|
|
#2731 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: wieczny bałagan w domu
Ja mam dziś ostatnie zaliczenie, więc jak jutro będę w stanie się zebrać w sobie, to robię generalny porządek.
|
#2732 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
PO CO jej tyle kabli ja sie pytam?! I niby wszytskie potrzebne, tyle chociaz ze je pozwijala i gumkami zabezpieczyla, przynajmniej nie wygladaja jak klab wezy
|
|
#2733 | ||
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
A powiedz, ile czasu widzisz efekt? Nie jest tak, że po 3-4 dniach wygląda jak przed generalnym sprzątaniem? ![]() ---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- [1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;49924844]czym odkacasz meble i ubrania? ja sofę, fotele ściągam wilgotną gąbka i taa mysle- czy nie ma jakgos lepszego/szybszego sposobu? a mój kocur zimą to już kłaczy na potęgę, mój TŻ chce go ogolic na łyso Gdzieś czytałam, że raz na kilka miesięcy można posypać łóżko/sofę/materac dużą ilością sody oczyszczonej. Ponoć dobrze "odkaża" ![]() ---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2734 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To znaczy jest różnie, zależy czyj to rewir. U dziecka młodszego, już jest taki sam bajzel jak był w piątek Ja nie wiem jak ona to robi, ona po prostu generuje _sterty_, nie przesadzam, _sterty_ bałaganu z niczego. Teraz ma czysto czego nie widać, i ma bajzel jak zwykle co widać bo się prawie z pokoju wysypuje A w reszcie domu to jest tak, ze raczej bałaganu nie mamy. Rzeczy są odkładane na swoje miejsca bo ja się albo czepiam, albo sama odkładam. czasem trochę elektroniki leży na stoliku kawowym albo jakieś pledy/koce porozwalane na kanapie. Zmywanie, pranie. i poboczne (chowanie ze zmywarki do szafek, wieszanie i zdejmowanie prania) zawsze idzie na bieżąco bo.. ja się czepiam jak nie zrobią swojej części od razu , albo sama sprzątam jak uznaję ze moja kolej albo mam " dzień dobroci".Natomiast mnie kole w oczy, ze np podłoga nie odkurzana (to muszą oblecieć ze 2 razy w tygodniu i ja po swojemu z raz oblecę), no i kurze trzeba ścierać, kuchnie myć (szafki, kafelki) itp. podłogi zmywać, łazienki myć itp. Jak tydzień nie ruszane, to niestety widać, że brudnawo i nawet jak porządek jest. No i tylko lodówka- wyrzut sumienia ---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- Cytat:
Moja młodsza, to ma sterty niepotrzebnych śmieci i nie umie wyrzucić. Sama mówi ze jej to niepotrzebne, ale co ona ma z tym zrobić bo np. dostała od kogoś, no to jak to tak wyrzucić. ![]() To pakuje w np torbę ozdobna po prezentach i tak... kisi po katach takie "przydasie"
|
|
#2735 |
|
Zakorzenienie
|
A wam nie mówiłam ale te suszarki co mają być w Lidlu za 75 zł są w Kauflandzie za 50 w promocji tylko kolor różowy a w Lidlu mają niebieskie.
Więc kupiłam i wreszcie mogłam puścić dwa prania |
|
|
|
#2736 |
|
Zakorzenienie
|
O, to widze, ze Twoje mlodsze jak moje mlodsze, identiko
Posprzata i w momencie jest jak bylo. Trzeba miec talent. Ale sie nie wtracam i tak sprzata jak ma ktos do niej przyjsc ![]() Z tym, ze u niej jako przydasie wystepuja: kable, czesci do kompa, zdezelowane klawiatury, miliony karteczek z rysunkami, tysiace zeszytow z zaczetymi: powiesciami, scenariuszami i czym tam jeszcze. I to sie chyba ze soba rozmnaza ![]() Zeby mi sie tak forsa w portfelu mnozyla
|
#2737 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Posypac sucha soda i pozniej odkurzyc?
|
|
|
#2738 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale i widzę, że komplenie złym kierunkiem jest w przypadku takiego typu, mnożenie miejsc do chowania rzeczy. To jakby wpuścić AA do hurtowni alkoholu i powiedzieć ze dziś dzień darmowego rozdawnictwa. Wtedy we wszystkich pudełkach, segregatorach, szufladach, półkach, koszach itp. jest jeden upchnięty siłą bajzel. Jedyna droga to ograniczanie miejsc w których można upychać (najlepiej sprawdzaja się otwarte półki - widać co zalega i nie da się chomikować i upychać bo się... wysypuje Bałagan jest dalej, ale łatwiejszy do ogarnięcia... czasami.
|
|
#2739 |
|
Wtajemniczenie
|
No ja musze sie pochwalic, ze wczoraj jeszcze wywalilam 2 kosze papierow
|
|
#2740 |
|
Zadomowienie
|
podłoga umyta, kuchnia ogarnięta
![]() zaraz pranie się zrobi i bedzie wolne. Też muszę sobie kupić drugą suszarkę. Zawsze mam problem z suszeniem dużych rzeczy typu pościel, narzuty. Gdzie suszycie takie rzeczy? Taka stojąca suszarka jest za mała. |
|
|
|
#2741 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja wieszam na otwartych drzwiach :p ewt drzwiach od szafy
|
|
|
#2742 |
|
Zakorzenienie
|
Piorę wieczorem i rozwieszam na żabkach od karnisza, jak firankę. Do rana jest suche.
|
|
|
|
#2743 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak coś jest wielkie to oddaję do pralni. Mnie się narzuta na łóżko nie mieści w pralce, choć mam dość pojemny bęben. Latem to wiadomo- balkon/taras i sznurki/barierki. Zimą na takiej właśnie suszarce , ale u mnie teraz schnie błyskawicznie, bo stoi na górze klatki schodowej a tam powietrze akurat idzie do góry to max doba i wszystko suche jak pieprz Nie wiem , gdzie miałabym trzymać drugą suszarkę i jej ze złości nie zjeść , zwłaszcza jak wcześniej mieszkaliśmy na mniejszej powierzchni i już o tą jedną szło się zabić.---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ---------- Cytat:
![]() Nie wpadłabym sama na taki.
|
|
#2744 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2745 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też wieszałam na drzwiczkach od szafy, czasem na poręczy od schodów ale z poręczy często cos spadało. Ogólnie denerwuje mnie to jak mam pranie porozwalane po całym domu bo nie ma gdzie suszyć. Moja mama miała taką suszarkę przy suficie nad wanna, długa na 3 metry. Też zastanawiałam się żeby u siebie zamontować ale po pierwsze kiepsko to bedzie wyglądało bo mam bardzo małą łazienkę no i szkoda mi wiercić w płytkach na ścianie. |
|
|
|
|
#2746 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i susze wszytsko na suszarkach, rozkladam na nich bardziej a nie wieszam, jak mam duze gabarytowo rzeczy.
|
|
#2748 |
|
BAN stały
|
ja musze sie za szafe zabrac, ale kompletnie mi sie nie chce... zero motywacji9
|
|
|
|
#2749 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam jedna suszarke w salonie a druga w sypialni lub w pokoju malej. Prania jest zawsze tyle, ze praktycznie ich nie skladam :/
|
|
#2750 |
|
BAN stały
|
A ja mam problem, bo jak mój wyjedzie na te 3 tygodnie, to kto będzie odkurzał i podłogę mył? To jego dziedzina.
|
|
|
|
#2751 |
|
Konto usunięte
|
Świeczka w nietypowym dla niej miejscu + moje roztargnienie = wosk na kocu...
Da się to jakoś usunąć? Nie wygląda tragicznie, bo to tylko kilka kropel, ale i tak byłoby miło się ich pozbyć. Na razie odwróciłam koc na drugą stronę
|
|
|
|
#2752 |
|
Rozeznanie
|
Co do suszenia, to ja składam jak się da, wieszam na takiej normalnej suszarce i stawiam przy grzejniku. Wtedy szybciej schnie. A jak mam wolną suszarkę nad wanną, to tam wieszam. Chociaż takie ciężkie rzeczy to się boję, że sznurki pozrywają
![]() Dzisiaj chyba wezmę się za szafę, bo masa prasowania już się uzbierała i nie mam w czym chodzić Może jeszcze papiery z ostatnich 6 lat uporządkuję, po raz kolejny i oby ostatni.
|
#2753 |
|
Konto usunięte
|
[1=57d469676eb95e4afe06d5c 46bd77df5270daf8d_6584d1a 317847;49954549]Świeczka w nietypowym dla niej miejscu + moje roztargnienie = wosk na kocu...
Da się to jakoś usunąć? Nie wygląda tragicznie, bo to tylko kilka kropel, ale i tak byłoby miło się ich pozbyć. Na razie odwróciłam koc na drugą stronę [/QUOTE]najpierw zdrap/ wykrusz delikatnie nadmiar wosku a później spróbuj przeprasować pergamin na tym miejscu - powinien wyciągnąć wosk, nie wiem jak z barwnikiem |
|
|
|
#2754 |
|
Wredny kotecek
|
|
|
|
|
#2755 | ||||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a) nie mam miejsca b) koty będa obgryzały worek. Cytat:
![]() Cytat:
My nie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#2756 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak czytalam gdzies o tych scianach, wiec nie wiem dokladnie jak to jest, sama na szczescie tak nie mialam za to przez cala ciaze musialam wachac zapach piwnicy
|
|
|
#2757 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
)Gorzej by było z obrusem np. Mam kilka takich i są już nie do doprania.
|
|
#2758 | |
|
lokalna gwiazda
|
Cytat:
Na razie wszystko leży na kupie w dużym pokoju
|
|
|
|
|
#2759 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Dzięki
|
||
|
|
|
#2760 |
|
Zakorzenienie
|
[1=57d469676eb95e4afe06d5c 46bd77df5270daf8d_6584d1a 317847;49956850]Zwykłe pranie nie pomogło, ale zainwestuję w odplamiacz w takim razie. A potem przeprasuję pergamin.
Dzięki [/QUOTE]Ja bym najpierw zrobiła myk z pergaminem bo pozbywasz się dużej ilości wosku i nic nie rozpuści się już więcej w praniu robiąc kolejne plamy. Dopiero na końcu pranie z odplamiaczem. U mnie taka kolejność zawsze działała. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:13.

)
A powiedz, ile czasu widzisz efekt? Nie jest tak, że po 3-4 dniach wygląda jak przed generalnym sprzątaniem? 

jak nie zrobią swojej części od razu , albo sama sprzątam jak uznaję ze moja kolej albo mam " dzień dobroci".
13.03.2008

bo nie mieliśmy nigdzie miejsca
((