Terapie przeciwtrądzikowe: DIFFERIN - Strona 112 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-08, 20:38   #3331
Ariali
Raczkowanie

Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: DIFFERIN

Takie miałam zalecenia od dermatologa. Stosowałam też kiedyś sam differin i też mnie twarz bolała (ale nie aż tak jak z kwasami).
Ariali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-10, 12:46   #3332
wertusia
Zakorzenienie

już nieaktualne

Edytowane przez wertusia
Czas edycji: 2014-12-22 o 09:36
wertusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-10, 22:58   #3333
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ariali Pokaż wiadomość
Takie miałam zalecenia od dermatologa. Stosowałam też kiedyś sam differin i też mnie twarz bolała (ale nie aż tak jak z kwasami).
to troche dziwny dermatolog bo tak sie nie robi, bron boze nie uzywa sie kwasow podczas kuracji retinoidami( chyba ze niekóry maja mega mocne cery to czytałam ze stosowali to ale na wlasna reke, a jest to niebezpieczne!)

W ogóle uzywałas filtrów? to koniecznośc zeby potem nie miec przebarwień

Doceniamy dopiero kiedy stracimy.

Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed

Moja pielęgnacja włosów
karmazynka99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-11, 23:23   #3334
almaelena
Raczkowanie

Macie też przesuszoną skórę pod oczami i na powiekach? Bo u mnie jest strasznie przesuszona. Nie nakładam differinu oczywiście w te miejsca a mimo to niesamowicie przesuszył tam skórę. Smarowałam już to kremem półtłustym wiele razy, pozostawiałam do wchłonięcia i nic, nadal skóra pod oczami jest bardzo sucha, szczególnie widać to przy nałożeniu korektora.
almaelena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-12, 16:48   #3335
VioletRose
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez almaelena Pokaż wiadomość
Macie też przesuszoną skórę pod oczami i na powiekach? Bo u mnie jest strasznie przesuszona. Nie nakładam differinu oczywiście w te miejsca a mimo to niesamowicie przesuszył tam skórę. Smarowałam już to kremem półtłustym wiele razy, pozostawiałam do wchłonięcia i nic, nadal skóra pod oczami jest bardzo sucha, szczególnie widać to przy nałożeniu korektora.
Tak, powiedziałam to mojej dermatolog a ona "ojezu no naprawdę, mówiłam żebyś nie smarowała się tym pod oczami", a ja mówię, że przecież nie smaruję. Jej odpowiedź: "no to niech sobie pani kupi xyz(jakiś okropnie drogi aptczny krem którego nazwy nie pamiętam) i po sprawie. Tego samego dnia poszłam do apteki i nabyłam bio-żel pod oczy i na powieki kojący ze świetlikiem z Ziai. Stosuję go tylko wtedy gdy mam przesuszoną skórę i zapomniałam o problemie. Polecam Btw. to mój pierwszy krem do oczu, więc nie znam się na reszcie.
VioletRose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-12, 22:20   #3336
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
hmm nie wiem co ci poradzic jedynie stosowanie kremu, ja mam taki ma fajny skład i mnie nie zapchal jak cos

Moja pielęgnacja włosów
Stary 2014-12-28, 22:28   #3337
almaelena
Raczkowanie

Po jakim czasie miałyście jakieś efekty? Jak na razie to stosuję prawie miesiąc i ciągle mi coś wyskakuje, cała twarz obsypana. To kiedyś minie czy po prostu ten lek nie działa na mnie?
almaelena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-28, 22:51   #3338
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Po jakim czasie miałyście jakieś efekty? Jak na razie to stosuję prawie miesiąc i ciągle mi coś wyskakuje, cała twarz obsypana. To kiedyś minie czy po prostu ten lek nie działa na mnie?
może miaąłs duzo zanieczyszczen pod skórą, poczekaj tak do ponad miesiąca i zobaczysz jak sie będzie cera zachwowywała

Moja pielęgnacja włosów
Stary 2014-12-29, 23:25   #3339
szyszka1224
Przyczajenie

Hej Stosuję od 2 tyg. Differin na noc i Normaclin na dzień, cerę mi wysuszyło i się łuszczy. Czy myślicie że mogę ją nawilżać takim zwykłym tłustym kremem oliwkowym Ziaja? Szczerze mówiąc nie znam się kompletnie na kremach nawilżających jako że do tej pory stosowałam jedynie matujące. A jeśli nie ten krem, to jaki polecacie (tani)?
szyszka1224 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-30, 22:02   #3340
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szyszka1224 Pokaż wiadomość
Hej Stosuję od 2 tyg. Differin na noc i Normaclin na dzień, cerę mi wysuszyło i się łuszczy. Czy myślicie że mogę ją nawilżać takim zwykłym tłustym kremem oliwkowym Ziaja? Szczerze mówiąc nie znam się kompletnie na kremach nawilżających jako że do tej pory stosowałam jedynie matujące. A jeśli nie ten krem, to jaki polecacie (tani)?
uważaj bo może cie zapchać z tanich to fitomed nawilżający ale nie wiem czy tak bardzo nawilży, i polacany jest na wizazu krem lekki(ale lekki) sylveco , zwykłego nie polecam bo zapchal, ale lekki ma ponoc dobre opinie

Moja pielęgnacja włosów
Stary 2015-01-01, 18:29   #3341
Aredhel125
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ariali Pokaż wiadomość
Ja też tak stosuję i nie mam podrażnionej twarzy. Niestety jest tłusta jak diabli i na czole mam tysiące malutkich zapchanych porów, które odstają i widać taką mini kaszkę, do tego tłuszcz dosłownie się leje i nie wiem co to powoduje.
Zastanawiam się, czy to Qcera mnie nie zapycha bo ma w skłądzie oleje. Stosuję ją co 2 dni, więc się zastanawiam nad tym, czy to możliwe. Jednak nie odstawiam tego na razie bo podobno na efekty kwasów trzeba dłużej poczekać.

Edytowane przez Aredhel125
Czas edycji: 2015-01-01 o 18:32
Aredhel125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-22, 00:12   #3342
BirmaBirma
Raczkowanie

dziwna sprawa z tym differinem, może ktoś też tak miał??? Używam dziada od czerwca 2014, kuracje przechodziłam książkowo, z czasem oczywiście było coraz lepiej aż w listopadzie skóra całkiem się wyleczyła i wyglądała super, pani dermatolog mnie pooglądała na wizycie kontrolnej i zaleciła używać dalej dla utrwalenia efektu już nie codziennie a co drugi dzień, tak też zrobiłam i nic się nie zmieniło, w grudniu miałam przepiękną cerę byłam zachwycona. W styczniu coś dziwnego się stało, jakby cały proces zaczął się od początku ale nie taki mocny, małe zaczerwienienie, trochę wysypu, małe złuszczanie i niby trochę teraz ucichło ale skóra nie jest już taka ładna, bez sensu nie rozumiem o co chodzi… nie zmieniłam kosmetyków, dbam o skórę, nic przy niej nie kombinowałam, nie wiem co to do diaska ma być ;/ a tak się już cieszyłam, ktoś też to przerabiał???
BirmaBirma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-12, 20:34   #3343
MarcowaDziewczyna
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez paulina2614 Pokaż wiadomość
hehe czyli jednak differin pomogl :p
uwazalabym bym jednak na te antybiotyki... z pryszczami mozna zyc a bez watroby to nie za bardzo :/
ja bralam 2 serie po 10 dni doksycyclinum w odstepach miesiecznych i uwazam ze to za duzo. A bralam tylko 1 tabletke dziennie. Jak tu czytam, ile ludzie laduja w siebie antybiotykow i to mocnych, ze praktycznie jada na tym kilka miesiecy to galy mi wychodza na wierzch.
Tymbardziej, ze nie oszukujmy sie, antybiotyk na stale nie pomoze.
Zgadzam się z przedmówczynią, Twtralysal i ogólnie antybiotyki z tetracykliny działają bardzo silnie, mnie ostrzegła nawet dermatolożka, która je przepisała, że uszkadzają jelita i trzeba uważać i pod żadnym pozorem nie stosować bez osłony
MarcowaDziewczyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-21, 09:25   #3344
Agatha2003
Raczkowanie

Odświeżam wątek
Jestem po 10 miesięcznej kuracji Aknenorminem, wybrałam 200 mg/kg, dermatolog przepisała mi na "uzupełnienie" leczenia właśnie differin w żelu. Takie pytanko do Was: czym rano się smarujecie? Mi derm dała próbki Bioderma sebium global i avene cleanance expert- wg mnie te kremy się nie sprawdzają, skóra jest taka sucha a jak jeszcze dojdzie ten differin przez miesiąc to wole nie wiedzieć jak twarz będzie wyglądać. Tak więc co polecacie?
P.S. mi derm nic nie mówiła o tabletkach osłonnych, sama od siebie piłam (jak mi się przypomniało) olej lniany
Agatha2003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-21, 13:14   #3345
tamar82
Przyczajenie

Wbrew pozorom trądzik to nie tylko problem nastolatek. Dotyczy wielu osób ze skórą tłustą, łojotokową, skłonną do powstawania wyprysków, blizn, krostek i rozszerzonych porów. To problem nadmiaru sebum, świecenia się skóry i nieestetycznego wyglądu. Nieprawidłowe postępowanie z tego typu cerą może tylko pogorszyć sprawę... :-(((
tamar82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-24, 16:57   #3346
Mademoi
Przyczajenie

Problem jest też taki, że dermatolodzy wysuszają naszą trądzikową cerę mocnymi preparatami (często na alkoholu), a zapominają o jej nawilżaniu. to, że mamy tłustą cerę, nie znaczy, że mamy ją zasuszyc. Na pl. Hallera przyjmuje świetna kosmetyczka, koło lekrzy dermatologów - polecam ją. uświadomiła mi, jak ważne jest nawilżanie, dała DERMOAGAL A+E marki GAL, kóry do dziś stosuję, a do niej chodzę co 3 mies na oczyszczanie. wystarcza! i nie muszę zmagać się ze stanami zapalnymi, wysuszaniem czy swędzeniem po maściach. M
Mademoi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-10, 11:52   #3347
Keket
Zakorzenienie

Od wczoraj smaruję twarz Differinem. Przepisał mi ten krem dermatolog na moje zaskórniki. Mam ich sporo na całej twarzy, zarówno otwarte, jak i zamknięte. Teraz trochę cera mi się poprawiła, bo dwa tyg. temu położyłam sobie na twarz peeling migdałowy 30% i zniknęły mi zmiany zapalne, których miała kilka.

I tak się zastanawiam na ile mi ta tubka Differinu wystarczy, skoro smaruję całą twarz cieniutką warstwą. Na razie wypisał mi jedno opakowanie. Mówiłam mu o Atrederm, ale powiedział, że to będzie lepsze, bo nowszej generacji.

Smaruję nim twarz na noc, a potem już nic, rano, jak wychodzę z domu, to nakładam filtr 50 Ziaja dla cery tłustej. Fajny jest, bo w ogóle nie bieli i świetnie nawilża. Cera tak ładnie po nim wygląda, że nie użyłam już podkładu. Kupiłam też wczoraj krem naprawczy Ziaja dla osób po kuracjach kwasami, retinoidami czy promieniami X. Będę go używać, gdy nie będę miała w planach wychodzić z domu. Do mycia używam żelu Ziaja z kuracji lipidowej dla atopikow (kupiłam go, jak zaczęłam używać znowu kwasów). Od dermatologa dostałam próbki Cetaphilu do mycia i kremu łagodzącego Avene Cleanance hydra, ale myślę, że Ziaja będzie ok.

Keket jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-14, 08:00   #3348
effcia82
Zakorzenienie

Wczoraj nabyłam moje pierwsze opakowanie Differinu (żel). Mam nadzieję, że nie spowoduję takiej wylinki jak Atrederm. Zaniepokoiła mnie jedna rzecz - tubka nie miała tego foliowego / metalowego zabezpieczenia pod nakrętką. One tego nie mają czy ktoś musiał oderwać?
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-28, 22:59   #3349
xxee
Rozeznanie

Cześć!
Jest tu ktoś kto obecnie stosuje kuracje Differinem?
Czy jestem sama, a wszyscy już dawno pozbyli się trądziku?
xxee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-29, 08:57   #3350
effcia82
Zakorzenienie

Ja stosuję od około 2 tygodni. Trudno mówić już o efektach. Co dziwne, nie obserwuję widocznego łuszczenia ale cera wydaje się gładsza. Po myciu a przed nałożeniem czuć, że jest wysuszona ale krem dzienny (stosuję filtry więc dość tłusty) daje radę.
Cieszy mnie brak łuszczenia bo po Atredermie czasem wstyd było wyjść do ludzi.

Z tym, że ja nie stosuję ze względu na trądzik ale na wygładzenie pozostałości po nim i w profilaktyce przeciwstarzeniowej.
Stary 2015-07-29, 20:10   #3351
xxee
Rozeznanie

Jeej, jak ja bym chciała już być na tym etapie

Ja stosuję na trądzik, który złośliwie ulokował się wokół ust. I niestety od jakiegoś czasu towarzyszą mi krostki, które w ogóle się nie goją
Cały czas są czerwone, co jakiś czas zrobi się na nich biały czubek. Raz troszkę się zmniejszą, raz zwiększa, ale wygojenie się tego graniczy z cudem.

Od 2 tygodni stosuję Acnelec (odpowiednik Differinu) i zastanawiam się, czy to może być efekt oczyszczania się skóry? Czy może coś jest nie tak?
Stary 2015-07-31, 12:41   #3352
946b2fc35e4c1107ae2afe2ab3f7f045fb42df71_66ea09f142415
Konto usunięte

stosuje differin i mam takie pytanie, jaki krem polecacie na rano? żeby nawilżyć skórę
946b2fc35e4c1107ae2afe2ab3f7f045fb42df71_66ea09f142415 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-31, 12:57   #3353
xxee
Rozeznanie

U mnie dobrze sprawdza się Physiogel
Stary 2015-07-31, 13:29   #3354
effcia82
Zakorzenienie

Ja używam filtrów - są tak ciężkie i trzeba je nałożyć w takiej ilości, że więcej nawilżacza nie potrzebuję.
Stary 2015-07-31, 22:46   #3355
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Ja używam filtrów - są tak ciężkie i trzeba je nałożyć w takiej ilości, że więcej nawilżacza nie potrzebuję.
polecam żel aloesowy pod filtry super sie wchlania nie zostawia powłoczki

Moja pielęgnacja włosów
Stary 2015-12-29, 23:22   #3356
angielka125
Przyczajenie

Właśnie mija mój ósmy miesiąc z Differinem. Pierwsze dwa miesiące wysyp, potem poprawa. Po szóstym niemal przestały się pojawiać się zmiany ropne, tylko twarz była bardzo podrażniona, pewnie dlatego, że nie stosowałam odpowiedniej ochrony UV. Przez dłuższy czas było tylko podrażnienie, zaskórniki i blizny. A teraz mija ten nieszczęsny 8 miesiąc i pojawia się znowu wiele zmian ropnych. Za miesiąc lub dwa wybiorę się do dermatologa po opinię i pewnie do tego czasu nadal będę męczyć differin. Prawie rok stosowania, a całkowitego wyleczenia nie ma, więc nie spodziewam się poprawy działania. Przerzucenie na kolejną, nieskuteczną terapię? Pozdrawiam

Edit:
Po tym czasie odłożyłam całkowicie differin. Lekarz przepisał mi isotrexin. Co do differinu, który stosowałam prawie rok: dobry ale za słaby, na początku miałam wysyp ponad miesiąc. Później pojedyncze zmiany, raczej na brodzie. Teraz, w miesiąc po odstawieniu leku nie pojawiały się zmiany ropne. Nie pomógł niestety na rozszerzone pory, blizny oraz małą, podskórną kaszkę. Skóra cały czas się łuszczyła i była zaczerwieniona. Od siebie powiem, że poprawa była widoczna max do 6-tego miesiąca. Później stop, tylko uciążliwe łuszczenie, które niestety jest powierzchowne i już nie daje efektu. Więc dłużej nie ma chyba sensu. I warto przejść na mocniejszy retinoid. Który, moim zdaniem lekarze powinni przepisywać odważniej. Pani doktor próbowała mi wcisnąć epiduo, które ma tą samą sybstancję czynną jak differin.

Edytowane przez angielka125
Czas edycji: 2016-02-18 o 21:17
angielka125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-09, 23:09   #3357
Daniele
Przyczajenie

Więc jak sytuacja u mnie wygląda tak:

Od ponad miesiąca stosuje differin, dermatolog najpierw mi zalecił stosować wyłącznie na noc, po dwóch tygodniach zaczęły stany zapalne, aż nie dam rady na to patrzeć, bo normalnie guzka się robi, to wyciskałem, było podrażnione i czerwone, później po wizycie kontrolnym, czyli tak po 2 tyg od początku terapii, dermatolog twierdził, że mam to smarować i na dzień i na noc bez żadnych kremów oczywiście. Łuszczy mi się skóra, wyskakują ciągle stany zapalne w nowym miejscu, wydaje mi się, że się nie poprawiło, tyle zaskórników ile było. Nie wiem co teraz mam robić, aż żyć się nie chcę.
Daniele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-10, 21:36   #3358
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Daniele Pokaż wiadomość
Więc jak sytuacja u mnie wygląda tak:

Od ponad miesiąca stosuje differin, dermatolog najpierw mi zalecił stosować wyłącznie na noc, po dwóch tygodniach zaczęły stany zapalne, aż nie dam rady na to patrzeć, bo normalnie guzka się robi, to wyciskałem, było podrażnione i czerwone, później po wizycie kontrolnym, czyli tak po 2 tyg od początku terapii, dermatolog twierdził, że mam to smarować i na dzień i na noc bez żadnych kremów oczywiście. Łuszczy mi się skóra, wyskakują ciągle stany zapalne w nowym miejscu, wydaje mi się, że się nie poprawiło, tyle zaskórników ile było. Nie wiem co teraz mam robić, aż żyć się nie chcę.

to moze byc okres oczyszczania się cery, to normalne przy retinoidach

i nie wyciskaj

Moja pielęgnacja włosów
Stary 2016-06-07, 22:49   #3359
cashmere_kaschka
Przyczajenie

Cześć! Chciałam się podzielić moją opinią o Differinie. Stosuję go od ok. 3 tygodni, przede wszystkim w celu usunięcia zaskórników i w redukcji pierwszych zmarszczek (mam 32lata). Stosuję Differin na noc, na całą, oczyszczoną twarz łącznie ze skórą pod oczami (ale tylko w bezpieczniej odległości od oczu i broń boże nie na powieki!!!). co 4-5 dzień biorę też tabletkę Ciscutan (odpowiednik Isotek, 5mg). Twarz oczyszczam mleczkiem do demakijażu i płynem fizjoligicznym LRP. Próbowałam też Bioderma Sensibo (różowy), ale u mnie lepiej sprawdza się LRP i to mimo, że jest perfumowany a ja mam uczulenie na substancje zapachowe! Na dzień stosuję serum ALPHAH z Vitaminą C i krem CisDerm lub Tołpę dermo face matującą sebio. Pod oczy tokio lift irena eris. Jako filtr fluid LRP 50. 1-2 razy w tygodniu stosuję też maskę nawilżającą Caudalie. Nie używam kosmetyków do makijażu, oprócz pudru brązującego, różu, tuszu do rzęs i tuszu do brwi, stąd nie mam najmniejszych problemów z usunięciem makijażu przy pomocy kosmetyków fizjologicznych LRP. Stan twarzy się super poprawił, zaskórników robi się mniej, wyskakuje trochę białych krostek, ale mi to akurat nie przeszkadza, ponieważ ogólny stan i koloryt skóry się cudownie poprawia! Póki co skóra się nie łuszczy. Nie odczuwam też żadnych oznak przesuszenia. Wydaje mi się jednak, że przy kuracji takimi preparatami, jeszcze jak w moim przypadku w połączeniu z isotretinoin należy bardzo uważać, żeby nie podrażnic skóry ciężkim makijażem (fluidy, podkłady, pudry matujące), środkami do zmywania makijażu (wszystkie agresywne preparaty do skóry trądzikowej na bazie alkoholu) i brakiem dobrego nawilżania. Nie bójcie się retinoidów, ale stosujcie dobrą i przede wszystkim delikatną pielęgnację!

No i najważniejsza uwagą dot. leczenia trądziku w każdym wieku! Na zmiany ropne stosuje się izotek/roaccutane. Koniec kropka. Pod kontrolą lekarza i przy regularnych badaniach krwi. Ja zaczęłam kurację tymi preparatami 4 lata temu, kiedy nagle, w wieku dorosłym, zaczęły pojawiać się u mnie bolące, ropne bruzdy. Przez rok brałam niską dawkę izotretinoin a od 3 lat biorę 1 tabletkę na 4-5 dni dla podtrzymania efektu. Nie miałam przy tym nigdy żadnych problemów, a mam skórę alergiczną i bardzo delikatną.
cashmere_kaschka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-16, 09:43   #3360
madziula_86
Przyczajenie

Ja kiedyś używałam differinu, ale efektów niestety dobrych nie zauważyłam, poza tym, że bardzo wysuszył mi skórę. Przestałam go używać, a teraz kiedy chciałabym spróbować raz jeszcze to niestety nie mogę bo mam problemy z AZS i raczej bałabym się ryzykować.
madziula_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości