Marcowe Mamy 2015 cz. VI - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-09, 19:13   #361
Uliczkaz
Raczkowanie

Dot.: Marcowe Mamy 2015 cz. VI

Cytat:
Napisane przez niunia_ona Pokaż wiadomość
zdrówka
Cytat:
Napisane przez nouvelle2 Pokaż wiadomość
zdrowiej
Dzięki, dziewczyny

Cytat:
Napisane przez emily863 Pokaż wiadomość
Mam, mam, mam! Jak to u mnie zwykle bywa były miesiące przeglądania, wymyślania, a dzisiaj kupiliśmy wózek Bebetto Luca (gondola, spacerówka, fotelik Ramatti Mars)- wózek który mi się podobał zanim jeszcze w ciążę zaszłam Wózek to niemalże nówka, nawet ryski na nim nie wypatrzyłam. Na gwarancji do maja 2016 r. Ludzie sprzedają, bo jak sama widziałam mieszkają na czwartym pietrze z wąską klatką i brakiem miejsca na dole do trzymania wózka, wiec potrzebują składanej spacerówki.
Jeszcze oprócz standardowego wyposażenia dostałam fajny otulacz, małą poduszeczkę z La Millou i stertę ubranek, z których wybrałam parę naprawdę porządnych ubranek.
Teraz jeszcze tylko zamówienie kosmetyczno- apteczne z Gemini i wanienka (ale to juz będzie zadanie dla tatusia na marzec) i jestem gotowa
Super! Upolowanej okazji zazdroszczę

Cytat:
Napisane przez crystal25 Pokaż wiadomość
Zawsze mozesz napisac, nas nie zanudzisz
Dzięki Wpadłam w jakiś głęboki dołek i wolałabym nikogo (oprócz Tż ) tym nie zamęczać. Mam nadzieję, że Twój Małż już czuje się lepiej

Cytat:
Napisane przez EdithS Pokaż wiadomość
mam nadzieję, że będzie teraz spokojnie i już bez szpitala, a Maleństwo pokona chorobę!
Oj, ja też na to liczę Ja mogę nawet i leżeć do końca, oby Maluszek miał się lepiej
A jak Twoja Córeczka? Rusza się tak, jak zwykle? Myślę, że być może właśnie się przekręciła i dlatego masz wrażenie obniżenia brzucha. U mnie jest czasem odwrotnie, Maluch pcha się bardzo w górę ;-)

Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
Mam nadzieje, że w koncu wyjedziesz na prosto i wszystko pouklada sie po Twojej myśli
Dziękuję, Ewa

Martunka88 Czy już zaczęłaś zajęcia teoretyczne w SzR? Ja niestety nadal nie mam pozwolenia na ćwiczenia Aha, w takim razie do Biedronki na Ryskiej Małża nie wyślę, dzięki
Widzę, że też trzymasz się rad Sroki Ja siostrom dałam m.in. serum z Bielendy, któe polecała- obie są nim zachwycone

Nouvelle Pocieszę Cię- nasza sypialnia wygląda dość podobnie ;-)

Mordka_85 Piękne zakupy! Zwłaszcza kamizelka wpadła mi w oko

U mnie dziś brzuch mocno boli, No-spa Forte znów w użyciu...
Uliczkaz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-09, 19:13   #362
nusiekowa
Wtajemniczenie

Cytat:

ja swoje zamawiałam na http://www.cottonballlights.pl/ Można sobie samemu dobrać kolory, ich ilość i kolejność na sznurze
oooo super dzięki wielkie
Stary 2015-01-09, 19:15   #363
żona_marcina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez panna mimbla Pokaż wiadomość
Dziś zastanawiałam się:
Który materac jest lepszy, kokos, gryka, pianka?
Który proszek lepszy, jelp, dzidzuś, lovela?
Które kosmetyki lepsze, Oilatum, Nivea, Johnson's, Ziajka?
Ktoś coś poleci?
Ja mam chyba lateks.
Z proszków mam Lovellę, bo akurat była w promocji.
Kosmetyki kupiłam z Babydream (płyn do kąpieli) i Hippa (szampon, krem na niepogodę i płyn do kąpieli). Mam też emulsję do kąpieli z Emolium i płyn do kąpieli z Oillan Baby ze szkoły rodzenia. Emolium zużyje mąż, Oillan zostawię małemu.

żona_marcina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-09, 19:15   #364
luzna25
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez żona_marcina Pokaż wiadomość

A kartę ruchów płodu z tego co mówił doktor prowadzi się od 30 tygodnia ciąży do porodu.
ciekawe czy mój też mi każe coś takiego robić bo teraz jestem w 33tc, ale ostatnią wizytę u mojego doktorka miałam w 29tc
Radek- ur. 23 luty 2015 o godz. 10:24

luzna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-09, 19:18   #365
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aroli Pokaż wiadomość
Hej mamuśki !

Można dołączyć do Waszego grona ?
Termin mam na 26 marca, w brzuszku rośnie sobie synek
Podczytywałam Was czasami, ale niestety ze względu na pracę nie mogłam być na bieżąco

Pozdrawiam Iza
witaj Powiedz cos o sobie

---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Uliczkaz Pokaż wiadomość
Dzięki, dziewczyny

Super! Upolowanej okazji zazdroszczę

Dzięki Wpadłam w jakiś głęboki dołek i wolałabym nikogo (oprócz Tż ) tym nie zamęczać. Mam nadzieję, że Twój Małż już czuje się lepiej

Oj, ja też na to liczę Ja mogę nawet i leżeć do końca, oby Maluszek miał się lepiej
A jak Twoja Córeczka? Rusza się tak, jak zwykle? Myślę, że być może właśnie się przekręciła i dlatego masz wrażenie obniżenia brzucha. U mnie jest czasem odwrotnie, Maluch pcha się bardzo w górę ;-)

Dziękuję, Ewa

Martunka88 Czy już zaczęłaś zajęcia teoretyczne w SzR? Ja niestety nadal nie mam pozwolenia na ćwiczenia Aha, w takim razie do Biedronki na Ryskiej Małża nie wyślę, dzięki
Widzę, że też trzymasz się rad Sroki Ja siostrom dałam m.in. serum z Bielendy, któe polecała- obie są nim zachwycone

Nouvelle Pocieszę Cię- nasza sypialnia wygląda dość podobnie ;-)

Mordka_85 Piękne zakupy! Zwłaszcza kamizelka wpadła mi w oko

U mnie dziś brzuch mocno boli, No-spa Forte znów w użyciu...

dziekuje , ma wysoki prog bolu widze wiec nie jest zle 7 zebow mu wyrwali
mam nadzieje ze dzis juz lepiej
crystal25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-09, 19:18   #366
luzna25
Zadomowienie

Cytat:
Ja mam chyba lateks.
Z proszków mam Lovellę, bo akurat była w promocji.
Kosmetyki kupiłam z Babydream (płyn do kąpieli) i Hippa (szampon, krem na niepogodę i płyn do kąpieli). Mam też emulsję do kąpieli z Emolium i płyn do kąpieli z Oillan Baby ze szkoły rodzenia. Emolium zużyje mąż, Oillan zostawię małemu.
masz strasznie dużo rzeczy do kąpania ja jeszcze nie mam żadnych kosmetyków

Stary 2015-01-09, 19:19   #367
niunia_ona
Zakorzenienie

mam doła

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
niunia_ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-09, 19:20   #368
żona_marcina
Rozeznanie

Cytat:
hej dziewczynki, ja dopiero znalazłam czas, żeby wejść na kompa Dzisiaj poza standardową wizytą w castoramie i ogarnianiem tysiąca różnych spraw, zamówiłam fajną torebkę za śmieszną cenę w Reserved i przyszło moje zamówienie z home&you, także mam dobry dzień

a rano się pokłóciłam z tż i ten biedny chłop w ramach przeprosin kupił mi wentylator szkoda, że po tej kłótni akurat do Castoramy ruszyliśmy, a nie galerii, bo bym sobie coś innego wybrała ale przynajmniej dzidzi będzie ciepło podczas kąpieli

mam nadzieję, że ta artystyczna instalacja jednak zniknie to marca
fotel bujany mój tata dostał kiedyś na 50 urodziny i teraz ja go przejęłam, do bujania dzidzi

a z tym ogarnianiem, to wstyd gadać, ale niestety w 8 miesiącu ciąży latam więcej niż niejeden człowiek w normalnym stanie od ciągłego schylania się mam zgagę, wczoraj pół nocy wyłam, bo skurcze łydek doprowadzały mnie do szału, brzuch mi twardnieje.... no, ale nie ma wyjścia. nie mam możliwości przystopować, przynajmniej jeszcze przez te 2 tygodnie....
Kobieto przystopuj bo urodzisz wcześniej, a przecież nie masz ani spakowanej torby ani kącika dla małej

Stary 2015-01-09, 19:23   #369
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez luzna25 Pokaż wiadomość
hehe jakbyś dostała taki fotel w prezencie to TŻ musiałby zaakceptować owy przedmiot ale znam ten ból: mało miejsca u mnie to jest tak ciasno, że jak wstawię łóżeczko małego to już nie będzie gdzie się ruszyć

---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ----------

i jak po wizycie?? wszystko ok? widziałaś dzidziusia na USG?? ale miałaś pracowity dzień
to że położył pomięty obrus to jeszcze można wybaczyć, ale to, że przeszkadza Ci jak siedzisz na wątku to już jest nie wybaczalne

mi to by było ciężko liczyć ruchy od 9 rano, bo często śpię dłużej (póki mogę, bo jak się urodzi to mogę zapomnieć o pobudce o 10, czy 11)
ja niby mam 60 metrow, a miejsca tyle co nic, brakuje jeszcze kilku mebli i taki burdel troche w domu jest, a lobuz bedzie mial u nas w salonie swoj kacik bo drugi pokoj nie za duzy, a tam corka TZ ma swoj pokoj, i duza szafa na ubrania i wszystkie duperele No w sumie z tym prezentem genialny pomysl

---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

Cytat:
Ja za wami nie nadążam

Dzisiaj zaliczyłam wizytę u gina, dokupiłam wszystkie brakujące i kończące się kosmetyki, posprzątałam, poprasowałam, ugotowałam obiad i ..... padłam.
Nie mam siły ruszyć się z kanapy.

I przed chwilą opierdzieliłam męża, bo chciał położyć na stole pomięty obrus. Jego zdaniem "wyprostuje się na stole jak poleży". Leń śmierdzący, nie chce mu prasować i jeszcze mi przeszkadza, gdy akurat siedzę na naszym wątku.

Ja dostałam dzisiaj kartę ruchów dziecka. Mam codziennie od 9 rano liczyć ruchy dziecka. Przy dziesiątym ruchu mam wpisać godzinę i tyle. 10 ruchów dziennie wystarczy.

Edith - przejęłam się Twoim brzuchem. Nam na SR mówili, że brzuch się obniża na 4 tygodnie przed porodem.
To nie wybaczalne
hahahahahahahahaha, jak moj TZ - samo sie wyprasuje
mam nadzieje ze wszystko dobrze po wizycie u gin

---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ----------

Cytat:
mam doła
co sie dzieje niunia
zobacz na penisowa lame, moze dol minie
Stary 2015-01-09, 19:24   #370
nusiekowa
Wtajemniczenie

Cytat:
mam doła
przesyłam pozytywną energie a powód tak ooo czy cos sie stało
Stary 2015-01-09, 19:25   #371
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
ja niby mam 60 metrow, a miejsca tyle co nic, brakuje jeszcze kilku mebli i taki burdel troche w domu jest, a lobuz bedzie mial u nas w salonie swoj kacik bo drugi pokoj nie za duzy, a tam corka TZ ma swoj pokoj, i duza szafa na ubrania i wszystkie duperele No w sumie z tym prezentem genialny pomysl

---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

To nie wybaczalne
hahahahahahahahaha, jak moj TZ - samo sie wyprasuje
mam nadzieje ze wszystko dobrze po wizycie u gin

---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ----------

co sie dzieje niunia
zobacz na penisowa lame, moze dol minie
męczy mnie już pogoda! byłam z tż w biedrze chciałam 4 pary kapci bo były tańsze a są trzy! nie wrzucił do kosza 4 pary a ja nie zauważyłam potem tż miał wziąć sok do pracy też nie wziął mam dość.! i jeszcze mówię mu że nie ma tyle informacji gadać a on ciągle papla rodzinie przez przypadek a już go tyle razy prosiłam!!
o losie

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
Stary 2015-01-09, 19:27   #372
żona_marcina
Rozeznanie

Cytat:
masz strasznie dużo rzeczy do kąpania ja jeszcze nie mam żadnych kosmetyków
Bo ja też się kąpię w tych płynach. Ale jedną butelkę zostawię nietkniętą dla młodego.

Skoro jeszcze nic nie kupiłaś to ostrzegam - przygotuj się na szok przy kasie

Stary 2015-01-09, 19:27   #373
luzna25
Zadomowienie

Cytat:
60 metrów: to Ty masz salony ja mam całe 32 metry

Stary 2015-01-09, 19:28   #374
kruszynkaa88
Rozeznanie

Cytat:
mam doła
Nie dołuj Nie wolno
ale mnie dłuuuugo nie było
kruszynkaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-09, 19:29   #375
luzna25
Zadomowienie

Cytat:
Bo ja też się kąpię w tych płynach. Ale jedną butelkę zostawię nietkniętą dla młodego.

Skoro jeszcze nic nie kupiłaś to ostrzegam - przygotuj się na szok przy kasie
a to wiele wyjaśnia skąd taka ilość ja chyba kupię płyn do kąpieli ten Babydream z rossmanna ale nawet nie chce wiedzieć ile to kosztuje

Stary 2015-01-09, 19:29   #376
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kruszynkaa88 Pokaż wiadomość
Nie dołuj Nie wolno
ale mnie dłuuuugo nie było
leczy mnie wszystko , a najgorzej z tą zawiścią ludzką

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
Stary 2015-01-09, 19:30   #377
żona_marcina
Rozeznanie

Cytat:
męczy mnie już pogoda! byłam z tż w biedrze chciałam 4 pary kapci bo były tańsze a są trzy! nie wrzucił do kosza 4 pary a ja nie zauważyłam potem tż miał wziąć sok do pracy też nie wziął mam dość.! i jeszcze mówię mu że nie ma tyle informacji gadać a on ciągle papla rodzinie przez przypadek a już go tyle razy prosiłam!!
o losie
Gdyby mężczyźni byli doskonali, to byliby kobietami.
Ja do swojego czasami nie mam siły. A teraz dojdzie mi drugi mężczyzna w domu. Może ten mniejszy będzie bardziej pojętny?

Stary 2015-01-09, 19:34   #378
nouvelle2
Zakorzenienie

Cytat:
Kobieto przystopuj bo urodzisz wcześniej, a przecież nie masz ani spakowanej torby ani kącika dla małej
torba i kącik to swoją drogą, ale wypadałoby żebym na własnym ślubie się pojawiła za tydzień

we're not in Wonderland anymore, Alice.
nouvelle2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-09, 19:35   #379
mon9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rona1906 Pokaż wiadomość
Tez sie zdziwilam... Jak bede na wizycie to spytam o co chodzi chyba ze zrobia mi jeszcze raz usg w szpitalu.

400g różnicy to norma wiec nie ma co sie stresować, czesto te błędy pomiarowe sa duuuuzo większe
mon9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-09, 19:35   #380
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Gdyby mężczyźni byli doskonali, to byliby kobietami.
Ja do swojego czasami nie mam siły. A teraz dojdzie mi drugi mężczyzna w domu. Może ten mniejszy będzie bardziej pojętny?
tego Ci życzę
ja to czasem mam wrażenie że jestem mądrzejsza od niego i wszystko mam czasem na głowie i muszę załatwiać sama bo on albo udaję albo serio nie wie

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
Stary 2015-01-09, 19:37   #381
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
o losie
Kochana kapcie mozna pojsc kupic jeszcze jutro
A TZ nie wzial soku, to ty go wypij
gorzej z rodzina, ale wiesz co moj TZ tez duzo rzeczy mowi ojcu, a ja go zawsze prosze zeby nie rozmawial o naszych sprawach, zwlaszcza o pieniadzach, a i tak zawsze gada Wiec to olewam, ale kiedys jego tata zadal mi pytanie o moje zarobki to powiedzialam, ze nie rozmawiam o takich rzeczach, bo ja nikomu w portfel nie zagladam ( nawet z moja rodzina nie rozmawiamy o tym kto ile zarabia i co placi, co kogo to interesuje haaaaaloooo :/ )
z drugiej strony, nie mozna sie tak tym przejmowac, chce niech gada, ale jazde bym robila, jakby sie wtracac zaczeli, czy cos, z tym gorzej, bo ja pyskata strasznie jestem

Edytowane przez crystal25
Czas edycji: 2015-01-09 o 19:39
Stary 2015-01-09, 19:38   #382
żona_marcina
Rozeznanie

Cytat:
mam doła
Ty się nie dołuj. Może czekoladka pomoże??

A propo dołów, niespokojnych nocy i nerwów w ciąży to na dzisiejszej wizycie pytałam gina, czy jest jakiś sposób na spokojny sen w nocy i w ogóle na nerwy. A on mnie postraszył, że teraz to już przez kilkanaście lat się nie wyśpię a dziecko jeszcze mi przysporzy sporo nerwów. Pocieszył mnie

Stary 2015-01-09, 19:41   #383
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
tego Ci życzę
ja to czasem mam wrażenie że jestem mądrzejsza od niego i wszystko mam czasem na głowie i muszę załatwiać sama bo on albo udaję albo serio nie wie
he, prawda jest taka ze zgineliby bez nas
Stary 2015-01-09, 19:41   #384
rosiek
Zakorzenienie

GG do rosiek

Cytat:
torba i kącik to swoją drogą, ale wypadałoby żebym na własnym ślubie się pojawiła za tydzień
Mnie dwa dni przed ślubem męczyły spięcia brzucha i lekki ból dolnego odcinka na plecach, leżałam i tłumaczyłam dziecku, żeby się jeszcze trochę wstrzymało ale po odpoczynku mi przeszło, więc to reakcja na trochę stresu (bo 2 dni przed okazało się, że mój TŻ nie dopina się w koszulę i jednak woli kupić nowe buty do garnituru ).

Wiem, że nie powinnam tak mówić ale dzisiaj Nadia doprowadza mnie do szału bo rusza się NON STOP. Przysięgam. Nie ma godziny w której nie czułabym wiercenia od samego rana... Wczoraj na USG była zgięta wpół, dzisiaj chyba jej się to znudziło i próbuje się wyprostować.
Jeszcze za oknem jakaś dzika pogoda, wieje niesamowicie, leje... drażni mnie dzisiejszy dzień

A jeśli chodzi o kosmetyki dla maleństwa to podeszłam do tematu minimalistycznie, na początku zamierzam kąpać młodą w samej wodzie a po kąpieli jeśli zajdzie potrzeba to stosować jakiś olej. Nawilżane chusteczki głównie podczas wyjść. Z typowych produktów wzięłam tylko Linomag w aptece. W razie czego mam trochę próbek kosmetyków od 1 dnia życia więc jeśli zajdzie konieczność włączenia czegoś to poratuję się próbką i wyślę TŻ po zakup
rosiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-09, 19:41   #385
aroli
Zadomowienie

Cóż mogę o sobie napisać za 2 tygodnie kończę 27 lat, od ponad 4 lat jestem żonką cywilną a od 2,5 kościelną :P
To nasze pierwsze dziecko, synek, na 90% Mateusz.
Ciąża przebiega dobrze, co prawda biorę luteinę bo progesteron od początku nie chciał sam rosnąć, ale ogólnie przechodzę ją dość bezobjawowo

I 27.11.2010 --> II 07.07.2012
29.03.2015
17.11.2016
aroli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-09, 19:42   #386
żona_marcina
Rozeznanie

Cytat:
Fakt, pannie młodej wypadałoby przyjść na własny ślub. Poza tym chyba nie chcesz mieć nieślubnego dziecka. Zatem od teraz masz zakaz schodzenia z kanapy, bo jak nie to

Stary 2015-01-09, 19:43   #387
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
60 metrów: to Ty masz salony ja mam całe 32 metry
malo miejsca mam albo jestem wybredna
w kuchni mam jadalnie jest wieksza ta kuchnia z jadalnia niz sam salon a moglabym zrobic z tego dodatkowy pokoj ale d.... nie da sie
mieszkalam kiedys na 30 metrach z dwiema osobami, ciezko troche tak naprawde i z pieskiem jeszcze
Stary 2015-01-09, 19:43   #388
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
he, prawda jest taka ze zgineliby bez nas
tylko ja bym chciała chociaż raz poczuć ze on sobie poradzi ze wszystkim jak będzie trzeba załatwiać sprawy , a nie że się będę martwić czy ma wszystko zaniesione i wg

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
Stary 2015-01-09, 19:46   #389
mikakrolikowa
Zakorzenienie

Witam się po wizycie potwierdziłam córunie wiec proszę o wpis Nouvelle na pierwszej stronie , zaczynam dziś 30 tydz i mała ma 1,360 wiec trochę mało ale pierwszy synek urodził się z waga 2820 g wiec niw spodziewam się teraz 4 kg dziecka
za to mi po siwetach przybyło w miesiąc 4 kg załamałam się mam już 9 kg do przodu a tu jeszcze dwa miesiące
Mamusie , które maja H&M u siebie jest cos fajnego na wyprzedażach dla maluszków czy szkoda się fatygować
mikakrolikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-09, 19:46   #390
żona_marcina
Rozeznanie

Cytat:
tego Ci życzę
Ja podejrzewam, że oni większość wiedzą, tylko nie chcą się do tego przyznać. Wiedzą, że my i tak wszystko za nich zrobimy a oni w tym czasie sobie odpoczną. To my jesteśmy głupie, nie oni

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości