Akcja 100 książek w 2015 roku :) - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-06, 12:11   #541
twofaces
strachajło

Dot.: Akcja 100 książek w 2015 roku :)

Cytat:
Napisane przez Suivi Pokaż wiadomość
3. "Nasz mały PRL" Witold Szabłowski, Izabela Meyza

Polecam, bardzo szybko i przyjemnie się czyta
zaciekawiłaś mnie, dodaję do listy książek, które chcę przeczytać
też z pomocą przyszedł mi sympatyczny gryzoń i na razie książek mi na jakiś czas nie zabraknie

anuhaaaaaaaaaa przybij piątkę ja też dzięki ebookom na telefonie znacząco podwyższyłam liczbę przeczytanych pozycji..ciekawe czy ci, którzy się tak dziwią przeczytali choćby część tego, co Ty

twofaces jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 12:32   #542
daydreaming_
Zakorzenienie

Pierwsza książka w tym roku już przeczytana

daydreaming_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 12:55   #543
minka-80
...po prostu być.

4 "Córką islamu"Sufiya Ahmed , takie tam czytadełko, ale całkiem całkiem.
Pierwsza w zasadzie moja książka tego typu i kolejna w ramach wyzwania 2015.
A jeśli chodzi o wyzwania to jak już napisała kaarooo, są one dla mnie również inspiracją do szukania nowych i ciekawych książek.

Teraz zabieram się za "Niebo istnieje... Naprawdę", doczytuję Achaję i powoli przemierzam strony "Pana Tadeusza"(chyba skończę w tym półroczu )
minka-80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 13:00   #544
popfia
Raczkowanie

Druga książka w tym roku przeczytana: Witajcie w raju. Reportaże o przemyśle turystycznym. - Jannie Dielemans

Najlepiej treść jej odda ten cytat: "Przemysł turystyczny sprzedaje coś, czego nie posiada. Pakuje sny, ale sprzedaje plaże, góry, ludzi, kultury i zmusza biedne kraje do dostosowania się do naszych potrzeb, jakiekolwiek by one nie były. Wizja szerokiej, pustej rajskiej plaży przyczynia sie do niszczenia niezbędnego do życia lasu mangrowego i wkłada broń w ręce policjanta turystycznego, którego zadaniem jest trzymać mieszkańców na dystans. Nasze hotele budują współcześni niewolnicy - Brimańczycy w Tajlandii, Haitańczycy na Dominikanie. Nasz spacer po polu golfowym kosztuje tysiące litrów wody, której brakuje w odwiedzanych przez nas krajach. Ale my nie chcemy o tym słyszeć... Przecież jesteśmy na wakacjach. Nie chcemy widzieć, że dziewczyna, która przed chwilą wymasowała nasze stopy, wstaje o szóstej rano i pracuje do dziesiątej wieczorem za równowartość dwunastu złotych dziennie. Albo, że rdzenni mieszkańcy kraju, których odwiedzamy, odgrywają dla nas tańce, bo są do tego zmuszeni. Jak to wyraziła wychowana w Antigui pisarka Jamaica Kincaid: "Nie pozwów, by owo nieprzyjemne uczucie, które czasem przebiega ci po plecach, biorące się ze świadomości wyzysku, ucisku i dominacji, rozwinęło się we wszechogarniające obrzydzenie: może to popsuć wakacje."

Polecam książkę, pokazuje ułamek ciemnej strony przemysłu turystycznego.
2015: 47
popfia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 13:08   #545
Lukardis
Zaczytanie

4/100 Ostre przedmioty - G. Flynn
Oj ta książka nie powala, średniak, ale czyta(ło) się szybko

"Ile razy masz ochotę kogoś krytykować przypomnij sobie, że nie wszyscy ludzie na tym świecie mieli takie możliwości jak ty"
Francis Scott Fitzgerald – Wielki Gatsby
Lukardis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 13:18   #546
kocim
Rozeznanie

Cześć, mogłabym poprosić o dopisanie?
Mam słabość do nich i kupuję. Nie wiem, co z nimi kiedyś zrobię
Kiedyś wypożyczałam, ale nie ma już nic ciekawego.

1. "Skąd wieje wiatr", Maja Margasińska
Nie wiem, jak podsumować... Oniryczna (słówko z opisu), ale z drugiej strona mocno osadzona w rzeczywistości. Zainteresowała mnie ze względu na nawiązanie do ChAD. Poza tym są jakieś wątki, a w zasadzie chyba tylko jeden, których nie rozumiem
Można by ją jeszcze w jakiś sposób rozwinąć bo 244 strony to za mało.
Książka oczywiście z wyprzedaży - 12,99 zł.

2. "Siostra", Rosamund Lupton
Thriller... trochę psychologii. Może nie czyta się zbyt szybko bo miałam wrażenie, jakbym czytała zwierzenia (bardzo emocjonalne) prawdziwej osoby, więc każde zdanie miało dla mnie jakieś znaczenie i nie biegłam dalej. Ale wciąga. Normalnie nie czytam thrillerów bo dowiaduję się z nich, ile zła jest wokół (banalnie brzmi, ale jestem trochę cykorem). Zainteresował mnie sposób pisania, budowa całej powieści i główna bohaterka. Może widzę w niej coś ze mnie. Nie wiem, ale dawno nie czytałam czegoś takiego. W każdym razie - polecam.
Książka za całe 9,99 zł za 319 stron.

Przepraszam za niezgrabne recenzje, ale książki trudno jest opisywać. Może się wyrobię przy setnej
kocim jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 13:19   #547
Malwina_89
Zakorzenienie

Dziękuję za dopisanie

Aktualnie czytam drugą część Więźnia Labiryntu, mam nadzieję, że trzyma poziom pierwszej

Wysłane z telefonu.

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Malwina_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 13:31   #548
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Napisane przez popfia Pokaż wiadomość
Druga książka w tym roku przeczytana: Witajcie w raju. Reportaże o przemyśle turystycznym. - Jannie Dielemans

Najlepiej treść jej odda ten cytat: "Przemysł turystyczny sprzedaje coś, czego nie posiada. Pakuje sny, ale sprzedaje plaże, góry, ludzi, kultury i zmusza biedne kraje do dostosowania się do naszych potrzeb, jakiekolwiek by one nie były. Wizja szerokiej, pustej rajskiej plaży przyczynia sie do niszczenia niezbędnego do życia lasu mangrowego i wkłada broń w ręce policjanta turystycznego, którego zadaniem jest trzymać mieszkańców na dystans. Nasze hotele budują współcześni niewolnicy - Brimańczycy w Tajlandii, Haitańczycy na Dominikanie. Nasz spacer po polu golfowym kosztuje tysiące litrów wody, której brakuje w odwiedzanych przez nas krajach. Ale my nie chcemy o tym słyszeć... Przecież jesteśmy na wakacjach. Nie chcemy widzieć, że dziewczyna, która przed chwilą wymasowała nasze stopy, wstaje o szóstej rano i pracuje do dziesiątej wieczorem za równowartość dwunastu złotych dziennie. Albo, że rdzenni mieszkańcy kraju, których odwiedzamy, odgrywają dla nas tańce, bo są do tego zmuszeni. Jak to wyraziła wychowana w Antigui pisarka Jamaica Kincaid: "Nie pozwów, by owo nieprzyjemne uczucie, które czasem przebiega ci po plecach, biorące się ze świadomości wyzysku, ucisku i dominacji, rozwinęło się we wszechogarniające obrzydzenie: może to popsuć wakacje."

Aż sobie dopisałam do listy

"Ile razy masz ochotę kogoś krytykować przypomnij sobie, że nie wszyscy ludzie na tym świecie mieli takie możliwości jak ty"
Stary 2015-01-06, 13:33   #549
Taranka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez popfia Pokaż wiadomość

Bardzo ciekawie brzmi, zapisuję
Stary 2015-01-06, 13:33   #550
anuhaaaaaaaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez twofaces Pokaż wiadomość

anuhaaaaaaaaaa przybij piątkę ja też dzięki ebookom na telefonie znacząco podwyższyłam liczbę przeczytanych pozycji..ciekawe czy ci, którzy się tak dziwią przeczytali choćby część tego, co Ty
oczywiście, że nie ale wiesz, pogadać muszą
anuhaaaaaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 13:38   #551
Farisss
Wtajemniczenie

5. Zasłona dymna Sandra Brown
Britt, znana dziennikarka, budzi się w łóżku Jaya, policjanta. Mężczyzna nie żyje, a ona pamięta tylko, że chciał jej coś bardzo ważnego powiedzieć... Jay zasłynął przed pięcioma laty, ratując kolegów z wielkiego pożaru posterunku policji. Sprawa zrujnowała karierę Raleya, strażaka, który usiłował ją wyjaśnić. Kto i dlaczego zatuszował przyczyny pożaru? Od odpowiedzi na pytanie, co się wtedy stało, zależy teraz przyszłość Britt i Raleya...

Brown i jej pióro dokładnie takie jak lubię
Stary 2015-01-06, 13:51   #552
201606201229
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Lukardis Pokaż wiadomość
Aż sobie dopisałam do listy
Cytat:
Napisane przez Taranka Pokaż wiadomość
Bardzo ciekawie brzmi, zapisuję
również zapisuję
201606201229 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 14:08   #553
miss kitsch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anuhaaaaaaaaaa Pokaż wiadomość
Ja już nie pamiętam kiedy miałam książkę w rękach. Wszystko czytam na telefonie ale gdyby nie taki sposób, to pewnie wcale bym nie czytała. A tak to w każdej wolnej chwili mogę sobie przeczytać choćby jeden rozdział. Bardzo dużo osób się dziwi albo patrzy na mnie z politowaniem ale ja się już przyzwyczaiłam i nie odczuwam żadnego dyskomfortu.
Ale dlaczego? Bo czytasz na komórce? Dla wzroku to co prawda nie najlepiej ale nie rozumiem tego "z politowaniem"...?

Cytat:
Napisane przez SELKA* Pokaż wiadomość
W bibliotece nie byłam już chyba z 5 lat, więc nawet nie wiem czy u mnie w mieście obowiązuje jedna karta. Zresztą z tego co pamiętam, miałam kartę papierową.
Mnie też coś koło tego nie widzieli, ale to dlatego, że u nas w mieście (centrum) są biblioteki w których nie możesz przejść się między regałami i pooglądać, powybierać tylko stoisz "przy ladzie" i mówisz co chcesz a pani dopiero idzie, szpera i przynosi. Beznadzieja
Dlatego z bibliotek już nie korzystam wcale.

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czytające komiksy, co czytacie? Wieki już nie czytałam żadngo komiksu!
Thorgala, to moja miłość z dzieciństwa

Cytat:
Napisane przez blue houdini Pokaż wiadomość
O, ja też! Tylko nie rozkminiłam jeszcze skąd go wezmę. Moze to głupie, ale nie mam pojęcia skąd wziąć komiks, a nie chcę kupować. Książki przeważnie pożyczam z biblioteki albo od znajomych dostaję na prezent, mam też swoje nieprzeczytane przez lata. Ale skąd wziąć komiks?
Komiksy też z biblioteki
Stary 2015-01-06, 14:10   #554
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

Cytat:
Napisane przez cherrry2009 Pokaż wiadomość
Faktycznie tak może być, chodź jest to dla mnie całkowicie niezrozumiałe. Strasznie dziwna sprawa bo książkę można nadal dostać np. w auchan za 9,99 zł - fakt nie jest już dostępna w księgarniach. Ale cena na okładce to 39,99 a ludziska kupują ją na allegro po 86-149 zł, istne szaleństwo
No wiesz, ja jak idę do hipermarketu akurat na książki nie patrzę ani na te na wyprzedaży czy coś, więc tylko jak już to allegro, olx albo lc. Więc ci co licytują to może po prostu nie wiedzą o takich promocjach ?

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
Czy dobrze pamiętam że komiksy można wliczać?
No można.
1 strona, punkt po punkcie jest zapisane co wliczamy a co nie. Jeżeli jakieś są wg was błędy czy propozycje zmian to proponować.

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czytające komiksy, co czytacie? Wieki już nie czytałam żadngo komiksu!
U mnie to wygląda tak :

• Asteriks i Obeliks - czytam
  • Czysta Krew - w planach
  • Włatcy Móch - przeczytane
  • Shrek - przeczytane
  • Kaczor Donald - chciałabym coś przeczytać z tych grubszych tomów coś
  • Garfield - przeczytany 1 komiks i nie będę wracać do niego, nie bawi mnie kompletnie... lepsza bajka niż komiksy
  • Beautiful Creatures - chciałabym dorwać mangę ale nie nigdzie nie mogę...

Cytat:
Napisane przez blue houdini Pokaż wiadomość
Ale skąd wziąć komiks?
Polecam gryzonia, torrenty i są strony z komiksami
Kamilaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 14:21   #555
magrat16
Zakorzenienie

Mam małe pytanie offtopowe do posiadaczek czytników, jakie macie modele? Już prawie kliknęłam Kindle 7, bo mój dziadek Prestigio ma słabą baterię i często się buntuje( mam go już 3 lata i przeczytałam na nim mnóstwo książek). Ma któraś Kindle 7 i może się wypowiedzieć?
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 14:25   #556
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

U mnie komiksy są w bibliotekach ale same dla dzieci i to może z 40 sztuk..
Stary 2015-01-06, 14:29   #557
201606201229
Konto usunięte

https://www.facebook.com/events/7894...y_type=regular "Nie przeczytam żadnej książki w 2015 roku" nie wiem czy to prowokacja ale mało zabawna
201606201229 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 14:56   #558
kaarooo
Zakorzenienie

3. "Szepty zmarłych" S. Beckett - dobra kontynuacja. Pół nocy czytałam, i dzisiaj dokończyłam. Cieszę się, że został mi polecony ten autor. Dobry kryminał, fajne zmyłki, bardzo szybko się czyta. Muszę upolować czwartą część.

kaarooo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 15:32   #559
Kucias
Zadomowienie

2/100

A. Pilipiuk - Kroniki Jakuba Wędrowycza

Przezabawna w swojej "prostocie". Jakub nie jest raczej kimś z kogo chciałabym brać przykład, czy się przyjaźnić, ale chętnie przeczytam więcej o jego perypetiach. Swojskie fantasy..
Stary 2015-01-06, 15:34   #560
Farisss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kamikadzeee Pokaż wiadomość
https://www.facebook.com/events/7894...y_type=regular "Nie przeczytam żadnej książki w 2015 roku" nie wiem czy to prowokacja ale mało zabawna
No cóż. Skoro się tym chcą chwalić...
Zazdroszczą innym czy jak...
Stary 2015-01-06, 15:45   #561
Kucias
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Farisss Pokaż wiadomość
No cóż. Skoro się tym chcą chwalić...
Zazdroszczą innym czy jak...
Może ze strony większości to jakiś żart, bo mimo znajomości niejednej TAKIEJ osoby, to dziwne, według mnie, chwalić się tym .
W szkole widzę, że czytelnictwo wręcz jest lansowane ostatnio
Stary 2015-01-06, 16:07   #562
blue houdini
Raczkowanie

Kilkoro moich znajomych jest w tej grupie - wszyscy czytają dużo, więc to bardziej prześmiewczy żart.

"Zwierzęta w ogrodzie patrzyły to na świnię, to na człowieka, potem znów na świnię i na człowieka, ale nikt już nie mógł się połapać, kto jest kim."
blue houdini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 16:31   #563
Farisss
Wtajemniczenie

Tylko jedni pewnie biorą to na poważnie, inni właśnie prześmiewczo
Stary 2015-01-06, 16:44   #564
anuhaaaaaaaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miss kitsch Pokaż wiadomość
Ale dlaczego? Bo czytasz na komórce? Dla wzroku to co prawda nie najlepiej ale nie rozumiem tego "z politowaniem"...?
a z różnych powodów a bo to właśnie wzrok psuję na własne życzenie, albo że to już nie ten sam klimat, nie móc dotknąć kartek, powąchać jakby takie czytanie było mniej wartościowe
anuhaaaaaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 16:51   #565
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

Cytat:
Jak byś ją oceniła ? W jakiej skali ? Bo ja chce ją wypożyczyć w innym mieście ale nie wiem czy warto czekać w kolejce...
Stary 2015-01-06, 17:18   #566
Utopiec
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez magrat16 Pokaż wiadomość
Mam małe pytanie offtopowe do posiadaczek czytników, jakie macie modele? Już prawie kliknęłam Kindle 7, bo mój dziadek Prestigio ma słabą baterię i często się buntuje( mam go już 3 lata i przeczytałam na nim mnóstwo książek). Ma któraś Kindle 7 i może się wypowiedzieć?
Podpisuję się pod tym pytaniem. Rozważam zakup.

M. Raduchowska "Demon luster" 5/100
Bardzo dobra książka. Autorka ma świetny styl pisania, bardzo lekki i przy tym zabawny. Udana kontynuacja "Szamanki od umarlaków"

Z komiksów polecam mangę Neon Genesis Evangelion
Stary 2015-01-06, 17:18   #567
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Napisane przez Kamilaa21 Pokaż wiadomość
Jak byś ją oceniła ? W jakiej skali ? Bo ja chce ją wypożyczyć w innym mieście ale nie wiem czy warto czekać w kolejce...
Dałam jej 6/10, bo mało w niej (zwrotów) akcji i zakończenie myślę, że jest trochę naciągane. Nie znaczy to, że książka nudzi, po prostu wszystko się wyjaśnia pooowooooli

Stary 2015-01-06, 17:34   #568
gracieux
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaarooo Pokaż wiadomość
3. "Szepty zmarłych" S. Beckett - dobra kontynuacja. Pół nocy czytałam, i dzisiaj dokończyłam. Cieszę się, że został mi polecony ten autor. Dobry kryminał, fajne zmyłki, bardzo szybko się czyta. Muszę upolować czwartą część.
ja bardzo lubię jego książki
póki co czytałam tylko Chemię Śmierci i Zapisane w kościach, ale jak tylko czytnik dojdzie to nadrobię

~I'm a hopeless romantic with a dirty mind~

90/2015
15/2016

gracieux jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 17:39   #569
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

Cytat:
Cytat:
Dałam jej 6/10, bo mało w niej (zwrotów) akcji i zakończenie myślę, że jest trochę naciągane. Nie znaczy to, że książka nudzi, po prostu wszystko się wyjaśnia pooowooooli
Aha, dzięki czyli taka średnia jednak... no to pomyślę jeszcze czy aby na pewno ją chcę
Stary 2015-01-06, 17:46   #570
mojito1989
Przyczajenie

A ja jestem w trakcie czytania "Wołania kukułki" już niedługo pierwsza będzie za mną jeszcze 99
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości