Sierpniowe mamusie 2015 cz. II :) - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-02, 21:47   #541
Niespodziewajka25
Rozeznanie

Dot.: Sierpniowe mamusie 2015 cz. II :)

Październikowe mamy już są

Pytanie odnośnie grochówki .. bom ja beztalencie kulinarne
Ten boczek ma być surowy wedzony czy jaki ?
Niespodziewajka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 21:49   #542
moniska139
Zadomowienie

Cytat:
takze dziewczynki w brzuszku nie wykluczam poki co..jak potwierdzi 23go to ok ale dla mnie to jakies niezrozumiale zeby chlopak tak dawał w kość?
Mnie też męczy obecna ciąża, z młodym 1000 razy lepiej się czułam. I jeśli tyle teraz cierpię dla kolejnego siurka to się wkurze :P marzą mi się sukieneczki i różowy kolor

Boczek wedzony żeby fajny smak był.

Jes922 dobrze że czasu dali trochę na wyprowadzke. Ale i tak brzydko zrobili, dali umowę bezterminową i zmienili zdanie.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez moniska139
Czas edycji: 2015-02-02 o 21:55
moniska139 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 21:52   #543
8katharina8
Rozeznanie

GG do 8katharina8

dobry na wieczór laseczki!
nie było mnie w dzień, bo miałam chrześniaczkę (siostry córkę najstarszą) i trzeba było się nią zająć, sama u mnie była taaaka grzeczna - nie to co gdy jest ze swoimi dwiema siostrami
milo spędziłyśmy dzień, nie obyło się bez spaceru nad rzekę, karmienia kaczuszek, rysowania, gier komputerowych i wspólnego przygotowywania posiłków, we wszystkim mi towarzyszyła

Cytat:
Napisane przez asienka_182 Pokaż wiadomość
Chyba mi się udało
śliczna suknia

Cytat:
Napisane przez Mirabelka_90 Pokaż wiadomość
A widać Wam już brzuszki? Bo u mnie na razie nie bardzo a już bym chciała móc dumnie się z nim obnosić ale w sumie od początku ciąży schudłam więc teraz powoli nabieram to co zgubiłam.
widać, widać i to nawet bardzo już go nie ukryje choćbym chciała

Cytat:
Napisane przez beatrix28 Pokaż wiadomość
teraz stoje przed wyzwaniem fryzjer: scinac czy nie..?mam do łokci,ciut dluzsze niz w awatarze ale mi zbrzydły,z kolei tak mi bedzie wygodniej i do porodu i do karmienia,zplote ,zawine w slimaka i luz
też się zastanawiam nad podcięciem, bo po prostu chciałabym coś zmienić ale jeszcze poczekam, może w marcu coś z nimi zrobię

Cytat:
Napisane przez mms_22 Pokaż wiadomość
Ja zaczynałam od 70B, teraz mam 70C-D lub 75C (zależy od stanika), zobaczymy ile z tego zostanie
ja z 75E wskoczyłam w 75G i teraz już mi się trochę w obwodzie robią za ciasne na dodatek

Cytat:
Ja zalezy z jakiej firmy bo ostatnio jak kupiłam w esotiq to mialam 70 E ... Ale jak kupowałam takie tanie staniki za 12 zl to pisalo 75c :p
ja od kilku lat kupuje tylko w esotiq, te tanie mi nie pasowały, bo albo miseczki za małe albo pod biustem za luźne...

Cytat:
Napisane przez Papusia28 Pokaż wiadomość
zazdroszcze wam cycków jak mma straszne znoszczone po ciąży mimo że nie karmiam bo nie moglam ;/ przed ciążam pierwsza miałam miseczke c teraz miałam 75f i rosną nie nawidze ich moim marzeniem jest dr szczyt który zrobi mi z nich sliczne małe jędrne c a nie wiszace dwa flaki do kolan ;/
też się boję, bo mam spore piersi, że po ciąży będą brzydkie

Cytat:
Napisane przez Mirabelka_90 Pokaż wiadomość
A macie jakieś sprawdzone biustonosze- firmy? Ja ostatnio musiałam kupić takie zwykłe mięciutkie z koronki bo inne strasznie mnie denerwowały. Tylko nie wiem czy nie lepsze byłyby dla ich późniejszej kondycji jakieś usztywniane.. Hmm..
ja tam polecam esotiq, też ostatnio kupując większe rozmiary wybrałam te koronkowe, bo chociaż zwykle kupuję usztywniane (nie push-up) to mi było po prostu w nich niewygodnie

Cytat:
Ja akurat sobie chwalę staniki z Esotiq jak dla mnie są drogie bo za jeden place 140zl ale porównując wygodę to jest warto ja narazie nie musialam zmieniać stanika i mam nadzieje ze jeszcze dlugo nie bede musiała
a ja tam zwykle czekam na promocję, są często i w bardzo przyjemnej cenie można kupić dwie, trzy sztuki, no chyba, że nie ma akurat promocji a potrzeba jest to też nie żałuję tych pieniędzy na nie wydanych
w zeszłym roku na święta kupiłam sobie szlafrok, staniczek i dwupak majtek za ok 160zł - taka promocja była
ostatnio te staniki, które wymieniałam na większe kupiłam przy okazji promocji -50% przy zakupie za min.200zł

Cytat:
Napisane przez dd1dd Pokaż wiadomość
ale Ci dobrze taką mi ochotę robicie na tą grochową ale bardziej na dzień dzisiejszy zjadłabym buraczkową zresztą ja lubię każdą zupę prócz rosołu ale mój chłopina nie najada się zupami i często staje na ziemniakach z czymś
mój też mięsożerca,
zresztą ja też w tę stronę bardziej,
chociaż teraz w ciąży częściej wpadam do siostry podjeść wieczorem zupkę jak im zostanie z obiadku

Cytat:
Napisane przez Jess922 Pokaż wiadomość
A u mnie beznadzieja
odebrałam przed chwilą telefon od właścicieli, że sprzedają mieszkanie w którym mieszkamy i mamy się wyprowadzić... a dopiero się cieszyliśmy, że dali nam umowę bezterminową. Jestem załamana bo uwielbiam to miejsce i mieszkanie, a teraz znowu wszystko od początku
miałam taką samą sytuację w zeszłym roku, pod koniec stycznia przyszli powiedzieć, że mamy się w ciągu dwóch tygodni wyprowadzić, nie zwlekaliśmy, z końcem stycznia już nas tam nie było nie cierpię takich ludzi ...
ale zobaczysz i Wam się uda ogarniesz to!! jesteś KOBIETĄ

https://start.avonpolska.pl/storage/...banner-1-1.png
8katharina8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 21:53   #544
Niespodziewajka25
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez moniska139 Pokaż wiadomość
Mnie też męczy obecna ciąża, z młodym 1000 razy lepiej się czułam. I jeśli tyle teraz cierpię dla kolejnego siurka to się wkurze :P marzą mi się sukieneczki i różowy kolor

A ja sie czuje wysmienicie , zero mdlosci czy innych dolegliwosci czyli tak jak w pierwszej ciazy , wiec u mnie drugi chlopak bedzie

A Tobie zycze tej córci wymarzonej
Stary 2015-02-02, 21:54   #545
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:
Im dłużej w ręczniku tym mniej suszenia to musisz się jutro za pierogi brać
Tylko zeby mi sie tak chcialo jak mi sie nie chce
kasperka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 21:56   #546
beatrix28
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez moniska139 Pokaż wiadomość

o to to to!
juz mi kuzynka obiecala ciuszki po córce i trzyma kciuki,no niemozliwe zeby chłopak mnie tak wykanczał...!
jeszcze niekiedy mi mdlosci dokuczają taki kaszel jakbym miala zaraz ...i to najbardziej po cieplej przegotowanej wodzie! takze pije zywca z lodówki.jak an arzie gardło ok a tantum verde jeszcze mam a to mozna w razie W
nawet jajek mi nie wolno?
niespodziewajka25 zazdroszcze juz sie cieszyłam dobrym apetytem a tu tak mnie czasami zmuli i rano i wieczorem (nie codziennie)ze jesc sie znow nie chce. dobzre ze jednak kupilam ten witaminer prenatal bo co to dziecko ze mnie bedzie mialo za pozytek ...az strach sie klasc...musze sobie kupic wieksza albo druga poduszke bo tak na płask to wszystko mi sie przelewa..niewiele ma to wspolnegoz ruchami plodu..

Edytowane przez beatrix28
Czas edycji: 2015-02-02 o 22:02
beatrix28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 21:57   #547
8katharina8
Rozeznanie

GG do 8katharina8

Niespodziewajka25 podwójne kciuki

Stary 2015-02-02, 21:59   #548
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:
wlaśnie... wiecie czego mi brakuje... takiej gorącej kąpieli... Nie wiem czy w ogóle w ciązy jest nie wskazana, czy to ja dostałam od gin zakaz ze względu na to plamienie, które miałam??? Generalnie od kiedy wiem, że jestem w ciąży biorę codziennie szybki, letni prysznic...

Nie mozna wlasnie goracych kapieli brac
Nie chcialo mi sie dzis stac pod prysznicem, wiec do wanny sobie weszlam, ale dlugo w niej nie posiedzialam, bo w letniej wodzie to niestety zadna przyjemnosc

Edytowane przez kasperka
Czas edycji: 2015-02-02 o 21:59 Powód: Blad
Stary 2015-02-02, 21:59   #549
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

Jeszcze troche DZIEWCZYNY i będziemy marzyć o zimnej kąpieli mysle ze tak od czerwca do konca porodu
Stary 2015-02-02, 22:01   #550
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Niespodziewajka25 Pokaż wiadomość
Październikowe mamy już są

Pytanie odnośnie grochówki .. bom ja beztalencie kulinarne
Ten boczek ma być surowy wedzony czy jaki ?
Tez dzisiaj wlasnie widzialam, ze juz pazdziernikowe mamusie sa!

Trzymam mocno kciuki za badanie

Edytowane przez kasperka
Czas edycji: 2015-02-02 o 22:02 Powód: Blad
Stary 2015-02-02, 22:03   #551
mms_22
Zakorzenienie

Jeszcze sobie odbijemy tą gorącą kąpiel

Cytat:
Kochane wy moje .. jutro potrzebne podwójne kciuki O 10 mam gina i USG genetyczne . A po drugie boje się że Młody bedzie mi rozpaczał jak wejde do gabinetu . Co prawda bedzie czekal z ciocia ktorą uwielbia ale roznie może być .. Także trzymajcie, bo sie podwójnie denerwuje... plisssss
Trzymamy

jeśli macie facebooka, to wskoczcie sobie na linka : https://www.facebook.com/video.php?v=349916628495362
filmik uzależnia :p hahaha

---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ----------

Cytat:
Napisane przez kasperka Pokaż wiadomość
Nie mozna wlasnie goracych kapieli brac
Nie chcialo mi sie dzis stac pod prysznicem, wiec do wanny sobie weszlam, ale dlugo w niej nie posiedzialam, bo w letniej wodzie to niestety zadna przyjemnosc
dokładnie.

Cytat:
Napisane przez Ambiwalentna29 Pokaż wiadomość
Jeszcze troche DZIEWCZYNY i będziemy marzyć o zimnej kąpieli mysle ze tak od czerwca do konca porodu
pewnie tak będzie

Igorek

mms_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 22:05   #552
beatrix28
Zadomowienie

Jess wspolczuje sytuacji z mieszkaniem ale moze to dobry znak iz najdziecie cos fajniejszego ,wiekszego?
ile mieliscie tam pokoi czy teraz tez planujecie podobny metraz?
beatrix28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 22:06   #553
TusiaeM
Zakorzenienie

Powiedziałam dziś w pracy o ciąży. Na szczęście moja dyrektor dobrze to przyjęła, pogratulowała, potem trochę pogadałyśmy. Powiedziała, że postara się aby mi dać umowę na stałe, ale nie tylko od niej to zależy. Ciesze się, że już mam to z głowy

I like my money right where I can see it... hanging in my closet!

My life is happening now, not in a one or two years, but now.
TusiaeM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 22:07   #554
Niespodziewajka25
Rozeznanie

Ja mm wanne ale kapac sie nie lubie , w sensie wylegiwać .. wiec u mnie problemu nie ma
Stary 2015-02-02, 22:07   #555
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TusiaeM Pokaż wiadomość

Powiedziałam dziś w pracy o ciąży. Na szczęście moja dyrektor dobrze to przyjęła, pogratulowała, potem trochę pogadałyśmy. Powiedziała, że postara się aby mi dać umowę na stałe, ale nie tylko od niej to zależy. Ciesze się, że już mam to z głowy
Super! Dobra wiadomosc
Stary 2015-02-02, 22:08   #556
Niespodziewajka25
Rozeznanie

Cytat:

Taka szefowa to skarb
Stary 2015-02-02, 22:08   #557
Aliczka88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sandeo Pokaż wiadomość
Czy Was tez tak suszy wieczorami? W ciagu dnia wystarcza mi około 1.0l wody no i jakieś tam ciepłe napoje, ale wieczorami butelka wody 1.5 to praktycznie na raz! Tez tak macie?
Tak w nocy jak wstaje to potrafie wypic 1,5 l. Wody a rano na kolanach do kibelka bo tak sie chce sikac ze szok

Cytat:
Napisane przez Jess922 Pokaż wiadomość
A u mnie beznadzieja
odebrałam przed chwilą telefon od właścicieli, że sprzedają mieszkanie w którym mieszkamy i mamy się wyprowadzić... a dopiero się cieszyliśmy, że dali nam umowę bezterminową. Jestem załamana bo uwielbiam to miejsce i mieszkanie, a teraz znowu wszystko od początku
Kochana tak mi przykro... Ale nie smuc sie, musicie sobie jakos poradzic!

CZY WYŚCIE OSZALAŁY z tym pisaniem? Spania nie macie? Nic do roboty? Pranie zroboine? Obiad? Mąż zaspokojony?
Ja nie mam tyle czasu zeby Wam odpisac i nadrobic 10 STRON
Ja mam teraz syna na feriach i uczymy sie alfabetu przystawia nam przy "D jak Dupa" bo wolałabym żeby mówił "D jak Dom" ale przy tym pierwszym ma zdecydowanie wiecej frajdy! ilez to trzeba miec cierpliwosci bedąc mamą 4 latka...
A wczoraj przyniósł mi swoja podusie taka co od małego z Nią spi, zebym ja wyprała i schowała dla dzidziusia bo On juz jest duzy i nie musi miec takiej podusi a dzidzi sie przyda Kochany

P.S czy to ja wczoraj mówiłam o młodych ziemniakach z koperkiem?? SPECJALNIE DLA WAS!!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg jajko-sadzone.jpg (42,6 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 6mlodeziemniaki.jpg (14,4 KB, 7 załadowań)

Żona
Mama Misia

Makijażystka
Aliczka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 22:09   #558
mms_22
Zakorzenienie

Cytat:

super

Igorek

Stary 2015-02-02, 22:12   #559
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mm wanne ale kapac sie nie lubie , w sensie wylegiwać .. wiec u mnie problemu nie ma
Ja mam wanne i prysznic i wczesniej uwielbialam sie wylegiwac w wannie. Od paru miesiecy musialam zaprzyjaznic sie niestety z prysznicem

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Aliczka88 Pokaż wiadomość
Tak w nocy jak wstaje to potrafie wypic 1,5 l. Wody a rano na kolanach do kibelka bo tak sie chce sikac ze szok

Kochana tak mi przykro... Ale nie smuc sie, musicie sobie jakos poradzic!

CZY WYŚCIE OSZALAŁY z tym pisaniem? Spania nie macie? Nic do roboty? Pranie zroboine? Obiad? Mąż zaspokojony?
Ja nie mam tyle czasu zeby Wam odpisac i nadrobic 10 STRON
Ja mam teraz syna na feriach i uczymy sie alfabetu przystawia nam przy "D jak Dupa" bo wolałabym żeby mówił "D jak Dom" ale przy tym pierwszym ma zdecydowanie wiecej frajdy! ilez to trzeba miec cierpliwosci bedąc mamą 4 latka...
A wczoraj przyniósł mi swoja podusie taka co od małego z Nią spi, zebym ja wyprała i schowała dla dzidziusia bo On juz jest duzy i nie musi miec takiej podusi a dzidzi sie przyda Kochany

P.S czy to ja wczoraj mówiłam o młodych ziemniakach z koperkiem?? SPECJALNIE DLA WAS!!
Ale kochany Twoj synus

A za te zdjecie ziemniaczkow mlodych z koperkiem
to Cie udusze !!! Przeciez ja nie zasne dzis
Stary 2015-02-02, 22:13   #560
mms_22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aliczka88 Pokaż wiadomość

No wielkie dzięki ! ale czekaj, czekaj... nadejdzie kiedyś ten piękny dzień i odegramy sie z hukiem :p o! :p

a Synek Kochany

Igorek

Edytowane przez mms_22
Czas edycji: 2015-02-02 o 22:15
Stary 2015-02-02, 22:14   #561
Niespodziewajka25
Rozeznanie

Aliczka wredna małpo spadaj z tymi zdjeciami .. jestem aktualnie na glodzie

Mnie bardziej niz te ziemniczaki kusi ta młoda sałata , uwielbiam taka ze smietana jajkiem i rzodkiewka .. miooodzio
Stary 2015-02-02, 22:19   #562
Aliczka88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasperka Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

Ale kochany Twoj synus

A za te zdjecie ziemniaczkow mlodych z koperkiem
to Cie udusze !!! Przeciez ja nie zasne dzis
Ja wiem czym Was rozpiescic

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ----------

Cytat:
Aliczka wredna małpo spadaj z tymi zdjeciami .. jestem aktualnie na glodzie

Mnie bardziej niz te ziemniczaki kusi ta młoda sałata , uwielbiam taka ze smietana jajkiem i rzodkiewka .. miooodzio
Cytat:
No wielkie dzięki ! ale czekaj, czekaj... nadejdzie kiedyś ten piękny dzień i odegramy sie z hukiem :p o! :p

a Synek Kochany
haha tez Was lubie Boze, ale sama patrze, slinie sie i jestem głodna

Żona
Mama Misia

Makijażystka
Aliczka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 22:21   #563
Niespodziewajka25
Rozeznanie

Idę przespać głód .. dobranoc
Stary 2015-02-02, 22:30   #564
8katharina8
Rozeznanie

GG do 8katharina8

ja też zmykam pod prysznic i pod kołderkę, nadal nie rozmawiamy, facet głupi nie ma zamiaru ustąpić a ja tym bardziej...
DOBRANOC

Stary 2015-02-02, 22:31   #565
Mirabelka_90
Zadomowienie

Dobry wieczór Kobitki

Cytat:
Napisane przez Papusia28 Pokaż wiadomość
matko ja słodkiego nie moge do ust włożyć ;/
ogolnie sama nie wiem cos jesc najlepiej wchodzą mi pomidorki koktajlowe i kiwi dobrze że mój tż w hurtowni owoów warzyw pracuje to praktycznie za grosze wszystko mam moge jeść do woli
Oj tak. Kiwi;D I kanapki z serkiem wiejskim i pomidorkami. Mniam. Moje śniadanko od tygodnia

Cytat:
No ja na poczatku to juz wogole umierałam bo siedziałam cały dzień na łóżku i sie dławiłam i wymiotowałam ale odstawiłam witaminy i jest lepiej chociaż czasem mnie jeszcze dopadną takie straszne sni że normalnie żyć się nie chce bo już nie mam siły 😞
A próbowałaś, gdzieś na pół godziny przed wstaniem z łóżka zjeść coś? Np ćwiartkę jabłka lub krakersa. Mi jeszcze położna mówiła, żeby na czczo wypić wodę z miodem ( ble), ale mi przez pewien czas pomagało. A teraz to już przywykłam do jednej "pogadanki" z rana i drugiej na wieczór. Ale z tym co było na początku to jest mały pikuś Trzymam kciuki, żeby szybko Ci przeszło
Dobranoc Dziewczynki. Wyśpijcie się
Mirabelka_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 22:31   #566
Ambiwalentna29
Wtajemniczenie

Cytat:
Idę przespać głód .. dobranoc
Powodzenia i milego ogladania maluszka

Też uciekam Dobranoc dzieczyny

Edytowane przez Ambiwalentna29
Czas edycji: 2015-02-02 o 22:34
Ambiwalentna29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 22:32   #567
kasperka
Zakorzenienie

Wlosy wysuszone, wiec my tez kladziemy sie spac. Dobranoc
Stary 2015-02-02, 22:41   #568
roxana_lu
Zakorzenienie

Sierpniowe mamusie 2015 cz. II :)

Próbowałam Was poczytać ale dopiero siadlam a raczej sie położyłam i padam ! Fryzjer, zakupy, juniora od teściów odebrac, potem prasowanie, kolacja, kapiel juniora no i teraz juz warto byłoby isc spac - o 8:40 prenatalne, a taki kawał drogi :P stresik jak nie wiem ! Prosze o trzymanie kciukow

Nie bede cytować i odpowiadać - jutro zas jak wrócę to pewnie bede po tyłach jak nie wiem !
Teraz juz Was rozumiem gdy mówicie, ze nie wyrabiacie z czytaniem

Dobrych snow

Synuś i Córcia
roxana_lu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 22:41   #569
TusiaeM
Zakorzenienie

Ciesze się, że było ok Ale z tą umową to może być tak, że albo dostanę na stałe albo w ogóle

Ja zjadłam śledzie, a potem kiwi i mi niedobrze

I like my money right where I can see it... hanging in my closet!

My life is happening now, not in a one or two years, but now.
TusiaeM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 22:48   #570
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roxana_lu Pokaż wiadomość
Próbowałam Was poczytać ale dopiero siadlam a raczej sie położyłam i padam ! Fryzjer, zakupy, juniora od teściów odebrac, potem prasowanie, kolacja, kapiel juniora no i teraz juz warto byłoby isc spac - o 8:40 prenatalne, a taki kawał drogi :P stresik jak nie wiem ! Prosze o trzymanie kciukow

Nie bede cytować i odpowiadać - jutro zas jak wrócę to pewnie bede po tyłach jak nie wiem !
Teraz juz Was rozumiem gdy mówicie, ze nie wyrabiacie z czytaniem

Dobrych snow
Trzymam jutro kciuki
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości