Starania o maleństwo od jesieni 2014 - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-21, 08:40   #4621
isabel89
Raczkowanie

Dot.: Starania o maleństwo od jesieni 2014

Cytat:
Napisane przez srebrna_smuga Pokaż wiadomość
Mam taki dół, dosłownie zapaść.

Isabel długo brałaś tabletki? Ja 8 lat, w marcu będzie 3 lata jak odstawilam i tak przeczytałam co napisałaś i myślę ciężko czy mnie to też nie dopadlo...

Tżet mówi, że trzeba postawić wszystko na jedną kartę bo jak nie teraz to już będzie za późno. Głowa mówi, że nie, to nie ma sensu a serce myśli, że mąż ma rację czemu ciągle pod górę mam
Sreberko w całym swoim życiu brałam tabletki może przez pół roku.... i to na uregulowanie cykli ale zawsze się źle czułam po nich, dlatego byłam PRZECIWNICZKĄ tabletek Takie cykle 30-34 dni mam odkąd pamiętam (może taka uroda a może podwyzszona prl tak działała), moja mama też tak miała.
Mnie problem z pracą nie dotyczy bo mam na czas nieokreślony ale gdybym była w Twojej sytuacji i bym chciała bardzo być mamą to bym miała w du*pie co z pracą. Nigdy nie wiesz kiedy Ci się uda. Sreberko smutno mi że teraz nie wyszło ale wyjdzie zobaczysz prędzej czy później. Nie zrozum mnie źle, bo to co teraz napisze nie jest celowane przeciwko Tobie tylko z troski... Nie uważasz że za bardzo się przejmujesz, nakręcasz ? Wiem, wiem każdy tli w sobie emocje, żal że się nie udało a innym wychodzi. Też tak czasem mam i po to jest to forum żeby wyrzucić swoje smutki. Spójrz na około pary całkowicie zdrowe starają się latami i dlaczego im nie wychodzi ? Może dlatego że ludzie za bardzo chcą, podporządkowują wszystko pod starania i już plany życiowe mają. 2 przykłady z ost 2 tyodni:
1. na tvp leci program o invitro itp Kobieta przeszła kilka nieudanych prób invitro i powiedziała że ma już dość i dalej nie próbuje i co ? obecnie jest w ciąży
2. przyjaciele moich rodziców 8 lat temu zaadoptowali syna, po 2 mscach od adopcji okazało się że jest w ciąży.
Problem nie zawsze tkwi w naturze ale w głowie.
Ja po 2 cyklach starań stwierdziłam po co mam się stresować
(może prl mi od tego podskoczyła ?). Może to nie mój czas. Wyluzowałam i co śmieśniejsze seksik jest teraz bardzo urozmaicony testy owu traktuję jako sprawdzenie swojego organizmu no i badania zrobłam bo miałam przeczucie że coś może bć nie tak z hormonami.
Sciskam Cię wirtualnie, głowa do góry
Stary 2015-01-21, 08:44   #4622
MilkaJestem
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meryy82 Pokaż wiadomość
Kusi mnie by powiedzieć mamie, że będzie babcią, ale wcześniej powiedziałam, że chcę poczekać do wizyty u gina i tż mi przypomina.

Mnie na dzień przed zrobieniem testu, tak zamuliło, że myślałam, że albo się strułam, albo jelitówka.
I nadal troche mi zostało, czasem w gardle robi się gula jakbym miała pawia puścić, w brzuchu czasem zamieli, no wzdyma mi brzch.

Dzień Dobry witam was w 6tc (według aplikacji)
Gratuluje 6 tygodnia

Cytat:
Napisane przez rudaska Pokaż wiadomość
Witam się przy kawusi. Czekam do godz. 9.00, żeby umówić się do gina - taką decyzję strategiczną podjęłam, bo coś mi w tych moich cyklach nie pasuje. No i przez to trochę się martwię i mam gorszy dzień
ja tez mam od rana zly humor no i wizyta u gina coraz blizej i wkurza mnie, ze nie zrobi mi od razu usg tylko dopiero musi dac skierowanie;/ a przy takim zwyklym badaniu gin to chyba nie za wiele mi powie?

BBG: R1 Week 2

MilkaJestem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 08:45   #4623
meryy82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rudaska Pokaż wiadomość
Witam się przy kawusi. Czekam do godz. 9.00, żeby umówić się do gina - taką decyzję strategiczną podjęłam, bo coś mi w tych moich cyklach nie pasuje. No i przez to trochę się martwię i mam gorszy dzień
Nie martw się na zapas, chyba nie ma kobiety o idealnych cyklach, ok pójść do lekarza i się przebadać nie zaszkodzi, ale trzeba myśleć pozytywnie!
meryy82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 08:48   #4624
isabel89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MilkaJestem Pokaż wiadomość
Jak robilam prywatnie w punkcie poboru krwi to robilam profil tarczycowy czyli tsh ft3 i ft4 lacznie za 66zl a aTPO jest za 40zl, teraz mam wykupiony pakiet w luxmedzie wiec nie place za badanie, ale gdybym chciala tam prywatnie to duzo drozej, a internista to moze ewentualnie wydalby skierowanie na zrobienie tych badan hmmm jak niedlugo sie czeka na wizyte to mozesz sprobowac na nfz
Z tegoc okojarzę internista daje tylko na TSH, może się mylę.... A internistę mam na 25.02. haha takie terminy chyba że się uda wbic szybciejna "piekne" oczy Dowiedziałam się że za każde TSH, ft3, ft4 po 25 lub 30 zł zależy od laboratorium, aTPO 40. No ta prl z obciążeniem to 64 zł już z tabletką. I chyba zrobie za jednym machem wszystko prywatnie. Rozglądam się teraz za endo-gin i może za 2 tyg pójde gdzies.

---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Gosiurek Pokaż wiadomość
Ja wczoraj z łóżka wychodziłam po bluzę i skarpetuszki.
Nadal nie mam @, za to przez pół dnia miałam lekkie zawroty głowy, do tego pobolewa mnie podbrzusze - coś a la pociąganie w środku.

Z powodu tego wszystkiego rano poszłam zmierzyłam temperaturę w pracy - 36,7C teraz 37,1
Całkiem głupieję..
Spokojnie
Stary 2015-01-21, 08:52   #4625
MilkaJestem
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez isabel89 Pokaż wiadomość
Sreberko w całym swoim życiu brałam tabletki może przez pół roku.... i to na uregulowanie cykli ale zawsze się źle czułam po nich, dlatego byłam PRZECIWNICZKĄ tabletek Takie cykle 30-34 dni mam odkąd pamiętam (może taka uroda a może podwyzszona prl tak działała), moja mama też tak miała.
Mnie problem z pracą nie dotyczy bo mam na czas nieokreślony ale gdybym była w Twojej sytuacji i bym chciała bardzo być mamą to bym miała w du*pie co z pracą. Nigdy nie wiesz kiedy Ci się uda. Sreberko smutno mi że teraz nie wyszło ale wyjdzie zobaczysz prędzej czy później. Nie zrozum mnie źle, bo to co teraz napisze nie jest celowane przeciwko Tobie tylko z troski... Nie uważasz że za bardzo się przejmujesz, nakręcasz ? Wiem, wiem każdy tli w sobie emocje, żal że się nie udało a innym wychodzi. Też tak czasem mam i po to jest to forum żeby wyrzucić swoje smutki. Spójrz na około pary całkowicie zdrowe starają się latami i dlaczego im nie wychodzi ? Może dlatego że ludzie za bardzo chcą, podporządkowują wszystko pod starania i już plany życiowe mają. 2 przykłady z ost 2 tyodni:
1. na tvp leci program o invitro itp Kobieta przeszła kilka nieudanych prób invitro i powiedziała że ma już dość i dalej nie próbuje i co ? obecnie jest w ciąży
2. przyjaciele moich rodziców 8 lat temu zaadoptowali syna, po 2 mscach od adopcji okazało się że jest w ciąży.
Problem nie zawsze tkwi w naturze ale w głowie.
Ja po 2 cyklach starań stwierdziłam po co mam się stresować
(może prl mi od tego podskoczyła ?). Może to nie mój czas. Wyluzowałam i co śmieśniejsze seksik jest teraz bardzo urozmaicony testy owu traktuję jako sprawdzenie swojego organizmu no i badania zrobłam bo miałam przeczucie że coś może bć nie tak z hormonami.
Sciskam Cię wirtualnie, głowa do góry
Isabel masz calkowita racje ale rozumiem sreberko bo sama tak sie nakrecalam przez pierwsze 2 cykle, ale to chyba trzeba samemu sie przekonac ze nie jest tak latwo i nikomu latwo nie jest i z czasem sama z siebie zaczelam to olewac... pytanie czy tak bedzie jak dostane zielone swiatlo od dr no ale tak jak mowisz stres tu nie dziala najlepiej, ja na pewno juz nawet testow owu robic nie bede, robilam i w tym samym dniu cyklu mialam pozytywy wiec mniej wiecej wiem, ech tylko to sie tak latwo mowi a gorzej u mnie bedzie z realizacja takiego zdrowego podejscia a co do przykladow to ja ogladalam tez niedawno o polskim malzenstwie tez nie udane invitro i juz mieli odlozyc to wszystko i zajac sie budowa domu i mieli adoptowac dziecko juz i w ostatnim miesiacu tak se powiedzieli "aaa dobra sprobujmy ostatni raz zeby nie miec wyrzutow ale i tak nie wyjdzie" i zrezygnowani tacy...a za chwile co? okazalo sie ze to zrezygnowanie przynioslo im blizniaki

---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ----------

Cytat:
Z tegoc okojarzę internista daje tylko na TSH, może się mylę.... A internistę mam na 25.02. haha takie terminy chyba że się uda wbic szybciejna "piekne" oczy Dowiedziałam się że za każde TSH, ft3, ft4 po 25 lub 30 zł zależy od laboratorium, aTPO 40. No ta prl z obciążeniem to 64 zł już z tabletką. I chyba zrobie za jednym machem wszystko prywatnie. Rozglądam się teraz za endo-gin i może za 2 tyg pójde gdzies.
a no to jak daje na samo tsh to bez sensu no u mnie wlasnie po 25 zlotych ale jak sie bierze cale trzy na raz to promocja i 66zl jenyyy juz sie nie moge doczekac piatku na to tsh

Stary 2015-01-21, 08:56   #4626
isabel89
Raczkowanie

Merry gratki dla Ciebie oby fasolka dobrze się rozwijała
Rudaska daj znać jak po wizycie.

Wracam do pracy dziewczyny. Mnie albo na @ juz kręci albo przeziębienie pęcherza :/

---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ----------

Cytat:
Napisane przez MilkaJestem Pokaż wiadomość
Isabel masz calkowita racje ale rozumiem sreberko bo sama tak sie nakrecalam przez pierwsze 2 cykle, ale to chyba trzeba samemu sie przekonac ze nie jest tak latwo i nikomu latwo nie jest i z czasem sama z siebie zaczelam to olewac... pytanie czy tak bedzie jak dostane zielone swiatlo od dr no ale tak jak mowisz stres tu nie dziala najlepiej, ja na pewno juz nawet testow owu robic nie bede, robilam i w tym samym dniu cyklu mialam pozytywy wiec mniej wiecej wiem, ech tylko to sie tak latwo mowi a gorzej u mnie bedzie z realizacja takiego zdrowego podejscia a co do przykladow to ja ogladalam tez niedawno o polskim malzenstwie tez nie udane invitro i juz mieli odlozyc to wszystko i zajac sie budowa domu i mieli adoptowac dziecko juz i w ostatnim miesiacu tak se powiedzieli "aaa dobra sprobujmy ostatni raz zeby nie miec wyrzutow ale i tak nie wyjdzie" i zrezygnowani tacy...a za chwile co? okazalo sie ze to zrezygnowanie przynioslo im blizniaki

---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ----------

a no to jak daje na samo tsh to bez sensu no u mnie wlasnie po 25 zlotych ale jak sie bierze cale trzy na raz to promocja i 66zl jenyyy juz sie nie moge doczekac piatku na to tsh
No tak to jest, sama tu się wymądrzam a czasem w domu wieczorem też mnie dołek bierze. Ale trzeba myśleć pozytywnie i cieszyć się życiem

Chyba będę negocjować o promocję bokuźwsa tak chyba w samym labo zostawie 150 PLN ;/
Stary 2015-01-21, 08:59   #4627
MilkaJestem
Zakorzenienie

Cytat:
Merry gratki dla Ciebie oby fasolka dobrze się rozwijała
Rudaska daj znać jak po wizycie.

Wracam do pracy dziewczyny. Mnie albo na @ juz kręci albo przeziębienie pęcherza :/

---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ----------

No tak to jest, sama tu się wymądrzam a czasem w domu wieczorem też mnie dołek bierze. Ale trzeba myśleć pozytywnie i cieszyć się życiem

Chyba będę negocjować o promocję bokuźwsa tak chyba w samym labo zostawie 150 PLN ;/
Oczywiscie ze negocjuj! jak ja robilam ten profil tarczycowy za 66zl, + HCG za 35zl, to wyszlo mi 101 zl i za 1 zl dostalam jeszcze morfologie

Stary 2015-01-21, 09:23   #4628
rudaska
Zakorzenienie

Cytat:
Nie martw się na zapas, chyba nie ma kobiety o idealnych cyklach, ok pójść do lekarza i się przebadać nie zaszkodzi, ale trzeba myśleć pozytywnie!
cykle to ja mam w miarę regularne, co 27-26 dni. Ale zastanawiają mnie te negatywne testy ovu, brak oznak dni płodnych - żadnych, ani śluz ani ból ani nic, plamienie przed miesiączką... Chyba się wezmę za mierzenie temperatury
rudaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 10:32   #4629
MilkaJestem
Zakorzenienie

halo halo, gdzie reszta dziewczyn ?

Stary 2015-01-21, 10:34   #4630
Saminka
Raczkowanie

czesc u mnie zaczęło się plamienie wiec @ jest. Miłego dnia życzę :-*

lipiec 2014 Aniołkowa mama
Saminka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 10:41   #4631
MilkaJestem
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Saminka Pokaż wiadomość
Saminka trzymaj sie

Stary 2015-01-21, 11:01   #4632
isabel89
Raczkowanie

Cytat:
: roza:
Stary 2015-01-21, 11:16   #4633
bianeczkaa
Zakorzenienie

Merry, a nie kusi cię pójść do mamy z prezentem na dzień babci? to by miałam fajną niespodziankę Ma już jakieś wnuki?

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 12:51   #4634
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

Dziewczyny źle pisze mi się z komórki, będę podczytywac aż do jutra ale zostaje z wami. Rozmawialam z mężem i stawiamy wszystko na jedną kartę i staramy się dalej

Najpierw mieliśmy siebie, potem stworzyliśmy Ciebie..teraz mamy wszystko 
Zuzia już na świecie

srebrna_smuga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 12:54   #4635
Fantasmagori
Zakorzenienie

Smuga super że zostajesz w takim razie trzymam kciuki

Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 13:07   #4636
isabel89
Raczkowanie

Cytat:
Rozmawialam z mężem i stawiamy wszystko na jedną kartę i staramy się dalej
klask i:
Stary 2015-01-21, 13:35   #4637
rudaska
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny źle pisze mi się z komórki, będę podczytywac aż do jutra ale zostaje z wami. Rozmawialam z mężem i stawiamy wszystko na jedną kartę i staramy się dalej
jest uśmiech, jest dobrze
rudaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 13:45   #4638
MilkaJestem
Zakorzenienie

Sreberko

Stary 2015-01-21, 15:19   #4639
velika
Winter is coming

Srebrna smugo to super
Merry gratuluję 6 tygodnia i podziwiam, że możesz wytrzymać i nie powiedzieć mamie ;]
Dla wszystkich powodzenia w kolejnym cyklu
A u mnie owu chyba się zbliża, bo mnie kłuje jajnik od wczoraj ale tak się przećwiczyłam ostatnio, że nie mam na nic sił w dodatku wczoraj wpadłam na rowerze do rowu, bo się zagapiłam i jestem ciut poobijana

velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 15:23   #4640
MilkaJestem
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość
Srebrna smugo to super
Merry gratuluję 6 tygodnia i podziwiam, że możesz wytrzymać i nie powiedzieć mamie ;]
A u mnie owu chyba się zbliża, bo mnie kłuje jajnik od wczoraj ale tak się przećwiczyłam ostatnio, że nie mam na nic sił w dodatku wczoraj wpadłam na rowerze do rowu, bo się zagapiłam i jestem ciut poobijana
matko jedyna dobrze ze Ci sie nic nie stalo!

Stary 2015-01-21, 16:05   #4641
kallina_2014
Wtajemniczenie

Rudaska, idź do lekarza, uspokoisz się..
Merry, doskonale Cię rozumiem, że nie chcesz nikomu jeszcze mówić. Ja (jezeli się w końcu uda&#128522 nie powiem nikomu co najmniej do 12 tygodnia.

Srebrna, trzymam kciuki!
kallina_2014 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 16:21   #4642
MilkaJestem
Zakorzenienie

ja na pewno powiem jak juz bede po usg na ktorym bedzie widac serduszko. bo gdyby sie cos stalo to pewnie nie wytrzymalabym z tym sama z TZ i na pewno by sie rodzice skapneli ze cos jest nie tak, i mogloby im byc przykro gdyby sie dowiedzieli dopiero wtedy i ze im nie powiedzialam wczesniej...

Stary 2015-01-21, 17:53   #4643
Fantasmagori
Zakorzenienie

Ja bym chciała powiedzieć później ale pewnie pójdę na zwolnienie najszybciej jak się da, a że pracuję w jednej firmie z moją ciocia to powiem rodzicom przed pójściem na zwolnienie bo nie chcę żeby ciocia ani inni się dowiedzieli przed nimi :P a wieść się po firmie rozniesie od razu. Jak się uda to pierwszy oczywiście TŻ potem Wy a po wizycie u lekarza rodzice, rodzeństwo, no i potem powiem w pracy

Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 17:59   #4644
Saminka
Raczkowanie

dziewczyny tak mi smutno, że z chęcią rzuciłabym wszystkim i poszła w cholerę... Myślałam że w tym cyklu się udało, bo okres się spóźniał . Biorę te głupie leki i nie wychodzi jestem do niczego.

lipiec 2014 Aniołkowa mama
Saminka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 18:05   #4645
meryy82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
Merry, a nie kusi cię pójść do mamy z prezentem na dzień babci? to by miałam fajną niespodziankę Ma już jakieś wnuki?
Nie, nie ma jeszcze wnuków. Kusi, ale poczekam

Cytat:
I dobrze, nie ma co odkładać starań, będzie dobrze

Cytat:
Napisane przez kallina_2014 Pokaż wiadomość
Rudaska, idź do lekarza, uspokoisz się..
Merry, doskonale Cię rozumiem, że nie chcesz nikomu jeszcze mówić. Ja (jezeli się w końcu uda&#128522 nie powiem nikomu co najmniej do 12 tygodnia.

Srebrna, trzymam kciuki!
Aż tak długo, to nie, poprostu chcę mieć potwierdzoną ciążę przez lekarza
Stary 2015-01-21, 18:56   #4646
MilkaJestem
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny tak mi smutno, że z chęcią rzuciłabym wszystkim i poszła w cholerę... Myślałam że w tym cyklu się udało, bo okres się spóźniał . Biorę te głupie leki i nie wychodzi jestem do niczego.
Kochana musisz pozytywnie na to wszystko patrzec, sprobuj zauwazyc, moze teraz wlasnie dzieje sie w zyciu Twoim cos, lub bedzie sie dzialo, co np nie wydarzyloby sie gdybys byla teraz w ciazy, moze tak wlasnie ma byc i na pewno Wam sie uda

Stary 2015-01-21, 19:37   #4647
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Super
Cytat:
Nie, nie ma jeszcze wnuków. Kusi, ale poczekam

Oj, zawsze możesz wpaść ze spuźnionym prezentem to będzie jeszcze większa niespodzianka i zaskoczenie

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 19:58   #4648
MilkaJestem
Zakorzenienie

ale mam humor do bani niech to szlag

Stary 2015-01-21, 20:53   #4649
cienwiatru
Wtajemniczenie

Wyliczanka na dziś:

jasiulek - 21.01. -

Chupacabra88
- 21.01. -

ania_mala - 22.01. - 1 dzień

isabel89
- 26.01. -5 dni

kallina_2014
- 03.02. - 13 dni

MilkaJestem -
04.02. - 14 dni

velika
-
??.02. - ?? dni

Fantasmagori -
??.??. - ?? dni

srebrna smuga - ??.??. - ?? dni

Saminka - ??.??. - ?? dni
II kreseczki:

1141655 - 1 cs

LovelyGizmo - 1 cs

beatrix28 - 2 cs

Nicole - 2 cs

moniska139 - 1 cs

ankaaa206 - 8 cs

Molise - 2 cs

bianeczkaa - 3 cs

monic167 - 2 cs

Meryy82 - 3 cs

Moje serca dwa:
J. 02.07.2011 r. (53 cm; 3000g)
I. 20.12.2015 r. (53 cm; 3250g)
cienwiatru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 21:01   #4650
meryy82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość
Srebrna smugo to super
uważaj na siebie
ale zazdroszczę jazdy na rowerze mój stoi w przedpokoju i czeka na pozwolenie

Cytat:
nie dziwię się, że się załamałaś, ale nie poddawaj się ! organizm nasyci się lekami i zadziała

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
Super

Oj, zawsze możesz wpaść ze spuźnionym prezentem to będzie jeszcze większa niespodzianka i zaskoczenie
nie poszłam do mamy, byliśmy z tż na pizzy, świętować jego awans w pracy.
A teraz mykam spać, bo ledwo na oczka już widzę
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości