Grudniowe Mamusie cz. V - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-23, 11:09   #3751
19Inka90
Wtajemniczenie

Dot.: Grudniowe Mamusie cz. V

Pytaj ile chcesz Ja i tak jestem uziemiona na fotelu bo moje dziecko z cycunia sobie smoczek zrobiło

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-23, 11:15   #3752
Trusiulandia
Zakorzenienie

Ja mam dawać k+d codziennie od 8 doby a na bioderka miedzy 4-6 tygodniem przy okazji sprawdzimy ciemiaczko tego krwiaka i usg brzuszka bo ten lekarz robi wszystko

13 września 2008
15
września 2012
04.04.2014 II

Julianek 16.12.14r. 5.05!
Trusiulandia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-23, 11:17   #3753
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulinkus Pokaż wiadomość
tż się ze mnie śmieje bo ok. 20 chcę iść spać a potem jak on kładzie się ok. 23 to nie mogę zasnąć z nim tylko tv oglądam albo na laptopie coś robię

u mnie to samo tylko mały najbardziej się rusza między 21-23

jak wczoraj czekałam u lekarza to mnie konkretnie pokopał po żebrach ewidentnie nie lubi jak siedzę

Jeszcze chwila i się na pewno rozkręci jak już była akcja i skurcze to pewnie dzisiaj albo jutro urodzisz

U mnie totalny spokój nawet w nocy do toalety nie wstawałam. Nic mnie nie kłuje nic mnie nie boli. Po wczorajszej wizycie nastawiam się psychicznie że przenoszę konkretnie na styczeń i będą musieli mi wywoływać poród. Cóż trudno. Nie mnie pierwszej i nie mnie ostatniej
U mnie mały epizod skurczy przed pójściem spać a potem cisza...
A do wc to chodziłam tak często że 2 razy to nawet do łóżka nie doszłam (po drodze do Młodego zajrzałam żeby go przykryć) i wracałam. Nie wiem ile razy było ale ciągiem to max 3h spałam.

Pół nocy myślałam jak ja się zorganizuję z wyjazdem do szpitala - tz prawka nie ma a jeszcze dziś się dowiedziałam że jedna z os które mogłabym poprosić rozbiła auto Chyba sama się zawiozę i wrócę

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-23, 11:26   #3754
Paulinkus
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
U mnie mały epizod skurczy przed pójściem spać a potem cisza...
A do wc to chodziłam tak często że 2 razy to nawet do łóżka nie doszłam (po drodze do Młodego zajrzałam żeby go przykryć) i wracałam. Nie wiem ile razy było ale ciągiem to max 3h spałam.

Pół nocy myślałam jak ja się zorganizuję z wyjazdem do szpitala - tz prawka nie ma a jeszcze dziś się dowiedziałam że jedna z os które mogłabym poprosić rozbiła auto Chyba sama się zawiozę i wrócę
Jakbym nie miała wyjścia to też bym się sama zawiozła oczywiście o ile byłabym w stanie staram się nic nie pić przed pójściem spać bo jak już wstanę to potem zasnąć nie mogę tż zaczyna jutro urlop aż do końca roku także byłoby miło jakby mały się dostosował i się łaskawie urodził

Edytowane przez Paulinkus
Czas edycji: 2014-12-23 o 11:27
Paulinkus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-23, 11:30   #3755
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Jakbym nie miała wyjścia to też bym się sama zawiozła oczywiście o ile byłabym w stanie staram się nic nie pić przed pójściem spać bo jak już wstanę to potem zasnąć nie mogę tż zaczyna jutro urlop aż do końca roku także byłoby miło jakby mały się dostosował i się łaskawie urodził
U mnie TŻ od dziś ma wolne do końca tygodnia ale Małej to nie rusza...
Ja to się śmiałam, że jakbym wyboru nie miała to i rowerem bym się zawiozla

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-23, 11:33   #3756
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie najbardziej suszy w nocy. W dzień mogę żyć na 1 kawie. Co wstaje na siko to pół szkl wody wypijam i tak w kółko

No myślałam czy w razie do ndz nie urodzę i mam stawić się w szpitalu to własnym autem, nie lubię za bardzo prosić o pomoc. A jak będzie trzeba siedzieć 3h i czekać na badania i jednak wrócić? Ech głupie problemy mam na sam koniec

---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Suqub Pokaż wiadomość
U mnie TŻ od dziś ma wolne do końca tygodnia ale Małej to nie rusza...
Ja to się śmiałam, że jakbym wyboru nie miała to i rowerem bym się zawiozla
Jesteś pewna?
Plus taki że chyba miasta mniej zakorkowane w okresie świątecznym, a ja szpital mam dokładnie na drugim końcu miasta + kawałek do miasta mam...

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-23, 11:39   #3757
Paulinkus
Zadomowienie

Cytat:
Mnie najbardziej suszy w nocy. W dzień mogę żyć na 1 kawie. Co wstaje na siko to pół szkl wody wypijam i tak w kółko

No myślałam czy w razie do ndz nie urodzę i mam stawić się w szpitalu to własnym autem, nie lubię za bardzo prosić o pomoc. A jak będzie trzeba siedzieć 3h i czekać na badania i jednak wrócić? Ech głupie problemy mam na sam koniec
Ja piję w ciągu dnia co najmniej ze 3l tak mnie suszy herbaty, soki, woda tż się śmieje że nie wie gdzie ja to mieszczę mogę nie jeść bo raczej nie jestem głodna ale ciągle chce mi się pić. Z jedzenia to największą ochotę mam na słodycze a rośnie

Też bym się nie chciała prosić i pojechałabym sama. Ja mam sporą rodzinę także pewnie albo siostra jedna albo druga albo tata by mnie zawieźli jakby tż nie mógł.

Edytowane przez Paulinkus
Czas edycji: 2014-12-23 o 11:40
Paulinkus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-23, 11:41   #3758
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ----------

Jesteś pewna?
Plus taki że chyba miasta mniej zakorkowane w okresie świątecznym, a ja szpital mam dokładnie na drugim końcu miasta + kawałek do miasta mam...
Ja do szpitala mam 15 minut drogi piechota, samochodem to rzut beretem ja mam małą miescine wszędzie blisko.

Stary 2014-12-23, 11:46   #3759
Paulinkus
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Suqub Pokaż wiadomość
Ja do szpitala mam 15 minut drogi piechota, samochodem to rzut beretem ja mam małą miescine wszędzie blisko.
U mnie ok. 10 min. samochodem więc mogłabym nawet taxi sobie zamówić a co jak szaleć to szaleć
Stary 2014-12-23, 11:48   #3760
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mysza88 Pokaż wiadomość
5 dni po porodzie... wiem ze jak sciagam to sie produkuje ale cos jej musze dawac jesc mojego cyca nie moze zlapac wiec odciagam laktatorem a to powoduje produkcje.... i tak w kołko
Kochana jak masz bardzo twarde piersi to odciągnij tylko troszkę by pierś odrobinę zmiękła i dostaw małą. Ograniczenie picia może pomóc przy nawale. Szałwia... to się stosuje jak chce się zakończyć laktacje, ale możesz doczytać bo chyba i pomoga gdy zbyt dużo mleka. U niektórych kobiet lakatcja normuje się do miesiąca, u innych dłużej. Ja byłam z tych co dłużej, ale już teraz bez problemu

Inka fajnie, że z malutką lepiej

Lindsey chyba powoli coś się dzieje w kierunku porodu, skoro skurcze już były. Oby niedługo przyszły te regularne. A co do transportu do szpitala, zawsze pozostaje jeszcze karetka
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-23, 12:10   #3761
antosia5
Rozeznanie

Hello u mnie wczoraj po zabawach z mezem zlapal az 1 skurcz- hehe, ale tempo a dzis z rana przyjechali rodzice wiec udalo sie jakos wyluzowac mysli bedziemy z mama cos pichcic dzis
antosia5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-23, 12:46   #3762
sasia25
Rozeznanie

Była położna (wzieła mnie z zaskoczenia i przyszła godz wczesniej, przypadkiem zapominając uprzedzić )
No i ufff malutkiej troche przybyło następne ważenie w poniedziałek
sasia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-23, 12:48   #3763
maczuma
Rozeznanie

Z cyklu pytań infantylnych: jak często zmieniacie ciuszki dzieciom? Ja rozumiem, ze jak zafajda to oczywiście, ale jak nie?

I drugie pytanie: ile pieluch z kupami/sikami na dobę zuzywacie?

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ----------

Sasia, to super! Pewnie kamień z serca

Edytowane przez maczuma
Czas edycji: 2014-12-23 o 12:47
maczuma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-23, 13:16   #3764
19marta90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kasiulka07 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Wczoraj o 16.05 urodziła się moja mała Wiktoria waga 3200, 50cm Jest słodziutka Męczyłam się przez 15h na kropluwce bo na początku odeszły mi wody z 3cm rozwarciem w końcu lekarze zadecydowali o cc.
Gratulacje dla was :-*

19marta90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-23, 13:20   #3765
Justyssia87
Rozeznanie

hej ja tak na chwile, czy wit d moze powodowac bole brzucha u modego??? wydaje mi sie ze witaminy k i d powoduja gazy i ból brzuska u małego wiec nie podaje od paru dni i jest ok, tylko co teraz??

teraz owszem boli go brzuch ale bo ja sobie pojadłam na urodzinach...
Justyssia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-23, 13:41   #3766
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mysza88 Pokaż wiadomość
5 dni po porodzie... wiem ze jak sciagam to sie produkuje ale cos jej musze dawac jesc mojego cyca nie moze zlapac wiec odciagam laktatorem a to powoduje produkcje.... i tak w kołko
Próbowałas innej pozycji ? Odciągnok trochę żeby pierś była bardziej miękka i spróbuj podać. Ja czasem biorę małej głowę chwytam z tyłu i jak ma otwarty dziobek to przysuwam do piersi. To tak trochę drastycznie wygląda, ale pomagam jej zassac w ten sposób. Zwłaszcza jak się denerwuje i kręci głową we wszystkie strony.
Mam nadzieję, że jakoś sobie poradzicie
Cytat:
Napisane przez maczuma Pokaż wiadomość
Z cyklu pytań infantylnych: jak często zmieniacie ciuszki dzieciom? Ja rozumiem, ze jak zafajda to oczywiście, ale jak nie?

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ----------

Ja ciuszki zmieniam po kąpieli a póki co kapię ją co dwa-trzy dni, ale chcęzacząć codziennie, żeby wyrobić rytuał, że później jest noc i się śpi
Przebieram też jak gdzieś wychodzimy, bo wtedy te ciuchy z domu się nie nadają bo za zimne, albo właśnie jak się ubrudzi.
W sumie wychodzi na to, że przebierana jest codziennie
Cytat:
Napisane przez sasia25 Pokaż wiadomość
Była położna (wzieła mnie z zaskoczenia i przyszła godz wczesniej, przypadkiem zapominając uprzedzić )
Extra !
Cytat:
Napisane przez Justyssia87 Pokaż wiadomość
hej ja tak na chwile, czy wit d moze powodowac bole brzucha u modego??? wydaje mi sie ze witaminy k i d powoduja gazy i ból brzuska u małego wiec nie podaje od paru dni i jest ok, tylko co teraz??

teraz owszem boli go brzuch ale bo ja sobie pojadłam na urodzinach...
Może! Witaminy są na bazie olejów, które mogą powodować bóle brzucha u dzieci.
Odstaw i zobacz czy jest lepiej.
Moja stęka i jęczy przy kupach, a żadnych witamin nie dostaje, po prostu tak ma

Byłam na mieście, to jest jakas masakra! Korki na całego :/
Starsza jedzie z tz'em po choinkę
Mam nadzieję, że młodsza da mi dziś trochę pogotować bo mamy tz'ta nie ma i.mam kilka rzeczy do ugotowania
Stary 2014-12-23, 13:46   #3767
Justyssia87
Rozeznanie

minka ale to co mu dawac?nie bedzie mial niedoboru tych wit? wczoraj bylam u neonatologa i zapomnialam spytac grrrr, moze ja bede pic tran?
Justyssia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-23, 13:56   #3768
mysza88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez minka26 Pokaż wiadomość
Możesz też gorący prysznic brać i wtedy spuszczać trochę mleka, ale tylko do poczucia ulgi. Więcej nie ściągaj, bo będzie się dużo produkowało. Ile jesteś czasu po porodzie?
Zaraz powinno się ustabilizowac, jeszcze się będziesz martwila, że masz flaczki to może mleka mało
dokładnie jeszcze bede wam potem płakac ze mleka nie mam...

Cytat:
Napisane przez Trusiulandia Pokaż wiadomość
Ja mam dawać k+d codziennie od 8 doby a na bioderka miedzy 4-6 tygodniem przy okazji sprawdzimy ciemiaczko tego krwiaka i usg brzuszka bo ten lekarz robi wszystko
u mnie tak samo kazali od 8 dobry k i d.

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
Kochana jak masz bardzo twarde piersi to odciągnij tylko troszkę by pierś odrobinę zmiękła i dostaw małą. Ograniczenie picia może pomóc przy nawale. Szałwia... to się stosuje jak chce się zakończyć laktacje, ale możesz doczytać bo chyba i pomoga gdy zbyt dużo mleka. U niektórych kobiet lakatcja normuje się do miesiąca, u innych dłużej. Ja byłam z tych co dłużej, ale już teraz bez problemu
własnie tak będę robić, jak będzie sie zbliżać pora karmienia to zaczne odciągac i moze sie uda... a położna jeszcze radziła na takie nabrzmiałe piersi kapuste, zaraz ide robic okłady szałwię odpuszcze bo chce karmic...

paulinkus dzięki za dobre słowo ja tez niewiele wiedziałam ale jazda zaczyna sie dopiero po porodzie i problemy... trzeba faktycznie zebrac dobre rady minki, roksi i innym mam w jakies jedno miejsce bo tam na pewno każda zajrzy prędzej czy poźniej

inka super ze z mała lepiej

sasia to świetnie że tyje! u mnie tez jest przyrost! w 5 dni przybrała 245 g wiec musi sie najadac jakos tymi moimi nieszczesnymi cycami
mysza88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-23, 14:05   #3769
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
minka ale to co mu dawac?nie bedzie mial niedoboru tych wit? wczoraj bylam u neonatologa i zapomnialam spytac grrrr, moze ja bede pic tran?
Ja nie daję witamin, bo uważam że to zbędne. K jest niepotrzebna, a D sama suplementuje - piję olej konopny.
Możesz pić tran, tylko pasowało by żebyś sobie sprawdzila poziom wit. D, bo jak ty masz niedobór to musisz brać większe dawki. Większe niż ci lekarz powie
Jak chcesz to odezwok sie na priv to ci wyjaśnię bardziej szczegółowo.
Ja po świętach idę zrobić morfo + oznaczenie wit D, żeby zobaczyć czy starcza dla mnie i małej.
Stary 2014-12-23, 14:08   #3770
19Inka90
Wtajemniczenie

Sasia super ze Nadka przybiera

Patrzcie na moją małą księżniczkę
Kurcze ma dopiero 3 tygodnie a tak szybko rośnie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg uploadfromtaptalk1419340130342.jpg (55,0 KB, 55 załadowań)

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-23, 14:32   #3771
sasia25
Rozeznanie

Właśnie, jak to jest z tą wit D i K? u mnie kazali tylko D
i o co chodzi z tymi bioderkami? ja nic nie wiem

Inka, Mila ma JUZ 3 tyg! ja nie wiem kiedy założę Nadce jakieś spodnie, boje się, że będą ją cisnęły w brzuszek

a kikut odpadł na dniach, jest strupek i co, odpadnie sobie sam i będzie ładny pępek?
Stary 2014-12-23, 14:39   #3772
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez antosia5 Pokaż wiadomość
Hello u mnie wczoraj po zabawach z mezem zlapal az 1 skurcz- hehe, ale tempo a dzis z rana przyjechali rodzice wiec udalo sie jakos wyluzowac mysli bedziemy z mama cos pichcic dzis
Jeden skurcz to już coś :-D ;-)

U mojego TŻa w rodzinie byłyśmy 3 kobietki z terminami na grudzień. I co? Ja jedna
zostałam...

Przetrwałam walkę z tłumem. Źle nie było

Stary 2014-12-23, 14:43   #3773
maczuma
Rozeznanie

Dziewczyny, jak z tymi siuśkami na początku? Duża ma ich być? Zaczynam schizować...
Stary 2014-12-23, 14:54   #3774
19marta90
Raczkowanie

Cytat:

Moja córa tyle tego produkuje że szok. Od 10 w górę najlepsze jest to że u nas to po obudzeniu jest przewijanie bo pampers ciężki później cyc. W trakcie jedzenia kupa. Po jedzeniu przy zmianie pieluchy często w trakcie sika na przewijak :-o

---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ----------

Cytat:

Ja przeczytałam pieluszki :-D ciuszki po kąpieli i jak zafajda ;-)

---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ----------

Cytat:

A kąpie codziennie jak coś

19marta90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-23, 15:18   #3775
karooka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kasiulka07 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Wczoraj o 16.05 urodziła się moja mała Wiktoria waga 3200, 50cm
Gratulacje

Cytat:
Napisane przez Karo89 Pokaż wiadomość
Hej
Witajcie po dłuższej przerwie.
Dziękujemy za gratulacje.
W końcu w domu... obie.
ja wyszłam w piątek, dzisiaj małą przywieźliśmy dopiero do domu.
Karo, współczuję najważniejsze, że już w domku. Życzę Wam z całego serca, żeby teraz wszystko się układało i było tylko dobrze.

Cytat:
Napisane przez Joanna XL Pokaż wiadomość
3 godziny w nocy przespane ciagiem i bez durnych snow (a myslalam ze to sie skonczy po ciazy)
2 udane proby przystawienia do piersi- wystarczylo trafic na wlasciwa polozna i cudowny kawalek plastiku Swoja droga zaden facet nie narzekal na ksztalt moich piersi a mala i owszem.... Maz jest oburzony jej podejsciem
Takie macierzynstwo mi sie podoba oby jeszcze do domku wrocic szczesliwie i szybko
Z tego posta aż kapie optymizmem, oby tak dalej! Gratki

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
Ja nieraz w sklepie zapominam że juz nie jestem w ciąży i jestem oburzona jak ludzie się koło mnie przepychają
Inka, rozwaliłaś system Emilia jest przepiękna zdrówka

Cytat:
uff, całe szczęście, chyba wszystkie nas przestraszyłaś nie na żarty... Będzie dobrze, ważne, że jesteście pod kontrolą

Cytat:
hej ja tak na chwile, czy wit d moze powodowac bole brzucha u modego???
tak, na pewno, to są witaminy rozpuszczalne w tłuszczach dlatego są takie oleiste, rzeczywiście rozwiązaniem może być odstawienie witamin i spożywanie ich przez Ciebie - przenikną do mleka. Skonsultuj to ze swoim lekarzem

Tak w ogóle to super jest ta stronka na fb, którą Minka podała o karmieniu piersią. Mój mały jeszcze w brzuchu, ale czytam na bieżąco

PS. u nas na razie cisza... i szczerze mówiąc mam nadzieję, że przez Święta będzie spokój
karooka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-23, 15:21   #3776
sasia25
Rozeznanie

Moj tz odebrał kluuuuuczeeeee
Stary 2014-12-23, 15:24   #3777
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Moj tz odebrał kluuuuuczeeeee
No to gratuluję!!

Stary 2014-12-23, 15:25   #3778
Trusiulandia
Zakorzenienie

Mały od piątku przybrał 200g!!! Hurra jedziemy juz tylko na piersi!
Kapanie było pierwsze i super! Szwy ściągnięte ale muszę kupić taki balsam szostakowskuego bo się trochę rozeszlo i boli ale co tam ważne ze jest kp

Poza tym wszystko super a mój brzuch znikł właściwie

Maczuma ja w ogóle wagi nie przywiazuje do tego przebieram przed karmieniem i ewentualnie jak czuję se jest dużo odpusc mi to pomogło

---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ----------

Ja nie mam fb więc chyba nie będę mogła zagladnac na tę strone ale czytam bloga hafij

13 września 2008
15
września 2012
04.04.2014 II

Julianek 16.12.14r. 5.05!
Trusiulandia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-23, 15:36   #3779
sasia25
Rozeznanie

Karoka to nie ja Was przestraszyłam, tylko Nadka moj TZ gadal wczoraj do niej caly wieczor czemu nas tak straszy i ze kazdego dnia kocha ją jeszcze bardziej, a ja oczywiscie potok łez ehhh ale będzie dobrze
Stary 2014-12-23, 15:42   #3780
grey cat
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez skrzatek24 Pokaż wiadomość
Grey cat u nas w szpitalu był laktator na korytarzu w taki kaciku stworzonym specjalnie do tego celu. Jak któraś chciała ściagać to miała swoją końcówkę (chociaż ja dostałam od położnych), butelki dawały położne. Miałyśmy do dyspozycji salę z kuchenką, czajnikiem i wszystkim co potrzebne do wyparzenia elementów laktatora więc robiłyśmy to same - tak to u mnie wygladało.
ok, dzięki

Jestem po wizycie i ktg, skurcze na ktg nie wyszły, a moja szyjka nawet nie jest zgładzona zupełnie nie mówiąc o jakimkolwiek rozwarciu.
Normalnie jestem umówiona na ktg i wizytę za tydzień - to już będzie po terminie i moja gin uważa, że nie urodzę wcześniej.
Tak więc zapewne jeszcze pobędę trochę w dwupaku i potowarzyszę innym nierozpakowanym
grey cat jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości