Mamusie Lipcowe 2015, cz.2 :) - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-30, 19:17   #511
PalinKa_88
Rozeznanie

Dot.: Mamusie Lipcowe 2015, cz.2 :)

Ja od początku łykam Pregne Plus. Opakowanie kosztuje coś ok 30 -35 zł
Stary 2015-01-30, 19:26   #512
ja_dalia
Wtajemniczenie

ja z do świadczenia wielu forum na fb powiem jedno - KAŻDA MAMA DECYDUJE SAMA

nigdy nie dojdziemy do konsensusu, bo co lekarz to opinia nie bede wam mówić z jakimi ja się spotkałam na przełomie 2ch ciąż bo byście osiwiały... ale każda z nas sama decyduje czy posłucha lekarza czy nie... o dziwo zdania bardzo czesto są różne i sprzeczne a wydawałoby sie ze specjalizacja ta sama, studia/ksiażki te same ... a jednak ...

jak chadzam na imprezy (narazie byłam aż raz) to pijam Karmi- zazwyczaj 1 max 2... dla towarzystwa... jem owoce umyte, ale ich nie szoruje... staram się nie dać zwariowac dzisiejszemu światu bo jak czasem przeczytam co ludzie "piszą" i jakie 'wyniki badan" są to jedno z drugim ma 0 wspolnego ...

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-30, 19:27   #513
mcdulka
Zadomowienie

GG do mcdulka

Cytat:
Napisane przez gkatarzynka Pokaż wiadomość
Ja to mam dobrze,bo ani owocow morza,ani sushi,alni surowego miesa ani serow plesniowych,ani nawet wedzonego lososia po prostu nie lubie. Watrobki nie jadlam juz dawno,bo nie mam sprawdzonego zrodla...
Ktoras z was pisala,ze ma ochote na somersby jablkowy...w razie czego nasze wiosenne mamuski 2012 znalazly piwo bavaria....jablkowe bezalkoholowe-i po,oc rzeczywiscke nie ma alko... Nikogo nie namawiam,bo i sama teraz bym sie bala,choc przyznaje,ze jak juz Mloda nie jadla w nocy,to wieczorem w lecie zdarzalo mi sie zgrzeszyc takim piwem.
a mnie odrzuciło od serów i łososia .
Bavarie jablkowa polecam- faktycznie ma 0%. Bo te inne piwa niby bezalkoholowe jakieś tam procenty mają.

happiness is on the way.
mcdulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-30, 19:36   #514
gkatarzynka
Zadomowienie

Mnoe za to w pierwszym trymestrze odrzucilo od kawy i sokow i herbaty... teraz powoli wracam do normy. Niestety zaczelo mnie ciagnac do ostrego i to w najgorszej postaci czyli chipsy...

A mam takie pytanie.. w moczu mi ciagle wychodza liczne fosforany bezpostaciowe,doktor powiedzial,ze jest ryzyko kamieni nerkowych i kazal jak najwiecej pic i nic poza tym. A moze Wy to mialyscie i macie jakis sposob,zeby sie tego badziewia pozbyc? niezalogowana,moze jakos mozna cos z tym zrobic?
gkatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-30, 19:36   #515
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Ale pędzicie
Widzę, że chyba coraz więcej mamusiek na L4 ja jeszcze pracuję, już mi się strasznie nie chce ale muszę się jeszcze przemęczyć chwilę.

Aaa, i ja chyba jednak czuję ruchy dziecia już od jakiegoś czasu! Takie jakby przesuwanie, pisałam już. To chyba jednak jest maluch, bo coraz częściej to czuję i coraz intensywniej więc jeśli to jest to, to dosyć wcześnie chyba poczułam (już jakoś w 15 dc się zaczęło ale wtedy to było rzadko i delikatnie bardzo).
Stary 2015-01-30, 19:41   #516
ja_dalia
Wtajemniczenie

MarudexuS to tylko pozazdrościc ze masz siłe i energię ! ja chętnie bym popracowała, ale czuje sie jak flak... oklapły... a jakbym miała się jeszcze z ludzmi użerać to już bym sfiksowała na maxa (bo w domu tż tez daje popalić :/ )

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-30, 19:49   #517
Truskawka31
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez PalinKa_88 Pokaż wiadomość
Ja też, ale płacę ok. 50 zł...
Truskawka31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-30, 19:55   #518
201608010929
Konto usunięte

Byłam dziś u gin, Maluszek rośnie, serduszko bije, niestety nie dało się podejrzeć co tam między nóżkami, chociaż mi się wydawało, że widziałam. Podobno na połówkowym ma być juz wszystko widać, a idę 14 lutego, czyli dwa tygodnie cierpliwości chętnie kupię
201608010929 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-30, 19:57   #519
ddaaiissyy
Zakorzenienie

GG do ddaaiissyy

Tez pije bavarie 😉 na pewno jest w almie i Tesco. W niedziele sobie kupiłam bavarie białe piwo 😉 jeszcze kilka smaków owocowych byli, ale nie pamietam jakie.
Co do karmi, nie wiem jak z nim jest? Napisane, ze bezalkoholowe a z tylu info, ze do 0,5% alkoholu?
Kupowałam tez wino bezalkoholowe, ale paskudne

---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ----------

Mistrzyni, zależy jak sie dzidziuś na połówkowym ułoży. Nie uwierzysz, ale kolezanka do 30 tygodnia nie wiedziała, kto mieszka w brzuszku. Oczywiście tego nie życzę 😉

Gabrysia 27.05.2011, godz. 3.10
Twój pierwszy krzyk...

ddaaiissyy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-30, 19:59   #520
201608010929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ddaaiissyy Pokaż wiadomość
Mistrzyni, zależy jak sie dzidziuś na połówkowym ułoży. Nie uwierzysz, ale kolezanka do 30 tygodnia nie wiedziała, kto mieszka w brzuszku. Oczywiście tego nie życzę 😉
I co się okazało, że dziewczynka? podobno takie wstydliwe to właśnie córeczki
201608010929 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-30, 19:59   #521
gkatarzynka
Zadomowienie

U nas jeszcze w stokrotce dodatkowo,ale stokrotka ma,asortyment jak alma i nawet promocje sa podobne.
Maz pojechal do doktora,zeby mi poprawil NIP na tym zwolnieniu ze srody....a z tym poprzednim to nie wiem,bo juz poszlo do ZUSu i ksiegowa jeszcze nic sie nie dowiedziala
Stary 2015-01-30, 20:03   #522
mcdulka
Zadomowienie

GG do mcdulka

Cytat:
Napisane przez MistrzyniSprzecznosci Pokaż wiadomość
Byłam dziś u gin, Maluszek rośnie, serduszko bije, niestety nie dało się podejrzeć co tam między nóżkami, chociaż mi się wydawało, że widziałam. Podobno na połówkowym ma być juz wszystko widać, a idę 14 lutego, czyli dwa tygodnie cierpliwości chętnie kupię
Naważniejsze, że zdrowe
jejku, teraz widzę, że ja strasznie późno mam połówkowe- dopiero 24.02. To będzie 22t 0d- 22t2d (gubię się w tych terminach z usg). Trochę mnie uspokoiło, że na wtorkowej wizycie gin posprawdzał narządy wewnętrzne, mózg i zrobił przeływy w serduszku.

happiness is on the way.
mcdulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-30, 20:10   #523
Fischerka
Raczkowanie

Cytat:
Najważniejsze, że maluch ma się dobrze może następnym razem się ujawni

Ja w pierwszym trymestrze łykałam Prenatal Complex, od II trymestru przerzuciłam się na Prenatal Classic, który można już brać do końca ciąży. Z tym, że zaczęła mi znowu skakać żyła pod okiem i łapać skurcze. Dopiero jak przeczytałam skład okazało się, że nie ma tam magnezu, więc dokupiłam jeszcze Chela-Mag Mama dla kobiet w ciąży
Fischerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-30, 20:11   #524
Truskawka31
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mcdulka Pokaż wiadomość
Naważniejsze, że zdrowe
jejku, teraz widzę, że ja strasznie późno mam połówkowe- dopiero 24.02. To będzie 22t 0d- 22t2d (gubię się w tych terminach z usg). Trochę mnie uspokoiło, że na wtorkowej wizycie gin posprawdzał narządy wewnętrzne, mózg i zrobił przeływy w serduszku.
Moja pani dr mówiła, że najlepiej robić usg połówkowe 20-22 tc.
Dzisiaj poczułam cztery puknięcia w brzuszku, a jestem w 17 tc Jeszcze się trochę powsłuchuję
Truskawka31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-30, 20:23   #525
gkatarzynka
Zadomowienie

U mnie ma byc polowkowe robione albo w 20 albo 21tc. jako,ze zalapalam sie na prenatalne z nfz to maja do mnie dzwonic i maja mnie umowic wiec czekam niecierpliwie...
Stary 2015-01-30, 20:48   #526
natetitka
Zadomowienie

ja łykałam femibion natal2, potem jak karmiłam też femibion ale potem zmieniłan na dużo tańszy vitaminer prenatal. Skład ma dobry a cena duuuuuużo niższa. Co do zakupów suplementów polecam internet. Pierwszy raz kupiłam femibion za ponad 60zł, potem w aptece int. za ok 40zlz wysyłką.

Piłam kiedyś tą bawarię i smakowała jak lift :p karmi podobno jest dobry na laktację ze względu na słód jęczmienny. Raz miałam chęć na takie gorzkie piwo to tż kupił mi lecha free. Smakowało ok

FB

_________________________ ___

moje nowe uzależnienie surówka
natetitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-30, 20:57   #527
ciezka_sytuacja
Raczkowanie

Witajcie mój pierwszy post w tej części, też byłam w szoku jak zobaczyłam ile postów napisałyscie w tak krótkim czasie.

Mnie lekarz zalecił łykanie pregny plus, ale że w aptece takowego suplementu nie było kupiłam prenatal classic i tak już zostało, a swoją drogą to nie wiedziałam, że nie ma w składzie magnezu

Rzeczy dla dziecka zamierzam kupić na początku kwietnia, mam nadzieję że wcześniej nie będzie takiej potrzeby

Co do picia alkoholu ja dowiedziałam się o ciąży dopiero w 6 tyg i niestety do tego czasu piłam i nawet paliłam papierochy jak smok Ale od kiedy zrobiłam testy ciążowe wszystko natychmiast odstawiłam. A co najlepsze do palenia nie zamierzam juz nigdy wracać oby się udało

---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ----------

Cytat:

Dobrze, że wszytsko ok ale swoją drogą to ja bym chyba po ścianach chodziła jakbym w dalszym ciągu nie znała płci maluszka

U mnie połówkowe 18 lutego i będzie to 21tc.
ciezka_sytuacja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-30, 21:25   #528
ddaaiissyy
Zakorzenienie

GG do ddaaiissyy

Mistrzyni, tak, urodziła sie Nadia 😉

Wlasnie zastanawiałam sie od kiedy mozna sie spodziewać skurczy przepowiadających i w moim przypadku juz wkrótce!
Poczytajcie sobie o nich dziewczyny, abyście sie nie wystraszyły ich pojawieniem, ale to po 20tc

Twój pierwszy krzyk...

Stary 2015-01-30, 21:34   #529
ciezka_sytuacja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ddaaiissyy Pokaż wiadomość
Mistrzyni, tak, urodziła sie Nadia 😉

Wlasnie zastanawiałam sie od kiedy mozna sie spodziewać skurczy przepowiadających i w moim przypadku juz wkrótce!
Poczytajcie sobie o nich dziewczyny, abyście sie nie wystraszyły ich pojawieniem, ale to po 20tc

Co tak wcześnie???
Kurcze no to muszę sobie o tym poczytać, a ja myślałam, że takie skurczze jakiś czas przed porodem dopiero są.
Stary 2015-01-30, 21:41   #530
ddaaiissyy
Zakorzenienie

GG do ddaaiissyy

Spokojnie, to bedzie tylko trening macicy 😉
Tez myslalam, ze gdzieś dopiero ok 25tc, wydaje mi sie, ze tyle co to przerabiałam, a tu za chwilke znów powtórka 😊

Twój pierwszy krzyk...

Stary 2015-01-30, 21:45   #531
ciezka_sytuacja
Raczkowanie

Właśnie sobie czytałam przez chwilkę o tym, jest napisane tak jak mówisz mogą pojawić się gdzieś od 20 tc i w ten sposób macica przygotowuje się do porodu.
Beznadziejnie być tak w sprawach ciąży kompletnie zielonym i najgorsze, że nie wiadomo czego się spodziewać
Stary 2015-01-30, 21:57   #532
Aviskowa
Zadomowienie

Cytat:
Gratuluję udanej wizyty.

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ----------

Cytat:
Napisane przez mcdulka Pokaż wiadomość
Naważniejsze, że zdrowe
Ja jeszcze nie wiem kiedy będę miała USG połówkowe. Skierowanie dostanę dopiero 9.02. Ale jak liczyłam to Dokładnie 20 tydzień i 1 dzień będę miała 18.02. Termin wizyty wyznacza lekarz robiący USG i sam wylicza kiedy powinno być zrobione badanie.

http://fajnamama.pl/suwaczki/4qwdu63.png
Aviskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-30, 22:19   #533
tarasia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niezalogowana Pokaż wiadomość
Nila, niezwykłe i piękne
Ja chciałabym córeczkę nazwać Nina, także podobnie, ale Nina zdecydowanie bardziej popularna, imię Twojej córki dziś słyszę pierwszy raz w życiu
Nina też bardzo mi się podobało ale dla mnie było zbyt popularne
Cytat:
Napisane przez Stysia11 Pokaż wiadomość
A co do łóżeczka. Jakie planujecie kupić drewniane czy turystyczne?
Poprzednio mieliśmy drewniane z wyciąganymi szczebelkami. Teraz będzie to samo.
Cytat:
Alkohol też pijecie?
a moja malinówka się marnuje
Cytat:
Tak, masz rację, bo chodzi o pleśń, a nie mleko Ja na farmacji, na 4 roku studiów miałam dr hab, który mówił właśnie o tej pleśni w serze, a nie o mleku. On wydaje mi się bardziej wiarygodnym źródłem niż gazeta, ale może się mylę
też mi się wydawało, że chodzi o pleśń.
Cytat:

tarasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-30, 22:26   #534
jesuismagnifique
Raczkowanie

Gratuluję udanej wizyty
może będzie dziewczynka...kto wie
U dziewczynek ciężej wypatrzyć, chociaż i u chłopców się to też zdarza.

Co do uważania na jedzenie, ja odmawiam sobie wątróbki (co za tym idzie pasztetów - bo zawierają dużą ilość wątróbki, chyba że domowy i wiem że nie ma tam dużo wątróbki albo w ogóle), serów pleśniowych (bo mnie odrzuca) no i wszelkich rzeczy niepasteryzowanych.
TŻ trochę puka się w głowę bo on mniej sterylny, ale ja myję WSZYSTKO - 20 sekund lub dłużej
z resztą i tak owoce i warzywa płuczę z pestycydów jeśli jem ze skórką więc to już dłuższy proces mycia, ale ja już tak mam...i musi ze mną wytrzymać
jestem ostrożna ze wszystkim dosłownie - co czasem go doprowadza do szału...ale wyleczyłam się ze sterylnej czystości (kiedyś codziennie musiałam odkurzyć i umyć podłogę "bo dziecko po niej chodzi!") ale już mi to minęło, z resztą teraz mam naturalne deski na podłodze więc...nie mogę ich myć codziennie
Powoli wprowadzam też ekologiczne środki czystości do domu - w zasadzie nie uświadczy się u mnie za wiele detergentów. Stronię od tego - czego zaś nie tolerują moi rodzice, uważają mnie za stukniętą. Ale jak czuję np persil do prania...to mnie na wymioty bierze, za dużo aromatów i dodatków wszelkich - jakoś odkąd zaczęłam stosować dziecięce proszki do prania zaczęło mi to przeszkadzać.

Dzisiaj pofarbowałam włosy roślinną farbą, teraz trzymam kciuki by mi się udało zafarbować...nie pachnie mi tym ohydnym amoniakiem tylko hibiskusem

Edytowane przez jesuismagnifique
Czas edycji: 2015-01-30 o 22:28
jesuismagnifique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-30, 22:33   #535
fuertka88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Marita1203 Pokaż wiadomość

ale mam pytanko jakie witaminy w tabletkach bierzecie?

jestem już po 3 miesiącu więc czas już na jakiś suplement diety...
co prawda ginekolog przepisał mi Omegamed Pregna DHA
choć widzę że Optima ma lepszy skład... nie wiem jakie kupić, więc zdradźcie mi w jakich tabletkach znajdę najwięcej witaminek dla nas i w dobrej z cenie???? jakie polecacie?
Femibion Natal 2
28.01 - Pierwsze ruchy

16.05 - 32t1d/40
Nasze 1860g i 1810g szczęścia

fuertka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-30, 22:35   #536
Aviskowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marita1203 Pokaż wiadomość

ale mam pytanko jakie witaminy w tabletkach bierzecie?
Vita-miner prenatal + omega 3-6-9

http://fajnamama.pl/suwaczki/4qwdu63.png
Aviskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-30, 22:38   #537
aga00100
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PalinKa_88 Pokaż wiadomość
tez to lykam i jak widze kilka z nas rowniez wiec chyba przedstawiciele udali sie ostro do ginekologow dostalam tez taka teczke na dokumentacje ciazy i jakas ksiazeczke o dbaniu o siebie w ciazy. ja placilam 39 zl;/ ale jak bede w miescie pojde do kolorowej apteki to pewnie taniej bedzie.

a co do picia przed ciaza to imprezy byly ostre co tydzien,10 listopada bylismy na 30 u kolegi pilam ostro i bawilam sie do rana a 12 zrobilam test przed terminem miesiaczki i wyszla slaba kreska na pewno nic sie nie stalo a przynajmniej mam co wspominac i jak tesknie za alko to przypominam sobie poranek po tamtej imprezie
aga00100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-31, 00:09   #538
agunineczka
Zakorzenienie

Co do witamin to ja lykam omega med optima

Jesu o kurcze ale masz z ta czystoscia mi by chyba sil zabraklo na codzienne sprzatanie podlogi, ale Ciebie podziwiam

---------- Dopisano o 00:09 ---------- Poprzedni post napisano o 00:06 ----------

Mistrzyni gratuluje wizyty i trzymam zeby na nastepnej maluch sie ujawnil
Stary 2015-01-31, 01:54   #539
malenstwo1988
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny, mówimy tak o tych wózkach, łóżeczkach i innych potrzebnych rzeczach, ale kiedy Wy to wszystko kupujecie? Ja myślałam, że skoro mam termin na koniec lipca, to większość kupię koło czerwca Ale nie wiem, może wypadałoby coś wcześniej mieć?
Jak potwierdzę co mieszka pod serduszkiem to zakupy zamknę do końca kwietnia potem pewnie będzie mi za ciężko, pranie i ogarnianie do połowy czerwca

Cytat:
Napisane przez Kropkaa Pokaż wiadomość
Ja mam tak jak wstaję albo w ciągu dnia chodzę i zdaża mi się zataczać ale obstawiam że ciśnienie jest bardzo wysokie i dlatego.
Dzięki za odpowiedź niestety u mnie ciśnienie książeczka 120/80 pikawka 75 zapisałam się do laryngologa na poniedziałek może on coś pomoże

Cytat:
O to trzymam kciuki by się udało podejrzeć dzidziusia ))

Jeju dziewczyny lecicie z tematem że hej

My bierzemy femibion w pierwszej ciąży też femibion

A co do przewijaków. Mi osobiście się nie przydał, przewijałam na łóżku, a nie sorka w sumie jak miała z... 7 mc to zaczęłam stawiać go na pralkę w łazience więc u mnie taka słaba funkcja z niego była

Macie jakieś fajne strony z ubrankami dla dzieci?
malenstwo1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-31, 02:29   #540
Kropkaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez malenstwo1988 Pokaż wiadomość
Jak potwierdzę co mieszka pod serduszkiem to zakupy zamknę do końca kwietnia potem pewnie będzie mi za ciężko, pranie i ogarnianie do połowy czerwca

Dzięki za odpowiedź niestety u mnie ciśnienie książeczka 120/80 pikawka 75 zapisałam się do laryngologa na poniedziałek może on coś pomoże

Hmm nie powinno być problemów jeśli ciśnienie jest w normie;/ może coś z błędnikiem,a jak twój poziom cukru?

Ja już po badaniu,lekarz sprawdził wagę,ciśnienie,mocz itp.Nie przytyłam ani kg, w sumie nie dziwię się bo ostatni miesiąc nie mogłam przełknąć prawie nic ale mam nadzieję że od dziś zacznę jeść normalnie.
Maleństwo jest w porządku, serduszko bije i słychać było jak się ruszaAle jeszcze ruchów nie czuje,kwestia dni/tygodni W pierwszej ciąży poczułam w 20/21 tygodniu

Następną wizytę mamy ustalić także dam znać jak się dowiem

Zapuszczam paznokcie dzień:2
Kropkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości