Trening siłowy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-08-10, 10:24   #1
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Trening siłowy

Mam kilka pytań dotyczących treningu siłowego w czasie redukcji. (Prosze sie nie smiac ze mnie, jesli jakieś głupoty nawypisywałam ;P Wolę się teraz upewnić niż bez sensu robić jakieś szkodzące mi ćwiczenia ) Postanowiłam prawie zupełnie zamienić aeroby właśnie na ćwiczenia siłowe, i teraz mój plan będzie wyglądał tak
pon - HIIT
wt - siłowe
śr - HIIT
czw - siłowe
pt - aeroby (głównie biegi chyba)
sobota - siłowe
ndz - wolne ;P

No, i po pierwsze.. czy tak może być?
Po 2 - jaki trening siłowy? Czy to mogą być jakiekolwiek ćwiczenia, np. te z wątku https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=140073 ? A jesli nie to prosiłabym o polecenie jakiś ćwiczeń ciekawych..
po 3 - ile powinien trwać (rozgrzewkę planuję taką jakąś "ogólną", czyli najpierw np szybki marsz albo trucht, potem przysiady, podskoki, i kilka minut rozciągania, czy wystarczy 15 minut?), z jaką intensywnością go wykonywać? Pod koniec myślałam jeszcze o rozciąganiu jakieś 10 minut.
4. Czy a6w się nadaje? Trzeba ją robić podobno codziennie, więc chyba nie jest najlepszym wyjściem na redukcję? I co z ćwiczeniami z serii '8 minutes ABS'? Czy one mogłyby być?

Serdecznie dziękuję z góry

EDIT:
Zapomniałam, że jesli chodzi o ćwiczenia siłowe, to nie mam dostępu do siłowni.. mam jedynie hantle (2 x 2 kg) i obciążniki, takie z piaskiem (2 x 2 kg).. ale jesli chodzi o hantle to jestem taka sprytna że jakoś sobie przypinam te obciążniki i ważą po 4 kg ;P

Edytowane przez riddle92
Czas edycji: 2007-08-10 o 10:28 Powód: zapomniałam ;P
riddle92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-11, 14:25   #2
izmonek
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to izmonek
Dot.: Trening siłowy

jesli chodzi o rozpiske dniowa to jest ok

rozgrzewka hm generalnie widze ze nie znasz sie na cwiczeniach i nie wiem co to znaczy dla ciebei aero i silowe
Stary 2007-08-11, 14:58   #3
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

aeroby to myslalam o zwyklym bieganiu, czy szybkim marszu, tak około 50-60 minut.. a siłowe.. no właśnie pytam jakie powinnam wykonywać.
Stary 2007-08-11, 16:03   #4
Midi
Zakorzenienie

Długość rozgrzewki dostosuj do potrzeb, jeden się rozgrzeje w 5 minut, innemu trzeba 15. Musisz sprawdzić na sobie.
Co do treningu siłowego, to po prostu po jednym ćwiczeniu na każdą dużą grupę mięśni - daje się to wszystko zmieścić w ciągu 45-50 minut (nawet mnie, a ćwiczę wolno ) Ćwiczenia z wątku, który tu wkleiłaś, mogą być, ale to przecież tylko część treningu - jak wiesz, najskuteczniejszy jest trening na całe ciało, a nie tylko ręce.
Jeśli chodzi o trening aerobowy, to - moim zdaniem - 60 minut jest stratą czasu, jeśli celem jest redukcja; przy prawdziwych, poprawnie wykonanych aerobach w zupełności wystarcza (dla zdrowia i urody ) 40 minut.
Wszelkie takie 8 ABS czy co to bym sobie darowała, to można robić dla przyjemności, efekty raczej tylko kondycyjne pewnie będą. Aerobiczna 6 Weidera też nie ma sensu w przypadku osoby początkującej, która chce się odchudzić
No i musisz pamiętać o podstawowej rzeczy - trening jest tylko dodatkiem. To, czy schudniesz, czy przytyjesz, zależy przede wszystkim od sposobu odżywiania.
Midi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-11, 16:56   #5
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Dzięki serdeczne za odpowiedź .
Jesli chodzi o te ćwiczenia, to po wgłębieniu się trochę w pare artykułów, wyczytałam, że dobrze robić więcej serii po więcej powtórzeń, z krótkimi przerwami, odwołam się chociażby do tego tekstu http://www.sfd.pl/JAK_U%C5%81O%C5%BB...Y-t107470.html

" Jeżeli Twoim celem jest praca nad poprawą wyrazistości mięśni oraz redukcja tkanki tłuszczowej-zaplanuj: (...) Na większe grupy mięśniowe wykonujemy 12-9 serii, na mniejsze10-7 serii-ilość powtórzeń nie mniejsza niż 10-12. ..."
Ale skoro mówisz, Midi, żeby robić jedno ćwiczenie, to podejrzewam żeby robić więcej serii, no bo jeśli np 3 po 7 powtórzeń to z drugiej strony ciężko będzie zapełnić nawet 25 minut ;P
Wiem, że te ćwiczenia są tylko na ręce, to tylko przykład taki
Co do tych aerobów, to 60 minut to taka górna granica, ale dobrze wiedzieć, że nie ma sensu tego wydłużać
No i o odżywianiu oczywiście wiem i staram się, chociaż w wakacje kusi wszystko i z każdej strony
Dzięki wielkie jeszcze raz.
Stary 2007-08-12, 04:30   #6
pingwin2
Zakorzenienie

To jest stara szkola treningu, teraz ćwiczy sie inaczej
wystarczy 1 ćwiczenie 3 seriie po 15 powtórzeń, maxymalnie robimy 70 powtórzeń na dana grupę

Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu
Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu

pingwin2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-12, 13:24   #7
Midi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez riddle92 Pokaż wiadomość
Ale skoro mówisz, Midi, żeby robić jedno ćwiczenie, to podejrzewam żeby robić więcej serii, no bo jeśli np 3 po 7 powtórzeń to z drugiej strony ciężko będzie zapełnić nawet 25 minut ;P
Ja robię przeważnie 3 serie, w każdej od 5 do 10 powtórzeń (zależnie od ćwiczenia, no i zależnie od treningu, większość to 6 powt.) i wychodzi mi 45-50 minut. Możesz oczywiście robić więcej serii, ale wtedy zwiększ obciążenie i zmniejsz ilość powtórzeń, bo 25 machnięć sztangielką 2-kilogramową raczej nie przyniesie efektów...
Stary 2007-08-12, 13:56   #8
navi
Zakorzenienie

GG do navi

ja tez 3 serie 8-10 powtorzen i trening zajmuje mi ok 45 min
jak zwiekszam obciazenie robie 8 powtorzen, a na nastepnym treningu juz znowu 10 ( z tym wiekszym obciazeniem). w sumie nie wiem czy to dobrze
navi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-12, 14:04   #9
pingwin2
Zakorzenienie

to świetna progresję masz navi

Stary 2007-08-12, 17:32   #10
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

dzieki za odpowiedz.. a Wy też na redukcji jesteście?
Stary 2007-08-13, 20:17   #11
Midi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez riddle92 Pokaż wiadomość
a Wy też na redukcji jesteście?
Różnie to bywa Na razie na redukcji. Zrzucam wakacyjne szaleństwa kulinarne Z niezłymi efektami, więc pewnie niedługo wskoczę na trochę na masę
Stary 2007-08-14, 12:31   #12
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

A jeszcze mam pytanie.. wlasciwie 3
1. Jakie robić przerwy między seriami? Starczy te 30 sekund?
2. Jak rozkładać ten trening siłowy? Czy każdego dnia, kiedy go robię, ćwiczyć wszystkie partie? Czy zostawiać jakiś czas na regenerację? (No poza tym że i tak zawsze cwiczę siłowo co 2 dzien)
3. No i czy ja powinnam być po takim treningu mocno wykończona? No bo niby jestem, i mam trochę mokre plecy, ale w porownaniu do HIIT no to jestem w pełni sił
Pozdrawiam
Stary 2007-08-14, 12:46   #13
pingwin2
Zakorzenienie

1. 30-60 s
2.wszystkie partie na kazdym treningu
3.ćwiczy siedo upadku mięsniowego tj. momentu, ze nie jesteś w stanie zrobić ani 1 powtórzenia więcej
hiit bardziej wykańcza

Stary 2007-08-14, 13:54   #14
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Wszystko jasne
Dziekuje serdecznie
Stary 2010-09-04, 15:44   #15
karolinka86
Zakorzenienie

Odnawiam wątek I mam kilka pytań
Od niedawna (miesiąc) zaczełam intensywniej ćwiczyć: trening siłowy i aerobowy.
Czy jest jakoś określone ile serii i ile powtórzeń powinnam robić np.na przywodzenie i odwodzenie nóg?
Jak dobrać obciążenie? Czy jeśli ustawię większe może to sprawić, że zamiast pomóc w schudnięciu mięśnie się rozrosna i przybędzie mi cm w obwodach?
JAkie aeroby najlepiej dobrać do treningu siłowego? Czy moze to być bieżna, stepper, orbitrek itp?

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-04, 15:50   #16
Mary333
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Odnawiam wątek I mam kilka pytań
Od niedawna (miesiąc) zaczełam intensywniej ćwiczyć: trening siłowy i aerobowy.
Czy jest jakoś określone ile serii i ile powtórzeń powinnam robić np.na przywodzenie i odwodzenie nóg?
Jak dobrać obciążenie? Czy jeśli ustawię większe może to sprawić, że zamiast pomóc w schudnięciu mięśnie się rozrosna i przybędzie mi cm w obwodach?
JAkie aeroby najlepiej dobrać do treningu siłowego? Czy moze to być bieżna, stepper, orbitrek itp?
Jak masz ujemny bilans kaloryczny to miesnie ci sie nie rozrosna. A progresja ( zwiekszenie ciezarów, ilosci powtorzen...) jest wskazana. Tak mi się przynajmniej wydaje
Stary 2010-09-16, 12:18   #17
karolinka86
Zakorzenienie

Słyszałam, że ważna jest też ilość powtórzeń i przerwa między seriami...
To prawda, że jeśli chcę schudnąć to lepiej robić więcej powtórzeń z mniejszym obciążeniem i krótsze przerwy?
Jak najlepiej dobrać obciążenie żeby uzyskać oczekiwany efekt?
Chcę schudnąć i ujędrnić ciało, nie chcę żeby mięśnie sie rozrosły...
Dodam, że cwiczę też aeroby

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-18, 10:58   #18
franczesqua
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Słyszałam, że ważna jest też ilość powtórzeń i przerwa między seriami...
To prawda, że jeśli chcę schudnąć to lepiej robić więcej powtórzeń z mniejszym obciążeniem i krótsze przerwy?
Jak najlepiej dobrać obciążenie żeby uzyskać oczekiwany efekt?
Chcę schudnąć i ujędrnić ciało, nie chcę żeby mięśnie sie rozrosły...
Dodam, że cwiczę też aeroby

Oczywiscie, ze nieprawda. Najlepiej robic trening obwodowy np.2-3 obwody po 15 powtórzen na cwiczenie z obciazeniem, ktore zmęczy Twoje miesnie. Intensywnie!
franczesqua jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości