Sierpniowe mamusie 2015 :) - Strona 129 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-26, 22:11   #3841
roxana_lu
Zakorzenienie

Dot.: Sierpniowe mamusie 2015 :)

Cytat:
Napisane przez asienka_182 Pokaż wiadomość
No teraz to 9tc a u lekarza byłam w 7 tc

No to odpowiednie wymiary. ja dokładnie miałam usg w 6t1d i dzidziuś miał dokładnie 0,33cm , idealnie pasował wymiar co do dnia ciazy

Juz niedługo bedzie i Twoje malenstwo takie duże jak tu teraz dziewczyny piszą po usg

Synuś i Córcia
roxana_lu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-26, 22:14   #3842
Niespodziewajka25
Rozeznanie

Młody po godzinie kręcenia się w łóżku wreszczie śpi , myślę sobie wejdę , poczytam coś mądrego a tu tylko żarcie i żarcie

Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość
Kupne naleśniki? Blee.. Ja nie jadam gotowców ze sklepu, coś okropnego
Cytat:
Ja też tak mam a przecież naleśniki są mega proste choć ja wolę na słono ze szpinakiem lub krokiety, bo ja nie przepadam za słodyczami
To nie chodzi o to czy proste do zrobienia czy nafaszerowane chemią , są po prostu mega pyszne i raz na jakiś czas mnie najdzie ochotę i kupuję.. nie umiem ich skopiować .. nie ma szans

Cytat:
Napisane przez Mravka Pokaż wiadomość
Ja się nie maluje,bo...nie chce pogarszać swojej sytuacji mam wrażenie,że jak to robie jest jeszcze gorzej. Choć może ja się poprostu nie potrafie malować- to też by wiele wyjaśniało
Ja sie też nie maluję , do sklepu podklad od biedy nałożę , po domu czy na spacer zero ale jak juz ktos ma przyjsc albo ja do kogos ide to tapeta na twarz

Cytat:
Napisane przez Ambiwalentna29 Pokaż wiadomość
braciszek będzie sie miał z kim bawic ( dobrze pamietam ze pierwszy syn?) i jak ekonomicznie z ciuszkami zabawkami itp
U mnie tez by ekonomicznie bylo jak bedzie drugi syn ale nie powiem ze córa by mnie ucieszyła

Cytat:
Napisane przez fiona27 Pokaż wiadomość
Kobieto o tej porze to u mnie już wszyscy śpią w łóżkach Ja siedzę w pokoju po ciemku i piszę z Wami. Jak sie poświęcam U mnie to sie chodzi spać z kurami i z nimi wstaje
A ja tak nie mogę , zawsze zazdroszczę tym w łóżkach że im tak przyjemnie miło cieplutko więc ponadrabiam do końca i lulu

Cytat:
Napisane przez 12mu05 Pokaż wiadomość
i wogóle zauważyłam ze ostatnio na wątku króluje temat: J E D Z E N I E o każdej porze dnia i nocy
Jeszcze chwila i bedzie temat ''płeć dziecka'' , potem ''chwalimy sie brzuszkami ''a na koniec ''ale jestem wieeeeeeeeelka i spuchnieta ''

Cytat:
U mnie po 20. Jem omleta z feta i oliwkami
Jak omlet to tylko z pieczarkami
Nie lubie chodzić spac na głodniaka

Cytat:

a popatrzcie jakie cuda mi dziś doszły do sklepiku

będę mięć z czego wybierać na maluszka ;-)
Cudaczne

Unikalna Gratuluje prawdopodobnego chłopczyka i super że wszystko ok

Sugarbabylove . super miałaś brzuszek , taki zgrabniutki

Pokaże wam moj w 35 tygodniu , za niecałe 3 tygodnie pojechałam rodzić , na izbie przyjec babka uwierzyć nie mogla że ja do porodu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg brzusio.jpg (59,2 KB, 23 załadowań)
Niespodziewajka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-26, 22:15   #3843
asienka_182
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez roxana_lu Pokaż wiadomość
No to odpowiednie wymiary. ja dokładnie miałam usg w 6t1d i dzidziuś miał dokładnie 0,33cm , idealnie pasował wymiar co do dnia ciazy

Juz niedługo bedzie i Twoje malenstwo takie duże jak tu teraz dziewczyny piszą po usg
No to dobrze moze i dobrze że taki mały bo zbytnio brzucha nie bedzie na weselu widac i w sukience bedzie ladniej
asienka_182 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-26, 22:24   #3844
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

[QUOTE=Niespodziewajka25;4 9949349]Młody po godzinie kręcenia się w łóżku wreszczie śpi , myślę sobie wejdę , poczytam coś mądrego a tu tylko żarcie i żarcie

Ja sie też nie maluję , do sklepu podklad od biedy nałożę , po domu czy na spacer zero ale jak juz ktos ma przyjsc albo ja do kogos ide to tapeta na twarz

U mnie tez by ekonomicznie bylo jak bedzie drugi syn ale nie powiem ze córa by mnie ucieszyła

U mnie też ekonomicznie itp ale też by mnie ucieszyła córcia a brzuszek miałas malutki szok!! ja chyba taki mialam w 24 tyg
Ambiwalentna29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-26, 22:29   #3845
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Niespodziewajka25 Pokaż wiadomość
Młody po godzinie kręcenia się w łóżku wreszczie śpi , myślę sobie wejdę , poczytam coś mądrego a tu tylko żarcie i żarcie
:

Pokaże wam moj w 35 tygodniu , za niecałe 3 tygodnie pojechałam rodzić , na izbie przyjec babka uwierzyć nie mogla że ja do porodu

A to wszystko sie zgadza z tymi mądrymi rozmowami. Nie ?

Co do brzuszka to mega malusi jak na ten tc !! Ale super !

---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ----------

Cytat:
No to dobrze moze i dobrze że taki mały bo zbytnio brzucha nie bedzie na weselu widac i w sukience bedzie ladniej

Myśmy jesienią byli na weselu, pani młoda w 7mc - spory brzuszek a wygladała obłędnie

---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ----------

[QUOTE=Ambiwalentna29;4994 9544]
Cytat:
Napisane przez Niespodziewajka25 Pokaż wiadomość

U mnie też ekonomicznie itp ale też by mnie ucieszyła córcia a brzuszek miałas malutki szok!! ja chyba taki mialam w 24 tyg

Ekonomicznie ekonomicznie ale wtedy jest pretekst zeby cos nowego kupic

Synuś i Córcia
Stary 2015-01-26, 22:34   #3846
asienka_182
Rozeznanie

No narazie nie umiem sobie wyobrazić mojej sukni z wystającym brzuchem ale mam nadzieje ze dobrze
Stary 2015-01-26, 22:35   #3847
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:
No narazie nie umiem sobie wyobrazić mojej sukni z wystającym brzuchem ale mam nadzieje ze dobrze

Na pewno bedziesz pięknie wyglądać ! taki brzuszek dodaje urody i uroku !

Synuś i Córcia
Stary 2015-01-26, 22:39   #3848
asienka_182
Rozeznanie

Cytat:
Na pewno bedziesz pięknie wyglądać ! taki brzuszek dodaje urody i uroku !
Jak już będę po to się pochwale zdjęciem ale narazie nie mam czym :p
Stary 2015-01-26, 22:40   #3849
roxana_lu
Zakorzenienie

Dobra dziewczyny. Widze, ze tu sie powoli towarzystwo wykrusza wiec ja uciekam czytać książkę wszystkie mnie tu opuściły wiec nie pozostało mi nic innego :P

---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ----------

Cytat:
Jak już będę po to się pochwale zdjęciem ale narazie nie mam czym :p

No ja myśle ze nie jednym zdjęciem i relacja z tego cudownego dnia i w ogole wszystkim hihi wiesz - my tu jak druga rodzina

Synuś i Córcia
Stary 2015-01-26, 23:11   #3850
Pia Gizela
Zadomowienie

ja nie śpię. wcinam lody i krakersy

Pia Gizela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 06:02   #3851
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pia Gizela Pokaż wiadomość
ja nie śpię. wcinam lody i krakersy

Mmmm. Idealne połączenie :P nigdy nie jadłam.

Ja wyłączyłam telefon, tablet i wszystko co możliwe i mowie - moze zasnę ! No... To zasnelam o 2.00 a pol godzinki temu wstałam ... Mmmm

U mnie wszyscy jeszcze śpią, TŻ ma dopiero jechac po świeże pieczywko a mi sie chce juz dobrego śniadanka

Synuś i Córcia
Stary 2015-01-27, 09:11   #3852
Niespodziewajka25
Rozeznanie

Witam , witam

Dzisiaj pospane do 8 więc wyspana jestem

Pranie puszczone , naczynia pomyte , odkurze jeszcze wstawie zupę i na dzisiaj tyle

Miłego dzionka
Niespodziewajka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 09:18   #3853
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
cześć Dziewczyny postanowiłam się do was dołączyć bo również będę sierpniową mamą zbytnio nie wiem co mam narazie napisać bo jestem tu pierwszy raz... Mam na imię Asia i jest to moja oczywiście pierwsza ciąża termin mam na 21 sierpnia i wogóle gratuluje wam wszystkim
Cześc Asia

Cytat:
no jak zwykle niepotrzebnie się nakręcałam
ooo widzisz tego nie próbowałam. Choć w sumie odpukać dziś pierwszy raz obudziłam się bez mdłości. Może to jakis znak?
Ooo ja też jestem rocznik 84
To z Was niezli turyści są ! Mały miał najlepsze miejsce, na plecach taty wie jak sie ustawić
U mnie grejfrut działa cuda, ale ja w ogóle "grejfrutowa jestem"
Zakładamy klub "pod próchnem" ?
Oj tam nieźli Zasapałam się jak parowóz, ale wlazłam. Na szczęście znajomi pożyczyli takie cudo z kolcami na buty, bo na całej trasie żywy lód A Młody jak najbardziej Pod górę przekimał spokojnie w nosidle, bo go bujało, a w drodze powrotnej podziwiał widoki

Cytat:
Napisane przez SugarbabyLove Pokaż wiadomość
Asia witaj o to super będziesz kuleczka biała na ślubie .😊 a ja sobie właśnie zamówiłam na ebay poduche do karmienia i spania taka 2 w 1 super jest wygoda na pewno . Co do tego wyliczania to mi pisze raz 11 a raz 10 tydzień z ufam lekarzowi ze 10 tydzień. A pytanie do was za tydzień mam kontrolę i rozmowę o badania . Czy w 11 tyg można płeć juz zobaczyć bo wiem ze kolo 14 ma pewno ale czy 11 juz ?
Haaa... poduchy są genialne
Ja mam swoją z Motherhooda i do dzisiaj Żuka na niej butlę dostaje

Cytat:
Taaaaaak, tez macie taka ochotę na wypicie schłodzonego kufla piwa ?! przed ciąża czasami piwko wypiłam take smakowe ale bez rewelacji... A teraz ?! Jakbym wziela takie zwykle piwo to bym całe duszkiem wypiła moze sie któregoś dnia poratuje jakimś 0% :P
Też
Ja w ogóle uwielbiam piwo i sporo różnych dziwnych piję. Na o teraz będzie się trzeba z bezalkoholowymi przeprosic

Cytat:
yeeep...i w sumie wszyscy mi tu wroża. Wiec no kurde nie moze nie wyjsc
dwa nikt jeszcze mi nie powiedzial,ze ciaza mi sluzy(co slyszalam ciagle w ciazy z Synem) to znak,że nie wygladam dobrze
Cytat:
oooo mam te poduche wlasnie z motherhood i jest genialna. Maz mi kupil,zebym przestala sobie robic wałek z Jego uda . Musiałąm miec coś miedzy nogami jak spałam(matko jak to brzmi )
Ostatnio sasiadka też mi oddała rogala do karmienia- tez z te samej firmy. czeka na swoja kolej

Cytat:
Napisane przez beatrix28 Pokaż wiadomość
Mravka ja sie maluje bo z kazdej strony jakis syfek..

wizyta u gina:
ja nie wspominałam ale prawdopodobnie na 90% bedzie chłopak,
jest przecinek,za miesiąc się upewnimy..czyli jakos 23lutego..

ogolnie dzis nie czekalam o dziwo i az mialam stresa czy wogole przyjmuje bo nikt nie czekal a jak pukalam nikt nie odpowiadal az w koncu kobitka wyszla i sie okazalo ze moge wejsc
zalozyl mi karte w ciazy,wpisal to co mialam na wynikach,zwazyl,powpisywa ł co tam tzreba, zadnych witamin dla ciezarnych nie musze brac chyba ze bardzo chce..znow zlecil mi badania i tyle mila przyjemna wizyta
niezapominajka25 i takz le i tak niedobrze,dasz rade te 2 tyg a potem bedzie juz blziej,tłumacz sobie ze to dla Waszego dobra..nizbyscie mielis ie martwic o kazdy nowy dzien..
Ja się maluję, bo muszę - moja praca wymaga ciągłego kontaktu ze sponsorami i w ogóle ludźmi, wiec sama jak ludź muszę wyglądac

Super wizyta

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 09:19   #3854
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
tak psiaki sie znalazly,tata wracal z pracy i spotkal je przy Sedalu,jakies 400m od domu..wazne ze nic ich nie rozjechało.one na codzien mieszkają w kojcu tata wypuszcza je na noc no albo ja, Tym razem podkopały sie pod płotem..pierwszy raz tak prysnely chociaż ta ktora ma teraz 10lat potrafi wiele! lawka,kominek i skok przez 2 metrowy płot!lub tez bez wspomagaczy choc wiem ze potrafi,. ..a jest dosc malym psiakiem gabarytow maltanczyka,swego czasu zawsze w ptk na mnie czekala przed furtką jak wracalam ze studiów
Bardzo dobre wieści

Cytat:
a popatrzcie jakie cuda mi dziś doszły do sklepiku
Śliczne Częśc FP, czy się mylę?

Cytat:
Napisane przez UNIKALNA1983 Pokaż wiadomość
AAAAAaaaa oszalałam dziś i zakochałam się na maxa

A więc według USG wszystko w porządku, wymiary wszystkie ok, serduszko zdrowe. Termin przesunął mi się z 10.08 na 05.08 dzidziuś duży 6.5 cm - wymiar siedzeniowo- ciemieniowy więc tak sobie myślę że z wyprostowanymi nóżkami ma z 9 cm
Ruszał się, przeciągał, zasłaniał rączkami oczka, prostował nóżki. Był bardzo grzeczny i ustawiał się do mierzenia- przezierność karkową miał mierzoną chyba z 7 razy bo się tak ładnie ustawił, że lekarz sobie pomierzył tyle razy bo mówi, że rzadko tak ładnie się łobuziak ustawia Kość nosowa jest
Prawdopodobnie chłopczyk
Czekam jeszcze na badania z krwi- będą za tydzień do odbioru.
Była ze mną mama, siostra i mąż. Cudowne przeżycie !!!

Gratuluję Małego Mężczyzny

U nas przez chwilę zrobiło się biało i od razu humor lepszy
Idę po kanapkę

WYMIENIĘ

Stary 2015-01-27, 09:24   #3855
roxana_lu
Zakorzenienie

A u nas mega zawieja, sypie i sypie. Nie wiem jak ja dzisiaj po juniora do szkoły zajdę

Podziwiam chęci dzisiaj, ja mam takie mdłości, ze jedynie co to zjadłam śniadanie i odprawilam facetów z domu, teraz leze pod kocem i czytam książkę. Nie ma szans mnie ruszyc, o nie... :P

Synuś i Córcia
Stary 2015-01-27, 09:31   #3856
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

ellO dziewczyny U nas też śnieg sobie leży Mlody właśnie stoi u siebie w pokoiku na krzesłku i woła "o nieg" chyba nie wierzy w to co widzi
Stary 2015-01-27, 09:33   #3857
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:
ellO dziewczyny U nas też śnieg sobie leży Mlody właśnie stoi u siebie w pokoiku na krzesłku i woła "o nieg" chyba nie wierzy w to co widzi

No wlasnie junior tez nie dowierzał jak zobaczył snieg... Zima a u nas to jak jakas mega dziwna rzecz ze snieg sie pojawia

Synuś i Córcia
Stary 2015-01-27, 09:53   #3858
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
A u nas mega zawieja, sypie i sypie. Nie wiem jak ja dzisiaj po juniora do szkoły zajdę

Podziwiam chęci dzisiaj, ja mam takie mdłości, ze jedynie co to zjadłam śniadanie i odprawilam facetów z domu, teraz leze pod kocem i czytam książkę. Nie ma szans mnie ruszyc, o nie... :P
Boszzzz.... jak ja bym sobie chętnie pod kocem poleżała... buuuu.... też tak chcę... i jeszcze z książką

Cytat:
Żuk nie wołał, ale się zdziwił - efekt, poranna butla na półsiedząco z widokiem na okno

WYMIENIĘ

Stary 2015-01-27, 10:01   #3859
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość
Boszzzz.... jak ja bym sobie chętnie pod kocem poleżała... buuuu.... też tak chcę... i jeszcze z książką
Junior w zerówce wiec mam cos czasu i liczę, ze do przyszłego tygodnia mi sie polepszy bo juniorowi sie zaczynaja ferie i chciałabym mu w pełni poświecić czas a nie stękać nad własnym samopoczuciem

Synuś i Córcia
Stary 2015-01-27, 10:06   #3860
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

vEA7 A Twoj żuczek ile ma? Mój Boria znowu się dziś obudził o 5 30 czy ja coś robię nie tak? w ciągu doby 14 h jest na chodzie

roxana -Korzystaj, Korzystaj ja już dostaje na łeb
Stary 2015-01-27, 10:09   #3861
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Junior w zerówce wiec mam cos czasu i liczę, ze do przyszłego tygodnia mi sie polepszy bo juniorowi sie zaczynaja ferie i chciałabym mu w pełni poświecić czas a nie stękać nad własnym samopoczuciem
Żuk w żłobie, ja w pracy zdycham... kurcze, kusi mnie to L4... kusi...

Cytat:
vEA7 A Twoj żuczek ile ma? Mój Boria znowu się dziś obudził o 5 30 czy ja coś robię nie tak? w ciągu doby 14 h jest na chodzie
Żuk ma 15 mc
W weekendy budzi się miedzy 6 a 7, w tygodniu budzimy go około 6 do żłoba, ale miał taki okres, ze budził się o 5 i impreza na całego

WYMIENIĘ

Stary 2015-01-27, 10:15   #3862
beatrix28
Zadomowienie

Cytat:

ja wlasnie ide poczytać
upieklam muffiny, porobilam co planowalam i troszke odpoczne.

Żuk nie wołał, ale się zdziwił - efekt, poranna butla na półsiedząco z widokiem na okno
my dzis na sankach do przedszkola,nawet lekko byłou nas caly czas sypie.
vea7 maly ten Twoj szkrab, mieliście moze te nowe pieluszki z superpharm co reklamują?warto?
my zostaniemy chyba przy babydream albo slep ^play..
beatrix28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 10:22   #3863
12mu05
Rozeznanie

Dzień dobry bardzo

ja tylko się witam i uciekam bo od rana z. a.j.e.b.

nie piszcie tyle o jedzeniu, bo śniły mi sie wczoraj te LODY
12mu05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 10:24   #3864
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
my dzis na sankach do przedszkola,nawet lekko byłou nas caly czas sypie.
vea7 maly ten Twoj szkrab, mieliście moze te nowe pieluszki z superpharm co reklamują?warto?
my zostaniemy chyba przy babydream albo slep ^play..
Mały jak mały, mi się już wydaje, że już kawał chłopa

Nie mieliśmy 1 i 2 były Babydream, ale 3 już kiepskie, więc przerzuciliśmy się na zielone Pampki i tak zostało. Na noc za to białe, a i tak czasami przesikuje... no, ale jak ktoś potrafi na noc wytrąbic 400 ml mleka, to co się dziwic

WYMIENIĘ

Stary 2015-01-27, 10:25   #3865
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzień dobry bardzo

ja tylko się witam i uciekam bo od rana z. a.j.e.b.

nie piszcie tyle o jedzeniu, bo śniły mi sie wczoraj te LODY

Trzeba było zjeśc a nie klaśc się spac dziś też Cie podrecze bo jestem lodożercą
Stary 2015-01-27, 10:26   #3866
asienka_182
Rozeznanie

No ja właśnie wstalam i zdziwko bo śnieg za oknem a ja do tej pory kozaków nie mam heh bo stwierdziłam ze nie warto kupować ale podejrzewam że prędzej stopnieje śmiałam sie dzisiaj ze sama bym na sankach pojezdzila :p
Stary 2015-01-27, 10:28   #3867
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

Cytat:
Mały jak mały, mi się już wydaje, że już kawał chłopa

Nie mieliśmy 1 i 2 były Babydream, ale 3 już kiepskie, więc przerzuciliśmy się na zielone Pampki i tak zostało. Na noc za to białe, a i tak czasami przesikuje... no, ale jak ktoś potrafi na noc wytrąbic 400 ml mleka, to co się dziwic

a mój potrafi wypić przed spaniem 300 a w nocy jeszcze sie obudzić na 400 ale tak to jest jak w ciągu dnia nic nie chce jeść no kocha mleko potrafie o 4 mu przebrać pieluchę a o 6 już zasikany
Stary 2015-01-27, 10:35   #3868
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
a mój potrafi wypić przed spaniem 300 a w nocy jeszcze sie obudzić na 400 ale tak to jest jak w ciągu dnia nic nie chce jeść no kocha mleko potrafie o 4 mu przebrać pieluchę a o 6 już zasikany
Mój się w nocy nie budzi, butlę dostaje dwa razy dziennie - rano po obudzeniu ok. 6 miarek i na noc 9, a czasami i więcej. Poza tym je normalne śniadanie - kanapka+kasza, czasami owoce w żłobie, obiad - zupa(drzemka) i drugie danie, a potem już w domu podwieczorek - jogurt, mus owocowy czasami jakaś kanapka... co mu się tam uwidzi. Ale generalnie "żarty" jest

WYMIENIĘ

Stary 2015-01-27, 10:38   #3869
roxana_lu
Zakorzenienie

Dziewczyny Wy tak piszecie o tych mlekach, kaszkach itd - jaki to dla mnie odległy temat, kiedy to było !

Synuś i Córcia
Stary 2015-01-27, 10:40   #3870
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny Wy tak piszecie o tych mlekach, kaszkach itd - jaki to dla mnie odległy temat, kiedy to było !
A tu niedługo będzie sobie trzeba wszystko przypominac

WYMIENIĘ

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości