko ok. Lekarz mówił jak byłam w 7 tyg, żeby przyjść za miesiąc rozmawiał ze mną o tych badaniach tłumaczył, że prywatnie będzie szybko a na nfz dłużej, ale ja wtedy na tej wizycie byłam w takim szoku i myślami kompletnie gdzie indziej, bo to moja pierwsza ciąża i wtedy strasznie przeżywałam. Nawet nie pamiętam czy mówił do mnie o tych badaniach prenatalnych. Nie mam pojęcia jak odebrać tamte wyniki, chyba pójdę i zapiszę się do datkowo na nfz aby je odebrać, bo nie ma innego wyjścia.  Sikorka moja mama również mi radzi aby zostać przy lekarzu na nfz, ale ten u którego byłam w 7 tyg wzbudził jakoś moje zaufanie i chciałabym u niego już zostać. | 
|     | 
|  2014-12-10, 10:40 | #2360 | 
				 | 

Ciężka sytuacja, a nie masz możliwości podejrzenia i wydrukowania wyników w sieci? Bo diagnostyka coś takiego ma, że jeśli wykonuje się nawet badania na nfz i trzeba iść odebrać wynik u lekarza, ale wyniki są też widoczne w sieci... A co do chustonoszenia, to moja Hania wściekała się na chustę podczas wiązania, jak już wytrzymałam ten Jej krzyk i zawiązałam, to nie było źle... potem przyszły upały i było nam bardzo gorąco a w zimie, to Młoda i wózek zaakceptowała, bo wcześniej to ze spacerów wracałam trzymając Ją na rękach i pchając przed sobą wózek, bo wózek był be... A jak już dorosła troszkę to kupiłam takie cudo http://pentelka.na.allegro.pl/pentel...857312745.html akurat była późna zima, i wczesna wiosna więc było Jej w tym cieplutko i wygodnie i dłuuuugo się w tym nosiłyśmy... aż nauczyła się chodzić więc wtedy i wózek i nosidło poszło w odstawkę | 
|     | 
|  2014-12-10, 10:44 | #2361 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2011-02 Lokalizacja: wlkp 
				 | 

Czy któraś z was ma doświadczenie z poduszką dla ciężarnych typu "rogal", którą później można wykorzystać też do karmienia maleństwa? Zastanawiam się nad prezentem gwiazdowym dla siebie  coś w tym stylu http://allegro.pl/poduszka-motherhoo...847190891.html Tylko obawiam się czy nie stanie się to zbędnym gadżetem. | 
|     | 
|  2014-12-10, 10:48 | #2362 | 
				 | 

Ja miałam   Poduszki z Motherhood są bardzo dobre jakościowo, dlatego takie drogie. Ja używałam jej trochę w II trymestrze, ale że oddzielała mnie od męża i zajmowała miejsce w łóżku to sprzedałam i teraz nie kupię, bo nie widzę takiej potrzeby  Zawsze można sobie kołdrę np. podłożyć. Za to do karmienia bardzo polecam fasolkę, to jest mój must have! O taka:   | 
|     | 
|  2014-12-10, 10:50 | #2363 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-03 
				 | 

właśnie co głupie to nie pokazują zleconych przez nfz  Ja właśnie tak chciałam zrobić bo mam kartę w diagnostyce i na moim profilu mam "wynik niedostępny", normy są pokazane  Mam jedno zaznaczone na czerwono więc przypuszczam, że kolor informuje, że jest poza normą  Mam też wyniki z przed kilku lat z nfz i mam pokazane ale może to ze względu na datę (może ujawniają po jakimś czasie  ).  W każdym bądź razie od 1,5 tygodnia mam przy wynikach "niedostępne" 
				__________________ 31/40   | 
|     | 
|  2014-12-10, 11:06 | #2364 | 
				 | 

Widzę, że wiele z was zostanie mamusią po raz 2. Fajnie tak przynajmniej wiecie co was czeka i jesteście obeznane w tych tematach. Większość rzeczy też nie trzeba kupować bo zostały po pierwszym dziecku, bo my musimy kupować wszystko nowe w rodzinie nie ma za dużo dzieci.  W seci nie ma możliwości wglądu do wyników, bo oni nawet nie dali mi nr zlecenia więc raczej nie ma jak sprawdzić. Jak robiłam betę prywatnie to miałam nr zlecenia więc wynik odebrałam w internecie. | 
|     | 
|  2014-12-10, 11:09 | #2365 | ||
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-08 Lokalizacja: znad morza ;) 
				 | 

Cytat: 
  ale tż nie lubi nic na słodko, a dla siebie samej nie chce mi się robić drugiego obiadu ... ;/ więc dziś niestety na obiad wymarzony przez tż schabowy z ziemniakami z wody i buraczkami z cebulką.... Cytat: 
  Ja tam bym na Twoim miejscu chodziła do dwóch lekarzy - i na nfz i tam, gdzie teraz chodzisz  przecież nfz nic Cię nie kosztuje a i badania możesz mieć wtedy za free  Mam na dziś ambitny plan: upiekę pierniki!   
				__________________ ♥ okruszek | ||
|     | 
|  2014-12-10, 11:10 | #2366 | 
				 | 

Hej.Podczytuje was w wolnej chwili na komórce,ale ciagle cos i nie ma czasu odpisać. Biorę tylko kwas foliowy z witamin w przyszły pon ide do lekarza to zobaczymy co powie dalej. Ja na razie nie oglądam dziecięcych rzeczy,wydaje mi się trochę za wcześnie.Nie mamy nic dla dziecka,w rodzinie też od dawna małych dzieci w pl nie było więc nie wiem czy coś dostanę,jeśli nie to nie ominie mnie przyjemność kupowania  Mieszkamy w dużym domu,na dole są rodzice,my mamy całą góre z osobnym wejściem.Mamy wiadomo sypialnie, łazienkę, kuchnie otwartą na wileki hol i otwarty wielki salon i 1 pokój składzik,który na wiosnę przerobimy na pokój dziecka  W razie czego jeszcze cały wielki strych można wykończyć kiedyś,a ja jestem jedynaczką więc dom będzie i tak mój.Nie planuje żadnej budowy domu. Dziś Tż kuzynka z mężem zanglii przyjeżdza w odwiedziny i to będą pierwsze osoby które oficjalnie dowiedzą się o ciąży,ale z zastrzeżeniem że to info tylko dla nich   | 
|     | 
|  2014-12-10, 11:18 | #2367 | |
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2007-02 
				 | 

Cytat: 
  tylko zobaczymy, co z tych planów wyjdzie. My w ogóle nie mamy niestety miejsca na wózek. Na klatce nie ma opcji, do piwnicy nie będę znosić bo będzie czuć stęchlizną... w kawalerce się nie zmieści  wymyśliłam, że będę trzymała wózek w samochodzie a w ogóle to wpadłam na genialny pomysł, że na spacery będzie chodził tatuś po powrocie z pracy i obiedzie  a mamusia w tym czasie się zdrzemnie  A na obiad dzisiaj to http://zpierwszegotloczenia.pl/przep...mi-i-czosnkiem wczoraj zrobiłam, bardzo nam smakowało i jeszcze zostało dzisiaj na obiad. Edytowane przez 201608010929 Czas edycji: 2014-12-10 o 11:19 | |
|     | 
|  2014-12-10, 11:25 | #2368 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-08 Lokalizacja: znad morza ;) 
				 | 

aga i jak Wam się mieszka z rodzicami?   nie wtrącają się, żyjecie swoim życiem, a oni swoim?  bo ja często słyszałam narzekanie, że z rodzicami to nigdy i tak się zastanawiam jak to jest   
				__________________ ♥ okruszek | 
|     | 
|  2014-12-10, 11:27 | #2369 | 
| Zakorzenienie | 

Hej, i ja dołączam do Was  Jestem mamą 3,5l córeczki, mieszkam w Krakowie, a termin porodu to 2-3 lipca. 19/12 idę na usg prenatalne + badanie krwi. No i przy okazji dodam, że poród to nie taki straszny diabeł jak go malują   Przynajmniej ja wspominam bardzo miło - trafiłam do szpitala o godz 1 w nocy z 9cm rozwarciem, a o 3.10 urodziła się córeczka. Poród SN, bez znieczulenia. Będę starała się regularnie tu zaglądać   
				__________________ Kiedyś byłaś jak kropelka, czułaś serca mego bicie    i już wtedy wiedziałaś jak jest wielka miłość, która daje życieGabrysia 27.05.2011, godz. 3.10  Twój pierwszy krzyk...  | 
|     | 
|  2014-12-10, 11:31 | #2370 | |
				 | 

Cytat: 
  Poza tym mój facet powiedzial, że on chce tylko jedno dziecko i koniec   A jak tam powiadomienia o ciąży najbliższych? Wszyscy Wasi bliscy już wiedzą o ciąży? U mnie jak na razie wie tylko moj chłopak i moja mama. Nawet przyszli teściowie nic nie wiedzą, ale dowiedzą się już na dniach. | |
|     | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:16.

Mój to już dorosły gentelman bo z lutego
 Mój to już dorosły gentelman bo z lutego