Mamusie Majowe 2015! Cz. 5 - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-02, 14:11   #3811
fistaszek24
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Majowe 2015! Cz. 5

Czy ktoś miał
http://allegro.pl/poduszka-antywstrz...039269379.html ??? Jak tak to napiszcie coś więcej.
fistaszek24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 14:13   #3812
maartussss
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fistaszek24 Pokaż wiadomość
jak kiedyś będzie nam dane wyprowadzić się od teściowej, to właśnie planuję taką ścianę tablicową u chłopaków w pokoju i w kuchni
Stary 2015-02-02, 14:14   #3813
LuckyLove
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ruskaa Pokaż wiadomość

Lucky powiem Ci, że mega lipa z tym papierkiem, no powaleni :/
W tym szpitalu co ja chcę rodzić to naciskają wręcz na porody rodzinne żeby ludzie się decydowali i są wtedy super warunki
Cytat:
Napisane przez dorka607 Pokaż wiadomość
zadzwoń albo pojedz pogadać z położną co prowadzi zajęcie. bo mąż na pewno nie musi być na każdych-tylko z 2 razy gdy będzie o porodzie. I robia pewnie tak, że można dopasować dzień i godzinę-jednak większość mężów sporo pracuje spróbuj-myślę, że będzie można się dogadać
Cytat:
Napisane przez TienShan Pokaż wiadomość
Lucky jakie chore z tą szkołą rodzenia
Dziwne, że kobiety które nie uczęszczał mogą rodzić
No Qrde nie normalni :/ Jeszcze dokładnie nie wiem bo to od męża zależy czy chce być czy nie, narazie sam nie wie bo mówi że chciałby ale wszystko się okaże bo różnie bywa a ja go nie chcę namawiać jest mi to obojętne bo czy z nim czy bez niego to i tak urodzić muszę chociaż nie ukrywam że dobrze by było mieć go przy sobie, a nie wiadomo też czy nie bedzie w pracy np. no i co wypadało by to na wszelki wypadek załatwić ... W srodę mam wizytę podpytam ginki co i jak, może się orientuje i może uda mi się to ogarnąć.. Porąbani :/
Stary 2015-02-02, 14:17   #3814
scotasia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Santilia Pokaż wiadomość
jak pilnowałam bliźniaków, to na jednej ścianie mieli taki wielki papier przyklejony . i tylko po tym malowali, wiedzieli, ze to "ich" miejsce
Cytat:
Ale wiecie, młody już zrozumiał, że kredkami się maluje po kartce, może nie warto już mu przypominać o innych możliwościach? Ale w sumie ciekawe pomysły, zastanowię się jeszcze

Cytat:
Napisane przez irenka78 Pokaż wiadomość
a liczysz ile razy dziennie sie napina? Mnie tak średnio do 5 razy. Znajome brały jakiś lek przepisany od lekarza jak im bardzo twardniał brzuch (chyba Feneterol sie nazywał)
Hmm dopóki nie zaczęłam liczyć, to wydawało mi się, że to nie jest tak dużo tych twardnień, do 10.. A jak od piątku próbuję liczyć, to tylko się przerażam, że jednak wcale tak mało tego nie jest Tzn. jak jestem zajęta, to nawet uwagi nie zwracam, a potem w ciągu godziny nawet naliczam ze 3 razy.... Już sama nie wiem, czy nie mylę tego twardnienia z takim naciąganiem się macicy - w końcu ona ciągle rośnie

scotasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 14:19   #3815
irenka78
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez LuckyLove Pokaż wiadomość
No Qrde nie normalni :/ Jeszcze dokładnie nie wiem bo to od męża zależy czy chce być czy nie, narazie sam nie wie bo mówi że chciałby ale wszystko się okaże bo różnie bywa a ja go nie chcę namawiać jest mi to obojętne bo czy z nim czy bez niego to i tak urodzić muszę chociaż nie ukrywam że dobrze by było mieć go przy sobie, a nie wiadomo też czy nie bedzie w pracy np. no i co wypadało by to na wszelki wypadek załatwić ... W srodę mam wizytę podpytam ginki co i jak, może się orientuje i może uda mi się to ogarnąć.. Porąbani :/
no dziwne to... u nas można rodzić z mamą czy siostrą, to co wtedy musiały by chodzić do szkoły rodzenia, a jak ktoś nie chodzi do SR to nie może mieć porodu rodzinnego? Pogibani jacys...

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

Cytat:
Napisane przez scotasia Pokaż wiadomość
Ale wiecie, młody już zrozumiał, że kredkami się maluje po kartce, może nie warto już mu przypominać o innych możliwościach? Ale w sumie ciekawe pomysły, zastanowię się jeszcze

Hmm dopóki nie zaczęłam liczyć, to wydawało mi się, że to nie jest tak dużo tych twardnień, do 10.. A jak od piątku próbuję liczyć, to tylko się przerażam, że jednak wcale tak mało tego nie jest Tzn. jak jestem zajęta, to nawet uwagi nie zwracam, a potem w ciągu godziny nawet naliczam ze 3 razy.... Już sama nie wiem, czy nie mylę tego twardnienia z takim naciąganiem się macicy - w końcu ona ciągle rośnie
ja to odczuwam tak że mi aż ściąga brzuch jakby w górę i jest bardzo twardy, niestety nieraz trochę boli aż muszę przystanoć jak idę, ale u mnie to sporadycznie tak do 5 razy w ciągu dnia.
bezinteresowną...
irenka78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 14:23   #3816
Kinga_20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scotasia Pokaż wiadomość
Wiecie co, ja łykam ten magnez i łykam i żadnej poprawy z tymi twardnieniami nie widzę Może taka ma uroda Choćbym cały dzień leżała plackiem to od czasu do czasu czuję, że się napina...

Kinga u nas młody pół ściany kredkami pomazał Ale to było w ciągu 10 min dosłownie, jak mu wytłumaczyłam, że nie wolno, to już tego nie robi.
Moja to się śmieje jak mówię, że mi się to nie podoba i będzie mi przykro jak pomaluje szafki :/

Cytat:
a liczysz ile razy dziennie sie napina? Mnie tak średnio do 5 razy. Znajome brały jakiś lek przepisany od lekarza jak im bardzo twardniał brzuch (chyba Feneterol sie nazywał)
Brałam magnez, nospe i duphaston w poprzedniej ciąży od 26 tc, ale ja miałam twardy brzuch non stop, jak kamień dosłownie, miałam zakaz dotykania i głaskania brzucha nawet :/ myślę, że kilka razy dziennie po kilka minut to nie ma co się martwić. Najlepiej zapytaj lekarza. Mi się spina bezboleśnie 3-4 razy dziennie i po chwili puszcza

Cytat:
Czy ktoś miał
http://allegro.pl/poduszka-antywstrz...039269379.html ??? Jak tak to napiszcie coś więcej.
O podbijam pytanie, bo nie miałam tego a wydaje mi się, że do podróży i nie tylko może być sporym ułatwieniem żeby głowa nie latała.

If the sun shuts down and decided not to shine no more, I would still have You...

Kinga_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 14:26   #3817
scotasia
Wtajemniczenie

Irenka a moje twardnienia to takie delikatne raczej, takie mocniejsze jak opisujesz to rzadko, max 2 razy dziennie. Czasem lekko się brzuch napnie i wystarczy zmiana pozycji i przechodzi Tyle, że dość często to się dzieje..

scotasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 14:32   #3818
Nadzieja87
Zakorzenienie

Hej

Nadrobiłam dziś was, ale mam gorszy dzień i nie mam siły mi sie odnosić do wszystkich postów

widzę , ze możemy dziś na majówkach ogłosić międzynarodowy dzień marudzenia ciężarnej...ja się zdecydowanie, z wielką chęcią dołożę z cegiełka...

Standardowo jest mi coraz ciężej... Oddech jest coraz płytszy, jak coś robię to oczywiście najlepiej w pozycji siedzącej, bo na stojąco robi mi się zaraz słabo i mogę zaraz fiknąć barana i oczywiście kręgosłup zaraz dokucza :/
Jak wychodzę na zakupy to wracam z uczuciem, ze mi sie gnaty rozłażą...Do tego sapie przy tym jak lokomotywa no i jak ide to czuje ze mi strzelają kości
Jak leże na boku to czuje, ze mnie każdy gnat przygniata i cieżko mi sie podnieść bez jeczenia, bo wszystko mnie boli... z kolei na plecach chwila moment i robi sie duszno, wiec tak czy siak mogę leżeć tylko na boku :/ Całe szczęście, ze mam poduszkę która jednak trochę mnie odciąża.
W nocy pochrapuje, bo ucisk coraz większy i wciąż to uczucie zapchanego nosa...chodzę z chusteczkami i wydmuchuje skrzepy krwi
Do tego wieczne zaparcia po żelazie i przez to koszmarne kolki... dziś np od rana kolka, a jak mi przeszło to brzuch miałam dziwnie napięty..nie wiem czy to normalne, ale przyjemne to nie było wiec nafaszerowałam sie nospa i magnezem...

no i ogólnie niezdarna, ociężała... i jak to sie mówi kalafior ciążowy w rozkwicie, myłam dziś dłonie i zamiast nacisnąć na kurek to dusiłam kran zastanawiając sie DLACZEGO WODA SIE NIE ZAMYKA ?!

się wygadałam....

Edytowane przez Nadzieja87
Czas edycji: 2015-02-02 o 14:34
Nadzieja87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 14:35   #3819
capriola_87
Zakorzenienie

Cytat:
ja mam sprzedawcę w ulubionych

jem obiad i jadę do dentysty
Ja juz po na szczescie mam super pania dentystke ktora mi nigdy nie odmawia zastrzyku

Która pytala o filmy? Ja polecam z nowosci Birdmana i American sniper
Stary 2015-02-02, 14:36   #3820
maartussss
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nadzieja87 Pokaż wiadomość

W nocy pochrapuje, bo ucisk coraz większy i wciąż to uczucie zapchanego nosa...chodzę z chusteczkami i wydmuchuje skrzepy krwi
mam to samo. co chwilę skrzepy krwi wydmuchuję, a w nocy się budzę to mi ciurkiem leci.
Stary 2015-02-02, 14:38   #3821
fistaszek24
Zakorzenienie

Cytat:
Tym samym kobieta ma prawo do porodu rodzinnego i sama dokonuje wyboru osoby jej towarzyszącej. Może jednak spotkać się z odmową, gdy obecność takiej osoby narusza prywatność innych pacjentek lub jej obecność może wiązać się z zagrożeniem zdrowia pacjenta. Prawo do intymności daje kobiecie w ciąży możliwość nie udzielenia zgody na uczestnictwo studentów przy porodzie.
http://www.ciazowy.pl/artykul,masz-p...wac,591,1.html

Wyoślij im to, ze masz takie prawa.
Stary 2015-02-02, 14:43   #3822
Nadzieja87
Zakorzenienie

Truskawka, 3maj sie w tym szpitalu i dawaj nam znać na bieżąco... Mam nadzieje, ze założą Ci szef i będzie w porządku wiem, jak pobyt w szpitalu może dobić Przytulam Cię mocno

---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

a dziś ogólnie coś dziwnie mi w gardle

Oglądam moja macocha jest kosmitką i sobie smutam

Martuś, piąteczka, ja mam tak już od od dobrego miesiąca...
Stary 2015-02-02, 14:46   #3823
maartussss
Zadomowienie

Cytat:
Martuś, piąteczka, ja mam tak już od od dobrego miesiąca...
coś lekarz Ci na to powiedział?
bo ja tak mam od listopada, jak nie dłużej. i tylko się dowiedziałam, że to osłabienie.. ale ewidentnie coś nie tak z tym moim nosem jest.
Stary 2015-02-02, 14:52   #3824
Nadzieja87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maartussss Pokaż wiadomość
coś lekarz Ci na to powiedział?
bo ja tak mam od listopada, jak nie dłużej. i tylko się dowiedziałam, że to osłabienie.. ale ewidentnie coś nie tak z tym moim nosem jest.
a no...powiedział...że to normalne w ciaży, podobnie jak krwawiące dziąsła...
Także cierp ciało jak się chciało

Troche wam pomarudziła, ale nie chce marudzić do TŻ, bo mam wrażenie ze chłopak oszaleje ze mna...

jeszcze u nas akcja pt auto ...dziś TŻ był u adwokata, bo gość który w grudniu przetrał nam auto i zostawił kartke za wycieraczką zaczął kombinować, bo mu za dużo kasy wyszło jak zrobiliśmy wycene szkody...Oczywiscie prawo itd jest mocno po naszej stronie, no ale widać, ze z gościem sie inaczej nie da jak przez adwokata. W tej chwili grozi mu mandat, odebranie prawo jazdy, koszty lakiernicze, sądowe i jezcze za naszego adwokata....więc moze go troche zaboleć...A mówią ze głupota nie boli
Stary 2015-02-02, 14:55   #3825
irenka78
Rozeznanie

Cytat:
mam to samo. co chwilę skrzepy krwi wydmuchuję, a w nocy się budzę to mi ciurkiem leci.
mnie do tego jeszcze często leci krew z nosa ale na szczęście nie jakoś mocno.
bezinteresowną...
irenka78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 15:05   #3826
Emilia 25
404 Not Found

Mi też czasem skrzepki krwi z noska wypadną, to zupełnie normalne.
I przyłączam się do tych, co im ciężej i krótkoodechowych.
Stary 2015-02-02, 15:07   #3827
myszonka88
Zakorzenienie

No to widzę, że chrześniak mojego Tż przebija wszystkich w malowaniu Ostatnio dziadkowi się przysnęło jak go pilnował i 3 latek znalazł czarnego markera i pomalował dębowy stół i 3 krzesła ze skórzaną tapicerką Teść do dzisiaj jest oburzony, że wszyscy twierdzą, że to jego wina, bo nie upilnował wnuka

O żelazo zapytam ginki na wizycie. Chociaż jakoś specjalnie nie zauważyłam twardnienia brzucha, jedynie po jedzeniu czuję się jak balon... Nawet po małej kanapeczce mnie wzdyma

Cytat:
Fistaszek, otulaczek
Santilia jak przyjdzie Ci ten otulaczek, to mogłabyś mi go obmierzyć?

Cytat:
:
Mi ostatnio też zaczęło się to robić i aż się przeraziłam z początku
Ściskam Cię mocno

"Jeśli szczęście do Ciebie nie przyszło to znaczy,
że jest wielkie i idzie małymi kroczkami"
myszonka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 15:10   #3828
LuckyLove
Zadomowienie

Aleeeż mi się spodobała ta pościel :
http://www.kaja-baby.pl/gallery/POSC..._1/wzor_48.jpg
Stary 2015-02-02, 15:15   #3829
Malwinka 123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez strzalka44 Pokaż wiadomość
Heeej
wrzucam fotkę wczorajszych zakupów

Te serduszka piękne

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Cytat:
Piękne .
To ja się pochwalę swoim zakupem .

Nono super. Ja też z koszem Mojżesza piękny ))
Malwinka 123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 15:17   #3830
majaa86
Zadomowienie

A ja znowu mam ochotę na zakupy dla małego..

Moje pytanie do obecnych mam: czy jest sens kupować takie ciuszki na rozmiar 6-9 mcy jak: kurteczka z kapturkiem zapinana lub sweterek przez głowe z 3 guzikami na pleckach? Czy ja to wykorzystam? Bo dziecko powiedzmy na jesień będzie miało ok 5-6 mcy, czyli będzie trzymało głowkę..warto takie ciuszki mu kupić?

<3 Karolek<3 Moje Serduszko <3
majaa86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 15:19   #3831
maartussss
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez myszonka88 Pokaż wiadomość
No to widzę, że chrześniak mojego Tż przebija wszystkich w malowaniu Ostatnio dziadkowi się przysnęło jak go pilnował i 3 latek znalazł czarnego markera i pomalował dębowy stół i 3 krzesła ze skórzaną tapicerką Teść do dzisiaj jest oburzony, że wszyscy twierdzą, że to jego wina, bo nie upilnował wnuka

Cytat:
mnie do tego jeszcze często leci krew z nosa ale na szczęście nie jakoś mocno.
witam w klubie.

Cytat:
a no...powiedział...że to normalne w ciaży, podobnie jak krwawiące dziąsła...
Także cierp ciało jak się chciało
ciąża...taki cudowny okres

dziewczynyyyy, żeby mi się chciało tak, jak mi się nie chceeee

jadę po młodego...
Stary 2015-02-02, 15:20   #3832
fistaszek24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malwinka 123 Pokaż wiadomość
Te serduszka piękne

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Nono super. Ja też z koszem Mojżesza piękny ))
Jaki kupiłaś????

---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ----------

Robie gulasz z wątróbki i sama nie wiem czy gotoać kaszę czy ziemniaki.
Stary 2015-02-02, 15:27   #3833
Malwinka 123
Raczkowanie

Cytat:
ja też czuję się taka ociężała. jak taki mały prosiaczek w nocy masakra, zwlec się z łóżka do ubikacji to przeprawa. o kręgosłupie nie wspomnę - od kilku dni mam taki ból w lędźwiach że nie wiem:/
oj takkkk ja też sapie, czasem mnie już nawet Tż obsługuje tj. Zdjąć rajtki, założyć buty. ... no i ogólnie piłeczka rośnie

---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ----------

Cytat:

Hejo Retyyy ale mi ten weekend szybko przeleciał sobota u teściowej, wczoraj u siostry męża i po weekendzie.

Nie moglam spać tej nocy, troszkę bolał mnie brzuch i mały tak dziwnie się zachowywał, ale dziś już spoko jest póki co

Zasmuciłam się wczoraj bo się okazało że u Nas jeśli mąż chce być obecny przy porodzie to musi mieć zaświadczenie że chodził do szkoły rodzenia
A on nie ma jak bo ciągle pracuje

Idę postawić na obiad i jakieś pranko i wrócę tu do Was poczytać co tu pisałyście... Później czeka mnie kolejna robota papierkowa :/

A na katar to polecam maść majerankową a do kominka zapachowego wlewam troszkę olejku eukaliptusowego- sprawdzony sposób no i częste wietrzenie pomieszczenia

no chore, powiem Ci ,że chyba nawet nie przepisowe. Bo mi się wydawało że teraz KAŻDA kobieta ma prawo być z Osobą Towarzyszącą.
Stary 2015-02-02, 15:30   #3834
loluska
Zakorzenienie

Kuwa mać, nie zacytowało mi

Lucky
dzięki! cieszę się że z mężem juz ok co do nart, no to cóż

capriola
ja pytała, dzięki

Fajnie że piszecie o tych skrzepach bo mam dokładnie to samo, nie wiedziałam że to normalne

Kurcze powiem Wam że ja teraz znacznie lepiej się czuję niż na początku 2 trymestr był o niebo lepszy od 1 mimo rosnącego brzuszka. Mam 8 kg na plusie ale nie jest mi jakoś strasznie ciężko przynajmniej jak na razie. Fakt że plecy dokuczają, bożenki nie widziałam łohohoho i zapuszczam narty uu stóp ale wole to niż odrzut od jedzenia, zapachów, mdłości i wymioty

I tak w ogóle mam pytanko. Macie zamiar robić jakąś sesję ciążową?Ja bym chciała taką domową z tż , jakbyście miały albo natrafiły na fajne zdj z takich sesji to podeślijcie

19.04.15 - nasze pierwsze spotkanie

Edytowane przez loluska
Czas edycji: 2015-02-02 o 15:32
loluska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 15:43   #3835
Malwinka 123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez truskawkaxx Pokaż wiadomość
Na ostatniej wizycie miała ponad 4cm. Więc była ładna i długa.

Teraz w szpitalu ma 1,5cm.

Lekarz powiedział, że ten ból brzucha to były skurcze tak odczuwane i to one tak skróciły szyjkę. Teraz po lekach i leżeniu minęły te bóle. No i czekam co dalej...

Chociaż lekarze chyba jednak się skłaniają do założenia tego szewka.
To leż...niech wszelki Spokój na Ciebie spłynie. No tak jak u mojej koleżanki. Tylko tam musieli założyć szew. .. a potem jeszcze przynosiła ciążę . .. Tak się jej Córce było dobrze u Mamy.

---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ----------

Cytat:
Dzięki za artykuł. Poczytam.

właśnie niby w moich witaminach jest magnez..
muszę popytać na wizycie, a to jeszcze tydzień.

Jestem dziś jakaś przybita. Dziwnie mnie ten brzuch boli, zaczynam świrować, że coś nie tak...

No to nie świruj. . .. ściskam i nie martw się
Stary 2015-02-02, 15:43   #3836
myszonka88
Zakorzenienie

Cytat:
Jaki kupiłaś????

---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ----------

Robie gulasz z wątróbki i sama nie wiem czy gotoać kaszę czy ziemniaki.
Ziemniaczki i do tego kiszone ogórtaski
Ja mam dzisiaj na obiad tortille, Tż sobie zarzyczył

Cytat:
Napisane przez loluska Pokaż wiadomość
I tak w ogóle mam pytanko. Macie zamiar robić jakąś sesję ciążową?Ja bym chciała taką domową z tż , jakbyście miały albo natrafiły na fajne zdj z takich sesji to podeślijcie
Ale bardziej chciałabyś takie w pościeli z gołym brzuszkiem czy bardziej grzeczną?

"Jeśli szczęście do Ciebie nie przyszło to znaczy,
że jest wielkie i idzie małymi kroczkami"
myszonka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 15:45   #3837
Nadzieja87
Zakorzenienie

Martus, normanie rzygam stokrotkami na myśl jaka piękna może być końcówka....

Dziś mam okropny dzień
Stary 2015-02-02, 15:46   #3838
majaa86
Zadomowienie

Karolak pytałaś o wózek, cyknęłam fotki więc wklejam (oczywiście wkładki w wóżku nie chciało mi się zakładać i akcesoriów też nie widać)

aha no i macie zdjątka dwóch misiaków i śliniaczka gratis

<3 Karolek<3 Moje Serduszko <3
majaa86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 15:48   #3839
Malwinka 123
Raczkowanie

Cytat:
Czy ktoś miał

Śliczne tylko jak się to używa?
Stary 2015-02-02, 15:48   #3840
Nadzieja87
Zakorzenienie

ide sobie pizze odgrzać...bede wpierdzielać i bede gruba i brzydka, oo!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości