Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXV - Strona 108 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-06, 20:42   #3211
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXV

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49628748]Monika a nie możesz jutro na pomoc świąteczną skoczyć? Bo dzisiaj to już trochę późno, ale jutro zaraz po 18-tej czy 19-tej może? Muszą zapewnić jakaś opiekę [/QUOTE]

wiem, że muszą, ale też nie chcę go ciągać po dyżurnych przychodniach i czekać nie wiadomo ile w kolejce z chorymi, żeby gorzej nie było... na dodatek ja i tak jutro do 22 w pracy. zadzwonię z rana tam gdzie prywatnie chodzimy, może się jeszcze uda
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 21:09   #3212
krolewna1986
Wtajemniczenie

Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXV

Renia nie jestem nauczycielką, po prostu wzięłam kilka dni urlopu

Juliś 

Aniołek[*]30tc
krolewna1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 21:13   #3213
gkatarzynka
Zadomowienie

Monika,a gdzie Ty w Lublinie mieszkasz? u nas dobra przychodnia jest na porebie...
I mi to tez ewidentnie wyglada na trzydniowke. Wysypka drobna czerwona na brzuszku i pleckach? Jesli tak to na 99% trzydniowka i lekarz Ci nic nie da...bo goraczka juz przeszla...
A bostonka to podobnie z goraczka ale wysypka wystepuje w postaci babli na stopach,dloniach,ustach i czesto w jamie ustnej... i rzeczywiscie teraz panuje wLublinie a to dziiadostwo mocno zakazne jest.

u nas za to wiatrowka w domu wiec a temacie krosteczek jestem obcykana....

Zbliza mi sie termin badan prenatalnych i coraz bardziej sie stresuje... czekam na ruchy Malenstwa,bo wtedy bede przynajmniej wiedziec,ze jest OK. Na wizycie doktor powiedzial,ze macica rosnie wiec Maluszekk tez i mam sie nie stresowac. Ale to nie takie latwe...
gkatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 21:27   #3214
zebrawpaski
Zakorzenienie

Agatko- ja mam medelę na prąd i też sobie chwalę.
Napisałam, że badziewie bo z piersi nie zawsze mleko wyciąga a mały ssak-laktator tylko na cycku i juz ma prawie 7kg

JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
KASIA
JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
TOSIA
zebrawpaski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 21:39   #3215
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez gkatarzynka Pokaż wiadomość
Monika,a gdzie Ty w Lublinie mieszkasz? u nas dobra przychodnia jest na porebie...
I mi to tez ewidentnie wyglada na trzydniowke. Wysypka drobna czerwona na brzuszku i pleckach? Jesli tak to na 99% trzydniowka i lekarz Ci nic nie da...bo goraczka juz przeszla...
A bostonka to podobnie z goraczka ale wysypka wystepuje w postaci babli na stopach,dloniach,ustach i czesto w jamie ustnej... i rzeczywiscie teraz panuje wLublinie a to dziiadostwo mocno zakazne jest.

u nas za to wiatrowka w domu wiec a temacie krosteczek jestem obcykana....

Zbliza mi sie termin badan prenatalnych i coraz bardziej sie stresuje... czekam na ruchy Malenstwa,bo wtedy bede przynajmniej wiedziec,ze jest OK. Na wizycie doktor powiedzial,ze macica rosnie wiec Maluszekk tez i mam sie nie stresowac. Ale to nie takie latwe...
Wlasnie myslalam nad ta przychodnia bo mieszkam w okolicy a naleze do innej, ktos mi kiedys polecal pediatre z onyksowej ale raz w tyg przyjmowala? Kto tam teraz przyjmuje? Mozesz mi cos wiecej na pw napisac? Nalezysz tam? Zaraz zreszta napisze ci co bym chciala wiedziec.

Wysypka na brzuchu i plecach, czerwona ale nie intensywna, zadnych babli, delikatna ale nie taka drobniusienka, ze 2 mm plamki. Goraczka bardzo wysoka jednej nocy byla, kolejnej ponad 38 ale bez lekow, nast nic, w ciagu tych dni tez bez goraczki.

Kciuki za prenatalne. Ja ruchy czuje od miesiaca ale tylko wieczorem jak sie poloze i to nie zawsze. W ciagu dnia jak latam czy cos robie nie czuje. Wiec niby czuje a nie uspokaja mnie to wcale.
Stary 2015-01-06, 21:39   #3216
zebrawpaski
Zakorzenienie

Agata-impreza w domu czy w lokalu?
Jak się mieszka po remoncie?

JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
KASIA
JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
TOSIA
Stary 2015-01-06, 21:48   #3217
agatkaa1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zebrawpaski Pokaż wiadomość
Agata-impreza w domu czy w lokalu?
Jak się mieszka po remoncie?
impreza w lokalu na szczęście....
a po remoncie cudownie a Igorek jak niespokojny (chociaż bardzo rzadko mu się to zdarza...tfu, tfu) to lądujemy w sypialni na łózku i zaraz jest spokój lubi tam spać i spędzać czas i wie że to sypialnia i zaraz zasypia

26,01,2011[*]
23,04,2013[*]

Nasze Szczęście- IGOREK
agatkaa1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 21:56   #3218
zebrawpaski
Zakorzenienie

Tosia śpi ze mną/nami- chociaż Tz-et raczej teraz zasypia w salonie i tak mu mija każda noc
przy Tosi robię wszystko inaczej niż przy Kasi...

JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
KASIA
JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
TOSIA

Edytowane przez zebrawpaski
Czas edycji: 2015-01-06 o 22:01
Stary 2015-01-06, 22:12   #3219
fiolusiek
Zakorzenienie

Monika A może wapno by pomogło na wysypkę?

Barbie Merry Christmas Jak to jest świętować dwa razy?

Zeberko My też śpimy w 3 i jest coraz trudniej, ciężko się obrócić, niewysypiamy się, bo bimy się mu krzywdę zrobić.

Agatko Fajnie, że napisałaśCzekamy na fotki nowych apartamentów.
fiolusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 22:15   #3220
BERBIE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiolusiek Pokaż wiadomość
Barbie Merry Christmas Jak to jest świętować dwa razy?
super, bo nie muszę wybierać z którą rodziną spędzę wigilię i święta. w grudniu świętujemy z moja stroną, w styczniu z tż. poza tym na drugie święta jestem gościem, więc to już na luzaku. nie muszę nic szykować, sprzątać itp., tylko idę objadać innych.
Stary 2015-01-06, 22:22   #3221
zebrawpaski
Zakorzenienie

fiol- w trójkę czyli jaki zastaw? Staś śpi sam?

Monika- też o wapnie myślałam tyle, że dziecku to chyba jedynie takie specjalne dla dzieci trzeba...

JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
KASIA
JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
TOSIA

Edytowane przez zebrawpaski
Czas edycji: 2015-01-06 o 22:36
Stary 2015-01-06, 22:28   #3222
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez krolewna1986 Pokaż wiadomość
no i

tż nie zostanie snajperem cholera.
szkoda to za następny cykl
Cytat:
Napisane przez rena5 Pokaż wiadomość

a w załączniku mała Waderkowa Anulka - ten uśmiech zrobił mi dziś dobry dzień
śliczna
Cytat:
Napisane przez pikaso Pokaż wiadomość
Dzięki, że pytasz.
Czuję się dobrze. Czasami mnie tylko lekko muli.
Byłam już na pierwszej wizycie ale bez USG,dostałam tylko skierowanie na Betę. Wyszła 7564, więc chyba wszystko ok. Teraz w poniedziałek będę się umawiać na koleją wizytę na NFZ, a 13 stycznia mam jeszcze wizytę prywatną, którą umówiłam sobie jeszcze przed świętami.
beta wygląda super
za wizytę
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;49607295]Cześć

Jestem na bieżąco, ale nie wiem co komu... Choroba mnie rozwaliła na maxa, leżę od soboty... Dzisiaj wyszłam z domu, bo wreszcie ruszyliśmy sprawy budowy, złożyliśmy wnioski o przyłącza elektryczne i wodne i właśnie zamówiłam projekt ostatecznie stanęło na takim: http://archon.pl/gotowe-projekty-dom...m5492074fa3b6f [/QUOTE]
super projekt
Cytat:
żałuję, że nie zrobiłam dla porównania zdjęcia jak Tosia miała tyle tygodni co Kasia
Kasia- niecały miesiąc
Tosia- 3,5 miesiąca
kosz Babci, zachowała go od naszego wesela- wręczaliśmy w nim Rodzicom prezenty, Babcia od razu mówiła, że to będzie kosz na wnuki
słodziaki

Cytat:
Napisane przez dwakolory1 Pokaż wiadomość
U mnie dziś dzień wolny, więc szybkie poranne porządki, jakieś pranko i potem mamy dużo dużo nauki z młodym bo jutro do szkoły. Ale na całe szczęście za p.ółtora tygodnia ferie. Jak ja się cieszę. Za tydzień powinien być mój wynik z cytologii, 15 stycznia jedziemy z mamą na komisję onkologiczną, a być może 16 stycznia ja pójdę do szpitala. No i potem 23 jedziemy na króciótkie wczasy, jeszcze w ferie muszę odbyc kontrolną wizytę u okulisty- rok po operacji oczu. No i do lekarza rodzinnego muszę iść po skierowanie do poradni genetycznej na badania w kierunku nowotworow. A w pracy ciężi okres w księgowości. Także mam strasznie zalatany styczen z tego wynika!
za wszystkie sprawy
Cytat:
Napisane przez gkatarzynka Pokaż wiadomość

Od dwóch dni Was nadrabiałam
W niedzielę wieczorem wróciliśmy z gór, było bardzo fajnie Oczywiście trochę posmęciłam (zwłaszcza sam Sylwester był dla mnie dołujący - przez większość imprezy z trudem powstrzymywałam płacz, co poskutkowało tym ze jak już się wszyscy rozeszli to co najmniej z godzinę płakałam TŻowi na ramieniu), ale ogólnie wyjazd udany, sporo pozwiedzaliśmy, skorzystaliśmy z zimy, która w górach jest o wiele ładniejsza niż w mieście
Wczoraj byłam u mojej gin sprawdzić czy mi coś rośnie w tym cyklu no i jest szansa, do końca tygodnia się okaże (u mnie owulacja występuje bardzo rzadko więc to nie takie oczywiste że coś będzie). Mam tez plan ustalony na wszystkie opcje, jak będzie ciąża to od razu dostałam receptę na heparynę, żeby brać od razu od dwóch kresek, a jak nie będzie ciąży to w następnym cyklu stymulacja (bo w naturalnych cyklach to u mnie masakra, wczoraj był 16 dzień cyklu a owu mi się nawet jeszcze nie zbliżała)
No w każdym razie dzieje się i jest plan, a to jest to co lubię. Wiem ze być może będę musiał poczekać na efekty ale jak jest plan to już coś

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 22:31   #3223
fiolusiek
Zakorzenienie

Zeberko S. śpi sam, nie chce do nas, wczoraj JA chciałam go poprzytulać do spania, a on pokazuje, że chce do łóżeczka.. Bardzo jest do niego przywiązany
Stary 2015-01-06, 22:43   #3224
zebrawpaski
Zakorzenienie

fiol- to super, że Staś lubi swoje łóżko, Kasia czasem chce pobyć u nas ale zazwyczaj idzie z którymś z nas do swojego pokoju - ostatnio uwielbia czytanie przed snem, sama pokazuje które wierszyki mamy czytać
kilka dni temu nie wiedziałam czego ona po książce szuka a ona uparcie kartki przewraca i powtarza pytającym tonem "hop-hop, hop -hop'?
szukała utworu Tuwima "Skakanka"
poza tym prym wiedzie "Rzepka"
za każdym razem jak czytam "Oj, przydałby się ktoś na przyczepkę" to ona woła "ja, ja" i pokazuje na siebie

JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
KASIA
JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
TOSIA
Stary 2015-01-06, 22:44   #3225
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Zeberko S. śpi sam, nie chce do nas, wczoraj JA chciałam go poprzytulać do spania, a on pokazuje, że chce do łóżeczka.. Bardzo jest do niego przywiązany
chciałabym żeby J. spał sam. nawet tuż przy łóżku, ale żeby w łóżeczku spał, a on od początku tej ciąży śpi ze mną, obejmuje moją kołdrę, włazi na moją poduszkę jeśli mnie nie ma jeszcze w łóżku. ja jeszcze jestem w stanie uśpić go w łóżeczku, ale i tak przechodzi na łóżko jak tylko się położę spać (nie wiem gdzie mu wyłączyć ten czujnik), tż-owi nie daje się do łóżeczka położyć.
Stary 2015-01-06, 22:44   #3226
zebrawpaski
Zakorzenienie

ewusia- plan jest to i efekty będą

JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
KASIA
JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
TOSIA
Stary 2015-01-06, 22:49   #3227
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

znalazłam miejsce do pediatry, ale na wieczór dopiero. czyli albo wezmę zwolnienie, albo nie będę miała czym pojechać do pracy jak zostawię tż samochód z fotelikiem.
Stary 2015-01-06, 22:53   #3228
fiolusiek
Zakorzenienie

Monika My od początku uczyliśmy S. zasypiać w łóżeczku, czasem się opierał, płakał, ale akceptował, a o od jakiegoś czasu chce tylko łóżeczko. F. jest całkiem inny i pewnie on będzie wyprawiał cyrki z zasypianiem
Może J. podświadomie czuje, że coś się stanie? Tzn może wyczuwa jakąś nerwowość? Może potrzebuje więcej bliskości czy czasu tylko dla niego?
Stary 2015-01-06, 23:05   #3229
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Monika My od początku uczyliśmy S. zasypiać w łóżeczku, czasem się opierał, płakał, ale akceptował, a o od jakiegoś czasu chce tylko łóżeczko. F. jest całkiem inny i pewnie on będzie wyprawiał cyrki z zasypianiem
Może J. podświadomie czuje, że coś się stanie? Tzn może wyczuwa jakąś nerwowość? Może potrzebuje więcej bliskości czy czasu tylko dla niego?
J. od kiedy skończył tydzień spał w łóżeczku. najpierw na najdłuższy sen, potem całe noce, dzienną drzemkę, nie było problemu. jak okazało się, że w ciąży jestem przestałam go nosić (wcześniej dużo używaliśmy nosidła, zwłaszcza na ząbkowanie, rozdrażnienie, itp. bardzo pomagało) i wtedy się zaczęło. wiszenie na mnie, wyciąganie rąk, pobudki w nocy, ponowne zasypianie tylko na łóżku. na chwilę podziałało maksymalne przysunięcie łóżeczka do łóżka, ale zaraz znowu było mu za daleko i od tych paru miesięcy bardzo się do mnie pcha. już zaakceptował to, że go nie noszę, ale nocami nadrabia. jak jesteśmy z rana sami lenimy się, tulimy, przysypia na mnie, w zabawie też się tuli, ale... już przy tż nie chce się tulić (ani do mnie, chociaż prędzej, ani do niego).
Stary 2015-01-06, 23:24   #3230
zebrawpaski
Zakorzenienie

Monika- Jakub będzie pewnie bardzo zazdrosny jak urodzisz...
A będzie musiał oddać swoje łóżeczko czy kupujecie drugie małe?

JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
KASIA
JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
TOSIA
Stary 2015-01-06, 23:52   #3231
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Monika- Jakub będzie pewnie bardzo zazdrosny jak urodzisz...
A będzie musiał oddać swoje łóżeczko czy kupujecie drugie małe?
już jest zazdrosny... o Ewę, ostatnio bardzo.
nie wiem co z łóżeczkiem, nie zmieścimy w sypialni naszego łóżka, łóżeczka dla dziecka i nowego łóżka dla niego. może na początek przeniesie się do swojego turystycznego i będzie w sypialni, albo będzie spał z tż w drugim pokoju, też w turystycznym, ale to raczej nie przejdzie. nie mam pomysłu
Stary 2015-01-07, 04:10   #3232
iza243
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
szkoda to za następny cykl

śliczna

beta wygląda super
za wizytę

super projekt

słodziaki

za wszystkie sprawy

Od dwóch dni Was nadrabiałam
W niedzielę wieczorem wróciliśmy z gór, było bardzo fajnie Oczywiście trochę posmęciłam (zwłaszcza sam Sylwester był dla mnie dołujący - przez większość imprezy z trudem powstrzymywałam płacz, co poskutkowało tym ze jak już się wszyscy rozeszli to co najmniej z godzinę płakałam TŻowi na ramieniu), ale ogólnie wyjazd udany, sporo pozwiedzaliśmy, skorzystaliśmy z zimy, która w górach jest o wiele ładniejsza niż w mieście
Wczoraj byłam u mojej gin sprawdzić czy mi coś rośnie w tym cyklu no i jest szansa, do końca tygodnia się okaże (u mnie owulacja występuje bardzo rzadko więc to nie takie oczywiste że coś będzie). Mam tez plan ustalony na wszystkie opcje, jak będzie ciąża to od razu dostałam receptę na heparynę, żeby brać od razu od dwóch kresek, a jak nie będzie ciąży to w następnym cyklu stymulacja (bo w naturalnych cyklach to u mnie masakra, wczoraj był 16 dzień cyklu a owu mi się nawet jeszcze nie zbliżała)
No w każdym razie dzieje się i jest plan, a to jest to co lubię. Wiem ze być może będę musiał poczekać na efekty ale jak jest plan to już coś
Jest plan musi byc dobrze

Cytat:
fiol- to super, że Staś lubi swoje łóżko, Kasia czasem chce pobyć u nas ale zazwyczaj idzie z którymś z nas do swojego pokoju - ostatnio uwielbia czytanie przed snem, sama pokazuje które wierszyki mamy czytać
kilka dni temu nie wiedziałam czego ona po książce szuka a ona uparcie kartki przewraca i powtarza pytającym tonem "hop-hop, hop -hop'?
szukała utworu Tuwima "Skakanka"
poza tym prym wiedzie "Rzepka"
za każdym razem jak czytam "Oj, przydałby się ktoś na przyczepkę" to ona woła "ja, ja" i pokazuje na siebie

Wysłane z mojego GT-S5830i

Domiś-30.12.13 godz 11:05

Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek
iza243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-07, 07:58   #3233
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
F. jest całkiem inny i pewnie on będzie wyprawiał cyrki z zasypianiem
a też ma swoje łóżeczko? w ogóle jak macie rozegraną sytuację pokojową?

Cytat:
Kasia- niecały miesiąc
Tosia- 3,5 miesiąca

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49615724] Chyba będę musiała zostawić tę szopkę i choinkę w oknie do wiosny [/QUOTE]
ja się cieszę, że kupiłam mobilne lampki (na baterie) i mogę sobie wszędzie przyczepić. I Królewicz też

Cytat:
Napisane przez Kucyk_Truskawkowy Pokaż wiadomość
Wiecie to masło/olej kokosowy jest rewelacyjny.
gdzie kupujesz? (Kokosanka )

Wczoraj poprasowałam całą stertę różowych ciuchów (wierząc mojej pralce 20 kg)... i rzygam różem. Dostaliśmy masości od przyjaciół (ale tylko róż - naturalsy nosił ich syn), jednocześnie zwrot ciuchów po-Torresowych. Bosh, z jaką radością patrzyło mi się na rzeczy czarne, granatowe... kolorowe... już wyhaczyłam kilka i poprzekładałam ten róż, bo inaczej... blllleeeeeeeeeeee

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-07, 08:10   #3234
iza243
Zakorzenienie

Zeberkp Tosia kochana

Stary 2015-01-07, 08:17   #3235
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f
Konto usunięte

Cześć

Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-07, 08:36   #3236
pani22ka
Zakorzenienie

Berbie, najlepszości . Jak po świętowaniu?

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-07, 08:43   #3237
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Pani - dobre z tym rozem. Mialabym podobne odczucia. Na szczescie Ewcia prawie nie ma rozu. Moje dziecie bedzie duzo bardziej niebieskie niz rozowe

---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ----------

Wysypka troche bledsza z rana ale nadal jest.
Stary 2015-01-07, 08:54   #3238
kunegunda.bis
Wtajemniczenie

U nas od wczoraj goraczka ponad 38 bez zadnch innych objawow @:-(

Tosielka
ok. 120cm
ok. 20,5kg

...cel osiągnięty 64,5kg
kunegunda.bis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-07, 09:02   #3239
Słodkaaa
Zakorzenienie

Cześć Dziewczyny

Dostałam wyniki zespołu antyfosfolipidowego nie mam ich teraz przed sobą ale oba wyniki mam w granicach 3 z hakiem... To chyba dobrze??

Ewusia kciuki za was

Edytowane przez Słodkaaa
Czas edycji: 2015-01-07 o 09:17
Słodkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-07, 09:36   #3240
iza243
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kunegunda.bis Pokaż wiadomość
U nas od wczoraj goraczka ponad 38 bez zadnch innych objawow @:-(

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości