|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4681 |
|
Wredny kotecek
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim
Moja tak samo ;P Moja siostra starsza, nawet na wielkie okazje nie miała pampersa, a ja już się urodziłam w takich czasach, że mama od kogoś dostała z 5 sztuk i trzymała na jakieś wyjazdy xD
|
|
|
|
#4682 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!
Właśnie nie wiem czy ten Cypisek był wystarczająco dostępny bo po proszek i mleko dla brata - alergika rodzice jeździli do Niemiec lub załatwiali przez ciocię która tam mieszkała
|
|
|
|
#4683 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim
Ogolnie do wiekszosci czynnosci przy dziecku uzywalo sie pieluch tetrowych
![]() Do kapania w sumir sama malego tez kapalam z pieluchami tetrowymi
|
|
|
|
#4684 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 07:46 ---------- Poprzedni post napisano o 07:43 ---------- Przeważnie pełna, a jak jest mniej załadowana, to mniej sypie proszkiem. Woda się dostosowuje. |
|
|
|
|
#4685 |
|
Zadomowienie
|
Staram się żeby pralka była pełna, wstawiam 2-3 prania tygodniowo + pościel i ręczniki 2x w miesiącu
|
|
|
|
#4686 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4687 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wychodzę z założenia, że mam zaufanie do lekarza, o którym wiem, że nieustannie się kształci i jest dla mnie autorytetem. Wiem, że kwestia proszków dla dzieci to nie opinia Goździkowej tylko fakt poparty badaniami naukowymi. Mam pralkę z wsadem 9 kg i piorę max co drugi dzień, najczęściej coś codziennie, bo jestem też ograniczona tym, że mamy 2 suszarki, a nie chcę już totalnie zagracać mieszkania ich większą ilością. Oczywiście staram się, żeby zawsze była niemal pełna.
Ręczniki i pościel piorę raz w tygodniu; firanki, dywaniki raz na miesiąc. Ręczniki i pościel dziecka osobno. Większość ciuchów, także piżamy po każdym włożeniu. Jak córa była mniejsza to jej rzeczy prałam niemal codziennie - bardzo ulewała, więc bywało, że dziennie szło nawet 15 kompletów ciuchów. Generalnie nie mieszam jej ciuchów z naszymi, czasem jakieś jasne, delikatne, niemal nie zabrudzone, wymagające w zasadzie odświeżenia dorzucam do jej prania. Tu częstotliwość jest różna - zależy ile akurat mam białego, ciemnego i kolorów no i czy mam wolne suszarki - czy poprzednie prania wyschły.
|
#4688 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4689 |
|
Zakorzenienie
|
Żeby były czyste, niektórzy zmieniają codziennie tylko bieliznę, niektórzy wszystko.
|
#4690 |
|
Zadomowienie
|
Ręczniki to moim zdaniem powinno się często zmieniać, żeby tam się nic "złego" nie pokazało. Ale nie można sie też tak strasznie bać bo zarazki, bakterie i to wszystko otacza nas z każdej strony w ogromnych ilościach.
|
|
|
|
#4691 |
|
Wredny kotecek
|
Ja gdzieś czytałam, że po praniu ręczników i gaci zostają w pralce bakterie kałowe ;P Fuj:P Na ile prawda nie wiem
![]() Ja piżamę piorę co 2-3 spania, lubię spać w takiej świeżej pachnącej. |
|
|
|
#4692 |
|
Zadomowienie
|
Piżama tak
ja też lubię często jabczasami jak mnie najdzie to prasuje bielizne bo wtedy pod wplywem temperatury to już raczej bakterie nie mają szans:P
|
|
|
|
#4693 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Piorę bo lubię czyste ciuchy, zreszta po chodzeniu w czymś ileś godzin nie wyobrażam sobie nie wyprasować ciucha, a w przypadku jakiejś plamki niezauważalnej to jak sie to sprawuje w tkaninę to zwykle jest B ciężka do usunięcia. Zależy tez pewnie co kto robi w ciagu dnia - nie wyobrażam sobie pewnych zawodów bez codziennego prania wszystkich ciuchów - nawet jak na cywilne noszą jakieś ochronne.
|
|
#4694 |
|
Zadomowienie
|
No ja piorę prawie codziennie jak mam praktyki w szpitalu na oddziałach
|
|
|
|
#4695 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moge tak wymieniac w nieskonczonosc. Teraz tych slynnych technologii kosmicznych uzywa sie nie po to zeby cos bylo trwale i dobre, ale po to zeby zepsulo sie zaraz po okresie grarancji i zeby konsument sam nie mogl tego przedmiotu naprawic tylko musial kupic cos nowego. Serio uwazacie, ze kiedys i dzis jest takie samo??? polecam obejrzec: o kosmetykach https://www.youtube.com/watch?v=pfq000AF1i8 o wodzie https://www.youtube.com/watch?v=Se12y9hSOM0 o produkcji i sprzedazy https://www.youtube.com/watch?v=9GorqroigqM Edytowane przez favianna Czas edycji: 2014-12-18 o 11:05 |
|
|
|
|
#4696 |
|
Wredny kotecek
|
Nikt nie napisał, że teraz jest tak samo jak kiedyś. Chodzi o to, że nie da się dzieciaka zupełnie odizolować bo przecież całe życie nie będzie egzystował na korzonkach. Wcześniej czy później zderzy się z tą całą technologią, nie ma zmiłuj.
A co do tego psucia po okresie gwarancji... Tż jakiś tam znajomy trzepie grubą kasiorę wymyślając co zrobić żeby dana część wytrzymała tyle ile ma wytrzymać (czyli równo okres gwarancji) :P Takich mózgów teraz firmy potrzebują. |
|
|
|
#4697 |
|
Zakorzenienie
|
A ten kto kiedys mieszkal i wychowal sie na wsi sam nawet maslo robil twarog. Wiekszosc produktow sam sobie hodowal itp..
Mama mi opowiadala ze nawet wesela na wsi byly w remizach luv poprostu na swoich podworkach itp. Malo co bylo w sklepach mimo ze ludzie pieniadze mieli. Kupowalo sie wszystko na kartki. Ciuchy sie samemu szylo dziergalo itp. |
|
|
|
#4698 |
|
Wredny kotecek
|
Słyszę narzekania że kupujemy same gotowce, a powinno się samemu robić bo zdrowo. Zdrowo? Serio?? Żeby było zdrowo to trzeba by było robić z samodzielnie wyhodowanej świnki/kurki/marchewki...
Bo to że w spożywczaku nakupujemy torbę warzyw i owoców wcale nie oznacza zdrowo...---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- Możemy co najwyżej starać się w miarę możliwości wybierać mniejsze zło. Jak idę po zakupy to wybieram wędlinę po 40-50zł/kg, niedawno zachciało mi się sopockiej bo jak byłam mała lubiłam, nie dało się tego jeść Wiem, że wędliny się nakłuwa żeby były cięższe. Wywaliłam wszystko i kolejny raz sprawdził się mój pogląd "kto chce oszczędzić 2 x płaci"...
|
|
|
|
#4699 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie narzekam w sumie. Nie przeszkadza mi kupowanie produktow na targu lub w spozywczym. Wiadomo produkty na handel sa zapewne pryskane zwlaszcza te w marketach. Swojego pola nie mam ani kawalka ogrodka.
Ale kiedys na wsiach wiekszosc ludzi hodowala swoje owoce warzywa itp nie bylo takich maszyn tak jak teraz. Przetwory robilo sie tez samemu i w sumie jeszcze teraz sie robi tylko wlasnie warzywa i owoce sie kupuje ewentualnie dostaje od kogos z rodziny Pamietam jak u dziadkow na wykopki jezdzilo sie wozem zaprzezonym w konia a zbieralo sie kartofle w kosze z drutu a pozniej wszystko sie wrzucalo do piwnicy. |
|
|
|
#4700 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4701 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Np. widziałam w Biedronce jakąś zupę pomidorową w słoiczkach dla dzieci. W przeliczeniu wychodziło ponad 30zł za litr [a to jeszcze niska cena, widziałam takie słoiczki, które wychodzą po 90zł za kilogram]. W tej cenie nagotowałabym zupy na cały miesiąc, w dodatku takiej, która nie ma żadnych śmieciowych dodatków. Te wszystkie gotowe owocki, zupki, deserki - dla mnie to jakaś totalna abstrakcja. Nie mówiąc o sosach w proszku i innych cudach tego typu. Jak słyszę w reklamach, że to takie rodzinne zjeść barszcz z torebki na święta, chce mi się śmiać
|
|
#4702 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Futbolowa ma rację, wystarczy rzucić okiem na skład. Nie trzeba nawet czytać co w nim jest, wystarczy zobaczyć ile miejsca zajmuje. |
|
|
|
|
#4703 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
Wiadomo że lepiej zmiksować jabłuszko z marchewką niż kupić gotowca który ma skład na 5 linijek :P Ja z reguły wybieram produkty z jak najkrótszym składem i jest to pierwsza rzecz na którą zwracam uwagę.---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ---------- Bo ja wiem... to już chyba zdrowiej zrobić bulion warzywny :P |
|
|
|
|
#4704 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w ogóle nie rozumiem jak można karmić dziecko słoiczkowym jedzeniem
![]() Ludzie kupuję tego na potęge A taniej i zdrowiej wyjdzie ugotowanie kilku takich słoiczków
|
#4705 |
|
Konto usunięte
|
Ja czasem kupowałam jak akurat mi się zapasy skończyły i nie chciało mi się robić
Ja robiłam tak: kupowałam sporo produktów na zupki/obiadki. Gotowałam cały gar, wkładałam do małych słoiczków, pasteryzowałam i miałam spokój
|
|
|
|
#4706 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w słoiczkach jest większa różnorodność składników w porównaniu z tym, co je moja rodzina. My nie jadamy na co dzień: królika, cielęciny, pasternaku. |
|
|
|
|
#4707 | |||||||||
|
Konto usunięte
|
scarlett26, pisałaś, że oszczędziłaś na pieluchach, bo kupiłaś w super-hiper-mega promocji, apotem się okazało, że jednak nie oszczędziłaś, bo kupiłaś za dużo. Gdzie sens? Gdzie logika?
Cytat:
Współczuję. Cytat:
![]() Znam mnóstwo rodzin, które piorą ciuchy dzieci poniżej 3 r. ż. w proszku dla dorosłych. I , o zgrozo, nie prasują ubranek maluchów. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a) warto patrzeć zdroworozsądkowo b) naukowcy często zmieniają swoje teorie Musiałabym chyba na głowę upaść lub dziecko musiałoby mi się całe zarzygiwać (gdzie pielucha?), żeby przebierać dziecko 15 razy dziennie. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ---------- Cytat:
Cytat:
Tyle, że nie wiesz, jaką chemią opryskiwane są warzywa. Dziwnym trafem, nie smakuja jak te zapamiętane z dzieciństwa. Cytat:
![]() Taniej na pewno, ale czy zdrowiej? Ja wierzę, że produkty dla dzieci naprawdę są badane. Bo co do jakości warzyw, które kupujemy, mam wątpliwości. O, właśnie to. |
|||||||||
|
|
|
#4708 |
|
Zakorzenienie
|
Tez pamietam i mam zdjecie jak mama kapala siostre w wanience z pieluchami tetrowymi. One byly mozna powiedziec uniwersalne.
|
|
|
|
#4709 |
|
Wredny kotecek
|
Ale te co idą do słoiczków też są pryskane :P A robiąc samemu przynajmniej widzisz, że nie są przygnite :P
|
|
|
|
#4710 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesli sama ugotujesz marchewke, kapuste itd, to mozesz byc pewna, ze kontrolujesz proces (temperature) i warzywa nie sa po prostu przegotowana, wysterylizowana papka. Jesli sama zrobisz farsz do pierogow to wiesz co w tym farszu jest. Jesli sama wybierzesz make na te pierogi, to wiesz ze to maka jakiejs tam klasy, bez np. sztucznie dodanego glutenu. I zaleznie od portfela i czasu mozesz kupowac w tesko, albo szukac spoldzielni rolniczych, albo spoldzielnu ekologicznych. To wszystko jest mozliwe, to tylko kwestia wyboru i checi, czasem oczywiscie tez portfela. Tylko nie pisz, ze skoro w sklepie mozesz kupic smietane pelna zagestnikow, to nie warto nic robic, bo to po prostu nonsens. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:14.

13.03.2008

Bo to że w spożywczaku nakupujemy torbę warzyw i owoców wcale nie oznacza zdrowo...
Wiem, że wędliny się nakłuwa żeby były cięższe. Wywaliłam wszystko i kolejny raz sprawdził się mój pogląd "kto chce oszczędzić 2 x płaci"...

Wiadomo że lepiej zmiksować jabłuszko z marchewką niż kupić gotowca który ma skład na 5 linijek :P Ja z reguły wybieram produkty z jak najkrótszym składem i jest to pierwsza rzecz na którą zwracam uwagę.