|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3511 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Głowa siwa, wszystko boli, moje dziecko ciągle broi! Mamusie IX-X 2013, cz. XV
Cytat:
kurczę my dla dziecka robimy świąteczny nastrój, jest choinka z papierowymi i filcowymi ozdobami, podchodzi, dotknie i ucieka, a jak lampki włączamy to siada i klaska. zachwyt na całego. W oknach mamy jakieś ozdoby, na firankach i parapetach też. Kurczę no gdyby nie Korn to by mi sie nie chciało, ale jak widzę te małe iskierki szczęścia w oczach to aż mi sie chce działać. Z prezentów też ma radochę, ile frajdy z targania papieru !!
|
|
#3512 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Głowa siwa, wszystko boli, moje dziecko ciągle broi! Mamusie IX-X 2013, cz. XV
Cytat:
|
|
#3513 |
|
Rozeznanie
|
Kaśka gratulacje Zdolniacho
![]() Natala brawa dla Hani za chodzenie i jedzenie Gorgulku zdrówka dla Miłosza Podczytuję Was na bieżąco, ale nie mam o czym pisać u mnie bez zmian. Jedno i drugie dziecie rośnie Kubuś rozrabia na całego, robi bardzo duże postępy. Niestety nie sprzątam, nie gotuje, bo mi nie wolno, obowiązki przejął tz ale szczerze to wolałabym sama wszystko porobić.Na szczęście prezenty juz kupione, czekają tylko na spakowanie ![]() Ale niestety smutno mi, bo mój tata dziś do szpitala trafił, serce nie wytrzymuje i jest tak słabe, że tętno nie przekracza 40 uderzeń/ min martwie się strasznie, ale wierzę, że wszystko będzie dobrze ![]() ![]() No nic, całuje Was mocno mocno
|
|
#3514 | |||||
|
Zakorzenienie
|
A ja w sobotę kupiłam
Teraz stoi na balkonie i czeka na przyszły weekend na ubieranie Cytat:
My też te mamy, ale model wiązany i chłopięcy Generalnie zadowolona jestem bardzo i Żuk też.Cytat:
![]() Cytat:
Na mnie czeka robienie 2,5 kg ciasta na kruche ciasteczka ![]() Matko piszecie o sprzątaniu, a ja totalnie w lesie... i szczerze mówiąc nie wygląda, żebym z niego wyszła ![]() Jeśli prezent ma by dla niego, to słuchawki, jeśli dla Was, to dysk ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Też byliśmy na Jarmarku Szał ciał i uprzęży
|
|||||
|
|
|
#3515 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jeeee... GRATULACJE ![]() ![]() Cytat:
![]() Choinka, malutka, albo chociaż stroik świąteczny i dom inaczej wygląda... Może rzeczywiście stroik, żeby Julo nic sobie nie zrobił, ale miał odrobinę świąt w domu ![]() Misja "prezenty" zakończona Przyszły zamówione kalendarze, zamówiliśmy książkę urodzinowo-imieninową dla taty Ciasteczka dla znajomych piekę w piątek i bedzie No dobra, jeszcze karneciki, ale to już przed samą Gwiazdką ![]() I od środy laba - do 7 stycznia ![]() Nadal o mocne kciuki proszę
|
|||
|
|
|
#3516 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A za Ciebie i Tatę ogromne kciuki trzymam i przesyłam dużo ciepłych myśli |
|
|
|
|
#3517 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
A jeśli chodzi o choinkę to mimo obaw myślę, że jednak warto nabyć chociaż jakąś małą, dorzucić kilka ozdób i od razu zrobi się klimat Szymek meeeega zadowolony, a jak lampki się palą to już w ogóle jest radocha na całego. Pozwalam mu dotykać bombek, ściąga je, przewiesza po swojemu, biega po całym domu z ozdobami. Jego uśmiech i iskierki w oczach bezcenne Cytat:
dla HaniCytat:
![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#3518 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3519 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wyobrażam sobie nie mieć choinki Igor jest strasznie żywym dzieckiem i ciekawskim dam sobie rękę uciąć że będę musiała pilnować choinki non stop... i podejrzewam że prędzej czy później wyląduje na podłodze no ale trudno ![]() Znam ludzi którzy nie stawiali choinki jeszcze jak dziecko miało 3 lata 'bo zrzuci' Podejrzewam że nasi rodzice nie mieli takich dylematów jak byliśmy mali pewnie nikomu nawet by do głowy nie przyszło nie postawić choinki z powodu dziecka. Ale kiedyś te tradycje były silniejsze
|
|
|
#3520 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3521 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
i mocy dla ciebie![]() ---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- Moj tz wsadził choinkę w donice z ziemia, a nie stojak wiec raczej jest nie do ruszenia. Chociaz kto wie tego mojego siłacza. Obali sie to podniosę nie widze w tym problemu
|
|
#3522 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3523 |
|
Zakorzenienie
|
Poza tym, no kurczę dajmy dzieciom poznawać świat i uczymy je tradycji, podtrzymujmy ją.
|
#3524 |
|
Zakorzenienie
|
Czeeeść
![]() ja wczoraj zrobiłam cielęcinkę na maśle i w porach Tassi i wyszła super, Tusia się zajadała ![]() Co do choinki to my zawsze mieliśmy sztuczną i wielką, ale łatwo by ją było Tusi przewrócić więc kupiliśmy najmniejszą jaka była, żywą w doniczce. Zawsze to trochę ciężęj przewrócić no i jak mała to do podłogi bliżej. Bombki dałam najprostsze, bo jak mi zbije to pójdę sobie na dół i wezmę, a tych pięknie dekorowanych mi szkoda, tym bardziej,że w tym roku takich nie produkujemy. Aaa i tylko powiesiłam różne figurkowe (oczywiście białe i fioletowe) bo jednak to choinka dla dziecka, a ja jako dzieciak uwielbiałam właśnie te bombki figurki. Wiec wszystko dla Tusi ![]() jest baaardzo zainteresowana choinką, nie da się ukryć ![]() Wczoraj byliśmy na jasełkach w parafii bo kuzynostwo Tusi grało ale Tusia byla wpatrzona, przesiedziałą zainteresowana całe rpzedstawienie a potem był Mikołaj i dostaliśmy z mężem worek słodyczy![]() ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- zgadzam się
|
#3525 |
|
Zakorzenienie
|
ja cały czas liczę na to, że święta z dzieckiem sprawią, że ten okres odzyska swoją magię. Od dłuższego czasu było średnio, zawsze jakieś problemy, kłótnie, praca i nie było czasu się wczuć w ten klimat. Teraz też nie do końca jest tak jak bym chciała
Madzia, zrób kiczowaty łańcuch z kolorowego papieru, kup jakieś drewniane/filcowe ozdoby, zaczaruj ten czas na nowo, dla Julka właśnie! Brawa dla Hani za chodzenie Anutko zdrówka dla Taty, trzymaj się ![]() A ja przechorowałam weekend, dziś już mi lepiej, to przypałętał się okres... Zawsze coś. Mam takie momenty, że prawie mdleję, boję się, sama z Zuzą jestem cały dzień, na miejscu nie mamy nikogo, jakby mi się coś stało to byłoby źle...
|
#3526 | |||
|
Zakorzenienie
|
Hej
Nas choróbsko dopadło tzn. Filipa, zakatarzony, że szok. I coś kaszlał przedtem. Spedziliśmy noc w trójkę w naszym łóżku, bo nie mógł spać. Teraz ma drzemkę i dałam mu moją wielką poduche pod głowę, żeby lepiej mu się oddychało ![]() Mam nadzieje, że nie rozłoży się na święta ![]() A tż zaczął dzisiaj malować pokój Filipa. Cytat:
My przywiążemy jak co roku. Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#3527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziś będę suszyć pomarańcze bo chce tez na parapet w sypialni taka malutką żywą choinkę
|
|
#3528 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze jak chodziło się do szkoły to jakoś odczuwałam te święta, później jakoś nie było tyle wolnego, bo praca, bo coś.. Pamiętam jak byłam mała, to uwielbiałam święta, choinkę, zapach mandarynek (zawsze kojarzą mi się ze świętami )Więc wg mnie głupie są tłumaczenia, że choinka spadnie, można bez problemu ją przywiązać, albo kupić jakąś w donicy albo cuś
|
|
|
|
|
#3529 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Efektem dylematów była choinka w kojcu... takim duuużym... i wolno biegająca Ewa Ja podobno przeszczęśliwa, a choinka przetrwała. I tak cztery kolejne lata ![]() Mój rozbójnik ma spore szanse iśc w mamy ślady, tylko, że nam się kojec nie zmieści... dlatego drzewko w donicy. Ale postąpiłam humanitarnie - nie kupiłam świerka kłującego, tylko jodłę ![]() Cytat:
Cytat:
O kurcze, zdrówka! A jakaś koleżanka? Bo to rzeczywiście niebezpieczne. Cytat:
|
||||
|
|
|
#3530 |
|
Zakorzenienie
|
Ojj chorowitki same, zdróka
![]() a myślałyście nad menu wigilijnym dla dzieciaków? wiadomo,że Tusia będzie z nami przy stole i zapewne wszysko by chciała, ale jednak sporo rzeczy się dla niej nie nadaje-jakieś kapusty, grochy,grzyby itepe. A mak dajecie?u nas są kluski z makiem i miodem i mam wątpliwości,czy może. Barszczyk oczywiście dostanie (ale z ziemniakami a nie uszkami), karpia trochę... no i nie wiem
|
#3531 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na pewno karpia - szczególnie, że u nas nie smażony, a zapiekany - ziemniaki w mundurkach i sałatkę jarzynową dostanie Ale jest też szansa, że skończy się na musie owocowym, bo około 17, kiedy siadamy do kolacji, Janek ma porę podwieczorku
|
|
|
|
|
#3532 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3533 |
|
Zakorzenienie
|
Bartus zje barszcz z uszkami, karpia nie robie bo nie lubimy
zje salatke jarzynowa, zydowska, troche ryby po grecku, chlebka i oplatek
|
#3534 |
|
Zakorzenienie
|
Vea, nie mam tu niestety nikogo. Ale już mi lepiej. A już lepiej znosiłam miesiączki po ciąży, widać jednak wszystko wraca do starej normy...
Dziękuję dziewczyny za miłe słowa pod adresem moich uszywek. Naprawdę fajnie się czyta pozytywne komentarze. Jakby coś, to są nowe wpisy ![]() Kaśka, gratulacje! A ja dziś mam jeszcze wykład z teorii... Ech, no ale musze w końcu go zaliczyc i mieć z głowy, tym bardziej że wyjeździłam już 30 godzin. Zuza dziś bez drzemki, no jak na złość... Jako tako bawi się na szczęscie sama, więc ja po prostu siedzę dziś na fotelu i pilnuję... Chyba powiedziała dziś swoje pierwsze zdanie - "halo bum" - gdy wypadł jej z ręki na podłogę telefon... Hihi a jeśli to przypadek to niesamowity. Ogólnie mało słów mówi, ciągle tylko po swojemu... Ale kuma już bardzo dużo. ---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- A odnośnie menu wigilijnego to pewnie bedzie ciężko, bo Zuza lubi próbować wszystkiego... Myślę, że dostanie jakiejś ryby trochę, sałatki jarzynowej albo po żydowsku, pewnie jakiś kawałeczek ciasta i tyle. Ona lubi rybę wiec jest szansa, że się nią naje.
|
#3535 |
|
Wtajemniczenie
|
Hejo!
Tak czytam o tym barszczu, karpiu to aż mi slinka cieknie!co do potraw to Lilci pewnie też damy co nie co spróbować
|
|
|
|
#3536 |
|
Zakorzenienie
|
to moj Bartek jest jakis dziwny bo on w ogole nie jest zainteresowany choinka
rozlozylismy ja 1 grudnia z racji tego ze w czwartek jedziemy do pl i nie bylo by czasu sie nia nacieszyc... no i najpierw ubralam i mowie do meza "Patrz Bartek sie w ogole nia nie interesuje" a Bartek na to wstal...sciagnal 2 bombki (szklane) i zaczal z dzika radoscia uderzac jedna o druga az zbil... no wiec mu wzielam i rozebralam choinke do polowy a nastepnego dnia kupilam bombki plastikowe w tej kolorystyce i ubralam dol... no i nowe bombki nie wyskakuja tak latwo i Bartek raptem pare razy cos tam zdjal, pare razy "powiesil" cos od siebie ale tak to szalu nie ma ![]() Ja jesli chodzi o wigilie to najbardziej sie boje zeby Bartek sie czyms nie uparzyl bo mamy tylko niska lawe w domu i nie bedzie krzeselka do karmienia zeby Bartka posadzic i zeby siedzial tylko bedzie latal... wiec kolacja bedzie pewnie na raty... raz ja raz tz
|
|
|
|
#3537 | ||
|
Zakorzenienie
|
Samba odezwij się na fb z Polski, to się jakoś umówimy
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() także chyba mamy mniejszy wybór niż wy ![]() najwyżej te kluski domowe (to taki gruuuby makaron) zrobię jej z twarożkiem i jakimś owockiem, będzie zadowolona ![]() moja uwielbia buraki i barszczyk
|
|
#3538 |
|
Zakorzenienie
|
U nas tez nie ma pierogów i ziemniaków. Za to jest mięso.
|
#3539 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w domu nie ma kutii, mięsa, a w obecnym domu
nie robie pierogów, karpia, kutii a o ziemniakach na wigilii pierwsze słyszę a mięsa nie jemy całą wigilię, taka tradycja i juz!
|
#3540 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki za graty
mój dostanie po troszkę pierożków,barszczyk, rybkę grzybów czy pieczarek absolutnie nie jak najdłużej w piątek jadę na zastępstwo
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:20.

Ale i tak jedziemy do moich rodziców na całe święta, więc tam będzie 
Bo 6 grudnia Julcio nic od nas nie dostał, uznaliśmy, że jest za mały na te ceregiele
Zresztą my z tż od lat nie robimy sobie prezentów, więc jakoś słabo z tym świątecznym nastrojem 
Nie wiem, jak wstanę!

u mnie bez zmian. Jedno i drugie dziecie rośnie
martwie się strasznie, ale wierzę, że wszystko będzie dobrze 

że Julek pociągnie i ona upadnie 

tzn. Filipa, zakatarzony, że szok. I coś kaszlał przedtem.
a mięsa nie jemy całą wigilię, taka tradycja i juz!