|
|
#3901 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie LIPCOWE 2015 cz.1
Cytat:
który to tc? ![]() Cytat:
a co do dżinsów to pewnie ma rację, kurcze ja też chodzę w takich zwykłych i ciasnawo mi się robi.. a powiedział jakie są skutki chodzenia w takich spodniach?
|
|
|
#3902 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3903 | |
|
Zakorzenienie
|
W sumie nie wiem, trzeba poczytać .. ale to chyba nic dobrego.
Dostałam Luteinę na to i jakieś kosmiczne ilości kazał stosować. Stosować będę ale nie aż tyle .. bez przesady. ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Cytat:
Nie dopytywałam co to może powodować, po prostu przyjęłam to co powiedział, w sumie może mieć rację .. jak miałam inne dźinsy to faktycznie czułam, że mi się wbijał pasek (nie od samych spodni ale te muszę mieć spięte paskiem bo lecą). Dziś założyłam takie w sam raz, które bez ciąży były takie lekko luźne a teraz wydały mi się ok, niby mnie nie cisną ale w sumie jak siedząc zmacałam sobie te okolice to faktycznie tak lekko uciska, a jak w pracy 8h siedzenia to może mieć wpływ .. od jutra tylko legginsy i rajty!
|
|
#3904 |
|
Zakorzenienie
|
O nie, jako psycholog nie trawię Tracy Hogg. Ta kobieta nie ma pojęcia o rozwoju niemowlęcia i dziecka. To jest czysta tresura, np. "Kontrolowane wypłakiwanie" skutkuje tak wysokim poziomem kortyzolu u dziecka, że istnieje ryzyko uszkodzeń części mózgu odpowiadających za emocje.
Zdecydowanie Searsowie mają dużo większą wiedzę (są pediatrami i mają 8 dzieci, TracyHogg z tego co pamiętam była bezdzietna) i ich rady są bezpieczne dla rozwoju dziecka. Rodzicielstwo bliskości opiera się na badaniach naukowych, które np. mówią, że noszenie niemowląt sprzyja rozwojowi układu nerwowego i neurogenezie (czyli wytwarzaniu połączeń nerwowych w mózgu). Ponadto badania pokazują, że dzieci będące blisko z rodzicami w pierwszych latach życia (bliskie spanie, noszenie, karmienie) w późniejszym życiu są bardziej samodzielne, osiągają lepsze wyniki w nauce i mają mniej problemów natury psychicznej. Dla mnie jako psychologa wybór jest prosty ![]() A jeszcze zaznaczę, że do ostatniego dnia ciąży uważałam, że to bezmyślne spać z dzieckiem, że będę odkładać do łóżeczka i nie wiem czy będę karmić piersią Zobaczyłam synka i przepadłam. Śpi z nami od ponad dwóch lat (na dostawce), karmię go nadal piersią i noszę w nosidle Także plany planami, a życie...
|
|
|
|
#3905 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Taaak plany są zupełnie inne niż to co nam życie pokazuje. Ja miałam karmić pół roku, aż w końcu uznałam, że poczekam aż syn sam się odstawi - to były najcudowniejsze 3 lata, mimo nieprzespanych nocy. Co ja mam zrobić z łóżeczkiem?! mam venge po synku...a meble w sypialni aktualnie białe! ;/ |
|
|
|
|
#3906 |
|
Zadomowienie
|
Gda,czytajac Twojego posta szukalam lapki,zeby wcisnac lubie to...
Niestety rodzice w czasie skokow rozwojowych czy innych trudnosci sa tak zdesperowani,ze slyszac,ze to skutkuje decyduja sie chciazby na wyplakiwanie... |
|
|
|
#3907 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przemalować
|
|
|
#3908 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Karmić miałam pół roku, moze rok. Okazało sie, ze wyszły z tego trzy lata. Do dzisiaj synek praktycznie każdej nocy wola rodziców i albo ja albo maź z nim śpimy. Nawet nie kupiłam mu większego luzaka dziecięcego, tylko normalne 140x200, żebyśmy sie mogli przynajmniej wyspać. Moi znajomi sie zaparli, ze tak nie zrobią. Efekt jest taki, ze tata śpi z synkiem na kanapie, albo na dywanie obok łóżka małego. Mozna by takich rzeczy wyliczać masę. Tez miałam nie nosić. Ale mój synek był od początku High Need Baby. Potrzebował bardzo, bardzo bliskości. W wózku krzyczał tak bardzo, ze nawet na spacer nie dało sie spokojnie wyjsć, najpierw próbowałam z tym walczyć. Efekt był taki, ze biegiem wracałam z parku z dzieckiem na ręku i pchając pusty wózek. Także zakupiła nosidło Tuła i to nam pomogło. Także łatwo sie mówi przed porodem. A pózniej życie weryfikuje. Każde dziecko jest inne. A mój synek jest wspaniały. Otwarty, odważny, mądry bardzo. Nie żałuje tych chwil bliskości, bo to procentuje. A czy było cieżko... momentami bardzo. Wykończona byłam okropnie. Ale pocieszające jest to, ze teraz już nie pamietam o tym kosmicznym zmęczeniu. Także głowa do góry. Warto słuchać potrzeb dziecka ... i tak szybko maluchy urosną.
|
|
|
|
|
#3909 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
i będziesz grzeczna to czemu nie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Wytrzymałam 2 tygodnie ze wstawaniem w nocy i karmieniem co 2 godziny. Dostałam takich dreszczy ze zmęczenia, że nie mogłam sie rozgrzać. Od tego czasu córeczka wykarmiona piersią 1 rok, śpi z nami do tej pory i wszyscy zadowoleni. Teraz powoli przeprowadzamy ja co swojego łóżka, żeby było miejsce na brzuch
|
|||||||
|
|
|
#3910 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Po twoim poście na pewno nie kupię jej książki Dziewczyny ja też bym bardzo chciała spać z dzidziusiem, ale chyba bałabym się, że go np przygniotę albo zrobię niechcący krzywdę kiedy będę przekładać się z boku na bok Ale jak czytam Was i, że to jednak jest możliwe to myślę, że może i nam się uda![]() Udanych wizyt gratuluję wspaniale, że same dobre wieści.
|
|
|
|
|
#3911 | |
|
Raczkowanie
|
tylko jak... myslisz ze brazowe da sie na bialo?
---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ---------- Cytat:
- choć facetowi ciężko się obudzić na płacz ![]() Jednak jak ktoś ma partnera który ma twardy sen to jednak trzeba to przemyśleć, bo jak dziecko będzie spało na środku to może niechcący "trzepnąć" ręką czy cuś
|
|
|
|
|
#3912 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no jeśli zeszlifujecie trochę to powinno się dać
|
|
|
#3913 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Powiedziała mi, że mama ma niesamowitą czujność, nawet przez sen. Ale jeśli ktoś ma duże obawy, to myślę że najlepszym rozwiązaniem, jest zdjęcie jednej ścianki łóżeczka i dostawienie go do łóżka. Wtedy dziecko jest blisko nas, ale jednocześnie "u siebie". ![]() ---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- Fajnie, że więcej tu mam, które podzielają takie podejście do rodzicielstwa!
|
|
|
|
|
#3914 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po prostu noszę te spodnie, które były trochę luźniejsze akurat miałam takie 2 pary dżinsów. W sumie nie wiem czy wlazłabym we wszystkie.Cytat:
|
|
#3915 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, choć ma swój pokój i w nim zasypia to prawie co noc do nas przychodzi bo jak twierdzi to lunatykowanie. Jak był malutki też spał z nami bo po 2 tyg. wiszenia nad łóżeczkiem się poddałam, potem zaczął spac sam, ale w srodku nocy wedrował do nas i tak jest do dziś i cieszę się tym, bo w końcu z tego wyrośnie, a póki jest ma potrzebę przytulania i bliskości to nie będę mu tego odmawiać, koleżanki, które mają starsze dzieci za tym teraz tęsknią
|
|
|
|
|
#3916 | |
|
Zakorzenienie
|
To też, bo czasem ciężko się dogadać mieszkając z rodzicami. We własnym domu nikt ci nie powie, że masz gary na kuchni, a to przecież nie do pomyślenia...
Ciekawe też jak będzie, gdy dzidziuś się urodzi - z jednej strony jakaś pomoc będzie, a z drugiej obawiam się, że wszystko, co będę robić mama oceni jako złe ![]() Cytat:
tym bardziej, że to tylko na jakieś 2 godzinne wyjścia.Mąż ma na nocną zmianę, po miesiącu go przerzucili i znowu nie umiem spać... Odkąd jestem w ciąży jego nocki to dla mnie koszmar tym razem chociaż nie beczę
|
|
|
|
|
#3917 |
|
Rozeznanie
|
Cześć
Ale tu dzisiaj ruch U nas wszystko ok, ale odzywam się rzadziej; bo robimy małe przemeblowanie mieszkania
|
|
|
|
#3918 |
|
Rozeznanie
|
Ciekawe co slychac u palinki???
|
#3919 |
|
Rozeznanie
|
co do twardnienia brzucha ja nie wiem czy mam tzn czasem mi sie tak wydaje i wspomne o tym gin jesli nie zapomne..
a dzisiejsza noc beznadziejna.. zaczynaja mi sie chyba bole bioder wiazadel albo cholera wie czego.. bo musialam co chwile przekladac sie z lewego boku na prawy bo mnie biodra oba bola.. i niestety nawet jak leze z koldra miedzy nogami itd to i tak nie bardzo dalo rade wiec sie meczylam w nocy:/ plus glowa mnie przez to boli.. |
|
|
|
#3921 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jak nie leze to mnie nie boli xd zasnelam normalnie tylko w nocy czulam ze jak lezalam na lewym boku to prawe biodro mi dokuczalo jak przelozylam sie na prawy bok to lewe i wez tu czlowieku badz madry;/ na wznak nie moglam bo jakos mnie po bokach brzuch bolal wiec wogole lezenie na plecach odpada tak wiec super uhhhh dobrze ze jestem na l4 bo inaczej to ja nie wiem.. do domu docieralabym o 18 taka zmeczona i nie do zycia ze nie wiem czy bylabym wstanie jesc i wogole;/
|
|
|
|
|
#3922 |
|
Zakorzenienie
|
Ja za to z bolem glowy wstalam wzielam apap mam nadzieje ze zaraz przejdzie.
Tez sie ciesze ze jestem na L4 bo w domu byla bym przed 19 bo do 18 pracuje
|
|
#3923 |
|
Rozeznanie
|
Witam Was serdecznie i - jeśli można - z przyjemnością się przyłączę
Od razu z pytaniem...W sobotę byliśmy na tzw. usg genetycznym, które wykonuje się między 11 a 14 tc i...nie udało się zrobić badania. Trzy razy kładłam się na leżankę, ale dzidzia wciąż była w złej pozycji, uniemożliwiającej pomierzenie. Pani doktor stukała mnie w brzuch mocno, kazała iść na spacer, zjeść coś słodkiego i...nic. Oczywiście trochę spanikowałam, widząc, że bąbel się nie rusza... ale pani dr powiedziała, że to się zdarza, że on się rusza delikatnie "po swojemu" tylko śpi i nie chce się przekręcić na plecki, że serce bije itp. Ponowna próba w najbliższą sobotę, a jak się nie uda, to już po genetycznym, bo będzie za późno, bo to już 13 tc teraz trwa... Niby powiedziano nam, że "tak bywa", ale i tak się stresuje. Czy któraś z Was miała taką sytuację |
|
|
|
#3924 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuję Wam za opinie, nie ma to jak poradzić się doświadczonych już mam |
|
|
|
|
#3925 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie dieć był bardzo ruchliwy, ale pewnie jest tak, jak mówił gin nie przejmuj się za wczasu. Ważne, że serducho bije. a w sobotę najedz się słodkiego, może tym razem nie będzie spać
|
|
|
#3926 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja na swoim usg miałam trochę podobnie dzidzia ustawiła się tak jakby twarzą do mojego pępka i nie dało się od razu wszystkiego pomierzyć, lekarz leciutko próbował ją pobudzić i się udało, chociaż miałam już myśli, że się nie uda ![]() Ale mnie jakby gin mocno stuknął w brzuch to zapewne bym już do niego nie wróciła |
|
|
|
|
#3927 |
|
Raczkowanie
|
Wg.ost.okresu 13tg2 dn a wczoraj na usg było 13tg 6dn i dalej tp.14/07/2015 ale lekarz nic nie mówil ze termin się przesunał.Jesli trzymac się usg to dziś zaczełam 14tg
![]() 4 lutego nast.wizyta i powiedzial, że powie wtedy płec.Ciekawe czy cos wczoraj dojrzał ale chce się upewnic. .. pod ost.zdjeciami usg miałam napisane CRL a pod wczorajszym nie mam.Moze zapomniał zmierzyc? |
|
|
|
#3928 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tylko poprostu moze nie wklepal tego nie wiem:p
|
|
|
|
|
#3929 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3930 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A teraz nic :-( Serce biło, udało się tylko popatrzeć też, że mózg dobrze rozwinięty. Ale z dokładnej oceny serca, przezierności karkowej, kości nosowej itd. - nici...
Edytowane przez kagga Czas edycji: 2015-01-13 o 10:39 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:12.

który to tc? 

Zobaczyłam synka i przepadłam. Śpi z nami od ponad dwóch lat (na dostawce), karmię go nadal piersią i noszę w nosidle 

Ale jak czytam Was i, że to jednak jest możliwe to myślę, że może i nam się uda

tym razem chociaż nie beczę
jak nie leze to mnie nie boli xd zasnelam normalnie tylko w nocy czulam ze jak lezalam na lewym boku to prawe biodro mi dokuczalo jak przelozylam sie na prawy bok to lewe i wez tu czlowieku badz madry;/ na wznak nie moglam bo jakos mnie po bokach brzuch bolal wiec wogole lezenie na plecach odpada tak wiec super