|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3691 |
Raczkowanie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
whoaboa dzięki
![]()
#3692 |
Zadomowienie
|
Recenzja, która wywołała mini-lawinę i zmusiła SZP do ukrycia bocznego panelu z recenzjami na FB, żeby nikt przypadkowo na to nie trafił. Kolejno screeny z dyskusji pod recenzją - trzeba czytać jedną kolumnę po drugiej. Wrzucałam na szybko, ale bardziej łopatologicznie chyba nie wytłumaczę.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3693 |
Konto usunięte
|
aaa ok kolumna jedna po drugiej :d
o to chodziło mi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3694 |
Wizażowy Kot Igor
|
Że kurde, masz iść i posprzątać niepracującej szlachcie!
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
#3695 |
BAN stały
|
Gdyby powstał program podobny do Perfekcyjnej Pani Domu o sprzątaniu w domach podopiecznych Szlachetnej Paczki to by miał dużą oglądalność.
Konkurs mógłby być. " najbardziej brudny dom", najbardziej brudne dziecko" SZ. P. Głosowanie przez widzów smsami. |
![]() ![]() |
![]() |
#3696 | |
and cigarettes
|
Cytat:
"To przykre, że tak się patrzy na innych ludzi..." "Nie wolno oceniać..." "Dobrze, że nie byłeś/łaś w ciężkiej sytuacji..." "Różnie bywa..." "To tylko opis, nie wiesz, jaka jest sytuacja rodziny, trzeba pomóc..." Cała Szlachetna Paczka jest jak sekta. Zero refleksji, zero agrumentów, zero rozsądku, tylko "nie śpię, bo robię paczki", hasztagcuda i "aż łezka się w oku kręci". |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3697 |
czytadło
|
Straszne jest ubóstwo, zgadzam się z tym. Niezapominajmy jednak że, w dzisiejszych czasach można otrzymać zasiłki, jedzenie, ubrania, wyprawkę dla dzieci lub "dorobić gdzieś". Potrzeba tylko minimum starań. Poziom płac w PL jest niski, wiem to. Nie potrafię jednak zrozumieć jak można nie pracując i mając tak małe dzieci, trzymać tak ogromny syf w mieszkaniu. Nie posiadać najmniejszych ambicji aby dzieciom zapewnić jakikolwiek byt, tylko "mieć" i "robić" kolejne. Trochę przeraża mnie myślenie niektórych osób które mówią : "Jaka biedna rodzina", "Nie chcesz być w ich sytuacji" itp. Niestety każdy jest kowalem swojego losu, są lepsze i gorsze chwile w życiu. Rozumiem nagłe choroby, śmierć żywiciela rodziny. Takim osobom się pomaga bezwarunkowo. Niestety problem pojawia się przy osobach, które rodzinę traktują jak firmę generującą przychody na używki, a nie potrafią nawet zadbać o życie i zdrowie własnych dzieci. Niestety ale nawet zwierzęta to potrafią :/
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3698 |
Raczkowanie
|
Dawno nic nie pisałam, ale aż napiszę. Bo się zbulwersowałam. A najbardziej się zbulwersowałam tymi wszystkimi wypowiedziami zarówno paczkobiorców jak i ich "obrońców", że wszystko wina tego złego kraju, że państwo najpierw zachęca do posiadania jak największej liczby dzieci a potem nie daje warunków do ich utrzymania. Noż @#$#@$
1. To państwo jest od utrzymywania i wychowywania dzieci? Bo całe życie błędnie myślałam że od tego są rodzice, a państwo może dać ewentualnie jakieś ułatwienia, upusty, urlopy rodzicielskie. Muszę powiedzieć ojcu, że niepotrzebnie tyrał na dwa etaty. 2. Owszem, państwo zachęca do rozmnażania się. A to dlatego że przy obecnej demografii państwo jest w d. i potrzebuje jak najwięcej dzieci, żeby w przyszłości płaciły podatki i zus, bo inaczej ten moloch runie. A dzieci rodziców utrzymujących się posiadania dzieci pewnie też będą się utrzymywać z posiadania dzieci. Żadnych dochodów dla państwa, dodatkowe wydatki. Ale to jak widać za trudna zależność do zrozumienia dla "obrońców". 3. A już najbardziej mnie wpiekla to abstrakcyjne pojęcie państwa które powinno cos komukolwiek fundować. Nie ma czegoś takiego jak państwowe pieniądze, są pieniądze z naszych podatków, które są rozdysponowane bez naszej zgody. Z jakiej racji ludzie którzy sami sobie na dziecko nie mogą pozwolić, mają fundować dzieci innym. Jakby zabrać te wszystkie zasiłki to może by się okazalo, że praca jednak nie hańbi i w ręce nie parzy. Pretensje do całego świata, tylko nie do siebie. |
![]() ![]() |
![]() |
#3699 |
Konto usunięte
|
Drażnią mnie okropne błędy w opisach fundacji, której zdjęcia wrzuciła drabina.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3700 | ||
Zakorzenienie
|
Podglądam was od dłuższego czasu ale dziś to mi ręce tak opadły że nie można tego opisać
![]() Sytuacja z wysterylizowaną kobietą to dla mnie jakiś kosmos. "Jak kotke ją potraktowali" "Nie czuje się jak kobieta" ![]() Każda z nich krzyczy że ma prawa do dzieci (chociaż dla mnie to już rozmnażanie się), a jakoś każda zapomina że te dzieci też mają prawo do życia w normalnych warunkach. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3701 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Mnie najbardziej drazni komentarz: "Nigdy nie byłaś w takiej sytuacji". Niewiele jest tutaj nas takich, których nie dotknęła bieda. Tyle tylko, że jeśli się chce z niej wyjść to się wychodzi a nie siedzi na fejsbuniu, pali papierosy/popija piwko w międzyczasie płodząc kolejne nieszczęśliwe dzieci i czeka aż spadnie z nieba. Owszem, różnie bywa. Ale żeby mieć, trzeba się starać. A nie wyciągać łapy.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3702 |
Zakorzenienie
|
Po waszych postach mam jeszcze gorsze zdanie o naiwnych panuusiach ze szkodliwej paczki. To jest zwykly debilizm.
juz nie wspomne o propozyxji zeby pracujacy ludzie mieli sprzatac w szlachexkim domu coby pan i pani domu mogli sie oddawac waznym zajeciom jak qystukanie nowej geby do wyzywienia. |
![]() ![]() |
![]() |
#3703 | |
Flawless
|
Cytat:
Miałam podobne odczucia gdy przeglądałam zdjecia dzieci na profilach niektórych osób, które dostały paczki tylko myślałam, ze juz przesadzam, ale widze ze nie tylko ja mam takie wrażenie.
![]() ![]() |
![]() |
#3704 | |||
wańka wstańka
|
Cytat:
Cytat:
Zgadzam się w zupelności. Wielka Brytania ma system, który sie na tym opiera. Jednak czynnik ludzki jest bardo znaczący- i tu zaczynają się schody i tragedie. Znałam rodzinę, której odebrano dwójkę dzieci do adopcji ( jeden z najbardziej drastycznych kroków, zwłaszcza, ze drugie dziecko zostało odebrane w szpitalu). Przy trzeciej ciaży służby postanowiły dać rodzicom szansę. Rodzice jakos się starali, niestety nie wystarczająco. Na skutek tych prób pomocy rodzicom, gdy służby podjęły decyzję o tym, że dziecko powinno iść o adopcji, było dość póxno- dziecko miało ponad rok. Inna kwestia, że czasami dochodzi do skrajnych przypadków, jak w sytuacji, gdy rodzicom odebrano dzieci do adopcji, bo jednomiało uszkodzone stawy biodrowe. Lekarze stwierdzili, ze na skutek przemocy fizycznej. Po czasie okazało się, ze dziecko było chore i obciążone genetycznie. Matka zaszla w ciążę i wyjechała, by dziecko nie zostało jej odebrane. Niestety nie znam zakończenia tej historii. Jednym z najbardziej drastycznych przykładów, gdy zawiódł człowiek jest historia Daniela Pelki, gdzie służby/ szkoła nie zauważyły, że dziecko było głodzone i torturowane. Wg mnie wprowadzanie jakiejkolwiek przymusowej antykoncepcji to śliski temat i wiąże się ze zbyt wieloma zagrożeniami. ---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ---------- Cytat:
To jakiś owczy pęd zaspokajania własnego ego. Kojarzy mi się z grupą wsparcia przekup na targu. Każda jest ekspertem od wszystkiego: chorób, biedy, patologii.
![]() |
#3705 |
Konto usunięte
|
Lol, nawet nie wiedziałam, ze brałam udział w dyskusji, która zapoczątkowała cenzurę fejsbuka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3706 | |
ctrl alt delete
|
whoaboa dzięki, piękne screeny!
Cytat:
![]() Swoją drogą niewiarygodne, jak oni idealizują te rodziny, którym pomagają. Łzy radości, urocze dzieciaczki, no słoik miodu. Absolutne ZERO refleksji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3707 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Kto pracuje w tej fundacji, przepraszam? ![]() "Fundacja Dzieci i Rodzin Ubogich wybrudza znowu nie mają wody niemają gdzie się umyć nie ma nawet umywalki są bardzo łądne ubranka szkoda dać teraz kiedy one ciągle są na podwórku gdzie jest błoto i potem nie mają nawet gdzie się umyć nie ma studni jak ktos się pytał.Dzieci swoje ubrania mają nie są nagie i bose , co z tego ze je dzis ubierzemy czysto w nowe rzeczy z metkami jak bez wody za chwile wszystko będzie tak czarne ze nawet sie nie dopierze????? w gestii rodziców jest dbanie o dzieci . Jak widac na dzień dzisiejszy bez wody mama nie jest w stanie tego dopilnowac . Zey ubrac w nowe ubranaka dzieci trzeba wykąpać prawdopodobnie również odwszawić bez wanny bez wanny zlewu i wody nie jest to łatwe. Czekamy na przyłączenie wody . Jak kogos w oczy kłują zdjęcia to niestety to nie jest film ze każdy jest pięknie czysty uczesany i zadowolony . Robimy zdjęcia RZECZYWISTOŚCI która właśnie taka jest." Ciekawy styl. ![]() Edytowane przez 201607131106 Czas edycji: 2014-12-18 o 09:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3708 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zabrałabym te dzieci ekspresowo. To nie jest bieda. To jest brud. Kuchenka tak wygląda jak się jej nie myje latami, a nie dlatego, że jest popsuta. Sterta ciuchów na łóżku? Rozumiem ze nie ma szafy, ale można ubrania poskładać i na przykład przechowywać w kartonach (sama miałam tak przez pół roku, dopóki się szafy nie dorobiłam). Nowa kuchenka nic tu nie da. Zapuszczą ją w tydzień. Tu jest bardziej asystent rodziny potrzebny, który sprzątania nauczy. Cytat:
Widziałam taką biedę. Widziałam też brud taki jak w pierwszym linku (a nawet może większy) ale mieszkała tam starsza osoba, a nie dzieci. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3709 |
Konto usunięte
|
Whoa, za☠☠☠iste skriny! Moglabym je wykorzystac na fp Szlacheckiej?
Dziewczyny, a wasze teksty moge? Jako cudze wypowiedzi, ale BEZ podawania zrodla, zeby nam sie tu barachlo nie zlecialo. ---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ---------- Ajah, ja widzialam gorsza biede. Ale takiego syfu nigdy. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3710 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Oglądam zdjęcia z Fundacji Dzieci i Rodzin Ubogich - płakać mi się chce. Po pierwsze nad warunkami w tych domach - nie biedą, bo można żyć skromnie i mieć czysty dom, domyte, uczesane dzieci w schludnych ubrankach ; ale tym brudem i zaniedbaniem. I po jaką ch... wrzucają tyle zdjęć dzieci? Litość, zachęcenie ludzi do wpłacania pieniędzy? Czy ktoś w ogóle pomyślał zanim wrzucił zdjęcia tych dzieci do sieci? Raz, że komentarze, nikt chyba nie chciałby być pokazany w takiej sytuacji. A dzieciaki nieświadome tego. Widziałam; nie tylko u rodzin ubogich. Sąsiadka moich rodziców ma mieszkanie w podobnym stanie - pieniądze na remont i godne życie ma, tylko woli je przeznaczać na inne sprawy. Cytat:
Znam mnóstwo artykułów na temat nadużyć w BV- ale ciężko mi je obiektywnie ocenić, bo zawsze pomija się nieprawidłowości ze strony rodziców. Cytat:
![]() Są katolicy i fanatycy, niestety. Podejrzewam, że piszesz o tych drugich. Cytat:
whoaboa Piękne screeny ![]()
![]() |
#3711 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Whoa piękne screeny. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3712 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3713 |
Zakorzenienie
|
GrumpyCat Rodzic przynajmniej jest pełnoletni i wie, z czym to się łączy zdjęcie wystawione na ogląd publiczny. Podejrzewam, że byłoby mnóstwo pytań, jak można doprowadzić mieszkanie i wyposażenie do takiego stanu(!).
Nie wszystkie zdjęcia obdarowanych z profilu SzP mi się podobały (bo podobnie jak Ty uważam, że to żerowanie na litości), ale przynajmniej dzieci nie były przedstawione w tak upokarzającej sytuacji. Wredna Biedronka Dopiero teraz zauważyłam Twój profil na fb - miszcz ![]() ![]()
![]() |
#3714 |
Zakorzenienie
|
Przy jednej rodzinie jest informacja, że dziewczynka bardzo cieszy się z butów, ale wstydziła się pozować do zdjęcia.
#3715 |
Konto usunięte
|
to jest dramat. jak ja widzę te brudne dzieci, wręcz zarośnięte brudem albo i wszami która w środku tego bałaganu nie mogąc się doczekać jedzą czekoladę jak bułkę albo serdelki to ... nie wiem, troche jak zwierzeta. wstydu nie maja ci z fundacji ze to wrzucaja.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3716 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3717 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wątpię, żeby pani upośledzona umysłowo sama na to wpadła... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3718 | |
O RLY?
|
Cytat:
I to nie tylko ulotki przed szpitalami, ale też ogłoszenia w gazetach, internecie, na słupach ogłoszeniowych a także wydzwanianie do ludzi czy oferty mailowe.
![]() |
#3719 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() już nawet mniejsza z ogłoszeniami. ale ci ludzie sami dzwonią do osób, które są po jakimś wypadku itp. moja mama po wypadku samochodowym miała operacje, była długo w szpitalu. zaraz jak tylko wróciła do domu to telefony się rozdzwoniły, nawet jakaś kancelaria z Sopotu czyli z drugiego końca Polski oferowała, że się zajmie odszkodowaniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3720 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do sterylizacji... nie uwazam, ze byla bledem, ale nie podoba mi sie robienie tego bez wiedzy zainteresowanej. Te zdjecia, ktore tu wklejacie, widzialam takie domy. I tez uwazam, ze przede wszystkim asysten rodziny jest takim ludziom potrzebny, a dopiero potem remonty itd. Ci ludzie po prostu nie wiedza jak sprzatac, nie widza potrzeby sprzatania, skladania ubran, mycia dzieci itd. Co do grzyba na scianach, to nie sprawa brudu czy zaniedban, ale wilgoci i braku opalu.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:33.