wieczny bałagan w domu - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-07, 19:09   #2821
zakonna
Naczelna Nastolatka

Dot.: wieczny bałagan w domu

Ja mam mopa viledy, tego płaskiego, którego można wyciskać w wiadrze. Jestem bardzo zadowolona.
Ale sama też jestem lekko podłamana, nie rozumiem jak ludzie to robią, że podłogę ogarniają dwa razy w tygodniu i mają czysto. Jestem jakaś upośledzona bo ja nie umiem podłogi umyć dobrze i tak żeby było czysto dłużej niż dwie godziny.
Kalectwo jakieś chyba
Stary 2015-02-07, 19:21   #2822
giselle2504
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mitsukki Pokaż wiadomość
Weź ktoś mi coś powiedz, bo się załamałam.

3 tygodnie temu się przeprowadziłam, a raczej wróciłam do domu rodzinnego razem ze swym dobytkiem uzbieranym w rok. Podczas pakowania trochę wywaliłam, żeby nie wlec tego bez sensu. Stało to sobie popakowane, tydzień temu w końcu wzięłam się za rozpakowanie, rozwlekłam wszystko na całą podłogę i zostawiłam, bo się zmęczyłam

Chwilowo mój pokój wygląda jak z tego programu o tych ludziach co kolekcjonują wszystko co znajdą Wszędzie miliony papierów i jakichś drobiazgów.

Mogę się jedynie pochwalić, że sprzątnęłam dwie spore szafki (i znalazłam w nich jakieś notatki sprzed 5 lat ), wywaliłam górę śmieci i w szafkach mam teraz idealny porządek. Niestety zostało mi dużo jakichś drobiazgów, na które nie mam miejsca

Z rozpaczy i dla uspokojenia sumienia pucowałam umywalkę przez pół godziny

I to nie tak, że ja lubię burdel, ja uwielbiam jak jest czysto, tylko sprzatać nie potrafię i odkładać rzeczy na miejsce
Właśnie dlatego nigdy, ale to nigdy nie wywalam sobie wszystkiego na raz z szafek, pudeł, czy nawet walizek. Za dobrze się znam i wiem, że momentalnie zniechęciłaby mnie taka kupa gratów na środku do ogarnięcia Zawsze po trochu, jedna półka na raz i jak patrzę na taki porządek, to aż mi się bardziej chce następne sprzątać, żeby wszystko ładnie wyglądało
Tylko z odkładaniem też mam problem i dlatego syf co drugi dzień się robi...
Stary 2015-02-07, 19:23   #2823
201604191001
Konto usunięte

Najlepszy mop to ten plaski viledy
A co do fug, to moze one pyla caly czas? Byly impregnowane?

Sent from my mind using the Force.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-07, 19:30   #2824
Vivienne
... choć nie Westwood

Fugom trzeba po prostu dac czas. U mnie chyba za sto ktoryms razem w koncu zaczęły wyglądać jak trzeba

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-07, 19:33   #2825
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Najlepszy mop to ten plaski viledy
A co do fug, to moze one pyla caly czas? Byly impregnowane?

nie były impregnowane. Dzieki, zaraz o tym poczytam w necie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Fugom trzeba po prostu dac czas. U mnie chyba za sto ktoryms razem w koncu zaczęły wyglądać jak trzeba
no tak, a ja ledwie kilka razy umyłam i cudu oczekuje
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-07, 20:43   #2826
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Chyba czas dołączyć
Przeprowadziliśmy się tydzień temu na swoje i aż strach. Wiele rzeczy jeszcze nie zrobione, brak szaf do przechowywania, kuchnia będzie najwcześniej w poniedziałek. Wszechobecny kurz, pył, kartony i narzędzia. Na oknach folia. A ja już bym chciała żyć jak człowiek!

Pytanie nr 1 - czym najlepiej wyczyścić glazure i terakotę? Cały czas wyłazi biały nalot od fugowania woda, woda z octem, chemia, tego juz próbowałam. Może jakiś magiczny rodzaj szmatki?
Pytanie nr 2 - najlepszy mop?
Dla mnie obrotowy, genialny wynalazek. Niestety mój poległ śmiercią wojownika (a raczej wiaderko od niego - przyniosłam sprzęt z balkonu i zapomniałam, że musi się trochę nagrzać, żeby pedał od wirowania płynnie chodził Chodził marnie, więc deptałam z całej siły, aż połamałam ). Przymierzam się do zainwestowania w kolejny, albo poszukam, może samo wiadro można kupić?
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 11:38   #2827
anecisko109
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Sziket Pokaż wiadomość
Dla mnie obrotowy, genialny wynalazek. Niestety mój poległ śmiercią wojownika (a raczej wiaderko od niego - przyniosłam sprzęt z balkonu i zapomniałam, że musi się trochę nagrzać, żeby pedał od wirowania płynnie chodził Chodził marnie, więc deptałam z całej siły, aż połamałam ). Przymierzam się do zainwestowania w kolejny, albo poszukam, może samo wiadro można kupić?

jeśli to był mop obrotowy Viledy to wiem, że w Makro na 100% można kupić samo wiadro - a skoro tam jest taka opcja to pewnie gdzieś indziej też je znajdziesz bez większego problemu
anecisko109 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 13:17   #2828
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Tez uważam, że najlepszy jest płaski mop z viledy Obrotowe mnie nie przekonują, raz że wydają się podatne na uszkodzenia, a dwa, że są okrągłe, więc w kąty ciężko nimi wjechać.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 13:21   #2829
mabi27
Wtajemniczenie

Znowu zabrałam się za segregowanie i wyrzucanie i chociaż to robię systematycznie od paru tygodni (przeważnie w niedzielę koło południa mam taki zapał), znowu uzbierałam siaty do kosza, do oddania i do kontenera.
Kilka starych słuchawek do telefonu, różne dziwaczne korale, obrusy, ręczniki, stara torebka, plastikowe wałki do włosów, cała sterta wstążek, guzików, kluczy, stary grat do kręcenia włosów (taka obrotowa szczotka, nieużywana od 10 lat chyba), no mnóstwo szpargałów.
Poodkurzałam, słońce świeci, każdy pyłek widać było, od razu lepiej się oddycha.

Zastanawiam się czy wyrzucić hoję z łazienki, stoi wysoko na szafce, ciągle zapominam ją podlewać, ciągle jest zakurzona, mam dylemat.
mabi27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 13:27   #2830
Konwalia11
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Tez uważam, że najlepszy jest płaski mop z viledy Obrotowe mnie nie przekonują, raz że wydają się podatne na uszkodzenia, a dwa, że są okrągłe, więc w kąty ciężko nimi wjechać.
Tez jestem podobnego zdania. Mam i plaski i okragly i z tym ostatnim mam wrazenie, ze nie zbiera brudu tylko go rozciera po calej powierzchni. A ten plaski sciaga brud w jedno miejsce, moge go zebrac, wyplukac szmatke i myc dalej.

Nie chce robic reklamy i nie wstawie linka, ale na tchibo.pl maja wlasnie tydzien pt. "Pomysly na przechowywanie". Moim zdaniem jest tam duzo fajnych rozwiazan. Ja chce sobie kupic te wieszaki na torebki, na apaszki i kusi mnie jeszcze ten pojemnik pod lozko . Mam w prawdzie juz jeden z plastiku, ale mi sie nie sprawdza. Jest o kilka milimetrow za wysoki i musze uniesc cale lozko, zeby go wydobyc i z powrotem pod nie wsadzic .

Be the change you want to see in the world!

Edytowane przez Konwalia11
Czas edycji: 2015-02-08 o 13:29
Konwalia11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 13:45   #2831
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez anecisko109 Pokaż wiadomość
jeśli to był mop obrotowy Viledy to wiem, że w Makro na 100% można kupić samo wiadro - a skoro tam jest taka opcja to pewnie gdzieś indziej też je znajdziesz bez większego problemu
Niestety, Jan Niezbędny czy coś takiego, na pewno nie Vileda.

Ja z kolei nie mogę przekonać się do płaskich mopów, jakoś zawsze dochodzę do etapu, kiedy muszę dotykać powierzchni myjącej dłońmi (coś się rozwala, zsuwa itp.), a nie cierpię tego Nie lubię mieć mokrych rąk, zaraz robią się przesuszone i bieda
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 13:52   #2832
mabi27
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sziket Pokaż wiadomość
Niestety, Jan Niezbędny czy coś takiego, na pewno nie Vileda.

Ja z kolei nie mogę przekonać się do płaskich mopów, jakoś zawsze dochodzę do etapu, kiedy muszę dotykać powierzchni myjącej dłońmi (coś się rozwala, zsuwa itp.), a nie cierpię tego Nie lubię mieć mokrych rąk, zaraz robią się przesuszone i bieda
A od czego rękawiczki
chociaż nie każdy lubi.

Dla mnie płaski jest najlepszy.
Stary 2015-02-08, 13:54   #2833
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez mabi27 Pokaż wiadomość
Zastanawiam się czy wyrzucić hoję z łazienki, stoi wysoko na szafce, ciągle zapominam ją podlewać, ciągle jest zakurzona, mam dylemat.
Odkurzyć ją łatwo, wystarczy opłukać prysznicem Może przestaw niżej?

Co do płaskiego mopa z viledy, to jeszcze nigdy nie odpiął mi się podczas mycia nim podłogi. Może tak się zdarzyć jak już długo się ma jedną końcówkę i napy się wyrobią, ale ja od 2 lat mam tę samą końcówkę i dalej jest okej.
Ale mopa na rzep czy na coś bym raczej nie kupiła, bo właśnie miałabym wrażenie, że będzie się rozwalał.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 13:58   #2834
mabi27
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Odkurzyć ją łatwo, wystarczy opłukać prysznicem Może przestaw niżej?
Zawsze tak robię, jak już sobie o niej przypomnę, podlewanie i mycie w jednym.
Stary 2015-02-08, 14:34   #2835
jaksy
Zasiedzenie

Też mam płaskiego mopa z Viledy i też wolę milion razy od okrągłego. Jedyny minus taki, że mojego nie da się wycisnąć inaczej niż ręcznie. Oczywiście robię to w rękawiczkach tylko, bo się brzydzę (gary też zmywam tylko w rękawiczkach, bo też się brzydzę ). Dobro rąk na drugim miejscu :d
Ja dziś już poukładałam porozwalane rzeczy i ciuchy, starłam kurze, odkurzyłam podłogę.
Stary 2015-02-08, 14:43   #2836
zakonna
Naczelna Nastolatka

ale przecież właśnie do tego płaskiego z viledy jest wiadro z wyciskarką...
Stary 2015-02-08, 14:44   #2837
Mitsukki
Naczelny Hipster

Ja dzisiaj walczę udało mi sie odgruzować biurko i większą część podłogi, pozostale graty szacuję na jakas godzine roboty. Takze mam nadzieje, ze za godzine przyjde sie pochwalic

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 14:45   #2838
zakonna
Naczelna Nastolatka

DZIEWCZYNY, ja serio proszę o rady w sprawie utrzymania w czystości podłogi z paneli. Czy ktoś, kto ma zwierzęta może napisać, najlepiej krok po kroku, jak podłogi myje? Oraz częstotliwość odkurzania i mycia?
Stary 2015-02-08, 14:51   #2839
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
DZIEWCZYNY, ja serio proszę o rady w sprawie utrzymania w czystości podłogi z paneli. Czy ktoś, kto ma zwierzęta może napisać, najlepiej krok po kroku, jak podłogi myje? Oraz częstotliwość odkurzania i mycia?
Odkurzam 2 lub 3 x tygodniu. 2x w tygodniu myje podloge od razu po odkurzaniu - na maksa wyciśniętym mopem z plynem do paneli. I raz na miesiąc na tak umyta, ale juz suchą podloge leje plyn z sidoluxa ochrona i nablyszczanie i rozprowadzam suchym płaskim mopem.

Nienawidzę myc paneli dlatego mam je tylko w sypialni.

Stanisław Lem

Stary 2015-02-08, 14:55   #2840
zakonna
Naczelna Nastolatka

Viviene, 3 razy na tydzień? Bosze, ja chyba nie umiem nawet odkurzać w takim razie, po jednym dniu już mam piasek i kłaki wszędzie. A po myciu mam jakieś smugi, plamy i ogólnie wygląd syfiasty paneli, jakieś 3 godziny po myciu.
Stary 2015-02-08, 15:00   #2841
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Viviene, 3 razy na tydzień? Bosze, ja chyba nie umiem nawet odkurzać w takim razie, po jednym dniu już mam piasek i kłaki wszędzie. A po myciu mam jakieś smugi, plamy i ogólnie wygląd syfiasty paneli, jakieś 3 godziny po myciu.
Czy masz panele błyszczące? Beż żadnej struktury, tylko gładka, śliska, błyszcząca powierzchnia?

Kiti, ja odkurzam raz na tydzień, myję raz na tydzień i mam w dupie. Po prostu. Pies się podrapał i zostawił kłaki? Zbiorę ręką kłębek, ale nie szukam każdego włosa. Wytarzał się w piachu i położył pod drzwiami? Zamiotę lekko do śmietniczki, ale nie szaleję za każdym ziarenkiem piasku. Rozlałam trochę herbaty? Wytrę ręcznikiem co widzę, czego nie widzę to sobie poczeka. Z tym, że ja mam jednego psa i jednego kota. Jakbym miała więcej to może dwa razy w tygodniu bym to robiła. Chyba musisz nauczyć się trochę to olewać.
Stary 2015-02-08, 15:03   #2842
mabi27
Wtajemniczenie

Moje panele sprawują się dobrze, mimo kota, odkurzam codziennie lub co drugi dzień (lubię odkurzanie), a myję raz-dwa razy w tygodniu gorąca wodą z octem, płaskim mopem w jednym kierunku. Nie ma smug.
Stary 2015-02-08, 15:04   #2843
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ja mam chyba panele takie bardziej matowe, tak mi się wydaje przynajmniej. Mają na sobie wzór, słoje drewna. Mam i jasne i ciemne i żadna podłoga nie wygląda dobrze po umyciu. Ja bym się po prostu chciała dowiedzieć jak umyć te debilne panele żeby wyglądały schludnie przez jeden dzień chociaż. Nie żebym była szczególnie porządną panią domu, jestem całkiem h.ujową panią domu, ale te panele mnie wpieniają bo co idę do innych ludzi to mają czyściutkie podłogi. Chciałabym wiedzieć jak się to robi.
Stary 2015-02-08, 15:12   #2844
201604191001
Konto usunięte

A jak przejedziesz palcem po nich to jest wyczuwalny wzorek, gorki, dolki, paseczki?

Wiesz, jak do mnie przyjdziesz to tez mam bardzo czysto. Tylko zwroc uwage na to, ze ja jestem troche zdyszana, bo tuz przed twoim wejsciem skonczylam myc i rzucilam sie przebrac moze inni tez.

Stary 2015-02-08, 15:14   #2845
I am Rock
lokalna gwiazda

Cytat:
Napisane przez mabi27 Pokaż wiadomość
Moje panele sprawują się dobrze, mimo kota, odkurzam codziennie lub co drugi dzień (lubię odkurzanie), a myję raz-dwa razy w tygodniu gorąca wodą z octem, płaskim mopem w jednym kierunku. Nie ma smug.
Ty jesteś jakaś dziwna...

Jak czytam o panelach, to nie dziwię się moim sąsiadom, którzy w całym mieszkaniu mają płytki na podłodze. Moja rodzina zaprotestowała przeciwko płytkom w pokojach.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 15:17   #2846
mabi27
Wtajemniczenie

Moje tez są takie bardziej matowe, sa też wyczuwalne wypukłości.

W jednym pokoju mam inne, ale tamte są fatalne, świecą się i są śliskie, tak śliskie, ze nawet mop kurzu nie zbiera (zawsze po odkurzaniu jakieś farfocle wylezą z kąta) tyko tak dziwnie się rozmazują. Tych śliskich nie lubię, ale że sa w północnym pokoju, nie rzuca się to tak w oczy, ze jakieś wiecznie zakurzone.
Stary 2015-02-08, 15:19   #2847
zakonna
Naczelna Nastolatka

Panele mam gładkie. Wczoraj miałam gości, myłam podłogi dwa razy, przyjechali jakieś 3 godziny po moim myciu. Jedyne co się utrzymało do ich przyjazdu to mała ilość piachu i kudłów, a po myciu nie było śladu. Chyba naprawdę zapłacę komuś żeby mi raz doprowadził podłogę do ładności, popatrzę przy tym jak się to robi.
Stary 2015-02-08, 15:23   #2848
Vivienne
... choć nie Westwood

W tym tyg umylam i odkurzyłam podłogę RAZ. Tez nie ma tragedii.

Albo ja to tak widzę

Cytat:
Klaki tez wszędzie, ale piasku w ogole. Z tym, ze mam 2 niewychodzące
koty. I nie wpuszczam ich do całkowitego wyschnięcia.

Ogolnie mycie to raz w tyg mysle optymalnie, za to przy zwierzętach podstawa to odkurzanie.

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość

Wiesz, jak do mnie przyjdziesz to tez mam bardzo czysto. Tylko zwroc uwage na to, ze ja jestem troche zdyszana, bo tuz przed twoim wejsciem skonczylam myc i rzucilam sie przebrac moze inni tez.

Haha, u mnie jest dokładnie tak samo

Stanisław Lem

Stary 2015-02-08, 15:28   #2849
zakonna
Naczelna Nastolatka

wczoraj znienacka musiałam wbić na mieszkanie do dwóch różnych sąsiadów w mojej klatce. No mówię wam, w życiu nie miałam takich ładnych podłóg, a była sobota, 8 rano. Niektórzy sąsiedzi jeszcze w piżamach więc teoria o myciu tuż przed moją wizytą odpada

Ja mam psy więc wnoszą na sobie różne rzeczy ze spacerów i faktycznie, po wilgotnej podłodze zawsze mi ktoś przebiegnie. więc może dlatego są takie smugi i mazaje.

Edytowane przez zakonna
Czas edycji: 2015-02-08 o 15:30
zakonna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 15:30   #2850
201604191001
Konto usunięte

Zakonna, no to o ślady wiń gładkość paneli. Ja miałam gładkie w poprzednim domu i też wyklinałam. Teraz poszłam po rozum i mam z fakturą i śladów czegokolwiek aż tak nie widać. W moim pokoju są szare i to jest the best of the best, bo nic nie widać. W przedpokoju i u rodziców są brązowe i tam trochę widać. Ale wszystkie z fakturą.

Po 3 godzinach u mnie też byłoby już średnio. Odkurzanie i mycie podłogi robię dosłownie tuż przed przyjściem gości. Czyli jak są na 15, to zakładam, że o 14:45 już będą czyli o 14 odkurzam, myję i akurat tuż przed ich przyjściem kończę.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości