|
|
#541 | |
|
strachajło
|
Dot.: Akcja 100 książek w 2015 roku :)
Cytat:
też z pomocą przyszedł mi sympatyczny gryzoń i na razie książek mi na jakiś czas nie zabraknieanuhaaaaaaaaaa przybij piątkę ja też dzięki ebookom na telefonie znacząco podwyższyłam liczbę przeczytanych pozycji..ciekawe czy ci, którzy się tak dziwią przeczytali choćby część tego, co Ty
|
|
#542 |
|
Zakorzenienie
|
Pierwsza książka w tym roku już przeczytana
|
|
#543 |
|
...po prostu być.
|
4 "Córką islamu"Sufiya Ahmed , takie tam czytadełko, ale całkiem całkiem.
Pierwsza w zasadzie moja książka tego typu i kolejna w ramach wyzwania 2015. A jeśli chodzi o wyzwania to jak już napisała kaarooo, są one dla mnie również inspiracją do szukania nowych i ciekawych książek. Teraz zabieram się za "Niebo istnieje... Naprawdę", doczytuję Achaję i powoli przemierzam strony "Pana Tadeusza"(chyba skończę w tym półroczu )
|
|
|
|
#544 |
|
Raczkowanie
|
Druga książka w tym roku przeczytana: Witajcie w raju. Reportaże o przemyśle turystycznym. - Jannie Dielemans
Najlepiej treść jej odda ten cytat: "Przemysł turystyczny sprzedaje coś, czego nie posiada. Pakuje sny, ale sprzedaje plaże, góry, ludzi, kultury i zmusza biedne kraje do dostosowania się do naszych potrzeb, jakiekolwiek by one nie były. Wizja szerokiej, pustej rajskiej plaży przyczynia sie do niszczenia niezbędnego do życia lasu mangrowego i wkłada broń w ręce policjanta turystycznego, którego zadaniem jest trzymać mieszkańców na dystans. Nasze hotele budują współcześni niewolnicy - Brimańczycy w Tajlandii, Haitańczycy na Dominikanie. Nasz spacer po polu golfowym kosztuje tysiące litrów wody, której brakuje w odwiedzanych przez nas krajach. Ale my nie chcemy o tym słyszeć... Przecież jesteśmy na wakacjach. Nie chcemy widzieć, że dziewczyna, która przed chwilą wymasowała nasze stopy, wstaje o szóstej rano i pracuje do dziesiątej wieczorem za równowartość dwunastu złotych dziennie. Albo, że rdzenni mieszkańcy kraju, których odwiedzamy, odgrywają dla nas tańce, bo są do tego zmuszeni. Jak to wyraziła wychowana w Antigui pisarka Jamaica Kincaid: "Nie pozwów, by owo nieprzyjemne uczucie, które czasem przebiega ci po plecach, biorące się ze świadomości wyzysku, ucisku i dominacji, rozwinęło się we wszechogarniające obrzydzenie: może to popsuć wakacje." Polecam książkę, pokazuje ułamek ciemnej strony przemysłu turystycznego.
|
#545 |
|
Zaczytanie
|
4/100 Ostre przedmioty - G. Flynn
Oj ta książka nie powala, średniak, ale czyta(ło) się szybko
|
|
#546 |
|
Rozeznanie
|
Cześć, mogłabym poprosić o dopisanie?
![]() Mam słabość do nich i kupuję. Nie wiem, co z nimi kiedyś zrobię ![]() Kiedyś wypożyczałam, ale nie ma już nic ciekawego. 1. "Skąd wieje wiatr", Maja Margasińska Nie wiem, jak podsumować... Oniryczna (słówko z opisu), ale z drugiej strona mocno osadzona w rzeczywistości. Zainteresowała mnie ze względu na nawiązanie do ChAD. Poza tym są jakieś wątki, a w zasadzie chyba tylko jeden, których nie rozumiem ![]() Można by ją jeszcze w jakiś sposób rozwinąć bo 244 strony to za mało. Książka oczywiście z wyprzedaży - 12,99 zł. 2. "Siostra", Rosamund Lupton Thriller... trochę psychologii. Może nie czyta się zbyt szybko bo miałam wrażenie, jakbym czytała zwierzenia (bardzo emocjonalne) prawdziwej osoby, więc każde zdanie miało dla mnie jakieś znaczenie i nie biegłam dalej. Ale wciąga. Normalnie nie czytam thrillerów bo dowiaduję się z nich, ile zła jest wokół (banalnie brzmi, ale jestem trochę cykorem). Zainteresował mnie sposób pisania, budowa całej powieści i główna bohaterka. Może widzę w niej coś ze mnie. Nie wiem, ale dawno nie czytałam czegoś takiego. W każdym razie - polecam. Książka za całe 9,99 zł za 319 stron. Przepraszam za niezgrabne recenzje, ale książki trudno jest opisywać. Może się wyrobię przy setnej
|
|
|
|
#547 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję za dopisanie
Aktualnie czytam drugą część Więźnia Labiryntu, mam nadzieję, że trzyma poziom pierwszej ![]() Wysłane z telefonu. |
|
|
|
#548 | |
|
Zaczytanie
|
Cytat:
|
|
|
#549 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#550 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#551 |
|
Wtajemniczenie
|
5. Zasłona dymna Sandra Brown
Britt, znana dziennikarka, budzi się w łóżku Jaya, policjanta. Mężczyzna nie żyje, a ona pamięta tylko, że chciał jej coś bardzo ważnego powiedzieć... Jay zasłynął przed pięcioma laty, ratując kolegów z wielkiego pożaru posterunku policji. Sprawa zrujnowała karierę Raleya, strażaka, który usiłował ją wyjaśnić. Kto i dlaczego zatuszował przyczyny pożaru? Od odpowiedzi na pytanie, co się wtedy stało, zależy teraz przyszłość Britt i Raleya... Brown i jej pióro dokładnie takie jak lubię
|
#552 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#553 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dlatego z bibliotek już nie korzystam wcale. Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#554 | ||
|
Bang Bang Lucky Luck !
|
Cytat:
No można. 1 strona, punkt po punkcie jest zapisane co wliczamy a co nie. Jeżeli jakieś są wg was błędy czy propozycje zmian to proponować. Cytat:
Polecam gryzonia, torrenty i są strony z komiksami ![]() |
||
|
|
|
#555 |
|
Zakorzenienie
|
Mam małe pytanie offtopowe do posiadaczek czytników, jakie macie modele? Już prawie kliknęłam Kindle 7, bo mój dziadek Prestigio ma słabą baterię i często się buntuje( mam go już 3 lata i przeczytałam na nim mnóstwo książek). Ma któraś Kindle 7 i może się wypowiedzieć?
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 |
|
|
|
#556 |
|
Bang Bang Lucky Luck !
|
U mnie komiksy są w bibliotekach ale same dla dzieci i to może z 40 sztuk..
|
|
|
|
#557 |
|
Konto usunięte
|
https://www.facebook.com/events/7894...y_type=regular "Nie przeczytam żadnej książki w 2015 roku" nie wiem czy to prowokacja ale mało zabawna
|
|
|
|
#558 |
|
Zakorzenienie
|
3. "Szepty zmarłych" S. Beckett - dobra kontynuacja. Pół nocy czytałam, i dzisiaj dokończyłam. Cieszę się, że został mi polecony ten autor. Dobry kryminał, fajne zmyłki, bardzo szybko się czyta. Muszę upolować czwartą część.
|
#559 |
|
Zadomowienie
|
2/100
A. Pilipiuk - Kroniki Jakuba Wędrowycza Przezabawna w swojej "prostocie". Jakub nie jest raczej kimś z kogo chciałabym brać przykład, czy się przyjaźnić, ale chętnie przeczytam więcej o jego perypetiach. Swojskie fantasy..
|
#560 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zazdroszczą innym czy jak...
|
|
#561 |
|
Zadomowienie
|
Może ze strony większości to jakiś żart, bo mimo znajomości niejednej TAKIEJ osoby, to dziwne, według mnie, chwalić się tym
. W szkole widzę, że czytelnictwo wręcz jest lansowane ostatnio
|
#562 |
|
Raczkowanie
|
Kilkoro moich znajomych jest w tej grupie - wszyscy czytają dużo, więc to bardziej prześmiewczy żart.
2/52 Ostatnio przeczytana: G. Orwell - Folwark zwierzęcy "Zwierzęta w ogrodzie patrzyły to na świnię, to na człowieka, potem znów na świnię i na człowieka, ale nikt już nie mógł się połapać, kto jest kim." |
|
|
|
#563 |
|
Wtajemniczenie
|
Tylko jedni pewnie biorą to na poważnie, inni właśnie prześmiewczo
|
#564 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a bo to właśnie wzrok psuję na własne życzenie, albo że to już nie ten sam klimat, nie móc dotknąć kartek, powąchać jakby takie czytanie było mniej wartościowe
|
|
|
|
|
#565 |
|
Bang Bang Lucky Luck !
|
|
|
|
|
#566 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
M. Raduchowska "Demon luster" 5/100 Bardzo dobra książka. Autorka ma świetny styl pisania, bardzo lekki i przy tym zabawny. Udana kontynuacja "Szamanki od umarlaków" Z komiksów polecam mangę Neon Genesis Evangelion
|
|
#567 | |
|
Zaczytanie
|
Cytat:
|
|
|
#568 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
póki co czytałam tylko Chemię Śmierci i Zapisane w kościach, ale jak tylko czytnik dojdzie to nadrobię
|
|
|
#569 | ||
|
Bang Bang Lucky Luck !
|
Cytat:
Cytat:
czyli taka średnia jednak... no to pomyślę jeszcze czy aby na pewno ją chcę
|
||
|
|
|
#570 |
|
Przyczajenie
|
A ja jestem w trakcie czytania "Wołania kukułki"
już niedługo pierwsza będzie za mną jeszcze 99
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:08.

i na razie książek mi na jakiś czas nie zabraknie
ja też dzięki ebookom na telefonie znacząco podwyższyłam liczbę przeczytanych pozycji..ciekawe czy ci, którzy się tak dziwią przeczytali choćby część tego, co Ty 

ale gdyby nie taki sposób, to pewnie wcale bym nie czytała. A tak to w każdej wolnej chwili mogę sobie przeczytać choćby jeden rozdział. Bardzo dużo osób się dziwi albo patrzy na mnie z politowaniem

おはよう!