|
|
#61 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czy szkoda wam frankowiczów?
Mój chłopak ma kredyt we frankach i chociaż rata mu wzrosła, to jednak i tak jest chyba nawet niższa od tej, którą miałby w złotym. Brał w okresie, w którym frank już był nie po ok. 2 zł, ale trochę więcej niż 2,5 zł, to jakoś 7 lat temu było. Oczywiście, z kredytu na 200 tysięcy zrobił mu się kredyt na ponad 350 tysięcy w przeliczeniu na zł, a to mieszkanie, które ma, zdecydowanie nie jest tyle warte
. Nie narzeka i spłaca. Pomocy nie oczekuje. Śmieje się, że już spłacił korytarz od łazienki do salonu.I nie żałuję ludzi, szczególnie takich: http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,1...l#TRNajCzytSST Edytowane przez Hiver Czas edycji: 2015-01-23 o 02:24 |
|
|
|
|
#62 |
|
Rozeznanie
|
Po zanim podpisze umowe to czytam co podpisuje. Dowiaduje się sam co się wiązę z branie kredytu CHF , USD , no tak wine zwalić na doradce a nie na siebie . Brak odpowiedzialności .
|
|
#63 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Elfir, moj facet uwaza identycznie jak Ty i jest w tym racja co piszesz. Co do spreadu- 100% racji. Kurs walut w bankach jest wrecz zlodziejski. A one czerpia z tego zyski wlasnie na kredytach we frankach, miedzy innymi. Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e Czas edycji: 2015-01-23 o 08:21 |
|
|
|
|
|
#64 |
|
Raczkowanie
|
Nie jest mi ich szkoda, ale sytuacja w której sie znaleźli nie napawa mnie radością.
|
|
|
|
|
#65 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pani i pan mieli do dyspozycji 20 tysięcy miesięcznie. Serio nie dało się zrobić oszczędności, żeby nie znaleźć się potem w czarnej d...?
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2015-01-23 o 09:17 |
|
|
|
|
|
#66 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie szkoda mi ludzi którzy mają kredyt we frankach. I nie wyobrażam sobie sytuacji, żeby ja ze swoich podatków musiała dopłacać do ich "interesu". Tak jak piszecie, każdy powinien się 100 razy zastanowić przed wzięciem takiego kredytu i liczyć się ze skalą ryzyka wzrostu wartości waluty. Ja mam kredyt w PLN, na 20 lat , i jak stracę pracę albo skoczy WIBOR to Państwo mi pomoże ? Na pewno .
|
|
|
|
|
#67 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No tak doradca winny , a samemu dowiedzieć się to ciężkie , poczytać na temat ryzyka walutowego . To jest takie ciężkie . Mam nadzieje że nie dopłaci państwo do ich kredytu .
|
|
|
#68 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#69 |
|
Konto usunięte
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49888401]doradca powinien miec na tyle wiedzy, zeby liczyc sie z mozliwoscia zmiany wartosci waluty. do tego zawodu jest chyba wymagana podstawowa wiedza ekonomiczna?
Elfir, moj facet uwaza identycznie jak Ty i jest w tym racja co piszesz. Co do spreadu- 100% racji. Kurs walut w bankach jest wrecz zlodziejski. A one czerpia z tego zyski wlasnie na kredytach we frankach, miedzy innymi.[/QUOTE] Możliwość zmiany kursu jest rzeczą oczywista. Nie tylko dla doradcy. A jak za 3 lata Frank znowu bedzie kosztowal psie pieniądze to co? To juz nie będzie placzu. Taki lajf. |
|
|
|
|
#70 |
|
Rozeznanie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4988971 7]Obawiam się, że pod naciskiem władz, banki zaczną przy tym coś majstrować, pójdą na rękę tym sierotom, a kosztami obarczą wszystkich klientów. I tak za to zapłacimy, i tak.[/QUOTE]
Wyniki sondażu musi być koryto też . I wzrosną opłaty w bankach . ---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- To będą chcieli wrócić do Franka , podejście jak wiatr zawieje.
|
|
#71 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Masakra, w jakie bagno ludzie potrafią się władować. ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- [1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49888401] Elfir, moj facet uwaza identycznie jak Ty i jest w tym racja co piszesz. Co do spreadu- 100% racji. Kurs walut w bankach jest wrecz zlodziejski. A one czerpia z tego zyski wlasnie na kredytach we frankach, miedzy innymi.[/QUOTE] Cholera jasna, mam kartę kredytową i jak kupuję rzeczy czy usługi w obcej walucie (nie w PLN), to mi bank też przelicza po kosmicznym kursie. Bardzo proszę pana ministra finansów o modlitwę i wstawiennictwo u dyrektora mojego banku. ---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Cytat:
W ten sposób proponuję zaczynać te pozwy |
||
|
|
|
|
#72 |
|
Rozeznanie
|
To oni chcą dopłat? Rekompensat? SERIO???
To ja też tak chcę, mogę brać kredyt? Dorzucicie mi się do mieszkania? No bo ceny w stolicy są takie wysokie, chyba sama nie uzbieram...
|
|
|
|
|
#73 |
|
Rozeznanie
|
Spodobał mi się ten komentarz;
Jeśli ktoś jest gołodupcem i kupuje mieszkanie za prawie milion to powinien poprosić sąd o ubezwłasnowolnienie bo jest debilem niebezpiecznym dla siebie.
|
|
#74 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chyba zmienię bank normalnie.
|
|
|
|
|
|
#75 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#76 |
|
Rozeznanie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4989028 6]No to akurat ryzykowne żarty, bo pani autorka twierdzi, że jest schizofreniczką
[/QUOTE]Może ostro pojechane , ale prawdziwe .
|
|
#77 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49888401]doradca powinien miec na tyle wiedzy, zeby liczyc sie z mozliwoscia zmiany wartosci waluty. do tego zawodu jest chyba wymagana podstawowa wiedza ekonomiczna?[/QUOTE]Przecież KAZDY doradca musi poinformować klienta o ryzyku walutowym, bo każdy klient musi podpisać, że został poinformowany o ryzyku kursowym. Nie rozumiem wieszania psów na doradcach- to ludzie decydowali się na kredyty, a doradcy nie podpisywali za nich umów.
Sama mam kredyt we frankach, zostałam poinformowana o ryzyku kursowym, które w pełni zaakceptowałam. Jest mi szkoda innych osób, które mają kredyty we Frankach, rozumiem rozżalenie, ale nie rozumiem tego zrzucania winy na innych. |
|
|
|
|
#78 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#79 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#80 |
|
Konto usunięte
|
Ciekawe czy mogłaby się wykpić z całego tego przedsięwzięcia tym, że w momencie podpisywania umowy mogła być niepoczytalna
Mogła mieć przecież chorobę psychiczną wcześniej niż ją u niej rozpoznali. Skoro temu facetowi co rozwalił kilkanaście osób na Monciaku samochodem 'darowano' karę, bo się okazało, że jest niepoczytalny, to może ona też mogłaby się tym bronić
|
|
|
|
|
#81 |
|
Rozeznanie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4989099 2]Ciekawe czy mogłaby się wykpić z całego tego przedsięwzięcia tym, że w momencie podpisywania umowy mogła być niepoczytalna
Mogła mieć przecież chorobę psychiczną wcześniej niż ją u niej rozpoznali. Skoro temu facetowi co rozwalił kilkanaście osób na Monciaku samochodem 'darowano' karę, bo się okazało, że jest niepoczytalny, to może ona też mogłaby się tym bronić [/QUOTE]Ten koleś to miał zapewne dobre plecy, jak ten syn znanego adwokata, który podpalał samochody, a chodzi wolno na podstawie korzystnej opinii psychiatrycznej. Zwykły żuczek tak się przed niczym łatwo nie wybroni. Po za tym banki mają świetnych adwokatów i nie dopuszczą do takiego precedensu, potem mieliby falę podobnych spraw.
|
|
|
|
|
#82 |
|
Rozeznanie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4989099 2]Ciekawe czy mogłaby się wykpić z całego tego przedsięwzięcia tym, że w momencie podpisywania umowy mogła być niepoczytalna
Mogła mieć przecież chorobę psychiczną wcześniej niż ją u niej rozpoznali. Skoro temu facetowi co rozwalił kilkanaście osób na Monciaku samochodem 'darowano' karę, bo się okazało, że jest niepoczytalny, to może ona też mogłaby się tym bronić [/QUOTE]Dla chcącego nic trudnego , przyniesie na rozprawe papiery i może jej się uda i nagłośni sprawe w mediach . Ale nie skarżyli jak sie jak był Franek nisko .
|
|
#83 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#84 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
Ich praca na tym polega.
Jeśli nie potrafią oszacować ryzyka, nie nadają się do tej pracy.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#86 |
|
Rozeznanie
|
A mi szkoda, bardzo im wspolczuje, nie chcialabym byc nigdy na ich miejscu. Wierze, ze rzad zrobi cos konkretnego aby tych kredytobiorcow ochronic. Bardzo mi ich zal.
|
|
|
|
|
#87 |
|
Konto usunięte
|
Czyli masz ochotę dopłacać do czyjejś willi, mieszkania? Bo jak ,,rząd da pieniądze" to nie tak, że Kopacz z własnej kieszeni coś da, tylko z Twojej, mojej, nas wszystkich. Ktoś dobrze to skomentował na jakimś forum, czy jeśli weźmie kredyt i wszystko przegra na wyścigach konnych, to rząd mu pomoże?
|
|
|
|
|
#88 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
fantastyczny pomysl placic za czyjas glupote.
|
||
|
|
|
|
#89 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja myślę, że większość ludzi nie ma nieruchomości, oszczędności, a spłaty rat opiera na pensji. |
|
|
|
|
|
#90 |
|
Raczkowanie
|
Nie jest mi ich szkoda, ale nie życzę im źle
Jak to mówią lajf is brutal, full of zasadzkas and somtajms kopas w dupas ![]()
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:00.

. Nie narzeka i spłaca. Pomocy nie oczekuje. Śmieje się, że już spłacił korytarz od łazienki do salonu.

Pani i pan mieli do dyspozycji 20 tysięcy miesięcznie. Serio nie dało się zrobić oszczędności, żeby nie znaleźć się potem w czarnej d...?

Chyba zmienię bank normalnie.
Po za tym banki mają świetnych adwokatów i nie dopuszczą do takiego precedensu, potem mieliby falę podobnych spraw.
Jak to mówią lajf is brutal, full of zasadzkas and somtajms kopas w dupas