|
|
#1141 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo-październikowe 2013! cz. XVI
hej ho
jakoś czasu nie mam bo po pracy do rodziców chodzimy- mama ma urlop i młody teraz u niej urzęduje no i chodzimy tam na obiadki jutro piątek
Edytowane przez kaska87 Czas edycji: 2015-01-15 o 22:08 |
|
|
|
#1142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pytam bo Filip dostał na roczek jeździk i do dzisiaj jest na niego za duży, tzn. ledwo dosięga podłogi jak siedzi, a ten co Ty masz podoba mi się
|
|
|
|
|
#1143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1144 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam dzisiaj po Korna w żłobku gondolą a on wracał na nóżkach. Masakra. Szliśmy 30 minut. Każdy kamyczek, trawka, krawęznik, brama itp. jest do zwiedzenia.
no i nie chce chodzić za rączkę.
|
#1145 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- Cytat:
|
|
#1146 |
|
Zakorzenienie
|
Misia u nas to samo. Julek w wozku nie wysiedzi i do tego ma bunt na chodzenie za raczke. Cos mi sie zdaje ze przy drugim musze sie w chuste zaopatrzyc
|
|
|
|
#1147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No ja właśnie rozkminiam czy dam rade z chusta czy jednak britax dual
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1148 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiec czekam Jak się nie uda to właśnie do CCC zajrzę jakoś zapomniałam ze tam też mogę spojrzeć dzięki Cytat:
Cytat:
i jak tam te rzeczy?---------- Dopisano o 23:33 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ---------- Cytat:
O to to! Zawsze w odwrotna stronę idzie niż ja
|
|
#1149 |
|
Zakorzenienie
|
Co do rzeczy to jutro zobaczę bo sie susza. Nieraz sie troszkę skracaja ubrania
|
#1150 |
|
Zakorzenienie
|
obejrzalam gwiazd naszych wina i boli mnie bania od placzu
|
|
|
|
#1151 |
|
Wtajemniczenie
|
macham wam z pracy cichooo tu że szok nie ma co czytać... Nasza Lenka dzisiaj chciała zacząć dzień o 6 heh ale udało sie i jeszcze sie zdrzemnęła tż zrobił jej mleko i że ja jeszcze leżałam to i ona sie połozyła objęła moja szyje i poszła spac wieczorem jak przyszlismy z tż do łózka (gdzie juz oczywiscie u nas spała Lena bo sie obudziła jakoś przed 23 a że jeszcze coś musiałam zrobić to zostawiłam ją na łózku zabezpieczając i wyszłam) to Lena sie patrzyła i wrecz zaczeła sie denerwować że ja sie nie kłade tylko coś tam robie chociaż tż leżał w łózku juz masakra mój mały szkrab musi zawsze na dobranoc objąć mnie za szyje i ja jej daje zawsze buziaki w polika i wczoraj jak już jej kilka dałam i już chciałam iść spać to ta mi buźke przysuwała żebym dawała jej dalej buziaki kocham tego mojego łobuziaka
|
#1152 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A to chyba wszystkie tak mają. Jak ma iść za rączkę jak wokół tyle ciekawych rzeczy się dzieje i zupełnie nowe miejsca do eksploracji? Mało tego, gdzieś podpatrzył jak się robi sceny rodzicom i teraz jak coś bardzo chce a my mu dać nie chcemy, to potrafi się kłaść na podłodze i ostentacyjnie ryczeć. Ostatnio mu zasugerowałam żeby jeszcze powalił rękami, to będzie to realistyczniej wyglądać bo nie wiem jak inaczej na to reagować?
|
|
|
|
|
#1153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tyle.... Dla dziecka to bardzo trudne emocje i trzeba je nazywać. Nic nie pomoże .... Niestetty
|
|
|
#1154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1155 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam pytanko o ten kupon z allegro. Dzisiaj pierwszy raz go pobrałam na telefon- 10 zł. Mam zrobić zakupy w aplikacji mobilnej Allegro o wartości min. 50 zł.
Chce kupić ten jeździk ale kosztuje 47 zł, więc mogłabym coś dokupić jeszcze od tego sprzedawcy, żeby dobiło do 50 zł? I jeśli coś kupuje to musze to zrobić w telefonie, czy mogłabym kupić na kompie i wykorzystać ten kupon? Jestem ciemna masa, wiem
|
|
|
|
#1156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1157 |
|
Zakorzenienie
|
Nie musi to być jedna rzecz. Ja zamawiałam kilka z czego część przez kompa a czesc przez telefon. Wazne zeby platnosc łączna bez przesyłki była wyższa niż 50zł i żeby zapłacić przez telefon.
|
|
|
|
#1158 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja dobierałam, i czasami 2-3 rzeczy dawały kwotę 50 zł i wykorzystywałam kupon.... co prawda było to przy tych świątecznych kuponach na -20 zł, ale wydaje mi sie że teraz powinno być tak samo. ---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1159 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szkoda, zwróciłoby się chociaż za przesyłkę. ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1160 |
|
Raczkowanie
|
Ja się właśnie naczytałam jak głupia o autyzmie w necie... jednak taka ogólna dostępność informacji na różne tematy, nie jest dobra... matki, szczególnie pierworodnych, są podatne na wkręcanie sobie różnych rzeczy i już spostrzegłam taką skłonność u siebie
|
|
|
|
#1161 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A masz jakieś podstawy do obaw?
|
|
|
#1162 |
|
Zakorzenienie
|
O widzicie no to lepiej, ja myślałam że jedna rzecz, przepraszam za wprowadzenie w błąd
|
#1163 |
|
Raczkowanie
|
Niebardzo. Poza chodzieniem na palcach, to syn rozwija się w granicach przyjetych norm. Może nie wszystko jest dokładnie jak w książkach piszą, że to i tamto ma być w danym miesiącu życia, ale tzw kamienie milowe są osiągnięte. Jedyne co mnie swego czasu zastanawiało, to to że nie chce robić "papa" i jest nadruchliwy, więc i ta koncentracja jest różna. Przy "papa" po prostu nie macha tą rączką i już. Mimo że ten gest powtarzamy codziennie. Inne rzeczy naśladuje mniej lub bardziej intensywnie. Bije brawo, przybija piątkę, "robi pranie", wyrzuca śmiecie jak dorośli, nieporadnie widziałam próbuje używać łyżeczki itd. Komunikujemy się głównie przez pokazywanie i mowę, choć jak czytam tu wypowiedzi dziewczyn, to nie jest póki co jakoś szalenie rozwiniety językowo. Używa kilku słów: mama, tata, baba, daj, nie, i po swojemu na kaczkę 'kaka' i krowę coś bardzo podobnie do 'koko', czasami powtarza po nas jakieś wyrazy np "diiik" (czyli dzik) czy "katuszek" (kwiatuszek).. Jeśli chodzi o towarzyskość też jest ok. Chce się bawić z nami, sam często taką zabawę inicjuje, cieszy się, nie lubi siedzieć sam. Tylko czasami jak go biorę na ręce to szybko chce z nich schodzić i nie zawsze z takiej odległości (tj. będąc na rękach) potrafi utrzymywać kontakt wzrokowy (ciekawi go mój nos, albo wisiorek na szyi). Nie wydaje mi się, że to o czym piszę powinno martwić. Chyba, że sądzicie inaczej?
Myślę, że to moje paranoje po nadmiernej lekturze dochodzą do głosu. Zwyczajnie wynikające z obawy o dziecko, bo przecież każda matka chciałaby żeby było zdrowe. Zresztą te objawy ze spektrum autyzmu są tak szerokie, że spokojnie można się części z nich na jakimś etapie doszukać u dziecka rozwijającego się całkiem normalnie... Nie wiem czy macie jakieś zdanie na ten temat? Poza tym uważam, że matki mające już dzieci są jednak bogatsze w doświadczenia i mniej więcej wiedzą czego się mogą spodziewać, porównują, przypominają sobie jak to było a co jest jednak inaczej, może nie tak? Ja zwyczajnie boję się czasami, że coś może przegapię... nadwrażliwą matką jestem albo mam jednak za dużo czasu przy tym jedynaku i wymyślam...
Edytowane przez mostly_cloudly Czas edycji: 2015-01-16 o 15:06 |
|
|
|
#1164 |
|
Zakorzenienie
|
Spokojnie. Odetchnij trochę.
Ja akurat jestem "watkowo specjalistka od autyzmu" haha w dodatku Samozwancza ![]() Masz racje, spektrum autyzmu jest tak szerokie ze ciężko samemu cokolwiek zdiagnozować. To co opisalas to calkowita norma.....
|
|
#1165 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale to jest związane jakoś z Twoją pracą czy po prostu zgłębiłaś temat bo miałaś też takie wątpliwości jak ja?tak czy siak miło mi słyszeć, że jest ktoś kto ten temat też refleksji poddaje... jakby wracały do mnie jakieś strachy z tej dziedziny, to pozwolę sobie je konsultować. Czasami dobrze się wygadać To często rozwiązuje problem, który często jest tylko w głowie...
|
|
|
|
|
#1166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
" Wiec swoje przeszlam i się nadenerwowalam
|
|
|
#1167 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Możesz napisać coś więcej o tym jak to doszło do tej osobliwej diagnozy w 3 miesiącu życia? I na czym sprawy ostatecznie stanęły? |
|
|
|
|
#1168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W 3 miesiącu nie można zdiagnozować - można co najwyżej podejrzewać i zalecic wnikliwą obserwacje. Syn generalnie w ogóle nie nawiązywał kontaktu wzrokowego i nie specjalnie się uśmiechnął, nie wodzil wzrokiem itp. Ale babka była tal pewna ze nawet mnie (psychologowi) się w głowie zakrecilo i niby wiedząc ze to nie tak hop siup przez około rok przeżywała katorgi... Doszukując się, diagnozujac po kolezankach która pracują z dziećmi itp. Okazało się ze syn miał nadwzrocznosc przedłużona i po prostu nie widział z bliskiej odległości.... Teraz jest ok ale nie powiem ci na 100% ze jestem spokojna
|
|
|
#1169 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja przy kwocie 48zl (kupuje kalendarze i nie chce nic więcej u tego sprzedawcy a mało mi brakuje do 50zl) kupuję dwie cegiełki po 1 zl na aukcjach charytatywnych,płacę przez tel i z głowy
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:14.

gdzieś od września go chyba mamy - jakoś tak bo chyba po roczku go kupowałam.

ale mi dowcipniś rośnie. Jak tz wrócił z pracy i myl ręce w łazience to leo jak zwykle poszedł za nim i pralka akurat chyba przestała prac i tak tam popstrykał ze nastawił suszenie
zauważyłam to po pol h. były tam kurtki i kombinezon. Do tego dwie wełniane rzeczy... zatrzymałam to ale obawiam sie ze cos sie skurczylo bo juz nieźle zdążyło sie nagrzać.