|
|
#1981 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Bukiety ślubne cz.III
Cytat:
co powiesz o słonecznikach? to dość "ciężkie" kwiaty, nadają się na ślubny bukiet?
|
|
|
|
#1982 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy przychodzisz do kwiaciarni po bukiet okolicznościowy jest on tworzony zwykle z tego, co aktualnie na stanie kwiaciarni się znajduje. Taki bukiet jest układany z myślą o tym, że zostanie w miarę szybko komuś zaraz wręczony i trafi do wody. Jeśli do tej wody nie trafi może być z nim różnie, ponieważ nie przechodzi zabiegów które przechodzą bukiety ślubne. Bukiet ślubny, zwłaszcza w sezonie, kiedy pogoda zwykle jest fajna dla nas ale dla kwiatów już nie koniecznie, dostaje dość dosłownie prawdziwego łupnia - brak wody, słońce duchota, ręce, ściskające go czasem z nerwów trochę za bardzo. Jeśli nie jest dobrze zrobiony to może się okazać, że idąc do ołtarza będziesz już niosła w rękach trupki a to chyba nie o to chodzi. ![]() Żeby to obrazowo wypadło to powiem jak ja się zabieram za zamówienia ślubne: -kwiaty zamawiam na sobotę w poniedziałek poprzedzający, żeby na pewno mi przyszło do hurtowni dokładnie to co potrzebne -odbieram świeżutkie w piątek z samego rana (jeśli zamówienie na cały ślub) lub w sobotę (jeśli sam bukiet) -kwiaty w pracowni oczyszczam, przebieram, odrzucam te które wyglądają źle -"konserwuję je" (duży cudzysłów, w szczegóły nie będę się wdawać bo to nudne dla kogoś kto nie jest florystą) specjalnym preparatem, poję wodą z odżywką -wiązankę układam, kwiaty często drutuję, żeby nic nie wypadło/nie złamało się PMce, zabezpieczam, jak trzeba to woskuję kwiaty, butonierki i kwiatki do włosów zabezpieczam różnymi florystycznymi, szamańskimi sztuczkami żeby przetrwały całą noc. Przy bukiecie okolicznościowym zostaje po prostu jazda do hurtowni, wybór pasujących kwiatów albo wręcz użycie tego co zostało przywiezione wczoraj/przedwczoraj, pojenie odżywką i ułożenie. Cena bukietu ślubnego jest minimalnie wyższa niż bukietu np. urodzinowego - tylko dlatego, że więcej roboczogodzin się nad nim spędza i więcej materiału w niego ładuje (TAK!). Każdy z nas, niezależnie od wykonywanej pracy musi sobie kalkulować wszystko jak należy. Poza tym naiwnie jest sądzić, że doświadczeni floryści nie wiedzą po co tak naprawdę przychodzi do kwiaciarni dziewczyna prosząca o "prosty bukiecik, związany wstążką, nie, nie ślubny, na sobotę" - my wiemy, naprawdę. Zwyczajnie tego nie polecam bo wiem jak to wygląda z drugiej strony, oszczędność jest śmieszna, o ile w ogóle a jeśli chcemy, żeby dzień ślubu wypadł idealnie to i kwiatami warto się zainteresować. To w końcu najważniejszy bukiet w życiu. Nawet jeśli tak o tym nie myślimy to taka jest prawda - na zdjęciach zostanie na zawsze. ![]() A czy słoneczniki się nadają? Jasne, że się nadają - każde kwiaty się nadają wszystko od okoliczności i stylu zależy. W sierpniu tego roku robiłam bukiet multigatunkowy ze słonecznikiem i stwierdzam, że gdyby go tam nie było to wypadłby blado. Jedno co trzeba wziąć pod uwagę, że bukiet, który pokazałaś wagowo piórkiem nie będzie.
|
|
|
|
|
|
#1983 |
|
Zadomowienie
|
wszystko rozumiem, dziękuję, przyjęłam, przetrawiam
![]() taaak... jeden słonecznik swoje waży, a ja bym chciała 5 jakoś będę musiała dać radę, a i rzucać nim w nikogo później nie będę, coby nie zabić
|
|
|
#1984 |
|
Zakorzenienie
|
To jest kolejny powod zeby mowic ze to bukiet slubny - na slubny wybierze takie sloneczniki, ktore beda mialy mniejsza mase w lodygach
![]() |
|
|
|
|
#1985 |
|
Raczkowanie
|
Mój bukiet wyglądał tak. Robiła go (tak jak i resztę dekoracji) nie florystka a właścicielka lokalu, w którym odbyło się wesele. Został zrobiony na podstawie zdjęcia, które znalazłam w necie. Byłam zachwycona. Użyłam go jeszcze na sesję, a później wyrzuciłam
|
|
|
|
|
#1986 |
|
Konto usunięte
|
Możecie polecić jakieś czerwone kwiatki, dostępne w połowie września? Zależy mi żeby wytrzymały kilka dni - do sesji zdjęciowej.
|
|
|
|
|
#1987 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanie do Ciebie Raingirl, bo widzę, że znasz się na rzeczy
Bukiet z jakich kwiatów mogę rozważać na ślub w lutym?
|
|
|
|
|
#1988 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W lutym na pewno masz pełny wybór róż, z tym, że uwaga na czerwone, bo przed walentynkami cena w hurcie idzie wariacko do góry i wcale nie jest to winą florystów. Poza tym mnóstwo "podstawowych" gatunków - gerbery, goździki w pełnej palecie, eustomy, gipsówka, frezje (chociaż czasem nieco mniej okazałe niż w sezonie), cantedeskie (zwane niesłusznie "kallami" lub o zgrozo "cantadeskami". Oczywiście storczyki. Jaskry już będą bardzo ładne, tulipany na pewno i w zasadzie jest to najlepsza pora na bukiety z tulipanów, bo teraz są już całoroczne, ale cieplejszą wiosną i latem padają okrutnie w bukietach ślubnych i lepiej nie ryzykować. Fajne bukiety "z pazurem" można zimową porą stworzyć z hippeastrum (znowu błędnie zwanym amarylisem). Na bukiety kaskadowe pięknie się nada glorioza, chociaż tutaj szczerze mówiąc nie wiem jak z ceną, bo nie kupowałam jej nigdy zimą. To tyle bez głębszego zastanawiania się. ![]() Potwierdzam - świeży i dobrze przygotowany goździk jest dość "pancernym" kwiatem, jeśli chodzi o przetrwanie w trudnych, ślubnych warunkach.
|
|
|
|
|
|
#1991 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1992 |
|
Konto usunięte
|
Raingirl, ta glorioza jest przepiękna! A jak z jej wytrzymałością? I ceną?
|
|
|
|
|
#1993 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://1.bp.blogspot.com/-E8UGV6NP9R...0/DSC_0252.jpg W wodzie stała dobry tydzień, a nie zajmowałam się nią jakoś specjalnie - chciałam zobaczyć ile wytrzyma.
|
|
|
|
|
|
#1994 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1995 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1996 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja powiem szczerze to w takich sytuacjach nawet przymknę oko na kilka % ze swojego utargu czasem. ![]() ...a zdarzyło mi się stworzyć bukiet ślubny za 30 zł - z jednej pięknej białej liatry. Elegancko i stylowo było. Da się? Da się. Tylko obie strony muszą chcieć. ![]() Dlatego zawsze mówię - Panny Młode chcą żeby je traktować jak człowieka, to niech same też jak człowieka traktują florystę.
|
|
|
|
|
|
#1997 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja miałam taki jak w załączniku, aż żałuję że sobie nie zasuszyłam go na pamiątkę
|
|
|
|
|
#1998 |
|
Rozeznanie
|
Mam pytanie może nie do końca dotyczące bukietów, ale mam nadzieję, że mi i tak pomożecie
![]() Planujecie mieć na sali kwiaty takie same jak w bukiecie czy inne? Ja mam z tym dylemat. ![]() Wstępnie myślałam o bukiecie z eustomy i frezji.
|
|
#1999 |
|
Zakorzenienie
|
inne... bukiet z kwiatów, na sali gipsowkę
|
|
#2000 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja miałam zupełnie inne kwiaty, ale w podobnej kolorystyce co ślubny.
|
|
|
|
|
#2001 |
|
Rozeznanie
|
Bukiet miałam z piwoni, roz i gipsowki, na sali mialam 2 rodzaje dekoracji kwiatowych - na naszym stole 2 kompozycje z piwoni, roz i gipsowki, a na stolach gosci bukieciki z gipsowki
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
#2002 |
|
Raczkowanie
|
Ja myślę, że lepiej inne
Dzięki temu Twój bukiet będzie wyjątkowy a nie bardzo podobny do każdej dekoracji na sali Jeśli chcesz, żeby jedynie pasowały do siebie, to z tym nie będziesz miała żadnych problemów - wystarczy dobrać do bukietu ślubnego odpowiednie gatunki kwiatów w barwach, które będą ładnie współgrać z Twoim bukietem. Dzięki temu, że bukiet będzie inny od dekoracji, to masz też możliwość dobrać go do siebie, do swojej urody i stylizacji a dekoracje na sali do wystroju lokalu
|
|
|
#2003 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2004 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny!
Zakochałam sie w tym bukiecie Powiedzcie tylko jakie tam są kwiaty? |
|
|
|
|
#2005 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2006 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2007 |
|
Raczkowanie
|
Wykonam bukiety ślubne z krepiny śliczne.
Więcej info na fb |
|
|
|
|
#2008 |
|
Konto usunięte
|
Niech mi ktoś wytłumaczy jak bukiet ślubny ma pasować do sukni???
rozumiem że jak jestem mała to pasuje mały bukiet a nie wieniec nagrobny. Ale o co chodzi z pasowaniem do sukni? |
|
|
|
|
#2009 |
|
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;5002805 8]Niech mi ktoś wytłumaczy jak bukiet ślubny ma pasować do sukni???
rozumiem że jak jestem mała to pasuje mały bukiet a nie wieniec nagrobny. Ale o co chodzi z pasowaniem do sukni?[/QUOTE] Ogólnie stylem powinien pasować -do "księżniczki" raczej nie dokładamy długiej i bardzo ozdobnej kaskady bo wyjdzie nam Disney, do sukni krótkiej to już w ogóle bukiety spływające pasują jak pięść do oka... do sukni w stylu greckim pięknie pasuje bukiet-naręcze, do wąskiej rybki bukiet spływający, do hiszpanki wachlarz itp. Chociaż tak naprawdę bukietu florysta nie dobiera do sukni tylko do Panny Młodej w sukni, bo może to wydawać się dość naciągane, ale bukietem można zrobić dziewczynie optycznie dużo dobrego, ale też bardzo skrzywdzić. Np. dziewczynę, która chciałaby w stylizacji ślubnej odjąć sobie kilka kilo dobrze jest "ubrać" w bukiet kaskadowy, bo wydłużony kształt wiązanki ją optycznie wyszczupli. Z kolei tej, która kilogramów ma nieco za mało można dodać nieco ciałka wybierając skupioną formę bukietu 'biedermeier' czyli po prostu kulkę. ![]() A jak piszesz o byciu małą to też nie do końca tak, że mały bukiet Ja bym właśnie dała wydłużony, żeby wyciągnąć sylwetkę w górę. Wiadomo, że nie może to być chochoł, ale bukiety w kształcie kuli np. mają paskudną tendencję do skracania i "zamykania" sylwetki.
Edytowane przez raingirl Czas edycji: 2015-01-31 o 18:26 |
|
|
|
|
#2010 |
|
Zadomowienie
|
raingirl, widzę, że jesteś ekspertką: czy jest w ogóle możliwość, że dostanę w kwiaciarni róże angielskie (David Austin)? Dzwoniłam do jednej florystki i ona w ogóle nie wiedziała, o co mi chodzi. Podoba mi się zwłaszcza odmiana z załącznika (chyba odmiana Leander)
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:57.

To w końcu najważniejszy bukiet w życiu. Nawet jeśli tak o tym nie myślimy to taka jest prawda - na zdjęciach zostanie na zawsze. 
jakoś będę musiała dać radę, a i rzucać nim w nikogo później nie będę, coby nie zabić

Ślub 11.06.2016