|
|
#511 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie Lipcowe 2015, cz.2 :)
Ja od początku łykam Pregne Plus. Opakowanie kosztuje coś ok 30 -35 zł
|
|
#512 |
|
Wtajemniczenie
|
ja z do świadczenia wielu forum na fb powiem jedno - KAŻDA MAMA DECYDUJE SAMA
![]() nigdy nie dojdziemy do konsensusu, bo co lekarz to opinia nie bede wam mówić z jakimi ja się spotkałam na przełomie 2ch ciąż bo byście osiwiały... ale każda z nas sama decyduje czy posłucha lekarza czy nie... o dziwo zdania bardzo czesto są różne i sprzeczne a wydawałoby sie ze specjalizacja ta sama, studia/ksiażki te same ... a jednak ... jak chadzam na imprezy (narazie byłam aż raz) to pijam Karmi- zazwyczaj 1 max 2... dla towarzystwa... jem owoce umyte, ale ich nie szoruje... staram się nie dać zwariowac dzisiejszemu światu bo jak czasem przeczytam co ludzie "piszą" i jakie 'wyniki badan" są to jedno z drugim ma 0 wspolnego ...
|
|
|
|
#513 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Bavarie jablkowa polecam- faktycznie ma 0%. Bo te inne piwa niby bezalkoholowe jakieś tam procenty mają.
|
|
#514 |
|
Zadomowienie
|
Mnoe za to w pierwszym trymestrze odrzucilo od kawy i sokow i herbaty... teraz powoli wracam do normy. Niestety zaczelo mnie ciagnac do ostrego i to w najgorszej postaci czyli chipsy...
A mam takie pytanie.. w moczu mi ciagle wychodza liczne fosforany bezpostaciowe,doktor powiedzial,ze jest ryzyko kamieni nerkowych i kazal jak najwiecej pic i nic poza tym. A moze Wy to mialyscie i macie jakis sposob,zeby sie tego badziewia pozbyc? niezalogowana,moze jakos mozna cos z tym zrobic? |
|
|
|
#515 |
|
Zakorzenienie
|
Ale pędzicie
![]() Widzę, że chyba coraz więcej mamusiek na L4 ja jeszcze pracuję, już mi się strasznie nie chce ale muszę się jeszcze przemęczyć chwilę.Aaa, i ja chyba jednak czuję ruchy dziecia już od jakiegoś czasu! Takie jakby przesuwanie, pisałam już. To chyba jednak jest maluch, bo coraz częściej to czuję i coraz intensywniej więc jeśli to jest to, to dosyć wcześnie chyba poczułam (już jakoś w 15 dc się zaczęło ale wtedy to było rzadko i delikatnie bardzo).
|
#516 |
|
Wtajemniczenie
|
MarudexuS to tylko pozazdrościc ze masz siłe i energię ! ja chętnie bym popracowała, ale czuje sie jak flak... oklapły... a jakbym miała się jeszcze z ludzmi użerać to już bym sfiksowała na maxa (bo w domu tż tez daje popalić :/ )
|
|
|
|
#517 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#518 |
|
Konto usunięte
|
Byłam dziś u gin, Maluszek rośnie, serduszko bije, niestety nie dało się podejrzeć co tam między nóżkami, chociaż mi się wydawało, że widziałam. Podobno na połówkowym ma być juz wszystko widać, a idę 14 lutego, czyli dwa tygodnie cierpliwości chętnie kupię
|
|
|
|
#519 |
|
Zakorzenienie
|
Tez pije bavarie 😉 na pewno jest w almie i Tesco. W niedziele sobie kupiłam bavarie białe piwo 😉 jeszcze kilka smaków owocowych byli, ale nie pamietam jakie.
Co do karmi, nie wiem jak z nim jest? Napisane, ze bezalkoholowe a z tylu info, ze do 0,5% alkoholu? Kupowałam tez wino bezalkoholowe, ale paskudne ---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ---------- Mistrzyni, zależy jak sie dzidziuś na połówkowym ułoży. Nie uwierzysz, ale kolezanka do 30 tygodnia nie wiedziała, kto mieszka w brzuszku. Oczywiście tego nie życzę 😉
|
#520 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#521 |
|
Zadomowienie
|
U nas jeszcze w stokrotce dodatkowo,ale stokrotka ma,asortyment jak alma i nawet promocje sa podobne.
Maz pojechal do doktora,zeby mi poprawil NIP na tym zwolnieniu ze srody....a z tym poprzednim to nie wiem,bo juz poszlo do ZUSu i ksiegowa jeszcze nic sie nie dowiedziala |
|
|
|
#522 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jejku, teraz widzę, że ja strasznie późno mam połówkowe- dopiero 24.02. To będzie 22t 0d- 22t2d (gubię się w tych terminach z usg). Trochę mnie uspokoiło, że na wtorkowej wizycie gin posprawdzał narządy wewnętrzne, mózg i zrobił przeływy w serduszku.
|
|
#523 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
może następnym razem się ujawni Ja w pierwszym trymestrze łykałam Prenatal Complex, od II trymestru przerzuciłam się na Prenatal Classic, który można już brać do końca ciąży. Z tym, że zaczęła mi znowu skakać żyła pod okiem i łapać skurcze. Dopiero jak przeczytałam skład okazało się, że nie ma tam magnezu, więc dokupiłam jeszcze Chela-Mag Mama dla kobiet w ciąży
|
|
|
|
|
#524 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dzisiaj poczułam cztery puknięcia w brzuszku, a jestem w 17 tc Jeszcze się trochę powsłuchuję
|
|
|
|
|
#525 |
|
Zadomowienie
|
U mnie ma byc polowkowe robione albo w 20 albo 21tc. jako,ze zalapalam sie na prenatalne z nfz to maja do mnie dzwonic i maja mnie umowic wiec czekam niecierpliwie...
|
|
|
|
#526 |
|
Zadomowienie
|
ja łykałam femibion natal2, potem jak karmiłam też femibion ale potem zmieniłan na dużo tańszy vitaminer prenatal. Skład ma dobry a cena duuuuuużo niższa. Co do zakupów suplementów polecam internet. Pierwszy raz kupiłam femibion za ponad 60zł, potem w aptece int. za ok 40zlz wysyłką.
Piłam kiedyś tą bawarię i smakowała jak lift :p karmi podobno jest dobry na laktację ze względu na słód jęczmienny. Raz miałam chęć na takie gorzkie piwo to tż kupił mi lecha free. Smakowało ok
|
#527 | |
|
Raczkowanie
|
Witajcie
mój pierwszy post w tej części, też byłam w szoku jak zobaczyłam ile postów napisałyscie w tak krótkim czasie. Mnie lekarz zalecił łykanie pregny plus, ale że w aptece takowego suplementu nie było kupiłam prenatal classic i tak już zostało, a swoją drogą to nie wiedziałam, że nie ma w składzie magnezu ![]() Rzeczy dla dziecka zamierzam kupić na początku kwietnia, mam nadzieję że wcześniej nie będzie takiej potrzeby ![]() Co do picia alkoholu ja dowiedziałam się o ciąży dopiero w 6 tyg i niestety do tego czasu piłam i nawet paliłam papierochy jak smok ![]() ---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Cytat:
Dobrze, że wszytsko ok ale swoją drogą to ja bym chyba po ścianach chodziła jakbym w dalszym ciągu nie znała płci maluszka![]() U mnie połówkowe 18 lutego i będzie to 21tc. |
|
|
|
|
#528 |
|
Zakorzenienie
|
Mistrzyni, tak, urodziła sie Nadia 😉
Wlasnie zastanawiałam sie od kiedy mozna sie spodziewać skurczy przepowiadających i w moim przypadku juz wkrótce! Poczytajcie sobie o nich dziewczyny, abyście sie nie wystraszyły ich pojawieniem, ale to po 20tc
|
#529 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co tak wcześnie??? ![]() Kurcze no to muszę sobie o tym poczytać, a ja myślałam, że takie skurczze jakiś czas przed porodem dopiero są. |
|
|
|
|
#530 |
|
Zakorzenienie
|
Spokojnie, to bedzie tylko trening macicy 😉
Tez myslalam, ze gdzieś dopiero ok 25tc, wydaje mi sie, ze tyle co to przerabiałam, a tu za chwilke znów powtórka 😊
|
#531 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie sobie czytałam przez chwilkę o tym, jest napisane tak jak mówisz mogą pojawić się gdzieś od 20 tc i w ten sposób macica przygotowuje się do porodu.
Beznadziejnie być tak w sprawach ciąży kompletnie zielonym i najgorsze, że nie wiadomo czego się spodziewać
|
|
|
|
#532 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- Cytat:
|
|
#533 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Poprzednio mieliśmy drewniane z wyciąganymi szczebelkami. Teraz będzie to samo. ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#534 |
|
Raczkowanie
|
Gratuluję udanej wizyty
może będzie dziewczynka...kto wie U dziewczynek ciężej wypatrzyć, chociaż i u chłopców się to też zdarza. Co do uważania na jedzenie, ja odmawiam sobie wątróbki (co za tym idzie pasztetów - bo zawierają dużą ilość wątróbki, chyba że domowy i wiem że nie ma tam dużo wątróbki albo w ogóle), serów pleśniowych (bo mnie odrzuca) no i wszelkich rzeczy niepasteryzowanych. TŻ trochę puka się w głowę bo on mniej sterylny, ale ja myję WSZYSTKO - 20 sekund lub dłużej z resztą i tak owoce i warzywa płuczę z pestycydów jeśli jem ze skórką więc to już dłuższy proces mycia, ale ja już tak mam...i musi ze mną wytrzymać jestem ostrożna ze wszystkim dosłownie - co czasem go doprowadza do szału...ale wyleczyłam się ze sterylnej czystości (kiedyś codziennie musiałam odkurzyć i umyć podłogę "bo dziecko po niej chodzi!") ale już mi to minęło, z resztą teraz mam naturalne deski na podłodze więc...nie mogę ich myć codziennie Powoli wprowadzam też ekologiczne środki czystości do domu - w zasadzie nie uświadczy się u mnie za wiele detergentów. Stronię od tego - czego zaś nie tolerują moi rodzice, uważają mnie za stukniętą. Ale jak czuję np persil do prania...to mnie na wymioty bierze, za dużo aromatów i dodatków wszelkich - jakoś odkąd zaczęłam stosować dziecięce proszki do prania zaczęło mi to przeszkadzać. Dzisiaj pofarbowałam włosy roślinną farbą, teraz trzymam kciuki by mi się udało zafarbować...nie pachnie mi tym ohydnym amoniakiem tylko hibiskusem
Najpierw stworzyliśmy szczęśliwy związek... ...a następnie naszego Małego Misia... ...i kolejno Mini Misia. Edytowane przez jesuismagnifique Czas edycji: 2015-01-30 o 22:28 |
|
|
|
#535 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#536 |
|
Zadomowienie
|
Vita-miner prenatal + omega 3-6-9
|
#537 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dostalam tez taka teczke na dokumentacje ciazy i jakas ksiazeczke o dbaniu o siebie w ciazy. ja placilam 39 zl;/ ale jak bede w miescie pojde do kolorowej apteki to pewnie taniej bedzie.a co do picia przed ciaza to imprezy byly ostre co tydzien,10 listopada bylismy na 30 u kolegi pilam ostro i bawilam sie do rana a 12 zrobilam test przed terminem miesiaczki i wyszla slaba kreska na pewno nic sie nie stalo a przynajmniej mam co wspominac i jak tesknie za alko to przypominam sobie poranek po tamtej imprezie
|
|
|
|
|
#538 |
|
Zakorzenienie
|
Co do witamin to ja lykam omega med optima
![]() Jesu o kurcze ale masz z ta czystoscia mi by chyba sil zabraklo na codzienne sprzatanie podlogi, ale Ciebie podziwiam ![]() ---------- Dopisano o 00:09 ---------- Poprzedni post napisano o 00:06 ---------- Mistrzyni gratuluje wizyty i trzymam zeby na nastepnej maluch sie ujawnil
|
|
#539 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
))Jeju dziewczyny lecicie z tematem że hej ![]() My bierzemy femibion w pierwszej ciąży też femibion ![]() A co do przewijaków. Mi osobiście się nie przydał, przewijałam na łóżku, a nie sorka w sumie jak miała z... 7 mc to zaczęłam stawiać go na pralkę w łazience więc u mnie taka słaba funkcja z niego była ![]() Macie jakieś fajne strony z ubrankami dla dzieci? |
|||
|
|
|
#540 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Hmm nie powinno być problemów jeśli ciśnienie jest w normie;/ może coś z błędnikiem,a jak twój poziom cukru? Ja już po badaniu,lekarz sprawdził wagę,ciśnienie,mocz itp.Nie przytyłam ani kg, w sumie nie dziwię się bo ostatni miesiąc nie mogłam przełknąć prawie nic ale mam nadzieję że od dziś zacznę jeść normalnie. Maleństwo jest w porządku, serduszko bije i słychać było jak się rusza Ale jeszcze ruchów nie czuje,kwestia dni/tygodni W pierwszej ciąży poczułam w 20/21 tygodniu![]() Następną wizytę mamy ustalić także dam znać jak się dowiem
"Pokochać to największe ryzyko ze wszystkich, to oddanie swojej przyszłości i swojego szczęścia w ręce drugiego człowieka, to zaufanie bez reszty, to odsłonięcie swoich słabości..."Zapuszczam paznokcie dzień:2
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:19.

nie bede wam mówić z jakimi ja się spotkałam na przełomie 2ch ciąż bo byście osiwiały... ale każda z nas sama decyduje czy posłucha lekarza czy nie... o dziwo zdania bardzo czesto są różne i sprzeczne a wydawałoby sie ze specjalizacja ta sama, studia/ksiażki te same ... a jednak ... 

. 

może następnym razem się ujawni 

na pewno nic sie nie stalo a przynajmniej mam co wspominac i jak tesknie za alko to przypominam sobie poranek po tamtej imprezie
zeby na nastepnej maluch sie ujawnil
Ale jeszcze ruchów nie czuje,kwestia dni/tygodni