|
|
#4381 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie LIPCOWE 2015 cz.1
Cytat:
współczuję mdłości! Ja miałam tylko raz...w tej ciąży - w poprzedniej wcale. A i tak tego nie wspominam dobrze. Co do CC, to dziwne, że Ci tak lekarz powiedział. Łożysko z przodu nie jest powodem do CC. Chyba, że miał na myśli przodujące? (to takie co się układa na ujściu) . Ja na chwilę obecną mam łożysko z przodu...zasłaniające ujście - co wskazuje na przodujące) aczkolwiek nie mazał mi się martwić, mówi, że wszystko się powinno jeszcze "naprawić" i mam liczyć na SN. No i ułożenie dziecka w tym tyg to dowolne jest, u mnie syn się w 37/38tygodniu dopiero obrócił główką w dół. Było to mega wyczuwalne całą noc wiercił się aż udało mu się. A już panikowałam w 36tc jak mi powiedział, że pupą się usadowił
|
|
|
|
|
#4382 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dla mnie to to samo haha a wie, że nie jestem za cesarką to bez powodu by mnie tak wcześnie nie nastawiał dopytam następnym razem. O te pośladki to się jeszcze tak nie martwię, wiadomo, że dużo czasu
|
|
|
|
|
#4383 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Gratuluję udanych wizyt i poznania płci.Zazdroszcze wam, że już tyle z was wie kogo w sobie nosi Ostatnio lekarz powiedział że 4 lutego na wizycie powie,więc może miał ost.już jakieś przypuszczenia.Miałam dziś dużo spraw do załatwienia na mieście i podjechalam do wielkiego sklepu z wózkami a potem do sklepu firmowego Tako.Poogladac,popytać co i jak bo jestem zielona w temacie.I w Tako powiem wam że maja teraz serie z ecoskóra na resorach,bardzo zgrabne te wózki.Na razie mój typ. |
|
|
|
|
#4384 |
|
Rozeznanie
|
Strasznie już chciałabym mieć to usg... Muszę zapomnieć o tym czekaniu..., o tej dacie
|
|
|
|
#4385 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Od porodu (już w szpitalu) córka była dokarmiana mlekiem zastępczym/modyfikowanym a w ogóle przestałam podawać jej pierś ok. 5-6 mca Majątek wydaliśmy na Enfamil, Bebilon, Nan :-/ Edytowane przez Anex Czas edycji: 2015-01-21 o 14:45 |
|
|
|
|
#4386 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale niestety widać na nich mnóstwo żył i na lewej piersi pojawiły mi sie rozstępy za szybko urosły ![]() Cytat:
![]() ale okazja Ci się trafiła, super! ![]() Cytat:
gratuluję poznania płci ![]() Cytat:
![]() totalnie nie udała.. wczoraj byłam tak wkurzona, że szok. dzis już mi przeszło. Generalnie moja wizyta trwała 3 minuty. Zbadał mnie na fotelu i zrobił usg po to, jak to on powiedział "żeby sprawdzić czy w ogóle żyje"... nawet tego nie skomentuje.. nie pokazał mi dziecka na usg, nie mówiac o wydrukowaniu zdjecia czy sprawdzeniu płci... jedyne co sie dowiedziałam, to że wszystko jest ok, i gilgotki które czuje to ruchy... ale w poniedziałęk zrekompensuje sobie tę dupną wizyte i pojadę do mojego prywatnego gina... a do tego z nfz pójdę jeszzce za miesiąc po skierowania na badania i to będzie moja ostatnia wizyta u niego. Powiem mu wtedy co myślę o jego zachowaniu i traktowaniu pacjenta, wczoraj niestety nie byłam w stanie nic mu powiedzieć, bo wyszłam w szoku... tym bardziej, że byłam u niego już wcześniej 3 razy na wizycie i za każdym razem byłam zadowolona, nie wiem co wczoraj odwalił... Cytat:
ikolejny chłopaczek, brawo ![]() Cytat:
![]() ![]() super, że płeć sie potwierdziła ![]() w Twoje córeczki są jedno czy dwujajowe? ![]() Cytat:
gratuluję poznania plci, co do łożyska to ja też mam na przedniej ścianie i gin nic mi nie mówił o cc także wiesz, nie wszystko jeszcze przesądzone ![]() ---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- fuertka dopisz mi proszę wizytę 17.02.
|
|
|
#4387 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
fuertka no to super to będzie przewaga kobitek w domu?
|
|
|
|
|
#4388 |
|
Rozeznanie
|
Agunineczka, współczuję takiego Pana doktora, a jego test "czy wogóle żyje" to dno i wodorosty. Każda z nas stresuje się wynikami usg, mamy wszystkiego różne obawy, a taki tekst wprost zwala z nóg... Ja chodzę tylko prywatnie... Polecam wszystkim mamusiom...
Dobrze jednak, że dzieć ma się dobrze, a te gilgotki to ruchy
|
|
|
|
#4389 |
|
Zakorzenienie
|
żenada...
myślę, że miał słabszy dzień, albo nie wiem, moze żona mu nie dała? ![]() ale to nie powód żeby tak sie odnosić do pacjentki.... całe sczzęcie że mam jeszzce tego drugiego gina, mam nadzieje, że mi takiego numeru nie wywinie
|
|
#4390 |
|
Rozeznanie
|
Zazdroszczę Ci jednak, że już wiesz na tym etapie, że jest ok
|
|
|
|
#4391 |
|
Raczkowanie
|
Ja w przychodni, w której pracuję też mam ginekologa na NFZ, ale w życiu bym do niego nie poszła. Jest młody i zboczony, zero taktu, jak czasem coś palnie o jakiejś pacjentce to aż uszy więdną od słuchania :/ Chodzę prywatnie do innego lekarza w innym mieście i nie mam mu nic do zarzucenia póki co. Nie jest też naciągaczem, jak niektórzy prywatni. Na początku chodziłam co 2 tygodnie, bo miałam plamienia, grzybicę, brałam luteinę... Jak już było wszystko ok to sam powiedział, że teraz wizyty co miesiąc, bo skoro wszystko przebiega prawidłowo nie ma potrzeby częściej. I zwolnienie zawsze do następnej wizyty, więc się nie muszę prosić lekarzy rodzinnych, jak niektóre moje koleżanki.
|
|
|
|
#4392 |
|
Zakorzenienie
|
zgadzam sie, gin prywatnie to często całkiem inna bajka
![]() no ale... mnie np. nie stać, żeby też prywarnie robić wszystkie badania. Dlatego też chodzę na nfz... ale jak widać, mozna się nieźle prfzejechać na lekarzach.. smutne jest tylko to, że człowiek płaci składki a za przeproszeniem gówno z tego ma...
|
|
#4393 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4394 |
|
Rozeznanie
|
Doookładnie, nie ma co się łudzić. Ja mam abonament medyczny na wiele placówek w moim mieście - mogłam wybrać, która mi najbardziej odpowiada i tam wlaśnie prowadzę ciążę. Opłacam taki abonament co miesiąc (załatwione jest to przez pracę mojego męża), dlatego wychodzi mi to wszystko tanio. Gdybym miała sama opłacać te wszystkie wizyty, to nie nieźle dałoby mi to w kość. Jedna wizyta u mojej Pani dr to 180 zł plus np. cytologia 50 zł. USG 200 zł (3D/4D). Jest to specjalistyczna przychodnia prywatna dla kobiet i dzieci, większość tych lekarzy pracuje również w szpitalach, dzięki temu mają większe zainteresowanie wizytami. Kobiety wolą iść do szpitala, w którym taki oto lekarz przyjmuje, bo wówczas podobno lepiej się obchodzą z ciężarną i samym porodem
|
|
|
|
#4395 |
|
Raczkowanie
|
Ja też współczuję takiej wizyty
tak pewnie czekałaś z niecierpliwością na tę wizytę a tu taki lekarz i ten jego tekst też bym do niego już nie poszła. Ja się bardzo cieszę, że chodzę prywatnie i oby tak zostało do końca![]() Poza tym gratuluję poznania płci dziewczynom które się dowiedziały
|
|
|
|
#4396 |
|
Raczkowanie
|
![]() Gratuluję wszystkich wizyt i okdkrycia płci .Ja mam jutro wizytę u swojego gina i ciekawa jestem czy potwierdzi się dziewczynka z usg genetycznego , ale już się oswoiłam z tą myślą, że bęzie córcia, jeszcze nie odważyłam się, żeby kupić jakiegoś ciuszka, bo jednak to mimo wszystko wcześnie .U mnie waga narazie 1 kg na plusie, w poprzedniej ciąży dorobiłam się 21 kg, co prawda nie miałam problemów, żeby wrócić do swojej wagi, ale teraz chciałabym jednak przytyć mniej, w końcu jestem o 7 lat starsza i organizm już inaczej może reagować na taki ciężar .Brzuszek zaczyna wystawać, ale jeszcze nie widać tak bardzo, że to ewidentna ciąża, oczywiście najbardziej wieczorem, pewnie jeszcze 2-3 tygodnie i wywali konkretnie. Byłam dziś rano na morfo i ciekawa jestem czy coś się poprawiło, oby..... |
|
|
|
#4397 |
|
Raczkowanie
|
Własnie to smutne jest...dlaczego musimy płacić składki skoro i tak w pełni nie możemy korzystać z naszych praw?
Ja chodzę na NFZ, ale nie mogę narzekać, od kilku lat chodzę do mojego lekarza (5) i nie zawiodłam się, owszem ma gorszy humor - wtedy po prostu się nie odzywa zbytnio do pacjentki zbędnie. Jak ma dobry to gada jak najęty o wszystkim. Nigdy nic nie jest dla niego problemem. Jakbym miała chodzić prywatnie na każdą wizytę to zawał na miejscu. Wizyty są od 80-120zł bez USG, USG dodatkowo to koszt od 40-100zł. Do tego badania...dramat. Ale nie ma co ukrywac, że do innych lekarzy chodze jednak prywatnie bo dostac sie na nfz - to cud. Tym bardziej z synem. Dziecko miało mieć zbadany wzrok około 3-4mca, dzwonię gdy miał miesiąc do przychodni "termin za pół roku"
|
|
|
|
#4398 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie zerknełam sobie na mój link na babystrology, jaki normalny ludź już
![]() a pamietam jak jeszcze niedawno taka kijanka pływała ![]() ---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ---------- ech to nfz... żenada...
|
|
#4399 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tekst o sprawdzeniu czy dzidziuś w ogóle żyje jest poniżej krytyki i nadaje się tylko na powtórzenie u kierownika przychodni. Kpina jakaś.
|
|
#4400 |
|
Zakorzenienie
|
Gratuluję wszystkim poznania płci! Zazdroszczę strasznie bo ja 18 tydzień i dalej się bobas ujawnić nie chce
Liczę, że poznam za niecałe 3 tygodnie![]() Ja trafiłam teraz na nfz i jestem mega zadowolona. Lekarz zbadał mi nawet kręgosłup i stopy (!) W szoku byłam
|
#4401 |
|
Raczkowanie
|
O Matko! Skąd Wy te ceny bierzecie! Ja za każdą wizytę płacę 120zł i to jest full opcja
Wczoraj w tej cenie miałam zrobione usg przezpochwowe, przełączył na 3D albo 4D, żeby ładniej było widać. Później stwierdził, że spróbujemy już też przez brzuch zobaczyć. Właśnie przez to stwierdził mi płeć. No i jeszcze na kozie sprawdzanie śluzu i szyjki. Raz wziął ode mnie 150zł, jak mi jeszcze cytologię pobierał, ale wiadomo, że jak to wysyła to też komuś płaci za zbadanie materiału. Jak dostaję skierowanie od niego z prywatnego gabinetu do laboratorium to wiadomo, że płacę, ale na razie to było raz. Zapłaciłam jakieś 40zł za te podstawowe, które robi się na początku ciąży: morfologia, TSH, badanie moczu, VDRL, żelazo, cukier. A teraz już długo nic nie badałam, na kolejną wizytę też dał mi tylko ankietę do wypełnienia o chorobach, jakie przeszłam ja, rodzice i rodzeństwo. Wam każą badać coś więcej? Może następnym razem coś mi zleci, bo ja dopiero 15TC kończę
|
|
|
|
#4402 |
|
Raczkowanie
|
Mam teraz zagwozdkę (w sumie stwierdziłam, że raz w mcu będę coś dla młodszego kupować co by kosztów nie mieć za dużych na koniec lub w jednym mcu).
Myślę nad wanienką, nie wiem co robić - poprzednio miałam zwykłą ze stelażem, nie ukrywam, że jak młody miał 4mce to się jej pozbyłam. Niezwykle jakaś miękka, z wodą żeby przenieść - zapomnij. Teraz też nie chcę zagracać sobie łazienki i mam 3 typy: - puj tub - tummy tub - flexi bath tylko ze puj tub starczy max do 4mcy... jak do 7kg jest po młodym mam siedzonko do kąpieli jak już dziecko siedzi
Najpierw stworzyliśmy szczęśliwy związek... ...a następnie naszego Małego Misia... ...i kolejno Mini Misia. Edytowane przez jesuismagnifique Czas edycji: 2015-01-21 o 16:26 |
|
|
|
#4403 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ale ostatnio czytałam sobie o wiaderkach do kąpieli, bardzo polecane są w necie... miała któraś z was moze taki wynalazek?
|
|
|
#4404 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
Trochę mnie nie było, domowe obowiązki itd chyba nie nadrobie tylu stron :/ ![]() Niestety dziecię mi się po chorowało i teraz się kurujemy. Martwię się trochę o drugiego dzieciola i zastanawiam się czy nie iść na wizytę dodatkowo :/tak po prostu by sprawdzić czy jest ok. Czy któraś robiła badanie 3d lub 4d ? W którym tygodniu? Ile kosztowało ? I czy ktoś może polecić w Wawie?
|
|
|
|
#4405 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja robiłam w Babka Medica u dra Dziąga. Koszt 200 zł. Bardzo dobry sprzęt Polecam
|
|
|
|
|
#4406 |
|
Raczkowanie
|
O dzięki Truskawka31 jeśli dobrze sprawdzam to są koło Arkadii (?) miała bym akurat blisko
zresztą obok mam też swojego gina ale on nie ma 3d/4d Udało im się może sprawdzić płeć?
|
|
|
|
#4407 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Początkowe badania robiłam na nfz i miałam szczęscie że mój lekarz też pracuje w przychodni na nfz i szybko dostałam od niego skierowanie bez czekania w kolejce. Z tego co pamiętam miałam toxo, hiv, hcv, hbs, glukoza, morfologia, mocz. Teraz mam tylko mocz do powtórzenia. |
|
|
|
|
#4408 |
|
Raczkowanie
|
Ja dwa lata temu przynosiłam mu wyniki tych badań typu HIV, różyczka, cytomegalia itp., więc ma je w karcie. Taka przygotowana szłam się starać o dziecko
Podejrzewam jednak, że będzie mi je kazał powtórzyć w połowie ciąży, bo to jednak 2 lata dzięki dziewczyny
|
|
|
|
#4409 |
|
Raczkowanie
|
120zł za full wizytę to fajnie, ja w 1 ciąży płaciłam za wizytę 80-100 (zalezy czy z cytologią czy bez) i osobno za usg 100 tak więc nie bardzo mi to pasowało. Tak co 4tyg wizyta + badania...to ładna suma.
|
|
|
|
#4410 |
|
Zakorzenienie
|
Dobry!
Ale macie tempo ![]() Co do zakupów - mój TŻ ciągle mnie stopuje, bo po pierwsze nie wiadomo dla kogo, po drugie lepiej nie zapeszać .. no i tym sposobem nie mam jeszcze nic dla dziecka .. no ale trzeba będzie chyba zacząć, właśnie żeby rozłożyć koszty w czasie .. wszystko na raz kupić to będzie duży wydatek ... Na razie skupiam się na ciuchach dla siebie po porażkach sklepowych grzebię po allegro ..Zazdroszczę Wam poznania płci ja pewnie się dowiem na połówkowym, no chyba, że na nfz mi jakieś usg zrobi. Wizytę mam 02.02 a połówkowe jakoś początkiem marca (w 21 tc kazał przyjść)
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:51.

dowolne jest, u mnie syn się w 37/38tygodniu dopiero obrócił główką w dół. Było to mega wyczuwalne
całą noc wiercił się aż udało mu się. A już panikowałam w 36tc jak mi powiedział, że pupą się usadowił

Od porodu (już w szpitalu) córka była dokarmiana mlekiem zastępczym/modyfikowanym a w ogóle przestałam podawać jej pierś ok. 5-6 mca
za szybko urosły 
wczoraj niestety nie byłam w stanie nic mu powiedzieć, bo wyszłam w szoku... tym bardziej, że byłam u niego już wcześniej 3 razy na wizycie i za każdym razem byłam zadowolona, nie wiem co wczoraj odwalił... 

tak pewnie czekałaś z niecierpliwością na tę wizytę a tu taki lekarz i ten jego tekst