Mamusie LIPCOWE 2015 cz.1 - Strona 147 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-21, 14:03   #4381
jesuismagnifique
Raczkowanie

Dot.: Mamusie LIPCOWE 2015 cz.1

Cytat:
Napisane przez Fischerka Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Ja też wczoraj wieczorem miałam wizytę. Maleństwo jak się wyprostowało to miało 10,2cm ale lekarz stwierdził, że za dużo i zmierzył je z innej strony to wyszło 8,8cm Zapytał też, czy chcę znać płeć. Pytanie No i tak po dwóch minutach starannego oglądania z każdej strony stwierdził, że wygląda mu to na małą kobietkę, bo jak nie spojrzy to nic nie odstaje :P Bardzo się cieszę, ale zobaczymy za miesiąc, czy Zosia zostanie Zosią, wtedy już będzie bardziej pewne Powiedziałam mojej mamie z okazji Dnia Babci, że chyba w końcu przestanie być tylko żoną dziadka i jest wniebowzięta, mam nadzieję, że za miesiąc jej nie rozczaruję

Od początku ciąży schudłam 3kg, wczoraj mnie ważyli i 1,5kg już odzyskałam, ale to nadal za mało na tym etapie.

No i najgorsze... lekarz stwierdził, że nie widzi łożyska. Jak to usłyszałam to mało nie zemdlałam z wrażenia:/ później mi wyjaśnił, że może być umiejscowione na przedniej ścianie. Skojarzyłam szybciutko, że niektóre z Was pisały, że też tak mają i przez to później będzie czuć ruchy płodu. Trochę się uspokoiłam, ale zaraz szybko dodał, że niestety ma to wpływ na poród, bo jest to wskazaniem do cesarskiego cięcia, wcześniej, niż wyznaczony termin porodu wg OM. Muszę o tym poczytać. Poza tym na razie mała jest obrócona tyłkiem do świata, więc mam już 2 wskazania do cesarki, której tak bardzo nie chciałam!

Najlepsze, że mówię o tym mojej mamie, a ona do mnie: "Dzięki Bogu, zetną Cię, wyciągną, a później się Tobą zajmę i damy radę :P". Stwierdziła, że jakbym miała rodzić naturalnie to ona umarłaby ze strachu no cała mamusia! Zawsze we mnie wierzyła hahah

Kolejna wizyta 17.02. - przez brzuszek Mężuś idzie ze mną pierwszy raz zobaczy, co stworzył Póki co dalej siedzę na zwolnieniu... i wymiotuję. Z dzisiejszego śniadania nici

Miłego dnia kobietki!
Fajnie jak dziewczynka współczuję mdłości!
Ja miałam tylko raz...w tej ciąży - w poprzedniej wcale. A i tak tego nie wspominam dobrze.

Co do CC, to dziwne, że Ci tak lekarz powiedział. Łożysko z przodu nie jest powodem do CC. Chyba, że miał na myśli przodujące? (to takie co się układa na ujściu) .
Ja na chwilę obecną mam łożysko z przodu...zasłaniające ujście - co wskazuje na przodujące) aczkolwiek nie mazał mi się martwić, mówi, że wszystko się powinno jeszcze "naprawić" i mam liczyć na SN.

No i ułożenie dziecka w tym tyg to dowolne jest, u mnie syn się w 37/38tygodniu dopiero obrócił główką w dół. Było to mega wyczuwalne całą noc wiercił się aż udało mu się. A już panikowałam w 36tc jak mi powiedział, że pupą się usadowił
jesuismagnifique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 14:15   #4382
Fischerka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cicha1990 Pokaż wiadomość
ej ale lozysko umiejscowione z przodu nie jest wskazaniem do cc... bo to jest fizjologia ze lozysko jest albo na tylniej albo na przedniej scianie... nie wiem o co kaman z tym ze lekarz Ci mowil ze przez to cc sie robi pierwsze slysze... Oczywiscie przy lozysku przodujacym robi sie cc ale to nie jest to samo co lozysko na scianie przedniej macicy.. wiec nie wiem^^ ja mam na przedniej scianie i lekarka nic mi nie mowila na ten temat a nawet w necie nic nie ma ze to wskazanie do cc.
i to ze maluch jest obrocony tylem wiesz masz jeszcze kilka miesiecy i maluych pare razy bedzie sie obracal jeszcze^^
To pewnie chodziło o przodujące dla mnie to to samo haha a wie, że nie jestem za cesarką to bez powodu by mnie tak wcześnie nie nastawiał dopytam następnym razem. O te pośladki to się jeszcze tak nie martwię, wiadomo, że dużo czasu
Fischerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 14:23   #4383
aga00100
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Truskawka31 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Z jaką częstotliwością drogie mamusie chodzicie do lekarzy na kontrolę/wizyty?
Chodzę co miesiąc,teraz mam tylko 3 tyg przerwy bo potem lekarz wyjeżdza gdzieś więc od razu powiedziałam ze chce wczesniej niż później wizyte.

