|
|
#3271 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ostatnio obejrzane filmy
byliśmy z TŻ na btym w kinie
genialna moim zdaniem gra hopkinsa
|
|
#3272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Potterze nie działo się nic gdzie bym siedziała i czekała co będzie dalej - ale jedno jest pewne - na pewno bedzie następna część 5/10
Edytowane przez kiniaczeq Czas edycji: 2007-08-15 o 13:36 |
|
|
|
|
#3273 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3275 |
|
Rozeznanie
|
Next z N. Cagem i Julianne Moore
Cage miał straszną fryzure ale na szczescie z rolą poszło mu lepiej Julianne Moore w roli agentki FBI po stokroć bardziej podobała mi sie niż, dla porównania, Demi Moore w "mr Brooks" 8/10
|
#3276 |
|
Wtajemniczenie
|
Obejrzałam Palimpsest K. Niewolskiego. Przyznam, że wymagało to ode mnie sporego samozaparcia. Można sprowadzić ten film do kryminału z zacięciem artystycznym. I właśnie owo zacięcie tak mnie mierziło.
Wysmakowane, monochromatyczne ujęcia, hipnotyzująca muzyka, ciąg obrazów-symboli (akcja filmu rozgrywa się na płaszczyźnie realnej i w wyobraźni głównego bohatera jednocześnie)... Odnoszę wrażenie, że reżyser założył, że stworzy arcydzieło. I to go zgubiło. Włącznie z niemiłosiernie naciąganą końcówką w szpitalu psychiatrycznym, gdzie mamy do czynienia z grą w otwarte karty, czyli łopatologicznym wyjaśnieniem "co poeta miał na myśli". Czyżby autor wątpił w intelekt widzów? Bo że w swój wierzy - w to akurat nie wątpię. Porównania do Lyncha są moim skromnym zdaniem zupełnie nieuprawnione. Koło Lyncha to nawet nie leżało. 80 minut to dla tej fabuły zdecydowanie za dużo. To raczej materiał na kilkuminutową etiudę. Nawet Chyra z Grabowskim nie ratują tego 'dzieła' 2/10 |
|
|
|
#3277 |
|
Zakorzenienie
|
"Na fali"
http://www.stopklatka.pl/film/film.asp?fi=25509 Opowiesc dla dzieci miala byc komedia ale cienka komedia byla raczej bajka dla dzieci z moralem bla bla by dazyc do celu .Malo sie ubawilam.Nieco nudny. 5/10 "a wlasnie ze tak" http://a.wlasnie.ze.tak.filmweb.pl/ Bardzo pozytywne odczucia- usmialam sie do lez.. Swietna rola Diane Keaton i Mandy Moore. Fajna lekka komedyjka w stylu Pretty Woman. Jako komedia swietne teksty.Fajnie przeplatane z romantyzmem. Naprawde mi sie podobalo i zamierzam sciagnac sobie na kompter i ogladac jeszcze kilka razy.Film na poprawe humoru i na czasie -randki przez internet. 10/10
|
|
#3278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lubie Cage'a
|
|
|
|
|
#3279 |
|
Zakorzenienie
|
przed chwilą na TV4 "Calineczka"
- taki powrót do dzieciństwa, swoją drogą Calineczka była bardzo naiwna i przejawiała cechy Narcyza ![]() "Zodiak" - trzyma w napięciu w pewnym momencie przerażał mnie ten syn Lubię tego typu filmy tzn. oparte na faktach. 10/10
|
|
#3280 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zero książkowego klimatu. Zresztą nie spodziewałam się niczego specjalnego bo żadna ekranizacja Harry'ego mi się nie podobała. W kinie byłam ostatnio na "Miłość i inne nieszczęścia" Podobał mi się. Komedia, ale jakaś taka inna od wszystkich. Historia niby banalna, ale przyjemnie się oglądało 7/10
|
|
|
#3281 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
w kategorii bajka- 7/10 wieczorem zaś obejrzałam A właśnie, że tak! no i hm.. torty, lukier, cukier puder, mandy moore i nic więcej. keaton, wiadomo, gwiazda wielkiego formatu, tutaj nie miała czym się popisać. mandy moore słaba, ja jej chyba nigdy nie zaakceptuję jako 'aktorki'. idea filmu też nieciekawa- ile dziewczyna, którą mandy grała, ma lat? ze dzwadzieścia-kilka? i jej jedynym celem w życiu jest znalezienie męża. jej matka też zresztą jest chora na tym punkcie. nie przekonały mnie.2/10 |
|
|
|
|
#3282 |
|
Zakorzenienie
|
W poniedziałek poszłam do kina na "Simpsonów"
![]() Ubaw po pachy dla wszystkich, którym serial nie jest obcy. A dla tych, którzy styczność z kreskówka uprzednio mieli niewielki - po prostu ubaw Dobrze, że wzięłam chusteczki, bo cały film przeryczałam... ze śmiechu ![]() Obawiałam się, że polski dubbing zepsuje mi frajdę, ale na szczęście stanęliśmy na wysokości zadania. A tam, co sie będę krygować - dubbing przerósł moje najśmielsze oczekiwania.Uczta dla fanów abstrakcyjnego poczucia humoru ![]() W skali dla kreskówek daję 9,5.
|
#3283 |
|
Zadomowienie
|
Mam do Was pytanie: czy mogłybyście mi napisać zakończenie ( samo już zakończenie, jak Irons wychodzi z samochodu) z "Lolity"?? ( taki spoiler, ale na biało zaznaczony), proszę, bo mnie ciekawość zżera, myślałam, że się wscieknę- tradycyjnie, nagrałam bez ostatnich 3MINUT !!... ja to mam szczeście do takiego nagrywania
|
#3284 |
|
Wtajemniczenie
|
the simpsons movie: taka satyra na spoleczenstwo amerykanskie...ale sie usmialam,bardzo mi sie podobal
8/10
|
|
|
|
#3285 |
|
Zakorzenienie
|
|
#3286 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3287 |
|
BAN stały
|
Wczoraj: "Samotność w sieci"
Szmira jakich mało. Pseudointelektualno-uczuciowe teksty, życie bohaterów kompletnie oderwane od rzeczywistości. Głowna bohaterka w pracy nic nie robi oprócz gadania na jakimś komunikatorze, stać ją na wyjazdy do Paryża i jedzenie na dachu hotelu czy coś. W filmie nie wiadomo w ogóle, o co chodzi. NUUUUDA STRASZLIWA. Dzisiaj: "Sadysta" Tandetny horror, beznadziejna i bezsensowna fabuła. LIPA. Żadnego z filmów szczerze nie polecam. |
|
|
|
#3288 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a tak ogólnie jak podobał Ci się film? Mi bardzo, polecam. 9/10
|
|
#3289 |
|
Zakorzenienie
|
Team America... masakra
Nat
|
#3290 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja ostatnio zrobiłam sobie babski seansik Dlaczego nie! jak na polski film i do tego komedie romantyczną to może być. Niby taki naiwny i powiela schematy: książe i kopciuszek ale było fajnych kilka nowych, ciekawych elementów 7/10Dziewczyny z drużyny 3 o cheerleaderkach, ku mojemu zaskoczeniu dużo ironii i parodii nastolatek. Można sie pośmiać z tekstów ale nie do łez... od tak, leciutko z braku laku można obejrzeć a czlowiek sie zbytnio nie wymęczy intelektualnie 6/10
|
|
#3291 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(Pisałam o nim x stron temu.)
|
|
#3292 |
|
Wtajemniczenie
|
a mnie sie film podobal...mam do niego sentyment...
moze dlatego ze moja matka jest bardzo podobna do Keaton i zewnetrznie i wewnetrznie do roli ktora zagrala w tym filmie,... |
|
|
|
#3293 |
|
Zakorzenienie
|
"Sztuka zrywania", zawiodłam się, nie wiem czemu myślałam że troszkę inny jest ten film. Zakończenie takie ni z gruszki ni z pietruszki
może po wielu podobnych filmach byłam nastawiona na inny koniec jednak całościowo podobał mi się. 8/10 za to zakończenie
|
|
#3294 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
wiesz.. gdyby mama mi załatwiła takiego faceta, nie miałabym nic przeciwko. ^^ |
|
|
|
|
#3295 |
|
Przyczajenie
|
Wzgórza mają oczy
Egzorcyzmy Emily Rose Piła I i II Sadysta Milczenie owiec Teksańska masakra piłą mechaniczną Kiedy dzwoni nieznajomy Gorąco polecam dla wielbicieli horrorów
|
|
|
|
#3296 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
z tego co piszesz tylko Sadysty nie widziałam.. jeszcze dziś wieczorkiem bede oglądać Turistas
|
|
#3297 |
|
BAN stały
|
No i nie radzę oglądać "Sadysty" - patrz moja mini recenzja wyżej.
|
|
|
|
#3298 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3299 |
|
Zadomowienie
|
Jak filmy to filmy. Obejrzałam ostatnio (a dokładniej - jeden wczoraj drugi dzisiaj z samego rana) dwa filmy. Pierwszym z nich był
'This is England' z 2006 r. ![]() Znalazłam ciekawy artykuł dotyczący tego filmu (w przeciwieństwie to koszmarnego opisu z filmwebu :? ). Jakoś nie sądzę, aby komuś chciało się to czytać..no ale 8) . Choć była to dekada, w której zapomniano, co to dobry gust, lata osiemdziesiąte przyniosły nie tylko szczura Ronalda i ślub Karola z Lady Di. Oto tło filmu "This is England". Lata osiemdziesiąte to także Margaret Thacher, wojna o Falklandy i zespoły z rodzaju Oi! (podgatunek muzyki punk), takie jak The Opressed, którzy śpiewali: "Three-and-a-half million on the dole/ Broken-Hearted, got no soul" (trzy i pół miliona zasiłku, serce złamane, duszy brak). To oblicze Wielkiej Brytanii stanowi tło nowego filmu Shane Meadows’a "This is England" ("Oto Anglia"), częściowo autobiograficznego podsumowania jego burzliwego dzieciństwa, kiedy to zaczął zadawać się z bandą skinheadów. Jest rok 1983 i Shaun, dwunastolatek, którego ojciec zginął w wojnie o Falklandy, jest zauroczony gangiem skinheadów. Kiedy jednak starszy skinhead Combo wraca z więzienia, sprowadza chłopca w podziemia przemocy na tle rasistowskim. Film prezentuje nadzwyczaj szczere spojrzenie na ten trudny temat i mierzy się z paroma bardzo silnymi stereotypami. - Ludzie uważają, że każdy skinhead to rasista, a przecież nie wszyscy tacy byliśmy – wyjaśnia Meadows. - Nie wstydzę się bycia skinheadem. Pierwszy raz, kiedy z kudłatego lumpa przeistaczasz się w gościa, na zawsze zostaje w pamięci. "This is England" to oczywiście celebra kultury młodzieżowej, która pcha się przed siebie w rytmie stylów ska i Oi! rodem z wytwórni muzycznej Motown, przyznaje jednak także, że skinheadzi stali się nośnikiem politycznej przemocy w rękach Frontu Narodowego (National Front). Jak Meadows tłumaczy tę transformację? - Byliśmy gotowi na wszystko. Gdy się ma do czynienia z grupą młodych gniewnych, którzy myślą: "nie ma dla mnie przyszłości«, łatwo im zawrócić w głowach". Nie rozwodzi się nad tym, jednak teraz, mając 35 lat, przyznaje, że poznał ciemną stronę życia. - Widziałem straszne rzeczy w ciągu tych lat – mówi. - Prawdziwe okrucieństwo i przemoc. To mnie przeraża. Przeraża mnie też, że sam czułem ten gniew”. Na korzyść twórcy przemawia fakt, że "This is England" to nie prosta powiastka umoralniająca – nic tu nie jest czarne lub białe, można rzec. Niektórych krytyków oburzyło niejednoznaczne przedstawienie Stephena Grahama w roli "Combo", byłego więźnia, który reprezentuje większość najbardziej jaskrawych zachowań rasistowskich w filmie, jednak reżyser pozostaje niewzruszony. To właśnie różnica między filmem o skinheadach zrobionym przez byłego skina, a filmem o skinheadach zrobionym przez kogoś, kto nigdy skinem nie był – dowodzi. Jeśli spotkało się człowieka takiego jak Combo, można dojść do wniosku, że i oni mają swoje bolączki. - To jedna z rzeczy, z których jestem najbardziej dumny – stworzyłem skomplikowany obraz rasisty, a nie prosty czarny charakter. Meadows jest znany z powiązań z terenem East Middlands – wszystkie pięć dotychczasowych dzieł umiejscowił w tych okolicach. Zdecydowanie opiera się londyńskim pokusom. - To kwestia pewnej anonimowości. Wielu ludzi to lubi, ja jednak myślę, że szybko straciłbym wenę. W takim wypadku niech najbardziej kontrowersyjny reżyser Wielkiej Brytanii trzyma się z dala od stolicy – jest to winien swym odbiorcom. Jeśli pojawi się w tym roku lepszy brytyjski film niż ta elektryzująca reminiscencja dzieciństwa Shane Meadows’a, będzie to niezapomniane 12 miesięcy dla przemysłu filmowego. "This is England" ma swe korzenie w realizmie społecznym rodem z Alana Clarka ("Scum") oraz "Nagich" Mike’a Leigh, ale też kipi miejską energią prosto z pierwszych dzieł Scorsese. Nie jest to jedynie nostalgiczna podróż, mamy wreszcie brytyjski film pełen stylu i treści, napędzany niezapomnianą grą debiutanta Thomasa Turgoosa w roli nękanego wątpliwościami Shauna, nowo zwerbowanego skina. Być może Meadows jest nieco zbyt blisko tematu, by było to dla niego wygodne, dzięki temu jednak zrobił błyskotliwy, inteligentny film. To prawdziwa okazja. Jest to zdecydowanie jeden z ciekawszych filmów jakie zdarzyło mi się obejrzeć w ciągu ostatnich paru miesięcy! Drugim filmem natomiast jest 'Some voices' z 2000 r. ![]() Opowieść o rodzinnych kłopotach i miłości. Ray jest pogodnym i pełnym ciepła schizofrenikiem. Wychodząc ze szpitala, trafia pod opiekę swego brata Pete. Wprowadza w życie zabieganego brata kompletny zamęt, lecz również parę nieznanych Pete'owi uczuć. Gdy jednak Ray zakochuje w Laurze i odstawia leki, spirala wydarzeń wymyka się spod jakiejkolwiek kontroli. Ciekawie jest patrzeć na Craiga nie myśląc kompletnie przez pryzmat 'Eeeej, to przecież jest nowy Bond' - bardzo ciekawa kreacja, godny polecenia film.
|
#3300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Turyści...oglądałam i zadowolona nie jestem...dla mnie jest to film w stylu "Hostel" a ten mi się nie podobał ani trochę.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:55.

genialna moim zdaniem gra hopkinsa

suuper film
.

Lubię tego typu filmy tzn. oparte na faktach. 10/10

może po wielu podobnych filmach byłam nastawiona na inny koniec