![]() |
#1 |
BAN stały
|
Motyle na ślub
Wiecie, że można wypuszczać motyle? Zamiast gołębi... Tysiące przepięknych białych motyli... Co o tym myslicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Motyle na ślub
Konie też mozna galopem puścić... co kto lubi, to sie mu podoba...
Dla mnie to kicz z USA
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
właściwie wszystkie zwierzątka można by mieć na ślubie, jak kto chce
albo puścić z wysokości konfetii, albo sztuczne ognie... słowem można zrobić niezłe szoł wszystko zależy od gusty i dobrego (czasem niekoniecznie) smaku młodych |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
BAN stały
|
Cytat:
Dlaczego kicz? jeżeli komus własnie marzyły sie motyle... Mam propozycję, nie obrażajmy gustów innych, widzę że to częste na tym forum i nieładne. Każdy ma prawo do swojego zdania ale nie wolno przy okazji obrażac innych. Sztuczne ognie sa fajne ![]() Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2007-08-09 o 19:52 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o moje zdanie na temat motyli, to jest to tylko męczenie owadów. Przecież najpierw trzeba ich mnóstwo nałapać
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Pytałaś, więc odpowiedziałam, a skoro każdy może tu wyrażać swoje zdanie to ja właśnie wyraziłam SWOJE.
DLA MNIE to kicz, dla Ciebie i innych może być 8 cudem świata. Szanuję, ale uszanuj, że ja uważam inaczej. Nikogo nie obrażałam, nie pisałam "per Ty", więc... Jeśli się komuś marzyły, to niech spełni swoje marzenie droga wolna.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Hihi! Wyprzedziłam Cię chilanes w tłumaczeniu
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Motyle na ślub? Nie spotkałam sie z czymś takim. Natomiast wiele słyszałam o bańkach mydlanych, gołębiach, płatkach róż, ryżu i kasie...
Pozwole sobie trochę nawiązać do ptaków, w jakimś odcinku "Majewski show" w "końca nie widać" był pokazany taki filmik, gdzie na jakieś uroczystości dzieci trzymały małe białe gołębie i na znak miały wypuścić je z dłoni i skierował ku niebu. Kiedy była odpowiednia pora jeden gołąbek zamiast unieść się w górę...spadło dziobem w dół na ziemie. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
A ja mam jeszcze inny pomysł- zamiast męczyć motyle, gołębie i inne zwierzątka można po prostu.... wykombinować jakiś bardzo duży karton (lub skleic kilka mniejszych razem), obkleić ładnym papierem ślubnym a w środku nadmuchane helem białe balony. Wystarczy tylko otworzyc "wieczko" i też będzie fajny efekt. Tak się zastanawiam czy nie zrobić czegoś takiego na moim weselu..... Tylko skąd hel.... muszę pomyśleć
![]()
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Ja też jestem za jakimś bardziej humanitarnym sposobem - wszelkiego rodzaju gołębie, motyle czy inne stworzonka raczej nie pasują do takiego dnia. nie chciałabym mieć żadnego z nich na swoim sumieniu. My chyba nic nie będziemy kombinowali ( w mojej parafii jest nawet zakaz sypania ryżem, płatkami - czymkolwiek)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich, z calym szacunkiem dla osob ktore twierdza ze motylki beda ginac w niechumanitarny sposob ale "niestety" dla waszej teorii beda zyly!!!!! Powiedzy prosto ze podcza gdy sa one zamkniete w opakowaniu papierowym to "spia" i sa trzymane w chlodni (tak jak hibernacja) na jakiez 20-30 minut przed ich wypuszczeniem sa one wyjmowane i wtedy sie budza i sa wypuszczane w odpowiedniej chwili. Bylam na takim weselu z motylkami i "wszystkie" przezyly i zostaly wypuszczone na wolnosc!!! Nikt tych motyli nie lapie tylko sa one chodowane, wiec nik nie zabjia motyli wrecz przeciwnie bo po ich wypuszczenia sa one wolnie i nikt za nimi pozniej nie biega z siatka zaeby je zlapac (smiesznie by to na weselu wygladalo). Tak wiec zapewniam wszyskich iz nikomy sie tu nic zlego nie dzieje. CliniqueSimply ja tez bede na swoim weselu motyki, a wiec beda nas dwie. Dla mnie najwiekszym kiczem jest jak ktos wypowiada sie, ale niebardzo ma pojecie o co chodzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Czemu się tak złościsz?
![]() |
![]() |
#13 | |
Wiedźma
|
Cytat:
![]() Motyle, powiadacie? A czemu nie jakieś inne owady? Szarańcza, na przykład, żyje w dużych stadach, więc tłok nie będzie jej przeszkadzał. Albo karaluchy - jest ich tak wiele, że nawet najbardziej ekologiczny ekolog nie będzie się oburzał. ![]() Mrożenie motyli to rzeczywiście humanitarna (raczej animitarna) metoda. Na pewno bardzo to lubią. ![]() Może by tak humanitarnie trzymać w chłodni i panią młodą żeby nie zestarzała się do ślubu? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Sabbath o kims takim jak Walt Disney slyszalas??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Wypuszczanie wyhodowanych na życzenie motyli pod koniec września byłoby szczytem humanitaryzmu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Wg mnie to oryginalny pomysł i napewno ładnie by to wyglądało, o wiele lepiej niż oklepa gołębie ale...yyy..po co to robić..ja się nie spotkałam ani z golębiami ani motylami, tylko z ryżem.. dla mnie ślub to ważny dzień ale żeby robić z tego występ z jakimiś sztuczkami...czasem jak czytam ślubne forum to wydaje mi się że niektórzy za bardzo przeżywają ślub i planują go jakby to była najważniejsza rzecz w życiu, ja też pewnie bede się przejmować jak przyjdzie na mnie czas ale napewno nie bede godzinę myślała nad kolorem serwetek, wypuszczaniem motyki czy kupowaniem strony internetowej o moim ślubie:/ Każdy robi to co uważa za słuszne. Oczywiście to tylko moje zdanie.
Co do motyli itp.-dla mnie i tak niehumanitarne.
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Przyłączę się do porprzedniczek - ja nikogo nie atakowałam, a atak na mnie został przepuszczony
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co o tym myślę ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() A skąd znalazłas takiego hodowce? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
To wszystko raczej smutne i nigdy nie robiło na mnie wrażenia (dlatego nie chodzę do cyrku). O gustach nie mam zwyczaju dyskutować jeśli ktoś chce motylki niech ma motylki, jeśli gołąbki to gołąbki, stado wilków niech będzie stado wilków - wszystkie za i przeciw roztrzga we własnym sumieniu.
Jedynie raz w czasie uroczystości ślubnej wrażenie wywarł na mnie biały wielki kundel ( o dziwo był pięknie czyściutki), który wszedł do kościoła bocznym wejściem usiadł przed ławkami na wysokości Państwa Młodych przesiedział całą uroczystość po czym wyszedł usłyszawsz marsza Mendelsona i nikomu nie przyszło do głowy go przeganiać . Wrażenie było ogromne i do dziś jest wspominane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
na pewno efekt byłby (będzie) fajny, ale dla mnie to jednak spory stres gdyby mnie ktoś złapał po pudełka, umieścił w chłodni a potem kazał odlecieć w upale.
Moje zdanie jest jednak jak zwykle niepopularne, ale taką już mam naturę że za dużo we mnie empatii. Baw się dobrze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
A ja będę miała motylki..... w brzuchu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Te motylki to pewnie prawie każda z nas będzie miała
![]()
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Motyle w chłodni???
![]()
![]() |
#26 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A pomysł mi się nie podoba. Żadne zwierzę nie zasługuje na to,żeby być zabawką w czyichś rękach ,a przez to cierpieć tylko po to,żeby ktoś przez minutę się nimi pozachwycał. ![]() ![]() --------------------------------------------------- Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#27 | |
BAN stały
|
Motyle na ślub
Cytat:
Twoja wypowiedz zdecydowanie jest niemiła i poprostu głupia... Ponieważ motyle są istotami żywymi, zawsze istnieje ryzyko epidemii w hodowli, przedsięwzięcie może też zniweczyć pogoda. Dlatego nigdy na 100 procent nie da się zagwarantować przeprowadzenia usługi, chociaż w praktyce ryzyko niepowodzenia z przyczyn losowych nie jest duże. Motyle, zwane czasem całkiem słusznie "dziećmi słońca" potrzebują odpowiednich warunków, aby podjąć lot. Tymi warunkami jest temperatura powyżej 15 stopni oraz słoneczna pogoda. W wypadku braku tych czynników większość nie podejmie lotu i osiądzie na podłożu. *Jeśli chodzi o to jak są one wypuszczane to mamy np eleganckie pudła, które osoba uwalniająca motyle może swobodnie przenosić w rękach i otwiera je w odpowiednim miejscu i czasie. Pudla są prostopadłościenne albo walcowate - te przypominają pudła na kapelusze. Te pudła mają średnice ponad 30 cm - dostosowane są do ilości motyli. Kolor zazwyczaj ecri. Dla zapewnienia odpowiedniego efektu konieczne jest wypuszczenie motyli w odległości kilku metrów od obserwatorów. Dobrane gatunki nie są chronione, a ponadto po wypuszczeniu zdołają zaadoptować się, tak że większość z nich przeżyje w okolicy, zupełnie jakby wylęgły się w warunkach naturalnych. Najdogodniejsze zatem miesiące dla tej usługi to: czerwiec - lipiec - sierpień bardziej już ryzykowne to maj i wrzesień... Po godzinie 18.00 także ryzyko się zwiększa. Odnosnie ochrony: oczywiscie zadne z oferowanych gatunkow nie sa objete zadna forma ochrony. Sa to gatunki uwazane za pospolite. Poza tym wystepuja licznie na obszarze calej Europy a nie tylko Polski, nie ma wiec ryzyka introdukcji gatunku na nowy obszar, poniewaz i tak wszedzie juz sa obecne. Sa to wystepujace w Polsce gatunki z rodzaju Pieris (bielinek) oraz w razie mozliwosci dodatkowo Gonepteryx rhamni (cytrynek), rowniez wszedobylski i pospolity. Cytrynki zyja kilka miesiecy poniewaz zimuja jako motyle, bielinki natomiast zyja od 2 do 5 tygodni w zaleznosci od temperatury (im cieplej tym krocej). Po wypuszczeniu rozlatuja sie po okolicy. Preferuja obszary rolnicze i podmiejskie, ale sa obecne nawet w najwiekszych miastach - poza naturalnymi wrogami biologicznymi ich najwiekszym wrogiem w miastach sa samochody i kosiarki wirnikowe, ale na to nie mamy wplywu - na wsiach jest dokladnie tak samo. W Krakowie 2 wrzesnia zeszlego roku kiedy wypuszczałam motyle mozna bylo zaobserwowac loty zalotne dopiero co wypuszczonych motyli - sa to "sznury" i latajace razem grupki po 2-3 motyle, to jednoznaczny dowod na to, ze za bardzo sie tym transportem nie przejely ![]() uciekal do gory wysoko wysoko, niemal pionowo i bardzo szybko, albo odwtotnie - opadl by w trawe bez ruchu. twierdze więc że nic sie motylom nie dzieje... Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2007-08-10 o 18:03 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Spokojnie... dziewczyny nie dogryzajcie sobie proszę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
Nikomu nie dogryzam ale jak można w ten sposób sie wypowiadać?
Porównywac przepiękne białe motyle do karaluchów.... tym samym porównała koleżanka Pannę Młodą, która wypuszcza sobie motyle z jakims mordercą conajmniej czy czarownicą... Bez przesady... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Ja tam bardzo lubię motyle i są dla mnie zbyt delikatne na takie "zabawy". Nigdy bym się na to nie zdecydowała. A gołębie? Kolejne zagraniczne atrakcje włączane do naszej tradycji. Też nie dla mnie.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:55.