Mamusie Lipcowe 2015, cz.2 :) - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-02, 20:39   #781
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS
Dot.: Mamusie Lipcowe 2015, cz.2 :)

Bry!
Byłam dziś na wizycie kontrolnej na nfz, wszystko ok, dr zrobił mi w gratisie dosłownie 5 sekundowe USG tak tylko żeby zobaczyć co u malucha i siedzi sobie luzak, jedna łapa w buzi, druga za głową, pełen chillout
Za 2 tyg zrobi mi połówkowe .. miałam iść do kliniki na połówkowe ale jeśli zrobi je w miarę dokładnie i poznam płeć to już nie będę szła 2 raz.
Więc można mi wpisać 16 luty połówkowe to będzie 19 tc, niby wcześnie ale w sumie to już nie jest takie ważne chyba jak prenatalne?
Stary 2015-02-02, 21:02   #782
Fischerka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Bry!
Byłam dziś na wizycie kontrolnej na nfz, wszystko ok, dr zrobił mi w gratisie dosłownie 5 sekundowe USG tak tylko żeby zobaczyć co u malucha i siedzi sobie luzak, jedna łapa w buzi, druga za głową, pełen chillout
Za 2 tyg zrobi mi połówkowe .. miałam iść do kliniki na połówkowe ale jeśli zrobi je w miarę dokładnie i poznam płeć to już nie będę szła 2 raz.
Więc można mi wpisać 16 luty połówkowe to będzie 19 tc, niby wcześnie ale w sumie to już nie jest takie ważne chyba jak prenatalne?
Gratulacje!!! Super, że wszystko dobrze jak ja bym już chciała mojego bobasa zobaczyć tak szczerze to mój ginekolog w ogóle mi nie określa, że robi jakieś prenatalne usg, czy coś ostatnio sprawdzał mi przezierność i coś tam jeszcze, ogólnie wykluczył zespół Downa i kazał na następne usg przyjść z lekko wypełnionym pęcherzem, bo będzie robił przez brzuch. Nie określił, że jest to jakieś usg połówkowe. Będę miała wtedy 18tc6d, czyli może to już to. Ja mu tam po prostu ufam i wierzę, że sprawdza wszystko to, co powinien nie dopytuję o szczegóły, więc dla mnie te określenia w ogóle nie mają znaczenia
Fischerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 21:05   #783
Aviskowa
Zadomowienie

Nie mogę się doczekać następnego USG. Bardzo chciałabym poznać płeć i zobaczyć jak teraz wygląda mój kosmita. Mieć pewność (choćby przez następne 2 tyg ) że wszystko jest ok i że maluch się dobrze rozwija.

http://fajnamama.pl/suwaczki/4qwdu63.png
Aviskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 21:26   #784
Kropkaa
Rozeznanie

Witam się w 17 tygodniu i bardzo zimowo.Śniegu mamy bardzo dużo i z soboty na niedzielę przechodziła burza śnieżna i dosłownie nie było widać nic.ALe dziś już jest lepiej i nawet słońce świeci,wszyscy wzięli się za odśnieżanie

Ja miałam wczoraj ogromny ból głowy i musiałam się położyć spać.Teściowie wzięli małą do siebie i oglądali finał futbolu amerykańskiego i wszyscy wariowali

Moja córka skończyła wczoraj 10 miesięcy i ustaliłam wizytę z doktorem na USG genetyczne to będzie skończone 20 tygodni.Wizyta jest na 02.03 g.15.00

MarudexuS gratuluję wizyty i ciesze się że wszystko jest w porządku

Zapuszczam paznokcie dzień:2

Edytowane przez Kropkaa
Czas edycji: 2015-02-02 o 21:28
Kropkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 21:36   #785
Aviskowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kropkaa Pokaż wiadomość
Witam się w 17 tygodniu i bardzo zimowo.Śniegu mamy bardzo dużo i z soboty na niedzielę przechodziła burza śnieżna i dosłownie nie było widać nic. ALe dziś już jest lepiej i nawet słońce świeci,wszyscy wzięli się za odśnieżanie

Ja miałam wczoraj ogromny ból głowy i musiałam się położyć spać.Teściowie wzięli małą do siebie i oglądali finał futbolu amerykańskiego i wszyscy wariowali

Moja córka skończyła wczoraj 10 miesięcy i ustaliłam wizytę z doktorem na USG genetyczne to będzie skończone 20 tygodni.Wizyta jest na 02.03 g.15.00
na 17 tydzień.

Mam nadzieję, że dzisiaj już lepiej się czujesz.

Stary 2015-02-02, 21:55   #786
Patiko82
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Fischerka Pokaż wiadomość
Oj tam oj tam - kilogramy teraz zdrowie naszych dzieciaczków jest najważniejsze, a martwić się będziemy, jak naprawdę dużo zostanie
Zawsze można zaserwować sobie jakiś trening z Chodakowską albo Lewandowską i będzie dobrze w diety cud nie wierzę, ale w ćwiczenia owszem. Zresztą mam tę pierwszą na facebooku w ulubionych i jak widzę ile dziewczyny zrzucają, jakie przemiany przechodzą w kilka miesięcy to zawsze mam na ustach "WOW" w lipcu będzie ciężko, ale od sierpnia wózki w ruch i dwa razy dziennie długi spacer tak na początek
W pełni się z Tobą zgadzam . Sama przez prawie rok ćwiczyłam z Chodakowską i super sobie wyrzeźbiłam sobie figurkę, prawie kaloryfer był . Wiem ze po porodzie jak tylko będzie zielone światło od lekarza, wracam do treningów i figurka wróci a teraz się rozpieszczam
Patiko82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 22:00   #787
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

A i w ogóle chyba mam spoko położną, już mnie zgarnęła w tej przychodni na pogaduchy, kazała pilnować 20 tyg bo po 20 tyg zaczynają się "oficjalne" spotkania z nią, ale już mi dała jakieś materiały, próbki, pogadała ze mną, popytała gdzie chcę rodzić itd. Widać, że lubi tą pracę i się przejmuje pacjentkami, kojarzy mnie już mimo, że jeszcze do niej nie chodzę ale ona tam się ciągle kręci w tej przychodni i widziała że się zapisuję no i że chodzę do dr, no fajna babka
Stary 2015-02-02, 22:01   #788
Strobiluska
Zadomowienie

Już po wizycie, ufffff wszystko ok Maluch leżał sobie z jedna raczka pod głowa, druga machał sobie w powietrzu niestety, ma swoją ukochana Mamusie w głębokim poważaniu, ponieważ kolejny raz leży odwrócony pupa i nie można podejrzeć płci serduszko biło w normie, bo ostatnio biło troszkę za szybko, ale już jest ok. Może na połowowym się dowiem, kim jest to Maleństwo, bo chętnie wpadłabym już w zakupowy szał, a jak nie znam płci, to mi się nie chce
Wysiadły mi znów plecy, znaczy dorwała mnie rwą kulszowa i nie mogę się ruszyć, tak boli.... Gin bardzo przykro,ale niewiele można z tym zrobić w ciąży.... Ciepłe okłady, leżenie i nieruszanie się

Aaaas Cicha1990 pytałam o bóle w podbrzuszu ( takie jak na okres) - są normalne, nawet w późniejszej ciąży, a nie tylko na początku. A te kłucia po prawej lub lewej, to prawdopodobnie zalegające gazy w jelitach, nie ma się czym martwić

I proszę Cię Aniele Stróżu mój, nie mrugaj, bo wtedy sypie mi się życie...
Strobiluska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 22:05   #789
AnULka248
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Strobiluska Pokaż wiadomość
Już po wizycie, ufffff wszystko ok Maluch leżał sobie z jedna raczka pod głowa, druga machał sobie w powietrzu niestety, ma swoją ukochana Mamusie w głębokim poważaniu, ponieważ kolejny raz leży odwrócony pupa i nie można podejrzeć płci serduszko biło w normie, bo ostatnio biło troszkę za szybko, ale już jest ok. Może na połowowym się dowiem, kim jest to Maleństwo, bo chętnie wpadłabym już w zakupowy szał, a jak nie znam płci, to mi się nie chce
Wysiadły mi znów plecy, znaczy dorwała mnie rwą kulszowa i nie mogę się ruszyć, tak boli.... Gin bardzo przykro,ale niewiele można z tym zrobić w ciąży.... Ciepłe okłady, leżenie i nieruszanie się

Aaaas Cicha1990 pytałam o bóle w podbrzuszu ( takie jak na okres) - są normalne, nawet w późniejszej ciąży, a nie tylko na początku. A te kłucia po prawej lub lewej, to prawdopodobnie zalegające gazy w jelitach, nie ma się czym martwić
Spróbuj położyć się na przeciwległym boku (boląca noga/pośladek z góry), jak odkąd jestem w ciąży tak się ratuję, bo przed ciążą co chwile mnie łapało, ale wtedy w ruch szły maści itd. ... Najbardziej boli jak leży się na plecach.
AnULka248 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 22:10   #790
Fischerka
Raczkowanie

Cytat:

Gratulacje!!! ale super wiedzieć, że z "naszymi" dzieciaczkami wszystko dobrze
Fischerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-02, 22:11   #791
Aviskowa
Zadomowienie

Cytat:

Gratuluję udanej wizyty.

Stary 2015-02-02, 22:41   #792
natetitka
Zadomowienie

Starobiluska, znam Twój ból, odliczam już czas do apogeum rwy (( w 1c miałam kilka dni, gdzie byłam dosłownie przykuta do łóżka a w drodze do wc i siadaniu to płakałam ((( teraz mam jeszcze lekkie kłócia.

Rano idę na badanka. Na szczęście nie muszę na czczo )

FB

_________________________ ___

moje nowe uzależnienie surówka
natetitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 06:43   #793
201608010929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agunineczka Pokaż wiadomość
gkatarzynka fajnie pasują do siebie imiona Hania i Zuzia
u mnie z kolei wszystkie zuzie które znam to raczej takie aniołki
Tu jest taka jedna Zuzia ma gadane https://www.youtube.com/watch?v=_0LN8RpOo68
201608010929 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 08:15   #794
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cicha1990 Pokaż wiadomość
i co pracodawca nie pisal Ci nic na tym orginale ze odebral dnia tego i tego i zadnej pieczatki nie stawial i normlanie do zusu to zanosilas? bez zadnej adnotacji od pracodawcy? i zus nie robil z tego problemu?
nic nic nic

---------- Dopisano o 08:05 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
a czemu ma robić problemy, jeśli zwolnienie do nich trafi?
Ja nawet swojego osobiście nie zanoszę, zawozi je mój mąż mojej szefowej, ta zawozi je do kadr, a z kadr ślą do zusu
dokładnie tak.... ja akurat zus mam pod nosem wiec chcialam zeby od razu trafilo ale tak jak piszą dziewczyny -robią Cie w wała

---------- Dopisano o 08:08 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ----------

Cytat:
Napisane przez Harrods Pokaż wiadomość
Powiem Wam, ze w pierwszym trymestrze czułam sie kiepsko. Ciagle chciało mi sie spac. No i ciagle mi było niedobrze. Nie wymiotowałam, ale cały czas czułam dyskomfort. Czekałam na drugi trymestr i na ten przypływ energii. I co? ... Jajo! Nie zasypiam na siedząco, to fakt. Ale zmęczona ronbie sie ok. 15:00 i już mam dosyć dnia. Potrafię o udzic sie o 3:00 i nie moge zasnąć. A najgorsze jest to, ze właśnie od 15:00 zaczynam czuć sie gorzej. Nic praktycznie nie moge zjeść. Jest mi niedobrze. I większość zapachów przyprawia mnie o takie mdłości, ze nie wiem. Jak synek sie załatwi do nocnika, to nie wiem czy uda mi sie wyrzucić do toalety, czy wcześniej sama zwymiotuje. Naczyń do zmywarki nie moge włożyć. A jak otwieram lodówkę, to mi z mdłości aż łzy w oczach stają. Masakra.

współczuje i łącze sie w bólu ... z tym że u mnie wykończenie materiału następuje o magicznej 17 a tu do 22 trzeba jeszcze córą się zająć.... a jak ma dni jak wczoraj, że wróciła dopiero o 18.30 to do 23 tylko mama i mama tak to już jest....

świetna jest ta reklama gdzie mama chce wziąć u córki dzień urlopu

co do wagi to startowałam z 60 kg /169 cm/ i na pocz stycznia przybyło mi tylko 1... mam sporo stresów wiec mam nadziejhe ze w sobote nie bedzie wiecej niz kolejne +1 niemniej jak patrze w poprzednią kartę ciąży to do 7 mca po 1-1,5 kg w miesiąc a ostatnie 2 mce to w sumie 6 kg

---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:08 ----------

Cytat:
Napisane przez Patiko82 Pokaż wiadomość
W pełni się z Tobą zgadzam . Sama przez prawie rok ćwiczyłam z Chodakowską i super sobie wyrzeźbiłam sobie figurkę, prawie kaloryfer był . Wiem ze po porodzie jak tylko będzie zielone światło od lekarza, wracam do treningów i figurka wróci a teraz się rozpieszczam
zazdroszcze !!! ja nigdy nie mogłam się zmotywowac.... znalazłam 14 dni z Mel B, ale po 4 dniach wysiadła mi funkcja motywacji ja to musze mieć bata nad sobą, jak przytyje i bede widziec w lustrze grubasa to moze wtedy

gratki za wszystkie udane wizyty

Daniel Fasolek w drodze

Edytowane przez ja_dalia
Czas edycji: 2015-02-03 o 08:11
ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 08:37   #795
mademoiselle betti
Wtajemniczenie

Cześć

Szukałam Was w poprzednim wątku, a tu już w nowym tyle stron zapisanych W pracy rzadko mam czas na pisanie, ale cały czas podczytuję

Byłam ostatnio na wizycie u gin i ostro się wkurzyłam. Chodzę prywatnie, płacę kasę, a ona mi nie zrobiła USG... Przyłożyła tylko to ustrojstwo co sprawdza serce. o już druga wizyta u niej bez USG, wcześniej w 12tym tyg nie robiła mi, bo dzień wcześniej miałam USG prenatalne w klinice, wtedy to było ok. W ogóle denerwuje mnie ta lekarka, ma głupie żarty, raz tylko zleciła mi badania krwi (teraz już robię sobie sama morf, mocz i TSH). Myślę nawet o zmianie... Na połówkowe umówiłam się w inne miejsce w 20tym tyg, a do niej zapisana jestem w 22. Dawno mi się tak ćiśnienie nie podniosło

Cytat:
Napisane przez Patiko82 Pokaż wiadomość
Ja polecam Jilliam Michaels (bardziej żywiołowa od Chodakowskiej), a jesienią odkryłam trening PIYO

Highway to Hell
mademoiselle betti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 09:05   #796
gda
Zakorzenienie

Cytat:
Bry!
Połówkowe jest tak samo ważne jak to z pierwszego trymestru, bo ocenia wygląd narządów wewnętrznych, można wtedy wykryć nieprawidłowości w budowie serca, nerek, żołądka itd. Czasem wychodzą wady serca lub właśnie układu moczowego na tym usg. Podobno lepiej zrobić chwilę później, bo narządy są większe i lepiej widoczne.

Ja z Chodakowską też ćwiczyłam i miałam piękne ciało Moje koleżanki nawet w ciąży ćwiczyły i dzięki temu wyglądały super od razu po porodzie. Ja miałam taki zamiar, ale boję się z tą torbielą ćwiczyć Zresztą na razie codzienność mnie wykańcza i padam pod wieczór jak trup. Na razie mam 174 cm i 57 kg, czekam na jakieś kilogramy na plusie, ale nie spieszy mi się po ostatniej ciąży
gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 09:05   #797
fantastka
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny

Cytat:
dziewczyny nie wiem czy smiac sie czy plakac.. oddzwonila ksiegowa i mowi ze ma te moje zwolnienia i ze je niedlugo wysle do zusu ale to ja powinnam odkad przejal mnie zus sama zanosic bezposrednio do zusu orginaly zwolnien a im wysylac tylko skan aby wiedzieli ze nadal jestem na l4.. probowalam powiedziec ze wszedzie pisze co innego a tak ze nie ze teraz nie musze nic im wysylac tylko bezposrednio do zusu.. i dziewczyny robi ze mnie glupka prawda? bo nawet jak przejal mnie juz zus to musze zaniesc pracodawcy aby pokwitowal i dopiero to trafia do zus?
Ile osób zatrudnia twoja firma? Chociaż w sumie to bez znaczenia - zajmowałam się tym zarówno w firmie 5-osobowej, jak i 25-osobowej. Zwolnienia zanosi się do pracodawcy, a ten bezzwłocznie odsyła je do ZUSu i jest to jego zakichany obowiązek. Niestety nie ma co do tego wyznaczonych terminów, pewnie dlatego księgowa wodzi cię za nos, a ty czekasz na pieniądze

Cytat:
Napisane przez Aviskowa Pokaż wiadomość
Nie mogę się doczekać następnego USG. Bardzo chciałabym poznać płeć i zobaczyć jak teraz wygląda mój kosmita. Mieć pewność (choćby przez następne 2 tyg ) że wszystko jest ok i że maluch się dobrze rozwija.
Ja też się nie mogę doczekać, szczególnie poznania płci Mam nadzieję, że się maluch dobrze ułoży, bo taaaaaaaaak się niecierpliwię

Cytat:
Napisane przez mademoiselle betti Pokaż wiadomość
Cześć

Byłam ostatnio na wizycie u gin i ostro się wkurzyłam. Chodzę prywatnie, płacę kasę, a ona mi nie zrobiła USG... Przyłożyła tylko to ustrojstwo co sprawdza serce. o już druga wizyta u niej bez USG, wcześniej w 12tym tyg nie robiła mi, bo dzień wcześniej miałam USG prenatalne w klinice, wtedy to było ok. W ogóle denerwuje mnie ta lekarka, ma głupie żarty, raz tylko zleciła mi badania krwi (teraz już robię sobie sama morf, mocz i TSH). Myślę nawet o zmianie... Na połówkowe umówiłam się w inne miejsce w 20tym tyg, a do niej zapisana jestem w 22. Dawno mi się tak ćiśnienie nie podniosło

Ja polecam Jilliam Michaels (bardziej żywiołowa od Chodakowskiej), a jesienią odkryłam trening PIYO
Zmień babkę, co ci będzie nerwy psuła. Ona tak z przekonania, że USG nie robi się za często czy z lenistwa? Masz już innego lekarza na oku?

Nie znam PIYO, to też jest Jillian? Ja lubię obie, i Ewę, i Jillian Ale zanim ja się zmotywuję do ćwiczeń

Chyba się wam nie chwaliłam w ogóle, ale od początku ciąży jestem z wagą -0,5 kg Oby jak najdłużej

25.05.2013

Michał
Szymon

Chudnę! Cel 77,5 --- 72 --- 66 --- > 64 kg

Edytowane przez fantastka
Czas edycji: 2015-02-03 o 09:07
fantastka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 09:11   #798
gkatarzynka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MistrzyniSprzecznosci Pokaż wiadomość
No tak... mam taką Zuzię w domu, tylko ma na imię Hania... no i na oko moja Młoda wygląda na trochę młodszą więc sobie wyobrażam te dyskusje za rok Dlatego właśnie boję się imienia Zuzia dla drugiej córy, bo obawiam się, że to może być samobój Aczkolwiek z drugiej strony jeśli okaże się, że w moim brzuszku mieszka dziewczynka, to jakoś nie widzę innego imienia. Mam już Agatkę i Michałka w niebie, Hanię (teraz w przedszkolu) i jeśli w brzuszku jest chłopak, to Tomek, a jak dziewczynka... to Zuzia...

Witam się z rana. Zaraz wskakuję pod prysznic i zrobię sobie jakieś śniadanko, bo wstałam za późno i zdążyłam ogarnąć Hanię i zrobić Mężowi śniadanko a sama się nie wyrobiłam.
Mój Mąż dziś składa papiery o pożyczkę niskooprocentowaną u siebie w pracy, bo musimy zrobić remont w łazience i Haniowy pokój w końcu doprowadzić do porządku. Najgorsze jest to, że ta nasza łazienka to jest maleńka i zupełnie nie mam pomysłu jak ją zorganizować, żeby była funkcjonalna, wygodna i ładna...
gkatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 09:11   #799
Sarrai
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Fischerka Pokaż wiadomość
Gratulacje!!! Super, że wszystko dobrze jak ja bym już chciała mojego bobasa zobaczyć tak szczerze to mój ginekolog w ogóle mi nie określa, że robi jakieś prenatalne usg, czy coś ostatnio sprawdzał mi przezierność i coś tam jeszcze, ogólnie wykluczył zespół Downa i kazał na następne usg przyjść z lekko wypełnionym pęcherzem, bo będzie robił przez brzuch. Nie określił, że jest to jakieś usg połówkowe. Będę miała wtedy 18tc6d, czyli może to już to. Ja mu tam po prostu ufam i wierzę, że sprawdza wszystko to, co powinien nie dopytuję o szczegóły, więc dla mnie te określenia w ogóle nie mają znaczenia
Mój doktorek też tak robi. Nie określa, czy prenatalne czy co, tylko właśnie w odpowiednim momencie sprawdza te pomiary wszelkie wymagane. Ale na połówkowe idę do innego też

Cytat:
A i w ogóle chyba mam spoko położną, już mnie zgarnęła w tej przychodni na pogaduchy, kazała pilnować 20 tyg bo po 20 tyg zaczynają się "oficjalne" spotkania z nią, ale już mi dała jakieś materiały, próbki, pogadała ze mną, popytała gdzie chcę rodzić itd. Widać, że lubi tą pracę i się przejmuje pacjentkami, kojarzy mnie już mimo, że jeszcze do niej nie chodzę ale ona tam się ciągle kręci w tej przychodni i widziała że się zapisuję no i że chodzę do dr, no fajna babka
A ja to nie ogarniam tych położnych itd jak chodzę prywatnie... Jeżeli chcę zeby do mnie przyszła po porodzie to powinnam się zgłosić do przychodni jakiejś publicznej?

Cytat:

Gratuluję udanej wizyty Nie martw się - mój Didek też uparty i nie chcę się pokazać. Fajnie, że się spytałaś o te kłucia - mam to samo i też właśnie podejrzewałam gazy No ale lepiej doktorka spytać.

Cytat:
Napisane przez MistrzyniSprzecznosci Pokaż wiadomość
Mnie ten filmik rozwala. Mała jest cudowna inne filmiki z nią tez niezłe Ja bym się nie obraziła, gdyby moje dziecko było tak wygadane i z lekka przemądrzałe
Sarrai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 09:14   #800
cicha1990
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez fantastka Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny

Ile osób zatrudnia twoja firma? Chociaż w sumie to bez znaczenia - zajmowałam się tym zarówno w firmie 5-osobowej, jak i 25-osobowej. Zwolnienia zanosi się do pracodawcy, a ten bezzwłocznie odsyła je do ZUSu i jest to jego zakichany obowiązek. Niestety nie ma co do tego wyznaczonych terminów, pewnie dlatego księgowa wodzi cię za nos, a ty czekasz na pieniądze
a wiesz co jest najsmieszniejsze.. bo juz kompletnie zglupialam i napisalam do zusu aby mi objasnili jak to w koncu jest bo ksiegowa gada co innego a wszedzie pisze co innego i wiecie co? Patrzcie:

Dzień dobry

W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informuję, że w przypadku kiedy ZUS przejął wypłatę zasiłku chorobowego przekazuje Pani zwolnienia bezpośrednio do jednostki terenowej ZUS. Jeżeli zachorowała Pani w trakcie zatrudnienia to do jednostki terenowej ZUS zgodnie z siedzibą płatnika składek, natomiast jeżeli już po ustaniu tytułu ubezpieczenia to do jednostki terenowej ZUS zgodnie z miejscem zamieszkania.

wiec znowu zglupialam;D wychodzi na to ze pracodawca nie musi widziec mojego zwolnienia tzn oryginalu i wystarczy jak im skan wysle a bezposrednio do zusu moge i o. wiec ja nie wiem wszedzie w necie pisze ze do pracodawcy a tu od zusu odpowiedz
cicha1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 09:19   #801
gkatarzynka
Zadomowienie

Co do wagi, to ja zaczęłam tą ciążę z 59,5kg (ale wzrost 160cm) więc z tego wniosek, że trochę się zapuściłam, bo mi w brzuszek i uda poszło... ale ja niestety stresy i żale zawsze zajadałam (najlepiej chipsami) i przesypiałam... No a dziś mi rano waga pokazała 60,3kg - więc niecały kg na plusie, co mnie bardzo cieszy bo jem normalnie a jakoś specjalnie nie tyję... a siedzę w domu i ruchu mam raczej mało.
W ciąży z Hanią na tym etapie (a startowałam z 56kg) ważyłam już 62kg W I trymestrze przytyłam mocno, w drugim przystopowałam i w III już poszło z górki, bo miałam fazę na banany i sernik byłam bodajże 18 czy 19kg do przodu. W ciągu 9 miesięcy wróciłam do swojej wagi przedciążowej i nawet trochę schudłam jeszcze potem, ale potem jedzonko regularne w przedszkolu i dodatkowe gotowanie w domu dla Hani i Męża i tak mi się przybrało A ćwiczyć to ja nie lubię więc kiepsko.
Chyba będziecie mnie musiały po porodzie trochę zmotywować
Stary 2015-02-03, 09:20   #802
Truskawka31
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez niezalogowana Pokaż wiadomość
Właśnie my z mężem to zawsze 2 razy w roku gdzieś lecieliśmy na wczasy, nigdy autem Ale jak czasem oglądamy fotki znajomych którzy byli w Chorwacji, Albanii czy chociażby na Węgrzech nad Balatonem to stwierdziliśmy, że z dzieckiem będziemy jeździć autkiem i zwiedzać "okolice" jesteśmy ze śląska, zatem mamy w miarę blisko na południe np. nad Balaton 5h, pobędziemy tam kilka dni i potem kolejne 5h i już jesteśmy w Chorwacji także takie wakacje planujemy za rok z dzidziusiem

Ja mam 176cm także podobnie i uważam, że dobicie do 80kg jest chyba nieuniknione Na razie mam 68kg, ale z tego co słyszę 12kg to norma... oby nie więcej
To jesteśmy na tym samym etapie - 68 kg
Truskawka31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 09:23   #803
fantastka
Zakorzenienie

Cytat:
a wiesz co jest najsmieszniejsze.. bo juz kompletnie zglupialam i napisalam do zusu aby mi objasnili jak to w koncu jest bo ksiegowa gada co innego a wszedzie pisze co innego i wiecie co? Patrzcie:

Dzień dobry

W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informuję, że w przypadku kiedy ZUS przejął wypłatę zasiłku chorobowego przekazuje Pani zwolnienia bezpośrednio do jednostki terenowej ZUS. Jeżeli zachorowała Pani w trakcie zatrudnienia to do jednostki terenowej ZUS zgodnie z siedzibą płatnika składek, natomiast jeżeli już po ustaniu tytułu ubezpieczenia to do jednostki terenowej ZUS zgodnie z miejscem zamieszkania.

wiec znowu zglupialam;D wychodzi na to ze pracodawca nie musi widziec mojego zwolnienia tzn oryginalu i wystarczy jak im skan wysle a bezposrednio do zusu moge i o. wiec ja nie wiem wszedzie w necie pisze ze do pracodawcy a tu od zusu odpowiedz
Co kraj to obyczaj... jak sama zaniesiesz to szybciej kasę dostaniesz, a księgowa niech spada na drzewo Wg mnie to jej lenistwo. Czy masz nie po drodze bardzo do ZUS?

25.05.2013

Michał
Szymon

Chudnę! Cel 77,5 --- 72 --- 66 --- > 64 kg

fantastka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 09:27   #804
gkatarzynka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sarrai Pokaż wiadomość

A ja to nie ogarniam tych położnych itd jak chodzę prywatnie... Jeżeli chcę zeby do mnie przyszła po porodzie to powinnam się zgłosić do przychodni jakiejś publicznej?

Mnie ten filmik rozwala. Mała jest cudowna inne filmiki z nią tez niezłe Ja bym się nie obraziła, gdyby moje dziecko było tak wygadane i z lekka przemądrzałe
Co do położnej, to jak jesteś w jakiejś przychodni i masz lekarza rodzinnego, to powinnaś też mieć położną przydzieloną i generalnie to już po 20tc może do Ciebie przychodzić położna.

Co do wygadanej Zuzi, to ja sobie tak myślę, że to jest fajne, ale jak masz takiego gadulca w domu i się Mu buzia nie zamyka przez cały dzień, to czasem można mieć dość. Ja mam takiego jednego w domu i boję się, że drugi mnie dobije Choć z drugiej strony może po prostu będzie wesoło
Cytat:

Dzień dobry

oooo... to ciekawe... no to w takim razie może i lepiej, bo wtedy będziesz dostawała szybciej kasę - bo pomijasz pracodawcę a ZUS ma bodajże 30dni od wpłynięcia zwolnienia na wypłacenie pieniędzy...
Stary 2015-02-03, 09:28   #805
jesuismagnifique
Raczkowanie

Co do położnych, to u mnie było tak, że poszłam po narodzinach syna zapisać go do przychodni i od razu pani w okienku spytała czy mam położną - to ja na to, że nie...to zapisała mnie do położnej w ich przychodni i przyszła 1 raz zobaczyć stan mieszkania i pokoiku (trochę mnie to zirytowało, bo patrzyła na łóżeczko itp czy wsio jest). A drugi raz wpadła spytać o moje zdrowie, obejrzała szycie, doradziła kilka rzeczy z małym, sprawdziła co i jak z nim.
jesuismagnifique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 09:32   #806
elinka21
Zakorzenienie

Czesc

Gkatarzynka jest taka strona decoria.pl tylko nie wiem czy przez c czy przez k, ludziska dodaja tam fotki ze swoich mieszkan takie zwykle i niezwykle warto zerknac moze cos Ci tam podpadnie w oko

---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ----------

A jak sie dowiedzialam ze bedzie chlopiec powiem Wam ze nie uwierzylam jakos tak dziwnie mi bylo, bylam nastawiona ze to jednak dziewczynka

Co serce pokochało, rozum nigdy nie wymaże ...
25.03.14
elinka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 09:32   #807
cicha1990
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez fantastka Pokaż wiadomość
Co kraj to obyczaj... jak sama zaniesiesz to szybciej kasę dostaniesz, a księgowa niech spada na drzewo Wg mnie to jej lenistwo. Czy masz nie po drodze bardzo do ZUS?
wiesz jest poczta poleconym piorytetem to szybko idzie wiec i tak szybciej dotrze do zusu niz z pracy.. ale no wlasnie wszedzie w internecie pisze co innego a tu z zusu bezposrednio mi Pani odpowiada ze tak mozna wiec naprawde zglupialamn.. ale chyba nie robili by ze mnie durnia skoro to zus mi tak powiedzial?
cicha1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 09:39   #808
jesuismagnifique
Raczkowanie

W ogóle dzisiaj w necie gdzieś widziałam:
http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/art...IN%2F150209958

szok ... brrr!
Stary 2015-02-03, 09:41   #809
Sarrai
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jesuismagnifique Pokaż wiadomość
Co do położnych, to u mnie było tak, że poszłam po narodzinach syna zapisać go do przychodni i od razu pani w okienku spytała czy mam położną - to ja na to, że nie...to zapisała mnie do położnej w ich przychodni i przyszła 1 raz zobaczyć stan mieszkania i pokoiku (trochę mnie to zirytowało, bo patrzyła na łóżeczko itp czy wsio jest). A drugi raz wpadła spytać o moje zdrowie, obejrzała szycie, doradziła kilka rzeczy z małym, sprawdziła co i jak z nim.
O to dobrze, to u mnie pewnie tak samo będzie Tzn. mam taką nadzieję.

---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ----------

Cytat:
Napisane przez jesuismagnifique Pokaż wiadomość
W ogóle dzisiaj w necie gdzieś widziałam:
http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/art...IN%2F150209958

szok ... brrr!
ale masakra! historia nadaje się na scenariusz filmu.. no ale współczuję rodzicom.
Sarrai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 09:42   #810
jesuismagnifique
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elinka21 Pokaż wiadomość
Czesc

Gkatarzynka jest taka strona decoria.pl tylko nie wiem czy przez c czy przez k, ludziska dodaja tam fotki ze swoich mieszkan takie zwykle i niezwykle warto zerknac moze cos Ci tam podpadnie w oko

---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ----------

A jak sie dowiedzialam ze bedzie chlopiec powiem Wam ze nie uwierzylam jakos tak dziwnie mi bylo, bylam nastawiona ze to jednak dziewczynka
Kobiety często jakoś tak chcą mieć swoją płeć przy sobie, sama przy 1 ciąży byłam przekonana że pewnie córka będzie, taki szok jak lekarz powiedział że chłopiec. A teraz nie oddałabym go za nic w świecie z resztą w duchu już tak się nastawiłam na syna. Teraz też myśli wokół że to córka może będzie? I znów syn i tak dziwnie i mam nadzieję, że tak pozostanie bo już jestem nastawiona psychicznie na dwóch łobuzów

---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ----------

Cytat:
Napisane przez Sarrai Pokaż wiadomość
O to dobrze, to u mnie pewnie tak samo będzie Tzn. mam taką nadzieję.

---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ----------

ale masakra! historia nadaje się na scenariusz filmu.. no ale współczuję rodzicom.
Podobno zawsze w przychodni jest położna, więc no stress. Ja na szkole rodzenia będę pewnie zmuszona zapisać się do tej ze szkoły rodzenia, a jak młode się urodzi to znów trafi nam się ta z przychodni

No straszne....dziecko też w ogóle - teraz nie wiadomo co z nim?
Ileś lat starań, kilka mc stresu w ciąży...badania, wiadomo koszty, strach o ciążę a po porodzie okazuje się w ogóle że coś co miało być ok nie jest. Normalnie człowiek wpada w depresję.

Edytowane przez jesuismagnifique
Czas edycji: 2015-02-03 o 09:44
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości