wieczny bałagan w domu - Strona 92 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-26, 12:18   #2731
giselle2504
Rozeznanie

Dot.: wieczny bałagan w domu

Ja mam dziś ostatnie zaliczenie, więc jak jutro będę w stanie się zebrać w sobie, to robię generalny porządek.
Stary 2015-01-26, 12:26   #2732
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Ja troche podziałałam wczoraj.
dzieci zagoniłam do gruntownego wysprzatania swoich pokoi, z odsuwaniem łóżek, ścieraniem wszytkiego i podłóg, pomogłam wywalic młodeszej masę śmicia (ona jakos nie umie wywalać, nazbiera torbe pierdół do niczego i nie wie co z tym zrobić)

Ogarnęłam górnął łązienkę, sypialnię, garderobę, schody.
Rodzina wypucowała korytarz i szafę w nim, odkurzyli dól domu.

Dziś moze jeszcze kuchnię wieczorkiem z lekka obskoczę.
Moja Mala robila wczoraj porzadek w szufladzie z kablemi.
PO CO jej tyle kabli ja sie pytam?! I niby wszytskie potrzebne, tyle chociaz ze je pozwijala i gumkami zabezpieczyla, przynajmniej nie wygladaja jak klab wezy

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-26, 12:30   #2733
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Ja troche podziałałam wczoraj.
dzieci zagoniłam do gruntownego wysprzatania swoich pokoi, z odsuwaniem łóżek, ścieraniem wszytkiego i podłóg, pomogłam wywalic młodeszej masę śmicia (ona jakos nie umie wywalać, nazbiera torbe pierdół do niczego i nie wie co z tym zrobić)

Ogarnęłam górnął łązienkę, sypialnię, garderobę, schody.
Rodzina wypucowała korytarz i szafę w nim, odkurzyli dól domu.

Dziś moze jeszcze kuchnię wieczorkiem z lekka obskoczę.
Pięknie A powiedz, ile czasu widzisz efekt? Nie jest tak, że po 3-4 dniach wygląda jak przed generalnym sprzątaniem?

---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ----------

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;49924844]czym odkacasz meble i ubrania?
ja sofę, fotele ściągam wilgotną gąbka i taa mysle- czy nie ma jakgos lepszego/szybszego sposobu? a mój kocur zimą to już kłaczy na potęgę, mój TŻ chce go ogolic na łyso [/QUOTE]

Gdzieś czytałam, że raz na kilka miesięcy można posypać łóżko/sofę/materac dużą ilością sody oczyszczonej. Ponoć dobrze "odkaża"

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ----------

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Teraz rozważam jakieś koszyczki z pokrywkami. Muszę zmierzyć ile mają moje szafki w środku, to sobie coś spróbuję dobrać.
W biedrze teraz są takie http://www.biedronka.pl/pl/product,i...zacy-organizer muszę zobaczyć te bez nadruków.
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-26, 12:50   #2734
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Pięknie A powiedz, ile czasu widzisz efekt? Nie jest tak, że po 3-4 dniach wygląda jak przed generalnym sprzątaniem?

To znaczy jest różnie, zależy czyj to rewir.

U dziecka młodszego, już jest taki sam bajzel jak był w piątek.
Ja nie wiem jak ona to robi, ona po prostu generuje _sterty_, nie przesadzam, _sterty_ bałaganu z niczego.
Teraz ma czysto czego nie widać, i ma bajzel jak zwykle co widać bo się prawie z pokoju wysypuje

A w reszcie domu to jest tak, ze raczej bałaganu nie mamy.
Rzeczy są odkładane na swoje miejsca bo ja się albo czepiam, albo sama odkładam. czasem trochę elektroniki leży na stoliku kawowym albo jakieś pledy/koce porozwalane na kanapie. Zmywanie, pranie. i poboczne (chowanie ze zmywarki do szafek, wieszanie i zdejmowanie prania) zawsze idzie na bieżąco bo.. ja się czepiam jak nie zrobią swojej części od razu , albo sama sprzątam jak uznaję ze moja kolej albo mam " dzień dobroci".

Natomiast mnie kole w oczy, ze np podłoga nie odkurzana (to muszą oblecieć ze 2 razy w tygodniu i ja po swojemu z raz oblecę), no i kurze trzeba ścierać, kuchnie myć (szafki, kafelki) itp. podłogi zmywać, łazienki myć itp.

Jak tydzień nie ruszane, to niestety widać, że brudnawo i nawet jak porządek jest.

No i tylko lodówka- wyrzut sumienia

---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ----------

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Moja Mala robila wczoraj porzadek w szufladzie z kablemi.
PO CO jej tyle kabli ja sie pytam?! I niby wszytskie potrzebne, tyle chociaz ze je pozwijala i gumkami zabezpieczyla, przynajmniej nie wygladaja jak klab wezy

Moja młodsza, to ma sterty niepotrzebnych śmieci i nie umie wyrzucić.
Sama mówi ze jej to niepotrzebne, ale co ona ma z tym zrobić bo np. dostała od kogoś, no to jak to tak wyrzucić.
To pakuje w np torbę ozdobna po prezentach i tak... kisi po katach takie "przydasie"

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-26, 12:56   #2735
Ilsa Lund
Zakorzenienie

A wam nie mówiłam ale te suszarki co mają być w Lidlu za 75 zł są w Kauflandzie za 50 w promocji tylko kolor różowy a w Lidlu mają niebieskie.
Więc kupiłam i wreszcie mogłam puścić dwa prania Bo tak to zanim jedne ciuchy wyschły to zbierały się kolejne i nie mogłam nigdy zrobić ręczników

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-26, 13:01   #2736
Luba
Zakorzenienie

O, to widze, ze Twoje mlodsze jak moje mlodsze, identiko Posprzata i w momencie jest jak bylo. Trzeba miec talent. Ale sie nie wtracam i tak sprzata jak ma ktos do niej przyjsc
Z tym, ze u niej jako przydasie wystepuja: kable, czesci do kompa, zdezelowane klawiatury, miliony karteczek z rysunkami, tysiace zeszytow z zaczetymi: powiesciami, scenariuszami i czym tam jeszcze. I to sie chyba ze soba rozmnaza
Zeby mi sie tak forsa w portfelu mnozyla

Stary 2015-01-26, 13:07   #2737
spaghettii
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ----------

Gdzieś czytałam, że raz na kilka miesięcy można posypać łóżko/sofę/materac dużą ilością sody oczyszczonej. Ponoć dobrze "odkaża"

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ----------

W biedrze teraz są takie http://www.biedronka.pl/pl/product,i...zacy-organizer muszę zobaczyć te bez nadruków.

Posypac sucha soda i pozniej odkurzyc?

Moj blog
_________________________ ___

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
lotion seboradin-25.08.2012
drozdze w tabletkach-28.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
spaghettii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-26, 13:44   #2738
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
O, to widze, ze Twoje mlodsze jak moje mlodsze, identiko Posprzata i w momencie jest jak bylo. Trzeba miec talent. Ale sie nie wtracam i tak sprzata jak ma ktos do niej przyjsc

Skończyłam z tymi nadziejami że posprząta jak ktoś ma przyjść, jak zaprosiła koleżankę i kazała jej swoje łóżko ścielić i odkurzać.I jeszcze nie widziała w tym nic, za co ja bym mogła mieć pretensje.

Z tym, ze u niej jako przydasie wystepuja: kable, czesci do kompa, zdezelowane klawiatury, miliony karteczek z rysunkami, tysiace zeszytow z zaczetymi: powiesciami, scenariuszami i czym tam jeszcze. I to sie chyba ze soba rozmnaza
Zeby mi sie tak forsa w portfelu mnozyla
Tez mam podejrzenia, że to się samo już mnoży w pewnym momencie.
Ale i widzę, że komplenie złym kierunkiem jest w przypadku takiego typu, mnożenie miejsc do chowania rzeczy.
To jakby wpuścić AA do hurtowni alkoholu i powiedzieć ze dziś dzień darmowego rozdawnictwa.
Wtedy we wszystkich pudełkach, segregatorach, szufladach, półkach, koszach itp. jest jeden upchnięty siłą bajzel.

Jedyna droga to ograniczanie miejsc w których można upychać (najlepiej sprawdzaja się otwarte półki - widać co zalega i nie da się chomikować i upychać bo się... wysypuje) + ograniczanie ilości posiadanych rzeczy - bez względne wywalanie co sie da.

Bałagan jest dalej, ale łatwiejszy do ogarnięcia... czasami.

Liz Williams
Stary 2015-01-26, 13:45   #2739
spaghettii
Wtajemniczenie

No ja musze sie pochwalic, ze wczoraj jeszcze wywalilam 2 kosze papierow

Moj blog

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
Stary 2015-01-26, 14:14   #2740
Nameria
Zadomowienie

podłoga umyta, kuchnia ogarnięta
zaraz pranie się zrobi i bedzie wolne. Też muszę sobie kupić drugą suszarkę.
Zawsze mam problem z suszeniem dużych rzeczy typu pościel, narzuty. Gdzie suszycie takie rzeczy? Taka stojąca suszarka jest za mała.
Nameria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-26, 14:20   #2741
spaghettii
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nameria Pokaż wiadomość

Zawsze mam problem z suszeniem dużych rzeczy typu pościel, narzuty. Gdzie suszycie takie rzeczy? Taka stojąca suszarka jest za mała.

Ja wieszam na otwartych drzwiach :p ewt drzwiach od szafy

Moj blog

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
Stary 2015-01-26, 14:25   #2742
Iwa844
Zakorzenienie

Cytat:
Piorę wieczorem i rozwieszam na żabkach od karnisza, jak firankę. Do rana jest suche.
Iwa844 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-26, 14:27   #2743
cava
Zakorzenienie

Cytat:

Jak coś jest wielkie to oddaję do pralni.
Mnie się narzuta na łóżko nie mieści w pralce, choć mam dość pojemny bęben.

Latem to wiadomo- balkon/taras i sznurki/barierki.
Zimą na takiej właśnie suszarce , ale u mnie teraz schnie błyskawicznie, bo stoi na górze klatki schodowej a tam powietrze akurat idzie do góry to max doba i wszystko suche jak pieprz

Nie wiem , gdzie miałabym trzymać drugą suszarkę i jej ze złości nie zjeść, zwłaszcza jak wcześniej mieszkaliśmy na mniejszej powierzchni i już o tą jedną szło się zabić.

---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Cytat:
Napisane przez Iwa844 Pokaż wiadomość
Piorę wieczorem i rozwieszam na żabkach od karnisza, jak firankę. Do rana jest suche.
Niezły patent.
Nie wpadłabym sama na taki.

Liz Williams
Stary 2015-01-26, 14:30   #2744
Iwa844
Zakorzenienie

Cytat:

Niezły patent.
Nie wpadłabym sama na taki.
Potrzeba matką wynalazku. Jak mi córa 2 zmiany pościeli w nocy zarzygała to gdzieś musiałam to pranie pomieścić. Sprawdziło się, więc korzystam dalej
Iwa844 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-26, 14:38   #2745
Nameria
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Iwa844 Pokaż wiadomość
bardzo dobry pomysł, wypróbuję.

Ja też wieszałam na drzwiczkach od szafy, czasem na poręczy od schodów ale z poręczy często cos spadało.
Ogólnie denerwuje mnie to jak mam pranie porozwalane po całym domu bo nie ma gdzie suszyć.
Moja mama miała taką suszarkę przy suficie nad wanna, długa na 3 metry. Też zastanawiałam się żeby u siebie zamontować ale po pierwsze kiepsko to bedzie wyglądało bo mam bardzo małą łazienkę no i szkoda mi wiercić w płytkach na ścianie.
Nameria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-26, 14:56   #2746
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
ja mam 2 suszarki i jedna dodatkowa, na wieksze prania
i susze wszytsko na suszarkach, rozkladam na nich bardziej a nie wieszam, jak mam duze gabarytowo rzeczy.

