Mamy styczniowo - lutowe 2013, część XX ! - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-05, 22:20   #3091
nancykenator
Zakorzenienie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013, część XX !

szaja różnie ale raczej tak. Nawet w tak prozaicznych sprawach jak np które puzzle będzie układać, musi mieć dokładnie te, które sobie umyśli. Czasem ma pewne schematy zachowań np układa puzzle na jednej książce, przekłada je na drugą a potem wkłada do docelowej książeczki. I nie ma opcji, żeby to zmienił.
Z jedzeniem tak samo. Muszę sie nieźle napocić, żeby zjadł coś, na co akurat w tej chwili nie ma ochoty, zwykle jest tak, że nie je tego a nadrabia no właśnie piersią, bułką albo nie je wcale.
nancykenator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-05, 22:22   #3092
LadyWhisper
Zakorzenienie

I dziekuje za rady, rezygnowac nie bede, w sr maz wezmie urlop, ja tylko odniose papiery i przygotuje wszystko do wysylki na piatek a czw/pt biore L4 na mlodego, no i w miedzyczasie poszukamy jakiejs nani, zeby chociaz z doskoku byla moze?

Sent from my Lumia 625 using Tapatalk

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-05, 22:26   #3093
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mikakrolikowa Pokaż wiadomość
Pstryniu moje pytania sa w k w ciężarówkach wiec jak ktoś chętny do poczytania to zapraszam, a planujesz cos ??
nie, na razie nie
ale chodzi mi tak poprostu o informacje roznego typu ktore moga byc przydatne, i to nie tylko dotyczace spraw okolodzieciowych

Cytat:
Napisane przez fewcia Pokaż wiadomość
U Blanki wszystko jest żółte

Uff! Czekam na wieści
u nas Kubson rozroznia kolory. najlepiej lubi pomaranczowy i czarny

karusia
-

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-05, 22:28   #3094
LadyWhisper
Zakorzenienie

Karusia mistrz!!!

Dostalam @, a juz myslalam..... Wiecie, sami sie nie zdecydujemy, ale gdyby tak sie dziecie pojawilo......

Stary 2015-01-05, 22:31   #3095
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość

Ile taka szczotka kosztuje?

ja kupowałam w hebe za 34,99.

---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

karusia padłam
Stary 2015-01-05, 22:33   #3096
pstryczek84
Zakorzenienie

Chyba zamowie Kubie kolejne puzzle
http://allegro.pl/puzzle-malucha-max...965321385.html
te, ktore ma uklada juz praktycznie z zamknietymi oczami

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość

Dostalam @, a juz myslalam..... Wiecie, sami sie nie zdecydujemy, ale gdyby tak sie dziecie pojawilo......
k
o, to tak jak u nas z tym ze ja nie dostalam a powinnam dzis dostac

Cytat:
Napisane przez nancykenator Pokaż wiadomość
ja kupowałam w hebe za 34,99.[COLOR="Silver"]
i to jest oryginal? maja to normalnie w ofercie?moze i ja bym sie skusila... jedyna rzecz ktora mi nie pasi w tych szczotach to brak raczki

Stary 2015-01-05, 22:37   #3097
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
Zlobki sa z zasady tylko panstwowe, ewentualnie przy-zakladowe, np. przy szpitalu tz, ale tylko dla matek tam zatrudnionych. Przedszkola sa dopiero prywatne i pol-prywatne. W dodatku zadna inwestycja, bo w 95% wyprowadzamy sie stad z koncem marca.
o kurcze znowu.... współczuję
Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jeśli chodzi o Tangle Teezery, to polecam jak najbardziej. U nas w domu wszyscy mamy - ja swoją (Salon Elite), TŻ swoją (The Original) i Oliwką swoją (Flowerpot), najlepsze szczotki, nic nie ciągną, ułatwiają rozczesywanie włosów, pomagają ułożyć fryzurę i jeszcze dodatkowo przyjemnie masują skórę głowy. Dla mnie najlepsze. Tylko zaznaczam: ORYGINALNE, a nie te tanie podróbki, bo tanią podróbkę też mam i była okej, dopóki nie dostałam oryginału - podróbka nawet koło niego nie stała, oryginalne TT są o niebo lepsze.
Chyba się skuszę

Cytat:
Napisane przez gojka24 Pokaż wiadomość

Dziewczyny, jako ze nasze kciuki maja moc. Mam ogromna prosbe. Prosze o kciuki, moja przyszla bratowa wlasnie trafila na sor. Podejrzenie wstrzasnienia mozgu. Trzymajcie kciuki zeby wszytsko ok bylo.
KCIUKI!!! Wiadomo już coś?
Cytat:
Napisane przez karusia_2007 Pokaż wiadomość
Dzisiaj mieliśmy księżulka po kolędzie i myślałam, że w pewnym momencie padnę ze śmiechu. Odprawił, co tam miał do odprawienia i sobie siada żeby zacząć pogadankę. W tym czasie moja t na chwilę wychodzi i zaraz wraca z paczką fajek i taka scenka
t- może zapalimy sobie po jednym?
ks-no nie wiem
t- no dalej,niech sie ks poczęstuje. później może już nie być okazji a to dopiero początek kolędy na dzisiaj
ks- ale też pani kusi, a co tam skuszę się
ja-wow ale łatwo można ks skusić
Mina księżulka bezcenna
łoooo
Stary 2015-01-05, 22:43   #3098
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
Chyba zamowie Kubie kolejne puzzle
http://allegro.pl/puzzle-malucha-max...965321385.html
te, ktore ma uklada juz praktycznie z zamknietymi oczami

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

o, to tak jak u nas z tym ze ja nie dostalam a powinnam dzis dostac

i to jest oryginal? maja to normalnie w ofercie?moze i ja bym sie skusila... jedyna rzecz ktora mi nie pasi w tych szczotach to brak raczki
co do puzzli, mamy, odeszły już w odstawkę, teraz na topie jest dzik 9-el i Kubuś puchatek 15-el.
Nie wiem, czy mają w normalnej ofercie, ale pełna półka ich była tam, gdzie odżywki do włosów
Stary 2015-01-05, 23:01   #3099
gojka24
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49612832]Nancy, a synuś zawsze taki... nieelastyczny we wszystkim?

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ----------

Ja dzisiaj wyznaczyłam granice Dorotce, był płacz, ale... dało się.
Wracałam z obiema z lidla, ciężka siatka, śnieg, D. szła za rękę i jakieś 200m od domu na ręce. Nie, nie wezmę, tłumaczę - domek blisko, niosę zakupy ciężkie, nie mogę cię wziąć. łolaboga! lament, płacz, wycie, wchodzie pod nogi... Nie ugięłam się, jakkolwiek to brzmi chamsko no bo naprawdę nie bylabym w stanie nieść zakupów, Dorotki i pilnować Agatki. Na schodach to samo - i co? pięknie dała radę wejść [/QUOTE]

Mialam podobna sytuacje w listopadzie. Pisalam zreszta ze mloda nie chce nozkami na spacery chodzic. Albo wozek albo rece inaczej mowy nie ma. A ze wozek prawie 20kg, mieszkam na drugim pietrze to jednak nie na reke mi bylo, kregoslup juz dawal we znaki. Teraz na zime bez sniegu mam parasolke, ktora przeklinam za kazdym razem kiedy zabiore na spacer. No nie przekonam sie do tego ustrojstwa. Jesli wiosna trzeba bedzie to wracam do espiro atlantica mojego ukochanego i u sasiada na balkonie bede trzymala. Ale.nie o tym mialam. Zrobilam to samo co Ty stanelam kantem, ze nie dam rady. Ze musi sama. Troche musialam zagadywac, zeby szukala pieska, kotka, ze do tej latarni no cuda nie widy. Raz, drugi sie przemeczylam i dziecko chodzi. Co prawda o wiele krotsze dystanse niz wczesniej, ale chodzi. Juz do sklepu czy biedry mozemy isc. Czekam jeszcze zebysmy do moich rodzicow na spokojnie mogly sie przejsc- dla mnie to jakies 25min drogi z nia latem ok godziny.

Co do bratowej to nie za wiele wiem. Jedynie ze sa w domu i czuje sie ok. Chyba wszystko w porzadku. Takze dziekuje za kciuki. Po raz kolejny potwierdzila sie teoria ze maja moc..

Mam chwile to ide poczytac ktorego tangle teezera kupic. Kompakt czy zwykla. W sumie zwykla moge nosic w opakowaniu. A i tak teraz siedze w domu a 10zl roznicy. Jak pojde do pracy to wtedy moge zakupic torebkowego. No i zastanawiam sie czy malej kupic czy niech narazie uzywa mojej biedronkowej podroby? A kupie z ekobieca.pl cena fajna bardzo. Zwykla 29zl a compakt 39zl jesli dobrze pamietam. I chyba 4zl przesylka.
gojka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-05, 23:10   #3100
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Ja sobie zwykłą wezmę. I tak nie mam czasu w pracy czesać
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-05, 23:24   #3101
gojka24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
Karusia mistrz!!!

Heh to tak jak u nas. Coraz czesciej mysle ze to juz czas. Dobra roznica, bo Paula juz podrosnieta a w przyszlosci beda wychowywac sie razem. Moje statsze rodzenstwo z roznica 1.10miesiaca zawsze wszedzie razem. Potem ja po 5latach i po mnie brat tez po 5. Zawsze osobno. Wiadomo inny etap rozwoju. Teraz trzymamy sie wszyscy razem, ale jak mieszkalismy z rodzicami to malo sie razem bawilismy i kiepski kontakt mielisny. Dlatego chcialabym juz sie starac, ale swiadomie boje sie podjac decyzji. Tz i tak charuje od rana do nocy zeby zapewnic nam normalne zycie. Ja do pracy nie pojde jeszcze przez ponad rok. A jak by sie drugie urodzilo to kolejne lata siedze w domu. No nie wiem... Fajnie gdybysny wpadli.. Tz tez bardzo by chcial, ale tez sie boi ze nie da rady zapewnic nalezytych warunkow. Jeszcze, gdybym miala pewnosc ze corka bedzie.. Chcialam pierwszego syna, nawet troche smutno mi bylo kiedy lekarz potwierdzil moje przypuszczenia. Od poczatku wiedzialam ze dziewuche nosze pod sercem. A teraz chcialabym druga core.

---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49614084]Ja sobie zwykłą wezmę. I tak nie mam czasu w pracy czesać [/QUOTE]
Ja chyba raczej tez bo jednak 10zl roznicy to w sumie sporo. Bo to tylko zatyczka. Jesli bede potrzebowala do torebki to w kazdej chwili moge jeszcze jedna zamowic. O ile bede miala wtedy kase😄 dla Pauli chyba tez nie bede brala. Narazie wystatczy jej ta podroba moja. Dlugosc jej wlosow to ok 5cm. Ona praktycznie wogle wlosow nie ma. A teraz z kasa troche krucho. Jeszcze remont lazienki w najblizszym czasie planujemy..
Stary 2015-01-05, 23:28   #3102
MaJulMi
Raczkowanie

Gojka, dobrze że z bratową lepiej

Cytat:

Dzisiaj u nas lepiej, chociaż kp milion razy.
Debrah pisałaś o granicach, niestety u nas ciężko z tym bo jak np wytłumaczyć dziecku w nocy, kiedy płacze, bo chce uu ale TYLKO na tej jednej określonej poduszce i w tym czasie mam siedzieć. Nie ma innej opcji. Próba położenia go i przystawienia na leżąco skutkuje jedną wielką histerią, rozbudzeniem i przynajmniej godzinnym usypianiem przy piersi na siedząco, no chyba, że zaśnie sam spłakany. W nocy nie wchodzi w grę nic innego, tż próbował wiele razy, zawsze kończyło się to tak samo .
A moja granica to cholerny ból kręgosłupa.
Ja liczę chyba, że to taki etap, że niedługo minie.
Nancy, doskonale rozumiem, bo u nas było nie aż tak w nocy ale Jula przebudzała się u nas w łóżku i szukała od razu piersi i miałam wrażenie że ona jest wtedy na tyle w półśnie że jakiekolwiek tłumaczenie w nocy nie da rady bo trzeba by ją wybudzać żeby cokolwiek do niej docierało. A raczej i tak zaskutkowało by to megapłaczem. Więc ja zaczęłam od ograniczania kp w dzień i to się w dużej mierze udawało, a wcześniej było podobnie jak u Was, każdy stres był rozładowywany kp. Jednak w dzień było dużo łatwiej przekierować uwagę buziakami, wygłupami, czy tak jak Debrah pisała przynajmniej odsunąć w czasie. I osiągnęłyśmy to że kp było do zaśnięcia na drzemkę, na noc i w nocy.
Może u Was też po prostu łatwiej będzie zacząć od dnia.
Z doświadczenia powiem że po etapie "kp co 5 minut całą dobę" każde, niezależnie od pory dnia/nocy ograniczenie kp daje dużą ulgę i pomaga znów bardziej cieszyć się kp niż męczyć tym.
Tak jak pisałam, przejdź w "Zasypianiu bez płaczu" od razu do rozdziały szóstego.
I wspieram

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49612832]Nancy, a synuś zawsze taki... nieelastyczny we wszystkim?

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ----------

Ja dzisiaj wyznaczyłam granice Dorotce, był płacz, ale... dało się.
Wracałam z obiema z lidla, ciężka siatka, śnieg, D. szła za rękę i jakieś 200m od domu na ręce. Nie, nie wezmę, tłumaczę - domek blisko, niosę zakupy ciężkie, nie mogę cię wziąć. łolaboga! lament, płacz, wycie, wchodzie pod nogi... Nie ugięłam się, jakkolwiek to brzmi chamsko no bo naprawdę nie bylabym w stanie nieść zakupów, Dorotki i pilnować Agatki. Na schodach to samo - i co? pięknie dała radę wejść [/QUOTE]

U nas podobnie z noszeniem, na razie w ciąży czuję się dobrze ale chciałam już przygotowywać Małą do tego, że nie będę mogła jej nosić i zaczęłam jej odmawiać i tłumaczyć i bardzo szybko zaakceptowała i teraz jak jesteśmy we dwoje z mężem na spacerze z nią to mnie już w ogóle nie prosi żebym ją brała a wręcz jak ją wezmę to sama się upomina że one idzie do męża na ręce
MaJulMi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-05, 23:55   #3103
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
co do puzzli, mamy, odeszły już w odstawkę, teraz na topie jest dzik 9-el i Kubuś puchatek 15-el.
Nie wiem, czy mają w normalnej ofercie, ale pełna półka ich była tam, gdzie odżywki do włosów
a to musze w takim razie spojrzec jak bede kiedys w pobllizu hebe...

u nas Kuba ma swoje ulubione obrazki. ma tez kilka tych drewnianych ramkowych ale one takie sa slabe, malo atrakcyjne wzrokowo ale czasem je tez uklada ale zdecydowanie woli te dla maluszkow. sa poprostu ladniejsze. ale mamy tez np. takie gigantyczne (na gwiazdke dostal) Cars, 24el, i je tez bardzo lubi i bez mojej pomocy uklada. jemy chyba musi podpasowac ryzunek/kolorystyka, cos okolozwierzecofarmowtrakt orkowe musi byc i bedzie git

takie jeszcze znalzalam, jakby ktoras chciala, bo dla nas juz chyba za proste
http://allegro.pl/gra-edukacyjna-puz...929608237.html

a moze takie wezme - jest traktorek nawet
http://allegro.pl/puzzle-drewniane-u...919578083.html

Stary 2015-01-06, 00:00   #3104
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
o kurcze znowu.... współczuję

Chyba się skuszę

KCIUKI!!! Wiadomo już coś?

łoooo

Teraz juz na stale. Chcemy uciec stad, bo tu jednak zbyt bezpiecznie nie jest
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 08:12   #3105
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Dzień dobry

Wszystkie dzieci śpią ??:p

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Aga8484 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 08:13   #3106
mikakrolikowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aga8484 Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Nie juz dawno nie spimy
mikakrolikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 08:22   #3107
s i l v e r
Zakorzenienie

A myśmy się obudzili 10 min temu
Stary 2015-01-06, 08:25   #3108
mikakrolikowa
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry

Aga jak sie czujesz ?
mikakrolikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 08:29   #3109
ezzo
Zadomowienie

Cytat:
Dzień dobry

Moje chlopaki jeszcze spia, ale ten maly łobuziak w brzuchu tak mi się wierci, ze już nie dałam rady leżeć.
Aga a ty jeszcze nie na porodówce?
ezzo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 09:01   #3110
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

My juz obudzeni. Wczoraj byliśmy w Ikei i Decathlonie. I jak wyszliśmy z drugiego Antonio smutny się zrobił i śpiący. Usnął nam w aucie. W domu miał 37.4 ok 19 a potem przysnał. Ok 21 miał 38.4 w nocy nic nie spadło i teraz tez jest tyle. Wczoraj dojrzalam ze to chyba piątka wychodzi i widać było jakby go coś swedzialo. Ale mam też wrażenie jakby bolało gardło. I nie wiem czy jechać na IP. Bo żeby było śmiesznie wczoraj dowiedziałam się że są cyrki z przychodnia i NFZ z nimi umowy nie podpisał i strajkują. Cuda na kiju. ..i nie wiem gdzie w razie co iść do lekarza. Może więc lepiej dziś w święto iść na pogotowie?

"Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć."
neti1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 09:02   #3111
gojka24
Zakorzenienie

My tez juz nie spimy. Tz smacznie hrapie. No coz niech sie chlopaczyna wyspi. Nalezy mu sie. Ostatnio ja dluzej pospalam. Ale pieknie slonko dzis u nas swieci. Szkoda ze nie ma sniegu bo by bylo idealnie zimowo.
Milego dnia
Stary 2015-01-06, 09:03   #3112
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Dodam że Antonio nigdy przy żadnej infekcji nie miał temperatury jedynie dwa razy przy zębach. Dlatego teraz tez myślę że to zeby no ale warto to sprawdzić.

"Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć."
Stary 2015-01-06, 09:14   #3113
pstryczek84
Zakorzenienie

zdrowka dka antosia! ma caly czas temp.?

Stary 2015-01-06, 09:18   #3114
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Pstryku ma.teraz dałam nurofen po raz drugi i zobaczymy. Ale chyba pojade na pogotowie bo lepiej jechać dziś niż jutro szukać lekarza...... ?

Edytowane przez neti1
Czas edycji: 2015-01-06 o 09:33
Stary 2015-01-06, 09:21   #3115
litllesweetangel
Lurker ;)

Neti a dalas mu cos na zbicie? Bo o tym juz nie napisalas Jak dla mnie to nie ma poki co powodu, zeby na ip jechac.

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry
litllesweetangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 09:31   #3116
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Cytat:
Napisane przez litllesweetangel Pokaż wiadomość
Neti a dalas mu cos na zbicie? Bo o tym juz nie napisalas Jak dla mnie to nie ma poki co powodu, zeby na ip jechac.
No napisałam w poprzednim poście ze dałam po raz drugi nurofen. Wczoraj wieczorem i dziś rano. Zobaczymy ... Najwyżej na wieczór pojedziemy. ..

Edytowane przez neti1
Czas edycji: 2015-01-06 o 09:33
Stary 2015-01-06, 09:36   #3117
LadyWhisper
Zakorzenienie

Antosiu zdrowka!

My jeszcze w lozkach Przypomne ze poszlo mlode spac o 18.45

Stary 2015-01-06, 09:37   #3118
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Jedźcie, pewnie, bo kij wie co potem z lekarzami :/
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 09:42   #3119
gojka24
Zakorzenienie

Neti ja bym sie wstrzymala do wieczora. Normalnie to bym na ip nie jechala, ale skoro mowisz ze macie problem z lekarzem to lepiej sprawdzcie na pogotowiu. Nie daj Boze jutro bedziesz potrzebowala konsultacji i co zrobisz? Jej co to sie dzieje. Tyle kasy na skladki placimy, w wiekszosci przypqdkow leczymy sie prywatnie a jak juz trzeba do lakarza na nfz to nie mozna. Wstyd, Jak nasze panstwo dba o nas. Po kiego te gigantyczne skladki?
Stary 2015-01-06, 09:47   #3120
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Cytat:
Napisane przez mikakrolikowa Pokaż wiadomość
Aga jak sie czujesz ?
Oprócz kataru który mnie męczy od tygodnia bardzo dobrze.
Nic się nie dzieje, żadnych skurczy. Młody w.brzuchu szaleje.
Także na porodówce nie jestem :p

Zaczynam wierzyć że urodzę 13 ale by było.
Ciekawe czy zdarzają się takie przypadki

Aga8484 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości