|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4621 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013, część XX !
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4622 |
Zakorzenienie
|
Ano faktycznie :P
Tyle ze emisja w Polsce pozniej byla ![]() TZ wrocil ze szkolenia i juz dymy. A tak fajnie bylo 3 dni.... |
![]() ![]() |
![]() |
#4623 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny
![]() Buziaki urodzinowe dla Amelki! Little, Marsi jakie kochane przebierańce ![]() Ewulko gratulacje dla bratowej ![]() ![]() Pstryniu Ewa nigdy nie piła z butelki, ani mojego mleka, ani modyfikowanego. Zresztą mm w ogóle nigdy nie piła ![]() A te puzzle też chwilę temu kupiłam bo u nas jest sklep gdzie mają dość duży wybór i bardo sobie je chwalę ![]() Dobijacie mnie z tymi drzemkami w dzień i spaniem nocnym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4624 |
Zakorzenienie
|
A gdzie Mala z Oskarkiem????hop hop
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#4625 |
Wtajemniczenie
|
ale tu cisza dzisiaj
marsi padłam z Kalisza ![]() ![]() hje Hanna teraz właśnie zasypia koło 19, budzi się o 8 ale do 9 garujemy w łóżku;p czasami się w nocy przebudzi, ale po to, żeby z nami dalej spać ![]()
#4626 |
Zakorzenienie
|
Wszystkiego najlepszego dla Amelki,sto lat
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4627 | ||||
Konto usunięte
|
Bombowy kotek i miś! Cytat:
![]() Cytat:
![]() AMELKO! najserdeczniejsze życzenia urodzinowe! ![]() Cytat:
![]() NIGDY nie wyrzucam kartonów - wycinam z opakowania po ryżu kartoniki, po kaszy, odcinam z pudełek i tak dalej. IDEALNIE nadają się do malowania farbami - dzieci 2letnie nie nalożą dobrej ilości farby, a tekturka nie przemoknie. Farby - w półlitrowych butelkach, do tego taki pojemniczek na kostki lodu - do tego nalewam farb i tyle, nie paprze całego pudełka od razu. Koszt jednej butelki to 8zł, mam prawie drugi rok już. Kupiłam 5 butelek. http://allegro.pl/farby-farba-plakat...tml?source=mlt pędzle - lepiej kupić jakieś lepszej jakości - nie wyjdą włosy, a tym samym nie musimy kupować ciągle nowych ![]() Natomiast muszę wreszcie też akwarelki takie im kupić, bo je łatwo umyć: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20193267/ ciastolina, plastelina kredki - młoda lubi różne, przy czym najmniej drewniane grube - lubi bambino zwykłe, ale... one się łamią prędko lubi świecowe - więc może grubsze świecowe? http://allegro.pl/crayola-pierwsze-k...781819555.html wszelkie mazaki! świetne są z ikei, takie: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20184041/ te pachnące grube z biedry też super Pisaki ze stemplami: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00193490/ DOBRE nożyczki = żadne plastikowe, normalne metalowe, i... wcale nie małe - na początek fajnie mieć takie z dużymi otworami, by weszły i wasze palce - razem można ciąć ![]() Jak się nauczy ciąć - może nożyczki z ząbkami? odradzam z wymiennymi ostrzami, odpadają Dziurkacze wzorkowe, tzn. punchery: http://allegro.pl/listing/listing.ph...-1209&mode=dym BARDZO fajna rzecz - karbownica: http://sklep.educol.pl/pl/karbownice...-3-sztuki.html tzn no wiadomo, to są wypasy już ![]() brokat - zrobić kisiel, wsypać brokat i jest ciapaja http://mamamili.blogspot.com/2014/08/ciapka.html ja staję! pieluchowanie w lesie Cytat:
tak ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4628 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49885315]Bombowy kotek i miś!
Ja uszka przypnę do kucyków ![]() cocollino - i się nie elektryzezuje ![]() AMELKO! najserdeczniejsze życzenia urodzinowe! ![]() A proszę ![]() NIGDY nie wyrzucam kartonów - wycinam z opakowania po ryżu kartoniki, po kaszy, odcinam z pudełek i tak dalej. IDEALNIE nadają się do malowania farbami - dzieci 2letnie nie nalożą dobrej ilości farby, a tekturka nie przemoknie. Farby - w półlitrowych butelkach, do tego taki pojemniczek na kostki lodu - do tego nalewam farb i tyle, nie paprze całego pudełka od razu. Koszt jednej butelki to 8zł, mam prawie drugi rok już. Kupiłam 5 butelek. http://allegro.pl/farby-farba-plakat...tml?source=mlt pędzle - lepiej kupić jakieś lepszej jakości - nie wyjdą włosy, a tym samym nie musimy kupować ciągle nowych ![]() Natomiast muszę wreszcie też akwarelki takie im kupić, bo je łatwo umyć: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20193267/ ciastolina, plastelina kredki - młoda lubi różne, przy czym najmniej drewniane grube - lubi bambino zwykłe, ale... one się łamią prędko lubi świecowe - więc może grubsze świecowe? http://allegro.pl/crayola-pierwsze-k...781819555.html wszelkie mazaki! świetne są z ikei, takie: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20184041/ te pachnące grube z biedry też super Pisaki ze stemplami: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00193490/ DOBRE nożyczki = żadne plastikowe, normalne metalowe, i... wcale nie małe - na początek fajnie mieć takie z dużymi otworami, by weszły i wasze palce - razem można ciąć ![]() Jak się nauczy ciąć - może nożyczki z ząbkami? odradzam z wymiennymi ostrzami, odpadają Dziurkacze wzorkowe, tzn. punchery: http://allegro.pl/listing/listing.ph...-1209&mode=dym BARDZO fajna rzecz - karbownica: http://sklep.educol.pl/pl/karbownice...-3-sztuki.html tzn no wiadomo, to są wypasy już ![]() brokat - zrobić kisiel, wsypać brokat i jest ciapaja http://mamamili.blogspot.com/2014/08/ciapka.html ja staję! pieluchowanie w lesie tak ![]() Super, teraz na telefonie Ale potem poprzeglądam linki dokładniej z kompa ![]() Kredki : mamy bambino (łamią się faktycznie) , świecowe mały komplet i zwykle cienkie. Najczęściej te zwykle długie drewniane wybiera. Ale dopiero od niedawna w ogóle ja ciągnie do kredek, wcześniej olewała więc marze na razie i ciągle chce 'słońko " rysować ze mną , kółka ja kręcą. Ciastolina: właśnie mi mama kupiła świeże 2 kolory bo poprzednie suche juz, robi z nich placki i smaży w garach z Biedry: D sieka nożem itp A klej ? Takie jakieś wyklejanki żeby się bawić? Mnie bardzo kręcą takie rzeczy bo widzę że jej się podoba (stąd też zainteresowanie Montessori) Ale na razie jestem ciemna masa, noga w pracach plastycznych no... ale chęci mam duże ! Chciałabym jakoś fajnie działać, bez jakiegoś reżimu, jakas kreatywna zabawa adekwatna do okienka w rozwoju. Muszę bloga twego zacząć przeglądać pod tym kątem. |
![]() ![]() |
![]() |
#4629 | |||||||
Zakorzenienie
|
![]() Ja już nie daję rady z tymi nocami. Daria nie chce spać. To znaczy śpi np od 21 do 22-23 i potem co chwilę pobudki. Oczywiście u nas w łóżku chce. Ale nie chce spać. Jakaś pobudzona jest czy co..... ![]() ![]() ![]() ![]() Co myślicie o takim syropku? http://www.aflofarm.com.pl/Produkty,...,index,id,1643 czy może coś innego podobnego? ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A fotka jest? Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() A co do troskliwych misi. UWIELBIAŁAM !!!!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Little, Marsi, pięknie dzieciaczki przebrane ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- Cytat:
![]() Pisałyście o dmuchaniu. Daria od dawna potrafi dmuchać (dmucha jedzenie lub świeczkę). A dziś się dowiedziałam że potrafi też wydmuchać katarek do chusteczki) ![]() Właśnie od paru dni męczy ją też katar ![]()
Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym. Edytowane przez s i l v e r Czas edycji: 2015-01-22 o 21:37 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4630 |
Wtajemniczenie
|
silver - cześć
![]() nie chce mi się wierzyć w takie cuda (a propos syropu), druga sprawa jaki tam w ogóle jest skład i czy nie szkodzi? a daria ma jeszcze drzemki w ciągu dnia? (jeśli tak, to może lepiej jej uciąć). a może niech od samego początku śpi u Was w łóżku, bo rozumiem że usypiacie ją w odzielnym a ona do Was pozniej przychodzi?!
#4631 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O której jest drzemka, może ten kto ja kładzie jak jesteś w pracy robi to zbyt późno na przykład? A skład syropu widzę , na oko składniki ok, nie jestem w stanie ocenić czy stężenie składników jest sensowne, czy lepiej wypada np czysty napar z melisy bo nie jest 'zalany cukrem' ? Ale to by.się.musiał wypowiedzieć ktoś kto się trochę.bardziej na tym zna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4632 |
Konto usunięte
|
Silver, nie wydaje mi się, by coś tam szkodliwego było
![]() Debrah, fakt, klej - dobry. Taki żółto-zielony jest dość dobry ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4633 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Usypiamy ją w naszym łóżku. Potem ją odkładam do jej łóżeczka. Długo tak już robię i zawsze było ok. Potem się budzi i chce do nas. Zawsze ją brałam, napiła się, zasypiała i spała do rana. Cytat:
Nie wiem o której t. ją wczoraj położyła spać. Ale przeważnie zasypia tak koło 12-13. Dziś spała b.krótko od 13.30 - 14.00. ---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49886273]Silver, nie wydaje mi się, by coś tam szkodliwego było ![]() Debrah, fakt, klej - dobry. Taki żółto-zielony jest dość dobry ![]() No to może spróbuję jak nie będzie poprawy. A jak Ty sobie z tym radziłaś?
Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym. Edytowane przez s i l v e r Czas edycji: 2015-01-22 o 22:05 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4634 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dawno dość i samo minęło , Ale pamiętam jak ciężko było a ja przecież nie chodziłam do pracy : współczuję ci ogromnie! Wierzę że padacie na twarz , dziwię się, ze Daria po jednej/ dwóch takich nocach nie pada Wam o.18, ona tego nie odsypia? Ile to trwa już? Na przemian z dobrymi czy non stop? U nas wtedy gdy nie spala to chodziliśmy na palcach jak kladła się spać na noc bo wiedzieliśmy że jak się obudzi to wstanie na równe nogi i tugeza, jakby była wyspana i nadszedł dzień. Potem był etap BARDZO późnego zasypiania na noc I niemoznosc położenia jej, też jakoś minęło. Ostatnio idzie spać Max 21 (zwykle raczej 20:30) A śpi 1,5 do 2h od 12:00 zazwyczaj. Wstaje jakoś 7:30-8:00. Teraz jest lepiej niż za malucha , kiedyś spała bardzo kiepsko. Tylko ze nadal w nocy je , ale na śpiocha. Pstryniu: ty Kubulencujsza karmisz w nocy ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4635 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz jest gorzej... Daria odspia to rano. Śpi tak do 8.30. Ale ja nie odeśpię bo o tej godz juz w pracy jestem. Potem Daria ma drzemkę w dzień. A wieczorem zasypia tak koło 20.30. Czasem sę zdarzy ,że o 22. A trwa to ponad tydzień... Co noc tak jest.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4636 |
Wtajemniczenie
|
Silver. Może to głupia propozycja bo pewnie próbowaliślscie wszystkiego ale jak Borys się budzi i widzę że jest mocno pobudzony i chciałby szaleć to szybko staram się to uciąć żeby nie nakręcił się. Ostatnio bardzo pomaga opowiadanie bajek. Wymyślan mu na poczekaniu takie w stylu "pamiętasz borysku jak kiedyś byłeś kierowca wyścigowki... " i tu puszczam wodze wyobraźni a on bardzo się wysłuchuje i z reguły usypia. A jak nie zaśnie to jest wyciszony i wystarcza samo głaskanie i przytulanie
przytulanie. Po czasie zna tekst na pamięć i wtedy zaczynam inna historie. U nas pobudka jest o 24 i o 5. Albo dopiero o 5. Ta poranna jest gorsza bo później ma już płytki sen i ja się boję nawet minimalnie poruszyć więc się nie wysypiam bo to takie czuwanie. Współczuję ogromnie tych nocek ale wierzę że minie wkrótce ![]()
#4637 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W dzialanie syropu nie wierze, ale jesli jestes zdesperowana to sprobuj a noz pomoze. Co Daria w ciagu dnia pije? Wode, sok, herbate? Jaka? Moge Ci polecic herbate rooibos, w smaku przyjemna, jak najbardziej sie dla dzieci nadaje, ma dzialanie uspokajajace. Testowana na Yae. Nie rezygnowalabym z drzemek w ciagu dnia. Moze Daria jest po prostu zbyt zmeczona by spac? Czy ona sama wybiera, kiedy kladzie sie spac na drzemke, czy opiekun czasu pilnuje? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4638 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
JA miałam wczoraj w planach wieczór spa, ale co z tego jak dziecko nie dało. Dziś zasneła o 19, więc wskoczyłam do wanny, chwile poleżałam, ale coś mnie tkneło i wyszłam. I co? ledwo z wanny wyszłam a mała się przebudziła. Nie spi nadal;( Jej jaki on słodziutki. Ten uśmieszek- mówiłam już, że rezerwuję go na swojego zięcia??? A tak wogle to tak mi mojego byłego jonasza przypomina, że szok. Tylko nie wiem czemu, podobny nie jest, chyba, że ten uśmieszek ![]() Cytat:
Mamy identyczną wagę ![]() Cytat:
Miałam tyle do powiedzenia, ale dziecie właśnie woła.. Chyba chce w końcu spać. Ale mnie dziś zadziwiła, zawsze przynosiła jakąś swoją książeczkę, żeby jej czytać. A dziś dała mi moją i kazała czytać, sama poszła się bawić ![]() ![]() No to do jutra ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:55 ---------- Miałam jeszcze napisać, że dziś @ dostałam, troche przykro mi się zrobiło, ale z drugiej strony wiem, że troche za późno podjeliśy decyzję.. Może następnym razem ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4639 | |
Zakorzenienie
|
Tylko jak się ze mną kąpie
![]() Cytat:
![]() Silver, ja kiedyś w akcie desperacji dwa razy dawałam Poli na noc hydroxyzynę, ale guzik pomogło.. No to dziecko odespało przez dwa dni, dziś pobudka o 9, a zasnęła 12 minut temu. EEEJMEN. ---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:58 ---------- Do przeczytania: http://www.swps.pl/strefa-rodzica/bl...czy-w-emocjach POLECAM!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4640 |
Zakorzenienie
|
Hej.
Marsi-Dziękuje ![]() Jestem, jestem ale czytam z doskoku bo kocioł miałam ostatnio w domu. No i w ten sposób zabrakło mi czasu na pisanie. Wczoraj byliśmy w Gdańsku na naszej pierwszej wizycie poszpitalnej i jestem taka dumna z nas że ogarnęliśmy ![]() ![]() Następna wizyta za dwa tygodnie. Byliśmy też na oddziale na którym leżeliśmy i tak nas ciepło przyjęli że mimo przykrych wspomnień fajnie było tam wrócić i pogadać tak po prostu. Każdy pytał jak sobie radzimy i w ogóle. Miło naprawdę że istnieją tacy bezinteresowni ludzie którzy zwyczajnie troszczą się o innych. Ja zebrałam kilka pochwał że pięknie wyglądam ![]() ![]() ![]() ![]() Poza tym powoli wchodzimy w remisje,czyli prosto mówiąc Oskar przez jakiś czas będzie potrzebował śladowe ilości insuliny.Już na tą chwilę są to małe ilości bo każdego dnia podaje coraz mniejsze dawki. Co by tu jeszcze... Nie śpię jeszcze bo muszę dotrwać do 24 do pomiaru cukru. Jak już się uśnie to nie łatwo jest wstać-szczególnie w krótkim odstępie czasowym. Dlatego lepiej nie spać ![]() No i jak już wcześniej wspomniałam że byłam u dentysty co świadczy o tym że nie zrezygnowałam ze swoich wizyt i zamierzam skończyć to co zaczęłam. Będę się leczyć. Jakoś to pogodze ![]() Silver-współczuję nocy ale pomyśl że ja też mam nocne pobudki i to każdego dnia. W dodatku nie mogę liczyć na poprawę,u was to napewno minie u nas nie ![]() ![]() ![]() ![]() Dobra. Pora na mnie. Dobrej nocy kochane ![]()
#4641 |
Zakorzenienie
|
MAŁA, widzisz? Jesteś hipertwardą babką, kto da radę, jak nie Ty? I jeszcze z takim małym zbójem, jak Oskar?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4642 |
Zakorzenienie
|
Mala ogromne gratulacje dziewczyno za wszystko szacun! To wspaniala ze trafilas na taka opieke a za Twoj trud i determinacje ogromne brawa
Podziwiam ! Silver jak Leo sie przebudzal to tz go przytulal ale nie nawiazywal zadnego dialogu i to byl najskuteczniejszy sposob Nie moglam otworzyc linku ale chyba sie domyslam o jaki syrop chodzi czytalam ze u jakiegos dziecko mial odwrotne dzialanie i ze jest bardzo niewydajny Nie do konca wierze w jego dzialanie ale sprobuj Moj Leo przed snem wypija maly kubeczek kakao z miodem- ale zwykle gorzkie nie rozpuszczalne i dodaje odrobine miodu i masla tak zawsze robila moja babcia na dobry sen, osobiscie uwazam ze po weglowodanach jakosc snu jest lepsza Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez marsi11 Czas edycji: 2015-01-23 o 02:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#4643 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie po bialku? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4644 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Oł jeeee ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Oli dzisiaj bez pobduki w nocy. Jak budzik zadzwonił to nie wiedziałam co się dzieje
![]() |
#4645 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:00 ---------- Poprzedni post napisano o 07:58 ---------- ![]() Ja właśnie jadę do pracy. Dziś znów taka noc... Kupię ten syropek, zobaczę.
![]() |
#4646 |
Lurker ;)
|
Witamy sie z rana
![]() Silver mielismy podobny problem ostatnio. Mala sie budzila i przychodzila do nas ale zamiast spac to zabawa i skakanie po tacie ![]()
#4647 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To pierwsza rzecz zrezygnuj z herbaty |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4648 |
Zakorzenienie
|
Silver herbata zawiera teine. Pobudza
![]() ---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- Dadus od wczoraj ma kuzynkę Julcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4649 |
Zakorzenienie
|
siemka ! jeju ale jesem chora
![]() .. na dodatek doszedl kaszel ![]() Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2
![]() |
#4650 |
Zakorzenienie
|
i tak i nie- lekki posiłek białkowy sprawia,że śpimy spokojnie, żołądek nie jest przeciążony
węglowodany przed snem sprawiają,że jakoś snu jest lepsza aby nie być gołosłowną poszukam informacji na ten temat- pamiętam tą zasadę z czasów kiedy ostro trenowałam z ciężarami, wtedy właśnie panowała moda na posiłki białkowe przed snem i ktoś mądrymi argumentami przekonał mnie,że węgle przed snem powodują,że człowiek lepiej odpoczywa nie bez powodu nasze babcie na bezsenność podawały ciepłe mleko z miodem ![]() oczywiście nie chodzi o cieżki, węglowodanowy ,kaloryczny posiłek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:14.