Gratuluję udanych wizyt i poznania płci.Zazdroszcze wam, że już tyle z was wie kogo w sobie nosi Ostatnio lekarz powiedział że 4 lutego na wizycie powie,więc może miał ost.już jakieś przypuszczenia.

Miałam dziś dużo spraw do załatwienia na mieście i podjechalam do wielkiego sklepu z wózkami a potem do sklepu firmowego Tako.Poogladac,popytać co i jak bo jestem zielona w temacie.I w Tako powiem wam że maja teraz serie z ecoskóra na resorach,bardzo zgrabne te wózki.Na razie mój typ.
aga00100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 14:31   #4384
Truskawka31
Rozeznanie

Strasznie już chciałabym mieć to usg... Muszę zapomnieć o tym czekaniu..., o tej dacie
Truskawka31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 14:40   #4385
Anex
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Harrods Pokaż wiadomość
Mój synek tuż przed trzecimi urodzinami zaakceptował zakończenie karmienia piersią. Ja byłam przeziębiona. A wtedy pierś była potrzebna do zaśnięcia i raz czy dwa w nocy. I powiedziałam, ze mama jest chora i cycuszki tez. I synek to zaakceptował i zasnął. I tak już zostało.
To ja jestem wyrodna matka Od porodu (już w szpitalu) córka była dokarmiana mlekiem zastępczym/modyfikowanym a w ogóle przestałam podawać jej pierś ok. 5-6 mca
Majątek wydaliśmy na Enfamil, Bebilon, Nan :-/

Edytowane przez Anex
Czas edycji: 2015-01-21 o 14:45
Anex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 14:43   #4386
agunineczka
Zakorzenienie

Cytat:
A jeżeli chodzi o piersi, to czy nadal Was bolą czy są jedynie obrzmiałe?

---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ----------

Dzięki Sikorka

są duuuże i bolą, ale na szczęście tylko rano...
Ale niestety widać na nich mnóstwo żył i na lewej piersi pojawiły mi sie rozstępy za szybko urosły

Cytat:
Napisane przez ja_dalia Pokaż wiadomość
hahahaha... ma chwile na regenerację

u mnie z męskimi tragedia, ale TŻ wybrał, ja nie moge pow złego słowa więc będzie jak będzie... z żeńskich zawsze chciałam Matylda lub Nina, ale żadne do córki nie pasowało (jak sie urodziła) i została Mają

ja dziś kupiłam wózek 3w1 za 150 zł laska chce się pozbyc... gondola w cudownym stanie, fotelik maxi cosi a spacerówke i tak kupie nową, choć wydaje się być ok... wiec takiej okazji nie mogłam przepuścić (z tym, że musze 20 km po niego jechac)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...9e182471c.html
ale okazja Ci się trafiła, super!

Cytat:
Napisane przez agave Pokaż wiadomość
U mnie na ostatniej wizycie ujawnił się chłopiec

Z Tż liczyliśmy trochę na dziewczynkę i teraz mamy problem z imieniem

Na szkołę rodzenia też się już zapisałam, bo chciałam w szpitalu w którym będę rodzić, a tam zaczyna się już w lutym. Całe szczęście zajęcia są w soboty, więc będę chodzić z mężem.

Mój brzuch już całkiem spory urósł. Już od miesiąca chodzę tylko w ciążowych spodniach, a nawet bluzki i tuniki zaczynają być za ciasne. A myślałam, że mam sporo luźnych rzeczy.
gratuluję poznania płci

Cytat:
Wydaję mi się, że chodzenie do dwóch lekarzy może przynieść Ci wiele rozterek. Każdy z lekarzy może mieć różne opinie w tej samej kwestii. Najlepiej zdecydować się na jednego, a zaufanego...

---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Z jaką częstotliwością drogie mamusie chodzicie do lekarzy na kontrolę/wizyty?
co 4 tygodnie.. ale to nfz, czasami w międzyczasie idę do prywatnego gina

Cytat:
Agunineczka, jak udała się wizyta?
totalnie nie udała.. wczoraj byłam tak wkurzona, że szok. dzis już mi przeszło.
Generalnie moja wizyta trwała 3 minuty. Zbadał mnie na fotelu i zrobił usg po to, jak to on powiedział "żeby sprawdzić czy w ogóle żyje"... nawet tego nie skomentuje.. nie pokazał mi dziecka na usg, nie mówiac o wydrukowaniu zdjecia czy sprawdzeniu płci...
jedyne co sie dowiedziałam, to że wszystko jest ok, i gilgotki które czuje to ruchy...
ale w poniedziałęk zrekompensuje sobie tę dupną wizyte i pojadę do mojego prywatnego gina...
a do tego z nfz pójdę jeszzce za miesiąc po skierowania na badania i to będzie moja ostatnia wizyta u niego. Powiem mu wtedy co myślę o jego zachowaniu i traktowaniu pacjenta, wczoraj niestety nie byłam w stanie nic mu powiedzieć, bo wyszłam w szoku... tym bardziej, że byłam u niego już wcześniej 3 razy na wizycie i za każdym razem byłam zadowolona, nie wiem co wczoraj odwalił...

Cytat:
Napisane przez Tea80 Pokaż wiadomość
A ja muszę się pochwalić , w pon. byliśmy na wizycie i wszystko ok. Dziś zaczęłam 17 tydzień , co prawda brzdąc wydawał mi się mały , ma 9,30 cm ale gin. powiedział ,że jest wszystko ok.
No i muszę dopisać kolejnego faceta!Będzie chłopak!! U nas w rodzinie to jest święto!! Mój ojciec i moja babcia nadal nie mogą uwierzyć bo same dziewczyny są, nawet rodzime nazwisko na mnie i siostrze wymarło:P. Brat ojca próbowal 3 raz .... też córka. Rok temu też straciłam dziewczynkę. Teraz muszę się przyzwyczaić do tej myśli , mam mnóstwo ciuchów po córce , wszystko zostawiałam , teraz chyba muszę zacząć wyprzedawać na allegro. Tak się nastawiłam na drugą księżniczkę ,że dziwnie mi z tą myślą ,że będę miała syna!Imię już mamy nawet:P, mąż się śmieje,że zawsze chcieliśmy trójkę dzieci mieć więc może przed 40tką zdążymy z trzecim , z jednej strony chciałabym, z drugiej się boję , jakbyśmy się zdecydowali to rodziłabym mając 39 lat, to póżno już.Trochę za póżno wzięliśmy się za te dzieciaczki , no i mąż 5 lat młodszy.

---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ----------

Ach , zapomniałam napisać , nie wiem czy wspominałam ,że mm okropne bóle podbrzusza , gin.zapisał mi duphaston na rozlużnienie macicy , mówił ,żebym wykupiła jak będzie boleć dla własnego komfortu i nie wiem właśnie czy go brać czy jeszcze przeczekać , może bóle przejdą.
ikolejny chłopaczek, brawo

Cytat:
Napisane przez fuertka88 Pokaż wiadomość
Cześć

My też byliśmy wczoraj na wizycie, ale po całym dniu już nie miałam siły się odezwać... Wszystko jest ok Lekarz w szoku, że mam takie dobre wyniki morfo (do wczoraj brałam tylko folik. Teraz przez miesiąc będę brać Femibion i zobaczę jakie będą wyniki ). Dupka odstawiamy, bo już niepotrzebny (wczoraj ostatnie pół tabletki). Serduszka pięknie biją Płeć potwierdzona - dziewczynki !! Mają już po 10.5cm Wg usg są większe o tydzień niż z om. Dostałam skierowanie na badanie połówkowe, więc może znowu uda się na nfz Kolejna wizyta za 3 tyg - 9.02

super, że płeć sie potwierdziła
w Twoje córeczki są jedno czy dwujajowe?

Cytat:
Cześć dziewczyny
Ja też wczoraj wieczorem miałam wizytę. Maleństwo jak się wyprostowało to miało 10,2cm ale lekarz stwierdził, że za dużo i zmierzył je z innej strony to wyszło 8,8cm Zapytał też, czy chcę znać płeć. Pytanie No i tak po dwóch minutach starannego oglądania z każdej strony stwierdził, że wygląda mu to na małą kobietkę, bo jak nie spojrzy to nic nie odstaje :P Bardzo się cieszę, ale zobaczymy za miesiąc, czy Zosia zostanie Zosią, wtedy już będzie bardziej pewne Powiedziałam mojej mamie z okazji Dnia Babci, że chyba w końcu przestanie być tylko żoną dziadka i jest wniebowzięta, mam nadzieję, że za miesiąc jej nie rozczaruję

Od początku ciąży schudłam 3kg, wczoraj mnie ważyli i 1,5kg już odzyskałam, ale to nadal za mało na tym etapie.

No i najgorsze... lekarz stwierdził, że nie widzi łożyska. Jak to usłyszałam to mało nie zemdlałam z wrażenia:/ później mi wyjaśnił, że może być umiejscowione na przedniej ścianie. Skojarzyłam szybciutko, że niektóre z Was pisały, że też tak mają i przez to później będzie czuć ruchy płodu. Trochę się uspokoiłam, ale zaraz szybko dodał, że niestety ma to wpływ na poród, bo jest to wskazaniem do cesarskiego cięcia, wcześniej, niż wyznaczony termin porodu wg OM. Muszę o tym poczytać. Poza tym na razie mała jest obrócona tyłkiem do świata, więc mam już 2 wskazania do cesarki, której tak bardzo nie chciałam!

Najlepsze, że mówię o tym mojej mamie, a ona do mnie: "Dzięki Bogu, zetną Cię, wyciągną, a później się Tobą zajmę i damy radę :P". Stwierdziła, że jakbym miała rodzić naturalnie to ona umarłaby ze strachu no cała mamusia! Zawsze we mnie wierzyła hahah

Kolejna wizyta 17.02. - przez brzuszek ] Mężuś idzie ze mną pierwszy raz zobaczy, co stworzył Póki co dalej siedzę na zwolnieniu... i wymiotuję. Z dzisiejszego śniadania nici

Miłego dnia kobietki!
gratuluję poznania plci, co do łożyska to ja też mam na przedniej ścianie i gin nic mi nie mówił o cc
także wiesz, nie wszystko jeszcze przesądzone

---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

fuertka dopisz mi proszę wizytę 17.02.
Stary 2015-01-21, 14:53   #4387
Sarrai
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agunineczka Pokaż wiadomość

totalnie nie udała.. wczoraj byłam tak wkurzona, że szok. dzis już mi przeszło.
Generalnie moja wizyta trwała 3 minuty. Zbadał mnie na fotelu i zrobił usg po to, jak to on powiedział "żeby sprawdzić czy w ogóle żyje"... nawet tego nie skomentuje.. nie pokazał mi dziecka na usg, nie mówiac o wydrukowaniu zdjecia czy sprawdzeniu płci...
jedyne co sie dowiedziałam, to że wszystko jest ok, i gilgotki które czuje to ruchy...
ale w poniedziałęk zrekompensuje sobie tę dupną wizyte i pojadę do mojego prywatnego gina...
a do tego z nfz pójdę jeszzce za miesiąc po skierowania na badania i to będzie moja ostatnia wizyta u niego. Powiem mu wtedy co myślę o jego zachowaniu i traktowaniu pacjenta, wczoraj niestety nie byłam w stanie nic mu powiedzieć, bo wyszłam w szoku... tym bardziej, że byłam u niego już wcześniej 3 razy na wizycie i za każdym razem byłam zadowolona, nie wiem co wczoraj odwalił...
echhh nienawidzę takiego chamstwa.. bo inaczej tego nazwać nie można pewnie doktorek miał "gorszy dzień", skoro wcześniej jego zachowanie było ok. Ale to i tak nie oznacza, że można tak traktować pacjentkę jak towar na taśmie - ok i następna proszę

fuertka no to super to będzie przewaga kobitek w domu?
Sarrai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 15:13   #4388
Truskawka31
Rozeznanie

Agunineczka, współczuję takiego Pana doktora, a jego test "czy wogóle żyje" to dno i wodorosty. Każda z nas stresuje się wynikami usg, mamy wszystkiego różne obawy, a taki tekst wprost zwala z nóg... Ja chodzę tylko prywatnie... Polecam wszystkim mamusiom...
Dobrze jednak, że dzieć ma się dobrze, a te gilgotki to ruchy
Stary 2015-01-21, 15:22   #4389
agunineczka
Zakorzenienie

żenada...
myślę, że miał słabszy dzień, albo nie wiem, moze żona mu nie dała?
ale to nie powód żeby tak sie odnosić do pacjentki....
całe sczzęcie że mam jeszzce tego drugiego gina, mam nadzieje, że mi takiego numeru nie wywinie
Stary 2015-01-21, 15:36   #4390
Truskawka31
Rozeznanie

Zazdroszczę Ci jednak, że już wiesz na tym etapie, że jest ok
Stary 2015-01-21, 15:36   #4391
Fischerka
Raczkowanie

Ja w przychodni, w której pracuję też mam ginekologa na NFZ, ale w życiu bym do niego nie poszła. Jest młody i zboczony, zero taktu, jak czasem coś palnie o jakiejś pacjentce to aż uszy więdną od słuchania :/ Chodzę prywatnie do innego lekarza w innym mieście i nie mam mu nic do zarzucenia póki co. Nie jest też naciągaczem, jak niektórzy prywatni. Na początku chodziłam co 2 tygodnie, bo miałam plamienia, grzybicę, brałam luteinę... Jak już było wszystko ok to sam powiedział, że teraz wizyty co miesiąc, bo skoro wszystko przebiega prawidłowo nie ma potrzeby częściej. I zwolnienie zawsze do następnej wizyty, więc się nie muszę prosić lekarzy rodzinnych, jak niektóre moje koleżanki.
Stary 2015-01-21, 15:44   #4392
agunineczka
Zakorzenienie

zgadzam sie, gin prywatnie to często całkiem inna bajka
no ale...
mnie np. nie stać, żeby też prywarnie robić wszystkie badania. Dlatego też chodzę na nfz... ale jak widać, mozna się nieźle prfzejechać na lekarzach..
smutne jest tylko to, że człowiek płaci składki a za przeproszeniem gówno z tego ma...
Stary 2015-01-21, 15:47   #4393
Patiko82
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fuertka88 Pokaż wiadomość
Cześć

My też byliśmy wczoraj na wizycie, ale po całym dniu już nie miałam siły się odezwać... Wszystko jest ok Lekarz w szoku, że mam takie dobre wyniki morfo (do wczoraj brałam tylko folik. Teraz przez miesiąc będę brać Femibion i zobaczę jakie będą wyniki ). Dupka odstawiamy, bo już niepotrzebny (wczoraj ostatnie pół tabletki). Serduszka pięknie biją Płeć potwierdzona - dziewczynki !! Mają już po 10.5cm Wg usg są większe o tydzień niż z om. Dostałam skierowanie na badanie połówkowe, więc może znowu uda się na nfz Kolejna wizyta za 3 tyg - 9.02
Gratulacje Dziewczynek!!!!!!!!
Patiko82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 15:50   #4394
Truskawka31
Rozeznanie

Doookładnie, nie ma co się łudzić. Ja mam abonament medyczny na wiele placówek w moim mieście - mogłam wybrać, która mi najbardziej odpowiada i tam wlaśnie prowadzę ciążę. Opłacam taki abonament co miesiąc (załatwione jest to przez pracę mojego męża), dlatego wychodzi mi to wszystko tanio. Gdybym miała sama opłacać te wszystkie wizyty, to nie nieźle dałoby mi to w kość. Jedna wizyta u mojej Pani dr to 180 zł plus np. cytologia 50 zł. USG 200 zł (3D/4D). Jest to specjalistyczna przychodnia prywatna dla kobiet i dzieci, większość tych lekarzy pracuje również w szpitalach, dzięki temu mają większe zainteresowanie wizytami. Kobiety wolą iść do szpitala, w którym taki oto lekarz przyjmuje, bo wówczas podobno lepiej się obchodzą z ciężarną i samym porodem
Stary 2015-01-21, 15:55   #4395
ciezka_sytuacja
Raczkowanie

Ja też współczuję takiej wizyty tak pewnie czekałaś z niecierpliwością na tę wizytę a tu taki lekarz i ten jego tekst też bym do niego już nie poszła. Ja się bardzo cieszę, że chodzę prywatnie i oby tak zostało do końca

Poza tym gratuluję poznania płci dziewczynom które się dowiedziały
ciezka_sytuacja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 15:57   #4396
Patiko82
Raczkowanie

Gratuluję wszystkich wizyt i okdkrycia płci.
Ja mam jutro wizytę u swojego gina i ciekawa jestem czy potwierdzi się dziewczynka z usg genetycznego, ale już się oswoiłam z tą myślą, że bęzie córcia, jeszcze nie odważyłam się, żeby kupić jakiegoś ciuszka, bo jednak to mimo wszystko wcześnie.
U mnie waga narazie 1 kg na plusie, w poprzedniej ciąży dorobiłam się 21 kg, co prawda nie miałam problemów, żeby wrócić do swojej wagi, ale teraz chciałabym jednak przytyć mniej, w końcu jestem o 7 lat starsza i organizm już inaczej może reagować na taki ciężar.
Brzuszek zaczyna wystawać, ale jeszcze nie widać tak bardzo, że to ewidentna ciąża, oczywiście najbardziej wieczorem, pewnie jeszcze 2-3 tygodnie i wywali konkretnie.
Byłam dziś rano na morfo i ciekawa jestem czy coś się poprawiło, oby.....
Patiko82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 16:04   #4397
jesuismagnifique
Raczkowanie

Własnie to smutne jest...dlaczego musimy płacić składki skoro i tak w pełni nie możemy korzystać z naszych praw?

Ja chodzę na NFZ, ale nie mogę narzekać, od kilku lat chodzę do mojego lekarza (5) i nie zawiodłam się, owszem ma gorszy humor - wtedy po prostu się nie odzywa zbytnio do pacjentki zbędnie. Jak ma dobry to gada jak najęty o wszystkim.
Nigdy nic nie jest dla niego problemem.
Jakbym miała chodzić prywatnie na każdą wizytę to zawał na miejscu.
Wizyty są od 80-120zł bez USG, USG dodatkowo to koszt od 40-100zł. Do tego badania...dramat.

Ale nie ma co ukrywac, że do innych lekarzy chodze jednak prywatnie bo dostac sie na nfz - to cud. Tym bardziej z synem.

Dziecko miało mieć zbadany wzrok około 3-4mca, dzwonię gdy miał miesiąc do przychodni "termin za pół roku"
Stary 2015-01-21, 16:09   #4398
agunineczka
Zakorzenienie

właśnie zerknełam sobie na mój link na babystrology, jaki normalny ludź już
a pamietam jak jeszcze niedawno taka kijanka pływała

---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

ech to nfz... żenada...
Stary 2015-01-21, 16:14   #4399
Aviskowa
Zadomowienie

Cytat:
Współczuje takiej wizyty.
Tekst o sprawdzeniu czy dzidziuś w ogóle żyje jest poniżej krytyki i nadaje się tylko na powtórzenie u kierownika przychodni. Kpina jakaś.

http://fajnamama.pl/suwaczki/4qwdu63.png
Aviskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 16:15   #4400
Sikorka0204
Zakorzenienie

Gratuluję wszystkim poznania płci! Zazdroszczę strasznie bo ja 18 tydzień i dalej się bobas ujawnić nie chce Liczę, że poznam za niecałe 3 tygodnie
Cytat:
ech to nfz... żenada...
Ja trafiłam teraz na nfz i jestem mega zadowolona. Lekarz zbadał mi nawet kręgosłup i stopy (!)
W szoku byłam
Stary 2015-01-21, 16:18   #4401
Fischerka
Raczkowanie

O Matko! Skąd Wy te ceny bierzecie! Ja za każdą wizytę płacę 120zł i to jest full opcja Wczoraj w tej cenie miałam zrobione usg przezpochwowe, przełączył na 3D albo 4D, żeby ładniej było widać. Później stwierdził, że spróbujemy już też przez brzuch zobaczyć. Właśnie przez to stwierdził mi płeć. No i jeszcze na kozie sprawdzanie śluzu i szyjki. Raz wziął ode mnie 150zł, jak mi jeszcze cytologię pobierał, ale wiadomo, że jak to wysyła to też komuś płaci za zbadanie materiału. Jak dostaję skierowanie od niego z prywatnego gabinetu do laboratorium to wiadomo, że płacę, ale na razie to było raz. Zapłaciłam jakieś 40zł za te podstawowe, które robi się na początku ciąży: morfologia, TSH, badanie moczu, VDRL, żelazo, cukier. A teraz już długo nic nie badałam, na kolejną wizytę też dał mi tylko ankietę do wypełnienia o chorobach, jakie przeszłam ja, rodzice i rodzeństwo.

Wam każą badać coś więcej? Może następnym razem coś mi zleci, bo ja dopiero 15TC kończę
Stary 2015-01-21, 16:20   #4402
jesuismagnifique
Raczkowanie

Mam teraz zagwozdkę (w sumie stwierdziłam, że raz w mcu będę coś dla młodszego kupować co by kosztów nie mieć za dużych na koniec lub w jednym mcu).
Myślę nad wanienką, nie wiem co robić - poprzednio miałam zwykłą ze stelażem, nie ukrywam, że jak młody miał 4mce to się jej pozbyłam. Niezwykle jakaś miękka, z wodą żeby przenieść - zapomnij.

Teraz też nie chcę zagracać sobie łazienki i mam 3 typy:
- puj tub
- tummy tub
- flexi bath

tylko ze puj tub starczy max do 4mcy... jak do 7kg jest

po młodym mam siedzonko do kąpieli jak już dziecko siedzi

Edytowane przez jesuismagnifique
Czas edycji: 2015-01-21 o 16:26
Stary 2015-01-21, 16:24   #4403
agunineczka
Zakorzenienie

Cytat:
O Matko! Skąd Wy te ceny bierzecie! Ja za każdą wizytę płacę 120zł i to jest full opcja Wczoraj w tej cenie miałam zrobione usg przezpochwowe, przełączył na 3D albo 4D, żeby ładniej było widać. Później stwierdził, że spróbujemy już też przez brzuch zobaczyć. Właśnie przez to stwierdził mi płeć. No i jeszcze na kozie sprawdzanie śluzu i szyjki. Raz wziął ode mnie 150zł, jak mi jeszcze cytologię pobierał, ale wiadomo, że jak to wysyła to też komuś płaci za zbadanie materiału. Jak dostaję skierowanie od niego z prywatnego gabinetu do laboratorium to wiadomo, że płacę, ale na razie to było raz. Zapłaciłam jakieś 40zł za te podstawowe, które robi się na początku ciąży: morfologia, TSH, badanie moczu, VDRL, żelazo, cukier. A teraz już długo nic nie badałam, na kolejną wizytę też dał mi tylko ankietę do wypełnienia o chorobach, jakie przeszłam ja, rodzice i rodzeństwo.

Wam każą badać coś więcej? Może następnym razem coś mi zleci, bo ja dopiero 15TC kończę
toxo, hiv, różyczka.. nie pamietam czy coś jeszcze miałam..

Cytat:
Napisane przez jesuismagnifique Pokaż wiadomość
Mam teraz zagwozdkę (w sumie stwierdziłam, że raz w mcu będę coś dla młodszego kupować co by kosztów nie mieć za dużych na koniec lub w jednym mcu).
Myślę nad wanienką, nie wiem co robić - poprzednio miałam zwykłą ze stelażem, nie ukrywam, że jak młody miał 4mce to się jej pozbyłam. Niezwykle jakaś miękka, z wodą żeby przenieść - zapomnij.

Teraz też nie chcę zagracać sobie łazienki i mam 3 typy:
- puj tub
- tummy tub
- flexi bath

po młodym mam siedzonko do kąpieli jak już dziecko siedzi
dla mnie wanienka obojętnie jaka, byleby była
ale ostatnio czytałam sobie o wiaderkach do kąpieli, bardzo polecane są w necie...
miała któraś z was moze taki wynalazek?
Stary 2015-01-21, 16:43   #4404
malenstwo1988
Raczkowanie

Hej dziewczyny

Trochę mnie nie było, domowe obowiązki itd chyba nie nadrobie tylu stron :/

Niestety dziecię mi się po chorowało i teraz się kurujemy. Martwię się trochę o drugiego dzieciola i zastanawiam się czy nie iść na wizytę dodatkowo :/tak po prostu by sprawdzić czy jest ok.

Czy któraś robiła badanie 3d lub 4d ? W którym tygodniu? Ile kosztowało ? I czy ktoś może polecić w Wawie?
malenstwo1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 17:01   #4405
Truskawka31
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez malenstwo1988 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny

Trochę mnie nie było, domowe obowiązki itd chyba nie nadrobie tylu stron :/

Niestety dziecię mi się po chorowało i teraz się kurujemy. Martwię się trochę o drugiego dzieciola i zastanawiam się czy nie iść na wizytę dodatkowo :/tak po prostu by sprawdzić czy jest ok.

Czy któraś robiła badanie 3d lub 4d ? W którym tygodniu? Ile kosztowało ? I czy ktoś może polecić w Wawie?
Ja robiłam usg 3d/4d w 13 tc, fantastyczny widok, coś cudownegoJa robiłam w Babka Medica u dra Dziąga. Koszt 200 zł. Bardzo dobry sprzętPolecam
Stary 2015-01-21, 17:19   #4406
malenstwo1988
Raczkowanie

O dzięki Truskawka31 jeśli dobrze sprawdzam to są koło Arkadii (?) miała bym akurat blisko zresztą obok mam też swojego gina ale on nie ma 3d/4d Udało im się może sprawdzić płeć?
malenstwo1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 18:12   #4407
ciezka_sytuacja
Raczkowanie

Cytat:

Ja też płacę 120zł i to full opcja usg w cenie wizyty. Niedawno martwiłam się czy aby na pewno usg będzie na każdej wizycie teraz wiem, że tak
Początkowe badania robiłam na nfz i miałam szczęscie że mój lekarz też pracuje w przychodni na nfz i szybko dostałam od niego skierowanie bez czekania w kolejce.
Z tego co pamiętam miałam toxo, hiv, hcv, hbs, glukoza, morfologia, mocz. Teraz mam tylko mocz do powtórzenia.
ciezka_sytuacja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 18:36   #4408
Fischerka
Raczkowanie

Ja dwa lata temu przynosiłam mu wyniki tych badań typu HIV, różyczka, cytomegalia itp., więc ma je w karcie. Taka przygotowana szłam się starać o dziecko Podejrzewam jednak, że będzie mi je kazał powtórzyć w połowie ciąży, bo to jednak 2 lata dzięki dziewczyny
Stary 2015-01-21, 18:45   #4409
jesuismagnifique
Raczkowanie

120zł za full wizytę to fajnie, ja w 1 ciąży płaciłam za wizytę 80-100 (zalezy czy z cytologią czy bez) i osobno za usg 100 tak więc nie bardzo mi to pasowało. Tak co 4tyg wizyta + badania...to ładna suma.
Stary 2015-01-21, 19:08   #4410
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Dobry!
Ale macie tempo
Co do zakupów - mój TŻ ciągle mnie stopuje, bo po pierwsze nie wiadomo dla kogo, po drugie lepiej nie zapeszać .. no i tym sposobem nie mam jeszcze nic dla dziecka .. no ale trzeba będzie chyba zacząć, właśnie żeby rozłożyć koszty w czasie .. wszystko na raz kupić to będzie duży wydatek ...
Na razie skupiam się na ciuchach dla siebie po porażkach sklepowych grzebię po allegro ..
Zazdroszczę Wam poznania płci ja pewnie się dowiem na połówkowym, no chyba, że na nfz mi jakieś usg zrobi. Wizytę mam 02.02 a połówkowe jakoś początkiem marca (w 21 tc kazał przyjść)

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości