wieczny bałagan w domu - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-08, 15:31   #2851
zakonna
Naczelna Nastolatka

Dot.: wieczny bałagan w domu

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Zakonna, no to o ślady wiń gładkość paneli. Ja miałam gładkie w poprzednim domu i też wyklinałam. Teraz poszłam po rozum i mam z fakturą i śladów czegokolwiek aż tak nie widać. W moim pokoju są szare i to jest the best of the best, bo nic nie widać. W przedpokoju i u rodziców są brązowe i tam trochę widać. Ale wszystkie z fakturą.

Po 3 godzinach u mnie też byłoby już średnio. Odkurzanie i mycie podłogi robię dosłownie tuż przed przyjściem gości. Czyli jak są na 15, to zakładam, że o 14:45 już będą czyli o 14 odkurzam, myję i akurat tuż przed ich przyjściem kończę.
Czy możesz mnie oświecić, najlepiej linkiem do przykładu, jakie to są panele z fakturą??
Stary 2015-02-08, 15:32   #2852
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
wczoraj znienacka musiałam wbić na mieszkanie do dwóch różnych sąsiadów w mojej klatce. No mówię wam, w życiu nie miałam takich ładnych podłóg, a była sobota, 8 rano. Niektórzy sąsiedzi jeszcze w piżamach więc teoria o myciu tuż przed moją wizytą odpada

Ja mam psy więc wnoszą na sobie różne rzeczy ze spacerów i faktycznie, po wilgotnej podłodze zawsze mi ktoś przebiegnie. więc może dlatego są takie smugi i mazaje.
A mają zwierzęta?
Ja na czas mycia zamykam kota w gabinecie a psa wywalam na dwór albo też do gabinetu. Jeśli na dwór to potem tuż przy drzwiach myję mu łapy zmoczonym ręcznikiem i wycieram suchym. Papierowym w sensie.
A jak myjesz to nalewaj super gorącej wody do wiadra. Szybciej wyschnie.

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ----------

Cytat:
Czy możesz mnie oświecić, najlepiej linkiem do przykładu, jakie to są panele z fakturą??
Już szukam.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 15:33   #2853
zakonna
Naczelna Nastolatka

Jedni sąsiedzi mają dwa koty niewychodzące, drudzy mają spanielkę. Dzięki z góry za link
Stary 2015-02-08, 15:40   #2854
201604191001
Konto usunięte

Te są gładkie czyli mimo, że mają wzór drewna to palcem po nich przejeżdżasz jak poooo np. biurku w okleinie z ikei http://www.panele.stepowy.pl/wp-cont...ec200c1b7.jpeg
i tu http://z5.planowo.pl/26a205a2f98e2561061bfd35af9424e4

A te mają fakturę, czyli jak przejeżdżasz palcem to czujesz rowki (najlepiej jak rowki są dokładnie tam gdzie rysunek drewna)
http://panelowy.com.pl/public/assets...IC1430_pod.jpg
tu moje panele http://1.bp.blogspot.com/-uhqy5DB9az...Dqk/s400/1.JPG

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ----------

O, tu są panele se strukturą (fakturą) synchroniczną, czyli rowki i nacięcia występują dokładnie tam, gdzie w naturalnym drewnie by występowały
http://platinium.kronopol.pl/var/kro...-pol-PL/CP.jpg
http://eurostandardbis.pl/assets/Upl...uktura-mae.jpg
http://www.mdm.kronopol.pl/var/krono...-pol-PL/SJ.jpg
Stary 2015-02-08, 15:43   #2855
zakonna
Naczelna Nastolatka

No to ja mam takie zwykłe, gładkie. Pewnie dlatego wyglądają ciulowo. A Twoje bardzo ładne. Podobają mi się.
Stary 2015-02-08, 15:45   #2856
jaksy
Zasiedzenie

Cytat:
ale przecież właśnie do tego płaskiego z viledy jest wiadro z wyciskarką...
mam tego i nie da się go złożyć do wyciśnięcia niestety. w przyszłości może kupię wyciskany

a podłogi odkurzam co dwa dni, myję raz w tygodniu. mam długowłosego, niewychodzącego kota
Stary 2015-02-08, 15:45   #2857
moooniaaaa
Zakorzenienie

Mop plaski z viledy juz zagościł na mojej liście , dzięki dziewczyny
Juz się nie mogę doczekać aż całkowicie odkurze, pozamiatam i umyje podłogę

W którymś pudle mam poradnik perfekcyjnej pani domu, pamiętam ze był tam fragment o nablyszczaniu paneli, ale nie pamiętam szczegółów. Może do takich nablyszczonych (podejrzewam,że trzeba dodać jakiś olej) kurz nie będzie się tak czepiał.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 15:51   #2858
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam chyba panele takie bardziej matowe, tak mi się wydaje przynajmniej. Mają na sobie wzór, słoje drewna. Mam i jasne i ciemne i żadna podłoga nie wygląda dobrze po umyciu. Ja bym się po prostu chciała dowiedzieć jak umyć te debilne panele żeby wyglądały schludnie przez jeden dzień chociaż. Nie żebym była szczególnie porządną panią domu, jestem całkiem h.ujową panią domu, ale te panele mnie wpieniają bo co idę do innych ludzi to mają czyściutkie podłogi. Chciałabym wiedzieć jak się to robi.
A jaką temperaturę wody masz? Ja mam w domu dechę barlinecką i jak to to umyje się ledwo ciepłą wodą lub zimną to jakieś plamy się robią, zacieki i smugi. Jak trochę cieplejszą niż kąpiel dla zwierza to jest spoko.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 15:53   #2859
jaksy
Zasiedzenie

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
W którymś pudle mam poradnik perfekcyjnej pani domu, pamiętam ze był tam fragment o nablyszczaniu paneli, ale nie pamiętam szczegółów. Może do takich nablyszczonych (podejrzewam,że trzeba dodać jakiś olej) kurz nie będzie się tak czepiał.
Trochę gliceryny pewnie
Stary 2015-02-08, 15:53   #2860
zakonna
Naczelna Nastolatka

No to może spróbuję wodą bardzo ciepłą bo ostatnio myłam letnią, gdzieś wyczytałam, że taka najlepsza.
Stary 2015-02-08, 16:06   #2861
nissia90x
Przyczajenie

Hej.
Jestem tu nowa ale długo obserwuje wasz wątek i jest bardzo ciekawy. Założyłam nowe konto i mam pytanie może doradzicie mi jak zaangażować Tż do prac domowych?. Jak wy dzielicie się ze swoimi mężczyznami obowiązkami domowymi? może jakieś rady. Mój np. lubi gotować i często to robi. Ale później jest problem żeby posprzątał po gotowaniu...
pozdrawiam was serdecznie
nissia90x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 16:09   #2862
201604191001
Konto usunięte

Ja myję taką, jaka najcieplejsza jest w stanie polecieć z mojego kranu. Do tego wlewam dwie nakrętki płynu do podłogi, najczęściej Ajax Floral Fiesta, bo lubię jak mi pachnie i z tym kubłem telepię się na górę i myję, więc raczej nie zdąży ostygnąć ani trochę. Ładnie wszystkie plamy zmywa i schnie piorunem, nawet na górze, gdzie nie mam ogrzewania podłogowego. Jakieś 70m2 myję tym jednym wiadrem, schody nową wodą i wypłukaną szmatą mopową, dół znów nową wodą i wypłukaną szmatą, ale dół to już gres, nie panele. Nic mi się nie niszczy, wszystko jest ok.

---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

Cytat:
Napisane przez nissia90x Pokaż wiadomość
Hej.
Jestem tu nowa ale długo obserwuje wasz wątek i jest bardzo ciekawy. Założyłam nowe konto i mam pytanie może doradzicie mi jak zaangażować Tż do prac domowych?. Jak wy dzielicie się ze swoimi mężczyznami obowiązkami domowymi? może jakieś rady. Mój np. lubi gotować i często to robi. Ale później jest problem żeby posprzątał po gotowaniu...
Imo kto gotuje ten nie sprząta. Jak ja gotuję to sprzątają inni, jak inni gotują to ja sprzątam.
Stary 2015-02-08, 16:11   #2863
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Hej.
to chyba normalne że jak Twój TŻ gotuje to Ty zmywasz naczynia.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 16:15   #2864
nissia90x
Przyczajenie

I tak jest ale jak ja gotuje to On nie sprząta
Chce go jakoś zmobilizować to wspólnych prac domowych...
Moja wina, że mamusia tak go nauczyła?
Stary 2015-02-08, 16:28   #2865
jaksy
Zasiedzenie

Cytat:
No to odwieczny temat, związek z chłopcem, którego mama obsługiwała, a potem problem, bo on myśli, że mu dziewczyna mamę zastąpi
wg mnie pierwsze wyjście: nie wiązać się z kimś, dla kogo mama to sprzątaczka, praczka i kucharka; ewentualnie drugie: obuchem w łeb na samym początku związku. Z czasem raczej się nie nauczy, jak już widział że schemat działa, a starych nawyków ciężko oduczyć nawet samego siebie.
Stary 2015-02-08, 16:29   #2866
spaghettii
Wtajemniczenie

A ja dzisiaj zwinelam
I schowalam dywan bo juz wygladal strasznie. Szkoda mi go wyrzucac bo jest 100% welny taki gruby i miekki, moze da sie go jeszcze odratowac.na wiosne wezme go na dwor i wypiore. Macie jakis pomysl jaki dywan wybrac przy dziecku i zwierzakach? Zeby tak szybko sie nie brudzil..

Moj blog
_________________________ ___

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
lotion seboradin-25.08.2012
drozdze w tabletkach-28.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
spaghettii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 16:31   #2867
kalincia
BAN stały

Pogadaj i ustalcie, skoro samo nie wyszło "w praniu". U nas większość rzeczy wyszła samorzutnie. Np. że on odkurza i zmywa podłogi, a ja zajmuję się praniem. A część rzeczy, kto zobaczy, to zrobi. Ale jak tak nie wychodzi, to siadacie i ustalacie. U nas na przykład jest tak, że kto gotuje, ten stara się raczej doprowadzić kuchnię po gotowaniu do ładu. Ale jak nie doprowadzi od razu, to i na drugi dzień bywa.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 16:37   #2868
jaksy
Zasiedzenie

kalincia ale tam chyba nie ma chęci ze strony faceta. no chyba, że źle to odebrałam, to się wycofam.
Stary 2015-02-08, 16:42   #2869
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez jaksy Pokaż wiadomość
kalincia ale tam chyba nie ma chęci ze strony faceta. no chyba, że źle to odebrałam, to się wycofam.
Jeśli nawet jest tak, jak piszesz, to brak chęci ze strony faceta nie jest przeciwwskazaniem do rozmowy, skoro kobieta nie ma chęci wiecznie sprzątać we wspólnym domu.
Stary 2015-02-08, 16:43   #2870
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
No to mu powiedz "Ja gotowałam to ty posprzątaj po gotowaniu.". I niech posprząta. Jak będzie sam chciał ugotować to będzie musiał sprzątnąć po twoim gotowaniu. A dopóki nie sprzątnie to ty nie gotujesz.
A jak chcesz żeby np. odkurzył to "Ja ciągle odkurzam a ty nic. Jest brudno i trzeba to zrobić. Odkurz, ja zmyję podłogi.".
No ja nie wiem, dla mnie to takie trochę oczywiste. Coś trzeba zrobić, dzielimy się i robimy. On nie chce robić? Spoko, ja też nie chcę. Ale trzeba.
Stary 2015-02-08, 16:57   #2871
jaksy
Zasiedzenie

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Jeśli nawet jest tak, jak piszesz, to brak chęci ze strony faceta nie jest przeciwwskazaniem do rozmowy, skoro kobieta nie ma chęci wiecznie sprzątać we wspólnym domu.
Tak tak, rozmawiać zawsze warto.

Z drugiej strony znam pary, gdzie dla faceta wychowanie jest zbyt dużą przeszkodą a dziewczyny się tylko szarpią z nimi codziennie. Jeżeli jest to ten przypadek co myślę, to musi się ostro zderzyć z rzeczywistością facet, żeby oprzytomnieć.

---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ----------

Musiałaby się nissia wypowiedzieć, czy to jest przypadek: nie sprzątam bo mi się nie chce (lub gorszy: bo od tego jest baba), czy chętnie bym posprzątał tylko nie wiem co i jak.
Stary 2015-02-08, 17:04   #2872
nissia90x
Przyczajenie

Czasami jest tak, że sam coś tam zrobi powiesi pranie, wstawi naczynia do zmywarki, ale czasami się doprosić nie można żeby wyniósł śmieci. Np ostatnio wracam z pracy a tam w kuchni wszystko powystawiane z lodówki, gary w zmywarce brudne i ciężko kilka talerzyków wstawić do zmywarki i ją włączyć.Okruchy na blacie, kuchenka przypalona. Czasami to mi ręce opadają. A wiecie co jest najgorsze w tym wszystkim?? Że jak ktoś u nas jest albo jakaś gościna to on zrobi wszystko ugotuje i posprząta. Pojedziemy do moich rodziców to w kuchni pomoże wszystko zrobić. A jak to komuś powiem że robi bałagan,że nie sprząta to jest ,, NIE MOŻLIWE PRZECIEŻ TAKI JEST ZARADNY I WSZYSTKO ZROBI'' Tak tylko, że jak jesteśmy sami to jest całkiem inny. Rozmawiałam z nim już wiele razy na ten temat. Może mam zamieszkać jeszcze z kimś żeby On miał ciągle taką motywacje do sprzątania??
Stary 2015-02-08, 17:09   #2873
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez spaghettii Pokaż wiadomość
A ja dzisiaj zwinelam
I schowalam dywan bo juz wygladal strasznie. Szkoda mi go wyrzucac bo jest 100% welny taki gruby i miekki, moze da sie go jeszcze odratowac.na wiosne wezme go na dwor i wypiore. Macie jakis pomysl jaki dywan wybrac przy dziecku i zwierzakach? Zeby tak szybko sie nie brudzil..
Sa pralnie kóre piorą dywany, mają też usługę impregnacji.

No nie będzie tak zabepieczony jak nowy, ale trochę będzie.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 17:21   #2874
nissia90x
Przyczajenie

Ja miałam problem, że jak dywan pierwszy raz wyprałam czy sama czy w pralni dywanów to on zawsze bardzo szybko się brudził, a niby był czysty jak nowy ale szybko był brudny.Chyba jak kupi się nowy dywan to on jest zabezpieczony czymś przeciwko brudzeniu. Teraz wcale dywanów nie mam. Cierpliwości brak!!!
Stary 2015-02-08, 17:21   #2875
kalincia
BAN stały

Cytat:
Czasami jest tak, że sam coś tam zrobi powiesi pranie, wstawi naczynia do zmywarki, ale czasami się doprosić nie można żeby wyniósł śmieci. Np ostatnio wracam z pracy a tam w kuchni wszystko powystawiane z lodówki, gary w zmywarce brudne i ciężko kilka talerzyków wstawić do zmywarki i ją włączyć.Okruchy na blacie, kuchenka przypalona. Czasami to mi ręce opadają. A wiecie co jest najgorsze w tym wszystkim?? Że jak ktoś u nas jest albo jakaś gościna to on zrobi wszystko ugotuje i posprząta. Pojedziemy do moich rodziców to w kuchni pomoże wszystko zrobić. A jak to komuś powiem że robi bałagan,że nie sprząta to jest ,, NIE MOŻLIWE PRZECIEŻ TAKI JEST ZARADNY I WSZYSTKO ZROBI'' Tak tylko, że jak jesteśmy sami to jest całkiem inny. Rozmawiałam z nim już wiele razy na ten temat. Może mam zamieszkać jeszcze z kimś żeby On miał ciągle taką motywacje do sprzątania??
I co mówił we rozmowie? Jak to wyjaśnił?
Stary 2015-02-08, 17:28   #2876
nissia90x
Przyczajenie

Stwierdził,że przecież On mi pomaga.Zawsze ucieka od odpowiedzi i wybucha. Ale przecież wiem jak jest.. Lubi być w centrum zainteresowania i lubi jak się go chwali. Wiec też go chwaliłam jak coś zrobił. Ale chwile trwało to jego pomaganie. Wszystkim innym by pomógł. Tylko nie mi! właśnie co mam zrobić żeby pomagał. Ciężko mi to opisać wszystko.. teraz weekend miałam wolny wiec wszystko posprzątałam. Tż cały weekend w biegu to nawet pomóc nie miał czasu. Ale w piątek będzie jak by tajfun przeszedł przez nas dom a wiem, że potrafi posprzątać...
Stary 2015-02-08, 17:43   #2877
jaksy
Zasiedzenie

Też nie mam od dawna dywanów, to nie na moje nerwy niestety

---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ----------

nissia, nie wiem jak ci pomóc (trochę ten opis przypomina mi moich rodziców, a nie jest to fajna historia), ale jedno wiem, zmień nastawienie: on ci nie ma pomagać, a sprzątać razem z tobą, bo na równi z tobą generuje nieporządek w waszym domu. i jemu też nie mów: masz mi pomóc, tylko: masz sprzątać, bo też brudzisz. możesz jeszcze próbować pokazywać palcem i mówić zrób to, dzisiaj i zobaczysz czy pomoże.
Stary 2015-02-08, 17:58   #2878
kalincia
BAN stały

No, niektórym trzeba wprost powiedzieć - zrób to i to. Wtedy działają.
Moja mama też miała podejście "on mi pomaga". Nawet wczoraj, jak wspominała ojca mówiła "on mi odkurzał". To jednak wpojone w domu. Że to kobiety sprawa - sprzątanie.
Stary 2015-02-08, 18:00   #2879
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez spaghettii Pokaż wiadomość
A ja dzisiaj zwinelam
Taki co się da wyprać w pralce A jeśli ny da rady to tkany na płasko, bez frędzlów, ciemny. No chyba, że możesz użyć vanisha czy czegoś podobnego to i jasny ujdzie.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 18:02   #2880
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Stwierdził,że przecież On mi pomaga.Zawsze ucieka od odpowiedzi i wybucha. Ale przecież wiem jak jest.. Lubi być w centrum zainteresowania i lubi jak się go chwali. Wiec też go chwaliłam jak coś zrobił. Ale chwile trwało to jego pomaganie. Wszystkim innym by pomógł. Tylko nie mi! właśnie co mam zrobić żeby pomagał. Ciężko mi to opisać wszystko.. teraz weekend miałam wolny wiec wszystko posprzątałam. Tż cały weekend w biegu to nawet pomóc nie miał czasu. Ale w piątek będzie jak by tajfun przeszedł przez nas dom a wiem, że potrafi posprzątać...
Wybuchnij pierwsza. Niech się zdziwi.

Cytat:
Napisane przez jaksy Pokaż wiadomość
nissia, nie wiem jak ci pomóc (trochę ten opis przypomina mi moich rodziców, a nie jest to fajna historia), ale jedno wiem, zmień nastawienie: on ci nie ma pomagać, a sprzątać razem z tobą, bo na równi z tobą generuje nieporządek w waszym domu. i jemu też nie mów: masz mi pomóc, tylko: masz sprzątać, bo też brudzisz. możesz jeszcze próbować pokazywać palcem i mówić zrób to, dzisiaj i zobaczysz czy pomoże.
O to, to, to! Dokładnie.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości