Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2 - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-09, 20:03   #3091
filupka
Rozeznanie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2

Ah i też myślałam co z wigili może dostać Emil. W sumie wszystkie dania są z reguły ciężkie. Może trochę barszczu i to chyba wszystko. Ryby smażonej mu nie dam. Dań z makiem też nie, kapusta, grzyby - odpadają. Myślałam o pierogu. Zrobić jeden inny niż z kapustą i grzybami. Np z serem białym. Ostatnio takie jadłam i Emilowi też smakowały. Przepis na barszcz wkleję jutro rano

http://www.suwaczki.com/tickers/j5rbj44jqkxnhzqe.png
filupka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-09, 20:17   #3092
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez filupka Pokaż wiadomość
Ah i też myślałam co z wigili może dostać Emil. W sumie wszystkie dania są z reguły ciężkie. Może trochę barszczu i to chyba wszystko. Ryby smażonej mu nie dam. Dań z makiem też nie, kapusta, grzyby - odpadają. Myślałam o pierogu. Zrobić jeden inny niż z kapustą i grzybami. Np z serem białym. Ostatnio takie jadłam i Emilowi też smakowały. Przepis na barszcz wkleję jutro rano
Pierogi, to jest to. Ostatnio siostra robiła pierogi z kasza gryczaną i szpinakiem. Palce lizać nawet na zimno
Smarrita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-09, 21:49   #3093
ag9
Zadomowienie

Czy tylko u mnie forum szwankowało ?

tygrysek - u nas też puzzle latają po pokoju, 3 minuty wystraczy żeby wszystko rozwalić, albo się nimi nakryć

limonka - ale z Emi miś polarny

Przepisu na barszcz nie mam, bo u nas zawsze zupa grzybowa, więc barszczu wigilijnego gotować nie umiem.

Z wigilii to małemu chyba niewiele skapnie - ziemniaka może dostać. Jak będę miała przypływ formy przed świętami to może zrobię ruskie pierogi i dla niego kilka zrobię bez soli. Zupy grzybowej nie, ryby smażonej też nie (najwyżej zrobię mu kawałeczek na parze), kapusty kiszonej może dostać (ale w wersji bez grochu). No i to chyba tyle.

frogutka - opis tych cwiczeń wygląda przerażająco. Może 2 miesięczne giętkie dziecko da się tak ułożyć, ale nie zwinne 9 miesięczne niemowle....

smarrita - a byłaby szansa na przepis na te piergi ?

Limonka - jak długo Emi ćwiczyła pozycję czworaczą zanim ruszyła do przodu? Ciekawa jestem ile mam jeszcze względnego spokoju Bo Gabrych namiętnie ćwiczy siad i pozycję do raczkowania. Ba! On nawet zasypia z tyłkiem w górze (tj oparty na kolanach, całe ciało na brzuchu).

Ja w tym roku daruję sobie porządki świąteczne, bo i tak będziemy się przeprowadzać koło marca więc już mi się opłaca
Stary 2014-12-09, 23:20   #3094
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość

byłaby, zapytam siostrę, ale pewnie to będzie przepis "na oko"/"do smaku"
Stary 2014-12-10, 08:17   #3095
alwa
Wtajemniczenie

Witam się poranną kawą

zebrah witaj

Limonko widziałam zdjęcie. Emilka jest śliczna. Macie fajną czapę z szalem

Tygrysku nieźle się Kinga wzięła za puzzle. Ja bym się zaczęła obawiać że zostaną zjedzone brzuszki z B P i tym podobnych liter
Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
Alwa my zniesiemy kzeselko do karmienia bo nie wyobrazam sobie trzymac mlodej na kolanach ona nie usiedzi a jaak usiedzi to pewnie cos zrzuci wiec nie ryzykuje
u nas niestety krzesełko do auta nie wejdzie (jedziemy 120 km do rodziny TŻta) pewnie jedna osoba będzie zabawiać Kubę a reszta jeść bo też sobie nie wyobrażam żeby na kolanach siedział. albo wsadzę go do łóżeczka po prostu

Cytat:
Napisane przez Smarrita Pokaż wiadomość
trzy podwójne okna umyte, jeszcze 10 ;(. Pierniki upieczone, ale niepolukrowane, tego nie lubię robić. Grzaniec w kubku, dziecko śpi... można forum nadrabiać
widzę że mamy podobną ilość okien
ja swoje myłam przed chrztem na początku listopada i nie zamierzam drugi raz zwłaszcza że po tygodniu zawsze wyglądają jakby nigdy nie były myte

Cytat:
właśnie, pierogi to dobry pomysł. na wigilii gdzie jedziemy chyba będą ruskie to może się Kuba załapie na kawałek

Cytat:

tygrysek - u nas też puzzle latają po pokoju, 3 minuty wystraczy żeby wszystko rozwalić, albo się nimi nakryć

limonka - ale z Emi miś polarny

Przepisu na barszcz nie mam, bo u nas zawsze zupa grzybowa, więc barszczu wigilijnego gotować nie umiem.

Z wigilii to małemu chyba niewiele skapnie - ziemniaka może dostać. Jak będę miała przypływ formy przed świętami to może zrobię ruskie pierogi i dla niego kilka zrobię bez soli. Zupy grzybowej nie, ryby smażonej też nie (najwyżej zrobię mu kawałeczek na parze), kapusty kiszonej może dostać (ale w wersji bez grochu). No i to chyba tyle.

frogutka - opis tych cwiczeń wygląda przerażająco. Może 2 miesięczne giętkie dziecko da się tak ułożyć, ale nie zwinne 9 miesięczne niemowle....

Limonka - jak długo Emi ćwiczyła pozycję czworaczą zanim ruszyła do przodu? Ciekawa jestem ile mam jeszcze względnego spokoju Bo Gabrych namiętnie ćwiczy siad i pozycję do raczkowania. Ba! On nawet zasypia z tyłkiem w górze (tj oparty na kolanach, całe ciało na brzuchu).

Ja w tym roku daruję sobie porządki świąteczne, bo i tak będziemy się przeprowadzać koło marca więc już mi się opłaca
u mnie mobilne forum dalej nie działa. musiałam laptopa włączyć.
pytanie nie do mnie ale że sobie zapisuję takie rzeczy to u nas było tak, że od momentu kiedy pierwszy raz stanął na rękach i kolanach, po 5 tygodniach robił ok. 3 kroki na czworakach.

❤️❤️❤️
K+H+Z
alwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-10, 08:31   #3096
margo80
Zakorzenienie

Emilka - cudna! a ten komplecik wymiata!

Cytat:
Napisane przez tygrysek83 Pokaż wiadomość
Czy wasze dzieci też tak traktują puzzle? Dodam, że przed zabawami łobuza były w ładny kwadrat ułożone
Załącznik 5858231
też też
Cytat:
Napisane przez frogutka Pokaż wiadomość
Margo Twoje Mikołajki fantastyczne Cudne masz dzieciaki

U nas wczoraj pierwsze zajęcia rehabilitacji. Wiedziałam, że będzie ciężko, że Hanka będzie płakać, że będzie protestować, ale mimo to żal mi jej było i serce się kroiło Już sam widok obcej osoby, potem konieczność rozebrania do golasa i w końcu obca osoba Hanką wywija to już było dla niej za dużo. Wrzask przez prawie całą wizytę czyli prawie godzinę
Dostaliśmy jedno ćwiczenie do domu, ale Hanka się wykręca, odpycha, wrzeszczy i szczerze wątpię czy kiedyś uda się wykonać je prawidłowo i cos to da
Poza tym mamy Hanki nie sadzać, bo źle siedzi-pochylona i krzywi kręgosłup
Za tydzień następne zajęcia.
dziękuję
przykro mi, że ta rehabilitacja taka nieprzyjemna...
Cytat:
Margo ja zanim wyjdę z Olą na spacer, to cała mokra jestem od ubierania a Ty masz dwójkę do ogarnięcia...

U nas gorączki nie ma, ale dzisiaj pojawił się kaszel podejrzewam, że to przez spływający katar, bo kaszle tylko jak śpi jutro idę do lekarza by ją osłuchała chociaż, bo nie wiem z czego ten kaszel, a nie chce nic przegapić
dwójkę razem ubieram sama tylko czasem. poza tym Ewa potrafi sama, tylko musze ją poprawiać, zwłaszcza na uszy musze teraz bardzo uważać.
w poniedziałek Przemo wychodził 3 razy:
- spacer
- po Ewę do przedszkola
- z Ewą na tańce (tam czekaliśmy, ale było chłodnawo na korytarzu, więc tylko mu kombinezon do połowy zdjęłam, a Ewę pomogła mi ubrać instruktorka, chyba, żeby jej się pozbyć, bo mi się dziecko mocno tam rozbrykało i do domu nie chciało wracać :P)
generalnie wróciłam ledwo żywa

mama mnie wczoraj zapytała, czemu jej nie poprosiłam o pomoc. bo chciałam być samodzielna :P to byłam. i dziękuję już :P

zdrówka Oleńce!
Cytat:
trzy podwójne okna umyte, jeszcze 10 ;(. Pierniki upieczone, ale niepolukrowane, tego nie lubię robić. Grzaniec w kubku, dziecko śpi... można forum nadrabiać
najpierw pomyślałam - co Ty masz za rezydencję....
a potem policzyłam swoje okna :P
Cytat:
A moje dziecko dzisiaj zajadalo się rosołem. Najpierw dostał makaronu na sprobe i się aż trząsł a potem zrobiłam mu w miseczce rosół z makaronem i uwielbia
Moja mama robi rewelacyjny barszcz. Wiadomo, na wigilię to musi być postny. Przepis nie jest trudny jak chcecie mogę go potem wrzucić
Te ćwiczenia Hanki to faktycznie katorga. Też nie wiem czy bym z Emilem je cwiczyla gdyby tak mocno płakał
poproszę przepis

u nas tak przymroziło, że wszystko białe.

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-10, 09:19   #3097
Limonka1987
Zakorzenienie

Dzień dobry

Dziękuję w imieniu Emilki za komplementy

Ag9- nie pamiętam dokładnie, ale myślę, że około 3-4 tygodni. Przy czym najpierw zaczęła raczkować do tyłu, a dopiero po niecałych dwóch tygodniach do przodu.

Tygrysku- jakbym naszą matę widziała

Ela- tylko na zdjęciu tak wyszło. Chociaż Emilka generalnie pcha do buzi wszystko, suwaki jakoś na razie nie znalazły się w kręgu jej zainteresowania
Zdrówka dla Oli! Daj znać co powiedział lekarz!

Frogutka- mnie też aż wzdryga na myśl o tych ćwiczeniach... W życiu nie mogłabym tak ćwiczyć z Emi w domu i słuchać jej płaczu.
Najlepiej określiła to TeQiba

Smarrita- ja też poproszę o przepis na barszcz!

Margo, Alwa- serdeczne życzenia dla Przemka i Kuby! To już osiem miesięcy szczęścia, co?

U nas Emi raczej nie odejdzie najedzona od wigilijnego stołu, bo nie chcę ryzykować bólu brzuszka w Święta. Niepotrzebne mi takie rozrywki
Postawię specjalnie dla niej owoce, może trochę barszczyku, może upiekę jej kawałek rybki, zamiast smażyć...

Dziewczyny, chciałam dziś usmażyć na podwieczorek jakieś placuszki z owocami (mam jabłka i gruszki). Ktoś coś...?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-10, 09:20   #3098
pola_m
Wtajemniczenie

Ach, ubieranie... u nas też masakra. Ubieram nas troje po jednej warstwie, na koniec wypuszczam Antka na korytarz i szybko kończę ubierać siebie i Kalinkę

Cytat:
Napisane przez monkaa321 Pokaż wiadomość
A

nigdy nie slyszałam żeby tak przygotowywać risotto

A ja myślałam że to najbardziej podstawowy przepis

Cytat:

Pola, nie ma czym się chwalić. A że na zdjęciach jest koleżanka to tak nie za bardzo chciałabym udostępniać bez jej zgody. Zresztą to tylko nudne portrety ;p
Fajne imprezy macie w tej Francji
Czyli kulki ryżowe jedynie z porem, czy jeszcze jakieś warzywka dodawałaś?
Limonka, pewnie jest sie czym chwalić Ale rozumiem, że koleżanka mogłaby sobie nie życzyć

Kulki tym razem tylko z porem. (w ogóle por u nas - taki na parze i ciut skropiony cytryną) to wielki hicior.
Ale robiłam też ze szpinakiem i z cukinią

Cytat:
Napisane przez Limonka1987 Pokaż wiadomość

Pola- ten festiwal światła brzmi rewelacyjnie... Liczę na relację ze zdjęciami na blogu

Ja co prawda jeszcze nie robiłam Emilce sesji świątecznej, ale wrzucę Wam zdjęcie mojego małego misia polarnego. Zimowe, więc też na czasie
Śliczna jest!!
A relacja będzie za chwilę

Cytat:
Czy wasze dzieci też tak traktują puzzle? Dodam, że przed zabawami łobuza były w ładny kwadrat ułożone
Załącznik 5858231
hehe, my nie mamy puzzli, ale myślę, że byłoby podobnie
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-10, 09:27   #3099
frogutka
Zadomowienie

Cytat:
Przepraszam, ale nie pamietam, co z Hanka jest nie tak, ze takie rseczy masz z nia robic? Jak dziecko mialoby mi tak plakac, to bym tego nie robila, ja nie wiem czy to zdrowe
Hanka w piątek będzie mieć 9m-cy, a sama nie siada, posadzona bez podparcia nie usiedzi, nie przyjmuje pozycji do czworakowania, w zasadzie prawie nie pełza nawet Tak więc rozwój motoryczny ma na poziomie 7 m-cy Ma słabe mięśnie brzucha i rąk.

Cytat:

frogutka, ta twoja rehabilitantka to chyba zwariowała. Jak ty masz to zrobić?!?!
ułożyć jeszcze się da, ale żeby tak poleżała kilkanaście sekund i wykonała to czego wymagam- na razie bez szans

Cytat:
Rehabilitują metodą Vojty? Oglądałam na YT jak mnie neurolog nastraszyła, że ją może wyśle na rehabilitacje. Niby krzywda się tym dzieciom nie dzieje, ale one tak strasznie płaczą żal się robi.
dokładnie tak to nie boli, nie trwa nawet 3 minut, ale wrzask jakby ze skóry obdzierali
Dziś było lajtowo i bez płaczu, ale pewnie dlatego, że źle te ćwiczenia robiłyśmy
Cytat:

ćwiczenia dość banalne, ale wykonanie już graniczy z cudem-przynajmniej dla mnie

Wiecie, że ja nawet nie pomyślałam, żeby dawać coś Hance z wigilijnego stołu, ale ze mnie wyrodna matka Może faktycznie ziemniaka, albo rybę na parze Choć u nas wigilia zwykle późno koło 18:00 więc Hanka za długo nie porządzi przy stole
Stary 2014-12-10, 09:50   #3100
Smarrita
Wtajemniczenie

Limonka- mój przepis na barszcz jest bardzo prosty: kupujesz karton barszczu krakusa najlepiej ten 50% gratis i doprawiasz
Filupka nam wrzuci przepis na barszcz jak znajdzie chwilę

---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------

jeżeli chodzi o pierogi z kaszą gryczaną i szpinakiem to jest to przepis z tesco:
https://www.tesco.pl/smaczna-strona/...ysaBoCSoPw_wcB
Stary 2014-12-10, 10:53   #3101
monkaa321
Zakorzenienie

Cytat:
filupka - to załaduj na jakiś serwer zewnętrzny (np. www.imageshack.us) i wtedy wklej tu link.

Dziewczyny, jaki macie przepis na pomidorówkę żeby wyszła zupa krem?
Kupiłam przecier passatę pomidorową (100% pomidorów bez soli), tylko że co dodać żeby była konsystencja kremu? Myślałam o cukinii, ale sama nie wiem.
a jaką passate kupiłaś? Bo ja nie mogę znależc bez soli

Cytat:
Załącznik 5858231
taaak

Cytat:
Napisane przez Limonka1987 Pokaż wiadomość
Ja co prawda jeszcze nie robiłam Emilce sesji świątecznej, ale wrzucę Wam zdjęcie mojego małego misia polarnego. Zimowe, więc też na czasie
jaki śliczny uśmieszek

Cytat:
Napisane przez zebrah Pokaż wiadomość
Witajcie. jestem mamą Rafałka urodzonego w 19 marca. Karmię ciągle piersią, mały raczkuje i zaczyna się wspinać po wszystkim co napotka (łapiemy pierwsze guzy). Będę Wam bardzo wdzięczna za pomoc w kwestii jedzeniowej.
Mały dostaje dwa stałe posiłki dziennie. Nasze jedzenie wygląda tak- godz. 7 pierś, 10 pierś na usypianie, około 11. kaszka z owocami, koło 2 jakiś biszkopt- kawałek chlebka, 14.30 pierś na usypianie, o 16 obiadek (ostatnio do rączki bo wyrywa łyżkę), potem do nocy i w nocy pierś na żądanie. Obiadki mu gotuję od początku.
Od 3 dni wisi na cycu i jakoś nie wygląda mi to na zęby... I teraz mam dylemat, czy aby nie za mało go karmię? Kierujemy się kalendarzem żywienia- ale tam dla dzieci karmionych piersią nie ma tak wyznaczonych ładnie porcji kaszki ilościowo.
Czy uważacie, że powinnam Rafkowi wprowadzić jeszcze jeden posiłek z kaszką? Czy może wprowadzić mu już mleczny jogurt/kefir z kaszką i owocami? Tak, żeby w sumie miał śniadanie, obiad i kolację? R waży troszkę ponad 9kg, także nie jest jakimś gigantem, ale nie o to tu chodzi przecież żeby był, tylko żeby się najadał.

mi tez się wydaje że Rafałek je ilościowo dużo w sensie w sam raz ja akurat już kończę kp więc karmie tylko w nocy, od dzisiaj eliminuje karmienie po kąpieli (zobaczymy ) to wiszenie na cycku to może być spowdowane chęcią większej bliskości może? Mój teraz by wiecznie był przytulony do mnie a jak go nie wezmę to płacze. Ja bym Ci mogła zaproponowac wprowadzenie kolejnego posiłku bo chłopak już duży jest a od 12 m-ca życia wydaje mi się że dziecko powinno więcej energii czerpać z pozywienia stałego niż z mleka u nas ze wzg na to że Piotruś nie chce butelki podaje mu kaszki i budynie
Mam nadzieje że jakoś pomogłam

---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Cytat:
Napisane przez frogutka Pokaż wiadomość
U nas wczoraj pierwsze zajęcia rehabilitacji.

Cytat:
A ja nie wiem co to jest trzydniówka
Ale pewnie my też to mamy
ja znam tylko z nazwy i że ma wysypkę

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Od kilku dni szukam 'A'
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-10, 11:02   #3102
ag9
Zadomowienie

monkaaa - kupiłam w polo markecie, firmy podravka. Szukałam w necie żeby Ci pokazać ale są jakieś inne. Jest w kartoniku, pisze na nim "smaki kuchni śródziemnomorskiej" no i o ile wierzyć producentowi w składzie ma tylko pomidory.
Stary 2014-12-10, 11:08   #3103
monkaa321
Zakorzenienie

Cytat:
U nas na rehabilitacji też dziś był płacz, jak zresztą zawsze.

Cytat:
mi cały czas

Cytat:
byłaby, zapytam siostrę, ale pewnie to będzie przepis "na oko"/"do smaku"
dzięki za pomysł

Ja Piotrkowi nie dam praktycznie nic ze stołu. U nas nie ma ziemniaków ugotuje mu osobno coś, możo dostanie kawałek ciasta pierogowego ale babcia pewnie obficie poleje masłem z cebulką to może jednak nie dam chociaż babcia z uporem mówi że Piotruś MUSI spróbować karpia... taaa... ja go nie lubię i zazwyczaj kupuje sobie łososia
jak byłam w domu w weekend to mama zapomniała odłożyć ziemniaka dla Pita i dała mu już posolonego.. ale mu nie smakowało

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

ag dzieki. niestety polo nie mam w okolicy moze jak kiedys bede widziec to wstapie
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

Stary 2014-12-10, 11:51   #3104
maxwelka
Zakorzenienie

GG do maxwelka Send a message via Skype™ to maxwelka

Cześć mamusie Jestem mamą małego Ignasia, urodzonego 21 kwietnia 2014 Czy mogłabym do was dołączyć?
maxwelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-10, 13:46   #3105
filupka
Rozeznanie

oto barszcz, proste i zdrowe
przepis na taki sredni garnek
ok 2 kg burakow
wloszczyzna
4-5 zabkow czosnku
kilka suszonych grzybkow (5-6)
2 lyki oliwy
kilka lisci laurowych (ok 6)
kilka kulek ziela angielskiego (ok6)
sol
cukier
kwasek cytrynowy (badz ocet)

Do garnka wkladamy obrana wloszczyzne, buraki(obrane i mozna pokroic na polowki badz na cwiartki jak sa duze), czosnek i sol (na poczatek plaskie dwie lyzeczki) grzybki, zalewamy zimna woda. Jak sie zagotuje, skrecamy na najmniejszy gaz (chodzi o to, ze barszcz nie powinien sie mocno gotowac a tylko ma saczyc bo inaczej straci kolor i zrobi sie brzydki bury a nie czerwony) dorzucamy liscie laurowe, ziele i kwasek, dolewamy ciut oliwy (bo nie ma mieska).
I tak po okolo 40 minutach zagladamy, jak warzywa beda miekkie barszcz jest gotowy. Na koniec wedle uznania doprawiamy cukrem i kwaskiem.
Mam nadzieje ze nic nie zapomnialam ale naprawde wazne jest by sie nie gotowal mocno tylko na najmniejszym gazie

na reszte poodpisuje potem sorki ze nie ma polskich znakow ale jestem na kompie a tam tylko niemiecka klawiatura :/

Stary 2014-12-10, 14:25   #3106
pola_m
Wtajemniczenie

Frogutka, mój Antoś pierwszy raz usiadł samodzielnie jak miał 9,5 miesiąca. Był (i jest dalej) bardzo giętki, chyba po rodzinie mojego męża, oni wszyscy tam kwiaty lotosu robią bez problemu Ale rozwijał się , wszystko szło do przodu, tylko że w wolniejszym tempie. Nie był rehabilitowany, spędzał większość czasu na podłodze, gdzie sam sobie ćwiczył mięśnie, pełzając, turlając się, próbując podnosić.

Maxwelka, witaj

A, dziewczyny, w kwestii barszczu. Bardzo polecam taki na prawdziwym zakwasie - to nic trudnego, a smak niezrównany
Tutaj np przepis: http://www.jadlonomia.com/2014/12/zakwas-buraczany.html
Stary 2014-12-10, 14:51   #3107
monkaa321
Zakorzenienie

maxwelka witaj

pola a jak zrobię ten zakwas to inaczej później wygląda przygotowywanie barszczu? ja nigdy nie robiłam, mój tż nie lubi ale może bym mu zrobiła kiedyś taką "miłą niespodziankę"
no i do tego idą uszka czy coś innego też można?
i czy taki barszcz można kapnąć latorośli czy raczej nie?

Edytowane przez monkaa321
Czas edycji: 2014-12-10 o 14:52
Stary 2014-12-10, 15:22   #3108
tygrysek83
Zadomowienie

Ja nie znam niemieckiego ale podobno jakieś kaszki wycofane http://www.stuttgarter-zeitung.de/in...2bf6ceca8.html
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-10, 15:28   #3109
pola_m
Wtajemniczenie

Monka, taki barszczyk tak jak pisze Filupka. Tylko na koniec właśnie dodaje się zakwas. Ja dam Kalinie, zobaczymy
W ogóle sam zakwas to przezdrowa sprawa jest, warto popijać sobie ot tak. Zawiera mnóstwo witamin i dobre bakterie dla jelit budujące odporność.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-10, 16:25   #3110
monkaa321
Zakorzenienie

Dziele się przepisem na smaczny obiadek:

1 brukselka
1 średnia marchew
kasza jaglana (na oko dawałam)
oregano
mięsko (u nas wołowina akurat)
dodałam też trochę cukini bo mam

Marchew obrać, pokroić wrzucić do garczka z brukselką. Zagotować. Po ok 5 minutach wrzucamy kaszę jaglana i gotujemy aż się wszystko ugotuje. Blendujemy i doprawiamy oregano i łyżką oliwy.

W smaku jest bardzo dobre, lekko słodkawe od marchwi. U nas też przeszła wersja bez oregano

Piotrek opylił całą miseczkę, a pod koniec gdy powinien być już przepełniony to on mnie poganiał pokrzykując i otwierając buzie ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu zjadł całą

---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ----------

a to jeszcze się zapytam. babka w warzywniaku mi powiedziała że na barszcz lepsze są buraki takie podłóżne. Bo się jej pytałam co to jest z jakich ty robisz? Może któraś jadła oba rodzaje buraków i ma porównanie? Nigdy nie wiedziałam że są inne buraki

Stary 2014-12-10, 16:46   #3111
frogutka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez maxwelka Pokaż wiadomość
Cześć mamusie Jestem mamą małego Ignasia, urodzonego 21 kwietnia 2014 Czy mogłabym do was dołączyć?
witajrozgość się, opowiedz coś o sobie, Ignasiu i odzywaj się często

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
Frogutka, mój Antoś pierwszy raz usiadł samodzielnie jak miał 9,5 miesiąca. Był (i jest dalej) bardzo giętki, chyba po rodzinie mojego męża, oni wszyscy tam kwiaty lotosu robią bez problemu Ale rozwijał się , wszystko szło do przodu, tylko że w wolniejszym tempie. Nie był rehabilitowany, spędzał większość czasu na podłodze, gdzie sam sobie ćwiczył mięśnie, pełzając, turlając się, próbując podnosić.

l
Dzięki! To bardzo pocieszające Mam nadzieję, że z Hanką będzie podobnie i że to nic poważnego. Mimo to będziemy ćwiczyć-na wszelki wypadek

U nas dziś kolejny dzień płaczu i marudzenia. O dziwo nie z powodu ćwiczeń, bo te jakoś znosi-chyba źle coś robimy Hanka jęczy i płacze o wszystko: że zabawka za daleko, że leży, że ją wzięłam na ręce, że odłożyłam, że jest w wózku, a za chwilę, że ją z niego wyjęłam, że musi jeść, to znów, że przestałam ją karmić itd. itd... maaasakra
Wydaje mi się, że idą jej górne trójkiOby to były zęby.

Jeśli ktoś widział uśmiechniętą i pogodną Hanię to moja-odesłać pod właściwy adres zamiana za tego małego jęczącego potwora
Stary 2014-12-10, 18:35   #3112
ag9
Zadomowienie

frogutka - u nas dziś też dzień jęczącego potwora

Widzę chyba dwójki dolne w blokach startowych - oby szybko wyszły bo zwariuję
Dzisiaj nic nie pasowało księciuniowi

monkaa - zupę z brukselki robiłam podobnie, tylko zamiast kaszy dałam ziemniaki. Młodemu też baaardzo smakowało.

A moja dzisiejsza zupa pomidorowa też wyszła dobra.
Tylko coś co kupiłam jako cukinię/kabaczek okazało się jakąś dynią i teraz nie wiem co z tym zrobić.
Stary 2014-12-10, 19:12   #3113
monkaa321
Zakorzenienie

Frogutka nie widzialam usmiechnietej Hani to niestety nie wysle wspolczuje marudy juz trojki? Tl moj sie wctakim razie opuscil bo trojdk nie widac a ma wszystkie jedynki i dwojki

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ----------

Ag aa no widzisz. Brukselka jest u mnie calkowita nowoscia bo my jej nie jemy w ogole... Tez myslalam nad ziemniakiem ale mam ich malo to sobie zostawilam

Stary 2014-12-10, 19:16   #3114
Ela87
Zakorzenienie

Ola osluchowo czysta, musimy przezyc katarek niestety i te kaszel ktory robi sie ze splywajacej wydzieliny.

Dziewczyny, a czemu gnie chcecie dac smazonej ryby? Jakies inne przeciwskazania? Na moja Ole nic nie dziala, moze jesc wszystko, brzuszek jca nie boli, a uwazam, ze dania na wigilie sa zdrowe

Ja ryb w ogole nie jadam raz w roku tylko karpia.

Frogutka ja mysle, ze Hanka pewnego dnia wystartuje jak torpeda z umiejetnosciami ja rozumiem cwiczenia, ale uwazam, ze nic na sile pisze tak, bo naprawde mi zal takich dzieci co duzo placza mam nadzieje, ze szybko Hanka wszystko nadrobi i juz bedziecie mialy spokoj

---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ----------

Cytat:
możo dostanie kawałek ciasta pierogowego ale babcia pewnie obficie poleje masłem z cebulką to może jednak nie dam
No wlasnie ja bym podala maslo jest zdrowe, a cebula tez nie zla, chyba, ze w Waszym przypadku chodzi o bol brzuszka?

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-10, 19:17   #3115
monkaa321
Zakorzenienie

Ja nie dam smazonej ryby bo u mnie nawet leciutko smazony nalesnik powoduje dolegliwosci brzuszkowe w nocy. Moze nie jest to dla mnie wielce uciazliwe ale sie wubudza a ja tego nie znosze

Stary 2014-12-10, 19:45   #3116
teQiba
Moderator

Cytat:
ag dzieki. niestety polo nie mam w okolicy moze jak kiedys bede widziec to wstapie
Monka ja też mam tej firmy co ag9 pisze i kupiłam w Carrefourze
Stary 2014-12-10, 20:09   #3117
Smarrita
Wtajemniczenie

Dziękuję Filupka za przepis. W tym roku zagości barszcz na wigilijnym stole wg Twojego przepisu

Cytat:
Ja nie znam niemieckiego ale podobno jakieś kaszki wycofane http://www.stuttgarter-zeitung.de/in...2bf6ceca8.html
No to nieźle. Pierwszy raz kupiłam na gemini te kaszki i akurat te o których piszą

Pytanie do mam które przy katarze inhalują dzieci: Ile soli fizjologicznej wlewacie i ile minut inhalujecie?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-10, 20:16   #3118
filupka
Rozeznanie

Cytat:
No niestety. Przerazilam się jak o tym czytałam jakieś dwa tygodnie temu. Sama miałam tą jedną i od razu wywaliłam do kosza ale nie wszystkie są tym problemem dotknięte. ...już nikomu nie można ufać

---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ----------

Cytat:
Dziękuję Filupka za przepis. W tym roku zagości barszcz na wigilijnym stole wg Twojego przepisu
Smacznego

Stary 2014-12-10, 20:31   #3119
teQiba
Moderator

Cytat:
Pytanie do mam które przy katarze inhalują dzieci: Ile soli fizjologicznej wlewacie i ile minut inhalujecie?
całą ampułkę wlewam i inhaluję na ile mi młody pozwoli - staram się ok 10 minut
Stary 2014-12-10, 21:07   #3120
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
całą ampułkę wlewam i inhaluję na ile mi młody pozwoli - staram się ok 10 minut
Dzięki za odpowiedź. Tak się zastanawiałam, bo na necie nie pisze jak długo ani ile razy. A raz dziennie inhalujesz czy więcej Aż katar minie

---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ----------

Cytat:
Witaj )
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości