|
|
#3151 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Mamusie LIPCOWE 2015 cz.1
Ani grosza
na święta byliśmy z Tż u mojej bratowej i wiem, że dostaniemy wózek, łóżeczko, odciągacz pokarmu czy jak to się tam nazywa, sterylizator do butelek, ubranka. Od kuzynki, która ma bobasa starszego o 10 miesięcy dostaniemy cały zestaw ubranek i gadżetów.W ogóle chciałam się pochwalić - od teściów dostałam pod choinkę dwie przepiękne sukienki ciążowe a od brata i bratowej zestaw przeciw rozstępom firm Palmers i Mustela. Teraz już nie ma bata, muszę się smarować chociaż moja Mama nie miała rozstępów a ja do tej pory nie zauważyłam jakiś skłonności w tym kierunku ale jak to mówią - lepiej zapobiegać niż leczyć! Cytat:
No i ubolewam, że nie można robić masek algowych w ciąży bo wcześniej stosowałam tak 1-2 razy/tyg a teraz tylko kremowe. No a plusem jest to, że mogę malować paznokcie kolorowym lakierem to szaleję bo wcześniej nie mogłam tego robić ze względu na pracę. Ja czuję się średnio, często mam nudności i co chwila mi się odbija, nie jest to zbyt przyjemne. Czasami mnie nachodzi takie zmęczenie, że położe się na boku i drzemka. Brzuszek już widać, całkiem całkiem ale muszę się jutro zważy bo mam wrazenie że kilogramów nie przybylo za dużo. |
|
|
|
|
#3152 |
|
Wtajemniczenie
|
Mi się podobają wózki typu "klasyczne". Chcę duże pompowane koła i aby przednie były nieskrętne
ale za wózkiem to w 3 trymestrze planuje dopiero się rozejrzeć. Echhhh powinnam się zbierać na imprezkę... jedziemy do siostry tż która robi drugie urodziny swojego synka no i przy okazji sylwester... a mi się tak nie chce wstać z łózka... echhhh ale może do północy jakoś wytrwam...
|
|
|
|
#3153 |
|
Zakorzenienie
|
To nasz Skarbeczek
Widac?
|
|
#3154 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w poprzedniej ciąży oszalałam i kupowałam sobie tyyyle ciuchów. Jestem zadowolona z tego jak wyglądałam wtedy. Teraz jest gorzej, bo mam takie pryszcze Dlatego jak wychodzę z domu, to tapeta obowiązkowo na twarz. Teraz na mazurach dresy, bez make-upu i włosy myję co 2 dni. Czuję się wyluzowana ![]() Cytat:
Po pierwsze każda ma inną długość cyklu, a po drugie każde dziecko jest innej wielkości w innym tempie rośnie. ![]() Cytat:
Kwasów mocnych nie możesz, ale tak to wchłanianie przez skórę jest znikome, więc maski na pewno nie zaszkodzą!---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- Swoją drogą, to ja równo w terminie z tego usg prenatalnego urodziłam synka
|
|||
|
|
|
#3155 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Zawsze myślałam, ze owu jest dokładnie w połowie cyklu , ale wyglada na to ze jednak nie. Na kiedy masz termin według usg?Ja tez mysle o bugaboo cameleon 3, sprawdził Ci sie pózniej jako spacerówka? Kupowalas w Pl czy zciagalas z USA?
|
|
|
|
|
#3156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Termin wg usg jeszcze nie wyliczony, bo zdaniem mojej gin, najbardziej wiarygodny jest ten z końca 1 trymestru. Bugaboo Cameleon jako spacerówka tak samo genialny jak gondola Lekki, łatwo się składa, zdejmuje się cały materiał i wrzuca do pralki, wielki kosz na zakupy, prowadzi się jednym palcem, bardzo skrętny, koła piankowe (dla mnie to plus, bo koleżankom zdarzało się łapać gumę na spacerach przy pompowanych), amortyzacja też super. Jedyną wadą jest wysoka cena, ale chodzą używane w dobrych cenach. Sama swój raczej będę sprzedawać. A kupowałam go na bugaboo.pl
|
|
|
|
|
#3157 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- Nie widać.
|
|
#3158 |
|
Konto usunięte
|
Właśnie maski algowe działają na skórę na zasadzie okluzji, więc wchłanianie jest bardzo mocne a aktywne składniki mogą przedostać się do łożyska i dziecka. Czytałam o tym kiedyś na stronie Bielendy a poza tym skończyłam studium kosmetyczne i tam też nam mówiono, że masek algowych nie wykonuje się kobietom w ciąży. Podobno mają dużą ilość jodu, która jest szkodliwa w tym stanie.
|
|
|
|
#3159 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3160 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Moze jeszcze sie to wyrównać Ja chyba mimo ceny zdecyduje sie na nowy, pierwsza dzidzia w końcu Tym bardziej ze zachwalasz i słyszałam wiele pozytywnych opinii o nim, nie widziałam na żywo tylko, mało dostępne sa i na ulicach ich nie widac.
|
|
|
|
|
#3161 |
|
Zadomowienie
|
Lipcóweczki w Nowym Roku życzę samych sukcesów, szczęśliwych rozwiązań .
![]()
|
#3162 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny udanej zabawy dzis zycze i wszystkiego co najlepsze na nowy rok , przede wszystkim zdrowych maluszkow.
My dzis idziemy do Tz kolegi na domowke, ok20 os ma byc.Mam nadzieje wytrzymac choc do 1 ale codziennie po 20 przed tv na filmie usypiam wiec to bedzie wyzwanie
|
|
|
|
#3163 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że jednak tym razem nie urośnie aż takie duże jak pierwsze, bo chcę urodzić naturalnie ![]() Jeśli Was stać, to pewnie że kupujcie nowy Ja też wolę kupować nowe, jakoś nie lubię używanych rzeczy dla dziecka W Warszawie ich bardzo dużo jeździ, ja nawet zaprzyjaźniłam się z kilkoma mamami przez ten wózek
|
|
|
|
|
#3164 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
ja mieszkam w Katowicach, nie widziałam tu ani jednego bugaboo.Kiedy masz usg prenatalne, ciekawa jestem jaki bedziesz miała termin a Twoje starsze dzidzi było duże? Tez rodziłas naturalnie?
|
|
|
|
|
#3165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Synek miał lekko ponad 4 kg i 60 cm i niestety po bardzo długim porodzie, skończyło się na cesarce. Jego główka w ogóle nie chciała wejść w kanał, pomimo pełnego rozwarcia. Teraz chcę znowu próbować naturalnie.
|
|
|
|
|
#3166 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się właśnie zaczynam bać o wagę młodego, TZ i jego brat rodzili się grubo ponad 4 kg, teraz mamę podpytałam i okazuje się, że ja i siostra prawie 4 kilo ... pewnie też klocka wyhoduję .. a jeśli tak to pewnie na cesarce się skończy.
|
#3167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ostatnio jedna dziewczyna na forum 5 kg 65 cm też naturalnie! I to jeszcze chora, z katarem i gorączką
|
|
|
|
|
#3168 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jest bardzo popularnym wózkiem ostatnimi czasy i w sumie...dlatego mnie chyba nie pociąga. Znając życie zmienię kilka wózków w życiu malucha więc nie przyciągam uwagi do nowych wózków, mogą być używane. Mam nauczkę, że te nowe które kupowałam...sprzedawałam za 1/2 ceny praktycznie, a używane czasem nawet za cenę za którą kupiłam. Chyba, że ktoś się nastawia na 1 wózek na całe wózkowanie to może pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i zakupić nowy
|
|
|
|
|
#3169 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jedyny wózek, który mi się wizualnie podobał.
|
|
|
|
|
#3170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc raczej i mnie to czeka biorąc pod uwagę rodzinne statystyki
|
|
#3171 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A zawsze warto chociaż spróbować naturalnie rodzić zamiast cesarki na zimno.
|
|
|
|
|
#3172 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jednak nie ukrywam, że kusi mnie donkey... ze względu na możliwość poszerzenia i wrzucenia więcej rzeczy do wózka (kosz boczny, dolny). Ale to już wyższa cena (aczkolwiek nastawiam się na używane wózki). Jeszcze podoba mi się joolz day (ze względu na funkcjonalność), i myślę o gondoli jakiejś dużej (emmaljunga ale one mi się tak bardzo nie podobają...). Na początku myślałam jedynie o gondoli a potem inny na spacerowy. ---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ---------- Cytat:
Co do porodów, to szkoda, że wiele kobiet boi się naturalnie, bo to na prawdę może być fajne...i nie jest powiedziane, że każdy poród to katorga. Sama jestem przykładem, że miałam prawie bezbolesny poród... |
||
|
|
|
#3173 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie to jest najgorsze, że nie wiadomo jaki będzie. Moja siostra długo rodziła, nie dopytywałam o szczegóły ale nawet teraz po 9 latach mówi, że na drugie dziecko by się nie zgodziła również ze względu na poród.
|
#3174 |
|
Rozeznanie
|
Ja miałam okazje przeżyć poród naturalny , niestety u mnie była sytuacja że lekarze nie zmierzyli mi miednicy specjalnym miednicomierzem mimo że ich prosiłam na początku.Zrobili to po 2 godzinach parcia
i skończyło się cesarką. Teraz drugie też będzie cesarką bo miednica mi się nie poszerzy![]() Mimo że do Nowego Roku mam jeszcze pół dnia to duchem jestem z Polską i chciałam życzyć samych sukcesów,dużo zdrowia dla Was,Waszych Rodzin i Maleństw,bezproblemowych porodów Wszystkiego go naj naj w tym Nowym 2015 roku
"Pokochać to największe ryzyko ze wszystkich, to oddanie swojej przyszłości i swojego szczęścia w ręce drugiego człowieka, to zaufanie bez reszty, to odsłonięcie swoich słabości..."Zapuszczam paznokcie dzień:2
|
|
|
|
#3175 |
|
Raczkowanie
|
Tu akurat jest już problem z lekarzami i położnymi (i nie rozumiem, czemu tak są uparci czasem) na jakie się trafi, jedni patrząc po 4-5h...na biedną dziewczynę widząc że już ciężko jest to proponują cesarkę. A inni po 20h męczą "bo a może się uda" a potem trauma.
|
|
|
|
#3176 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja pewnie będę taką mieć zresztą lekarza mi mówili, że mam macice za małą by być w ciąży no ale chyba urosła (długo tabletki brałam i podobno przez to zmalała )Cytat:
A takie pytanie czy zawsze po cesarce zostaje blizna? czy jest na to sposób?
|
|
#3177 |
|
Zakorzenienie
|
Ja znowu mam przegrode w macicy i to tez przesadza o cc
|
|
#3178 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak da się sprawdzić i przy jakiejkolwiek wizycie u swojego dr poproście o zmierzenie miednicy bo są 4 podstawowe wymiary i jedna sprzeżna wewnętrzna jest bardzo ważna bo gdy jej wymiar jest zmniejszony to jest problem z miednica. A jesli nie u doktora to na izbie przyjęć przy przyjęciu do porodu itp. Hmm ja mam blizne ale ona z upływem czasu blednie także nie jest tragicznie
"Pokochać to największe ryzyko ze wszystkich, to oddanie swojej przyszłości i swojego szczęścia w ręce drugiego człowieka, to zaufanie bez reszty, to odsłonięcie swoich słabości..."Zapuszczam paznokcie dzień:2
|
|
|
|
|
#3179 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystkiego najlepszego dziewczyny w Nowym Roku !!!!!
Ja generalnie bardzo się cieszę, że synka urodziłam SN i teraz też będę chciała. Mam kilka koleżanek, które miały cc i za nic na świecie nie chciałabym tego przechodzić. To jest najnormalniejsza w świecie operacja, jakieś dreny, pionizowanie, powikłania.... A ja godzinę po sn wróciłam na salę i było po temacie, rano założyłam jeansy i wypisałam się ze szpitala. Bardzo fajnie wspominam swój poród (już nie to co było potem niestety)
|
#3180 |
|
Konto usunięte
|
Witam wszystkie Mamuśki w Nowym Roku
![]() wczoraj zasnęłam po 21 i obudził mnie huk petard 10 minut przed północą życzenia i znowu do spania
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:41.

na święta byliśmy z Tż u mojej bratowej i wiem, że dostaniemy wózek, łóżeczko, odciągacz pokarmu czy jak to się tam nazywa, sterylizator do butelek, ubranka. Od kuzynki, która ma bobasa starszego o 10 miesięcy dostaniemy cały zestaw ubranek i gadżetów.

ale za wózkiem to w 3 trymestrze planuje dopiero się rozejrzeć.
ale może do północy jakoś wytrwam...
Dlatego jak wychodzę z domu, to tapeta obowiązkowo na twarz. Teraz na mazurach dresy, bez make-upu i włosy myję co 2 dni. Czuję się wyluzowana 

i skończyło się cesarką. Teraz drugie też będzie cesarką bo miednica mi się nie poszerzy
)