|
|
#1891 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Marcowe Mamy 2015 cz. V
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
jak wiedział kiedy przyjechać ![]() dzień dobry mamusie ja zasnęłam po pierwszej, obudziłam się jak TŻ wychodził do pracy, ale wstałam dopiero o 10 ![]() umyłam już włosy, zjadłam śniadanie0 jabłko i pomarańcza, nie miałam nic innego muszę pojechać do pracy zawieźć zwolnienie, a jak będę wracać to może jakieś lumpki i biedronka na pewno ![]() dzisiaj już chyba muszę zrobić jakiś obiad ![]()
|
|
|
#1892 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#1893 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja bym chyba wolała, żeby zaczęło się od skurczów, to bym wiedziała, że mam jeszcze trochę czasu, a jak mi wody odejdą to pewnie spanikuję
|
|
|
#1894 | |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=EdithS;49388358
rozumiem Cię, ja już zapowiedziałam, że poza tż nikogo nie będę potrzebować, chyba, że sobie nie poradzę, to wtedy dam znać i moją mamę ściągnę. A moja teściowa to już od dawna mówi o nalocie poporodowym, ale ja stanowczo mówię nie [/QUOTE] Nawet nie o zasady chodzi, tylko o to ze nikt nie ma prawa odebrac tatusiowi tych pierwszych chwil z maluszkiem, nauki kapania go itd, nikt nie ma na poczatku doswiadczenia , nawet jesli sie zle wykapie, czy przewinie to bez znaczenia ![]() ---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ---------- Cytat:
![]() Mowila ze jak wody odchodza, trzeba jechac do szpitala, bo dziecko powinno znalesc sie pod ktg, bo nie jest juz chronione, tak samo jesli zaczniemy krwawic to ogarnac sie i wyjazd do szpitala. natomiast jesli zacznie sie od skurczy, to liczyc je, i jak beda czestsze i bolesne to wtedy jechac, ale to jest czas raczej na kapiel, zjedzenie czegos, nawet kilka godzin. a pytalam skad bede wiedziala ze to te skurcze, to powiedziala mi ze nie da sie ich nie wiedziec sa tak bardzo bolesne, i po chwili przechodza, i nadchodza ze bede wiedziec kiedy jak liczyc A.... i mowila ze jakbym przestala czuc dziecko to tez zeby pojechac i nie czekac.I jej wody odeszly dopiero w szpitalu, takze sie nie spieszyla.... pojechala po trzech godzinach ok. od pierwszego skurczu, i przy 7 cm dopiero jej wody odeszlo, i lekarz powiedzial ze pozno nawet
Edytowane przez crystal25 Czas edycji: 2014-12-18 o 10:56 |
|
|
|
|
#1895 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1896 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja moge rodzic nawet sto razy A bol porodowy to wytrzymam
|
|
|
|
|
#1897 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mi wody przed porodem nie odeszły, oby dwa razy jechałam ze skurczami... dopiero na sali porodowej. |
|
|
|
|
#1898 | |
|
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny
to ja też wolę, by zaczęło się od skurczy, żeby była jeszcze chwila, bo jak wody mi odejdą to szpital od razu, zresztą ja będę musiała kawałek dojechać ok 70km i jeszcze zależne od pory dnia korki hmm, w razie czego gdzieś po drodze jakiś szpital zahaczę Jej to będzie chyba panika, ale oby nie![]() ---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- Cytat:
Mnie to nacinanie też przeraża, zwłaszcza, że w Polsce wykonują to niestety rutynowo ale jak trzeba to trzeba...
|
|
|
|
|
#1899 |
|
Zakorzenienie
|
Hej ranne ptaszki
![]() Mnie przed 9 obudził SMS od znajomej, że za chwile bedzie i musiałam przyjąć ją w szlafroku Wczoraj w nocy mieliśmy akcje pt zmiana pościeli. Tz tak sie wypocil po lekach, że pizame miał całą mokrą i posciel do zmiany Ktoś sie pytał jak to jest z tymi odchodzącymi wodami. Mi wody odeszły jak młody wychodził na swiat, szybciej delikatnie sie sączyły. U znajomej było tak, ze wody zaczęły odchodzić w niedziele a urodziła dopiero we wtorek. Przez ten czas była pod opieką lekarza ale akcja sie nie rozwijała, wywoływanie słabo szło az w koncu musieli ją ciąć... Chyba na to nie ma reguły, jest pewnie milion opcji na przebieg porodu a my za bardzo nie wiemy co nas czeka
|
#1900 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do momentu przyjazdu do szpitala, mnie przeraża odejście wód, więc jak to się stanie w domu to zaraz jadę do szpitala
|
|
#1901 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jej jakoś zaczęłam myśleć o tym porodzie, a tu jeszcze ok 3 msc.---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- Cytat:
a bo po powinno być jakoś prościej wymyślone |
||
|
|
|
#1902 |
|
Zakorzenienie
|
Z Tztem po pierwszym porodzie chcieliśmy być sami. Tak jak piszecie pierwsze chwile z maluchem, kąpiel itp. Teraz marzyłaby mi sie pomoc mamy ale pewnie z powodów niezależnych od nas i od niej nie bedzie mogła przyleciec. Teściowej nie chce na samym początku bo sie pozabijamy.
|
#1903 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i widzę, że nie ma reguły, widać sprawa trochę indywidualna, no nic pozostaje czekać:P
|
|
|
|
|
#1904 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no mam nadzieje sie nie spieszyc bo lezec na lozku szpitalnym a w domu posiedziec to wiadomo co lepsze ![]() 70 km to bardzo duzo. U nas nie mozna wybierac szpitali i kliniki, mialam do wyboru tylko tu gdzie mieszkam, lub w okolicach najblizszych. ![]() Wiem, ze wykonuja rutynowo, ale czy wiesz ze mozesz sie nie zgadzac, a jesli to zrobia to im grozic sadem Czesto nacinaja bo chca przyspieszyc tym porod. A to wcale nie jest takie dobre dla kobiety. Ja wiem, ze jesli nie bedzie potrzeby nie natna mnie, chociaz wydaje mi sie ze mam nie elastyczne krocze, i moge przez to byc nacieta. Gorzej z zszywaniem, bo lekarzom tez sie spieszy, i nie daja znieczulen, czesto sie o tym slyszy. U nas niestety tez jesli chodzi o zszywanie. Ja zamierzam walczyc o swoje. Jestesmy ludzmi a nie zwierzetami tak samo jesli porod przebiega prawidlowo, nie moga odbierac mamom tej chwili trzymania dziecka na piersi, jesli wszystko jest dobrze.
|
|
|
|
|
#1905 |
|
Zadomowienie
|
chyba długo mnie nie było, skoro wy już o porodach, widze że kilka z was to ma już ustalone wszystko co i jak, ja to wole nawet nie myśleć i sobie nie planować, bo zawsze jest inaczej, a paznokcie włosy makijaż na porodówce? dzidziuś i tak nas pokocha
a dla TŻa na porodówkę nie będę się stroić, ani to czas ani miejsce, już nie w takich momentach widział, na pewno siię nie odkocha a dla siebie ? dla mnie wystarczy że dzidzia piękna, ja w tym dni nie muszę ja to taki nerwusek raptusek, więc wątpię w to żebym przy regularnych skurczach lewatywke na spokojnie sobie robiła
|
|
#1906 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli jak on wypadnie to porod moze nastapic w ciagu dwoch tygodni ale nie koniecznie w ten sam dzien ![]() Slyszalam cos o pieluszce tetrowej i kapaniu maluszka, zeby sie nie wystraszylo kontaktu z woda, na poczatku. ale zeby owijac itd ![]() Jest jeden sposob dla wystraszonych rodzicow, na youtubie pokazywali ze przez pierwsze dni kiedy wszystko dla rodzicow jest nowe, mozna obmywac porzadnie maluszka na macie do przewijania i nie trzeba kapac, moze pomysl nie najlepszy, ale za to bezpieczny, i dla bojacych sie rodzicow Bylabym wsciekla gdyby moj TZ nie mogl wykapac maluszka albo przewinac czy ubrac, przytulic, w koncu to tata, rodzice sa najwazniejsi a nie inni wszechwiedzacy, jezuuu za drzwi mi z takimi ![]() ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- Cytat:
z tesciowa tez bym sie zabila. Nie ma opcji nawet, dobrze ze z nia nie rozmawiamy, wiec i tak nie przyjedzie
|
||
|
|
|
#1907 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1908 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No właśnie 70km to daleko hmm może jeszcze przemyślę, niby dwa pasy, więc jedzie się szybko pomijając pory, w których są straszne korki. Tak słyszałam o tym, że mogę się nie zgodzić, ale to wcześniej jakieś pismo do ordynatora, jako plan porodu i tak wypisać na co się zgadzam, a na co nie wiem, że też można wymagać kangurowania, znieczulenia podczas ewentualnego szycia krocza itd. Hmm chyba wybiorę położną i może ona jakoś bardziej mnie oświeci, czy warto tworzyć taki plan porodu. |
|
|
|
|
#1909 |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=EdithS;49388774] one zawijały małą w pieluchę tetrową, robiły taki kokon i tak ją kładły do wanienki i ten kokon polewały wodą, bo twierdzą, że jak chwycisz dziecko na gołe ciało to ono na pewno się wyślizgnie i wypadnie w wanienki
hahaha i do tego kapok, poduszki powietrzne w wanienkach itp, przecież tam się nie leje wody po brzwegi ani nie trzyma nikt dziecka 3m nad pow. wody ale się nie śmieje, co jak ja zdziwaczeje po porodzie? i sama tak rtobić będę ![]()
|
|
#1910 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja planuje sie ogarnac poprostu, jakos wygladac i wtedy jechac. I tak po porodzie bedziemy zabojczo piekne, i nie w glowie nam bedzie pindrowanie sie, majac spuchniete i obolale cialo, i bedziemy bez zycia na drugi dzien ![]() chociaz u nas popronuja, zeby kobieta zabrala kosmetyki, i cos ladnego do ubrania sie na wyjscie ze szpitala jak juz bedzie po. W sensie, dla TZ, i ze to dobrze robi tez dla samopoczucia troche
|
|
|
|
|
#1911 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Radek- ur. 23 luty 2015 o godz. 10:24 |
|
|
|
|
#1912 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=crystal25;49388938]O tym czopie sluzowym nie slyszalam nic
Czyli jak on wypadnie to porod moze nastapic w ciagu dwoch tygodni ale nie koniecznie w ten sam dzien ![]() Slyszalam cos o pieluszce tetrowej i kapaniu maluszka, zeby sie nie wystraszylo kontaktu z woda, na poczatku. ale zeby owijac itd ![]() Jest jeden sposob dla wystraszonych rodzicow, na youtubie pokazywali ze przez pierwsze dni kiedy wszystko dla rodzicow jest nowe, mozna obmywac porzadnie maluszka na macie do przewijania i nie trzeba kapac, moze pomysl nie najlepszy, ale za to bezpieczny, i dla bojacych sie rodzicow Bylabym wsciekla gdyby moj TZ nie mogl wykapac maluszka albo przewinac czy ubrac, przytulic, w koncu to tata, rodzice sa najwazniejsi a nie inni wszechwiedzacy, jezuuu za drzwi mi z takimi ![]() ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- Takich z "dobrymi" radami będzie mnóstwo, aż przypomniała mi się moja teściowa, jak jej córka urodziła i jej mąż wziął syna do odbicia to myślałam, że teściowa padnie zaczęła lamentować, że tak nie wolno, że w poduchy i wyżej i już, a nie brać na ręce przy ubieraniu małego wyszła bo jej się słabo robiło, jak patrzyła jak to robią, ale później uświadomili ją, że czasy się zmieniły
|
|
|
|
#1913 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jesli chcesz, to czemu nie, najwyzej na szybko do najblizszego szpitala a i tak beda musieli ciebie przyjac ![]() Nie robilam zadnego planu porodu ale troche o tym pisze ze warto, pomimo tego ze i tak zazwyczaj plan nie wypala warto wiedziec co wolno a czego nie, jakie masz prawa jako kobieta rodzaca... jesli chodzi np. o kontakt z dzieckiem po porodzie, o znieczulenia itd.
|
|
|
|
|
#1914 |
|
Zadomowienie
|
aaa i witam się z wami w 30 tygodniu
Radek- ur. 23 luty 2015 o godz. 10:24 |
|
|
|
#1915 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o pieluchę tetrową, to tak często kładzie się na nią maluszka we wodzie, ale nie robi kokon wokół całego ciała dziecka, zresztą jak kto chce i woli, w każdym razie nie można odsuwać mężczyzny od razu zakładając, że sobie nie poradzi. I tego się będę trzymać ostatnio z tż rozmawialiśmy, że nie chcemy podawać Małej cukru i soli do jakichkolwiek obiadków, czy deserków, tak długo jak się da, a już na pewno w 1 roku życia, na co teściowa przywiozła mi 12 słoiczków zrobionych przez nią owocowych deserków. Otworzyłam jeden specjalnie żeby spróbować, sama słodycz, aż mnie zemdliło! i mówię, żeby więcej nie robili, bo nie chcę Małej cukru podawać, a ona z fochem jak zwykle i z tekstem, że jestem niepoważna i będę wszystkiego dziecku zabraniać.
|
|
#1916 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1917 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a na wyjście owszem, "do świata" wyjść ładnemu trzeba, ale na pewno nie w dniu porodu a na piękny wygląd jeszcze czas będzie, odwiedziny wszystkich znajomych i rodziny, wtedy się będziemy z Małą stroić ![]()
|
|
|
#1918 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja byla nie doszla tesciowa tez taka byla, jezuuu nic tylko usiasc i plakac, wszechwiedzace wiedzmy!!!!! i takie cos sprawia ze masz chec, usunac ja z zycia swojego maluszka. Dobrze ze moja mama mi takich rzeczy nie powie, jak przyjedzie, bo sama sie przyznala ze wiele zapomniala ale chetnie pomoze w kapaniu czy ubieraniu i powiedziala ze widzi ile nowych rzeczy a kiedys bylo inaczej a jak mnie slucha to same nowosci dla niej i cieszy sie ze mamy lepiej niz ona np.
|
|
|
|
|
#1919 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
#1920 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
teściowe to dopiero gatunek, ja tam będę wymagać stanowczo, do tego roku to podstawa Tak trzymajcie, ważne że Ty z TŻ uważacie tak samo, a inni mają się dostosować
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:58.

. Dobra afirmacja podobno potrafi zdziałać cuda

ale jak trzeba to trzeba...

Czesto nacinaja bo chca przyspieszyc tym porod. A to wcale nie jest takie dobre dla kobiety. Ja wiem, ze jesli nie bedzie potrzeby nie natna mnie, chociaz wydaje mi sie ze mam nie elastyczne krocze, i moge przez to byc nacieta. Gorzej z zszywaniem, bo lekarzom tez sie spieszy, i nie daja znieczulen, czesto sie o tym slyszy. U nas niestety tez jesli chodzi o zszywanie. Ja zamierzam walczyc o swoje. Jestesmy ludzmi a nie zwierzetami