Stary 2015-01-26, 15:01   #2747
tamtaglista
Zakorzenienie

Ogarniam, redukuję, już dwa worki ubrań i jeszcze nie koniec
Stary 2015-01-26, 15:09   #2748
Lena783
BAN stały

ja musze sie za szafe zabrac, ale kompletnie mi sie nie chce... zero motywacji9
Lena783 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-26, 15:48   #2749
spaghettii
Wtajemniczenie

Ja mam jedna suszarke w salonie a druga w sypialni lub w pokoju malej. Prania jest zawsze tyle, ze praktycznie ich nie skladam :/

Moj blog

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
Stary 2015-01-27, 10:05   #2750
kalincia
BAN stały

A ja mam problem, bo jak mój wyjedzie na te 3 tygodnie, to kto będzie odkurzał i podłogę mył? To jego dziedzina.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 11:03   #2751
57d469676eb95e4afe06d5c46bd77df5270daf8d_6584d1a317847
Konto usunięte

Świeczka w nietypowym dla niej miejscu + moje roztargnienie = wosk na kocu...
Da się to jakoś usunąć? Nie wygląda tragicznie, bo to tylko kilka kropel, ale i tak byłoby miło się ich pozbyć. Na razie odwróciłam koc na drugą stronę
57d469676eb95e4afe06d5c46bd77df5270daf8d_6584d1a317847 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 11:06   #2752
giselle2504
Rozeznanie

Co do suszenia, to ja składam jak się da, wieszam na takiej normalnej suszarce i stawiam przy grzejniku. Wtedy szybciej schnie. A jak mam wolną suszarkę nad wanną, to tam wieszam. Chociaż takie ciężkie rzeczy to się boję, że sznurki pozrywają

Dzisiaj chyba wezmę się za szafę, bo masa prasowania już się uzbierała i nie mam w czym chodzić Może jeszcze papiery z ostatnich 6 lat uporządkuję, po raz kolejny i oby ostatni.
Stary 2015-01-27, 11:09   #2753
201607040940
Konto usunięte

[1=57d469676eb95e4afe06d5c 46bd77df5270daf8d_6584d1a 317847;49954549]Świeczka w nietypowym dla niej miejscu + moje roztargnienie = wosk na kocu...
Da się to jakoś usunąć? Nie wygląda tragicznie, bo to tylko kilka kropel, ale i tak byłoby miło się ich pozbyć. Na razie odwróciłam koc na drugą stronę [/QUOTE]

najpierw zdrap/ wykrusz delikatnie nadmiar wosku a później spróbuj przeprasować pergamin na tym miejscu - powinien wyciągnąć wosk, nie wiem jak z barwnikiem
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 11:12   #2754
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez spaghettii Pokaż wiadomość
Posypac sucha soda i pozniej odkurzyc?
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 11:23   #2755
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez jaksy Pokaż wiadomość
Moja choinka ciągle stoi ubrana, ale u mnie w domu zwykle stała do końca stycznia, więc lajcik.

A jak mowa o obsesjach, to babcia mojej koleżanki zbierała papierki po maśle, myła, prasowała, a potem tapetowała nimi pokój na poddaszu

Z aplikacji. Przepraszam za literówki - czasem nie trafiam w klawisze.
Zapytałabym: po co?, ale chyba nie ma na to żadnej odpowiedzi.

Cytat:
Tez ogladalam ten program. Picie lakieru i jedzenie gabki to nic w porownaniu do jednej babki, ktora zbierala zuzyte pampersy.. A ja osobiscie znam dziewczyne, ktora zjadala gabke z materaca.. Tym niektorym osobom chyba brakuje czegos w organizmie, np dziewczyny w ciazy podobno czasem zjadaja sciany bo wapna brakuje
Yyyyy... Dziewczyny w ciąży to ew.po tabletki (jeśli dieta to za mało) powinny sięgnąć. Jakoś nie wyobrażam sobie dorosłej zdrowej psychicznie kobiety obgryzającej ścianę. Dzieci tak.

Cytat:
Napisane przez giselle2504 Pokaż wiadomość
Wreszcie przebrnęłam przez wątek, ale i tak czytałam po łebkach tylko

Co do Perfekcyjnej, to jest chyba jak każdy program na tvn kopia z Ameryki. Tam prowadziła to Antea Turner i to był prawdziwy program o sposobach na sprzątanie w domu. Nie trafiłam na żaden odcinek choćby z jedną reklamą czegokolwiek, a ona ogólnie uczyła sprzątania bez tych sztucznych płynów, mleczek itp. Piekielny hotel to kopia wersji z Gordonem Ramseyem. Swoją drogą nie wiem jakie ona ma kompetencje do mówienia komuś jak prowadzić biznes...

No i przede wszystkim przyłączam się do grona bałaganiar Ostatnio nic mi się nie chce. Posprzątałam tydzień temu, bo miałam gościa, a teraz znów burdel nie do ogarnięcia
Sprzatanie przed gośćmi... Jak ja to znam...

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Kupiliśmy w Castoramie silikon i pistolet do jego wyciskania, Mąż zatka różne dziurki koło rur żeby nam nic nie przechodziło od sąsiadów. Wzięliśmy też nowy kosz na śmieci bo chcemy mieć na wierzchu taki z pokrywką a pod zlewem damy tylko chemię do czyszczenia Mam ją już uporządkowaną w dwóch koszyczkach ale aktualnie leżą one na dole szafy do wieszania Męża koszul bo nie mieliśmy nigdzie miejsca
Ja nie mogę mieć na wierzchu, bo:
a) nie mam miejsca
b) koty będa obgryzały worek.

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Ja chyba też muszę zrobić grafik co kiedy robić, bo nie mam ochoty na poświęcanie połowy dnia na odgruzowywanie mieszkania
Po przeprowadzce będziemy mieć zmywarkę, więc może chociaż kuchnia będzie bardziej ogarnięta i nie będzie wojny "kto zmywa".
Będzie wojna: kto wstawia/wyjmuje

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
święte słowa, my mamy zmywarkę i bywa, że w zmywarce czyste naczynia, a w zlewie piętrzą się brudne. Bo nikomu się nie chce wyjąć czystych
Ale przynajmniej macie czyste My nie

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
Bosz, wczoraj późno wieczorem wróciłam z niezapowiedzianego wcześniej weekendowego wyjazdu. Cały bałagan z tygodnia leży + otwarta rano rozbebeszona walizka... I jeszcze wieczorem mam umówione spotkanie wiec dzis tez nie ma szans na posprzątanie. MASAKRA. mam ochotę wziąć urlop na żądanie i lecieć sprzątać. Ale niestety będę brodzic w tym wszystkim do jutra ((
W ubiegłym tygodniu wyjeżdżałam, torba stała do tego weekendu, gdzie się przepakowałam na kolejny wyjazd. W piątek znów wyjeżdżam, torba nadal nie do końca rozpakowana

Cytat:
To znaczy jest różnie, zależy czyj to rewir.

U dziecka młodszego, już jest taki sam bajzel jak był w piątek.
Ja nie wiem jak ona to robi, ona po prostu generuje _sterty_, nie przesadzam, _sterty_ bałaganu z niczego.
Teraz ma czysto czego nie widać, i ma bajzel jak zwykle co widać bo się prawie z pokoju wysypuje

A w reszcie domu to jest tak, ze raczej bałaganu nie mamy.
Rzeczy są odkładane na swoje miejsca bo ja się albo czepiam, albo sama odkładam. czasem trochę elektroniki leży na stoliku kawowym albo jakieś pledy/koce porozwalane na kanapie. Zmywanie, pranie. i poboczne (chowanie ze zmywarki do szafek, wieszanie i zdejmowanie prania) zawsze idzie na bieżąco bo.. ja się czepiam jak nie zrobią swojej części od razu , albo sama sprzątam jak uznaję ze moja kolej albo mam " dzień dobroci".

Natomiast mnie kole w oczy, ze np podłoga nie odkurzana (to muszą oblecieć ze 2 razy w tygodniu i ja po swojemu z raz oblecę), no i kurze trzeba ścierać, kuchnie myć (szafki, kafelki) itp. podłogi zmywać, łazienki myć itp.

Jak tydzień nie ruszane, to niestety widać, że brudnawo i nawet jak porządek jest.

No i tylko lodówka- wyrzut sumienia

---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ----------

Moja młodsza, to ma sterty niepotrzebnych śmieci i nie umie wyrzucić.
Sama mówi ze jej to niepotrzebne, ale co ona ma z tym zrobić bo np. dostała od kogoś, no to jak to tak wyrzucić.
To pakuje w np torbę ozdobna po prezentach i tak... kisi po katach takie "przydasie"
Ja ją doskonale rozumiem, sama nie wiem, jak to się dzieje.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 11:39   #2756
spaghettii
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Zapytałabym: po co?, ale chyba nie ma na to żadnej odpowiedzi.

Yyyyy... Dziewczyny w ciąży to ew.po tabletki (jeśli dieta to za mało) powinny sięgnąć. Jakoś nie wyobrażam sobie dorosłej zdrowej psychicznie kobiety obgryzającej ścianę. Dzieci tak.

Sprzatanie przed gośćmi... Jak ja to znam...

Ja nie mogę mieć na wierzchu, bo:

a) nie mam miejsca

b) koty będa obgryzały worek.

Będzie wojna: kto wstawia/wyjmuje

Ale przynajmniej macie czyste My nie

W ubiegłym tygodniu wyjeżdżałam, torba stała do tego weekendu, gdzie się przepakowałam na kolejny wyjazd. W piątek znów wyjeżdżam, torba nadal nie do końca rozpakowana

Ja ją doskonale rozumiem, sama nie wiem, jak to się dzieje.

Tak czytalam gdzies o tych scianach, wiec nie wiem dokladnie jak to jest, sama na szczescie tak nie mialam za to przez cala ciaze musialam wachac zapach piwnicy

Moj blog

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
Stary 2015-01-27, 11:42   #2757
giselle2504
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość
najpierw zdrap/ wykrusz delikatnie nadmiar wosku a później spróbuj przeprasować pergamin na tym miejscu - powinien wyciągnąć wosk, nie wiem jak z barwnikiem
Powinien zejść po praniu, najlepiej z jakimś dobrym odplamiaczem (tylko nie jakiś żrący, bo wypali białą plamę w kocu )

Gorzej by było z obrusem np. Mam kilka takich i są już nie do doprania.
Stary 2015-01-27, 12:30   #2758
I am Rock
lokalna gwiazda

Cytat:
No ja musze sie pochwalic, ze wczoraj jeszcze wywalilam 2 kosze papierow
Ja dzisiaj nie miałam netu przez chwilę, więc zajęłam się papierami z jednej szuflady - mam pełną reklamówkę do wyrzucenia, a drugie tyle go przemielenia przez niszczarkę.
Na razie wszystko leży na kupie w dużym pokoju
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 12:59   #2759
57d469676eb95e4afe06d5c46bd77df5270daf8d_6584d1a317847
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez giselle2504 Pokaż wiadomość
Powinien zejść po praniu, najlepiej z jakimś dobrym odplamiaczem (tylko nie jakiś żrący, bo wypali białą plamę w kocu )

Gorzej by było z obrusem np. Mam kilka takich i są już nie do doprania.
Zwykłe pranie nie pomogło, ale zainwestuję w odplamiacz w takim razie. A potem przeprasuję pergamin.
Dzięki
57d469676eb95e4afe06d5c46bd77df5270daf8d_6584d1a317847 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 13:04   #2760
favianna
Zakorzenienie

[1=57d469676eb95e4afe06d5c 46bd77df5270daf8d_6584d1a 317847;49956850]Zwykłe pranie nie pomogło, ale zainwestuję w odplamiacz w takim razie. A potem przeprasuję pergamin.
Dzięki [/QUOTE]

Ja bym najpierw zrobiła myk z pergaminem bo pozbywasz się dużej ilości wosku i nic nie rozpuści się już więcej w praniu robiąc kolejne plamy. Dopiero na końcu pranie z odplamiaczem. U mnie taka kolejność zawsze działała.
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości