Mamusie Majowe 2015 -Cz. 6 - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-06, 18:23   #391
pani_pierozkowa
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Majowe 2015 -Cz. 6

Cytat:
Napisane przez truskawkaxx Pokaż wiadomość
O masakra jaka cena...

To tutaj tyle kosztuje poród w prywatnej klinice...

To w Wa-wie prywatna klinika pewnie z 10/15 tys... Więc już totalnie zaporowa cena

A potem jedna mucha z drugą cichopek się będą mądrzyć o porodach, byciu matką, byciu sexi i fit po ciąży. Ten temat też mnie wkur.... Z taką ilością kasy to każdą z nas byłoby stać na "niezapomniany poród" i z trenerem własnym, ułożoną (i ugotowaną) dietą, nianią też miesiąc po porodzie wyglądałybyśmy jak milion dolarów.

Nie wiem gdzie one widzą swoją kompetencję do pouczania tudzież doradzania innym matką. Jak to zupełnie inny wszechświat jest. I super, że się im powodzi, serio. Zarabiają, stać je, to dlaczego nie mają mieć lepiej. Tylko niech przy okazji mają mózg i nie porównują swojej sytuacji do sytuacji większości kobiet, które może nie mają czasu być takie fit i sexi...
No niestety...
Interesowałam się ceną porodu i najtańsza opcja w Medicover (poród tylko z położną) 6 tysięcy.
Gdybym miała wskazania do cesarki to nawet rozważaliśmy z Tż że urodzę gdzieś prywatnie poza Warszawą bo różnice cenowe to niebo a ziemia
Mnie do tego stopnia przerażał poród SN, że nawet brałam pod uwagę ten Medicover ale stwierdziłam że za 4 tysiące to można porządną wyprawkę kupić więc jednak to lekka przesada... No ale te 2 tysie za położną muszę przełknąć, bez tego stresowałabym się ogromnie..... już nawet dzisiaj wydzwaniając po tych położnych się stresowałam bo nie było miejsc, rzutem na taśmę mnie jedna wcisnęła do siebie... czyli jest popyt na takie usługi i ja się wcale nie dziwię.

26 lipca - kolejny rok razem!

Julek - 10.05.2015r. 21:40

pierogowamama.com

Edytowane przez pani_pierozkowa
Czas edycji: 2015-02-06 o 18:25
pani_pierozkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-06, 18:23   #392
truskawkaxx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez scotasia Pokaż wiadomość
Hej, ja tak na szybko, dziękuję za kciuki!!
Szyjka bez szału, ale też ze swoich 3cm niewiele straciła przez 5 tyg. W teście dynamicznym ma 30-25mm. To chyba nie najgorzej? Mam się oszczędzać Maleństwo waży ok 800g, wychodzi troszkę młodsze wg okresu. No i potwierdzona dziewczynka Podobno na 100%

W jedynym prywatnym szpitalu w Lbnie poród dwa latemu kosztował 6tys.... Także tego...
Gratki za wizytę

Szyjka poniżej 2,5 cm jest niepokojąca i trzeba ją monitorować, więc raczej ok Ważne jest, że u ciebie była 3cm i się nie skraca. To ważniejsze niz jej sama długość w sumie

Piękna dziewczynka ! I duża

Niezła kasa... 6 tysiów
Stary 2015-02-06, 18:26   #393
Nadzieja87
Zakorzenienie

Cytat:
Szyjka bez szału, ale też ze swoich 3cm niewiele straciła przez 5 tyg. W teście dynamicznym ma 30-25mm. To chyba nie najgorzej? Mam się oszczędzać Maleństwo waży ok 800g, wychodzi troszkę młodsze wg okresu. No i potwierdzona dziewczynka Podobno na 100%

W jedynym prywatnym szpitalu w Lbnie poród dwa latemu kosztował 6tys.... Także tego...
brawo, brawo

pytanie mam tylko co to test dynamiczny?
Stary 2015-02-06, 18:26   #394
truskawkaxx
Zadomowienie

Mam na kolację karpia pieczonego z surówką

Jacyś chętni na rybkę ?
Stary 2015-02-06, 18:27   #395
Nadzieja87
Zakorzenienie

karp ja chce, ja!
Stary 2015-02-06, 18:30   #396
mimi_77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ola_la_7676 Pokaż wiadomość
dasz rade. A w jakim temacie nauka?
andragogika

Cytat:
Napisane przez Nadzieja87 Pokaż wiadomość

spokojnie, nauczysz sie i zaliczysz
a lenistwo każdemu sie zdarza

Cytat:
Napisane przez Izuniaa89 Pokaż wiadomość
na lepszy dzień. pamietaj, że każda z Nas może mieć gorszy dzień

Cytat:
Ja zamknęłam studia 5 lipca. I to był jeden z szczęśliwszych dni mego żywota. Stoi obok ślubu i II kresek.
Ja planuje zakończyć w czerwcu moją dwukierunkowa przygodę

No i wszyscy poszli/pojechali... Ide się wykąpać, doprowadze się do porzadku bo wyglądam okropnie i zacznę się uczyć. Ściągi już zrobiłam

Antosia 12.05.2015

mimi_77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-06, 18:43   #397
truskawkaxx
Zadomowienie

Cytat:
karp ja chce, ja!
To posyłam kawałeczek (bo tylko tyle mi zostało :P)

Smacznego !

Cytat:
Napisane przez mimi_77 Pokaż wiadomość
andragogika

Ja planuje zakończyć w czerwcu moją dwukierunkowa przygodę

No i wszyscy poszli/pojechali... Ide się wykąpać, doprowadze się do porzadku bo wyglądam okropnie i zacznę się uczyć. Ściągi już zrobiłam
No to podstawy już są Będzie dobrze
Stary 2015-02-06, 18:43   #398
Baset
Zakorzenienie

GG do Baset

Też jestem przerażona porodem u siebie w szpitalu...
Zastanawiam się czy jak będzie musiała być cesarka to nie pojadę za moim lekarzem.
Co do położnych, przychodzi do mnie Pani, która założyła firmę i płaci jej NFZ.
Ja nic nie dokładam, jest u mnie co tydzień, a w czasie porodu, jeśli jej nie będzie, mam zapewnione, że dobrze sie mną zajmą. Potem będzie przychodzić te 6 tygodni po porodzie.

Boję się jak cholera, bo też się wielu rzeczy nasłuchałam jak to jest w tym szpitalu.
Ale i tak szpitala z moich rodzinnych okolic nic nie przebije.

Tu jak leżałam na ginekologii po operacji, najmłodsza na oddziale, to miałam świetną opiekę.

Jak leżałam w swoich rodzinnych stronach, na tą samą przypadłość, to traktowali mnie jak zwierzę, albo i gorzej... Masarka jakaś, a dla młodej dziewczyny, którą byłam wtedy, to trauma.
Źle to wspominam...

Marianna
27.05.2015 godz. 8.24
Baset jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-06, 18:43   #399
scotasia
Wtajemniczenie

Cytat:
Gratki za wizytę

Szyjka poniżej 2,5 cm jest niepokojąca i trzeba ją monitorować, więc raczej ok Ważne jest, że u ciebie była 3cm i się nie skraca. To ważniejsze niz jej sama długość w sumie

Niezła kasa... 6 tysiów
No właśnie, sama ginka mówiła, że długość nie ma tak dużego znaczenia jak konsystencja A ostatnio lekarz mówił, że jest ok.. W pierwszej ciąży miałam bardzo podobną sytuację, widocznie taka ma uroda

Cytat:
brawo, brawo

pytanie mam tylko co to test dynamiczny?
Mnie pytasz? Nie wiem, ale chyba chodzi o to, że przy ucisku, np. główki na szyjkę robi się z niej min.25mm. Tak mi się wydaje

scotasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-06, 18:51   #400
TienShan
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lily ofthe Valley Pokaż wiadomość
tak myślałam, że o tym będzie mówić, ja się do niech zraziłam bo leżałam tam z moim krwawieniem, dla przypomnienia leżałam tam 4 dni bo chcieli zwrot z nfz usg zrobili mi tylko 1 dnia a na wypisie wpisali mi "poronienie zagrażające" a dopiero mój lekarz na swoim zwykłym usg stwierdził, że mam małego krwiaka a nie żadne poronienie..
no i jak zwykle co osoba to opinia... no ale poronienie zagrażające chyba wpisują wszystkim taśmowo w takich przypadkach i stresują przyszłe mamy
Cytat:

Cytat:
Napisane przez pani_pierozkowa Pokaż wiadomość
No niestety...
Interesowałam się ceną porodu i najtańsza opcja w Medicover (poród tylko z położną) 6 tysięcy.
Gdybym miała wskazania do cesarki to nawet rozważaliśmy z Tż że urodzę gdzieś prywatnie poza Warszawą bo różnice cenowe to niebo a ziemia
Mnie do tego stopnia przerażał poród SN, że nawet brałam pod uwagę ten Medicover ale stwierdziłam że za 4 tysiące to można porządną wyprawkę kupić więc jednak to lekka przesada... No ale te 2 tysie za położną muszę przełknąć, bez tego stresowałabym się ogromnie..... już nawet dzisiaj wydzwaniając po tych położnych się stresowałam bo nie było miejsc, rzutem na taśmę mnie jedna wcisnęła do siebie... czyli jest popyt na takie usługi i ja się wcale nie dziwię.
U mnie 650zł położna i sama nie wiem czy się decydować, w sumie ostatni moment mam na to bo chcę jedną i żadnej innej bo wiem, że ta ma takie samo nastawienie do porodu jak ja z drugiej strony miałam do czynienia z kilkoma położnymi na porodówce i wszystkie były ok, ech... Będziesz miała jakieś spotkania przed porodem z położną? Żeby jej powiedzieć o swoich oczekiwaniach, poznać jej zdanie itd.?

Odebrałam wyniki glukozy
Na czczo: 4,49 (norma od 4,11-5,89)
Po 1h: 7,08
Po 2h: 4,91
i dopisek - prawidłowa tolerancja glukozy po 120min (przy obciążeniu 75g glukozy) <7,8 więc spoko, mogę wcinać

Morfologia też spoko, bez szału ale wyniki są porównywalne do tych miesiąc temu, więc żadnych spadków co mnie cieszy Mocz też ok.

TienShan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-06, 18:53   #401
Emilia 25
404 Not Found

Cytat:
Gratki za wizytę

Niezła kasa... 6 tysiów
I ważne czy jest póki co zamknięta.
Stary 2015-02-06, 18:57   #402
pani_pierozkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TienShan Pokaż wiadomość
no i jak zwykle co osoba to opinia... no ale poronienie zagrażające chyba wpisują wszystkim taśmowo w takich przypadkach i stresują przyszłe mamy

U mnie 650zł położna i sama nie wiem czy się decydować, w sumie ostatni moment mam na to bo chcę jedną i żadnej innej bo wiem, że ta ma takie samo nastawienie do porodu jak ja z drugiej strony miałam do czynienia z kilkoma położnymi na porodówce i wszystkie były ok, ech... Będziesz miała jakieś spotkania przed porodem z położną? Żeby jej powiedzieć o swoich oczekiwaniach, poznać jej zdanie itd.?

Odebrałam wyniki glukozy
Na czczo: 4,49 (norma od 4,11-5,89)
Po 1h: 7,08
Po 2h: 4,91
i dopisek - prawidłowa tolerancja glukozy po 120min (przy obciążeniu 75g glukozy) <7,8 więc spoko, mogę wcinać

Morfologia też spoko, bez szału ale wyniki są porównywalne do tych miesiąc temu, więc żadnych spadków co mnie cieszy Mocz też ok.
Jak ja Wam zazdroszczę tych cen położnych, za takie pieniądze nie wahałabym się nawet sekundy
Tak, będę miała z nią spotkania 2, jedno po 20 marca żeby założyć kartę, przejrzeć badania i właśnie pogadać o moich oczekiwaniach bla bla bla (w sumie moim jedynym oczekiwaniem jest BŁAGAM OCHROŃCIE BOŻENĘ ) i żeby mi jakoś pomogła przez to przejść bez panikowania, drugie miesiąc przed porodem, a od 36 tygodnia będzie już dla mnie dostępna non stop jak tylko będzie się coś działo

26 lipca - kolejny rok razem!

Julek - 10.05.2015r. 21:40

pierogowamama.com
pani_pierozkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-06, 19:04   #403
TienShan
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani_pierozkowa Pokaż wiadomość
Jak ja Wam zazdroszczę tych cen położnych, za takie pieniądze nie wahałabym się nawet sekundy
Tak, będę miała z nią spotkania 2, jedno po 20 marca żeby założyć kartę, przejrzeć badania i właśnie pogadać o moich oczekiwaniach bla bla bla (w sumie moim jedynym oczekiwaniem jest BŁAGAM OCHROŃCIE BOŻENĘ ) i żeby mi jakoś pomogła przez to przejść bez panikowania, drugie miesiąc przed porodem, a od 36 tygodnia będzie już dla mnie dostępna non stop jak tylko będzie się coś działo
no to super

Stary 2015-02-06, 19:14   #404
LuckyLove
Zadomowienie

Truskawka też jestem za tym żeby się zakolegować z jakąś położną u nas ceny również 200-400zł . Może uda mi się jakąś znaleźć, musze popytać znajomych bo wiem że miały takie zaufane położne które im duzo pomogły.

---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ----------

A jesli chodzi o wyniki glukozy to ja miałam
na czczo 92,7 a po 2h 94,8
Stary 2015-02-06, 19:15   #405
TienShan
Zakorzenienie

Dziewczyny a te położne za 200-400zł to legalnie normalnie przez szpital załatwiane czy daje się w łapę?

Stary 2015-02-06, 19:23   #406
LuckyLove
Zadomowienie

Scotasia

Faktycznie dziewczyny, nażarłam się cukierków polożylam się na czas emitowania Pierwszej miłości no i taaaadammmm mały pokopał sobie leciutko

---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ----------

Cytat:
Dziewczyny a te położne za 200-400zł to legalnie normalnie przez szpital załatwiane czy daje się w łapę?
No u nas to wygląda raczej tak ze jak jakaś znajoma ma znajomą połozną to mowi żeby zaopiekowała się tą a tą os. i gdzieś tam przekazuje się kasę po ciuchu no jak wszędzie z resztą. kiedyś to się dawało kawę i czekoladę w podzięce przy wyjsciu ze szpitala teraz kasę zawczasu (....)
Stary 2015-02-06, 19:27   #407
ruskaa
Wtajemniczenie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez LuckyLove Pokaż wiadomość
Scotasia

Faktycznie dziewczyny, nażarłam się cukierków polożylam się na czas emitowania Pierwszej miłości no i taaaadammmm mały pokopał sobie leciutko

---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ----------

No u nas to wygląda raczej tak ze jak jakaś znajoma ma znajomą połozną to mowi żeby zaopiekowała się tą a tą os. i gdzieś tam przekazuje się kasę po ciuchu no jak wszędzie z resztą. kiedyś to się dawało kawę i czekoladę w podzięce przy wyjsciu ze szpitala teraz kasę zawczasu (....)
no widzisz

ja wyczytałam na stronie szpitala, że położna środowiskowa jest bezpłatna i opiekuję się przed i po porodzie kobietą no i dzieckiem do 8tyg.
I się zastanawiam czy ona bd ze mną przy porodzie i wtedy jej zapłacę czy muszę dodatkową położną wykupić

21.09.2013 ' i, że Cię nie opuszczę..'
godz.15:00

29.05.2015 wyczekiwany dzień..
Leoś nasza miłość
3620 g 55 cm
godz. 14:41
ruskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-06, 19:31   #408
Emilia 25
404 Not Found

Cytat:
Podobno jakoś legalnie, one z tego dostają jakiś procent, nie całość. Resztę kosi szpital. Tak słyszałam.
Ja położnej nie biorę, idę na żywioł.
Stary 2015-02-06, 19:32   #409
TienShan
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie się spisuje umowę ze szpitalem i jedną wybraną położną (z zastrzeżeniem, że w razie jakby akurat dwie babeczki jej zaczęły rodzić to ta która jest druga dostanie inną położną), więc legalnie, dostaje się paragon nawet

Cytat:
Napisane przez ruskaa Pokaż wiadomość
ja wyczytałam na stronie szpitala, że położna środowiskowa jest bezpłatna i opiekuję się przed i po porodzie kobietą no i dzieckiem do 8tyg.
I się zastanawiam czy ona bd ze mną przy porodzie i wtedy jej zapłacę czy muszę dodatkową położną wykupić
Jeśli chcesz indywidualną opiekę położnej to musisz zapłacić. Środowiskowa jest dla Was przed i po. Nie sądzę by gdziekolwiek było inaczej no ale dopytaj.

---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Emilia 25 Pokaż wiadomość
Podobno jakoś legalnie, one z tego dostają jakiś procent, nie całość. Resztę kosi szpital. Tak słyszałam.
Ja położnej nie biorę, idę na żywioł.
no właśnie u mnie tak jest tzn. tam gdzie planuję rodzić, w moim mieście nie ma takiej opcji

Edytowane przez TienShan
Czas edycji: 2015-02-06 o 19:34
Stary 2015-02-06, 19:37   #410
LuckyLove
Zadomowienie

Cytat:

no widzisz

U nas z tego co wiem to można się kontaktować z położną środowiskową bezpłatnie od któregoś tam mies. normalnie w ośrodku zdrowia a później to normalnie jak wszedzie zgłaszają ze szpitala że tam a tam urodziło się dziecko i położna przychodzi do domu 2x albo i więcej i można być z nią w kontakcie tel. w razie czego. bez dodatkowych opłat. ale w szpitalu to raczej juz inne os są i chyba trzeba sobie jakaś upolować tam.

---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ----------

Tien, to chyba wszędzie inaczej jest bo u nas żadnych papierów się nie wypisuje czarna magia z tym wszystkim. Trzeba nieźle być obytym w każdej dziedzinie bo inaczej jest się w czarnej d...ie !
Stary 2015-02-06, 19:39   #411
Lily ofthe Valley
Zadomowienie

GG do Lily ofthe Valley

Cytat:
Napisane przez fistaszek24 Pokaż wiadomość
fajny tylko czy jak się do niego nawkłada tyle rzeczy to nie będzie potem tak "wisieć" na tym łóżeczku? W sensie nie będzie mieć za dużego obciążenia?

Cytat:
Napisane przez Madeleine05 Pokaż wiadomość
Odnośnie łowienia okazji, nie wiem czy już ktoś podawał stronę http://www.promobaby.pl/ - aktualne promocje artykułów dziecięcych w sklepach Wynika z niej, że w tej chwili pampersy są na promocji w Tesco, Auchan, Simply, Carrefour, Netto i E.Leclerc
oo fajna stronka, teraz będziemy jeszcze łowcami okazji

mimi_77 powodzenia w nacue

Cytat:
Napisane przez dorka607 Pokaż wiadomość
Helloł
Brak mi czasu na napisanie ale w międzyczasie Was podczytuję męża mam w domu więc wiecie jak to jest

Gratuluję wizyt i wyników glukozy Ola Twoje wyniki coś dziwne może labo coś źle zrobili
No i witam koleżanki Olę i Nadzieję w III trymestrze

Ja wczoraj byłam u kardiologa- myślałam, że zejdę na poczekalni. Gorąco tak, że nie było czym oddychać a to 2 piętro więc nie będę złazić i włazić bo to nie na moje siły zeszło tam nam 3 godziny, w tym 15 min wizyta lekarz pooglądał wyniki, zrobił jeszcze echo serca i powiedział, że wszystko dobrze. A nadciśnienie w ciąży jest od 150/90 więc spoko-mam jeszcze zapas
a u kardiologa byłaś prywatnie czy nfz? ile czekałaś na wizytę jeśli nfz? ja od wczoraj nie mogłam się dodzwonić

truskawkaxx
pani_pierozkowa
zgadzam się z wami, ale też jest tak że ile ludzi tyle opini i co do lekarzy i co do szpitali niezależnie czy się płaci czy nie
a mnie wkurza to, że właśnie w prawie pacjenta czy coś jest zapis, że każdej z nas przysługuje opieka położnej i to od 24 tyg jak się nie mylę, która powinna nam pomagać nawet w domu! Ale to już nieważne, tylko dlaczego muszę płacić komuś żeby po prostu dobrze wykonywał swoją pracę i mi pomógł? No bo położna taką wybrała sobie pracę nie po to żeby jeszcze kasę na boku dostawać za bycie ludzkim.. a każdy kogo spotykam pyta się czy mam już wykupioną położną nie mam bo z jakiej racji?

Cytat:

gratulacje

Cytat:
Scotasia

nooo też właśnie słyszałam, że koleżanka mamy koleżanki jest kimś tam grrr nienawidzę tego!
to jest tak jakby każdej z nas ktoś na boku dopłacał żebyśmy były miłe w pracy czy jak? śmieszne
Stary 2015-02-06, 19:39   #412
truskawkaxx
Zadomowienie

Cytat:
U nas funkcjonuje legalnie doula. Czyli położna, która przyjeżdża z Tobą do porodu jak mąż. Nie jest na dyżurze nie jest w pracy, jest tylko do mojej dyspozycji.

Jedynie trzeba w szpitalu sprawdzić (np. na stronie gdzie rodzić), czy szpital zezwala na obecność zarówno męża jak i douli. Czasami zezwalają tylko na 1 os towarzyszącą, no i wtedy trzeba wybrać... albo mąż, albo położna.
Stary 2015-02-06, 19:40   #413
ruskaa
Wtajemniczenie

Cytat:
u mnie się spisuje umowę ze szpitalem i jedną wybraną położną (z zastrzeżeniem, że w razie jakby akurat dwie babeczki jej zaczęły rodzić to ta która jest druga dostanie inną położną), więc legalnie, dostaje się paragon nawet

Jeśli chcesz indywidualną opiekę położnej to musisz zapłacić. Środowiskowa jest dla Was przed i po. Nie sądzę by gdziekolwiek było inaczej no ale dopytaj.

---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ----------

no właśnie u mnie tak jest tzn. tam gdzie planuję rodzić, w moim mieście nie ma takiej opcji
Cytat:
U nas z tego co wiem to można się kontaktować z położną środowiskową bezpłatnie od któregoś tam mies. normalnie w ośrodku zdrowia a później to normalnie jak wszedzie zgłaszają ze szpitala że tam a tam urodziło się dziecko i położna przychodzi do domu 2x albo i więcej i można być z nią w kontakcie tel. w razie czego. bez dodatkowych opłat. ale w szpitalu to raczej juz inne os są i chyba trzeba sobie jakaś upolować tam.

---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ----------

Tien, to chyba wszędzie inaczej jest bo u nas żadnych papierów się nie wypisuje czarna magia z tym wszystkim. Trzeba nieźle być obytym w każdej dziedzinie bo inaczej jest się w czarnej d...ie !
no właśnie bo widziałam, że na str szpitala są położne środowiskowe jakie proponują bezpłatnie i można wybrać sobie, ale fajnie by było gdyby ona też przy porodzie była a ja bym jej coś zapłaciła..

21.09.2013 ' i, że Cię nie opuszczę..'
godz.15:00

29.05.2015 wyczekiwany dzień..
Leoś nasza miłość
3620 g 55 cm
godz. 14:41
ruskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-06, 19:46   #414
TienShan
Zakorzenienie

Cytat:
U nas funkcjonuje legalnie doula. Czyli położna, która przyjeżdża z Tobą do porodu jak mąż. Nie jest na dyżurze nie jest w pracy, jest tylko do mojej dyspozycji.

Jedynie trzeba w szpitalu sprawdzić (np. na stronie gdzie rodzić), czy szpital zezwala na obecność zarówno męża jak i douli. Czasami zezwalają tylko na 1 os towarzyszącą, no i wtedy trzeba wybrać... albo mąż, albo położna.
ale doula to co innego niż położna, chyba, że u Was są 2w1 no i w takiej sytuacji ona o niczym nie może decydować a jak masz typowo położną to ona się Tobą zajmuje i może podejmować decyzje... no chyba, że u Was jeszcze inaczej to funkcjonuje bo generalnie doula nie musi mieć nawet wykształcenia kierunkowego

Cytat:
no właśnie bo widziałam, że na str szpitala są położne środowiskowe jakie proponują bezpłatnie i można wybrać sobie, ale fajnie by było gdyby ona też przy porodzie była a ja bym jej coś zapłaciła..
a to musisz pytać położnej albo szpitala jakie mają zasady i czy w ogóle można wynająć położną

Stary 2015-02-06, 19:52   #415
truskawkaxx
Zadomowienie

Czuję się przejedzona... A wcale dużo dziś nie zjadłam.

Rano zjadłam miseczkę budyniu (i to była taka 1/3 całej porcji)

Po 3h obiad (2 kotlety jajeczne, z 3 łyżki warzyw na patelnię i miseczka raczej mała sałaty z jogurtem nat.)

Kolejne 3h około 300ml koktajlu z maślanki truskawek i banana

Kolejne 3h: duży kawałek karpia z surówką z mixu sałat, papryki, kukurydzy, pomidora i ogórka z odrobiną oleju i przyprawami. (tak z 3 łyżki może).

Miałam o 21 jeszcze coś wszamać, ale czuję się taka najedzona, że ledwo siedzę.

A mam wrażenie, że tak właściwie to zjadłam za mało, ostatnio sobie policzyłam kcal z całego dnia i wyszło mi tylko 1600. Tyle, że przed ciążą jadłam 1200/1300. Może dlatego czuję się przejedzona.

Zapisuję sobie w tym tygodniu co jem w jakich ilościach i skonsultuję się z moim ginkiem. Bo za tydzień kończy się 6-ty miesiąc, w czasie którego nie przytyłam ani grama... A ogólnie są te 3kg, choć czasami waga i tyle więcej nie pokazuje.

Sama waga mi nie przeszkadza. Wiadomo, nikt nie marzy o tym, żeby przytyć 20 kg. Po prostu obawiam się, że mogę nieświadomie zrobić mojej kruszynie krzywdę, bo jem za mało chociaż tego nie czuję

---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ----------

Cytat:
ale doula to co innego niż położna, chyba, że u Was są 2w1 no i w takiej sytuacji ona o niczym nie może decydować a jak masz typowo położną to ona się Tobą zajmuje i może podejmować decyzje... no chyba, że u Was jeszcze inaczej to funkcjonuje bo generalnie doula nie musi mieć nawet wykształcenia kierunkowego

a to musisz pytać położnej albo szpitala jakie mają zasady i czy w ogóle można wynająć położną
W szpitalu niedaleko mnie doula może być właśnie położną. Zwykle wtedy ktoś się z nią liczy bo wiadomo... W razie sprawy sądowej jest opinia wykształconej osoby, która była przy Tobie i uważa, że popełniono błąd w sztuce. A jak to położna, która pracuje jeszcze w tym szpitalu, ale jest poza dyżurem, to w ogóle jest luz.
Stary 2015-02-06, 19:52   #416
kasienka1985
Zakorzenienie

hejka
Cytat:
Napisane przez fistaszek24 Pokaż wiadomość
Chc e już urządzać, robić zakupy, dostać kredyt, wybudować dom chce kasy .
hahahahhaha
ja też chce, jak znajdziesz jakiś skarbiec daj znać
Cytat:
Wiadomo, że bezbolesnego porodu i totalnego luzu to nic nie zagwarantuje... No i czasami ludzie myślą, że jak zapłacą to będą wkoło nich skakać jak wokół jajka.

Mnie mega, mega mega irytuje fakt, że rzeczy, które są w innych państwach na porządku dziennym u nas są traktowane jako fanaberia...

Koleżanka w państwowym bardzo chciała rodzić w pozycji na pieska. Bo miała okropne bóle krzyża i leżenie ją torturowało. To jej położna powiedziała, że TU jest szpital a ona się jakichś bzdur naczytała i ma nie udawać mądrzejszej niż jest...

Nosz kuźwa...

Czy w XXI wieku wymaganie żeby w KAŻDYM szpitalu było znieczulenie NA PORZĄDKU DZIENNYM, oksytocyna w razie potrzeby, ochrona krocza (a nie masowe nacinanie pierworódek bo tak łatwiej) i ludzkie traktowanie (a nie 5 porodów obok siebie na jednej sali w oddzielonych boksach...) plus nie skakanie nad człowiekiem a tylko (albo AŻ) szacunek wzajemny, to jest jakaś fanaberia?

W naszym kraju kobiety kombinują z cesarkami, płacą za nie, wymyślają lewe zaświadczenia od okulisty i inne bzdury, bo tak bardzo boją się porodu SN. W krajach gdzie opieka okołoporodowa jest na poziomie, jest znieczulenie i kobieta rodząc nie jest przedmiotem, a osobą, której należy się szacunek, prywatnośći intymność, odsetek porodów przez CC jest dużo mniejszy...

U nas kobiety płacą ze strachu... A to są niepotrzebne często operacje.

Ehh... Ogólnie to jest sytuacja, która i przed ciążą budzi moją totalną irytację...

---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ----------

Ja podczas moich pobytów szpitalnych też się naoglądałam... Jak leżałam w 16 tygodniu na patologii ciąży to były 3 rodzące. Dlaczego na patologii? Bo porodówka po remoncie, w dodatku z mężem, więc trzymają na patologii tak długo, aż nie ma mega rozwarcia, że im na porodówce za długo "dupy" nie będziesz zawracać, bo a nóż by się coś zniszczyło, albo mąż miałby wąty.

Jedna z tych rodzących miała ten sam problem co siostra. Skurcze co 3 minuty, trwały minutę. A rozwarcie stoi na 4cm i ani drgnie. Czekałam z nią wieczorem na badanie. Płakała z bólu i bezsilności bo takie skurcze trwały już połowę ostatniej nocy i cały dzień.

W nocy przez skurcze nie spałam. Słyszałam jak chodzi po korytarzu i wyje, wymiotuje z bólu w łazience. Rozmawiała z położną i błagała ją czy jest jakakolwiek szansa na cesarkę.

Ostatecznie cesarkę zrobili kolejnego dnia (bo słyszałam jak położne między sobą rozmawiały). Zrobili jednak nie ze względu na 2,5 dnia trwający już poród i ból kobiety, a przez to, że tętno dziecka zaczęło spadać.

I niech mi ktoś powie, że to jest normalne i ludzkie zachowanie...
ech... zgadzam się ze wszystkim co napisałaś i sama bardzo się tego wszystkiego boję
całe szczęście że mieszkam w małym mieście i znam trochę osób u nas w szpitalu , w tym 3 położne
nie ma tu możliwości znieczulenia, nie ma luksusów czy wielu udogodnień dla rodzących ale moze nie będzie tak źle
Cytat:
Mam na kolację karpia pieczonego z surówką

Jacyś chętni na rybkę ?
mmmm rybkę to ja chcę zawsze! ale Blackie chyba mi już ją sprzątnęła

Dziewczynki piszecie ze wstałyście o 6, 8 ... ja dziś obudziłam sie po sikanku o godzinie 8.30 dopiero po 13
Szok, spałam jak zabita

Gratki udanych wizyt i badań.
Scotie- godzina wizyty dopisana
Ola i Ewelka- gratki , juz 7 miesiac ja do Was dołączę za kilka dni
Oleńka trzymam kciuki zeby z Twoim cukrem było wszystko ok!

20.05.2015 punkt południe
3740g 58 cm

Kocham nad życie!!!
kasienka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-06, 19:53   #417
Nadzieja87
Zakorzenienie

Pełna rozpacz
Chodzę po kuchni, zaglądam do lodówki, zamrażarki, szafek... I tak z 20 razy i nie ma nic na co miałabym ochotę co ciekawe lodówka wcale nie świeci pustkami

Jak żyć?!
Stary 2015-02-06, 19:57   #418
LuckyLove
Zadomowienie

K o t l e t y j a j e c z n e oooo fujjjjj !
Kiedyś jedlismy takie z mężem na naukach przedmałżeńskich okropieństwo, prze wredne to było/// dobrze że mielismy blisko do domu ii mogliśmy sobie skoczyć na obiad tak więc przez kolejne 2 dni wracalismy do domu w porze obiadoowej
Stary 2015-02-06, 20:01   #419
Baset
Zakorzenienie

GG do Baset

Jestem głodna.
Przeraża mnie to, nie chce utyć nie wiadomo ile.
Ale kurde, równo co 3 h jestem głodna.

TŻ się nie odzywa, martwię się ciut...

Parówkę bym sobie zjadła

Marianna
27.05.2015 godz. 8.24

Edytowane przez Baset
Czas edycji: 2015-02-06 o 20:02
Baset jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-06, 20:03   #420
Lily ofthe Valley
Zadomowienie

GG do Lily ofthe Valley

Dziewczyny a tych rożków i otulaczy to ile kupujecie?

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości